Skaljakke dame

Dame med skaljakke i naturen

Er du en friluftskvinde som elsker at færdes i naturen og dyrke det aktive friluftsliv, så er den rette beklædning et must. En skaljakke til dame sørger for at beskytte dig mod naturens barske vejrforhold, så du altid er varm og tør på tur.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Signe Nørager lavet en test af skaljakker til damer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Læs også: Vores test af unisex skaljakker

Skaljakke Dame Test: Top 5 Bedste Skaljakker Til Kvinder

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. RVRC Cyclone 3L Shell

Bedste skaljakke til dame

Pris: 1.399 DKK

Cyclone 3L skaljakken til dame fra RevolutionRace imponerer med sit alsidige design og robuste konstruktion. Denne skaljakke, der er ideel til både hverdagsbrug og ekstreme friluftsaktiviteter, tilbyder fremragende vandtæthed takket være en imponerende vandsøjle på 20.000 mm. Jakken er desuden åndbar og er udstyret med flere lommer, der giver praktisk opbevaringsplads til nødvendigheder. Med justerbar hætte, manchetter og talje kan den tilpasses individuelle behov for optimal komfort og beskyttelse mod vejret.

Annonce

2. Revolution Race Silence Proshell 3L

Bedste billige skaljakke til dame

Pris: 1.049 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skaljakke til dame” er Revolution Race Silence Proshell 3L. Denne jakke er behagelig at have på pga. dens ergonomiske design, lave vægt og ventilationshuller. Hætten er justerbar og der er lommer til hænderne og en brystlomme.

Annonce

3. Haglöfs Astral GTX

Bedste premium skaljakke til dame

Pris: 1.797 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skaljakke til dame” er Haglöfs Astral GTX. Jakken er rustet med den famøse Gore-Tex membran, som gør den 100% vandtæt med testens højeste vandsøjletryk. Og så er jakken fyldt med funktioner som justerbar hætte, forlænget rygstykke, enhåndsjusterbar sammensnøring og stærke velcrobånd.

Annonce

4. Columbia OmniTech AmpliDry II Skaljakke

Bedste lette skaljakke til dame

Pris: 1.126 DKK

Hvis du er på udkig efter en let jakke, som ikke fylder noget i rygsækken, og ej heller er tung at have på – ja, så er denne jakke fra Columbia et perfekt valg! Den vejer kun 336 gram men er stadigvæk 100% vandtæt og udviklet af super stærke materialer. Vi ligger særligt mærke til at den er udviklet i 2,5 lag og derudover har den anerkendte Omni-Tech™ membran.

Annonce

5. Haglöfs Aria Proof Parka Lang Skaljakke

Bedste lange skaljakke til dame

Pris: 1.437 DKK

Hvis du søger en skaljakke som kan beskytte dine ben mod vejr og blæst, så kunne denne jakke fra Haglöfs være en god mulighed. Den er både blød, slidstærk og samtidig strækbar til trods for at den går ned og over knæene. Derudover er den vandtæt, åndbar og er produceret af det genanvendte PROOF™ stof, samtidig med at være udstyret med en Fluorcarbonfri DWR-imprægnering som afviser vand og snavs. Alt i alt en super god efterårs/forårsjakke til de koldere dage.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skaljakke dame

Hvad er en skaljakke/hardshell jakke til damer?

En skaljakke er en jakke, som du bruger som det yderste lag af din beklædning. Den er designet og udviklet til at beskytte dig fra naturens lunefulde vejr, hvad enten det er snestorm, kraftige regnskyl eller iskoldt blæsevejr. Skaljakken fungerer som en ”skal”, deraf navnet. 

Funktionerne i en skaljakke afhænger helt af brugen, og derfor finder du skaljakker i flere forskellige typer, design og materialer – fælles for dem er deres vandresistente/vandtætte og åndbare egenskaber. Alt dette kommer vi nærmere ind på i artiklen!  

Grøn skaljakke dame i skoven

Skaljakkens historie

Beklædning som beskytter dig mod naturens elementer har været en absolut nødvendighed i hele menneskets levetid. Både sømænd, fiskere, jægere, håndværkere, skovhuggere mm. har arbejdet udendørs under barske forhold, og derfor har man i flere generationer forsøgt at udvikle en teknologi som gjorde beklædningen åndbar, vind- og vandtæt. 

Før i tiden brugte man forskellige olier i forsøget på at gøre beklædningsdele vandresistente, men i 1800-tallet opfandt englænderen Charles Macintosh en teknologi som bragte os den første regnjakke. Her blev et tyndt lag gummi lagt imellem to lag stoffer, hvilket betød at hverken vand eller luft kunne trænge igennem. Der var dog den ulempe, at selvom jakken beskyttede mod regn, så blev kroppen våd af sved indefra. 

Det helt store gennembrud indenfor skalbeklædning kom derfor først i 1970’erne, da den amerikanske ingeniør, Bob Gore, udviklede en membran som både var vandtæt og åndbar – i dag kendt som Gore-Tex. 

Du kan læse mere om Gore-Tex i materiale-afsnittet.  

Hvorfor skal jeg købe en skaljakke speciallavet til damer?

Skaljakker er utroligt alsidige til friluftsbrug, og der findes mange fordele ved at erhverve sig en skaljakke.   

1)    Vandtæt/Vandresistent 

Alle skaljakker er enten vandresistente eller vandtætte, hvilket betyder at regndråber vil prelle af, når de lander på den. Du kan altså være havnet midt i en regnbyge, men stadig forblive tør og varm. 

2)    Åndbar

Alle skaljakker er åndbare, men nogle er mere end andre. En åndbar skaljakke betyder, at varme og fugt lettere kan komme ud ad jakken og dermed væk fra kroppen. 

Dette er en stor fordel ved aktiviteter med høj intensitet, hvor der produceres meget varme og sved, som f.eks. løb, cykling eller ski.

3)    Lav vægt og volumen

Skaljakker er lette friluftsjakker, og med den lave vægt er de ikke til besvær eller føles tyngende på en længere vandretur. Derudover er de nemme at pakke sammen og fylder næsten ingenting i en kuffert eller en rygsæk. 

4)    Slidstærk og holdbar

Skaljakker bliver i dag lavet i meget slidstærke og holdbare materialer. Er du f.eks. på vandretur med en tung rygsæk, så tåler skaljakken sliddet omkring stropperne, ved skuldrene, hoften og ryggen. Nogle skaljakker er endda så slidstærke, at de bliver brugt til bjergbestigning og klatring, fordi de tåler sliddet og kontakten med de ru klippeflader.  

5)    Komfortabel og smidig

Skaljakker er designet til det aktive friluftsmenneske og derfor er der lagt stor vægt på komfort og bevægelighed. Det er en outdoor jakke, hvor du kan strække, bøje og bevæge dig frit, så du præsterer bedre i dine aktiviteter.   

Hvilken skaljakke til damer skal jeg vælge?

Du skal vælge en skaljakke som passer til dig og dit formål. Du skal tænke over, hvornår du vil bruge skaljakken og til hvilke aktiviteter. Der findes nemlig flere forskellige typer af skaljakker som egner sig bedre i nogle aktiviteter frem for andre. Er du f.eks. sportskvinden som dyrker friluftsaktiviteter i et højt tempo og med høj puls, så ville en åndbar jakke være et godt valg til dig.

Er du derimod typen som kaster dig ud på eventyr og udfordrer dig selv på lange vildmarksture, eller på stejle klippeskråninger, hvor vejret kan skifte fra det ene øjeblik til det andet, så bør du overveje en solid, vandtæt og slidstærk skaljakke. 

Kombinér skaljakke til damer med andet friluftstøj til damer

Skaljakker er som regel ikke foret eller isoleret, og derfor er det en nødvendighed at kombinere jakken med andet friluftstøj for at kunne holde varmen på tur. 

Lag-på-lag princippet er en genial måde at kombinere sin beklædning i flere lag, hvor hvert lag har en afgørende funktion for at holde kroppen varm og tør. 

Man snakker om 3 lag som kaldes inderlaget, mellemlaget og yderlaget: 

Inderlaget (Uldundertøj) 

Inderlaget er dét lag som er tættest på din krop, og her kan du med fordel vælge et sæt uldundertøj i blød merinould. Merinould er både temperaturregulerende og absorberer fugt, hvilket kommer dig til gode, når din inderste beklædning bliver våd af sved. Merinould holder på varmen, selv i våd tilstand, og det er en fantastisk brugbar egenskab i outdoorlivet. Derudover har bakterier svært ved at sætte sig i uld, og derfor går der længere tid, før din uldtrøje begynder at lugte af sved. 

Mellemlaget (Fleecetrøje) 

Mellemlaget skal fungere som et isolerende lag der ligger imellem inderlaget og yderlaget og her virker fleece fremragende. Fleecetrøjer fås også i forskellige varianter, men fælles for materialet er dets isolerende og åndbare egenskaber. Fleece indeholder et højt indhold af luft som holder på varmen, og det isolerer også selvom det bliver vådt. Derudover er fleecetrøjer behagelige og lette at have på, og hænger du en fugtig fleecetrøje til tørre, så bliver den lynhurtig tør igen. En fleecejakke kan du også bruge som mellemlag, men i og med den er varmere og tykkere, kan det for nogle blive for tungt at bruge som mellemlag.

Yderlaget (Skaljakke)

Yderlaget er selvfølgelig din vandtætte/vandresistente og åndbare skaljakke, som beskytter dig mod naturens mange elementer.   

Ekstra beklædning  

I nogle tilfælde, især ved stillestående aktiviteter om vinteren, som f.eks. når du holder pause på din vandretur, så kan du med fordel tilføje et ekstra lag isolation. 

Vi anbefaler, at du altid har en dunjakke eller en fiberjakke med i rygsækken. Begge jakker er isolerende og varmer, men der er forskel i vægt, vandtætte evner og volumen. Dunjakken er den letteste og kan pakkes sammen, så den ikke fylder ret meget mere end én tennisbold. Dog mister den sine isolerende egenskaber, hvis den udsættes for fugt og vand. Fiberjakken både vejer og fylder lidt mere i rygsækken, men til gengæld bevarer den sine isolerende egenskaber, selvom den bliver fugtig og våd.  

Vedligeholdelse af skaljakke til damer

Snavs, skidt og sved vil over tid sætte sig i din skaljakke – både udvendigt og indvendigt. Dette kan ødelægge eller nedsætte skaljakkens funktioner, og derfor er det vigtigt at vedligeholde den. Med regelmæssig vask og imprægnering kan du genoprette de vigtigste funktioner (f.eks. vandtætte og åndbare egenskaber).  

Sådan gør du: 

Vask

  • Tjek vaskeanvisningen! De fleste skaljakker kan vaskes i vaskemaskinen på et lavt program. 
  • Vask ikke tøjet sammen med andet tøj end skaltøj. 
  • Sørg for at lyn lommer og luk velcro-åbninger. 
  • Vask jakken med et mildt vaskemiddel som er udviklet til outdoor-tøj.

Imprægnering 

  • Efter du har vasket jakken 1. gang, så kan du komme et flydende DWR-produkt i vaskemaskinen og vaske den for 2. gang (DWR er en overfladebehandling som gør din jakke vandresistent
  • Luftør jakken

Sørg derefter for at opbevare din skaljakke tørt og udenfor direkte sollys, så vil den være funktionel og klar til næste eventyr! 

Valg af skaljakke dame

Der findes et stort udvalg af skaljakker på internettet, og det kan føles som en jungle at finde rundt i, eftersom hver skaljakke egner sig bedre til nogle aktiviteter end andre. Vi hjælper dig med at danne et overblik, så du ved, hvad du skal gå efter. 

Som udgangspunkt kan skaljakker deles op i to typer: 

Hardshell jakker – med vandtæt membran

Hardshell jakker giver dig den ultimative vejrbeskyttelse. Det er skaljakker som har en stivere og hårdere skal (deraf navnet), og som er designet til dage med ekstreme nedbørsmængder og hård vind. De indeholder en membran som gør dem 100% vandtætte. Derudover er yderstoffet tykt og tætvævet hvilket gør jakken ekstremt slidstærk og holdbar. 

Du bør overveje en hardshell jakke, hvis du er en kvinde som dyrker det ekstreme friluftsliv, i form af flerdages vandreture i vildmarken eller længere klatre- og skiture i vejrudsatte områder.

Ulempen ved denne type skaljakke er, at den er mindre fleksibel og åndbar end softshelljakken.

Softshell jakker – uden vandtæt membran

Softshell jakker har imponerende åndbare egenskaber. De har en tyndere og blødere skal end hardshell jakken, og derfor er de også mere fleksible, lette og behagelige at have på. De er bedst egnet til aktiviteter som giver en høj puls, som f.eks. dagsture på cykel, løb, ski eller klatring, da de fjerner fugt og overskydende varme fra kroppen.

Softshell jakker indeholder ikke en vandtæt membran, men de har en overfladebehandling som gør dem vandresistente over for let regn og sne, og derfor fungerer de bedst under milde og tørre klimaforhold.  

I tillæg til de to overordnede typer af skaljakker, så findes der et hav af kombinationer mellem de to, men som tommelfingerregel vil en mere vandtæt skaljakke altid være mindre åndbar og omvendt.  

Skaljakker med vandtætte membraner – skal du vælge 2-lags, 2,5-lags eller 3-lags skaljakker? 

Skaljakker med vandtætte membraner kan konstrueres på 3 forskellige måder: 

2-lags

2-lags skaljakkerne er ofte billigere end de to andre udgaver. Den er mindre slidstærk og mindre holdbar, men perfekt til et aktivt hverdagsbrug. Den består af to lag, hvoraf den vandtætte membran er det ene lag, og ydermaterialet er det andet. De to lag er lamineret sammen og kan ikke skilles ad. For at undgå nedslidning af membranen indefra, så er der tilføjet et netfór indvendigt som beskytter og leder fugt væk fra kroppen. 

2,5-lags 

2,5-lags skaljakkerne er de mest lette og vandtætte jakker som fås på markedet. De tåler et kraftigt regnskyl og en stor mængde sne, men de er mindre slidstærke end 3-lags jakkerne. De har, modsat 2-lags jakken, ikke et netfór – men i stedet en overfladebehandling som beskytter membranen indefra. 

3-lags 

3-lags skaljakkerne er de mest hårdføre, robuste og slidstærke friluftsjakker som findes på markedet. De er både dyrere og lidt tungere end de to andre udgaver, men 3-lags jakken vil beskytte dig i de mest barske omgivelser og omskiftelige vejrforhold. Den er perfekt egnet til flerdages vandreture med oppakning, bjergbestigning eller klatring. I stedet for netfór eller overfladebehandlinger, så lamineres yderstoffet, membranen og inderlaget sammen til ét lag, som gør den ekstremt holdbar. 

Materialer

Skal

Yderlaget i skaljakken er typisk vævet nylon eller polyester, som er behandlet med en vandafvisende overfladebehandling. 

Nylon er et utroligt holdbart og slidstærkt materiale, hvilket egner sig perfekt til hårdføre skaljakker, som 3-lagsjakken. Polyester er derimod blødere, men også mindre holdbart.  

Vandtætte membraner

De mest kendte på markedet er Gore-Tex® og eVent. Begge membraner består af en form for film som indeholder en masse mikroskopiske huller. Hullerne tillader varme og fugt at trænge ud, men er så små at vanddråber udefra ikke kan trænge igennem. 

Membranerne er skrøbelige, og der er stor forskel på, hvor længe de forbliver vandtætte. Alt efter om du vælger en 2-lags, 2,5-lags eller en 3-lags skaljakke, så er den vandtætte membran beskyttet på forskellige måder og varierer derfor i sin holdbarhed.  

Vandsøjletryk

Vandsøjletrykket er et begreb som kan være rart at kende i forbindelse med skaljakkers vandtætte egenskaber. 

Vandsøjletrykket indikerer, hvor stor en mængde vand (målt i millimeter), som 1 kvadratcentimeter af et stykke stof kan indeholde. 

Jo højere vandsøjletrykket er, jo mere kan materialet holde til. Hvis du f.eks. cykler i regn og modvind, så er det vigtigt, at vandsøjletrykket er højt, da vinden ellers kan presse vandet igennem din jakke. 

Vandsøjletrykket i 3-lags skaljakker ligger fra 12.000 mm og derover – de er 100 % vandtætte og tåler kraftig regn. 

Foring

Skaljakker er som regel ikke foret eller isoleret, men nogle skaljakker (2,5-lags) indeholder en syntetisk netfóring som beskytter den vandtætte membran og fjerner fugt fra kroppen. Skaljakker skal kombineres med lag-på-lag princippet, så du selv skaber din egen isolering og tilpasser beklædningen til dine aktiviteter.

Funktioner

De gængse funktioner i skaljakker er deres holdbare og slidstærke ydre, samt deres vandtætte/vandresistente og åndbare egenskaber. Dog varierer funktionerne og designet i skaljakker alt efter, hvad de skal bruges til. Her får du et overblik over nogle af de ekstra funktioner:  

Hætte

Alle skaljakker fås med en hætte som beskytter hovedet mod kraftig regn og snestorm. Hætten kan justeres, så den passer præcis til dig, men den varierer i størrelse, og skal du bruge jakken til ski eller klatring, så vil du foretrække en stor hætte, som kan trækkes op over hjelmen, når uvejret rammer. 

Krave

Kraven på en skaljakke fungerer også som en afskærmning mod kulde og vind. Jo højere kraven er, jo mere beskyttet vil du være. Det kan være en stor fordel med en høj krave, hvis du befinder dig på en skitur i en snestorm, og gerne vil pakke dig helt ind for at undgå forfrysninger i ansigtet. 

Lynlåse

Udover den mest almindelige lynlås foran, så kan skaljakker have lynlåse langs siden eller under armene. Lynlåsene kan åbnes, så der kommer en bedre ventilation i jakken, således at overskydende varme og fugt kan komme ud. På den måde får du en større åndbarhed i jakken, selvom den er 100 % vandtæt. 

Skal du bruge jakken om vinteren, så kan det være en fordel at vælge lynlåse som har en ”forlængelse”, så du kan åbne dem, selv med vanter på.  

Alle lynlåse er normalt en svaghed for vandtætte jakker, men på skaljakker laves de med en tape, som dækker syningerne og forhindrer vand i at trænge igennem. 

Lommer

Har du udstyr, som du ønsker at have tæt på kroppen, som f.eks. mobil, skikort, briller eller nøgler, så er det en god idé med lommer. Dog bør du tænke over lommernes størrelse og placering, for skal du ud at vandre med rygsæk, så kan det være træls at lommerne er placeret lige oven i hoftebæltet.   

Snefang

Til de lækre pudderdage på pisterne eller de iskolde og blæsende dage, så kan et snefang i jakken være en fantastisk funktion. Snefanget findes i nogle skaljakker, og kan lukkes helt til omkring hofteregionen, så hverken sne eller kold luft kan krybe op langs din mave eller ryg. 

Størrelse

Det er vigtigt, at du finder den rigtige størrelse skaljakke som giver dig en god bevægelighed og beskyttelse til dine aktiviteter. Det er altid bedst at prøve jakken i en butik, men hvis du skal bestille den online, så er det vigtigt at du kigger på størrelsesguiden og finder et målebånd frem. Tag dét tøj på, som du regner med at have på indenunder din skaljakke og mål dig selv omkring hoften, taljen, brystet og mål den udvendige armlængde. 

Tabel: Størrelsesguide til damer (målt i cm)

Størrelse

Armlængde

Bryst 

Talje

Hofte

XS

76

84

68

92

S

78

89

73

97

M

81

94

78

102

L

82

102

86

110

XL

84

112

96

120

XXL

86

122

106

130

Fit

Du skal selvfølgelig have en skaljakke som passer præcist til dig – men hvad betyder det? 

De fleste skaljakker er inddelt i slimfit-/athletic fit–modeller eller regular fit-modeller

Slim fit/athletic fit-modellerne er mere tætsiddende og vil egne sig godt til de hurtige og sportslige friluftsaktiviteter, som f.eks. cykling, løb eller klatring, hvor vindmodstand kan have en betydning for præstationen. 

Regular fit-modellerne er lidt mere løstsiddende og rummelige, og der vil som ofte være plads til nogle gode inderlag og mellemlag.  

Det bedste du kan gøre er at prøve skaljakken på, med det inderlag og mellemlag, som du regner med at bruge sammen med skaljakken. På den måde kan du afprøve hele dit set-up, og du skal ikke være genert for at gå rundt i butikken og bevæge armene op og ned, til siden, strække dig, sætte dig m.m. Få en følelse med smidigheden og bevægeligheden i jakken, så du ved, om det er noget, du synes er behageligt at have på. 

Vægt

Vægten har ikke en afgørende betydning for skaljakker, da de generelt vejer meget lidt, i gennemsnit mellem 400-500 g., dog hænger vægten sammen med materialerne og funktionerne, og køber du en skaljakke som har ekstra lynlåse, lommer og forstærkninger, så øger vægten.  

Design

Der findes mange forskellige design af skaljakker på markedet, og hver producent har deres eget design og varemærke. Du kan både få klassiske, stilrene og figursyet skaljakker, men du kan også få løstsiddende, ”baggy” og retro skaljakker. Måske foretrækker du i tillæg en skaljakke i nedtonede og jordnære farver, eller også går du all-in på pangfarverne? Uanset hvad, så finder du helt sikkert en skaljakke som passer til din smag. 

Køn

Da der er forskel på mænd og kvinders kropsbygning, så findes skaljakker i herre- og damemodeller. 

Som udgangspunkt har mændene bredere skuldre og smallere hofter end kvinder, og derfor designes jakkerne herefter.

Dog er det vigtigt at pointere, at du sagtens kan prøve en skaljakke til mænd, selvom du er en kvinde. Det vigtigste er, at du finder den skaljakke som passer til dig og dine former, og derfor skal du se bort fra inddelingen, men blot have den i baghovedet.

Pris

Skaljakker kan være en dyr investering, og dit budget afgør, om du vælger at investere i en skaljakke af høj eller knap så høj kvalitet. Jo dyrere skaljakke, jo bedre kvalitet. Softshell er f.eks. billigere end hardshell, fordi hardshell jakker indeholder mere slidstærke materialer og flere funktioner. Prisen på en hardshell kan variere fra alt imellem 1000-5000 kr. eller derover. Til gengæld får du også en jakke som kan holde i mange år fremover.

3 tips til skaljakke dame

Tip 1: Husk at vedligeholde din skaljakke!

En skaljakke har brug for regelmæssig vask og imprægnering, så den kan bibeholde sin åndbarhed og vandtætte/vandresistente egenskaber i flere år frem. Hvis skidt og snavs sætter sig i jakken, så kan den miste sine egenskaber – men med en god vask og imprægnering kan du hurtigt genoprette funktionerne. 

Tip 2: Tjek om der er garanti på den skaljakke, du køber! 

Nogle brands tilbyder en livslang garanti på deres produkter – og dette siger meget om kvaliteten af et produkt. Det betyder også, at hvis du har brug for reparationer i fremtiden, så er der hjælp at hente hos producenten. Skaljakker kan være en temmelig dyr investering, og derfor er garantien en god sikkerhed for dig. 

Tip 3: Sørg for at vælge en skaljakke som passer til dit behov! 

Der findes mange forskellige skaljakker, og nogle er federe end andre i design og farver – men sørg først og fremmest for at vælge en skaljakke som passer til dit behov og dit brug.

Hvad siger undersøgelser om skaljakker til damer?

Sammensætningen af din beklædning har stor indflydelse på din komfort

Et universitet i Tjekkiet har udgivet en artikel med titlen ”Classification of soft-shell materials for leisure outdoor jackets by clo defined from thermal properties testing”. Artiklen handler om en undersøgelse, hvor der er lavet 17 forskellige prøver – i disse prøver har man testet kombinationen af materialer/stoffer der bruges til skaljakker, for at finde den sammensætning af materialer som har de bedste termiske egenskaber og giver den bedste komfort.

Komforten er udregnet i forhold til en værdi der kaldes clo. Clo kan defineres ved den mængde tøj, som det kræver for en inaktiv person, at føle sig behagelig i, når personen står i et rum med stuetemperatur og en let brise.

Her var konklusionen, at lag-på-lag princippet har stor betydning for din komfort. F.eks. viste undersøgelserne, at kombinationen af 2 lag (altså inderlag + skaljakke) gav bedre komfort til friluftsliv med høj aktivitet, hvorimod kombinationen af 3 lag (inderlag + mellemlag + skaljakke) gav bedre komfort under mere passive og rolige aktiviteter. Undersøgelsen viste også at tykke materialer havde mindre varmeudledning, og var mindre åndbare end tyndere materialer.  

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skaljakker til damer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste skaljakker til damer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skaljakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skaljakke til dame?

Valget af skaljakke til dame afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Classification of soft-shell materials for … – ResearchGate.” 25 nov.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/320950203_Classification_of_soft-shell_materials_for_leisure_outdoor_jackets_by_clo_defined_from_thermal_properties_testing. Åbnet 5 feb.. 2021.
Forfatter
Picture of Signe Nørager
Signe Nørager

Signe fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er en inkarneret friluftsnørd med en bred viden om friluftsliv. Det store kendskab kommer bl.a. af en bachelorgrad i Natur, miljø og friluftsliv fra Universitetet i Sørøst-Norge, en friluftsvejleder-uddannelse, en skilæreruddannelse og en kajakinstruktør-uddannelse. Udover at besidde et væld af frilufts-færdigheder har hun også erfaring med rådgivning om friluftstøj og friluftsudstyr. Hun har tidligere arbejdet som ekspedient i Spejdersport, hvor hun har rådgivet alt lige fra den typiske familiefar omkring lag-på-lag princippet til den garvede langdistancevandrer omkring letvægtsgrej.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj