Er du klar til at drage på eventyr og gå ”offline” en periode? Komme helt tæt på naturen og sove trygt og godt om natten, uden nogen bekymringer for vind, vejr og insekter – så kan et telt blive dit nye hjem og rejsepartner.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Signe Nørager og Anders Braun lavet en test af telte. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste telt i test
Pris: 1.499 DKK
Nordic Gear 4-personers Edition er et imponerende stykke friluftsgear, som har stjålet rampelyset med sin testvindende titel som bedste telt. Dette lette telt appellerer bl.a. til campister, dig der tager på shelterture med familien. Der er indbygget pavillon og teltet er designet af et slidstærkt og vandtæt materiale. Teltets højde er 1,8 m, så det oser af rummelighed, og der er plads til maks. 4 personer.
Annonce
Bedste billige telt
Pris: 699 DKK
Battuta 2-personers teltet er et prisvenligt valg for campister og vandrere, der søger en balance mellem funktionalitet og økonomi. Dette kompakte telt er anerkendt for sin lette vægt og lette opsætning, hvilket gør det til et ideelt supplement til korte udflugter og festivalbrug. Med et solidt design og vandsøjletryk på 3000 mm tilbyder det en pålidelig beskyttelse mod vejr og vind. Det er et testvindende budgetvalg, der ikke går på kompromis med de grundlæggende behov for komfort og beskyttelse under camping.
Annonce
Bedste premium telt
Pris: 2.499 DKK
Cross Canyon 4-teltet fra Klymit imponerer som et premium telt. Med dets rummelige design og høje komfortniveau er det ideelt til familier eller grupper, der værdsætter plads og kvalitet på campingturen. Det er udstyret med flere ventilationssystemer og indgangsdøre, hvilket forbedrer luftgennemstrømningen og gør adgangen mere fleksibel. Den robuste konstruktion står stærkt i varieret vejr, og med et højt vandsøjletryk holder den dig tør, selv regelmæssig regn. Cross Canyon 4 er en klar vinder for dem, der ønsker luksus og pålidelighed i naturen.
Annonce
Bedste familietelt i test
Pris: 1.208 DKK
Robson 4 er et rummeligt og pålideligt telt designet til fire personer, hvilket gør det ideelt til familiecamping. Teltet byder på to separate soveområder og et stort opholdsrum, der giver optimal komfort og privatliv under campingturen. Robson 4 er udstyret med en solid, vandtæt yderskal og har en imponerende vandsøjletryk på 5000 mm, hvilket betyder, at det kan modstå kraftig regn. Teltet kommer med flere ventilationsmuligheder, som sikrer god luftcirkulation og reducerer kondens. Den nemme opsætning og holdbare konstruktion gør det til et praktisk valg for både weekendture og længere campingophold.
Annonce
Bedste bedste telt til camping
Pris: 1.998 DKK
Vinderen i kategorien “bedste telt til camping” er Grand Canyon Indiana 8. Et super rummeligt bomuldstelt velegnet til campingferien og clamping. Der er god plads til at stå oprejst, så du behøver ikke at kravle ind i teltet. Plads til 8 personer.
Annonce
Et telt er et midlertidigt shelter som kan rejses og tages ned forholdsvist hurtigt, og som skaber ly for vind og vejr. Telte er blevet brugt som en transportabel bolig gennem årtusinder af jæger- og nomadefolk. I dag er teknologien bag dem blevet finpudset og videreudviklet af producenter i hele verden, og der findes i mange forskellige udgaver – alt lige fra store og tunge campingtelte til små letvægtstelte til vandreturen.
Som det meste friluftsudstyr designes udstyret ud fra, hvad de skal bruges til og derfor er form, opbygning og materialer forskellig fra udstyr til udstyr. Dette vil vi komme meget mere ind på i artiklen!
Har du en spirende drøm i maven om at rejse på eventyr i naturen, selv vælge dit overnatningssted og være ude et helt døgn, hvor du kan følge naturens rytme og liv, så bør du læse videre her.
Forneden har vi listet 5 gode grunde til at vælge at købe et telt:
1) Du er garanteret shelter og ly uanset vind og vejr – og uanset hvor du befinder dig.
Du skal aldrig bekymre dig om vejrskift og overnatningsmuligheder på tur. Teltet vil beskytte dig i alt slags vejr, hvad enten det er høj sol, regn-, sne- eller stormvejr, og det skaber en sikkerhed, både for dig og dem du er på tur med.
2) Du kommer i nærkontakt med naturen.
Findes der noget mere fredfyldt end at ligge trygt og varmt inde i et telt og lytte til naturen omkring sig? Med et telt er du afskærmet for vind- og vejr, men ikke for lyde og lugte. Du kan stadig ligge og lytte til fuglekvidder om morgenen, regndråber på teltdugen eller vinden som tager fat i bladene på træerne. En overnatning får dig tættere på naturen.
3) Et telt holder insekterne ude!
Bliver du, eller kender du nogen, som bliver afskrækket fra at overnatte ude i naturen, i frygt for at de skal vågne op med en edderkop i ansigtet, så kan udstyret afhjælpe dét problem. Der findes nemlig masser af telte som kan lukkes helt til, og holder kryb og kravl ude, så alle kan få en god nats søvn.
4) Du har mulighed for lidt privatliv.
Der findes mange forskellige årsager til at ønske lidt privatliv, og ligesom det er skønt at kunne gå hjem og lukke døren, så kan det være skønt at kravle ind i teltet og lyne af for omverdenen. Især hvis man bare gerne vil slappe af med en god bog på familieferien eller hvile øjnene efter dagens anstrengelser.
5) Du har altid styr på dit grej!
Hvad enten det drejer sig om vandrestøvler, rygsæk, sovepose eller tøj, så kan du lade dine ting ligge uden at tænke på, at de blæser væk eller bliver våde af regn. Du kan endda organisere dine ting i teltet, så du slipper for at gennemrode en rygsæk, hver gang du skal finde tandbørsten eller pandelampen frem.
Alle er forskellige i design og form, og nogle egner sig bedre til bestemte forhold end andre. Når du er på udkig efter et, så er det derfor vigtigt, at du har gjort dig nogle tanker omkring, hvad du ønsker at bruge det til.
F.eks. kan du stille dig selv spørgsmål som:
Hvilken tur skal du ud på?
Skal du på en langdistance tur med oppakning, så bør du gå efter et letvægtstelt, men skal du derimod fragte det i kajak, kano eller bil, så er vægten mindre vigtig. Hvis du fx skal på den mere luksuriøse glamping tur, så kan du med fordel kigge ind i af at anskaffe dig et glamping telt.
Hvilken sæson og i hvilket klima, skal jeg bruge teltet?
Har du f.eks. tænkt dig at bruge det om sommeren, så bør du kigge efter et med gode ventilationsmuligheder, men hvis du ønsker at bruge det til vinterture, så kan det være en god ide med ekstra stænger for at skabe bedre vindstabilitet.
Hvor mange personer skal sove i teltet – og hvem?
Er du på jagt efter et telt til hele familien, så kan det være en fordel med ekstra plads, eller skal det rumme meget brede eller høje mennesker, så kan det også være en fordel med god sidehøjde og gulvlængde. Baseret på antallet af personer, kan du have brug for et 2 personers telt, et 6 personers telt eller et helt stort 8 personers telt.
Ønsker du at passe lidt på dit telt, så kan du købe et footprint. Et footprint er et underlag, som dækker hele bunden på ydersiden. Underlaget beskytter mod slitage og snavs, og sørger for at holde bunden mest mulig tør.
En reparations-pakke til hvis der skulle opstå revner i dugen, bunden eller dit oppustelige liggeunderlag. Tear-aid består af selvklæbende lappegrej som du hurtigt og nemt kan bruge på turen.
Har du først investeret i et telt, så har du også taget en beslutning om at overnatte ude i naturen, og derfor er det eneste rigtige at kombinere – en god sovepose!
Soveposen skal selvfølgelig være lang nok til dig, og så skal den kunne holde dig varm og tør alt efter hvilken sæson, og temperatur, du overnatter i.
Du kan som regel købe soveposer i dun eller fiber. Dunsoveposerne har den fordel, at de er lette og gode at medbringe på længere vandreture, men bliver de først våde eller fugtige, så kan dunene klappe sammen og miste varmevnen. Fibersoveposer vejer derimod mere, men de tåler vand og fugt bedre og mister ikke varmeevnen, hvis de bliver våde.
Liggeunderlag produceres i mange forskellige varianter, og du kan både få oppustelige liggeunderlag og skumunderlag. Skumunderlagene er lette, de isolerer godt, og så kan de også hives frem og sidde på, når der skal holdes pauser på turen. De kan dog være en smule hårde at ligge på for den sarte ryg, og derfor kan man enten erstatte det med et oppusteligt liggeunderlag eller kombinere dem begge.
Det oppustelige liggeunderlag findes også i mange forskellige bredder og tykkelser, nogle fås endda med dun for ekstra varme, og de er noget mere behagelige at sove på! De er dog mere udsatte for punkteringer og kræver lidt længere tid at puste op.
Med simple foretag kan du forlænge levetiden på dit telt, både når du er på tur, og når du er vendt hjem fra turen.
Rens og rengør dit telt efter en tur. Ofte vil teltet have været udsat for forskellige påvirkninger som kan skade imprægneringen og stoffet. Det kan f.eks. være pollen som har lagt sig på teltdugen, ekskrementer fra dyr som fugle eller bladlus, salt fra havet, deodorant- eller myggespray m.m.
Et telt trænger til imprægnering, hvis det ofte er i brug eller det er begyndt at absorbere vand nogle steder. Det skal være helt tørt, når du imprægnerer det.
Der findes flere forskellige typer af imprægnering, men vælg ét som er beregnet til udstyret. Nogle typer af imprægnering skal sprayes på, mens andre kan smøres på med en pensel. Ved at imprægnere udstyret sørger du for at opretholde udstyrets vandtætte funktion, så det er klar til næste eventyr.
Opbevar altid dit udstyr tørt og uden for sollys. Brug ikke teltets pose, men hæng det løst, hvis det er muligt, evt. i et garderobeskab eller fold det løst sammen og opbevar det i et pudebetræk.
Der findes forskellige typer af telte som egner sig bedre i nogle forhold end andre. Her kan du læse nærmere om de forskellige typer:
Tunnelteltet er, som navnet angiver, et tunnelformet telt, hvor stængerne står i parallelle buer, og hver ende skal fastspændes til jorden med pløkker, for at det kan stå oprejst.
Det er et telt som består af en sovekabine og en stor apsis (en slags entré), hvilket giver et ekstra rum, hvor det er muligt at kunne lave mad eller sætte sine beskidte støvler eller våde oppakning fra sig.
Tunnelteltet står ofte solidt og stabilt, hvis det sættes op langs vindretningen, men mindre stabilt, hvis du camperer steder, hvor der er skiftende vindretninger og kraftig sidevind, som ofte er tilfældet i landskaber med tinder og dale.
Tunneltelte kan fås til mange antal personer men er bl.a. udbredt hvis man ønsker et 4 personers telt.
Kuppelteltet er formet som en kuppel, med flere stænger som krydser hinanden og med stejlere endevægge end tunnel, hvilket giver en bedre udnyttelse af pladsen. Her kan du bedre sidde oprejst uden at støde hovedet mod dugen. Dette kan bl.a. være praktisk hvis man gerne vil have et mellemstort 3 personers telt.
Sovekabinen er stor og der findes som regel apsis og udgang i begge sider af teltet, hvilket er skønt, hvis du deler teltet med andre. På den måde behøver man ikke at kravle henover hinanden for at komme ud, når naturen kalder, midt om natten. Dog er apsis ofte lille, og ikke beregnet til at opholde sig i.
Det er et stærkt og holdbart telt som pga. sin form kan modstå presset fra vinden i alle retninger samt regn- og snebyger.
En stor fordel ved denne type telt er, at det kan sættes op uden pløkker, det er fritstående, og du er derfor ikke afhængig af bløde jordforhold. Teltet kan let sættes op på klipper eller meget hårde overflader, hvilket er en fordel, hvis du befinder dig over trægrænsen eller er på kajaktur i skærgårdsområder.
Nogle kuppel er delt i to, et åndbart inder og et vandtæt ydre. Ofte skal inderteltet rejses først, og dette kan være en ulempe, hvis du befinder dig i silende regnvejr.
Det geodætiske telt er det mest robuste telt som findes på markedet. Det er et kuppeltelt med ekstra teltstænger, som kan modstå ekstreme vind- og vejrsituationer og derfor bliver det brugt af bjergbestigere og i base camps rundt omkring i verden.
De ekstra teltstænger krydser flere steder og gør teltet utroligt vindstabilt, men det kan også være en smule mere krævende at sætte op end tunnel- og kuppelteltet.
Det har som regel en stor apsis, da der skal være mulighed for at tilberede mad og opholde sig i tørvejr under de barske og alpine vejrforhold. Dog er teltet tungere og dyrere end de to førnævnte udgaver.
Pyramideteltet, også kendt under navnet tipi telt eller ”lavvu”, er et kegleformet telt, hvor en stang i midten holder teltdugen oppe. Øverst oppe er der en telt-hat som skaber afstand til resten af teltet og sørger for ventilation.
Pyramideteltet egner sig godt som forsamlingstelt, med ét stort rum, hvis man er flere afsted på tur. Det er et dejligt rummeligt telt, hvor man ofte har mulighed for at stå oprejst -samtidig er det muligt at placere en varmeovn i midten, hvor toppen af teltet fungerer som en form for skorsten.
En ulempe ved denne type telt er, at det ikke er specielt vindstabilt, og det kan være tungt at bære på. Det er velegnet til base-camp og hygge-ture, men anbefales ikke på de lange vandreture.
Tarpen, eller bivuaken, er ikke et telt, men en anden form for overdækning du kan sætte op over din lejrplads, så du er beskyttet mod regn og sne fra oven. Den fungerer som en presenning, og den kræver tovværk, træer og kreativ tænkning af opsætte.
Den vejer intet i rygsækken og egner sig derfor suverænt til letvægtsvandreture, dog kræver det et lidt hårdført friluftsmenneske, da tarpen ikke udelukker insekter eller afskærmer for vinden. Det er en billig løsning på teltet, og en sjov måde at udfordre sig selv og sin kreativitet.
Telte findes i mange forskellige størrelser, og størrelsen angives i hvor mange personer der maksimum kan ligge i teltet. Dette betyder, at køber du et 2-personers telt, så vil teltet lige akkurat kunne rumme to personer med hver sit liggeunderlag og sovepose, men der er ikke plads til meget andet.
Medmindre du skal på en længere vandretur, hvor et mindre telt vil veje mindre, så anbefaler vi, at du går én teltstørrelse op i forhold til dét antal personer, som I er afsted på tur. Det giver en større komfort for alle, især hvis I regner med at tilbringe meget tid i teltet.
Vær også opmærksom på størrelsen af jeres liggeunderlag, nogle er nemlig bredere end andre og fylder mere – det kan også være med til at afgøre teltstørrelsen.
Hvornår du har tænkt dig at bruge teltet er en afgørende faktor for valg af telt. Telte produceres og designes derfor til 3, 3-4 eller 4 sæsoner:
3-sæsoner telte er de telte som vejer mindst. De er derfor fantastiske at have med i rygsækken på de længere vandreture, og især i varmere klimastrøg, fordi der et lagt stor fokus på ventilation. 3-sæsoner teltet egner sig godt til det sene forår, den milde sommer og tidlige efterår. De tåler nemlig en del regn og vind, men de er ikke de mest hårdføre telte til de seriøse efterårsstorme eller snestorme om vinteren. Det vil være godt at bruge til de danske vejrforhold eller på en sommertur i Sverige.
Disse telte er en udvidelse af 3-sæsoner teltet, og det er et godt allround telt, som du kan bruge hele året rundt. Det er designet til et langvarigt 3-sæsonbrug.
3-4 sæsoner teltet er udstyret med 1-2 ekstra teltstænger for at give en bedre stabilitet i krævende vejrforhold.
Teltet er godt egnet til ture i højderne, bl.a. i det norske højfjeld, hvor vejret kan vise tænder og du kan opleve vejrskift fra regn til sne på en sommerdag.
4-sæsoner telte er de mest hårdføre og robuste telte som der bliver produceret. De er designet til at modstå de mest ubarmhjertige vejrforhold, som regel om vinteren eller over trægrænsen.
4-sæsoner teltene har som regel flere teltstænger end de to førnævnte modeller, og teltdugen er tungere, fordi der er brugt enormt holdbare materialer, som tåler ekstreme vinde og store mængder nedbør.
Teltet kan dog føles en smule mere indelukket og varmt i mildere vejrforhold, da der er færre ventilationsmuligheder end de to andre telt-modeller.
Skal du på ekspeditionstur i de arktiske strøg eller på bjergbestigningstur i Himalaya, så er 4-sæsoner teltet et godt valg.
På en vandretur med rygsæk vil det være en fordel at medbringe et let telt. Skal du derimod på kanotur, kajaktur eller transportere dig fra camp til camp i bil, så er vægten mindre vigtig.
Større telte vejer som regel mere, og derfor kan du overveje at gå på kompromis med pladsen for at spare noget vægt. Derudover har materialerne som teltdugen og teltstængerne er lavet af også en afgørende betydning for vægten.
De mest anvendte materialer til teltdugen er nylon, polyester eller bomuld.
Nylon er et stærkt og yderst holdbart materiale som samtidig er elastisk og let.
Polyester er derimod lidt tungere, men strækker sig ikke, når det bliver vådt, hvilket nylon kan have en tendens til.
Både polyester og nylon er syntetiske stoffer, hvilket har den fordel, at de er billigere, lettere og mere hurtigtørrende end f.eks. bomuldstelte. Dog er de ikke temperaturregulerende, og derfor kan de blive meget varme under høj sol eller meget kølige, når temperaturen går under nulpunktet. Der findes dog en form for polyester (UV-TEX 5) som er køligere om sommeren, da materialet reflekterer sollys.
En anden ulempe ved de syntetiske materialer er, at de generelt tåler solens UV-stråler dårligt, og mister farven over tid.
Bomuld er et naturligt materiale, som er tungere end polyester og nylon, men mere åndbart. Det betyder også, at der som regel er et godt indeklima i bomuldstelte, hvorimod polyester- eller nylontelte kan føles indelukkede, medmindre der er god ventilation.
Bomuld absorbere vand, men udvider sig når det bliver vådt, hvilket gør at materialet kan holde vandet ude. Dette er også en fordel, da man vil opleve mindre/ingen kondensproblemer. Det er dog længere tid om at tørre end de syntetiske telte.
Teltstængerne er ofte lavet af enten aluminium eller glasfiber. Glasfiber er et lettere materiale, men knækker oftere, hvorimod aluminium holder distancen bedre under diverse vindforhold.
For at gøre telte vandtætte bliver der lagt en belægning på stoffet til teltdugen, som kaldes coating.
Det er kun syntetiske telte som bliver behandlet med en coating, da bomuldstelte bliver naturligt vandtætte i sin reaktion med vand.
De mest brugte belægninger er silikone-coating (silnylon) og PU (polyurethane).
Silikone-coating finder du i kvalitetstelte. Det er en coating som presses ned i materialet fra begge sider, og skaber derved en fleksibilitet samt en utrolig holdbarhed og vandtæthed. Den giver også bedre UV-beskyttelse.
PU-coating findes på lidt billigere telte. Det er en coating som lægges på indersiden af materialet til teltdugen. Den er effektiv, og materialet bliver vandtæt, men belægningen kræver regelmæssig imprægnering og vedligeholdelse.
Når du skal ud at finde et telt til vandreturen, kajakturen eller ekspeditionsturen, så findes der en række af funktioner, som du bør være opmærksom på.
Det er en god ide at tjekke et telts vandtæthed, før du køber det, så du nogenlunde ved, hvor meget regn det tåler.
Hvis du allerede ved en smule om vandtæthed i forhold til beklædning, så er der en forskel, når det drejer sig om telte. Måske har du hørt om vandsøjletryk. Vandsøjletrykket indikerer, hvor meget vandtryk et materiale kan tåle, før vandet trænger igennem. Det angives i millimeter (mm), og normalt har gode skaljakker et vandsøjletryk på 10.000 mm eller derover, før de betegnes som ordentlig vandtætte.
Når det drejer som om telte derimod, så kan vandsøjletrykket godt være mindre. Dette skyldes, at der ikke bliver lagt samme pres på ydersiden af teltdugen, som der gør på en skaljakke, når f.eks. der bliver tilføjet pres fra en rygsæk på skuldre, ryg og hofte. Dog lægges der pres på bunden af teltet, når du lægger dig i det, og derfor kræves der et højere søjletryk her end på siderne af teltdugen.
Har du f.eks. spændt teltet godt op, så kan gode kvalitetstelte, med et vandsøjletryk på blot 1.000 mm, sagtens holde dig og dine ting tørre i regnvejr.
Syningerne/sømmene er også med til at påvirke teltets vandtæthed. Nogle telte har tapet søm som sørger for at holde vand ude, mens andre er udstyret med en form for bomuldsrør langs syningerne. Når bomuldsrøret bliver vådt, vil det udvide sig og lukke tæt omkring sømmene.
Nogle telte består af et åndbart indertelt og et vandtæt ydertelt – man siger at teltet har 2 vægge. Det er inderteltets funktion at lade kondension fra din ånde trænge igennem til yderteltet, så der ikke samler sig dråber i ”taget”, og det pludselig begynder at dryppe.
I højalpine områder, med lavere temperaturer, kan det være en fordel med telte som kun har én væg, da disse er lettere og kondensionen alligevel vil fryse fast til inderlaget.
Mange telte har nethuller eller lynlåse, som skaber en god ventilation i teltet. Ventilation er ikke bare skønt på varme sommerdage, det kan også være livsvigtigt for at sikre ordentlig luft og iltniveau i teltet.
Ønsker du et slidstærkt telt, som tåler hårdt brug, så kan du med fordel kigge nærmere på teltets specifikationer. Her vil det ofte stå oplyst, hvor tyndt/tykt stoffet er vævet. Vævningen i materialerne måles i en enhed som kaldes denier (D). Jo højere tal, jo tykkere, tættere, tungere og mere slidstærkt er materialet. Blandt telte kan vævningen ligge mellem alt fra 30-150 D. Her vil polyestertelte ofte ligge i den lave ende, mens bomuldstelte vil ligge i den høje.
Jo flere teltstænger, jo mere stabilt vil teltet være i kraftige vinde. Derudover kan vindstabile telte også fastspændes med barduner (snore som går fra teltdugen til jorden) og pløkker.
Nogle telte har endda ekstra løkker til både ekstra pløkker og barduner, hvilket kan være en stor fordel for dig på de sene efterårsture eller vinterturene. Andre telte har reflekterende barduner, som du kan se i mørke, så du undgår at falde over dem.
Er du på jagt efter et telt til vinterbrug, så kan du også kigge efter sneklapper på teltet. Sneklapper er ekstra stykker af stof, som er syet fast til bunden af ydersiden, som du kan fylde sne ovenpå for at gøre teltet endnu mere vindstabilt.
Apsis er teltets indgang/en slags fortelt, og den findes i mange størrelser. En stor apsis giver bedre plads til at opbevare udstyr, som rygsække og vandrestøvler, eller trække madlavningen indenfor, hvis det begynder at regne. I nogle telte findes der 2 apsis, hvilket er en utrolig lækker funktion, hvis man er flere som deler telt.
Sovekabinen kan have forskellig bredde, længde og højde, og det vigtigt, at du finder den sovekabine, som passer bedst til dig.
Sovekabinen kan være udstyret med ekstra lommer, løkker eller net i loftet, hvor du kan opmagasinere dine ting eller hænge tøj til tørre.
Som en ekstra funktion kan nogle sovekabiner være udstyret med et myggenet.
Det er let at lade sig friste af det store telt-udvalg, men i sidste ende, så falder valget af telt sammen med dit budget. Størrelsen på teltet, materialerne og designet er dét som afgør prisen. Gode solide, lette, slidstærke og holdbare telte (som f.eks. 4-sæsoner) er af høj kvalitet og derfor tilhører de en højere prisklasse. Du betaler for kvaliteten af produktet, og prisen kan variere i alt fra 400 kr. og helt op til 20.000 kr. – eller mere.
Telte er forskellige og findes i mange former og design – nogle er mere slidstærke, andre har bedre ventilation, og nogle egner sig mere til alpine og vejrudsatte områder end andre. Vælg derfor altid et telt, som egner sig godt til dig og dine tur-formål!
Husk altid at sørge for god ventilation i teltet, når du er på tur. Du bør især være opmærksom på ventilation om vinteren, hvis du fyrer med gasbrænder for at holde varmen, eller har andet i teltet som er iltoptagende. Flere har oplevet døsighed i teltet, fordi de ikke har været opmærksomme på den manglende ilt. Der er ikke mange som ved dette, og derfor skal dette tip gives videre!
Kan du lide komfort, og kan du lide at flyde lidt i teltet med dine ting, så gå én teltstørrelse op. Det kan også være en fordel, hvis I er flere som skal sove i teltet. Er teltet stillet op i butikken kan du evt. kravle ind i det og lægge dig på langs – test om dine fødder og dit hoved støder på teltdugen, og få en fornemmelse af, om der vil være plads til dig og dine ting.
Sørg altid for at passe på dit telt og vedligeholde det, så det er funktionelt og klar til næste tur! Lad ikke dit telt ligge og mugne efter en tur, husk at hænge det til tørre – og husk at imprægnere det, hvis teltdugen er begyndt at absorbere vand.
De fleste teltproducenter tilbyder garanti på deres produkter – og dette siger meget om kvaliteten af produktet. Det betyder også, at hvis du har brug for reparationer i fremtiden, så er der hjælp at hente hos producenten. Telte kan være en dyr investering, og derfor er garantien en god sikkerhed for dig.
Helsport er et norsk mærke som blev etableret i 1951. Det er ét af Skandinaviens ledende telt- og soveposeproducenter, og de sætter en høj standard i kvalitet. Helsport introducerede deres første tunneltelt i 1970, og selvom de nu også laver kuppeltelte, så er det tunnelteltet som er deres stærkeste brand.
MSR er et amerikansk mærke som blev startet af bjergbestigeren og ingeniøren Larry Penberthy i 1969. MSR står for Mountain Safety Research, eftersom Larry var fast besluttet på at forbedre komforten og øge sikkerheden af alpint udstyr for verdens klatrere og bjergbestigere. MSR er kendt for deres letvægts- og kvalitetstelte verden over.
Robens er et tysk mærke, som blev stiftet af outdoor-nyderen Klaus Robens i 1973. Robens producere campinggrej til udemennesker og kombinere høj kvalitet og gennemtænkt design med konkurrencedygtige priser.
Nordisk er et dansk outdoor-brand som producerer friluftsudstyr til den kræsne forbruger. Nordisk er kendt for deres design indenfor letvægtsudstyr, dunprodukter og luksuriøse produkter til glamping.
Grand Canyon laver budgetvenligt campingudstyr som egner sig til festival eller lette ture ud i det grønne.
I artiklen Polar Field Tent Shelters and Well-Being of Users, som er skrevet af en gruppe professorer fra ”The University of Nebraska” i 1998, kigger man nærmere på sammenhængen mellem teltdesign og velbehag hos mennesker som forsker i polare områder.
Forskere som arbejder i arktiske områder tilbringer nemlig lange perioder i felt-telte, i ødemarken, og de bliver udsat for ekstreme vind- og vejrforhold. Der stilles derfor store krav til teltdesignet, og forskerne her beskriver indeklima, åndbarhed, plads og sikkerhed (altså vandtæthed, vindstabilitet og brandsikkerhed) som vigtige faktorer for at trives i teltene over en længere periode.
I en anden artikel, A Comparison of the Requirements of Tent Fabrics for Various Usage, som blev publiceret i 2018, kan man læse nærmere om sammenhængen mellem brugen af telte og teltmaterialer. Alle materialer har forskellige egenskaber, og der er stor forskel på, hvilke materialer som bliver brugt til f.eks. et sommertelt og et vintertelt.
Kravet til teltmaterialer varierer altså alt efter brugen af teltet, men de mest gængse krav er lette, vandtætte, UV-resistente, isolerende eller åndbare materialer. I artiklen forklares også hvilke coatings som bliver brugt i teltmaterialerne for at give vandtætte egenskaber.
Et telt er ikke bare et telt. Teknologien af tekstiler til telte er blevet perfektioneret igennem årtier, og det har skabt en hel industri. I artiklen, Textile Tent in Sheltering Human Lives, som er skrevet Dr. Faheem Uddin fra ”Textile Chemistry Research Lab” i Karachi, i 2006, findes en oversigt over telt-producenter og telttyper.
Et telt, som er en simpel konstruktion af et stykke stof og nogle teltstænger, har en lang række af funktioner og skal beskytte mennesker de mest krævende steder. Dr. Faheem Uddin beskriver funktioner som brandsikkerhed, vandtæthed, vægt og ikke mindst åndbarhed, hvilket han lægger stor vægt på.
Han skriver, at åndbarhed især er vigtigt i vintertelte, da man har tendens til at glemme ventilation om vinteren, fordi man ønsker at holde på varmen i teltet. Dette havde fatale konsekvenser for en far og hans søn, som fyrede med en trækul-grill inde i teltet for at holde varmen – sønnen fandt nemlig sin far død morgenen efter af kulilteforgiftning. En påmindelse om hvor vigtig ventilation og åndbarhed er i et telt.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste telte. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Teltene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af telt afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Signe fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er en inkarneret friluftsnørd med en bred viden om friluftsliv. Det store kendskab kommer bl.a. af en bachelorgrad i Natur, miljø og friluftsliv fra Universitetet i Sørøst-Norge, en friluftsvejleder-uddannelse, en skilæreruddannelse og en kajakinstruktør-uddannelse. Udover at besidde et væld af frilufts-færdigheder har hun også erfaring med rådgivning om friluftstøj og friluftsudstyr. For hun har tidligere arbejdet som ekspedient i Spejdersport, hvor hun har rådgivet alt lige fra den typiske familiefar omkring lag-på-lag princippet til den garvede langdistancevandrer omkring letvægtsgrej.
Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.