Feltseng

Feltseng i naturen

Hvis du ønsker at ligge komfortabelt og løftet fra jorden på din overnatning i det fri, kan en feltseng være det helt rigtige valg af udstyr. Her kan du læse meget mere om feltsenge og få hjælp til hvilken du bør vælge ud fra dine behov.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Simone Jensen og Anders Braun lavet en test af feltseng. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Feltseng Test: Top 4 Bedste Feltsenge

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Highlander Camp Alu

Bedste allround feltseng

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround feltseng” er Highlander Camp Alu. Her får du en alsidig feltseng der er løftet fra den kolde fugtige jord der giver dig god komfort i et minimalistisk design der er nemt at samle og nem at have med i din oppakning.

Annonce

2. Highlander Camp

Bedste billige feltseng

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige feltseng” er Highlander Camp. Her får du en god og stabil feltseng til en lav pris, der opfylder alle de krav der er til en god nats søvn løftet fra jorden. Den er nem at samle og som er passende til en moderat højde.

Annonce

3. Robens Outpost Tall Bed

Bedste premium feltseng

Pris: 1.077 DKK

Outpost Tall Bed markerer sig som en eksemplarisk feltseng for den kræsne friluftselsker. Med sit robuste design og en højde, der letter ind- og udstigning, leverer denne seng exceptionel komfort og kvalitet. Den forstærkede konstruktion sikrer en stabil søvnoplevelse, og med en bredde der rummer selv den brede sovepose, er der tænkt på plads og bekvemmelighed. Trods sin solide struktur, er sengen forbløffende let at montere, hvilket gør den til et praktisk valg for campingentusiaster. Som testvinder i kategorien ‘bedste premium feltseng’, står Outpost Tall Bed som et klart valg for den kvalitetsbevidste outdoor-entusiast.

Annonce

4. Marselis Wooden

Bedste designer feltseng

Pris: 4.234 DKK

Vinderen i kategorien “bedste designer feltseng” er Nordisk Marselis Wooden Bed. Hvis du blot ønsker en komfortabel feltseng i den rette bushcraft stil, er denne det helt rette valg. Feltsengen er konstrueret i træ og er med smarte detaljer udelukkende i naturlige materialer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til feltseng

Hvad er en feltseng?

En feltseng er en sammenfoldelig briks, der er hævet over jorden og som giver dig den ultimative komfort på din overnatning i det fri, sammenlignelig med sengen i dit hjem. Det er i bund og grund et stykke lærred der er spændt ud over nogle bærende metal eller træ stænger.

En feltseng adskiller sig fra det øvrige outdoor overnatnings udstyr ved at have en højere vægt, men yder derimod den ultimative komfort, hvor du er hævet over den kolde og fugtige jord, der har betydning for din komfort temperatur mens du sover, uanset hvilken temperatur du befinder dig i og stiller derfor lidt mindre krav til dit øvrige udstyr til overnatningen. 

En feltseng er bestående af en stabil bærende konstruktion stående på jorden og som samtidig skal holde det materiale der udgør “madrassen” eller liggefladen. Både den bærende konstruktion samt materialet til liggefladen kan være forskelligt udformet og med forskellige materialer der kan have betydning for de egenskaber feltsengen besidder og som kan have betydning for hvilken feltseng der er det rette valg for dig. 

En feltseng findes i adskillige moderne konstruktioner med højt avancerede materialer, men findes også som den klassiske model bestående udelukkende af naturmaterialer, der samles som man gjorde det i 60’ernes tid, da feltsengen for alvor blev populær i militært brug og det man i dag ville kalde den ultimative bushcraft luksus. 

En feltseng er blevet anvendt adskillige år i militæret og først beskrevet som et stykke udstyr der var en del af den sovjetiske hær, ligesom det hurtigt derefter blev implementeret i den tyske hær fra omkring 1940. 

De første feltsenge var lavet af en trækonstruktion der nemt kunne samles uden søm og skruer og med en liggeflade der spændes ud over trækonstruktionen med et bomuldskanvas. Disse traditionelle og oprindelige feltsenge med naturlige materialer var betydeligt tungere end de moderne feltsenge der produceres til markedet i dag, men ydede en optimal komfort under generelt ukomfortable forhold, hvoraf du kunne slå disse op, hvorend og under hvilke forhold militærets mænd skulle overnatte. 

I dag bliver feltsenge anvendt til en bred funktion, både i hæren anvendes de den dag i dag samt i forbindelse med transportable felthospitaler, hvor det skal være muligt hurtigt at kunne opstille et sengeafsnit. Yderligere bliver feltsengene flittigt brugt i campingindustrien samt særligt i forbindelse med friluftsaktiviteter, hvor man hurtigt kan opnå en stabil seng hvoraf man ikke skal gå på kompromis med komforten under nattesøvnen. 

Feltseng og sovepose

Hvorfor skal jeg købe en feltseng?

På din overnatning i naturen, er det ekstrem vigtigt at du opnår en god nats søvn, uanset hvilken aktivitet den efterfølgende dag måtte byde på. En feltseng kan være det helt rette essentielle stykke udstyr til at give dig den bedst tænkelige nattesøvn. 

Uden sammenligning giver en feltseng den ultimative komfort for din nattesøvn, sammenlignet med alternativerne, først og fremmest fordi den er hævet fra jorden, men også fordi at den tillader en fast konstruktion på liggefladen, der gør at du uden at skulle bekymre dig, kan bevæge dig rundt i løbet af natten, uden at gå på kompromis med komforten eller egenskaberne. 

Du kan anvende din feltseng til enhver tur i det fri, både på camping, teltturen og i militære sammenhænge eller til en ultimativ komfort ved glamping. Du kan endda anvende en feltseng i et shelter ligesom du kan anvende dette stykke udstyr som en ekstra seng i hjemmet, der nemt kan pakkes sammen og opbevares diskret. 

Fordelen ved en feltseng er at konstruktionen er stabil og dette gør sig også gældende for liggefladen. Med en feltseng vågner du op med præcis den samme spænding fra liggefladen, som da du faldt i søvn. Så hvis du ønsker den ultimative liggekomfort i det fri, hævet fra jorden, skal du helt klart tage et kig på muligheden af en feltseng som udstyr til din overnatning. 

Feltseng vs. luftmadras

En feltseng er dit alternativ til en madras eller liggeunderlag der er beregnet til at ligge direkte på underlaget og denne egenskab er den største og mest relevante forskel på en feltmadras og et liggeunderlag eller tilsvarende. 

Højden af din feltseng vil ligeledes yde en tidligere ubenyttet opbevaringsplads til din øvrige medbragte oppakning. Sammenlignet med et oppusteligt underlag skal du ikke være bekymret for slidstyrken, da der ikke er mulighed for at materialet bliver utæt og derfor skal lappes for at kunne anvendes. En feltseng kan du stille på ethvert underlag, uden at skulle bekymre dig om fugt eller potentielt punkterebare materialer eller sten. 

En feltseng yder en konstant spænding fra liggefladen henover natten hvilket et oppusteligt liggeunderlag ikke kan yde, da luften florerer rundt i underlaget, i takt med at du bevæger dig. En feltseng med en stabil liggeflade vil derfor især være en fordel for de personer der har tendens til ondt i ryggen, som følge af liggekomforten. 

Dog er liggefladen ikke helt så blød som det kan opnås fra et oppusteligt alternativ, ligesom at denne er tungere. Et oppusteligt eller selvoppusteligt liggeunderlag tager mindst lige så lang til at slå ud og gøre klar til brug som en moderne feltseng. 

Til sidst er en feltseng oftest nem at rengøre sammenlignet med en luftmadras, da liggefladens stof oftest kan tages af og tåler rengøring i vaskemaskinen, hvoraf man ikke skal tage hensyn til kun eller isolering i konstruktionen der kunne påvirkes af vasken. 

Så i bund og grund tilbyder en feltseng en høj komfort, holdbar upunkterbar konstruktion og en stabil liggeflade gennem natten med en seng der er hævet fra jorden, væk fra fugt og kulde, sammenlignet med et liggeunderlag der dog i nogle tilfælde kan opnå en større samlet isoleringsevne, der er bedst egnet til vinterbrug eller kolde temperaturer. 

Yderligere er feltsenge generelt set lettere at rengøre og vedligeholde end alternative liggeunderlag, de tager omtrent lige lang tid at sætte op og pakke sammen, men hvor der for feltsengen gælder, at disse er af højere vægt end diverse liggeunderlag, men hvor pakkefylden variere for både feltsenge og liggeunderlag. Du kan nemt kombinere din feltseng med et passende tyndere liggeunderlag, for at kombinere egenskaberne fra begge typer af produkter der kan forbedre din nattesøvn mest muligt. 

Hvilken feltseng skal jeg vælge?

Det er ikke svært at finde en komfortabel feltseng, der er passende til dine specifikke behov, så længe man er opmærksom på hvilke detaljer man skal kigge efter. 

En feltseng har den fælles egenskab, at de er stabile og med en robust og stærk konstruktion.

Der kan være forskel på, om du køber en feltseng til specifikke aktiviteter eller formål til forskellige aktiviteter i naturen, eller om du har et ønske om en feltseng til det formål at opnå den ultimative komfort som sengeplads til campingturen eller eventuelt sommerhuset. Dog vil de fleste moderne feltsenge kunne opfylde et kompromis mellem de forskellige egenskaber, således at de mere eller mindre alle kan opfylde behovet til et alsidigt brug. 

I denne udførlige guide, kan du læse meget mere om de forskellige modeller af feltsenge og hvilke typer der egner sig til de forskellige typer af aktiviteter. Når du skal udvælge din feltseng, er formålet at finde den type og model, der kan yde den største anvendelsesværdi ud fra dit behov og derfor er det nødvendigt at gøre det klart hvilke prioriteringer du har til din overnatning. 

Du bør især tage stilling til, hvilke krav eller ønsker du har omkring den samlede vægt af produktet samt hvor lille en pakkefylde der er et krav for at du med fordel kan have den i din oppakning. Yderligere bør du tage stilling til, hvilke materialer der vil være nødvendige for den største komfort, afhængigt af hvilke omgivelser og klima du begiver dig i. 

Til sidst kan der være forskel på hvor lang og bred en liggeflade feltsengene har samt hvor stor en bæreevne der gør sig gældende for produktet. Dette varierer især for de feltsenge der har fokus på den samlede vægt samt pakkefylde, hvoraf størrelse og materialer kan være gået på kompromis i forhold til netop bæreevne og størrelsen på liggefladen.

Kombinér feltseng med andet vandreudstyr

Hvis du ønsker at anvende din feltseng i det fri, er der flere kombinationer af outdoor udstyr du kan erhverve dig for den ultimative anvendelse. Hvis du ikke anvender din feltseng i et telt, kan du med fordel tilkøbe et myggenet der skærmer dig for de insekter der især er i hobetal henover sommeren. Flere myggenet har den mulighed at kunne fæstes til luftmadrasser og feltsenge og kan ligeledes tilkøbes i versioner med en selvbærende konstruktion, hvoraf man ellers kan hænge toppen af disse i en passende gren fra et træ. 

Uden den rette isolering på kroppen, uanset hvilke temperaturer du overnatter i, er det en fordel at have et dertilpasset sovepose eller tilsvarende der kan isolere din krop, hele vejen rundt. Med en feltseng er det at foretrække med en sovepose frem for en dyne eller topquilt, først og fremmest for at yde en ekstra komfort på liggefladen, men også for at isolere en smule, udover hvad feltsengens konstruktion og materialer formår. 

Hvis du overnatter i din feltseng om vinteren eller hård frost, kan det at denne er hævet en smule fra jorden, ej heller sammenholdt med en passende sovepose, isolere dig optimalt fra kulden i omgivelserne. Her kan du med fordel supplere din feltseng med et tungere liggeunderlag, der er tilpasset i isoleringsevnen til temperaturen du overnatter i. 

For flere er den overordnede sovekomfort afhængig af en hovedpude. Dette støtter komforten af din position af nakken og kan selvfølgelig ligeledes anvendes i kombination med din feltseng. Der findes særlige hovedpuder med luft, der både har en ultra lav vægt og en meget lille pakkefylde, der er beregnet til let at kunne medbringes i din øvrige oppakning. 

Vedligeholdelse af feltseng

Rengøring og vedligeholdelse af din feltseng har betydning for den samlede holdbarhed. Skidt og snavs kan med tiden tære på ethvert materiale, og derfor er det nødvendigt at du effektivt kan rengøre disse. Fælles for alle feltsenge, bør de efter brug rengøres for skidt og snavs samt have mulighed for at tørre op i et tempereret indeklima med lav luftfugtighed. 

den bærende konstruktion kan være af forskellige materialer konstrueret af træ, stål eller aluminium. Dette har betydning for vedligeholdelsen samt rengøringen af produktet. Ved en trækonstruktion er det især vigtigt, at feltsengen har mulighed for at tørre helt igennem, ved lav luftfugtighed, inden det igen anvendes i det fri. Dette er for at sikre, at eventuelt indtrængende fugt ikke påvirker træets sammensætning, hvoraf et naturligt materiale på denne måde vil forgå. 

En sammenklappelig stål eller aluminiums konstruktion har materiale der på den ene eller anden måde overlapper hinanden. Her er det vigtigt at skille den bærende konstruktion mest muligt af, og rense samlinger grundigt for snavs efter hvert brug, da det ellers med tiden vil besværliggøre opsætningen af din feltseng.

I forhold til det materiale liggefladen er bestående af, er det ligeledes en god ide at rengøre efter hvert brug, om ikke andet for altid at have en ren overflade at kunne sove på, men også i forhold til den langsigtede holdbarhed. 

De fleste liggeflader kan tages af den berænde konstrktion eller stælet og kan tåle vask i maskinen, for derefter at kunne lufttørre. Her bør du nøje følge de vaskeanvningser der er angivet for hvert enkelt produkt. Ellers kan du hurtigt tørre materialer lavet af nylon eller polyester med en våd eller fugtig klud, hvilket kan besværliggøres en del hvis liggefladens materiale er bestående af bomuldskanvas. 

Under alle omstændigheder, er det vigtigt at øgså liggefladens materiale bliver vedligeholdt bedst muligt, ved at du efter hver tur, sikrer dig at dette har mulighed for at hænge og tørre inden det pakkes sammen og opbevares.

Valg af feltseng

Typer

En feltseng er i bund og grund en fold ud seng, der er hævet over jorden og disse egenskaber er gældende for alle typer. Yderligere er der forskellige konstruktioner der skaber forskellige undertyper af din feltseng, og dette kan du læse meget mere om i dette afsnit, ligesom du kan læse både fordele og ulemper ved disse.

X konstruktion

En feltseng kan være bestående med en bærende underdel med fødder formet som et X. Dette skaber en god stabilitet i relation til den samlede vægt af feltsengen. En x konstruktion af feltsengens underdel har den ulempe, at , men har den ulempe at kunne trænge ned i en blød undergrund og er derfor ikke et optimalt valg, hvis du ønsker at anvende den uden yderligere beskyttelse under, men kan være passende i et telt eller et shelter. 

U konstruktion

En U konstruktion på feltsengens bærende stel, er en fordel i forhold til anvendelsen på blødere underlag. Det er oftest en tungere løsning, men giver en mulighed for at anvende feltsengen alsidigt på alle typer af underlag. 

Dobbelt

Feltsenge fås i versioner og typer der er dobbelt og beregnet til mere end 1 person. Dette stiller store krav til vægt kapaciteten og den dertilhørende bærende konstruktion. Derfor er disse typer som oftest med en meget stor pakkefylde men velegnet hvis man ønsker at ligge tæt. Med en dobbelt feltseng bør der lægges vægt på, at liggefladen ikke følger den enkeltes bevægelse og på denne måde kan påvirke sidemandens komfort i løbet af natten. 

Overdel med telt

Der er lavet flere feltsenge hvoraf underdelen er kombineret med en overdel som telt. Her er en konstruktion med en vandtæt overside, hvoraf man lægger sin ind på sengen og er beskyttet for vind og vejr. Det er samlet set ikke nødvendigvis tungere end en kombination af både feltseng og telt hver for sig, men har oftest en stor meget stor pakkefylde og er derfor kun velegnet hvis man har mulighed for bilcampering. 

Skumbelagt 

Enkelte producenter har forsøgt sig med en konstruktion af feltsenge der er belagt med en overflade af skum. På denne måde opnås en blødere liggekomfort, samtidig med at man har et stabilt underlag gennem natten. Dette kan afhængigt af materialet også være en fordel i forhold til isoleringsevnen, men har oftest en høj pakkefylde. 

Materialer

De moderne feltsenge er skabt i forskellige materialer, som har betydning for både vedligeholdelse og rengøring, ligesom det har betydning for eventuelle funktioner i forhold til isoleringsevne samt evnen til at kunne transportere fugt vægt fra din krop. 

Materialerne varierer i relation til bæreevne 

Den bærende konstruktion er oprindeligt opbygget i træ, men findes også i stål eller den endnu letter variation i aluminium. 

En trækonstruktion er det oprindelige materiale til den bærende konstruktion, både til ben og ramme. Dette materiale er tungere end alternativet men særdeles robust. Dog bør man være opmærksom på, at ubehandlet træ kan tiltrække fugt, hvoraf dette med tiden vil tære produktet, såfremt dette ikke kan sikres en komplet tørretid efter brug i det fri. 

En bærende konstruktion af stål er holdbart og lettere end træ. Det er stærkt og kan som udgangspunkt holde en stor bæreevne. En endnu lettere udgave fås ved en konstruktion af aluminium og værd at kigge efter, hvis man prioriterer den lavest mulige vægt. Både stål og aluminium er let at vedligeholde, men hvor aluminium er mere sårbart overfor en høj vægt og evner ved stor belastning at kunne bøje en smule i materiale, hvoraf feltsengen på denne måde kan miste sin oprindelige form.

Liggematerielet af en feltseng er oprindeligt udført i et naturligt vævet materiale til canvas, ellers er det også blevet anvendeligt med et syntetisk materiale af nylon eller polyester og kan være besiddende med forskellige typer af vævning der har betydning for åndbarheden ligesom at nogle materialer kan være indvævet eller koorpereret med et varmereflekterende materiale, der kan yde yderligere isolering, udover at feltsengen er hævet over den kolde jord. 

Et liggemateriale af bomuldskanvas er en fordel i forhold til isoleringsevnen mod den kulde der kunne trække op fra jorden, samtidig med at dette har en moderat evne til at lede eventuel fugt fra kondens væk fra din krop gennem natten. 

Et liggemateriale af nylon eller polyester yder en større åndbarhed, der skaber mindre mulighed for at din nattesøvn kan blive påvirket af den kondens som din kropsvarme kan generere, ligesom at materialer af denne type, er betydeligt lettere end det traditionelle materiale af bomuldskanvas. 

Afhængigt af dine ønsker til funktionen af din feltseng, bør du vælge materialer ud fra den samlede vægt og samtidig have fokus på materialet liggefladen, hvor polyester og nylon især er anvendeligt over vinteren, da det er mindre åndbart, men hvor bomulds canvas kan have en større isoleringsevne, da det mange gange er vævet tættere for at give den nødvendige styrke, men som også forebygger påvirkningen af eventuel kondens. 

Funktioner

For alsidigt anvendelige feltsenge af god kvalitet, er der påsatte gummibelægninger under stellet, hvilket især er vigtigt, hvis det bærende element er en X konstruktion. Her er vægten fordelt på et meget lille område og på meget små fixpunkter og uden bredere gummibelægning mod underlaget, vil dette eventuelt synke i en blød bund, eller potentielt kunne skade en eventuel teltdug.

Dette bør du derfor være opmærksom på, hvis du ønsker et alsidigt brug, eller ved at feltsengen skal anvendes i teltet eller på den frie bløde jord. 

Nogle feltsenge er udstyret med et liggemateriale der har varmereflekterende egenskaber. Her kan det enten ligge som et supplerende lag eller være indvævet i materialet. Et varmereflekterende lag vil betyde, at der udover den naturlige undladelse af kulde der måtte komme fra jorden, supplerer med en varmeproduktion der reflekteres af din egen kropsvarme gennem natten. Dette er især en god ide at have fokus på, hvis du ønsker at anvende din feltseng i koldere temperaturer eller i direkte blæsende omgivelser uden læ. 

En feltseng af god kvalitet kan pakkes sammen til en betydeligt mindre pakkefylde, således at det er muligt at have denne med i din oppakning og hvor du ikke er afhængig af, at anvendelsen kun er aktuel på overnatningssteder hvor du kan komme til med bil. Det er som udgangspunkt den bærende konstruktion som kan skilles af i en eller flere stykker, således at denne kan pakkes sammen til en betydeligt mindre størrelse end udpakket. 

Størrelse og pasform

Der kan være særlige hensyn at tage i forhold til størrelse og pasform, især i relation til din brugerhøjde samt -bredde. 

Først og fremmest er der pakkefylden, der beskriver hvor meget feltsengen fylder når den er sammenpakket. Dette kan have betydning for hvor nem den er at have med i din oppakning, hvis du eksempelvis ønsker at have denne med på en tur, hvor du ikke kan transportere dit udstyr helt til sovestedet i bil. 

Højde

Højden af feltsengen beskriver det mellemrum der er imellem liggefladen og jorden hvoraf det er den bærende konstruktion af feltsengen der er afgørende for denne. Der kan her være fysiske hensyn at tage, hvor det er optimalt at have en afstand til jorden på 30 cm eller mere. Ellers vil højden af feltsengen have til formål at løfte dig fra den kolde og fugtige jord og højden af den bærende konstruktion kan ses i relation til den samlede vægt eller pakkefylde, jo højere en højde er, jo større en pakkefylde samt vægt vil produktet som oftest have. 

Højden af din feltseng bør du især holde øje med, hvis du ønsker at anvende denne i et telt med indadgående sider. Her skal du tage højde for at der eventuelt kan være mindre plads i teltkabinen i takt med at du øger højden på din feltseng. 

Længde

Længden af feltsengen beskriver liggefladens længde fra hoved til fødder og er essentielt at have for øje, hvis du ønsker den optimale komfortable funktion som en feltseng kan yde. En standard feltseng har et mål der er beregnet til en personhøjde på 180 cm. 

Bredde

Bredden af feltsengen beskriver det mål der er på liggefladen fra skulder til skulder og bør være tilpasset til størrelse således at det er muligt at ligge komfortabelt på ryggen, indenfor liggefladens bredde. 

Det er altid en god ide, at vælgen både længde og bredde lidt større end dine egne mål, da der helt yderst på liggefladen, vil være en påvirkning fra den bærende konstruktion der bevirker at du ikke opnår den samme liggekomfort her, som længere inde på fladen. 

Vægt

Vægten på din feltseng kan være et afgørende element, som du bør forholde dig til i forhold til dit ønske om anvendelse. Hvis du har brug for at kunne transportere og opbevare din feltseng i en vandrerygsæk, bør du vælge en feltseng der vejer så lidt som muligt og som er med en pakkefylde der nemt kan opbevares i taskens rumfylde. 

Hvis du derimode har behov for en yderst stabil konstruktion, der eventuelt er med en stor liggeflade, kan det være en fordel at vælge en tungere model, der står mere stabilt mod jorden, men som også er besværliggjort i forhold til transporteringen af feltsengen. 

Vægten af en feltseng varierer som regel i forhold til bæreevnen og også i forhold til de egenskaber som især ligge materialet har. Et liggemateriale af bomuldskanvas er oftest tungere end et materiale af polyester og nylon, mens en bærende stålkonstruktion som oftest er lettere end en bærende konstruktion af træ. 

Design

Til trods for at feltsenge har fælles egenskaber, kan der være forskelle i designet, der har betydning for dit valg. Der findes feltsenge der har fokus på det rette synlige design, eksempelvis ud fra valget af materiale, men ellers fås de i et væld af farver og har som sådan ikke den store betydning for funktionen. 

Pris

Feltsenge fås i et stort prisspænd og prisen er mange gange afhængig af de funktioner feltsengen besidder. En simpelt opbygget feltseng kan fås fra 200-300 kroner men det er også muligt at tilkøbe særlige egenskaber som eksempelvis materialer og børende konstruktion der er ultralette eller som besidder en meget lille pakkefylde, her kan du nemt give 2000-3000 kroner. Pris og funktion hænger især sammen ved et køb af feltsenge.

5 tips til feltseng

Tip 1: Sørg for at skille din feltseng ad efter brug 

Sammenklappelige feltsenge har den fordel, at det bærende stel kan skilles ad og her er det en god ide at gøre dette hver gang du har anvendt din feltseng for at fjerne eventuelt skidt og snavs der måtte være trængt ind. Dette forlænger din holdbarhed og nemme anvendelse af samlingen. 

Tip 2: Suppler din feltseng med isolerende materiale om vinteren

Hvis du anvender din feltseng i kolde temperaturer, kan det være svært at opnå en tilstrækkelig isolering, til trods for, at feltsengen er hævet fra den kolde jord. Her kan du eventuelt supplere din feltseng med eksempelvis et passende størrelse under i skum eller et underlag med en supplerende isoleringsevne, der ikke er for højt. 

Tip 3: Rens din feltseng grundigt efter brug 

Der er ikke noget bedre end at ligge sig på en ren seng, hver gang. Skidt og snavs kan ligeledes tære i både naturlige og syntetiske materialer over tid. En god ide er derfor at sørge for, at du renser din feltsengs liggemateriale hver gang den har været brugt, hvis der skulle være behov for dette. 

Tip 4: Sikre dig beskyttelse på teltgulvet 

Afhængigt af hvordan din feltseng er konstrueret af den bærende konstruktion, bør du være opmærksom på, at der ved små støttepunkter eller pen, kan være et stort pres mod underlaget. Hvis du derfor anvender din feltseng i teltet, kan du beskytte den underliggende teltdug, ved at smide små stykker stof under kontaktfladerne eller mindre stykker skum, for at forebygge skade. 

Tip 5: Vær aktiv inden du går i seng

Uanset hvilket underlag du ligger på til natten, er en god ide at være aktiv og få bevægelse og puls gennem kroppen. Dette bevirker, at der kommer varmt blod rundt til hele kroppen og at du på denne måde bliver varmet godt op inden du hopper i seng. Det er altid sværere at varme en eventuel sovepose op, hvis du i forvejen er en anelse kold, hvoraf du hurtigere vil finde dig tilpas og opnå en god komfort til natten ved at være varm forinden.

Feltseng mærker

Therm-A-Rest

Therm-A-Rest er en af de førende mærker indenfor udstyr til friluftslivet. De yder en ekstrem høj kvalitet og smarte løsninger der sikrer en god kombination af letvægt og funktion. Du har mulighed for at vælge mellem flere modeller af feltsenge fra Therm-A-Rest ud fra de behov du har ud fra dit ønske om anvendelse. 

Robens

Robens laver adskillige gennemtænkte produkter til friluftslivet og har også et kvalitetsbevidst udvalg af feltsenge. Her sikrer du dig produkter der er baseret på høj komfort og nøje udvalgte materialer der sikrer en god alsidig anvendelse. 

Mil-Tec

Mil-Tec producerer udstyr velegnet til militæret og er også leverandører af militære løsninger der anvendes verden rundt blandt aktiviteter der især kræver ekstrem holdbarhed og slidstyrke til anvendelse under ekstreme forhold. Dette gør sig også gældende for deres mindre udvalg af feltsenge, der yder robusthed og komfort til en fornuftig pris. 

Nordisk

Nordisk er et førende dansk mærke, der producerer friluftsudstyr baseret på naturlige materialer og bushcraft. Dog tilbyder de også moderne og letvægtige løsninger i alternative materialer, der har fokus på funktionaliteten til friluft vandreren. Ved at vælge en feltseng fra Nordisk, har du mulighed for at vælge et produkt ud fra deres store udvalg, tilpasset lige præcis dine behov og ønsker. 

Helinox

Helinox producerer møbler, senge stole og borde i ekstrem høj kvalitet med det største fokus på materialer og udformninger der kan sikre holdbarhed, lav vægt samt lille pakkefylde. Med en en feltseng fra Helinox sikrer du dig et produkt med et nøje gennemtænkt design, der let og enkelt kan pakkes sammen og stilles op og er nemt at have med i din oppakning.

Hvad siger undersøgelser om feltsenge?

Anvendelsen af en form for seng menes måske at kunne spores omkring 200.000 år tilbage, hvor arkæologiske hule fund indikerer, at der fra denne tid har været en form for hævet ler-seng, muligvis for at kunne isolere fra undergrunden, eller for at øge komforten. Selv under de mest ekstreme og kummerlige forhold, har mennesket prioriteret en behagelig liggekomfort til deres søvn.

Under den kolde krig og militæret under det sovjetiske styre i 40’erne nedskrives brugen af feltsenge som værende gældende for både den militære angrebsstyrke samt det rigere folk og skulle øge komforten under søvnen, både i felten såvel som i de private hjem. 

og vi ved allerede at 1 ud af 3 vokse i dag ikke får den tilstrækkelige søvn i deres egen senge, der delvist kan relateres til liggekomforten og det kan derfor være svært at forestille sig, hvordan det så kan lade sig gøre at opnå en optimal liggekomfort, der yder en tilstrækkelig søvn når man er på tur i det fri. 

En undersøgelse fra 2012 indikerer i hvert fald tydeligt, at søvnens kvalitet og længde har relation til det underlag man sover på og at der er stor forskel på trykaflastningen af dette underlag. Vi kan altså konkludere, at senge har været anvendt i utallige af år, i selv de primitive oldtids samfund, men at feltsenge specifikt, med sikkerhed har været anvendt i næsten 100 år, med det formål at øge liggekomforten og søvnen, uanset under hvilke forhold man har været under.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken feltseng er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste feltsenge. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Feltsengene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger feltseng?

Valget af feltseng afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “World’s oldest camp bedding found in South African cave | Science ….” 13 aug.. 2020, https://www.sciencemag.org/news/2020/08/world-s-oldest-camp-bedding-found-south-african-cave. Åbnet 23 mar.. 2021.
  • “Fra verdenskrig til kold krig – Historie-online.” http://www.historie-online.dk/boger/anmeldelser-5-5/2-verdenskrig-61-61/fra-verdenskrig-til-kold-krig. Åbnet 23 mar.. 2021.
  • “1 in 3 adults don’t get enough sleep | CDC Online Newsroom | CDC.” 16 feb.. 2016, https://www.cdc.gov/media/releases/2016/p0215-enough-sleep.html. Åbnet 23 mar.. 2021.
  • “Changes in sleep and wake in response to … – ScienceDirect.com.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0003687011000858. Åbnet 23 mar.. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj