Letvægts liggeunderlag

Orange letvægts liggeunderlag

Et godt liggeunderlag er essentielt for nattesøvnen og den gode oplevelse på turen. Det er samtidig ét af de steder, hvor du virkelig kan komme ned i vægt, hvis du vælger det rigtige.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperter Line Skov og Anders Braun lavet en test af letvægts liggeunderlag. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Letvægts Liggeunderlag Test: Top 5 Bedste

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Sea to Summit Comfort Light

Bedste letvægts liggeunderlag

Pris: 828 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts liggeunderlag” er Sea to Summit Comfort Light. Dette selvoppustelige underlag scorer højt på de fleste parametre og vægten er tilmed meget lav. Et meget alsidigt underlag som vil tilfredsstille de fleste friluftselskere.

Annonce

2. Treklife Insulated Light Air

Bedste billige letvægts liggeunderlag

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige letvægts liggeunderlag” er Treklife Insulated Light Air. Det er et oppusteligt underlag og er et populært valg blandt letvægts-vandrere på budget. Ellers er det slidstærkt og har en R-værdi på 4,1, hvilket er ganske fint.

Annonce

3. Therm-A-Rest NeoAir® UberLite™

Bedste premium letvægts liggeunderlag

Pris: 1.538 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium letvægts liggeunderlag” er Therm-A-Rest NeoAir® UberLite™. Her er der tale om et oppusteligt underlag uden skum, der kan anvendes selv i vinterhalvåret. Markedets letteste og mest kompakte liggeunderlag.

Annonce

4. Sea to Summit Ultra Light

Bedste letvægts liggeunderlag til sommer

Pris: 987 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts liggeunderlag til sommer” er er Sea to Summit Ultra Light, har vundet mange internationale priser og er et af de mest solgte letvægtsunderlag på markedet. Det er komfortabelt, let og særligt egnet til sommerbrug.

Annonce

5. Therm-A-Rest NeoAir XTherm NXT MAX

Bedste letvægts liggeunderlag til vinter

Pris: 2.092 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts liggeunderlag til vinter” er Therm-A-Rest NeoAir XTherm NXT MAX. Dette letvægts underlag vil holde dig varm i selv de mest ekstreme temperaturer. Underlaget byder på den optimale balance mellem vægt, varme og komfort.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til letvægts liggeunderlag

Hvad er et letvægts liggeunderlag?

Et letvægts liggeunderlag er først og fremmest et underlag, der ikke vejer for meget. Alle unødvendige detaljer er skrællet fra, så du kan holde vægten i tasken helt lav.

Samtidig skal det kunne holde dig varm og komfortabel. Hvis du ligger i din sovepose på den bare jord uden et underlag, vil alle de steder hvor din krop hviler på jorden agere kuldebro. Det vil sige at kulden fra jorden vil trænge op igennem dit tøj og din sovepose og gøre dig kold meget hurtigt.

Derfor er liggeunderlag meget vigtigt, ikke kun for komforten, men også for at holde dig varm.

Egenskaber

Når du skal vælge dit liggeunderlag er der meget at vælge mellem. Men grundlæggende er der tre ting du skal lægge mærke til:

 1. Isoleringsevne, også kendt som R-værdi eller R-value – altså hvor godt det holder din varme. Rangeringen er 1.0-10.0, hvor 10.0 er det der isolerer bedst. 
 2. Pakvolumen – altså hvor meget det fylder, målt i cm eller de amerikanske inches, også skrevet som tegnet: “  (1 inch = 2,54 cm) 
 3. Vægten – hvor meget vejer det, målt i gram eller de amerikanske ounces, forkortet som “oz” (1 oz = 28,55 g)

Med de tre ting i mente, kan vi lave en kort oversigt over de tre typer underlag der grundlæggende findes:

Typer

Skumunderlag

Det klassiske underlag er lavet af skum. Det har en høj isoleringsevne og kan ikke punktere. Til gengæld har det ikke samme komfort som de andre underlag, da det er forholdsvis tyndt i forhold til de andre typer. Det fylder typisk mere, men er også typisk lettere. 

Oppustelig liggeunderlag

Videreudviklingen af skumunderlag er de oppustelige underlag, hvor en kerne af skum er omkranset af luft. Det giver en bedre komfort, og det fylder halvt så meget som et skumunderlag. Til gengæld vejer det typisk dobbelt så meget, og så kan det punktere. Derfor skal du huske et kit med lappegrej. 

Airmat

Liggeunderlaget som kun består af de fibre som omkranser den luft der holder dig varm. Denne type fylder typisk det samme som det oppustelige liggeunderlag, men det vejer ofte det halve. Det isolerer med de fibre du ligger på og især med den stillestående luft inde i madrassen. Mange synes at komforten er markant højere. Nogle airmats har dog en tendens til at larme rigtig meget når man vender sig, så det er en god idé at prøve det af inden man køber det. Det tager også længere tid at pumpe op. Dog har mange airmats et smart pumpesystem, hvor en drybag agerer pumpe og de store ventiler i underlaget gør at den er forholdsvis hurtig at puste op og pakke sammen. Airmats kan lettere kan punktere end de andre underlag. Et godt tip er: hvis der kun er et lille hul i din airmat, så brug en lille dråbe lim frem for en stor lap. 

Hvorfor skal jeg købe et letvægts liggeunderlag?

Det er vigtigt at sove godt på sin tur, ellers kan hele oplevelsen ødelægges. Det er også vigtigt ikke slæbe på for mange kilo med, da en tung rygsæk også kan ødelægge nydelsen af at være afsted og vægten kan tage opmærksomhed fra omgivelserne og selve turen.

Letvægts liggeunderlag i pakstørrelse

Dit liggeunderlag skal ikke tage for meget plads, men især ikke veje for meget. Valget af liggeunderlag kommer også an på hvad du skal bruge det til. Hvis du skal på vinterfjeldstur og overnatte i sneen, har du brug for et underlag der isolerer langt mere, end hvis du skal på telttur en lun sommerdag. 

Liggeunderlaget er et vigtigt element i varmeregulationen: Det er dét der sørger for at kulden fra jorden/sneen du ligger på, ikke trænger op til dig. Din sovepose kan ikke beskytte dig mod denne kulde: Soveposen holder dig kun varm de steder hvor luft har plads til at agere pude mellem dig og kulden. Dér hvor den trykkes flad – altså mod underlaget af din tyngde – er der brug for ekstra isolering (se mere under “Hvad siger undersøgelser om letvægts liggeunderlag?”). 

Derfor er det essentielt at vide hvor mange kuldegrader underlaget kan holde til – altså underlagets isoleringsevne. Og måske skal du have to: ét til sommer, og ét til vinter. Eller du kan bruge en kombination af et oppusteligt/airmat og et skumunderlag i vinterhalvåret, og nøjes med det ene i sommerhalvåret. 

Letvægts liggeunderlag vs. traditionelt liggeunderlag

Et traditionelt liggeunderlag er ofte meget tungt og meget stort. Et eksempel er den klassiske luftmadras: Den er stor og blød og behagelig – perfekt til en uge på festival. Men når du skal vandre eller bevæge dig i naturen, er den langtfra det optimale valg: Stor, tung og besværlig at puste op. Kræver måske endda ekstra vægt i form af en pumpe. Når vi dyrker friluftsliv og selv skal bære vores bagage, må vi gå vi efter den noget der kan pakkes let og ikke vejer meget. 

Et andet eksempel er det klassiske militær-liggeunderlag. Det er oftest nemmere at puste op end luftmadrassen, men vejer og fylder typisk stadig rigtig meget, hvilket vi prøver at undgå. 

Så er der feltsenge: et sammenklappeligt leje med korte ben. Det gode er at den er løftet fra underlaget, og derfor ikke agerer kuldebro. Den kan være fordelagtig som gæsteseng, solseng på terrassen, eller på en tur hvor du ikke skal bære tingene selv, og har plads nok – fx hvis du er på tur med en campingvogn. Men når du skal bære på den, er den langtfra at foretrække. 

Hvilket letvægts liggeunderlag skal jeg vælge?

Når du skal vælge liggeunderlag skal du som sagt først kigge på isoleringsevne (R-værdi), pakvolumen og vægt. Dernæst skal du have detaljer for øje såsom: Hvilket materiale er bedst for de ture jeg normalt tager på? Punkterer det let? Hvordan er det at ligge på? Er det bredt nok og langt nok til mig? Eller kunne noget af bredden eller længden måske spares væk i en mindre model? Eksempelvis er nogle liggeunderlag designet i en hhv. herre- og damemodel, hvor damemodellen ofte er lidt mindre. Der findes dog også ved mange modeller forskellige længder og forskellige bredder til både mænd og kvinder. Find ud af hvor bredt et underlag da har behov for, og gå efter det: Det kan betale sig at vælge den rigtige bredde så du ikke føler du “falder af” eller at der ikke er plads til dine knæ eller arme.  

Kombinér letvægts liggeunderlag med andet udstyr

Hvis du vil nøjes med ét underlag til vinter og sommer kan du købe et 3-sæsoners (eksempelvis et de nævnte underlag øverst i artiklen – det kunne være fx vinderen af det bedste allround letvægts liggeunderlag Neo Air X-lite) og kombinere det med et skumunderlag. Det kunne være æggebakkeunderlaget (vinderend af det bedste budget letvægts liggeunderlag: Z-lite), et tyndt skumunderlag (fx Sarek eva pad 3mm) eller et alu liggeunderlag – alt efter temperatur. 

Sidstnævnte består af et tyndt lag skum og et kraftigt lag alufolie, som reflekterer din kropsvarme og dermed giver ekstra isolering. Læg det ovenpå dit oppustelige liggeunderlag for at få effekten af den reflekterede varme. Det samme gælder for skumunderlagene: Læg dem ovenpå det oppustelige. En anden fordel ved denne løsning er at du kan bruge skumunderlaget til at sidde på i lejren og ved pauser. 

Hvis du har et oppusteligt liggeunderlag eller et airmat liggeunderlag, så skal du altid lappegrej. Hvis pumpe er nødvendig følger den for det meste med når du køber produktet. Prøv altid setuppet derhjemme så du kan nå at bytte hvis det ikke lige var det, og så du er sikker på du har det hele med. 

Nogle foretrækker at have en pude med, mens andre blot bruger deres aften-trøje: Hvis du har en dunjakke med er den ideel som hovedpude. Andre vælger at tage en oppustelig pude med – de virker for nogen, men kan for andre være lidt ukomfortable at ligge på. En ikke-så-letvægts men meget komfortabel løsning er at klippe din egen lille pude af memory foam: Den kan klemmes rimelig godt sammen så pakvolumen ikke er så gal. Det er dog et valg at tage en sådan med, da den typisk vejer mere. 

Vedligeholdelse af letvægts liggeunderlag

Når du bruger dit liggeunderlag, så vær opmærksom på materialet og hvad der kan beskadige det. Hvis du har en airmat, så pas på aldrig at lægge den direkte på jorden: småsten og torne kan hurtigt få pusten ud af madrassen. Sørg for at holde den inde i teltet. Hvis du har et skumunderlag med kan du lægge det under for at beskytte madrassen.

Rengøring på turen: Hvis du bruger noget krads myggespray med DEET er det vigtigt at få det af liggeunderlaget hurtigt da det kan skade det syntetiske stof. Rens det af med vand eller vand og sæbe.  

Får du harpiks på underlaget er det ikke skadeligt, men det klistrer og kan være rigtig irriterende. Rens det af med alkoholbaseret væske, evt. sårrensnings-servietterne fra dit førstehjælpskit. 

Når du skal opbevare dit liggeunderlag, så sørg altid for at det er tørt og rent inden du folder det sammen. Når du kommer hjem fra tur er det en god idé at rulle det ud, tørre eventuelle pletter af. Tør det også indeni: Pust det evt op og ned et par gange, men brug noget andet end munden, da bakterier kan skabe mug inde i madrassen. Lad det tørre stående på siden eller liggende fremme, og med ventilen åben et stuevarmt sted. Dog aldrig i direkte sollys. 

Opbevaring af liggeunderlag med skum, også kendt som oppusteligt liggeunderlag, skal opbevares let oppustet med ventilen åben: Det fremmer luftcirkulationen og skummets holdbarhed. Airmats opbevares bedst ved at blive hængt op i skabet. Hvis du folder det sammen, så forsøg at undgå at folde det de samme steder hver gang. 

Valg af letvægts liggeunderlag

Aktivitet

Skal du ud at vandre Camønoen til sommer eller er din plan en vinterfjeldstur til Norge? Skal du alene afsted eller have hele familien med? Skal du på kanotur eller letvægtsvandring? Alle de forhold gør sig gældende når du skal beslutte hvilken type liggeunderlag du skal gå efter. Hvis du fx er i bil og har børn med har du ofte brug for og plads til mere komfort end hvis du er afsted alene og foretrækker ikke at slæbe på for meget. Hvis du er på kano- eller kajaktur kan du også tillade lidt mere vægt. Herunder kan du se en oversigt over generelle anbefalinger til type af liggeunderlag ift. aktivitet. Typerne er yderlige forklaret herunder:

AktivitetType af liggunderlagFordele
Camping tur med bilenTyk, stor oppustelig madras (eller airmat hvis det foretrækkes)Billigere end letvægtsudgaven, meget komfortabel, god isolering. Godt når du ikke skal bære på dem selv.
Cykeltur, kajak og kano-tur(Letvægts) oppustelig liggeunderlag eller airmatKomfortabel, forholdsvis letvægt, lille pakkevolumen, og kan fås med god isoleringsevne. Godt når komforten er vigtigere end vægten.
Vandretur med minimal oppakningLetvægts airmatLille pakkevolumen, letvægt, kan fås med god isoleringsevne. Bedst når vægt og pakvolumen er central.
Meget lange vandreture (også kendt som thru-hiking)SkumunderlagLetvægt og slidstærk er vigtigt når du vandrer langt og punkteringer kan blive et problem. Vælg evt ¾ længde hvis du virkelig vil spare vægt og fylde.
VintercampingGodt isoleret oppusteligt liggeunderlagGod isoleringsevne (høj R-værdi) er essentielt i de kolde måneder, især når du skal sove på sneen.

Typer

Airmat

Airmat er det form for underlag som er lettest og mest komfortabelt på samme tid. Ulempen er at det nemt punkterer, og nogle airmats kan larme en del når man vender sig på det. Det skyldes at de materialer som ydersiden er lavet af er meget let og slidstærkt, og derfor er der tilføjet et materiale der er skridsikkert – men til gengæld også larmer lidt (lyder lidt ligesom når man krøller bagepapir sammen). Det er dog forskelligt fra underlag til underlag hvor meget de larmer. Prøv dem af!

Oppustelig

Oppustelige liggeunderlag har en kerne af skum/syntetisk materiale eller dunfyld  omringet af luft. Det giver en god isoleringsevne og en god komfort. Denne type kan fås i både oppustelige og selvoppustelige, hvor sidstnævnte oppustes når du åbner ventilen, ved hjælp af åbent-celle-skum der aktiveres når der åbnes for adgang til luft. Ulempen ved begge slags oppustelige underlag er at de oftest er tungere end airmats og skumunderlag.

Skum

Skumunderlag er den klassiske form for underlag, som ikke kan punktere og heller ikke vejer særlig meget. En anden fordel er at du kan bruge denne slags til at sidde på direkte på jorden. Den mest populære slags er det såkaldte “æggebakkeunderlag” og er den foldet sammen fungerer den fint som et lille sæde. Du kan også kombinere dette underlag med ét af de andre for at opnå ekstra komfort og isoleringsevne. Ulempen er at skumunderlag ofte fylder meget, og ikke er så komfortable, da de er tyndere end airmats og oppustelige underlag.

Størrelse og pasform

Størrelsen afhænger af både din højde og (behov for) bredde. Nogle vælger at afkorte deres liggeunderlag (hvis skum) ved knæene, og have deres fødder på tasken, for at spare vægt – eller vælger et kortere underlag, og lægger deres tasker under benene/fødderne.  Hvis du er bred eller bevæger dig meget når du sover, og fx godt kan lide sprede arme og ben, så kan du vælge en bredere variant.
Pasformen kan variere for liggeunderlag. Nogle vælger en pasform der har “skåret” hjørnerne af, for at spare vægt og fylde. Hvis du har brug for behov at vende og dreje dig på, og du føler dig begrænset af pasformen, kan den firkantede model være mere passende.

Køn og kropskomposition

Mange liggeunderlag har herre- og dame modeller. Det betyder ikke nødvendigvis at en damemodel passer til enhver kvinde eller vice versa. Det har mere at gøre med kropskomposition: Højde, bredde, vægt og og procentdel fedt. Selvom fedt isolerer godt, bliver det, hurtigere end muskler, koldt på overfladen. Det har altså ikke noget at gøre med køn som sådan, kun på den måde at gennemsnitligt har kvinder mere kropsfedt – og er samtidig mindre – end mænd. Derfor er liggeunderlag i kvindemodeller ofte lidt varmere og lidt mindre.

Vejrforhold

Årstiden og de koldeste temperaturer er afgørende for hvor godt dit liggeunderlag skal kunne holde på din varme. Det måles i R-værdi (isoleringsevne). Generelt betragtet er det sådan at jo lavere temperaturer, jo højere R-værdi. Det er her også relevant at indtænke højdemeter. Generelt set er det sådan at jo højere oppe du er, jo koldere er det. Som tommelfingerregel falder 0,65 grader celsius per 100 meters stigning. Det betyder måske ikke helt så meget her i landet, men skal du ud og bestige bjerge kan det få en afgørende betydning: Der er altid koldere i bjergene.

Isolering

R-værdi, R-værdi, R-værdi. Isolering er afgørende hvis du skal på tur i de kolde måneder – og her er også en del at spare (rent vægtmæssigt) hvis du skal på tur i de varmere måneder.

 • Om sommeren skal du gå efter en R-værdi på 1-3
 • Forår/efterår skal R-værdien være 3-5
 • Vinter skal R-værdi være helst op på 5+

Pris

Priserne på liggeunderlag spænder fra under 80 kr for de billigste liggeunderlag af skum til over 2000 kr for de dyreste airmats og oppustelige liggeunderlag. Det kan sagtens lade sig gøre at købe et udmærket liggeunderlag til sommerbrug uden at du mærker det i pengepungen – især hvis komfort ikke betyder alverden for dig.

Skal du derimod på vinterfjeldstur skal du dog regne med et noget større budget. Det kan ofte betale sig at undersøge grundigt og give lige dét ekstra beløb for et underlag der bare spiller, frem for at spare et par hundrede kroner og slæbe rundt på noget der bare ikke fungerer lige så godt i det lange løb. Hvis du vil have et godt underlag som ikke vejer og fylder, så budgettér et sted mellem 1000 kr og 2000 kr.

3 tips til letvægts liggeunderlag

Tip 1: Afdæk dine behov

Lav en oversigt for dig selv: Hvilke behov har du når du skal på tur ? 

 • Skal du på tur om sommeren har du ikke samme behov som hvis du skal sove på isen. Tænk på hvor mange (minus)grader underlaget skal holde til. Her er R-værdi afgørende. Indtænk din kropskomposition: Den gennemsnitlige kvindekrop har behov for større R- værdi end den gennemsnitlige mandekrop alene pga. den gennemsnitligt højere fedtprocent. 
 • Tænk også på hvordan du sover om natten, og hvor bredt et underlag du har behov for. Hvis du kan lide at ligge på siden, kan det være en fordel med et bredere underlag. 

Tip 2: Research

Lav grundig research. Hvilken type passer til dine tur- og søvnbehov. 

 • Lav en budget-estimering: Hvor vigtigt er prisen ift. vægten og komforten? 
 • Brug den oversigt du har lavet for dig selv, og find den type der passer til dine behov. 
 • Undersøg markedet og søg tips forskellige steder. Der findes et utal af guides og sider om emnet, fx. How to choose sleeping pad eller specifikke spørgsmål og svar på fb-siderne “Ultra Letvægts Vandring” og “Letvægtsgrej og Fastpacking”.

Tip 3: Afprøv det

Prøv liggeunderlaget en nat eller to på stuegulvet før du tager på tur. 

 • Det kan være at din måde at sove bedst på bare ikke passer det liggeunderlag alle sagde var så godt. Måske larmer det for meget når du vender dig? Måske er det ikke bredt nok? Måske er der ikke nok støtte i hoften? Eller måske er det omvendt for bredt og stort i pakvolumen ift hvad du forestillede dig? 
 • Den bedste måde at afgøre det på, efter endt research, er at have produktet i hænderne og afgøre det ved afprøvning. 

Hvad siger undersøgelser om letvægts liggeunderlag?

En videnskabelig undersøgelse viser, at mere end 40% af en sovende persons kropsvarme ledes væk af underlaget. Derfor er det essentielt at have et isolerende underlag at sove på. Undersøgelsen sammenligner også liggunderlag, og viser at oppustelige liggeunderlag med fyld i, holder dobbelt så godt på varmen som airmats hvor der kun er luft i madrassen. Det skyldes en reduktion af den frie konvektion af varme i den luft der er inde i liggeunderlaget. Læs mere og se undersøgelsen her: Analysis of heat transfer in inflatable sleeping pads.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket letvægts liggeunderlag er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste letvægts liggeunderlag. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Letvægts liggeunderlagene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et letvægts liggeunderlag?

Valget af letvægts liggeunderlag afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “ANALYSIS OF HEAT TRANSFER IN INFLATABLE SLEEPING PADS.” 1 dec.. 2015, https://dergipark.org.tr/en/pub/tekstilvekonfeksiyon/issue/23653/251959. Åbnet 29 mar. 2021.
Forfatter
Line Skov
Line Skov

Line fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er uddannet friluftsvejleder, kajakinstruktør, kanoinstruktør, mountainbike instruktør og skilærer. Til daglig underviser hun i friluftsliv for Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK). Hendes uddannelser, undervisningsjob og egne friluftsture (vandreture, bushcraftture, kajakture, kanoture, cykelture m.m.) har ført hende til lande som Norge, Sverige, Indien, Nepal og Madagascar. Med andre ord er hun en erfaren friluftskvinde med en bred viden om alskens friluftsaktiviteter. Ikke nok med det har hun en kandidat i politisk økologi, og derfor er du sikret velskreven læsning.

Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj