Selvoppustelig liggeunderlag – Komplet test og købsguide

selvoppustelig liggeunderlag

Artiklen indeholder reklamelinks.

Et selvoppustelig liggeunderlag er en populær type liggeunderlag, når det kommer til valg af liggeunderlag til vandreture, friluftsture, kajakture, cykelferie og camping. Et selvoppustelig liggeunderlag er alsidig, komfortabel, slidstærk og du slipper for selv at puste liggeunderlaget op. Der findes et væld af selvoppustelig liggeunderlag, men hvilket et skal du vælge?

Nedenfor afslører vi de 10 bedste selvoppustelig liggeunderlag i 2019. For mere information så læs vores guide til at vælge det rette selvoppustelig liggeunderlag eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til selvoppustelig liggeunderlag. Er du måske også på jagt efter et letvægtstelt til turen? Så læs vores letvægtstelt test.

Selvoppustelig liggeunderlag test

Bedste allround selvoppustelig liggeunderlag

1. Therm-a-Rest ProLite Plus (919 kr.)

Therm-a-Rest ProLite Plus
Therm-a-Rest ProLite Plus

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 450 gram

Hvad er godt: Therm-a-Rest ProLite Plus er et alsidig, 4-sæson selvoppustelig liggeunderlag. Det har en lav vægt, er meget komfortabel at sove påog kan pakkes ned i en meget lille størrelse.

Hvad er skidt: prisen er lidt høj.

ProLite Plus er et fremragende selvoppustelig liggeunderlag fra verdens førende liggeunderlag producent Therm-a-Rest. Det udmærker sig ved at være meget alsidig. Liggeunderlaget sætter flueben ud fra alle parametre som sæsonbrug, vægt og komfort. ProLite Plus er et slidstærkt og varmt liggeunderlag, som kan anvendes i 4 sæsoner pga. dets høje isoleringsevne. Så uanset om du skal bruge det til forår, sommer, efterår eller vinter, så kan ProLite Plus klare ærterne. Mere specifikt kan liggeunderlaget holde dig varm helt ned til en temperatur på -7 grader.Det har en lav vægt på 450 gram, og derfor hører liggeunderlaget til letvægtskategorien. Pakstørrelsen er lille, og derfor fylder det ikke særlig meget i f.eks. rygsækken. Alt i alt er det et enestående allround selvoppustelig liggeunderlag, som vil være det rette valg for de fleste.

Køb Therm-a-Rest ProLite Plus


Artiklen forsætter under annoncen


En tæt andenplads

2. Therm-a-Rest ProLite Apex (1149 kr.)

Therm-a-Rest ProLite Apex
Therm-a-Rest ProLite Apex

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 630 gram

Hvad er godt: Therm-a-Rest ProLite Apex er et luksuriøst selvoppustelig liggeunderlag, som tilbyder en fremragende komfort. ProLite Apex har også en højere isoleringsevne og mere tykkelse end ProLite Plus.

Hvad er skidt: vægten er på kanten til at kunne betegnes som høj.

ProLite Apex fra Therm-a-Rest er også et super godt bud på et luksus, allround selvoppustelig liggeunderlag. ProLite Apex tilbyder den perfekte balance mellem vægt, varme og komfort. Sammenlignet med ProLite Plus (testens vinder) tilbyder ProLite Apex en bedre varme (isolering) og komfort (skummen er super blød). Du kan altså bruge ProLite Apex til meget kolde ekspeditioner (helt ned til -11 grader), men vægten er stadig overkommelig til letvægts-vandringer. Liggeunderlaget har en pakstørrelse, som er mindre end størrelsen på en køkkenrulle. Så hvis du er på udkig efter et luksuriøst, allround selvoppustelig liggeunderlag, så er Therm-a-Rest ProLite Apex det rigtige valg.

Køb Therm-a-Rest ProLite Apex

Bedste billig selvoppustelig liggeunderlag

3. Frilufts Suilven Basic 3.0 (499 kr.)

Frilufts Suilven Basic 3.0
Frilufts Suilven Basic 3.0

Sæson: 3-sæson (forår, sommer og efterår)

Vægt: 836 gram

Hvad er godt: Frilufts Suilven Basic 3.0 er et af de billigste selvoppustelig liggeunderlag. Det er et miljøvenligt produkt. Selvom liggeunderlaget er vurderet til at være et 3-sæson liggeunderlag, kan det i de fleste tilfælde godt anvendes i vintermånederne.

Hvad er skidt: vægten er meget høj sammenlignet med de andre selvoppustelige liggeunderlag.

For mange er pris den afgørende faktor, og hvis du mener det, så er Frilufts Suilven Basic 3.0 måske det rette valg. Frilufts Suilven Basic 3.0 er et meget billigt selvoppustelig liggeunderlag, som kan bruges i foråret, sommeren og efteråret. Det er et oplagt valg til begynderen, som vil prøve kræfter med overnatning i naturen. Isoleringsevne er dog effektiv nok til at kunne klare de kolde dage om vinteren herhjemme i Danmark – helt ned til -3 grader. Prisen afspejler sig i vægten, eftersom liggeunderlaget vejer 836 gram, hvilket er noget mere end andre. Men hvis vægt ikke er noget du prioritere højt, og du er mere interesseret i en lav pris, så er Frilufts Suilven Basic 3.0 et ganske fint bud.

Køb Frilufts Suilven Basic 3.0

Bedste letvægts selvoppustelig liggeunderlag

4. Nordisk Grip 2.5 (749 kr.)

Nordisk Grip 2.5
Nordisk Grip 2.5

Sæson: forår, sommer og efterår (3-sæson)

Vægt: 340 gram

Hvad er godt: Nordisk Grip 2.5 er et ekstremt let, slidstærk og komfortabel selvoppustelig liggeunderlag med en meget lille pakstørrelse. Underlaget oser af dansk design, eftersom liggeunderlaget er fra det danske friluftsmærke Nordisk.

Hvad er skidt: Nordisk Grip 2.5 er ikke optimal til vinterbrug/koldt vejr

For letvægts entusiasten er Nordisk Grip 2.5 en drøm. Nordisk – et dansk friluftsmærke som udvikler friluftsprodukter af meget høj kvalitet – har udviklet én af de absolut letteste selvoppustelig liggeunderlag – nemlig Nordisk Grip 2.5. Vægten ligger på små 340 gram, hvilket er noget af en bedrift. Derudover er pakstørrelsen så lille, at du kan have plads til den i selv den mindste rygsæk. Man skulle tro at fordi vægten er lav, så forringes komforten. Men det er ikke tilfældet for Nordisk Grip 2.5, fordi det er komfortabel at sove på.

Det er et 3 sæson liggeunderlag, som er optimal til forår, sommer, efterår og kan også klare de kolde måneder – så længe du ikke sover i en temperatur på under frysepunktet. Slidstyrken fejler heller ikke spor, og du kan derfor bruge Nordisk Grip 2.5 i mange år uden det går i stykker. Kort fortalt er Nordisk Grip 2.5 et meget attraktivt liggeunderlag for dig, der er på udkig efter et letvægts selvoppustelig liggeunderlag.

Køb Nordisk Grip 2.5

Bedste selvoppustelig liggeunderlag til sommer

5. Therm-a-Rest ProLite (799 kr.)

Therm-a-Rest ProLite
Therm-a-Rest ProLite

Sæson: 3-sæson (forår, sommer og efterår)

Vægt: 350 gram

Hvad er godt: ProLite fra Therm-a-Rest er meget let, kompakt og komfortabel at sove på. Pakstørrelsen er ekstrem lille og selve liggeunderlaget er blandt de letteste i verden.

Hvad er skidt: ikke beregnet til koldt vejr (vintermånederne)

Nu er vi kommet til endnu et selvoppustelig liggeunderlag fra verdens førende liggeunderlag-producent Therm-a-Rest. ProLite fra Therm-a-Rest hører til letvægts-kategorien ligesom Nordisk Grip 2.5. ProLite vejer kun 350 gram, og gør det derfor til ét af de letteste selvoppustelig liggeunderlag. Det er et 3-sæson liggeunderlag, som kan bruges i foråret, om sommeren og i efteråret (kan også tages frem i vintermånederne i Danmark, hvis temperaturen holder sig over frysepunktet). ProLite tilbyder også en fin komfort, stor slidstyrke og en meget lille pakstørrelse. Alt i alt er Therm-a-Rest ProLite et oplagt valg til sommerbrug samt dig der ønsker et let selvoppustelig liggeunderlag.

Køb Therm-a-Rest ProLite (herre)

Køb Therm-a-Rest ProLite (dame)

Bedste selvoppustelig liggeunderlag til vinter

6. Klymit Self Inflate V (599 kr.)

Klymit Self Inflate V
Klymit Self Inflate V

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 1300 gram

Hvad er godt: et unikt selvoppustelig liggeunderlag til vinter og ekstrem kulde. Klymit Self Inflate V har en uhørt god isoleringsevne, så du kan holde varmen i flere minusgrader.

Hvad er skidt: den gode isoleringsevne betyder, at vægten er høj.

Klymit Self Inflate V er et super bud på et selvoppustelig liggeunderlag til vinterekspeditioner, koldt vejr og ekstrem kulde. Liggeunderlaget fra Klymit tilbyder det perfekte sweet spot mellem pris, isoleringsevne og komfort. For 599 kroner kan du købe Klymit Self Inflate V, som tilbyder en høj komfort og kan holde dig varm i temperaturer helt ned til -20 grader. Og hvis du vil have liggeunderlaget med på sommerture, så kan du også sagtens det ved brug af en lidt større rygsæk.

Køb Klymit Self Inflate V

Resten af de bedste selvoppustelig liggeunderlag

7. Nordisk Grip 3.8 (799 kr.)

Nordisk Grip 3.8
Nordisk Grip 3.8

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 470 gram

Hvad er godt: det er et allround selvoppustelig liggeunderlag, som vejer overraskende lidt taget den gode isoleringsevne i betragtning. Komforten er enestående og holdbarheden fejler heller ikke noget.

Hvad er skidt: det er et forholdsvis smalt selvoppustelig liggeunderlag.

Grip 3.8 er et unikt allround selvoppustelig liggeunderlag fra det danske friluftsmærke Nordisk. Der er tale om et 4-sæson liggerunderlag. Isoleringsevnen er god, og derfor kan du holde varmen i helt ned til omkring de -8 grader. Komforten er i top og materialevalget sørger for, at liggeunderlaget kan bruges i mange år. Det går ikke let i stykker, eftersom der er anvendt ekstra holdbare materialer til udvikling af liggeunderlaget. Hvad angår vægten så har Nordisk formået at udvikle et ekstrem let liggerunderlag til vinterbrug. Det er de færreste selvoppustelig liggeunderlag, som kan isolere ligeså godt og stadig veje ligeså lidt som Nordisk Grip 3.8. Nordisk Grip 3.8 er et udmærket, allround selvoppustelig liggeunderlag.

Køb Nordisk Grip 3.8

8. Sea to Summit Comfort Deluxe SI (1449 kr.)

Sea to Summit Comfort Deluxe SI
Sea to Summit Comfort Deluxe SI

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 1595 gram

Hvad er godt: det er designet til camping, eftersom Sea to Summit har forsøgt at skabe et luksuriøst selvoppustelig liggeunderlag, hvor komfort har været i højsædet i udviklings-processen.

Hvad er skidt: prisen er forholdsvis høj og vægten/pakstørrelsen gør det besværligt at tage det med på vandreture.

Sea to Summit Comfort Deluxe SI er velegnet til campisten. Du får en unik komfort, som de færreste selvoppustelig liggeunderlag kan konkurrere med. Den høje komfort kommer af det lækre skum og tykkelsen på underlaget. Comfort Deluxe SI fra Sea to Summit kan anvendes i hele 4 sæsoner (forår, sommer, efterår og vinter). Mere specifikt kan liggeunderlaget holde dig varm i ned til omkring -22 grader. Det er det idéelle valg til camping, cykelferie, kajakferie og lignende aktiviteter, der ikke har et stort fokus på vægt.

Køb Sea to Summit Comfort Deluxe SI

9. Grand Canyon Cruise 3.0 MP (399 kr.)

Grand Canyon Cruise 3.0 MP
Grand Canyon Cruise 3.0 MP

Sæson: 3-sæson (forår, sommer og efterår)

Vægt: 1280 gram

Hvad er godt: prisen er meget lav, hvilket gør det til et attraktivt køb. Derudover er komforten, slidstyrken og holdbarheden også udmærket.

Hvad er skidt: vægten er høj, pakstørrelsen er stor og liggeunderlaget er ikke optimal til vinterbrug/kolde nætter.

Cruise 3.0 MP er et billigt selvoppustelig liggeunderlag fra Grand Canyon, som er kendt for at udvikle friluftsprodukter til lave priser. Cruise 3.0 MP er producentens bud på den billige løsning til de friluftsmennesker, der ikke ønsker at bruge en formue på et liggeunderlag. Det er et 3-sæson liggeunderlag, som kan holde dig varm i ned til en temperatur på 1 grader. Komforten, slidstyrken og holdbarheden er i orden, mens vægten er forholdsvis høj og pakstørrelsen stor. Men det hele kan ikke være perfekt, når der er tale om en pris på 399 kroner. Med det sagt er Cruise 3.0 MP et ganske udmærket bud på et billigt selvoppustelig liggeunderlag.

Køb Grand Canyon Cruise 3.0 MP

10. Sea to Summit Comfort Plus (1049 kr.)

Sea to Summit Comfort Plus
Sea to Summit Comfort Plus

Sæson: 4-sæson (forår, sommer, efterår og vinter)

Vægt: 890 gram

Hvad er godt: komfortabel, blød, slidstærk, rummelig og forholdsvis let taget alt i betragtning. Samtidig et 4-sæson selvoppustelig liggeunderlag

Hvad er skidt: andre selvoppustelige liggeunderlag er bedre value-for-the-money liggeunderlag end dette, men det er marginaler, der er tale om.

Comfort Plus fra friluftsmærket Sea to Summit er deres svar på endnu et luksus selvoppustelig liggeunderlag, hvor komforten, rummelighed og slidstyrke er i fokus. Dog er dette liggeunderlag rettet mod friluftsture, vandreture, cykelferie o.l. aktivitetsture/rejser. Med en tykkelse på hele 8 cm og lækkert, blød skum, så kan du sove komfortabelt om natten – både om sommeren og vinteren. Faktisk har det selvoppustelige liggeunderlag en enestående isoleringsevne, så du kan bruge liggeunderlaget helt ned til -35 grader. Der er derfor tale om et 4-sæson liggeunderlag. Sea to Summit Comfort Plus er velegnet til camping, kajakferie, cykelferie og andre eventyrer – et super godt allround liggeunderlag!

Køb Sea to Summit Comfort Plus

Selvoppustelig liggeunderlag guide

Der er en hel del faktorer, du skal tage stilling til, hvis du vil være sikker på at vælge det rette selvoppustelig liggeunderlag. Alle har hver sine ønsker og behov. Så før du køber, er det vigtigt at spørge dig selv om f.eks. følgende: i hvilken årstid/temperaturer skal liggeunderlaget bruges i? Hvor meget skal liggeunderlaget veje og betyder vægten meget for mig? Hvor mange penge har jeg tænkt mig at bruge på et selvoppustelig liggeunderlag? Hvis du vil blive klogere på ovennævnte spørgsmål, så læs vores guide herunder.

 • Vægt
 • Form
 • Isolering
 • Pris

Vægt

Vægten har en kæmpe indflydelse på dit valg af selvoppustelig liggeunderlag. Hvis du skal gå med din oppakning i flere dage, så skal du nok prioritere vægt højt og gå efter et let liggeunderlag. Det kan også være, at du skal på bilferie. I sådan en situation betyder vægt stort set ingenting, eftersom alt dit grej ligger inde i bilen. Så du skal altså selv vurdere, hvor højt du skal prioritere

Isolering

At fryse om natten er ikke det fedeste i verden. Vi har før vurderet forkert, hvad angår mit liggeunderlags isoleringsevne, og det har ført til kolde nætter, hvor vi har måttet smide ekstra lag tøj på kroppen for at holde varmen.

Isoleringsevne er noget de fleste glemmer at huske på, når de vælger liggeunderlag – især de uerfarne skænker det ikke en eneste tanke. Når man taler om isolering for et liggeunderlag, bruger man den såkaldte “R-Værdi”. R-Værdi fortæller dig liggeunderlagets isoleringsevne. Jo lavere værdi, jo svagere er isoleringsevnen og omvendt. En tommelfingerregel er, at en R-Værdi mellem 0-2 er til sommermånederne, 2.1-3.2 er til 3 sæsoner (forår, sommer og efterår), over 3.4 er til hele året og over 5,7 er velegnet til ekstrem kulde.

Så hvis du tror, at det er soveposen, der ikke holder dig varm, så vil det i de fleste tilfælde være liggeunderlaget den er gal med. Vi anbefaler, at du køber et selvoppustelig liggeunderlag med en 3-sæsoner R-Værdi, også selvom du skal bruge det i sommermånederne – det vil sige mellem 2.1-3.2. Så er du sikret isolering stort set hele året rundt, og du har derfor mulighed for at overnatte på andre tider om året. Det korte og det lange er, at det kan i langt de fleste tilfælde betale sig at vælge et liggeunderlag med en højere isoleringsevne. Med det sagt afhænger det af, hvornår på året/hvorhenne du skal overnatte.

Pris

Ligesom med alt andet friluftsudstyr har prisen en afgørende betydning for et selvoppustelig liggeunderlags kvalitet. Du skal se dit selvoppustelig liggeunderlag, som din seng i naturen. Det betaler sig, at investere i ens “seng”. Jo mere du investere i et oppustelig liggeunderlag, jo bedre bliver komforten, kvaliteten og produktets levetid er længere. I øvrigt bliver vægten lavere og pakvolumen mindre. Udover pris afhænger kvaliteten og komforten også af, hvilken virksomhed som har udviklet og produceret det enkelte selvoppustelig liggeunderlag. Alle de selvoppustelig liggeunderlag som er nævnt i testen er udviklet og produceret af troværdige og velkendte mærker, som specialiserer sig i produktion af liggeunderlag. Derfor kan du ALDRIG gå galt i byen, hvis du vælger ét af de ovennævnte selvoppustelig liggeunderlag i testen.

Nogle selvoppustelig liggeunderlag kan koste et par hundrede kroner, mens andre koster flere tusinde kroner. Prisen afhænger blandt andet af mærke, komfort, isoleringsevne, vægt, pakstørrelse, materialer og størrelse.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er et selvoppustelig liggeunderlag?

Som navnet antyder defineres et selvoppustelig liggeunderlag ved, at det kan puste sig selv op (helt eller delvist). Det er smart, hvis du ikke gider bruge tid på at puste dit liggeunderlag op, når du kommer frem til teltpladsen efter en lang vandretur. Et selvoppustelig liggeunderlag har i øvrigt skum i sig for bedre komfort, mere slidstyrke og derfor går liggeunderlaget ikke i stykker sådan uden videre. Skum er desværre lig med mere vægt, og derfor er et selvoppustelig liggeunderlag ikke velegnet til vandreren/backpackeren/campisten som er på udkig efter et letvægts liggeunderlag.

Som du nok kan høre har et selvoppustelig liggeunderlag sine fordele og ulemper. Det afhænger af dine behov og ønsker om, hvorvidt et selvoppustelig liggeunderlag er det rigtige valg af liggeunderlag.

Hvad er forskellen på liggeunderlag i skum, oppustelig liggeunderlag og selvoppustelig liggeunderlag?

Når det kommer til liggeunderlag skelner man mellem tre typer: skum, oppustelig og selvoppustelig. Herunder forklarer vi forskellene og kommenterer på fordele og ulemper.

Liggeunderlag i skum

Et liggeunderlag i skum (skumunderlag) er – som navnet antyder – lavet af skum i celleplast med enten åbne eller lukkede celler. Det kendetegnes ved at være den ældste type liggeunderlag, billigste og letteste af de tre typer. Et liggeunderlag i skum kan ikke formindskes, men kan rulles sammen og spændes på rygsækken.

Åbne celler er den billigste skum og lavet af polyethylen. Ulemperne er, at skummen suger vand og mister form over længere tid. En liggeunderlag i skum med åbne celler er velegnet til tørt vejr.

Lukkede celler er en smule dyrere. Det suger ikke vand og mister heller ikke formen over tid. Skummen kan f.eks. være ethylen-vinyl acetat (bedre kendt som EVA) eller IXPE-skum. Lukkede celler er mere komfortabel at ligge på end skum af åbne celler. Lukkede celler har også en bedre isoleringsevne. Noget som er blevet populært er det æggebakke-lignende design, som de fleste ny-udviklet skumunderlag ser ud. Derudover er det også foldbart, så det fylder meget lidt og kan i nogle tilfælde bruges som rygstøtte mellem ryggen og rygsækken.

Fordele ved skumunderlag

 • Lav pris
 • Lav vægt
 • Slidstærkt
 • Punkterer ikke ligesom oppustelig liggeunderlag og selvoppustelig liggeunderlag
 • Høj R-værdi
 • Let og simpelt at anvende
 • Hvis underlaget er for stort, kan du klippe det til og dermed slippe for unødvendige gram
 • God isolering

Ulemper ved skumunderlag

 • Ringe komfort
 • Fylder meget
 • Åbne celler suger vand

Oppustelig liggeunderlag

Et oppustelig liggeunderlag har ingen skum i sig og fyldet er udelukkende luft. Du skal selv puste liggeunderlaget op med luft. Nogle oppustelige liggeunderlag kan have en eller anden form for isoleringsmateriale i sig som syntetisk fiberfyld. Ydermaterialet er naturligvis mindre slidstærkt end skumunderlag og selvoppustelig liggeunderlag. Derfor har det oppustelig liggeunderlag lettere ved at gå i stykker/punktere. Eftersom der er meget luft i et oppustelig liggeunderlag, tilbyder liggeunderlaget en høj isoleringsevne. Du puster dit liggeunderlag op ved enten; oppustning med mund eller oppustning med pumpe.

Fordele ved oppustelig liggeunderlag

 • Pakstørrelse er mindre end skum- og selvoppustelig underlag
 • God komfort
 • God isoleringsevne
 • Vejer lidt

Ulemper ved oppustelig liggeunderlag

 • Overfladen larmer
 • Det føles som at ligge på en luftmadras (mere levende at ligge på), og det kan være et minus for mange
 • Kan punktere

Selvoppustelig liggeunderlag

Det selvoppustelig liggeunderlag har i lang tid været det mest populære valg. Den primære årsag er, at det er det mest alsidige liggeunderlag. Liggeunderlaget tilbyder en fremragende komfort grundet en kombination af luft og indvendig skumkerne. Skumkernen er også med til at øge isoleringsevnen. Ydermaterialet er tykt nok til, at det ikke går hurtigt i stykker og let nok til, at det ikke vejer for meget i rygsækken. Prisen for et selvoppustelig liggeunderlag er højere end de andre typer.

Fordele ved selvoppustelige liggeunderlag

 • Pakstørrelse er mindre end skumunderlag
 • God isoleringsevne
 • Fremragende komfort
 • Mere slidstærk end oppustelig liggeunderlag

Ulemper ved selvoppustelige liggeunderlag

 • Vejer mere end de andre liggeunderlag typer
 • Kan punktere

Hvilke selvoppustelige liggeunderlag mærker kan jeg stole på?

Når det kommer til liggeunderlag, mere specifikt det selvoppustelig liggeunderlag, er der et par mærker, som specialiserer sig i udvikling og produktion i dette sovegrej. Mærkerne har mange års erfaring med udvikling af selvoppustelige liggeunderlag og specialiserer sig i den niche, og derfor skal du også vælge et selvoppustelig liggeunderlag fra en af de nævnte mærker herunder.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *