Vandrerygsæk

To iført vandrerygsæk

En vandrerygsæk er et must-have for friluftsentusiasten, som elsker at drage på eventyr. Samtidig det er den mest komfortable måde at fragte sit udstyr fra A til B på.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Johnny Minor og Michelle Pedersen lavet en test af vandrerygsække. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vandrerygsæk Test: Top 5 Bedste Vandrerygsække

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Osprey Atmos/Aura AG LT 65

Bedste vandrerygsæk

Pris: 2.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandrerygsæk” er Atmos/Aura AG LT 65. Modellen er en prisvindende vandrerygsæk, som alle friluftsbutikker lagerfører og anbefaler, og det er ikke uden grund. Den kan bruges til ture med både tung og let oppakning, og så er den udstyret med verdens bedste bæresystem, der mindsker gnidninger og sikrer åndbarhed/ventilation i en klasse for sig.

Annonce

2. Treklife Backpacker 65L

Bedste billige vandrerygsæk

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vandrerygsæk” er Treklife Backpacker 65, som både passer til mænd og kvinder. Er du på udkig efter en billig vandrerygsæk i god kvalitet, som kan bruges til både dagsture og lange ture, så er denne et godt bud. Det er en god begynder rygsæk, og den er særligt velegnet til kortere vandreture.

Annonce

3. Lundhags Gnaur 60

Bedste premium vandrerygsæk

Pris: 3.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vandrerygsæk” er Lundhags Gnaur 60. Det er producentens mest avanceret vandrerygsæk med en meget solid konstruktion af aluminiumsstivere og vridningsstabil stang. Bæresystemet er behageligt, åndbart og kan justeres efter behov, og selve rygsækken er rumfordelt så du kan separere ting under oppakning. 

Annonce

4. Lundhags Fulu Core 35L Junior

Bedste junior vandrerygsæk

Pris: 1.200 DKK

Vinderen i kategorien “bedste junior vandrerygsæk” er Lundhags Fulu Core 35L Junior. Modellen er designet til børn, og bæresystemet har god affjedring og er ventilerende. Derudover har rygsækken en forholdsvis lav vægt, har forskellige lommer bag, foran og på siderne og et supporterende hoftebælte.

Annonce

5. Osprey Hikelite 26

Bedste dagsturs vandrerygsæk

Pris: 747 DKK

Vinderen i kategorien “bedste dagsturs vandrerygsæk” er Osprey Hikelite 26. Det er en unisex vandrerygsæk til dagsture, hvor du kun skal medbringe lidt tøj og andre småting. Rygsækken er udstyret med Ospreys prisvindende bæresystem, så komforten er altså i top.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vandrerygsæk

Hvad er en vandrerygsæk?

En vandrerygsæk er en oplagt rygsæk at vælge, når du skal på vandretur. Forskellen på en vanlig rygsæk og en vandrerygsæk, er primært bæresystemet og derudover de mange funktioner, en rygsæk besidder.

Hvorfor skal jeg købe en vandrerygsæk?

En vandrerygsæk er et yderst nødvendigt og vigtigt stykke udstyr, som kan have en stor betydning for din næste vandretur, uanset om det bare er enkelte dagsture eller 14 dage du tænker at vil vandre.

Formålet med en vandrerygsæk, er at opbevare og beskytte alt det udstyr, som du har behov for at få med på din tur. Samtidig er rygsækkens formål at gøre det mest muligt skånsom for din krop, at slæbe på dit udstyr.  Du vil hurtigt kunne få en dårlig oplevelse hvis du eksempelvis skal på vandretur i de norske fjelde og vælger at tage en  kuffert eller standard rygsæk med. Det vil både blive bøvlet, dine ting er ikke beskyttet noget særligt mod vind og vejr, og du vil hurtigt få ondt i kroppen. 

Mand iført vandrerygsæk

Vandrerygsæk vs. traditionel rygsæk

Der er en væsentligt forskel på standard rygsække og vandrerygsække. En standard rygsæk er lavet til det formål at bære en lav vægt over en kort periode. En rygsæk er derimod lavet med henblik på at kunne bære en større vægt med fokus på komforten, og over en længere periode.  

I dag kan du få et bredt udvalg af traditionelle rygsække som også kan besidde en del flere funktioner, end for 10 år siden. Det primære kendetegn på en standard rygsæk er, at den bæres på ryggen, hvilket ikke er godt for kroppen. Særligt ikke over længere tid, end til og fra skole, som et eksempel. Og særligt ikke hvis den også besidder en stor pakkevægt. 

Derimod er en vandrerygsæk designet med henblik på komfort og kroppens anatomi. Vandrerygsække er blandt andet udstyret med et hoftebælte, som skal gøre at vægten fra tasken fordeles ned over lænden, ud i hoftebenene og ned i lårene. Således det er de store muskelgrupper i kroppen som kommer til at slæbe på vægten, og ikke ryggen eller skuldrene. 

En vandrerygsæk har også typisk bedre polstring på skulderstropperne, så du kan undgå skrabemærker, samtidig med at de er formet mere ergonomisk, ligesom resten af tasken.

Derudover har en vandrerygsæk ofte mange flere funktioner, herunder flere justeringsmuligheder, brystrem, drikkesystem til en væskeblære, udluftning og afstivning i ryggen og flere små lommer. Samtidig er vandrerygsække lavet i et mere slidstærkt og holdbart materiale. Alle de forskellige detaljer og funktioner, afhænger selvfølgelig af hvilken vandrerygsæk du vælger. 

Hvilken vandrerygsæk skal jeg vælge?

Når du skal vælge din nye vandrerygsæk, skal du først og fremmest overveje dit behov for en vandrerygsæk og hvilke ture den primært skal bruges på. Der findes mange vandrerygsække på markedet, som alle har forskellige egenskaber. Det afhænger af, hvilken slags tur de skal bruges på og hvilke funktioner man har behov for.  

Derudover vil det være en fornuftig ide at overveje hvor meget du forventer at skal bære på. Da der er stor forskel i størrelserne på en vandrerygsæk, alt efter kapacitet og slidstyrke. Det er også en rigtig god ide at få afprøvet forskellige rygsække, gerne med vægt i, så du kan finde den som passer bedst med din kropsbygning. Har du ikke mulighed for at afprøve, kan du med fordel kigge på producenternes størrelsesguides og mål. Men det er vigtigt at huske, at ikke to kroppe er ens. 

Sidst men ikke mindst så skal du nok også overveje, hvor ofte du vil bruge din vandrerygsæk, da der også er stor forskel i prisen.

Der er ingen grund til at investere mange tusinde kroner i en vandrerygsæk, som du kun påtænker at bruge til endagsture i Danmark eller en enkelt vandretur nordpå. Skal du på bjergbestignings-tur er der typisk og flere krav til hvad rygsækken skal indeholde og kunne tåle. Længere nede i artiklen kan du finde flere gode råd, som du kan tage med i dine overvejelser til købet af din nye vandrerygsæk. 

Kombinér vandrerygsæk med andet vandreudstyr

Det er ikke nogen overraskelse, at det er vigtigt at få nok væske og holde sig hydreret, hvilket især er vigtigt, når du er aktiv og vandre. Derfor vil et godt tilkøb sammen med din vandrerygsæk være en såkaldt væskeblære (også kaldet drikkeblære og drikkesystem).

En væskeblære er en fleksibel blød poseformet drikkedunk hvorfra der går en slange ud, som man så drikker af. Designet er i sin tid inspireret af drop poser fra sygehusene af. 

Mange rygsække er i dag designet med en separat lomme til din drikkeblære, og et lille hul, hvor slang føres ud gennem. Så er den nem at komme til, når du er tørstig. 

Fordelen ved at vælge en væskeblære, er at de er langt mere fleksible end en standard drikkedunk, så de fylder derfor også mindre i tasken. Derudover undgår du at skal stoppe op og bruge tid på at finde drikkedunken frem, når du ved at benytte en væskeblære, altid har slangen lige ved hånden. Dog kan det på ture, hvor du skal fylde op fra søer og åløb undervejs, godt være lidt nemmere med en standard drikkedunk.

Det anbefales at anvende en drikkeblære fremfor en drikkedunk, da kroppen bedre optager vandet når man drikker en mindre mængde af flere omgange på en vandretur, fremfor hvis du har få stop hvor du drikker en større mængde. Hvis du har få stop og drikker en større mængde, vil kroppen nemlig ikke optage nær så meget af væsken. Du vil derfor også skulle tisse mere, end hvis du drikker små tåre mens du vandre. 

En drikkeblære fås i flere størrelser, så hvis du eksempelvis har længe mellem dine stop, og ikke har den store mulighed for opfyldninger, er det en god ide at vælge en stor væskeblære. 

Så hvis du gerne vil undgå at blive dårlig og mangle væske på din tur, er en drikkeblære essentielt sammen med din nye vandrerygsæk, så du kan præstere maks og få en god tur.  

Vedligeholdelse af vandrerygsæk

Ligesom det meste andet udstyr, bliver en vandrerygsæk også beskidt og trænger til pleje engang imellem. En vandrerygsæk bliver jo udsat for lidt af hvert på en tur, og bålrøg, jord samt andet snavs kan sætte sig i spænder, syninger og lynlåse. Så hvis du ønsker at passe godt på din vandrerygsæk, er det også med at pleje den. Jo bedre pleje, jo længere holder den, hvilket er særligt rart når man har givet mange penge for sit udstyr. 

Efter en længere tur, hvor din rygsæk bliver udsat for mere slid, skiftende vejr og sved fra kroppen, kan det være godt at give rygsækken en større rengøring. Hvis rygsækken ofte er udsat for skiftende vejr og en svedigt ryg og skuldre, kan den godt komme til at lugte lidt sjovt også, her vil rengøringen også hjælpe. 

Start med at ryste rygsækken tom for jord, blade og lignende, både indvendig og udvendigt. Du kan også benytte dig af din støvsuger, og støvsuge tasken på laveste niveau, så alt løst snavs er væk.

På nogle rygsække kan man fjerne hoftebæltet og skulderremme, og dette vil være en klar fordel inden vask, ligesom du skal fjerne andre løse dele fra tasken, som snorre og stropper. Selvom du fjerner hoftebæltet og skulderstropperne, kan de med fordel også vaskes i lunt vand. Løsn alle stropper og åben alle lommer inden du starter din vask. 

Det bedste vil være hvis du har et badekar eller en stor balje. Her dypper du tasken i, og køre den rundt i vandet. Har du ikke mulighed for dette, skyller du den blot godt igennem med bruseren. Til de stride pletter, bruger du en mild sæbe og den bløde side af en skuresvamp,  hvorefter du sørger for at skylle sæben godt af efterfølgende. 

Til lynlåse kan du med fordel benytte en blød tandbørste og skrubbe blidt med mildt sæbe, så længe du sørger for at skylle godt efter her også. 

Efter vask er det vigtigt du får hængt din taske til tørre, gerne et sted med god ventilation, enten indenfor eller i skyggen udenfor. Det er vigtigt at din rygsæk er helt tør, inden den skal opbevares. Hvis du tørre din vandrerygsæk i solen, kan du risikere der kommer skjolder eller misfarvninger.

Efter en stor rengøring kan det også være en god ide, alt efter materialet på tasken, at bruge en imprægneringsspray eller voks. Det hjælper med at bibeholde det slidstærke ydre. 

Der er ingen grund til at give den helt store rengøring hver gang du har været på tur. Særligt ikke hvis rygsækken blot har fået lidt pletter hist og pist. Her kan du med fordel pletvaske den, med varmt vand og mild sæbe, med den bløde side af en svamp. 

Det er vigtigt du skyller efter med varmt og rent vand, hvor du har vasket pletterne væk, så der ikke sætter sig sæberester. Igen er det vigtigt at få den tørret ordentligt, inden opbevaring. 

Opbevar din vandrerygsæk et tørt sted, gerne ved stuetemperatur. En god pleje og vedligeholdelse af din taske, vil forlænge levetiden på den og minimere chancerne for den går i stykker. Og så er det da bare lækkert at din taske er ren til den næste tur!

Valg af vandrerygsæk

En vandrerygsæk skal være designet til at være mere komfortabel at gå med, samtidig med at den på længere ture skal være dit andet hjem, så den skal også være nem at “bo” i. Derfor er det også vigtigt at overveje, hvilke krav du har til din kommende rygsæk, både i forhold til type, kapacitet, størrelse og funktioner. 

Typer

Det første du skal overveje, er hvilken type rygsæk du har behov for. Er det til dagsture eller længere vandreture? Typen afhænger altså af din turlængde. Overordnet set kan man inddele vandrerygsække i kategorierne: dagrygsække og flerdages rygsække.

Dagsrygsæk

Hvis du blot skal bruge din nye vandrerygsæk til endagsture, hvor du muligvis kun skal have lidt mad med, noget at drikke og evt. en ekstra bluse, er det ideelt at vælge en dagsrygsæk.

Flerdages rygsæk

Hvis du derimod skal vandre i flere dage, hvor du skal have mere mad, vand, tøj, sovegrej og telt med, så er det altså en flerdages rygsæk som du skal vælge. 

Begge slags rygsække, fås også i flere størrelser, alt efter hvor meget du skal have med. 

Kapacitet

Når du har fundet ud af hvilken type vandrerygsæk du skal bruge, skal du se på hvor meget plads du påtænker rygsækken skal have. Den indvendige størrelse i en vandrerygsæk måles i liter. Og jo mere udstyr du skal have med i rygsækken, jo flere liter skal den kunne rumme. Dog skal du være opmærksom på hvor meget vægt du skal bære, da du også skal se efter vandrerygsækkens maksvægt.  

Nedenfor kan du se en oversigt over, hvilken kapacitet som vil være optimalt at vælge, alt efter hvilke ture du regner med at skal ud på. 

10-20 L – Vandrerygsæk til endagsture

30-50 L – Vandrerygsæk til weekendture, med én eller to overnatninger. 

60 – 90 L – Vandrerygsæk til længere vandreture som varer mellem  4 til 14 dage.

100 L og derover – Vandrerygsække til de store ekspeditioner

Udover hvilke ture du regner med at skal på, er det også vigtigt at overveje hvor meget udstyr du får behov for på din tur. Skal du eksempelvis vandre i 14 dage, men overnatter på vandrehjem eller lignende, og derfor kun skal have rent tøj med og lidt proviant, vil der ingen grund være til at vælge den helt store rygsæk. Her kan en 30-50L rygsæk, godt kan gå an her. 

Skal du derimod vandre i 14 dage med dit eget udstyr, telt og eksempelvis dit barns udstyr også, kan det være nødvendigt at vælge en rygsæk på 100 L, alt efter årstiden også. 

Når det er koldt udenfor fylder udstyret ofte mere, da vi skal have varmere og mere tøj med, end hvis vi udelukkende skulle bruge shorts og t-shirts i 14 dage. Samtidig fylder en vintersovepose også en del mere.  

Pasform og størrelse

Når du skal købe en ny vandrerygsæk, er det vigtigt at få en rygsæk, som passer dig. For at opnå den ultimative komfort skal en vandrerygsæk sidde godt. Hvis du f.eks. vandrer med en rygsæk, som ikke passer dig, vil det hurtigt blive ubehageligt.

Bæresystem

Et godt bæresystem udgør også en god vandrerygsæk, og derfor er det absolut vigtigt at finde et bæresytem, som passer til dig. Bæresystemets formål er nemlig at sikre, at rygsækkens vægt fordeles ud på hofterne og i skuldrene, så du ikke ødelægger din ryg når du skal vandre med flere kilo på ryggen. 

En væsentligt del af bæresystemet, er hoftebæltet. Det er vigtigt at hoftebæltet sidder på hoftebenene for at kunne fordele vægten ned til dine ben. Derudover skal hoftebæltet kunne strammes godt ind. Nogle producenter laver så det er muligt at skummet i hoftebæltet formes efter ens hofter. 

Ryglængde

En anden væsentlig betydning for pasformen, er ryglængden på rygsækken. Den skal nemlig også passe din ryglængde. Vandrerygsække fås i forskellige størrelser, lidt ligesom når du køber tøj, og nogle rygsække fås også med en justerbar ryglængde.   

For at rygsækken og bæresystemet fungerer optimalt, er det også altafgørende at finde den rigtige størrelse som passer dig. 

Størrelsesguide

Vandrerygsække fås primært i størrelserne XS til L, og som tidligere nævnt fås nogle også med en justerbar ryglængde. 

Størrelsen måles i cm. og måles øverst fra ryggen, der hvor nakken slutter og lige ud for skuldrene, til nederst på ryggen lige ud for det øverste af hoftebenet. 

Køn

Dog kan størrelserne også variere alt efter, om du vælger en vandrerygsæk til damer, herrer eller unisex. 

Forskellen ligger i designet. hvor damerygsække er konstrueret til den kvindelige anatomi. En damerygsæk har kortere ryglængde, et bredere hoftebælte med ekstra polstring til de runde hofter og er typisk også smallere i skulderstropperne og med mindre afstand, samtidig med at brystremmen vil sidde lidt længere oppe. 

Selvom du er kvinde, er det ikke sikker det er nødvendigt at få en damerygsæk. Det kan også være at hvis du som mand er spinkel, at du så vil have mere gavn af en damerygsæk. Det afhænger alt sammen af din kropsbygning. Så igen, prøv forskellige rygsække!

Tabellerne herunder kan give et større overblik over størrelserne, og som du kan se, er det væsentligt forskel på om du vælger en rygsæk til damer, herre eller unisex.

Størrelsestabel for dame rygsække 

Størrelse

Rygmål i centimeter

XS

35-38 cm

S

38-45,5 cm

M

44-53 cm

 

Størrelsestabel for herre rygsække 

Størrelse

Rygmål i centimeter

S

38-48,5 cm

M

46-53,5 cm

L

51-60 cm

 

Størrelsestabel for unisex rygsække 

Størrelse 

Rygmål i centimeter 

S/M

38-51 cm

M/L

46-60 cm

L/XL

54-64 cm


Du vil nok opleve at pasformen på bæresystemet både variere alt efter størrelse, brand og producent, og det er derfor en super vigtig detalje at afprøve din nye rygsæk inden køb.

Funktioner 

Når pasformen er på plads, er det tid til at vælge, hvilke funktioner og detaljer som du finder nødvendige til din nye vandrerygsæk. Det skal være nemt for dig at pakke tasken og finde det frem som du får brug for undervejs, uden at skal bruge lang tid og mange kræfter. 

Lynlåse på forsiden 

Når du skal på en længere vandretur, kan det være en fordel at finde en vandrerygsæk med lynlås på forsiden, så du nemt kan navigere rundt i taskens indhold, uden at skal tage alt op fra toppen af, når du eksempelvis skal bruge det sidste sæt tøj som ligger i bunden af tasken.. 

Toplåg og toplomme 

På de større vandrerygsække er oftest med indbygget toplåg, med toplomme i. Her kan det være rart at have de ting som du vil få brug for undervejs på din tur, såsom en skaljakke eller kameraudstyr. Så det er nemt at tilgå uanset om der er regnslag over, eller ej. 

Aftagelig toplåg 

Hvis du skal vandre fra hytte til hytte, og skal ud til seværdigheder derfra, kan det være en fordel at investere i en vandrerygsæk med et aftageligt toplåg, som kan bruges som en mindre rygsæk til småturene, til vand og mad. 

Lommer på hoftebæltet

Ønsker du nem adgang til telefon, kort og kompas eller snacks mens du vandre, uden at skulle tage tasken af, vil en vandrerygsæk med lommer på hoftebæltet være oplagt. Det er praktisk og nemt at komme til og du kan have det mest nødvendige lige ved hånden.  

Drikkesystem 

En af de næste overvejelser du skal gøre, er om du skal benytte dig af en drikkeblære, også kaldt camelback. Så vil det være en god ide at få en rygsæk med indbygget plads til dette, da det vil gøre pladsen i tasken bedre udnyttet. Tænker du dog, at en camelback aldrig bliver noget for dig, så skal du huske at se efter om din nye vandrerygsæk har sidelommer, som du kan have drikkeflasker i.

Regncover 

I de fleste vandrerygsække i dag, er der et indbygget regncover i bunden. Vandrerygsækkene er vandafvisende og vandtæt i en vis forstand, men for at undgå en gennemblødt taske og for at yde beskyttelsen, vil det bedste tilbehør til din nye vandrerygsæk, være et regncover. Så vær opmærksom på om den allerede har et, eller om du selv skal tilkøbe det.  

Udluftning & ventilation

Skal du vandre langt i et varmt klima, kan det hurtigt blive træls hvis du har en vandrerygsæk som klistre til ryggen, og dermed også gør dig våd af sved. Du skal derfor være opmærksom på kontaktfladerne på tasken, og hvilket materiale der er benyttet på området. Der findes forskellige systemer, men det meste kendte er en overflade af net/mesh med afstand til ryggen på tasken, så der er luft mellem din ryg og tasken. 

Udover de nævnte funktioner, er det også væsentligt at have overvejet hvad du får brug for uden på rygsækken. Om du skal have elastikker til hurtigt at sætte en jakke fast, påspændings muligheder til telt, sovepose og liggeunderlag. Eller løkker til vandrestave og økse. 

Materialer

Når du skal vælge din nye rygsæk, er det også ideelt at kigge efter hvilke materialer en vandrerygsæk er lavet af. De fleste vandretasker er typsik lavet af nylon og polyester samt forskellige blandinger, alt efter brand og producent.  Materialet på rygsækken er også afgørende for hvor hårdfør og slidstærk tasken er. Grunden til at det typisk er nylon og polyester, er at det er et vandafvisende og langtidsholdbart materiale.

Derudover er det selvfølgelig vigtig du ser på hvad du skal bære i din nye vandrerygsæk. Skal du udelukkende bære lette ting og bløde genstande, kan et blødere og svagere materiale også gå an. 

Udover at være væsentligt for slidstyrken på tasken, kan materialerne kan nemlig også være en væsentligt faktor for vægten. 

Vægt

Næste punkt i overvejelserne til købet af din nye vandrerygsæk, er vægten på tasken. Her skal du overveje hvilken aktivitet og vandringer du vil bruge din nye vandrerygsæk til. Skal du blot vandre endagsture er der ingen grund til at få en tung rygsæk med mange detaljer. Jo mere minimalistisk du vælger i forhold til designet på tasken, jo lavere vil vægten også blive. 

Design

Når du ser efter din nye vandrerygsæk, vil du helt sikker også have din egen holdning til hvordan den skal se ud, om den skal være moderne eller retro, basis farve eller noget helt andet. Der findes mange forskellige designs alt efter brands og det er en god ide at se hvad som findes på markedet.  

Pris

Prisen har selvfølgelig også en betydning for valget af din nye vandrerygsæk. Prisen ligger mellem de 700,- til omkring de 5000,-. Det afhænger selvfølgelig af hvilken størrelse rygsæk du har brug for, materialer og design samt brand. Når du skal købe din nye rygsæk kan det godt føles som mange penge, men hvis du allerede ved at du skal bruge din taske mere end et par gange, så kan det godt betale sig. Pris og kvalitet hænger sammen, særligt når det gælder godt udstyr.

5 tips til vandrerygsæk

Tip 1: Vælg en rygsæk som er komfortabel!

Det er forskelligt, hvor meget vægt der er i ens rygsæk, når man vandrer. Det kommer helt an på det udstyr, du har brug for. Men hvis vi tager udgangspunkt i at en oppakning vejer 12 kg, som ikke lyder af meget, kan du ved at smide 12 kg i en gammel skoletaske, hurtigt mærke hvor ubehageligt det bliver, når du går med den i længere tid, fremfor hvis du smider dine 12 kg i en vandrerygsæk med et godt bæresystem som passer til din ryg!   

Tip 2: Spar penge

Hvis du allerede nu ved, at du skal på vandretur om et halvt år, så er det en god ide at holde øje med tilbud. Derudover er det en god ide fra start at købe en rygsæk som passer, så du næste gang ikke skal købe endnu en, fordi den første ikke holdt til andet end én tur. Skal du derimod kun bruge en vandrerygsæk til ën tur i hele dit liv, så er der ingen grund til at spendere penge på en dyr taske.   

Tip 3: Valg af størrelse

Det er træls at komme afsted med en for lille rygsæk, så udstyret bliver nødt til at hænge uden på tasken og dingle. Find derfor alt frem du regner med primært at skal bruge hver gang, så du får en fornemmelse af hvor meget det egentligt fylder, og hvor stor en taske du har behov for. 

Tip 4: Vælg rygsæk efter klimaet!

Skal du vandre sydpå og backpacke i de varmere lande, så er det vigtigt at købe en vandrerygsæk med gode udluftningsmuligheder, så du undgår at blive gennemblødt af sved og skrabemærker heraf, når du går. Skal du derimod vandre i bjergene, vil en mere hårdfør vandrerygsæk være ideelt, til det kraftigere vejr.  

Tip 5: Træn i at gå med din vandrerygsæk

Når du har købt din nye rygsæk, så kan du med det samme begynde at gå med den. Det vil være en klar fordel til når du skal på den længere tur. Træn med vægt i rygsækken, så du både mærker hvordan det føles, vender din krop til det og samtidig får rygsækken tilpasset til din krop. Så kan du undgå unødvendigt slid på din krop undervejs på den rigtige vandretur.

Vandrerygsæk mærker

Osprey 

Osprey startede ud i 1974, og er et af de mest kendte mærker indenfor vandrerygsække. Brandet er grundlagt af Mike Pfotenhauer, som startede ud på en enkel symaskine med at bygge dags tasker og vandrerygsække til kunder i Santa Cruz, da han elskede at høre historierne om, hvor vandrerygsækkene endte med at rejse rundt i verden.

Osprey er kendt for den høje kvalitet og brugervenlighed. Osprey har desuden skabt en app, hvor du ved hjælp af kameraet kan måle hvilken størrelse vandrerygsæk, som vil være ideelt for dig. 

Fjällräven

Fjällräven er grundlagt i 1960 af svenske Åke Nordin. Grundlaget for firmaet startede egentligt 10 år tidligere, hvor Åke Nordin manglede en komfortabel rygsæk med plads og bærevne til hans udstyr. Her gik han igang med sin fars værktøj og sin mors symaskine nede i kælderen, hvoraf det første officielle Fjällräven produkt blev skabt. Idag er Fjällräven nok det meste kendte outdoor brand som besidder kvalitet, særligt med deres kendte G-1000 stof. 

The North Face

Brandet er opkaldt efter den koldeste side på et bjerg, men startede faktisk ud på stranden i San Francisco, af to vandrere i 1966. De startede ud med en lille butik med bjergbestigningsudstyr, som senere udviklede sig til både tøj og vandrerygsække.

The North Face har gennem tiden udvidet og været nytænkende med alle deres produkter, hvilket også gør dem til et af de mest kendt brands. The North Face kernen er bygget på tanken om, at udforskning skaber et bånd til det fri, til at opdage og til at inspirer folket til at beskyttet jorden.  

Gregory

Gregory Mountain Products er grundlagt i 1977 af Wayne Gregory. Wayne designede sin første rygsæk da han var 14 år gammel, og havde en mission om at rygsækken skulle følge kroppen og være komfortabel. Derudover var Wayne yderst innovativ, og kendetegnet ved Gregorys vandrerygsække er de gennemtænkte detaljer og robuste materialer. 

Lowe Alpine

Det amerikanske brand, Lowe alpine, blev grundlagt i 1967. Brandet blev grundlagt, da Greg Lowe fremstillede en vandrerygsæk med ramme af aluminium for at fremme transporten af tungt udstyr.

Selve firmaet blev registreret som produkt virksomhed i 1972, da broderen Mike Lowe lånte pengene dertil. Frem til 2014 har brandet også produceret tøj, men det stoppede da firmaet blev solgt. Greg Lowe var selv bjergbestiger, og designede dermed også rygsække med henblik på det hårde slid i det fri.

Hvad siger undersøgelser om vandrerygsæk?

Din bærekomfort påvirkes også af vægten i din taske, særligt over større distancer!

En undersøgelse fra Embry-Riddle Aeronautical University, har påvist at hvordan pakke vægten på en vandretur kan påvirke negativt, hvis vandrerygsækken er overbelastet. Her er der særligt fokus på hvordan særligt langdistance-vandrere bliver mere og mere negativ påvirket gennem antallet af kilometer, jo mere tasken vejer. 

Samtidig er der fokus på,  hvordan du som vandre kommer til at gå ukomfortabel og øger chancerne for skader når der er for stor belastning, heriblandt forstuvninger, muskeltræthed og skader i det bløde væv. Undersøgelsen illustrerer derfor også hvorfor du skal finde den rigtige vandrerygsæk, til den vægt som du skal bære på, og giver god grund til både at prøve den med vægt og træne dig til at gå med den.

Din kropsvægt påvirker også din bærevene..

I studiet  Backpack Weight and the Scaling of the Human Frame har de designet en model, som gennem personvægt og rygsæk-vægt, skulle kunne forudsige den maksimale pakkevægt for en vandretur afhængig af kropstype.

Her beskrives der i studiet, også hvordan egenskaberne i bæresystemet på vandrerygsække er forskellige alt efter din kropstype og din kropsstørrelse. Der er ligeledes undersøgt hvilken kropstype som har mulighed for at bære mest, og her forklares det hvordan ens styrke også stiger med vægten, og at en som har en større overvægt derfor har nemmere ved at bære en tungere taske. 

Jo højere pakkevægt, jo højere chance for skader og uheld! 

Det lyder som en myte, men det er det ikke.  En undersøgelse fra U.S. Army Research Institute of Environmental Medicine har taget udgangspunkt i musklernes belastning under vandring. Her kunne de konkludere at jo højere belastning og pakkevægt, jo mere usikker et bevægelsesmønster får du igennem vandringen.

Dette skyldes at kroppen går i beskyttelse, så kroppen ikke kun belastes et sted. I stedet begynder vægten også at belaste knæ og skuldre, frem for kun at belaste hofterne. Samtidig formindskes skridsikkerheden ved højere belastning, og chancerne er derfor også større for at opnå skader og faldulykker. Vælg derfor din oppakning med omhu, og det som er nødvendigt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken vandrerygsæk er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandrerygsække. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vandrerygsækkene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vandrerygsæk?

Valget af vandrerygsæk afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Referencer
  • “Effects of Pack Weight on Endurance of Long-distance Hikers.” https://commons.erau.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1139&context=edt. Åbnet 16 feb. 2021.
  • “Backpack Weight and the Scaling of the Human Frame: The Physics ….” https://aapt.scitation.org/doi/full/10.1119/1.4897584. Åbnet 16 feb. 2021.
  • “(PDF) The Effects of backpack weight on the … – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/235127918_The_Effects_of_backpack_weight_on_the_biomechanics_of_load_carriage. Åbnet 16 feb. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Michelle Pedersen
Michelle Pedersen

Michelle fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Når man ligesom Michelle er vokset op med Nationalparken Thy i ens baghave, skal det gå grueligt galt, hvis friluftsliv ikke bliver ens store passion. For hendes vedkommende har det resulteret i, at hun i dag arbejder som pædagog i en naturbørnehave, hvor hun udfolder sine friluftsfærdigheder på daglig basis – alt lige fra at bygge ting af naturens elementer til at lave mad over bål. Ved siden af sit arbejde læser hun til friluftsvejleder, og bruger løbende den viden hun tilegner sig på uddannelsen på sine egne friluftsture.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj