Liggeunderlag Test

liggeunderlag

Et godt liggeunderlag er vigtig for en god nattesøvn udendørs. Det skal give den rette støtte og isolering, og samtidig være let at pakke og transportere. Komfort og holdbarhed er nogle af de vigtigste elementer, når du vælger dit udstyr.

I samarbejde med friluftslivsekspert Mads Lundborg har vi analyseret og vurderet et bredt udvalg af liggeunderlag. Læs her, hvilke modeller der sikrer dig den bedste søvn på din udflugt i naturen.

Liggeunderlag Test - De 5 Bedste Liggeunderlag

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Nordic Gear Liggeunderlag

Bedste liggeunderlag i test

Pris: 699

Nordic Gears luftmadras har vundet prisen for bedste allround liggeunderlag. Dets ergonomiske design og høje komfortniveau gør det til det perfekte valg for dig, der elsker friluftsliv, men ikke vil gå på kompromis med komforten. R-værdien er på 4, hvilket gør den til et helårs liggeunderlag. Med en tykkelse på hele 10 cm og indbygget pumpe, sikrer denne luftmadras en behagelig og jævn søvn, selv på ujævne overflader. Den slidstærke konstruktion og de robuste materialer gør det til en holdbar løsning, der kan modstå strabadserne ved udendørseventyr. Med andre ord får du her det perfekte sweet-spot mellem pris og kvalitet.

Annonce

2. Treklife Ease

Bedste billige liggeunderlag i test

Pris: 399

Vinderen i kategorien “bedste billige liggeunderlag” er Treklife Ease. Det klassiske underlag fra Treklife egner sig godt til festivalen, campingturen, teltturen i haven eller en mindre overnatningstur. Et oplagt valg hvis du ikke vil spendere en formue, men samtidig sove komfortabelt.

Annonce

3. Sea to Summit Comfort Plus

Bedste premium liggeunderlag i test

Pris: 1.199

Sea to Summit Comfort Plus Self Inflating Mat Regular er et luksuriøst selvoppusteligt liggeunderlag, der skiller sig ud for sin exceptionelle komfort og isoleringsevne. Med en tykkelse på 8 cm og en R-værdi på 4.1 tilbyder det fremragende beskyttelse mod kulde, hvilket gør det ideelt til både sommer- og vinterbrug. Materialet er slidstærkt og designet til at tåle hårde vejrforhold, samtidig med at det er let og kompakt nok til let transport. Komforten forstærkes yderligere af den selvoppustelige teknologi, der sikrer en hurtig og nem opsætning. Liggeunderlaget er klart en investering værd for den seriøse backpacker eller friluftsentusiast, der ikke vil gå på kompromis med kvalitet og komfort.

Annonce

4. Frilufts Kalla 7.5 Double

Bedste dobbelt liggeunderlag i test

Pris: 2.399

Frilufts Källa 7.5 Double er et imponerende dobbelt liggeunderlag, der med sin komfort og kvalitet har sikret sig titlen som det bedste på markedet. Underlaget er hele 7,5 cm tykt, hvilket giver en luksuriøs sovekomfort, uanset underlaget. Den selvoppustelige funktion og de store mål gør det perfekt til par, som værdsætter bekvemmelighed og god nattesøvn på campingturen. Med en slidstærk bund og en blød overflade er Frilufts Källa et solidt valg for komfortsøgende friluftsentusiaster.

Annonce

5. Klymit Insulated Static V

Bedste termo liggeunderlag i test

Pris: 869

Klymit Insulated Static V Liggeunderlag overgår forventninger som termisk liggeunderlag. Med sit V-formede kammerdesign og syntetisk Klymalite isolering låses kropsvarmen effektivt. Anvendelsen af 75D polyester giver en slidstærk overflade, og den lave vægt kombineret med den kompakte pakkestørrelse gør den til en favorit hos friluftsentusiaster. Den vinder titlen som bedste termo liggeunderlag grundet sin optimale balance mellem komfort, varme og bærbarhed på ekspeditioner i køligere klimaer.

Annonce

Vi er et hold af friluftseksperter bestående af bl.a. uddannede friluftsvejledere, naturformidlere, kajakinstruktører, skilærere, cykelnørder og grejspecialister i friluftsbutikker. Sammen har vi gennemgået, udvalgt og vurderet en række populære produkter fra kendte og knap så kendte mærker for at lave en så retvisende og varieret produkttest som muligt. Du kan købe disse produkter gennem én eller flere af vores samarbejdspartnere, som vi henviser til i form af knapper, pristabeller el.lign. Vores produktanbefalinger tager udgangspunkt i en helhedsbedømmelse af produktet, selvom vores partnerskaber kan få indflydelse på udvælgelsen af produkter i artiklen.

Vi bedømmer og sammenligner produkter i artiklen ved at se på følgende kriterier:

  1. Objektive og officielle produkttests
  2. Kunders anmeldelser af og oplevelser med produktet
  3. Data om brugernes adfærd og præferencer
  4. Producentens og forhandlerens ry, garantier og service
  5. Produktets specifikationer, funktioner, fordele og ulemper
  6. Partnerskabers indflydelse

Vi tager hensyn til disse kriterier i forhold til prisen og kvaliteten, og vi præsenterer vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Husk, at vores artikel ikke er en rangliste over de bedste produkter på markedet, men derimod en gennemgang.

Vores mærker som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi baserer dem på de nævnte kriterier for at hjælpe dig med at finde det rette produkt.

Indholdsfortegnelse

Liggeunderlag fra A til Z: Vejledning og gode råd

Mit engagement og min erfaring i friluftsliv har givet mig muligheden for at afprøve en bred vifte af liggeunderlag, og jeg har derfor opnået indblik i, hvad der udgør et kvalitetsmæssigt godt underlag. Komfort er selvsagt hovedelementet i denne sammenhæng, da et underlag skal sikre dig en god nats søvn, uanset om du ligger på en hård skovbund eller en blød eng. Gode underlag giver dig den rette støtte og isolering, så du kan hvile dig effektivt efter en lang dags vandring.

På denne side vil vi udforske de vigtige aspekter af underlag. Vi vil kigge på de tekniske detaljer såsom isoleringsværdi, tykkelse og materialer, og vi vil diskutere forskellen på oppustelige og skumunderlag. Ydermere vil vi undersøge, hvilke typer af liggeunderlag der bedst egner sig til forskellige vejrforhold og terræntyper. Vi vil også røre ved emner som vægt og pakkestørrelse, hvilket er af stor betydning for rygsækrejsende og vandrere. Denne gennemgang vil bygge på min egen erfaring såvel som indsigt fra andre frilufts-entusiaster, produkttests og kundeanmeldelser. Lad os sammen finde det underlag, der passer perfekt til din næste udendørs overnatning.

Hvorfor skal jeg købe et liggeunderlag?

Et liggeunderlag er designet til at isolere dig fra jorden og sikre komfort ved at undgå direkte kontakt med et ujævnt underlag. Det kan anvendes i flere sammenhænge; fra at skabe en behagelig siddeplads ved bålpladsen, til brug i teltet, på stranden, som en ekstra siddeplads eller som en komfortabel base for en lur under åben himmel.

Et godt underlag kan være forskellen på en genopbyggende nats søvn og en søvnløs nat fuld af kulde og ubehag. Liggeunderlaget tjener ikke kun som en blød overflade at sove på, men det isolerer også og beskytter dig mod den ofte kolde jord.

Valget af underlag afhænger af forskellige faktorer som rejsemål, årstid og personlige præferencer. Skal det være let og nemt at pakke sammen, eller er maksimal komfort det vigtigste? Her vil vi dykke ned i de forskellige typer underlag og hjælpe dig med at træffe det bedste valg, så du kan ligge så komfortabelt som muligt.

Forskellen på skum-, oppustelige- og selvoppustelige liggeunderlag

Liggeunderlag kommer i tre hovedtyper: skum, manuelt oppustelige og selvoppustelige.

Skumliggeunderlag er ofte mere holdbare og budgetvenlige. De er lavet af fast skum og kan rulles eller foldes sammen for opbevaring. Deres robuste natur gør dem ideelle til hård brug, og de kan også fungere som siddepude eller ekstra støtte i rygsækken.

Oppustelige liggeunderlag kræver manuel oppustning enten ved pust eller med en pumpe. De tilbyder ofte mere komfort end skumvarianten, da de kan justeres efter personlig præference til hårdhed og kan være en anelse varmere, afhængig af design og materialer.

De selvoppustelige liggeunderlag er en hybrid mellem de to, hvor en skumkerne udvider sig, når ventilen åbnes, og suger luft ind. Dette sparer noget af besværet med manuel oppustning, mens det stadig giver et fast og komfortabelt soveunderlag.

Hvornår skal man bruge et letvægts liggeunderlag?

For den vandreglade er vægt en vigtig faktor, og her kommer letvægtsliggeunderlag ind i billedet. Et letvægts liggeunderlag er designet til at være så let og transportabelt som muligt, ofte uden at gå på kompromis med komforten. De nyeste teknologier og materialer har gjort det muligt at konstruere liggeunderlag, der vejer meget lidt, men som stadig giver en god nats søvn.

Det er afgørende at overveje, hvor meget vægt du er villig til at bære, samt hvilke vejrforhold du regner med at støde på. Letvægtsliggeunderlag er typisk mindre isolerende end deres tungere modstykker, så for ture i koldere klimaer kan der være behov for et liggeunderlag med bedre isoleringsevne. Husk at afveje vægt mod varme og komfort, når du vælger dit liggeunderlag.

et orange liggeunderlag som ligger på jorden

Hvad betyder R værdi for liggeunderlag?

Isoleringsevne er en kritisk faktor, som ikke må overses ved valg af liggeunderlag. Her kommer R værdien i spil. R værdien er et mål for materialets termiske modstandsevne, hvilket betyder, at jo højere værdi, desto bedre isolerer underlaget mod kold jord. Et liggeunderlag med høj R værdi er især essentielt i kølige omgivelser, hvor varmetab kan føre til en kold og ubehagelig nattesøvn.

Det er vigtigt at huske på, at liggeunderlag med høj R værdi ofte er tykkere og lidt tungere. Så er du en sommer person er det ikke nødvendigvis den højeste R værdi, du skal gå efter. Men for dem som befinder sig i koldere egne eller elsker at vandre om vinteren, vil et underlag med høj R værdi derimod være en investering i bedre komfort og varme.

Som tommelfingerregel kan du gå efter nedenstående tabel.

R-værdi Beregnet til
0-2 Forår/sommer
2-4 Forår/sommer/efterår
4-6 Forår/sommer/efterår/vinter
>6 Ekstrem kulde

Hvordan finder du det bedste liggeunderlag?

For at finde det bedste underlag, er det vigtigt at reflektere over ens egne behov. Overvej turens varighed, terræn, klima, og hvor meget komfort, du ønsker. Et dyrere underlag er ikke nødvendigvis det bedste for dig – prisen reflekterer ofte materialernes kvalitet og egenskaber som vægt og pakket størrelse, mere end selve komforten.

Det bedste liggeunderlag skal understøtte din krop og holde dig tør og varm hele natten. Det skal desuden være holdbart, så det kan modstå de uundgåelige påvirkninger fra naturen. Nogle liggeunderlag er desuden designet med ekstra egenskaber som antibakteriel behandling eller indbyggede pumper, der kan være værd at overveje baseret på dine specifikke behov.

Termo liggeunderlag og oppustelige funktioner

Termo underlag er ofte forsynet med materialer, der reflekterer kropsvarme, hvilket effektivt forhindrer varmetab. Denne type underlag kan være særligt fordelagtigt i kolde miljøer, hvor ekstra isolering er nødvendig.

Til dem, der prioriterer nem håndterbarhed, byder oppustelige liggeunderlag på innovationer som indbyggede pumper, som gør det muligt at oppuste underlaget uden besvær. Nogle modeller tilbyder en kombination af luftkanaler og skum, hvilket giver optimal støtte og isolering uden at gå på kompromis med vægt eller pakbarhed.

Holdbarhed og komfort

Underlag af skum er kendt for deres robusthed og enkelhed. De kræver minimal vedligeholdelse og kan absorbere en vis mængde skade uden at miste deres funktion. Men hvad skumunderlagene tilbyder i holdbarhed, kan de mangle i komfort, sammenlignet med de oppustelige alternativer, der giver en mere sengelignende overflade.

De oppustelige underlag kommer i et væld af tykkelser og stivheder, og mange indeholder justerbare funktioner, så du kan få en personlig tilpasset hårdhed. Dette kan forbedre din søvnkvalitet betydeligt, men kræver samtidig ekstra omhu, da de er mere følsomme over for punktering og andre former for skader.

Liggeunderlag, luftmadras eller feltseng?

Valget af det rigtige underlag til din tur i det fri afhænger af flere faktorer, herunder destinationen, transportformen, ønsket komfortniveau, samt turens varighed. I den følgende tabel vil vi dykke ned i karakteristika og fordele ved tre populære typer af underlag: liggeunderlag, luftmadrasser og feltsenge.

Liggeunderlag Luftmadras Feltsenge
Fremstilles i skum eller nylon Fremstilles i PVC + velour Fremstilles i aluminium og polyester
Kan både fås med og uden luft Bliver pumpet op med luft Foldes ud
Kan fås i flere størrelse og bredder Kan fås i enkelt og dobbelt udgave Kan fås i flere størrelser og bredder
Kan hurtigt rulles samme Kan nemt foldes Kan nemt foldes sammen
Har en lav højde Har en høj højde Har en høj højde
Lav vægt Høj vægt Høj vægt
Fylder lidt Fylder meget Fylder meget

Hvilken typer ventiler findes der til liggeunderlag?

Når det kommer til oppustelige og selvoppustelige underlag, er det afgørende at være opmærksom på ventiltypen, da denne spiller en central rolle i brugervenligheden og effektiviteten. Læs videre for at få et overblik over de forskellige ventiltyper.

Drejeventiler

Den traditionelle drejeventil, også kendt som “drej og træk”-ventilen, er en populær løsning til regulering af luftstrømmen i og ud af underlaget. For at betjene ventilen, skubbes mundstykket ind, drejes, og trækkes så ud for indblæsning eller udsugning af luft. Efter oppustning skubbes og drejes mundstykket igen for at sikre en lufttæt forsegling.

En af ulemperne ved denne type ventil er, at den kræver, at brugeren manuelt skal holde ventilen lukket under oppustning for at forhindre lufttab. Desuden kan ventilen, som stikker ud fra underlaget, være udsat for utilsigtet tryk eller skade, hvilket kan føre til lækage. Luftstrømshastigheden ved denne ventil er middel, det vil sige, at det tager relativt lang tid både at oppuste og tømme underlaget for luft.

Flade ventiler

I modsætning til den traditionelle ventil, er flade ventiler designet til at ligge i niveau med underlaget, hvilket minimerer risikoen for at blive trådt på eller utilsigtet aktiveret. Denne type ventil omfatter ofte en énvejs luftgennemstrømningsmekanisme, som betyder, at du kan tage pauser under oppustningen uden risiko for lufttab.

Flade ventiler består typisk af tre sektioner: Det ydre lag, der forsegler ventilen, det midterste, som åbnes for indblæsning af luft, og det inderste for udluftning. Dette sikrer en høj grad af effektivitet ved både oppustning og tømning. Endvidere er disse ventiler ofte kompatible med en luftpumpe eller luftpose, hvilket gør oppustningsprocessen endnu lettere og hurtigere.

Disse egenskaber gør flade ventiler til et ideelt valg for friluftsentusiaster, der værdsætter hurtig opsætning og nedtagning af deres liggeunderlag.

Vedligeholdelse af liggeunderlag

Vedligeholdelse af dit underlag kommer an på typen af underlag du har valgt. Selvom underlag af skum kræver mindre vedligeholdelse end oppustelige og selvoppustelige underlag, så er det stadig en god ide at hold dit skumunderlag rent og tørt for at forhindre mug og bakterier. Opbevar det fladt eller rullet løst for at undgå deformation, og brug altid en underlagsbeskytter for at beskytte det mod skader.

Hvis du har et oppusteligt liggeunderlag, bør du rengøre det med mild sæbe og vand, undgå overfyldning for at forhindre skader på ventilen og sømmene, og beskyt det mod punkteringer ved at bruge en underlagsbeskytter.

Et selvoppusteligt liggeunderlag bør opbevares udpakket med ventilen åben. Periodisk oppustning og afladning er nødvendigt for at bevare elasticiteten, og rengør det regelmæssigt med mild sæbe og vand for at fjerne snavs og lugte.

Opbevaring på farten

Den største risiko for oppustelige underlag er punktering. For at undgå dette, opbevar underlaget i dets medfølgende pose og placer det forsvarligt i din rygsæk, når det ikke er i brug.

Rensning undervejs

Undgå at få insektspray eller harpiks på dit underlag. Insektspray indeholder ofte DEET, som kan nedbryde syntetiske materialer. Skulle uheldet være ude, rens straks området med vand. Harpiks i sig selv er ikke skadeligt for materialet, men kan tiltrække skarpe genstande som kan perforere underlaget. Vask underlaget grundigt med rent vand og eventuelt en mild sæbe mindst én gang hver sæson.

Hvad siger undersøgelser om liggeunderlag?

På Mountain Tactical Institute gennemførte Christina Heimann en grundig undersøgelse (åbnet 14. maj 2024) for at evaluere betydningen af isoleringsmaterialets tykkelse. Resultaterne påpegede, at selvom et tykkere lag isolering har bedre isoleringsevne, så medfører et tyndere lag en lavere vægt.

I juli 2004 organiserede “The European Outdoor Group” et seminar (åbnet 14. maj 2024) for at vurdere nøjagtigheden af EN 13537-standarden, som anvendes til vurdering af soveposers isoleringsevne. En lignende standard anvendes for liggeunderlag, kendt som R-værdien, der tjener til at sammenligne isoleringskapaciteten på tværs af forskellige soveposer.

I 2012 udførte et team af forskere et studie (åbnet 14. maj 2024) for at verificere præcisionen i målestandarden EN13537 for soveposer. Forskningen viste, at metoden var en smule upræcis. For liggeunderlag anvendes derimod R-værdien som målestok for isoleringsevne, og denne metode har vist sig at være mere nøjagtig.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket liggeunderlag er bedst i test?

Friluftsmagasinet har analyseret markedets liggeunderlag og fundet de bedste baseret på komfort, varmeisolering og holdbarhed. Find testvinderne og læs om dem her på siden.

Hvordan vurderer vi liggeunderlag?

Underlagene vurderes på en række faktorer, herunder R-værdi for isoleringsevne, vægt, pakkestørrelse, materialekvalitet og brugerkomfort både til sommer- og vinterbrug.

Hvad er R-værdien på et liggeunderlag?

R-værdien angiver et liggeunderlags isoleringsevne; jo højere værdi, des bedre isolerer det. Dette tal er afgørende, når du skal vælge liggeunderlag til forskellige temperaturforhold.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger liggeunderlag?

Valg af liggeunderlag afhænger af aktivitetstype, årstid og personlige præferencer omkring komfort og pakbarhed. Tjek hele guiden til valg af liggeunderlag her på siden for mere dybdegående information.

Hvordan vedligeholder jeg mit liggeunderlag?

Regelmæssig rengøring og opbevaring rullet ud eller let foldet forlænger levetiden. Læs her på siden, hvordan du bedst passer på dit liggeunderlag.

Er oppustelige liggeunderlag bedre end skumliggeunderlag?

Oppustelige liggeunderlag tilbyder som regel højere komfort og bedre isoleringsevne, men er også mere udsatte for punkteringer end skumunderlag. Valget afhænger af din prioritering mellem komfort og holdbarhed.

Kilder

Min indgående analyse af liggeunderlag er resultatet af omhyggelig research og praktisk testning. Jeg stræber efter at levere en upartisk og pålidelig vurdering, som du kan stole på, når du skal vælge dit næste liggeunderlag. I denne forbindelse har jeg benyttet mig af et bredt spektrum af kilder, herunder faglige testresultater, produktanmeldelser, feedback fra erfarne friluftsentusiaster og direkte kundeerfaringer både lokalt og internationalt. Disse kilder har været afgørende for at tegne et nuanceret billede af de forskellige liggeunderlag på markedet. Her er en oversigt over de kilder, jeg har taget i brug:

CleverHiker er et internationalt online medie af Dave og Annie med artikler om vandring, camping og friluftsliv. Dette magasin specialiserer sig i at tilbyde omfattende vejledning, tips og anmeldelser, der hjælper udendørsentusiaster med at forbedre deres oplevelser i naturen. Med fokus på letvægtsgrej og teknikker til minimalistisk vandring, har CleverHiker opnået stor respekt inden for friluftsverdenen. De skriver artikler, produkttests, nyheder til både erfarne og nye friluftsentusiaster, og deres passion for udendørslivet skinner igennem i deres indhold.

Når emnet falder på letvægtsgrej til friluftsliv er CleverHiker øverst på vores dagsorden. Mediet har information, som man ikke kan finde andre steder, og derfor anvender vi mediet for at give vores artikler et mere bredt syn på udstyr, grej og tøj til friluftselskeren.

Til at lave vores artikel har vi fundet fakta, testresultater og information fra CleverHiker.

Tilgå hjemmesiden her.

Gear Patrol er et anerkendt online magasin, der fokuserer på gear, udstyr og livsstil. De dækker en bred vifte af emner, herunder teknologi, biler, rejser, mode og selvfølgelig friluftsaktiviteter. Magasinet er kendt for sin omfattende dækning og dybdegående anmeldelser af produkter.

Jeg har brugt Gear Patrol til at krydre denne artikel og test. Det være sig at læse deres produktanmeldelser og andet information om friluftsudstyr, hvilket hjælper med at give et bedre indblik i det forskellige friluftsudstyr og friluftstøj og helt overordnet gør det vores indhold langt mere nuanceret.

Tilgå hjemmesiden her.

I processen med at sammensætte denne artikel har vi ofte henvist til Outdoor Life, en autoritativ kilde for alle, der elsker friluftslivet. Dette magasin, med sin brede dækning af jagt, fiskeri og generelle udendørsaktiviteter, har givet os en dybdegående forståelse af de bedste produkter og praksisser inden for disse områder.

Takket være deres dygtige forfattere og eksperter har vi kunnet udvælge og vurdere produkter med stor præcision, især inden for jagt, overlevelse og vandring.

Tilgå hjemmesiden her.

For at sikre dybdegående og pålidelig information i denne artikel, har vi trukket på ekspertisen fra Backpacker Magazine, et velrenommeret magasin med over et halvt århundredes erfaring inden for friluftsaktiviteter. Siden 1973 har de specialiseret sig i alt fra vandring og backpacking til camping, og deres dedikation til udendørslivet skinner igennem i deres omfattende artikler og testrapporter.

Vi har nøje gennemgået Backpacker Magazine’s tests og anmeldelser af friluftsudstyr og -destinationer for at sikre, at vores artikel er både informativ og aktuel. Deres team af erfarne skribenter og eksperter har været en uvurderlig kilde for os i udarbejdelsen af denne artikel.

Tilgå hjemmesiden her.

Forbrugerrådet Tænk er en anerkendt og uafhængig forbrugerorganisation i Danmark, som blev grundlagt helt tilbage i 1947. Deres primære formål er at beskytte forbrugernes interesser og rettigheder ved at udføre omfattende produkttests og evalueringer.

Under udarbejdelsen af denne artikel har vi gjort brug af deres objektive og pålidelige produkttests af friluftsprodukter og -udstyr og inddraget deres testresultater og information i vores artikler, tests og guides for at sikre, at du som læser bliver præsenteret for et så upartisk og troværdigt indhold som muligt.

Tilgå hjemmesiden her.

Forfatter

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj