Vandrerygsæk – Komplet købsguide og test

Artiklen indeholder reklamelinks.

En vandrerygsæk er din trofaste følgesvend på vandreture. Vandrerygsækken opbevarer dit tøj, grej, udstyr og beskytter det mod regn, blæst og i nogle tilfælde sne. Derfor skal du heller ikke gå på kompromis med kvalitet og komfort, når du skal til at vælge en vandrerygsæk. Det vil være ærgerligt, hvis du på din vandretur pludselig får ondt i ryggen, fordi du har købt en ubekvem og billig rygsæk, som ikke er designet til vandring/trekking.

Friluftsmagasinet afslører nu de 6 bedste vandrerygsække i 2019 til herre og dame. Du kan læse om alt lige fra den bedste dagstur-vandrerygsæk til den bedste vandrerygsæk til lange vandreture med masser af oppakning. For mere information så læs vores guide, hvor vi giver dig tips og tricks til, hvordan du vælger en vandrerygsæk. Er du også på udkig efter vandrefodtøj? Så kan du læse vores test af vandrestøvler, hvor vi afslører de 10 bedste til herre og dame.

Vandrerygsæk test

Nedenfor kan du læse om de 10 bedste vandrerygsække i 2019 til herre og dame. De er inddelt i tre kapacitets kategorier: 30 til 60 liter, 60 til 80 liter og 80+ liter.

Vandrerygsække 30-60L

Disse vandrerygsække er velegnet til dig, der ikke har behov for særlig meget kapacitet, ønsker at pakke let, skal på en kort vandretur uden meget udstyr eller skal på en lang vandretur, men ikke har brug for en meget kapacitet. Det er meget populært, især på pilgrimsruter (heriblandt caminoen), at spise på små restauranter/caféer og overnatte på vandrehjem, som er placeret ved pilgrimsruterne. Man har derfor ikke brug for at medbringe mad, telt, liggeunderlag og sovepose.

Osprey Sirrus 36: Let, ventilerende og komfortabel vandrerygsæk

Osprey Exos 38
Osprey Exos 38

Osprey Sirrus repræsenterer Osprey’s seneste skud fra stammen af ventilerede og lette vandrerygsække. Sirrus er en super let og ventilerende vandrerygsæk, som tilbyder en høj komfort. Vandrerygsækken er lavet af slidstærke og lette materialer, og er det ideelle valg af vandrerygsæk til dagsture og weekendture.

Sirrus 36 giver dig den bedste komfort og ventilation af alle letvægtsrygsække. Den høje komfort og ventilation kommer af, at skulderremmen og hoftebæltet er lavet af Osprey’s revolutionerende ExoForm. Derudover er vandrerygsækken udstyret med det ventilerende AirSpeed-bæresystem, der holder dig kølig og mindsker svedproduktionen. Sirrus 36 er også udstyret med et justerbart kompressionssystem, som gør det let at holde din vandrerygsæk stram. Derudover er vandrerygsækken også udstyret med blandt andet sidelommer og en forlomme, fæste til vandrestave og isøkser, aftagelige bærestropper til liggeunderlag justerbart brystspænde med nødfløjte og er kompatibel med drikkesystemer.

Der findes en damemodel af Sirrus, som hedder Ace. Forskellen på Sirrus og Ace er, at Sirrus (damemodellen) er i 36 liter og kan købes i damestørrelse, hvor Ace (herremodellen) er 38 liter og kan købes i herrestørrelse.

Køb Sirrus 36

Køb Ace 38


Artiklen forsætter under annoncen

Produktvideo:

Fjällräven Abisko Friluft 45: Robust og slidstærk vandrerygsæk

Fjällräven Abisko Friluft 45
Fjällräven Abisko Friluft 45

Fjällräven Abisko Friluft 45 er en del af Abisko familien, som er Fjällrävens letvægtsserie. Abisko Friluft 45 er en flot, stabil, ventilerende og slidstærk vandrerygsæk, der har mange leveår i sig. Der er tale om en unisex vandrerygsæk, og den kan derfor bruges af både mænd og kvinder. Abisko Friluft 45 er den perfekte weekend letvægts vandrerygsæk. Rygsækken kan uden problemer bære sovepose, liggeunderlag og småt køkkengrej.

Vandrerygsækkens bæresystem hedder Friluft-bæresystemet. Det er let, stabilt og har en fast ryglængde. Derudover løfter det rygstykket en smule væk fra ryggen, så der opstår en god luftcirkulation og ventilation. Vandrerygsækken er lavet af Fjällrävens eget G-1000 materiale, som er en tyk og stramt vævet polyester blanding mixed med bomuld. Derfor har rygsækken en lækker, blød, slidstærk, holdbar og vandtæt overflade. Vandrerygsækken er også udstyret med en række praktiske funktioner/features heriblandt en forlomme og siddelommer, et hovedrum med topåbning, lynlåse der kan åbne hele forpanelet, lommer på hoftebæltet, fæste til vandrestave, et inkluderet regnslag og rygsækken er kompatibel med drikkesystemer.

Det eneste minus ved Fjällräven Abisko Friluft 45 er, at ryglængden ikke kan justeres.

Køb Abisko Friluft 45

Produktvideo:

Vandrerygsække 60-80L

Disse vandrerygsække er dem der bliver solgt flest af. Vandrerygsække med en kapacitet på 60 til 80 liter er det ideelle valg af vandrerygsæk. Grunden til det er, at denne kapacitetskategori er velegnet til al slags vandring: weekeendture, flerdagesture og længere ture. Kapaciteten er ikke for høj, men heller ikke for lav.

Osprey Levity 60: Ultralet vandrerygsæk

Osprey Levity 60
Osprey Levity 60

Osprey Levity er en forholdsvis ny serie fra Osprey. Osprey Levity 60 er uden tvivl en af årets mest spændende nyheder på rygsækfronten. Osprey har taget designet fra deres prisvindende Exos-serie og barberet omkring 1/3 del af det lette design uden at forværre komfort og ventilation.

Osprey Levity 60 er en ultralet (850 gram) unisex vandrerygsæk udstyret med det såkaldte AirSpeed-bæresystem, der giver suveræn venlitation til ryggen. Derudover er skulderremmen og hoftebæltet lavet af en ExoForm-konstruktion, hvilket øger komforten og åndbarheden. Levity 60 kan anvendes af både mænd og kvinder. Vandrerygsækken er udstyret med en lang række funktioner/features heriblandt sidelommer og en forlomme, justerbart brystspænde med nødfløjte, kompressionssystem, fæstemuligheder til vandrestave og kompatibel med drikkesystemer.

Det eneste minus ved denne vandrerygsæk er, at den ikke er udstyret med Osprey’s populære AntiGravity-bæresystem, som sikrer dig den bedste komfort og ventilation. Grunden til, at Levity 60 ikke er udstyret med AntiGravity-bæresystemet er, at de har fokuseret mere på vægten af rygsækken end komforten. Hvis du ønsker den bedste komfort, så skal du tage et kig på Atmos AG-serien og Aether AG-serien.

Køb Levity 60

Produktvideo:

Osprey Atmos AG 65: Bedst allround vandrerygsæk

Osprey Atmos AG 65
Osprey Atmos AG 65

Atmos AG 65 er producentens mest prisvindende vandrerygsæk og har blandt andet vundet Trail Magazine’s Bedst i Test prisen og Trekking Magazin Komfort Tipp prisen i 2018. Derudover har rygsækken også vundet den såkaldte Outdoor Gold Industry Award, der er friluftsbranchens svar på Oscar-prisen.

Osprey Atmos AG 65 er et mesterværk uden lige. Det er en innovativ og kvalitetsstærk vandrerygsæk. Du finder ikke en mere alsidig vandrerygsæk som Atmos AG 65. Vandrerygsækken er det bedste eksempel på en allround vandrerygsæk. Kapaciteten er idéel til al slags vandring i både varmt og koldt vejr: weekendture, flerdagesture og længere vandreture. Vandrerygsækken har det ventilerende AntiGravity-bæresystem, der inkluderer både skulderstroppe, hoftebælte og ryg. Bæresystemet er justerbart og sidder let og behageligt på ryggen. Vandrerygsækken vejer kun 2,2 kilo, og du kan dermed regne med en let oppakning. Vandrerygsækken er også udstyret med et utal af funktioner/features heriblandt letanvendelige og rummelige lommer, kompressionsremme på siderne, fæstemulighed for vandrestave og isøkser, justerbart bæresystem, justerbart hoftebælte, kompatibel med drikkesystemer og et inkluderet regnslag.

Der findes en damemodel af Atmos AG, som hedder Aura AG. Forskellen på Atmos AG og Aura AG er, at Atmos AG (herremodellen) kan købes i medium og large, hvor Aura AG (damemodellen) kan købes i small og medium.

Køb Atmos AG 65

Køb Aura AG 65

Produktvideo:

Osprey Aether AG 70: Til lange vandreture

Osprey Aether AG 70
Osprey Aether AG 70

Det er ikke uden grund, at Osprey Aether AG 70 har stået motiv til forsiden af det legendariske Time Magazine. Osprey Aether AG 70 har også vundet mange priser heriblandt OutDoor Magazine’s Editors Choice Award, Outdoor 100 Summer 2017 Award og Adventure Travel Magazine’s Bedst i Test prisen.

Osprey Aether AG 70 er en sand klassiker. Aether AG 70 er ligesom Atmos AG 65 velegnet til al slags vandring. Dog er Aether AG rygsækken mest velegnet til de længere vandreture, og generelt vandreture, hvor du skal bære en masse grej/udstyr. Vandrerygsækken er ligesom Atmos AG udstyret med AntiGravity-bæresystemet, som sikrer dig høj komfort og god ventilation. Tilgængelighed er en hovedfaktor, når du vandre langt, og det har Osprey taget højde for. Vandrerygsækken har mange adgangsmuligheder, så du hurtigt og let kan finde det, du leder efter. Rygsækken vejer knap 2,3 kilo, som er et godt udgangspunkt til let oppakning. Vandrerygsækken er udstyret med en lang række funktioner heriblandt aftagelige bærestropper til liggeunderlag, front- og sidelommer, justerbar ryglængde, fæster til vandrestave og isøkser, kompressionsremme på siderne, todelt hovedrum med lynlåsadgang til bunden, justerbart brystspænde med nødfløjte, kompatibel med drikkesystemer og et inkluderet regnslag.

Der findes en damemodel af Aether AG, som hedder Ariel AG. Forskellen på Aather AG og Ariel AG er, at Aether AG (herremodellen) kan købes i medium og large, hvor Ariel AG (damemodellen) kan købes i small og medium. Derudover findes damemodellen kun i 65 liter.

Køb Aether AG 70

Køb Ariel AG 65

Produktvideo:

Vandrerygsække +80L

Disse vandrerygsække er velegnet til dig, der skal på en meget lang vandretur og medbringer meget udstyr, bærer dit barns bagage eller skal vandre om vinteren og generelt steder med en lave temperaturer. Når man vandre i områder med lave temperaturer, er det nødvendigt at medbringe varmt tøj, vintersovepose og et mere avanceret telt, og alt dette fylder meget i en rygsæk. Derfor har man brug for mere kapacitet.

Osprey Aether AG 85: Den ultimative vandrerygsæk

Osprey Aether AG 85
Osprey Aether AG 85

Aether AG 85 er en stor, rummelig og komfortabel vandrerygsæk. Vandrerygsækken er velegnet til de lange vandreture og backpackingture-ture, hvor rygsækken fyldes til randen.

Rygsækken er udstyret med Osprey’s AntiGravity-bæresystem, der giver høj komfort og god ventilation, selv på de varmeste dage. Selvom Aether AG 85 er en forholdsvis ny størrelse i Aether AG-serien, er den blevet taget godt imod. Det er vandrernes “go-to” vandrerygsæk, hvis man vil medbringe meget udstyr på sin vandretur. Rygsækken bruges især i forbindelse med vandreture om vinteren og generelt områder med lave temperaturer. Når man vandrer om vinteren eller i områder med lave temperaturer, har man brug for varmt tøj, en vintersovepose og et mere avanceret telt. Disse ting fylder meget i en vandrerygsæk. Men hvis man vandre med Aether AG 85, kan vintergrejet sagtens være i vandrerygsækken. Aether AG 85 er udstyret med de samme funktioner som Aether AG 70 heriblandt justerbar ryglængde, justerbart brystspænde med nødfløjte, fæster til vandrestave og isøkser, sidelommer og en forlomme, kompatibel med drikkesystemer og et inkluderet regnslag.

Køb Aether AG 85

Produktvideo:

Guide til valg af vandrerygsæk

Før du kaster dig ud i at købe en vandrerygsæk, så anbefaler vores friluftsekspert (Anders), at du gør dig nogle overvejelser over rygsækkens:

  • Kapacitet
  • Funktioner
  • Pasform
  • Vægt
  • Budget

Kapacitet

Vandrerygsækkens kapacitet afhænger af længden af din vandretur, og hvor meget udstyr du har med. Nedenfor har vi har klassificeret vandrerygsække i tre kapacitets kategorier; 30 til 60 liter, 60 til 80 liter og 80+ liter. Således det er mere overskueligt for dig at finde frem til, hvilken kapacitet der er den rigtige for dig.

Weekendtur (1-3 nætter; 30-60 liter)

weekend vandrerygsæk

De, der kan pakke effektivt og minimalistisk, vil sagtens kunne pakke let på en 1-3 dages tur ved at bruge en vandrerygsæk med en kapacitet på 30-60 liter. Hvis du ikke har behov for at have en masse udstyr, forsyninger og andet med på din tur, så er denne type rygsæk også det rigtige valg. Vær opmærksom på at pakke let kræver selvdisciplin og omhyggelig planlægning. Hvis du kan få det til at lykkedes, så vil dine fødder blive meget taknemmelige. 🙂

Flerdagestur (3-5 nætter; 60-80 liter)

flere dage vandrerygsæk

Disse vandrerygsække er dem der bliver solgt flest af. De er et fremragende valg til dig, der skal på en vandretur i 3 eller flere dage. En rygsæk på 60-80 liter, kan opbevare stort set alt. Hvis du har telt, sovepose, liggeunderlag og kogegrej med, er 60-80 liter den rette kapacitet. Osprey’s vandrerygsække er absolut de mest anbefalet og det mest populære valg. I denne kapacitets kategori har Osprey sine to modeller, Atmos AG og Aether AG, som er producentens bedst sælgende vandrerygsække. Det er også disse to vandrerygsække, du vil blive anbefalet hos de Danske friluftsbutikker heriblandt Friluftsland.

Vandrerygsække med en kapacitet på 60-80 liter er også velegnet til backcountry ski, dagsture (hvis du har meget bagage) og 2-dages ture.

Lang tur (5+ nætter; 80+ liter)

lang vandretur

Hvis du skal på en lang vandretur på mere end 5 nætter, så vil man typisk vælge en kapacitet på 80 liter eller mere. Disse er også normalt det foretrukne valg for:

  • Vandretur om vinteren der varer mere end 1 nat. Mere kapacitet kan give plads til ekstra tøj, varmt tøj, en varmere sovepose og et mere avanceret telt.
  • Voksne der bærer på deres børns bagage. Mange forældre vælger at bære deres børns bagage, så børnene kan få en bedre oplevelse ud af en vandretur.

Funktioner

Udover kapaciteten er det også vigtigt, at du får styr på, hvilke funktioner/features din vandrerygsæk skal være udstyret med. Selv de mindste funktioner kan være med til at give dig en god komfort. Nedenfor har Anders (vores friluftsekspert) listet de funktioner/features du bør vide noget om for at kunne vælge den rigtige vandrerygsæk.

Bæresystem

bæresystem

Bæresystemet er vandrerygsækkens vigtigste funktion. Et bæresystem består af rygsækkens stropper og hoftebælte. Vandrerygsækkerne fra Osprey er kendt for at have et super komfortabelt bæresystem. Osprey er den eneste producent af vandrerygsække, der har designet deres eget bæresystem. Bæresystemet fra Osprey kaldes AG AntiGravity™, og er det mest prisvindende bæresystem. Det er også grunden til, at Osprey er det mest populære valg, når der skal vælges vandrerygsæk. Kort sagt er Osprey et skridt foran alle andre producenter af vandrerygsække. Derfor anbefaler vi til enhver tid Osprey’s vandrerygsække.

Ventilation

ventilation

En vandrerygsæks ventilation er også værd at tage et kig på. Hvis ventilationen ikke er god, kan det hurtigt blive en meget varm og ubehagelig vandretur. Derfor skal du selvfølgelig vælge en vandrerygsæk med en god ventilation.

Hvis man vil vælge en god ventilerende vandrerygsæk, skal man lede efter en rygsæk med det såkaldte spændingsnet-suspension. Det er et trampolinlignende design, der gør, at din ryg ikke støder mod selve vandrerygsækken. Din ryg støder derimod mod det åndbare mesh net. Det giver et super godt luftflow, fremmer luftstrømmen og mindsker produktionen af sved. Osprey er et godt eksempel på en producent, der tilbyder denne form for ventilation i deres vandrerygsække.

Adgangsmuligheder

adgangsmuligheder

Når du vandre kan det være en fordel at vandre med en rygsæk, der tilbyder forskellige måder at åbne rygsækken på. Den mest normale adgangmuligheder er at man kan åbne rygsækken i toppen. Det er standard for alle vandrerygsække. Hvis ens rygsæk kun tilbyder denne adgangsmulighed, vælger man at pakke de mindst vigtige ting nederst i rygsækken. Nogle rygsække tilbyder endda at man også kan åbne rygsækken via et frontpanel eller et sidepanel, så man hurtigt kan få adgang til sit grej/forsyninger. Sådan en adgangsmulighed kan være meget brugbar til lange vandreture.

Lommer

lommer

En vandrerygsæk er udstyret med forskellige slags lommer, som du kan læse om nedenfor.

Elastiske sidelommer: De ligger helt fladt, når de er tomme, men strækker sig ud, så snart man fylder dem op med f.eks. en vandflaske og mad.

Hoftebæltets lommer: Dem bruger man typisk til holde små og vigtige genstande så som smartphone, pung, små snacks osv.

Forlomme: Lommen er typisk et mesh net eller flapper som er syet på fronten af rygsækken. Her kan ens vindjakke, handsker, bukser eller shorts ligge.

Sovepose lommen: Nogle vandrerygsække har også en lomme nederst på rygsækken, som er designet til at holde ens sovepose. Lommen kan naturligvis også bruges til at bære andet udstyr.

Polstring

polstring

En vandrerygsæks polstring er med til at give en høj komfort. Mærker som Osprey, Fjällräven, The North Face og Gregory tilbyder vandrerygsække med god polstring. Letvægtsrygsække, dagtursrygsække og andre små rygsække har ikke en særlig god polstring sammenlignet med vandrerygsække.

Regnslag

regnslag

Hvis du forventer, at det kommer til at regne på din vandretur, så kan det være en stor fordel at medbringe et regnslag. I dag er de fleste vandrerygsække lavet af vandtætte materialer, men der vil altid kunne trænge vand gennem rygsækkens lynlåse. Anskaf dig derfor et regnslag, hvis du forventer regn på din vandretur. Ved køb af nogle specifikke vandrerygsække som for eksempel Osprey Atmos AG 65 og Osprey Aether AG 70 er der inkluderet et regnslag.

Drikkesystem kompatibel

drikkesystem

Hovedparten af alle vandrerygsække giver dig mulighed for at tilslutte et drikkesystem til din rygsæk. Et drikkesystem, også kaldet hydration system, købes separat og følger ikke med i købet af din vandrerygsæk.

Mange mener, at det ikke er nødvendigt at have tilsluttet et drikkesystem til sin vandrerygsæk. Det mener vores friluftsekspert også. Han har aldrig haft behov for denne funktion. Han har altid haft sin vandflaske i en af de elastiske sidelommer – det fungerer helt fint.

Vægt

Det er vigtigt, at du også gør op med dig selv, hvor meget din vandrerygsæk skal veje. En tommelfingerregel er, jo mere vægt, jo mere komfort og kvalitet – og omvendt. Til lange vandreture er det vigtigt, at komforten er høj – dvs. vælg en forholdsvis tung rygsæk. Til korte vandreture kan du med fordel vælge en let vandrerygsæk.

Pasform

pasform
Torso længde: fra hofte til nakke

Så snart du har valgt den type vandrerygsæk, du ønsker, så er det næste step at finde frem til den rigtige pasform. Den rigtige pasform tilbyder:

  • En størrelse der passer til din torso længde (fra hofte til nakke
  • Et behageligt greb om hofterne

Vi anbefaler, at du tager ind til en friluftsbutik for at spørge om hjælp til hvilken størrelse, der passer dig bedst.

Budget

Sidst og ikke mindst skal du bestemme dig for et budget. Jo større budget, jo mere komfort og flere features kan du købe dig til. Vi anbefaler, at du overvejer dit budget grundigt. Som vi allerede har nævnt, er vandrerygsækken det absolut vigtigste vandreudstyr. Hvis du vælger en billig vandrerygsæk, som er produceret af en ukendt/mindre kendt producent, kan du risikere at få en ubekvem vandrerygsæk af lav kvalitet. Med ubekvem vandrerygsæk mener vi, at f.eks. bæresystemet kan være af lav kvalitet og dårligt designet. Et dårligt bæresystem kan give dig langvarige rygproblemer.

Af disse grunde anbefaler vi, at du vælger et budget, der kan række til at betale de velkendte brands som Osprey, Fjällräven, The North Face og Gregory.

Yderligere spørgsmål?

Hvis du brænder inde med spørgsmål vedrørende vandring og vandreudstyr er du mere end velkommen til at skrive til os. Smid en kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller send os en e-mail. Vores e-mail kan ses inde på vores om os side.

2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *