Skaljakke – Komplet test og købsguide

skaljakke

Artiklen indeholder reklamelinks.

En skaljakke (også kaldet hardshell jakke) er designet til at modstå hård vind, regnvejr og tilbyder samtidig åndbarhed. Skaljakken giver dig den ultimative beskyttelse til dig der vandrer, trekker, står på ski, dyrker mountainbike, bjergbestiger og i det hele taget dig, der er ude i naturen. Skaljakken er kort sagt et must i det skandinaviske vejr, som ofte byder på mange regndage. Men hvilken skaljakke skal du vælge?

Nedenfor afslører vi de 10 bedste skaljakker til herre og dame i 2019. For mere information så læs vores guide til at vælge den rette skaljakke eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til skaljakke. Er du interesseret i flere guides/tests? Så kan du blandt andet læse vores test/guide til vandrestøvler.

Skaljakke test

De 5 bedste skaljakker til herre

Herunder kan du læse om de 5 bedste skaljakker til herrer i 2019. Skaljakkerne er alt lige fra den bedste allround skaljakke til den bedste budget skaljakke.

Bedste allround skaljakke

1. Arc’teryx Beta AR (4499 kr.)
Arc'teryx Beta AR
Arc’teryx Beta AR

Kategori: allround

Vægt: 455 gram

Hvad er godt: skaljakken fra Arc’teryx er ekstrem alsidig og har alt det, som den idéelle skaljakke skal tilbyde. Fremragende beskyttelse mod blæst, regn, kulde og samtidig er åndbarheden i en klasse for sig. En ekstrem slidstærk skaljakke med funktioner som ventilationsmuligheder, lommer, justerbar hætte og indsnøring ved hoften.

Hvad er skidt: den høje pris.

Man kan ikke andet end at blive begejstret for Arc’teryx Beta AR skaljakken. Det kan godt være, at prisen er høj, til gengæld er der ingen andre skaljakker som kan måle sig med Arc’teryx Beta AR, når det kommer til performance, fit og håndværk. Så hvis du ikke vil gå på kompromis med kvalitet og alsidighed, så er Arc’teryx Beta AR den idéelle allround skaljakke, som kan bruges til alle discipliner (vandring, trekking, skiløb, mountainbike, bjergbestigning osv.). Jakken er nemlig varm nok til bjergbestigning, og let nok til at tage med på vandreture/backpackerture.

Med de lækre og slidstærke materialer som Arc’teryx Beta AR er lavet af, så har den en meget lang levetid på mere end et årti. Den er lavet nylon og 3-lags Gore-Tex Pro, hvilket resulterer i en ekstrem slidstærk konstruktion. Jakken har en justerbar, hjelmkompatibel hætte, ventilationsmuligheder som lynlåse under armene, 2 håndlommer, inderlomme, indsnøring ved hoften, ærmeafslutningerne har velcrojustering og jakken har også forstærkninger på udsatte steder.

Køb Arc’teryx Beta AR


Artiklen forsætter under annoncen


Bedste billig skaljakke

2. Patagonia Torrentshell (999 kr.)
Patagonia Torrentshell
Patagonia Torrentshell

Kategori: allround/miljøvenlig

Vægt: 343 gram

Hvad er godt: en alsidig skaljakke i et klassisk og velkendt Patagonia design – alt dette til en super skarp pris. Skaljakken kan lidt af det hele. 100 % vandtæt, åndbar, mange lommer, én af lommerne fungerer som pakpose (du kan pakke jakken ned i lommen), indsnøring ved hoften for bedre fit, velcrojustering i ærmeafslutningerne og justerbar hætte.

Hvad er skidt: ikke særlig strækbar og den er ikke velegnet til alpine forhold (ekstrem kulde/flere minusgrader).

Hvis du er interesseret i en billig skaljakke, så er klassikeren Patagonia Torrentshell måske din kommende skaljakke. Den er en af de mest populære og bedst anbefalet skaljakker, hvilket den har været i årevis. Årsagen til det er, at skaljakken er billig og opfylder de flestes krav til en skaljakke – nemlig god kvalitet/slidstærk, 100 % vandtæthed og åndbar. Med en vægt på 343 gram er den idéel til dig, der ønsker en letvægts skaljakke (typisk vandreren, backpackeren og friluftsmennesket). Skaljakken kan endda pakkes ned i jakke-lommen, så den er meget kompakt i pakket tilstand og fylder ingenting i rygsækken.

Det er en miljøvenlig skaljakke som er lavet af genanvendeligt nylon og en vandtæt konstruktion af 2½-lags H2No. Det er en åndbar og slidstærk skaljakke, som kan holde sig i rigtig mange år. Den har mange forskellige lommer til opbevaring af mobil, snacks og lignende småting. Noget af det som virkelig gør skaljakken unik er, at du kan pakken jakken ned i én af lommerne. Så fylder den stort set ingenting i din rygsæk. Derudover har den ventilationslynlåse under armene for at ventilere, hvis du befinder dig i varmt vejr. Kort sagt er det en alsidig skaljakke til en meget lav pris, som er beregnet til aktivt brug (vandring, trekking, backpacking og lignende) og hverdagsbrug.

Køb Patagonia Torrentshell

Bedste skaljakke til hverdagsbrug

3. The North Face Stratos (1199 kr.)
The North Face Stratos
The North Face Stratos

Kategori: hverdag

Vægt: 550 gram

Hvad er godt: en billig skaljakke som er designet til hverdagsbrug i Skandinavien. Den kan også snildt anvendes til friluftsture/vandreture, hvor du ikke kommer til at opleve alpine forhold. En åndbar og vandtæt skaljakke med flere lommer, hætte, indsnøring ved hals og hofte og ventilationslynlåse i siderne. Et klassisk og stilrent design af The North Face.

Hvad er skidt: skaljakken egner sig ikke til alpine forhold (skiløb og bjergbestigning). Vægten er forholdsvis høj.

The North Face Stratos er et oplagt valg, hvis du er på jagt efter en skaljakke til hverdagsbrug. Den er også beregnet til friluftsture/vandreture hvor temperaturen er over frysepunktet. Det er en simpel skaljakke, som har de mest nødvendige funktioner til hverdagen; et par lommer, justeringsmuligheder for bedre fit (hals og hofte), ventilationslynlåse i siderne og en hætte til regn.

Skaljakken har et stilrent design med et The North Face logo på brystet og ryggen. Selve jakken er lavet af 100 % nylon. Derudover er skaljakken udstyret med DryVent membran som gør jakken vandtæt og åndbar. Lynlåsen er også vandtæt. I det hele taget er The North Face Stratos en klassiker og sikkert valg, når det kommer til hverdags-skaljakker.

Køb The North Face Stratos

Bedste skaljakke til vandring, trekking og backpacking

4. Mountain Hardwear Stretch Ozonic (1799 kr.)
Mountain Hardwear Stretch Ozonic
Mountain Hardwear Stretch Ozonic

Kategori: letvægt

Vægt: 310 gram

Hvad er godt: en allround skaljakke som er ekstrem let og prissat til en yderst fornuftig pris. Utrolig strækbar så du kan bevæge dig uden jakken gør modstand. Den tilbyder også en fin åndbarhed, eftersom den er designet til aktivt brug (vandring, trekking og backpacking). Jakken kan pakkes ned i brystlommen, hvilket gør den ultra kompakt i pakket tilstand.

Hvad er skidt: den er ikke beregnet til alpine forhold, hvor kulde (flere minus grader) er almindeligt.

Mountain Hardwear har virkelig nailet den med sin Stretch Ozonic skaljakke. Den er beregnet til vandring, trekking og backpacking, hvor man har brug for en alsidig skaljakke med en lav vægt. Mountain Hardwear Stretch Ozonic vejer kun 310 gram, hvilket er en ekstrem lav vægt for en skaljakke at være. Når du vandrer/trekker/backpacker spiller vægten for dit tøj og udstyr en afgørende rolle for, at din rygsæk ikke vejer for meget. Derfor er det idéelt at vælge en skaljakke som Mountain Hardwear Stretch Ozonic, som er en let, åndbar, slidstærk og 100 % vandtæt skaljakke.

Skaljakken fra Mountain Hardwear er meget strækbar (det skyldes den 4-vejs stretch jakken er udstyret med), og derfor er den velegnet til aktiv brug. Den tilbyder altså en høj grad af bevægelsesfrihed som er afgørende for vandrere, trekkere og backpackere. Skaljakken har en vandtæt Dry-Q Active membran, som gør jakken 100 % vandtæt og egnet til aktivt brug. Mountain Hardwear Stretch Ozonic har en række lommer, hætte og en anden smart funktion. Det smarte er, at jakken kan pakkes ned i brystlommen, så den bliver ekstrem kompakt i pakket tilstand!

Køb Mountain Hardware Stretch Ozonic

Bedste skaljakke til skiløb og bjergbestigning

5. Arc’teryx Alpha SV (6199 kr.)
Arc'teryx Alpha SV
Arc’teryx Alpha SV

Kategori: alpine forhold/allround

Vægt: 475 gram

Hvad er godt: anses for at være verdens bedste udførte skaljakke til skiløb, bjergbestigning og i det hele taget ekstremt brug. Hvis du bruger din skaljakke meget og vil have en skaljakke som er designet til hyppigt brug og ekstremt brug (skiløb, bjergbestigning og lignende) så er denne skaljakke det rigtige valg.

Hvad er skidt: en dyr skaljakke.

Arc’teryx Alpha SV er kongen af skaljakker i 2019. Skaljakken fra Arc’teryx er designet til ekstremt brug (skiløb, bjergbestigning og lignende discipliner) og det hårdeste vejr (sne, blæst og meget kulde). Med Arc’teryx Alpha SV er du sikret varme, selvom du står på ski i det kolde Norge i flere minusgrader. Skaljakken kan også sagtens anvendes til friluftsture og vandreture. Skaljakken har masser af lommer til opbevaring af mobil og lignende ting, ventilationslynlåse under armene, indsnøring ved hofte, velcrojustering i ærmeafslutninger og justerbar, hjelmkompitabel hætte. Skaljakken fra Arc’teryx er designet til aktivt brug, og du kan derfor forvente masser af bevægelsesfrihed. Pasformen og fittet er også spot on!

Skaljakkens slidstyrke er i verdensklasse, og det skyldes, at jakken skal kunne klare det absolut værste vejr. De anvendte tekstiler er 100 denier nylon og 3-lags Gore-Tex Pro. I øvrigt er lynlåsene vandafvisende. Der er altså tale om en 100 % vandtæt, åndbar og strækbar skaljakke. Vægten ligger på 475 gram, hvilket er en overraskende lav vægt taget slidstyrke, kvalitet og alsidig i betragtning. Skaljakken er nok ikke det optimale valg for letvægts-vandreren, til gengæld er den velegnet til bjergbestigeren, skiløberen eller personen som opholder sig i lave temperaturer.

Køb Arc’teryx Alpha SV

De 5 bedste skaljakker til dame

Herunder kan du læse om de 5 bedste skaljakker til damer i 2019. Skaljakkerne er alt lige fra den bedste allround skaljakke til den bedste skaljakke til hverdagsbrug.

Bedste allround skaljakke

1. Arc’teryx Beta AR Womens (4499 kr.)
Arc'teryx Beta AR Womens
Arc’teryx Beta AR Womens

Kategori: allround

Vægt: 380 gram

Hvad er godt: ekstrem alsidig og kan derfor anvendes til alle mulige aktiviteter. Alt lige fra cykelture i storbyen til vandreture til bjergbestigninger. Skaljakken er 100 % vandtæt, vindtæt, åndbar, slidstærk og strækbar.

Hvad er skidt: skaljakken er prissat meget højt.

Arc’teryx Beta AR Womens er den mest alsidige skaljakke for damer i 2019. Kort fortalt er skaljakken et pragteksemplar på den perfekte skaljakke. Den er strækbar, åndbarhed, vandtæt, vindtæt og lavet af ekstrem slidstærke materialer. Ikke nok med det så vejer den sølle 380 gram, hvilket er en overraskende lav vægt taget jakkens kvalitet, tekstiler og funktioner i betragtning. Den er naturligvis også super komfortabel at have på og har et tætsiddende fit, så du har lettere ved at bevæge dig.

Skaljakken er lavet af nylon og så er der i øvrigt tilføjet en 3-lags Gore-Tex Pro membran for vandtæthed, vindtæthed og åndbarhed i en klasse helt for sig selv. Derudover har skaljakken funktioner som justerbar, hjelmkompatibel hætte, justeringsmuligheder ved hofte, hals og ærmeafslutninger, ventilationslynlåse under armene, inderlomme og yderlommer. Det er de færreste skaljakker, som kan og har det samme som Arc’teryx Beta AR Womens. Kort sagt er Arc’teryx Beta AR Womens drømme-skaljakken og anses for at være den bedste i 2019.

Køb Arc’teryx Beta AR Womens

Bedste billig skaljakke

2. Patagonia Torrentshell Womens (999 kr.)
Patagonia Torrentshell Womens
Patagonia Torrentshell Womens

Kategori: allround/miljøvenlig

Vægt: 301 gram

Hvad er godt: skaljakken fra Patagonia er en god allround skaljakke som udmærker sig ved at være meget let og billig. Den er derfor designet til vandring og backpacking, men kan også anvendes i hverdagen.

Hvad er skidt: den er ikke designet til alpine forhold. Derudover er den ikke strækbar.

Hvis du er på udkig efter en billig skaljakke til damer, så er Patagonia Torrentshell Womens det rette valg! Patagonia Torrentshell Womens er en skaljakke til kun 999 kr., og den har og kan det nødvendige. Du får rigtig meget skaljakke for pengene. Skaljakken skiller sig ud fra mængden ved også at være miljøvenlig (den er lavet af genanvendt nylon samt en vandtæt/åndbar tekstil kaldet 2½-lags H2No). Du gør altså en forskel for miljøet ved at vælge den her “grønne” skaljakke – og det er jo kun et plus.

Patagonia Torrentshell Womens er meget lidt strækbar sammenlignet med andre skaljakker. Til gengæld er jakken åndbar, 100 % vandtæt og oser af det klassiske, veludførte Patagonia look – alt det til en knivskarp pris. Skaljakken fra Patagonia har også et par lommer, en hætte og selve jakken kan justeres ved hofte og hals. Et kæmpe plus er, at skaljakken vejer 301 gram, hvilket er ekstrem lidt. Og jakken kan pakkes ned i jakke-lommen, og derfor fylder den næsten ingenting i rygsækken i pakket tilstand – smart ikke? Skaljakken er velegnet til hverdagsbrug, vandring/backpacking, friluftsture, cykling og lignende.

Køb Patagonia Torrentshell Womens

Bedste skaljakke til hverdagsbrug

3. The North Face Stratos Womens (1199 kr.)
The North Face Stratos Womens
The North Face Stratos Womens

Kategori: hverdag

Vægt: 460 gram

Hvad er godt: skaljakken har de nødvendige funktioner til hverdagens strabadser. Den har et stilrent udseende, som i de flestes tilfælde vægtes højere end vægt, hvis skaljakken skal bruges i hverdagen. Prisen er lav.

Hvad er skidt: skaljakken er vandafvisende og ikke 100 % vandtæt. Derfor beskytter den kun med let regn.

Hvis du er på udkig efter en dame skaljakke til hverdagsbrug, så kan du ikke komme uden om The North Face Stratos Womens. Skaljakken er alsidig, er udstyret med de mest nødvendige funktioner (hætte, lommer, ventilationshuller og justeringsmuligheder) og har et stilrent design, som appellerer til de fleste. Selvom skaljakken er beregnet til hverdagen, kan du snildt tage den med på vandreture og små friluftsture. Så længe du ikke befinder dig i ekstremt vejr (sne, flere minusgrader osv.), så kan Stratos skaljakken beskytte dig mod vejret.

Skaljakken fra The North Face er lavet af 100 % nylon og bygget til at beskytte dig mod let regn og vind. Den indbygget DryVent™ teknologi afviser vand og fjerner sved, så du kan have det komfortabelt, når du er iført skaljakken. Som dame er The North Face Stratos en klassiker og et sikkert valg, når det kommer til hverdags-skaljakker.

Køb The North Face Stratos Womens

Bedste skaljakke til vandring, trekking og backpacking

4. Montane Atomic Womens (1399 kr.)
Montane Atomic Womens
Montane Atomic Womens

Kategori: letvægt

Vægt: 250 gram

Hvad er godt: en letvægts skaljakke på 250 gram som de færreste skaljakker kan konkurrere med, når det kommer til vægten. Skaljakken er strækbar, og det er lig med bevægelsesfrihed.

Hvad er skidt: skaljakken er ikke designet til alpine forhold.

Montane er et velkendt og erfaren friluftsmærke, som udvikler lette skaljakker primært til aktivt brug som vandring/trekking, backpacking og cykling. Montane Atomic er et fremragende eksempel på en letvægts skaljakke, som er ultra let, åndbar og er af høj kvalitet. Den vejer kun 250 gram og er derfor en af de letteste, hvis ikke den letteste skaljakke i 2019. Den er velegnet til dig, der ikke vil gå på kompromis med vægt og ønsker en så let rygsæk som muligt, når du skal på tur.

Udseendet er et klassisk og stilrent look med Montane logoet på venstre bryst. Skaljakken er 100 % vandtæt, vindtæt og udstyret med PERTEX® SHIELD materialet, som resulterer i en mere åndbar jakke. Den har alle de gængse funktioner (lommer, hætte og justeringsmuligheder ved hofte og hals) til at fungere som en skaljakke til hverdagsbrug og aktivt brug. Selve skaljakkens fit er designet til aktivt brug, eftersom skaljakken har et tætsiddende fit. Alt i alt er Montane Atomic Womens en enestående dame skaljakke til aktivt brug, som også kan anvendes i hverdagen.

Køb Montane Atomic Womens

Bedste skaljakke til skiløb og bjergbestigning

5. Arc’teryx Beta SV Womens (5799 kr.)
Arc'teryx Beta SV Womens
Arc’teryx Beta SV Womens

Kategori: alpine forhold

Vægt: 430 gram

Kategori: alpine forhold/allround

Hvad er godt: skaljakken er ekstrem slidstærk og kan klare al slags vejr og de mest krævende sportsgrene som bjergbestigning og skiløb. Jakken har en lang række funktioner, som gør den attraktiv (ventilationlynlåse, masser af lommer, hjelmkompatibel og justerbar hætte og muligheder for justering/bedre fit).

Hvad er skidt: det eneste negative man kan fremhæve er prisen. Overordnet set er al beklædning fra Arc’teryx i den dyre ende.

Arc’teryx Beta SV Womens er en ekstrem kraftig skaljakke, som kan beskytte dig mod den værste kulde og de vildeste ekstremsportsgrene som skiløb og bjergbestigning. Selvom skaljakken er så kraftig og slidstærk, så har udviklerne alligevel formået at holde vægten nede på 430 gram. Skaljakken holder al vand og vind ude, så du holder varmen bedre i kulden. Selvom Beta SV Womens er beregnet til alpine forhold, så kan du også anvende den til vandreture og i hverdagen – der er ingen begrænsninger!

Skaljakken fra Arc’teryx er designet til aktivt brug og er lavet af kraftig nylon samt 3-lags Gore-Tex Pro. Gore-Tex konstruktionen garanterer en fabelagtig vandtæthed, vindtæthed og åndbarhed som de færreste skaljakker kan måle sig med. Skaljakken har funktioner som justerbar, hjelmkompatibel hætte, yderlommer, inderlomme, ventilationlynlåse, indsnøring ved hofte og hals samt velkrojustering ved ærmeafslutningerne. Arc’teryx er den idéelle skaljakke, hvis du ønsker en kvalitetstærk allround skaljakke, som kan klare det allerværste vejr.

Køb Arc’teryx Beta SV Womens

Skaljakke guide

Når du skal til at vælge en skaljakke, så er det en god idé at overveje en række punkter. Så i stedet for at foretage et impulskøb, så tag dig god tid til at udvælge den helt rette skaljakke. Du kommer trods alt til at investere flere hundrede kroner (eventuelt flere tusinde kroner) i en skaljakke. Herunder guider vi dig og hjælper dig med at vælge den helt rigtige skaljakke til dine behov og ønsker.

  • Brug
  • Vægt
  • Funktioner
  • Pris

Brug

Hvad skal du bruge skaljakken til? Det kan være, at du mangler en skaljakke til aktivt brug som vandring, backpacking, skiløb eller bjergbestigning. Eller måske er du på udkig efter en skaljakke til hverdagsbrug. En skaljakke er alsidig og kan bruges til mange forskellige ting. Men det er vigtigt, at du vælger en skaljakke, som er beregnet til det, du vil bruge den til. Hvis du har tænkt dig at være aktiv i skaljakken, så vælg en skaljakke med god stræk. Så får du masser af bevægelsesfrihed.

Hvis du skal ud og vandre eller bruge skaljakken i hverdagen, så er der ingen grund til at købe en skaljakke designet til alpine forhold. Men som vandrer/backpacker kan det være fornuftigt at vælge en let skaljakke, så man bærer på så lidt vægt som muligt.

Men skal du derimod bruge skaljakken til barskt vejr og ekstreme sportsgrene som skiløb og bjergbestigning, så er det en fordel at vælge en skaljakke, som er beregnet til sådant et vejr og sådanne sportsgrene. Vægten spiller heller ikke den store rolle, det handler bare om at vælge en slidstærk og varm skaljakke.

Vægt

Vægten spiller en afgørende rolle for nogle, mens andre vægter andet højere. For vandrere, backpackere og friluftsmennesker går typisk meget op i vægten. Årsagen til det er, at man som vandrer, backpacker og friluftsmenneske går med alt sit grej, udstyr og beklædning i en rygsæk. Derfor er det vigtigt at udvælge kompakte ting, men også ting med en lav vægt, så rygsækken ikke vejer for meget.

Hvis du bare skal bruge skaljakken i hverdagen, så har vægt ingen betydning overhovedet. Det er bare en jakke du har på mens du cykler, går en tur i byen eller lignende. Det kommer naturligvis an på dine præferencer, men groft sagt er der ingen grund til at prioritere vægt højere end f.eks. kvalitet, hvis den skal bruges i hverdagen.

Skiløberen, bjergbestigeren og dig der skal bruge skaljakken i ekstreme vejrforhold (alpine forhold) behøver heller ikke at have et stort fokus på vægten. Her er det vigtigere, at du vælger en varmere skaljakke med mere gods i sig.

Funktioner

Der findes et væld af funktioner, som en skaljakke kan være udstyret med. I det hele taget er justeringsmuligheder for bedre fit altid godt. Det kan være indsnøring ved hofte, velkrojustering ved ærmeafslutninger og indsnøring ved hals.

Hvis skaljakken skal bruges i hverdagen, behøver den ikke have særlig mange funktioner. Men hætte, lommer og ventilationshuller under armene kan altid bruges.

Hvis du er aktiv med skaljakken, så er ventilationshuller under armene næsten et must. Du kommer sikkert til at svede, og her vil ventilationshuller være guld værd. Mange lommer kan også være en fordel, når du vandrer. Så kan du opbevare snacks, mobil og andre hyppigt brugte ting i skaljakkens lommer. Det samme gør sig gældende for andre sportsgrene som skiløb og bjergbestigning.

Pris

Prisen afhænger meget af, hvad du skal bruge skaljakken til. En skaljakke til hverdagsbrug og vandring/backpacking er billigere end en skaljakke designet til ekstreme vejrforhold/alpine forhold som ofte løber op i et par tusinde kroner.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en skaljakke?

En skaljakke er det mest alsidige friluftsovertøj og vil pynte i enhver frilufts-garderobe. Skaljakken minder meget om en regnjakke. Forskellen på de to er, at skaljakken ikke kun holder dig tør, den er også åndbar og ofte meget mere slidstærk. En regnjakke har jo kun én funktion, og det er at holde dig tør.

Så skaljakken er værd at foretrække og er i vores øjne et uundværligt stykke vandretøj. Du kan altid tage den på, hvis det blæser, regner eller sner – den er kongen af friluftsovertøj.

Forskellen på skaljakke, regnjakke og softshell

Skaljakken beskytter dig mod vind og regn samtidig med at jakken er mere åndbar, slidstærk og i de fleste tilfælde mere strækbar. Til gengæld er det et dyrere valg end en regnjakke, og skaljakken vejer også mere end en regnjakke.

Regnjakken har den primære evne at beskytte mod vind og regn. Den er et billigere valg end skaljakken og softshell, men den tilbyder ikke den samme åndbarhed, slidstyrke og strækbarhed. En regnjakke vejer dog meget lidt og er utrolig kompakt.

Softshell tilbyder den dårligste beskyttelse mod vind og regn. De fleste softshells er vind- og vandafvisende og ikke vindtæt og vandtæt som skaljakken og regnjakken er. En softshell har en blød overflade og bliver typisk brugt for ekstra varme og støvregn. Ligesom skaljakken er en softshell åndbar, slidstærk og strækbar.

Som du nok kan høre, så er skaljakken en allrounder, som kan lidt af det hele. Det er også grunden til dens popularitet. Nutidens teknologi har også gjort, at der er en meget lille vægtsforskel på skaljakker og regnjakker. Skaljakken er kort sagt det mest sikre valg.

Hvilke skaljakke mærker er gode?

Ligesom når du køber alle mulige andre produkter, så skal du også holde dig væk fra nogle mærker, når det kommer til skaljakker. Du er sikret en skaljakke af god kvalitet, hvis du køber en skaljakke fra en af følgende mærker:

Der eksisterer naturligvis andre mærker, som er værd at stole på. Men vi har bare listet de mest velkendte mærker, som udvikler skaljakker af høj kvalitet.

Er en skaljakke varm?

En skaljakke kombineres med undertøj og mellemlag (fleece, langærmet t-shirt i merinould og lignende). Hvis ikke du har lag inden under skaljakken, så vil den føles som kold mod din krop. Men skaljakkens opgave er netop at være det yderste lag, som beskytter mod regn og vind.

Hvordan vedligeholder jeg en skaljakke?

Hvis du gerne vil få din skaljakke til at holde sig i endnu flere år så sørg for at vedligehold den! Det gør du i form af vask og imprægnering. Gore-Tex og andre åndbare materialer skal vaskes regelmæssigt, hvis du vil øge skaljakkens levetid. Årsagen til at materialerne skal vaskes er, at vi udskiller en masse snavs, salt og fedtstoffer fra kroppen, som sætter sig i tøjet – og det skal vaskes væk. Så uanset om du bruger den i hverdagen eller til friluftsture/ekspeditioner, så er det en god idé at vaske den. De fleste skaljakker vaskes ved 40 grader (men følg altid vaskeanvisningen i tøjet). Det vaskemiddel du skal bruge, skal være uden enzymer og forholdsvis mildt. Et sikkert valg er den klassiske Bio-tex Sport & Active, et skånsomt vaskemiddel til skaljakke, fleece og softshell.

Imprægnering er også en vigtig del af vedligeholdesen. Ved at imprægnere skaljakken så forbliver skaljakken åndbar. Man imprægnerer på to forskellige måder; enten ved at vaske imprægnering ind i tøjet eller ved at spraye den på. Det nemmeste og mest simple måde er at vaske imprægneringen ind i skaljakken, og det sker ved at hælde en kombineret vask og imprægnering sæbe (vælg Grangers 2 in 1 sæbe) ned i vaskemaskinens sæbeskuffe. Når vasken er færdig har du både vasket og imprægneret din skaljakke – er det ikke smart?

2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *