Liggeunderlag

To mænd der holder et lysegråt liggeunderlag

En god nats søvn er essentielt for en god tur. Et liggeunderlag skal både sørge for at du ikke fryser om natten og sørge for at du ligger behageligt og får din søvn, så du er klar til morgendagens strabadser.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med udstyrs- og friluftsekspert Mads Lundborg lavet en test af liggeunderlag. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Liggeunderlag Test: Top 5 Bedste Liggeunderlag

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Treklife Ease

Bedste liggeunderlag

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste liggeunderlag” er Treklife Ease, som er et prisstærkt 4-sæsoners liggeunderlag. Komforten og vægten er i top, så det er velegnet til alt lige fra campingturen i Danmark til vandreturen i den svenske vildmark.

Annonce

2. Robens Campground 30

Bedste billige liggeunderlag

Pris: 236 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige liggeunderlag” er Robens Campground 30. Det klassiske underlag fra Robens egner sig godt til festivalen, campingturen, teltturen i haven eller en mindre overnatningstur. Et oplagt valg hvis du ikke vil spendere en formue, men samtidig sove komfortabelt.

Annonce

3. Sea to Summit Comfort Plus S.I.

Bedste premium liggeunderlag

Pris: 1.197 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium liggeunderlag” er Sea to Summit Comfort Plus S.I.. Dette underlag, som kan bruges hele året, følger kroppens konturer, er selvoppustelig og vandresistent. Med dette underlag er du garanteret en god nats søvn uden at gå på kompromis med vægt og funktionalitet.

Annonce

4. Sea to Summit Camp S.I.

Bedste selvoppustelige liggeunderlag

Pris: 622 DKK

Vinderen i kategorien “bedste selvoppustelige liggeunderlag” er Sea to Summit Camp S.I. Underlaget tilbyder en perfekt kombination af lav vægt og komfort til en overkommelig pris. Underlagets isoleringsevne gør det velegnet til helårsbrug.

Annonce

5. Therm-A-Rest NeoAir® UberLite™

Bedste letvægts liggeunderlag

Pris: 1.539 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts liggeunderlag” er Therm-A-Rest NeoAir® UberLite™. Dette liggeunderlag er ideelt at have i rygsækken, når pladsen er trang. Du finder intet andet liggeunderlag, som giver mere varme og komfort pr. gram. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til liggeunderlag

Hvad er et liggeunderlag?

Et liggeunderlag har til formål at holde dig væk fra jorden, og sørge for at du ikke sidder eller ligger på et ujævnt terræn. Formålet med underlaget kan spænde lige fra brug ved bålpladsen, til hængekøjen, i teltet, på stranden, som reserve stol eller til middagsluren på jorden. Når underlaget har en så alsidig anvendelse, skal det selvfølgelig også have et alsidigt design, og det er her det bliver svært.

Mand med et orange liggeunderlag

Liggeunderlag kommer i alle størrelser og bredder samt i flere forskellige materialer, f.eks. skum, oppustelig, kombineret skum/oppustelig og selvoppustelig. Derudover er der et hav af forskellige materialer og opbygninger af underlaget, som passer til den enkelte situation og den enkelte person. Forhåbentlig kan denne artikel hjælpe dig med at vælge det bedste liggeunderlag for dig og de ture du skal på. 

Hvorfor skal jeg købe et liggeunderlag?

Vi har alle brug for en god nats søvn, for at kunne fungere optimalt den næste dag og for at restituere efter en hård dag. Det har vi både når vi ligger derhjemme i vores bløde senge, når vi er på camping, på festival eller ligger på fjeldet. Derfor er et godt underlag, en essentiel nødvendighed når du er på tur.

Men underlag er ikke bare underlag. Nogle er designet så de vejer så lidt som muligt, nogle så de kan holde kulden væk fra jorden, nogle er lidt bredere end andre osv.

Når designet og udformningen af underlaget er så alsidig, kan det nogle gange være en fordel med flere underlag. F.eks. kan det være en fordel at supplere et oppusteligt underlag med et skumunderlag, hvis du er afsted over flere dage i et terræn, hvor der er stor risiko for at dit oppustelige underlag kan punktere, eller simpelthen bare for at afskærme mere for kulden fra jorden.

Liggeunderlag vs. luftmadras vs. feltseng

Hvilken type underlag du skal vælge til din udflugt, afhænger af, hvor du skal hen, hvordan du kommer derhen, hvor komfortabelt du ønsker at ligge, hvor lang tid du skal være afsted og meget mere. Al dette kommer vi ind på senere i artiklen. Herunder vil vi kigge lidt nærmere på de generelle forskelle på 3 typer af underlag, nemlig almindeligt underlag, luftmadras samt feltseng. 

I skemaet nedenfor er de væsentligste forskelle stillet op, så du hurtigt kan danne dig et overblik over de 3 modeller og sammenligne:

Liggeunderlag

Luftmadras

Feltsenge

Fremstilles i skum eller nylon

Fremstilles i PVC + velour

Fremstilles i aluminium og polyester

Kan både fås med og uden luft

Bliver pumpet op med luft

Foldes ud

Kan fås i flere størrelse og bredder

Kan fås i enkelt og dobbelt udgave

Kan fås i flere størrelser og bredder

Kan hurtigt rulles samme

Kan nemt foldes

Kan nemt foldes sammen

Har en lav højde

Har en høj højde

Har en høj højde

Lav vægt

Høj vægt

Høj vægt

Fylder lidt

Fylder meget

Fylder meget

Herunder er de væsentligste fordele/ulemper ved de 3 overnatningsmuligheder listet op. 

Liggeunderlag

Luftmadras

Feltsenge

Fordele

Fordele

Fordele

 • Lav vægt
 • God isolering
 • God komfort
 • Fylder lidt
 • God komfort
 • Du kan opbevare oppakning nedenunder
 • Kan nemt tages ud af teltet og bruges ved bålet
 • Kan fås i kingsize hvor flere kan ligge sammen
 • Skaber en god luftcirkulation i varmt vejr.

Ulemper

Ulemper

Ulemper

 • Mindre i størrelse
 • Fylder meget
 • Vejer meget
 • Kan punktere (hvis det er oppusteligt)
 • Kan punktere
 • Fylder meget at transportere

Hvilket liggeunderlag skal jeg vælge?

Hvilken aktivitet skal du bruge liggeunderlaget til? 

Når du står og skal vælge dit fremtidige underlag, er det vigtigt at du først og fremmest har for øje, hvilken aktivitet du primært skal bruge underlaget til. Skal det f.eks primært bruges til vandreture om sommeren i Danmark, skal det med på backpacking turen i Sydamerika, på den arktiske ekspedition, til festivalen eller andet. 

Hvordan transporterer du dig rundt?

Derudover bør du overveje, hvordan du transporterer dig rundt. Er du f.eks. på kanotur, kan du have et lidt større underlag med, end hvis du er på vandretur. Er du på cykel, i bil, i tog eller andet, har det selvfølgelig en betydning for, hvor stort dit underlag kan være. 

Hvor lang tid er du afsted

Valget af underlag afhænger også af, hvor lang tid du er afsted. Er du f.eks. afsted i lang tid, vil du gerne minimere risikoen for et punkteret underlag, og derfor bør du måske vælge et underlag med indbygget skumkerne, eller overveje at medbringe et tyndt skumunderlag.    

Andre ting at overveje

Udover disse emner, kan du overveje materialet, bredden, længden, prisen, ventilen samt oppustningsmetoden. 

Kombinér liggeunderlag med andet friluftsudstyr

Pumpe – Hvis du ønsker et oppusteligt underlag kan du både købe underlag med indbygget pumpe, eller købe en separat pumpe, så du slipper for at tømme dine lunger og føle dig på kanten af besvimelse. 

Pude – Er du typen der ønsker at øge din komfort, kan du købe en oppustelig pude, som fylder ekstremt lidt og er nem og hurtig at puste op. Nogle underlag kan købes med indbygget pude. 

Reparationssæt – Det værste er at have et punkteret oppusteligt underlag. Derfor er der lavet reparations sæt, som passer til alle oppustelige underlag.

Chair-kit – Ønsker du at omdanne dit underlag til en stol, så du kan sidde behageligt foran bålet eller sidde og nyde solnedgangen, er der flere producenter der har designet en anordning, som spændes rundt om underlaget og sørger for at forme underlaget som en stol. 

Samlepose – Therm-A-Rest har udviklet et pose med dun, som gør det muligt at samle 2 underlag til én fælles seng, så jeres underlag ikke glider fra hinanden og så i bedre kan ligge tæt i teltet, shelteren eller andre steder.  

Vedligeholdelse af liggeunderlag

Hvis du har et underlag af skum, er der ikke nogle risici ift. opbevaring. Du kan altså have det på loftet, i garagen, i bryggerset eller andre steder, både sammenrullet eller udrullet, uden at det får nogen betydning for liggeunderlagets kvalitet. 

Har du et selvoppusteligt underlag eller et oppusteligt underlag , er der her nogle simple råd du kan følge ift. opbevaringen. 

Opbevaring på turen

Det værste der kan ske med et oppusteligt underlag er, at det punkterer. Sørg derfor for at have det pakket i sin pose og ned i din rygsæk, når du ikke skal bruge det. 

Rensning på turen

Hvis der kommer insektspray eller fyrsaft/harpiks på underlaget, bør du straks vaske det af med vand. Insektspray har et stof i sig der hedder DEET, hvilket kan skade syntetiske materialer. Fyrsaft/harpiks skader i sig selv ikke stoffet, men det kan få grannåle og andre små spidse genstande til at sidde fast på underlaget, og med tiden prikke hul i det. Hele liggeunderlaget bør vaskes én gang pr. sæson i rent vand. Evt. med en mild sæbe.  

Opbevaring derhjemme

Når du kommer hjem fra en god tur, bør du sørge for at liggeunderlaget er tørt både indvendigt og udvendigt. Pust liggeunderlaget op, og lad luften selv sive ud af det.

Gør dette 2-3 gange, da det vil hjælpe med til at fugten i liggeunderlaget kommer ud. Når du puster det op, bør du ikke bruge munden, da vores udåndingsluft indeholder vanddamp, som vi helst ikke vil have ind i liggeunderlaget. Brug i stedet en pumpe eller hårtørre. Dette sørger for at liggeunderlaget tørrer indvendigt stille og roligt. Sørg for ikke at stille det i solen, mens det tørrer, da UV-stråling vil nedbryde materialet over tid.  

Har du et selvoppusteligt underlag, bør du opbevare det halvt oppustet, da det forlænger levetiden af skummet, samt skaber en god luftcirkulation i liggeunderlaget. Har du et oppusteligt underlag, bør du opbevare det ophængt og ikke i direkte sollys. Prøv at undgå at hænge det i de samme folder hver gang. Hvis du opbevarer det i dens pakpose, sørg da for at lade posens åbning stå åben, så evt. fugt kan komme ud, samt undlad at rulle det i de samme folder hver gang du ruller det sammen. 

Valg af liggeunderlag

Aktivitet

Vandretur

Skal du bruge liggeunderlaget på en vandretur, skal du først afgøre hvor lang tid du er afsted. Er du på en kort tur á 2-3 dage, kan du godt nøjes med kun at have ét underlag med, og du kan måske vælge et underlag, som er lidt tungere, end hvis du er afsted i længere perioder, da du ikke har behov for så meget andet oppakning samt at du godt kan klare at bære et tungere underlag i kort tid.

Er du derimod afsted i længere perioder, bør du fokusere på et letvægts underlag, samt tilføje et skumunderlag, da du dermed vil minimere risikoen for punktering. Derudover bør du vælge et oppusteligt underlag med en skumkerne, da du i tilfælde hvor du skulle være så uheldig at punktere, ikke kommer til at ligge direkte på jorden. 

Derudover bør du tænke over hvor du skal hen. Er det i Danmark, i Norge eller Finland eller måske Australien eller Sydamerika, så har det en betydning for behovet for isolering.  

Camping

Skal du på camping, vil du ofte have mulighed for at have lidt mere oppakning med. Derfor kan du godt vælge at medbringe et lidt tykkere underlag. På campingturen er dit underlag ikke lige så udsat, som f.eks. på en vandretur, da du typisk ikke pakker det ned og op mange gange, underlaget er som regel græs og du slæber det nok ikke med udenfor til bålpladsen. Derfor vil det være sjældent, at du får brug for et ekstra underlag i skum. 

Cykel/kanotur

På cykelturen eller kanoturen skal du ikke selv bære din rygsæk, og vægten af underlaget er derfor ikke lige så vigtig, som hvis du er på vandretur. Derfor kan du godt gå lidt op i størrelse og vælge et mere komfortabelt underlag.  

Friluftstur

Er du på friluftstur har du brug for et underlag setup, som minimere risikoen for punktering, såfremt du vælger et oppusteligt underlag, da underlaget ofte bliver udsat for lidt mere, end hvis du f.eks. er på camping. Valget af underlag afhænger selvfølgelig af personlige præferencer samt årstid og lokation, men det vil være fordelagtigt at supplere dit oppustelige underlag med et skumunderlag.

Klatring/bjergbestigning

Skal du bruge liggeunderlaget til mere ekstreme forhold, som f.eks. klatring og bjergbestigning, er det vigtigt at underlaget vejer så lidt som muligt, samt at det ikke kan punktere. Derfor kunne det være en fordel at vælge et skumunderlag, som du evt. klipper til så det passer lige præcis til dig. Dette er med til at minimere vægten. 

Den arktiske ekspedition

Skal du bruge liggeunderlaget under arktiske forhold, bør du gå efter et oppusteligt underlag med isolering. Liggeunderlaget må gerne være lidt bredere end standarden, da den sovepose du formentlig har med, fylder lidt mere end den almindelige sovepose. Derudover minimere du risikoen for at glide væk fra liggeunderlaget i løbet af natten. Som ekstra tilbehør bør du også medbring et skumunderlag, som dels øger isoleringsevnen og dels beskytter dit oppustelige liggeunderlag mod punktering. 

Typer

Der findes flere forskellige typer af underlag, som alle har hver deres fordel. Her kan du læse mere om de forskellige typer af underlag. 

Oppustelig

Oppustelige liggeunder af sammensat af luftlommer, som hver især pustes op med enten munden eller en luftpumpe. Oppustelige liggeunder er særdeles velegnet til folk der ønsker et let underlag, men som stadig går op i komforten. Er du typen der kan lide at sove på siden, er disse underlag vejen frem. 

Nogle oppustelige underlag kan fås med en isolerende skumkerne eller et varmereflekterende lag, som reflektere kropsvarmen så du nemmere kan holde varmen om natten.  

Ulempen ved oppustelige underlag er at de kan punktere. Selvom man kan få lappegrej designet til underlag, kan det være en utrolig svær opgave at finde hullet og få arbejdet udført. Derfor bør man være meget omhyggelig med hvor man placere sit underlag, og evt. supplere med et skumunderlag. 

Selvoppustelig

Et selvoppusteligt underlag er, ligesom det oppustelige, opbygget af luftlommer som fyldes med luft. Forskellen er at det selvoppustelige underlag har en cellestruktur i skummet, som gør at liggeunderlaget indtager luft automatisk når ventilen åbnes. Dette mindsker tiden du skal bruge for at gøre liggeunderlaget klart til natten. Selvoppustelige underlag er dog kun selvoppustelige, til et vist niveau.

For at få den optimale form, skal du selv tilføre luft enten med munden eller vha. en pumpe. Dette gør, at du selv kan justere hårdheden af liggeunderlaget efter smag og behag samt hvilket underlag du ligger på. Ligesom med det oppustelige underlag, er der risiko for punktering for selvoppustelige underlag.   

Skum

I modsætning til oppustelige underlag som består af åbne celler, består underlag af skum med lukkede celler indeholdende en lille smule luft. Ofte fås et underlag af skum med en varmereflekterende side, for at skabe ekstra varme. Fordelen ved denne type liggeunderlag er, at det er meget let, holdbart og billigt. Det kan ikke punktere, som de oppustelige underlag, til gengæld fylder de mere under transporten og komforten er ikke nær så god.

Denne type kan nemt bruges til de korte pause som siddeunderlag, da de er hurtige at finde frem og lægge klar. Liggeunderlaget fungerer bedst for folk, der sover på ryggen, eller som supplerende underlag til det oppustelige.  

Materialer

Yderdel

Den mest normale yderdel er nylon eller polyester. Polyester er tykkere og tungere end nylon, til gengæld koster det mindre. Holdbarheden måles med enheden denier (D). Jo højere denier, jo mere slidstærkt er materialet generelt. Det er dog ikke altid retvisende, da man også skal tage hensyn til hvilke materialer der er brugt, f.eks. polyester eller nylon.

Når man kigger på denier tallet, vil det f.eks. være noteret med 50D. Denier går fra 20 til 100. Kommer man over 50D, vil man generelt sige at materialet er meget slidstærkt. Der bliver også ofte brugt forskellige materialer som Ripstop, hvilket er med til at nedsænke risikoen for at liggeunderlaget bliver revet i stykker. Ofte er bundet forstærket mere end toppen, da bunden er mere udsat for slitage end toppen.

Indersiden af liggeunderlaget er som regel behandlet med enten TPU eller PVC. TPU er mere slidstærkt, let og det holder luften bedre end PVC, så liggeunderlaget ikke mister luft under brugen i ekstreme miljøer. Ulempen er at underlag behandlet med TPU koster væsentligt mere, end underlag behandlet med PVC.

Til langt de fleste situationer, er et underlag af polyester med en behandlet inderside af PVC tilstrækkelig og det mest fornuftige valg ift. pris. Skal du ud i mere krævende ekspeditioner, bør du overveje et underlag af kraftigt polyester med en behandlet inderside af TPU.  

Isolering

Et underlag skal sørge for at beskytte dig mod kulden fra jorden. De fleste underlag er opbygget med en isolerende diagonalskåret skumkerne. Udover denne skumkerne består oppustelige underlag af luftlommer, som også bidrager til isoleringsevnen. Nogle underlag har et varmereflekterende lag, som reflekterer kulden fra jorden, så den ikke trænger op gennem liggeunderlaget, samt et reflekterende lag der reflektere varmen fra kroppen.

Når du skal kigge efter liggeunderlagets isoleringsevne, skal du kigge på R-værdien. R-værdien er en standardiseret målestok, som alle underlag bliver målt efter. Jo højere R-værdi, jo mere ekstreme miljøer kan liggeunderlaget tåle. Som tommelfingerregel kan du gå efter nedenstående tabel. 

R-værdi

Beregnet til

0-2

Forår/sommer

2-4

Forår/sommer/efterår

4-6

Forår/sommer/efterår/vinter

>6

Ekstrem kulde

Form

Underlag kan fås i mange former. Herunder kan du læse mere om de enkelte muligheder. 

Regulære liggeunderlag

Et regulært underlag er det underlag som de fleste kender. De er beregnet til at der kan ligge én person fuldt udstrakt på dem. De fleste modeller kan fås i flere størrelser og bredder, så de passer bedst muligt hver enkelt person. 

Korte liggeunderlag

Har du brug for et let underlag, kan du overveje en kort model. Ved de korte modeller er det ikke meningen, at benene skal være på underlaget. Disse kan f.eks. bruges hvis du sover i varme områder, hvor kunden fra jorden ikke er et problem. 

XL liggeunderlag

Er du typen der har brug for god plads eller vil i bare gerne ligge flere på samme underlag, kan flere underlag fås i størrelser op til 2 personer. Dette kan f.eks. være en fordel hvis i er på kærestetur og har soveposer der kan lynes sammen, eller hvis i har børn med på turen og gerne vil ligge tæt uden at glide ned fra underlaget. 

X-frame liggeunderlag

Liggeunderlaget er lavet som en ramme med huller. Selve liggeunderlaget er beregnet til at ligge ind i ens sovepose. Sammenpakket fylder det kun 7,62×15,2 cm og har en vægt på imponerende 241 gram. Det er det ideelle underlag for dig, hvor vægten har størst værdi. 

Body-shaped

Du kan også få underlag som er formet efter kroppen. Dvs. smalt ved hovedet, bredt ved overkroppen og smalt ved benene. Disse underlag passer bedst til dig, der sover på ryggen. Fordelen ved dette liggeunderlag er, at der er sparet på materialerne, hvilket mindsker vægten af liggeunderlaget. 

Funktioner

For oppustelige og selvoppustelige underlag er ventilen den funktion, du bør være mest opmærksom på. Der findes flere forskellige former for ventiler. Herunder kan du læse mere om de enkelte ventiler.  

Drej og træk

Denne ventil er den klassiske type ventil til at lukke luft ind og ud af liggeunderlaget. Ventilen fungerer ved, at du skubber mundstykket ind, drejer det og trækker det derefter ud. Så kan du puste/pumpe luft ind i liggeunderlaget, og til sidst skubber du mundstykket ind og drejer det for at låse det.

Ulempen ved disse ventiler er, at du er nødt til at holde hullet lukket, når du ikke puster, for ellers vil luften sive ud igen. En anden ulempe er at ventilen stikker ud af liggeunderlaget, og derfor kan du komme til at træde på den, ligge på den om natten eller komme til at åbne den ved en fejl, og så siver luften ud. Deres luftgennemstrømning er kategoriseret som middel. Dvs. at det tager forholdsvist lang tid at puste liggeunderlaget op samt lukke luft ud igen. 

Flade ventiler

Flade ventiler ligger, i modsætning til “drej og træk” ventilen, fladt ind til liggeunderlaget. Dette forhindre at du kommer til at træde på den ved en fejl. Derudover er der énvejs luftgennemstrømning når du puster liggeunderlaget op, så du har mulighed for at holde en pause. Flade ventiler bliver ofte designet i 3 dele.

Det yderste lag lukker ventilen af. Det andet lag åbnes, når du skal puste luft i liggeunderlaget. Det tredje lag åbnes, når du skal have luften ud igen. Denne type ventiler har en stor luftgennemstrømning, og sørger for at du hurtigt kan puste liggeunderlaget op samt hurtigt lukke luften ud igen. De flade ventiler er designet til, at du kan påsætte en luftpose eller en pumpe. Luftposen fyldes med luft, hvorefter den presses sammen, så luften strømmer ind i liggeunderlaget. 

Therm-A-Rest SpeedValve

Brandet Therm-A-Rest har designet deres egen ventil, som hedder SpeedValve. Ventilen er en stor åbning for enden af liggeunderlaget, hvor du puster luft i. Du skal være præcis 15 cm fra åbningen, for at få den fulde effekt. Ventilen bygger på Bernoullis princip for flydende væsker, og fungerer ved, at den luft du puster ud, presser den luft der er mellem dig og åbningen, ind i åbningen. Dette medfører at, hvis du gør det korrekt, du kan puste liggeunderlaget hurtigt op.

Metoden kræver dog omhyggelighed. For det første skal du være præcis 15 cm fra åbningen, du skal sørge for at liggeunderlaget ligger helt fladt, samt at den indvendige sorte pose i åbningen også ligger helt flad. Derudover skal du rulle det resterende stof præcis 7 gange. Alt dette gør at de fleste kan blive skræmte fra at bruge et Therm-A-Rest underlag. Men med lidt øvelse hjemme på stuegulvet, inde du begiver dig afsted på tur, vil du have et super funktionelt underlag at nyde nætterne på.   

Størrelse og pasform

Når det kommer til størrelsen på dit underlag, er der længden og bredden at tage stilling til. Umiddelbart kunne man tro, at det handler om, hvor høj og hvor bred du er. Det gør det selvfølgelig også delvist, men det kan også handle om dine komfortkrav og din vægt. Nogle sover f.eks. bedre hvis de har mere plads. Andre går mere op i at udstyret vejer så lidt som muligt. 

Hvis du går efter et underlag som passer dig ift. din højde, kan du bruge nedenstående skema som rettesnor.

Størrelse

Højde i cm

Small

160-169

Medium

170-183

Large

183-195

XL

>195

Derudover kan mange underlag fås i en bred udgave, så du f.eks. kan købe en medium-bred eller large-bred udgave. 

Når du kigger på underlag, vil du nok lægge mærke til at underlag kommer i forskellige former. Det originale underlag er det rektangulære. 

Men både mærker som Therm-A-Rest og Nordisk er begyndt at lave bodyshaped underlag og mumieformede underlag, som er bredest ved toppen, og bliver smallere ved benene. Oprindeligt blev disse underlag udviklet fordi de så fede ud, men efterhånden kom fokus på at minimere vægten, og formålet med dem er derfor nu at gøre vægten så lille som mulig. 

Vægt

Vægten spiller for de fleste ikke den største rolle, men hvis du f.eks. vandre, er bjergbestiger eller fastpacker tæller du selvfølgelig hvert gram du putter i rygsækken. Vægten på liggeunderlaget kan variere lige fra ca. 200 gram og op til 3 kg. Det er en ret stor forskel. Værd at bemærke er det, at jo lettere et underlager, jo mindre holdbart vil det som regel være. 

Køn

Flere og flere underlag kan også fås som en damemodel. Kendetegnene ved damemodellerne er, at de som regel er kortere, smallere ved skuldrene, bredere ved hofterne, lettere samt smallere ved fødderne. Som udgangspunkt produceres underlag som unisex, dog har mærker som f.eks. Sea to summit lanceret en damemodel. Dog er udvalget af damemodeller ikke overvældende, men dette kompenseres der for i udvalget af forskellige størrelser og tykkelser.

Vejrforhold

Når det kommer til underlag, har vejrforholdene og specielt temperaturen, også en betydning for valget. Du bør derfor undersøge temperaturforholdene om natten, i det område eller det klima hvor du primært skal bruge dit underlag. Dog bør du også tænke over hvordan temperaturen på jorden er, i det område du skal overnatte i.

Skal du f.eks. overnatte i et område, hvor det kan være 30-40 grader om dagen, og hvor temperaturen falder til frysepunktet om natten, vil jorden være varmet så meget op i løbet af dagen, at du ikke behøver et underlag med en R-værdi på over 4. Brug evt. nedenstående skema som rettesnor for valg af underlag baseret på R-værdien. 

R-værdi

Sæson

0-2

Forår/sommer

2-4

Forår/sommer/efterår

4-6

Forår/sommer/efterår/vinter (helårs)

>6

Ekstrem kulde

Pris

Prisen har som regel en betydning, for det valg man tager. Det gælder selvfølgelig også for underlag, hvor prisen kan variere lige fra de helt klassiske skumunderlag, som kan købes for en flad 50’er, til de avancerede oppustelige underlag med skumkerne til en pris på op til 3000 kroner. Som udgangspunkt kan man godt regne med, at pris og kvalitet hænger sammen.

Men det er vigtigere at købe et underlag som passer til dit behov, og her er det ikke altid det dyreste der er det bedste. Skal du f.eks. på vandretur om sommeren, skal du ikke købe et underlag med stor isoleringsevne til 3000 kroner. Her skal du i stedet gå efter et letvægtsunderlag, og her er der flere mærker, som laver udmærkede letvægtsunderlag til under 1000 kroner.

Prisen afspejler desuden materialevalget samt, hvilken ventil liggeunderlaget har. Hvis du kun skal bruge liggeunderlaget til den årlige campingtur, til festivalen eller en overnatning i shelter i ny og næ, kan du sagtens nøjes med et af de billige underlag til maksimalt 500 kroner. Vil du derimod gerne have et underlag som kan bruges jævnligt og til mange situationer, ligger en typisk pris for et kvalitets liggeunderlag på ca. 1000-1500 kroner.

Skal du ud i situationer, som kræver et mere ekstremt underlag – f.eks.et underlag med en R-værdi på over 6 – skal du nok regne med at punge lidt mere ud.

5 tips til liggeunderlag

Tip 1: Flere liggeunderlag

Skal du ud og overnatte i omgivelser hvor der kan ligge skarpe sten, grene mm., kan det være en fordel at købe et billigt skumunderlag og ligge i bunden af teltet, for at passe bedre på dit oppustelige liggeunderlag. 

Tip 2: Undgå at puste med munden

Hvis det er muligt, så brug en pumpe eller pumpepose til at puste dit liggeunderlag op. Udåndingsluften indeholder en del vand, som kommer med ind i liggeunderlaget hvis du bruger munden. Dette skaber grobund for svamp inde i liggeunderlaget. 

Tip 3: Pas på dit liggeunderlag, og det passer på dig

Når du kommer hjem fra en tur, bør du sørge for at tørre samt rense det for jord og snavs – for snavs kan danne grobund for svamp. Når du opbevarer dit liggeunderlag, bør det opbevares et tørt sted. Opbevar det helst halvt pustet op, så der bliver skabt en god ventilation i liggeunderlaget. 

Tip 4: Tjek ventil og underlag inden afgang

Der er ikke noget værre end at have vandret en hel dag, slået lejr, sat telt op og gjort det hele parat for så at opdage, at dit liggeunderlag enten har en utæt ventil eller et lille hul. Tjek derfor dit liggeunderlag for evt. lækager inden du begiver dig afsted på tur. 

Tip 5: Førstehjælpsgrej er vigtigt – også for liggeunderlag

Medbring altid et reparationssæt til dit liggeunderlag, hvis uheldet skulle være ude. Til langt de fleste liggeunderlag følger der et reparationssæt med, bestående af en lim samt en lap. Du kan også købe specielt tape beregnet til polyester. Det koster som regel 20-30 kroner, og kan sikre dig en god nats søvn, hvis du skulle være så uheldig at få et fladt liggeunderlag.

Liggeunderlag mærker

Sea to Summit

Sea to Summit blev grundlagt i 1983 i det vestlige Australien. Grundlæggeren, Roland Tyson, var en lokal klatrer som savnede letvægts friluftsudstyr, og begyndte derfor selv at designe sit udstyr. I 1990 spurgte en anden klatrer, Tim Macartney-Snape, om Roland kunne designe udstyr til hans ekspedition på Mount Everest.

Tim skulle bestige bjerget fra havoverfladen, og udstyret skulle derfor kunne klare alt fra havoverfladen til toppen af verden samt være let. Ekspeditionen blev en succes, og det samme gjorde udstyret, og derfor kom mærket til at hedde Sea to Summit. 

Deres produktsortiment indebærer alt i udstyr til friluftslivet. Lige fra soveposer, underlag og telte til gryder, pander, sæbe og meget mere. Dog er de mest kendte for deres telte, soveposer og underlag. 

Therm-A-Rest

Therm-A-Rest blev etableret af John Burroughs, Jim Lea og Neil Anderson i 1972. Sammen opfandt de princippet med åbne celler, som er de celler der er i oppustelige underlag, og sørger for at luften kan fordeles alt efter hvor trykket kommer fra. Deres sortiment fokuserer primært på underlag og soveposer, hvor de især er kendt for deres letvægts underlag. 

Klymit

Klymit blev grundlagt i 2007, og lancerede deres første produkt i 2009. Deres første produkt var en oppustelig vest. Deres sortiment fokusere primært på underlag, soveposer og telte. De er mest kendte for deres ikoniske V-formede underlag. 

Exped

Exped er en amerikansk virksomhed, som lancerede deres eget første produkt i 1997. Deres sortiment fokuserer primært på telte, underlag, soveposer, hængekøjer og rygsække. Deres underlag bruger en flad ventil, hvor der ofte hører en pumpepose med til. 

Nordisk

Nordisk er et af de få danske friluftsmærker. Det startede i 1901 med fokus på at producere dyner og puder med dun og fjer. Nu består deres varesortiment af underlag, soveposer, jakker, kogegrej og telte. De er mest kendte for deres bomuldstelte, men er også kommet godt ind på markedet med deres underlag.

Hvad siger undersøgelser om liggeunderlag?

På Mountain Tactical Institute gennemførte Christina Heimann en undersøgelse, for at teste isoleringsmaterialets betydning for isoleringsevnen, og fandt ud af at tykkere isolering isolere bedre, men at et tyndt lag isolering vejer mindre. 

I juli 2004 afholdte “The European Outdoor Group” et seminar, for at fastslå nøjagtigheden af EN 13537 standarden for soveposer. En lignende standard bliver brugt for liggeunderlag. Denne hedder R-værdi, og bruges til at sammenligne isoleringsevnen blandt alle soveposer. 

I 2012 gennemførte en række forskere et studie for at validere målestandarden EN13537 for soveposer. Her konkluderende forskerne at målemetoden er en anelse upræcis. For liggeunderlag bliver R-værdien brugt som målemetode for isoleringsevnen. Denne metoder viser sig at være mere præcis.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke liggeunderlag er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste liggeunderlag. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Liggeunderlagene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger liggeunderlag?

Valget af liggeunderlag afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Mini-Study: Measuring Sleeping Bag Performance – Mountain ….” 8 jul.. 2016, https://mtntactical.com/research/mti-begins-research-sleeping-bag-performance/. Åbnet 9 feb.. 2021.
 • “Report on the – Outdoor Industry Association.” https://www.outdoorindustry.org/pdf/EN13537TestLabComparisonMethod.pdf. Åbnet 9 feb.. 2021.
 • “A laboratory validation study of comfort and limit … – ResearchGate.” 7 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/231611362_A_laboratory_validation_study_of_comfort_and_limit_temperatures_of_four_sleeping_bags_defined_according_to_EN_13537_2002. Åbnet 9 feb.. 2021.
Forfatter
Mads Lundborg
Mads Lundborg

Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv udsprang af en 7-dages vildmarkstur i Finland. Siden hen har han arbejdet som turleder, hvilket har ført til, at han har ledet en lang række friluftsture (vandring, shelter, mad over bål, kajak/kano, træklatring, skiture m.m.). I forbindelse med sit arbejde som turleder blev han uddannet kajak/kano instruktør, træklatreinstruktør og har bygget på sin læreruddannelse i form af en udeskoleunderviser certificering. Når weekenden kalder, tager han på tur med familie og venner – alt lige fra vandreture til sommertogter i hans 31 fods sejlbåd.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj