Outdoor bukser

Mand og dame iført outdoor bukser

Et aktivt friluftsliv kræver solidt tøj, der er vandafvisende og kan tåle slid fra udfordrende omgivelser. Især outdoor bukser skal kunne tåle lidt af hvert, og i denne artikel finder vi de bedst egnede friluftsbukser.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af outdoor bukser. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Outdoor Bukser Test: Top 5 Bedste Outdoor Bukser

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. RevolutionRace GP Pro

Bedste outdoor bukser

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste outdoor bukser” er GP Pro fra RevolutionRace. Hvis du leder efter en alsidig buks til sommer og vinter og let og kuperet terræn, er denne lige sagen. Den er også åndbar og stretchy, hvilket gør den super behagelig at have på.

Annonce

2. RevolutionRace Nordwand Pro

Bedste billige outdoor bukser

Pris: 629 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige outdoor bukser” er RevolutionRace Nordwand Pro, som er en dejlig let, ventilerende og slidstærk buks. Lommerne, ventilationsåbninger og forstærkningerne ved knæene gør den oplagt til al slags friluftsliv.

Annonce

3. Fjällräven Karl/Karla Pro

Bedste premium outdoor bukser

Pris: 1.091 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium outdoor bukser” er Fjällräven Karl/Karla Pro. Buksen er en teknisk avanceret buks, som med sin G-1000 er modstandsdygtig overfor vind og vand og kan derfor udsættes for al slags vejr og klima. Buksen har en pasform der gør den egnet til friluftsliv såvel til hverdagsbrug.

Annonce

4. RevolutionRace GP Pro Zip-Off

Bedste outdoor bukser til sommer

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste outdoor bukser til sommer” er GP Pro Zip-Off. En stilren og overraskende slidstærk friluftsbuks, der med zip-off funktion kan omdanne buksen til shorts på under 30 sekunder. Ydermere har buksen et letvægtsdesign og ventilationsmuligheder.

Annonce

5. Lundhags Makke Pants

Bedste outdoor bukser til vinter

Pris: 1.432 DKK

Vinderen i kategorien “bedste outdoor bukser til vinter” er Lundhags Makke. Buksen er designet til friluftsaktiviteter i det våde efterår og de kolde vintermåneder. Bukserne er ekstra polstret mod kulde og er udstyret med vandtætte områder på knæ og bagdel.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til outdoor bukser

Sådan vælger du friluftsbukser

Et par gode friluftsbukser vil du få glæde af i mange år. Friluftsbukser er nemlig bygget til det aktive friluftsliv og kombinerer slidstyrke, komfort og beskyttelse imod vind og vejr. Der findes rigtige mange kvalitetsprodukter på markedet. Derfor guider vi dig frem til de bedste outdoor bukser, der passer til netop dit behov.

Mand med gule outdoor bukser

Hvorfor skal jeg købe outdoor bukser?

Mange friluftsaktiviteter stiller store krav til din påklædning. Det skal både være slidstærkt og give god bevægelsesfrihed, så det holder til, at du lægger på knæ og tænder bål. Samtidig skal det holde dig varm og tør. Det stiller krav til de valgte materialer. Fordelen ved outdoor bukser er, at de er specifikt bygget til et aktivt liv i skoven.

De er typisk lavet af hårdføre materialer, der er forstærket på udvalgte steder som knæ og bagdel, men som samtidig er fleksibelt nok til, at du kan bevæge dig frit uden at føle dig hæmmet af bukserne. Et andet kendetegn er mængden af lommer, hvor du kan opbevare dine mest værdifulde ting, såsom en kniv og en foldesav, tændstål og andet grej. 

Friluftsbukser vs. vandrebukser

Inden vi går videre, så lad os lige slå fast, at friluftsbukser og vandrebukser ikke er det samme. Der er en forskel. Da friluftsbukser er designet til længerevarende ophold i skoven og aktiviteter såsom bushcraft, bålmad og overnatning i shelter, er friluftsbukser typisk bygget i et kraftigere materiale med større slidstyrke og med praktiske lommer. Vandrebukser er på den anden side lettere, har bedre åndbarhed og sørger at vandreren ikke er begrænset i sine bevægelser.

Hvilke outdoor bukser skal jeg vælge?

Som udgangspunkt skal du vælge de outdoor bukser, der passer til den aktivitet, du skal lave. Du går generelt ikke galt i byen med et par outdoor bukser med god slidstyrke og forstærkning på både knæ og bagdel. Samtidig må der gerne være mulighed for at vokse dem, så du forbedrer de vind- og vandafvisende egenskaber. Og det gør heller ikke noget, hvis bukserne har nogle gode lommer, så der er plads til dit udstyr. 

Men der findes også vandrebukser med specifikke fordele, alt afhængig af, hvilken sæson, vi er i.Skal du ud i skoven i de kolde måneder, er det værd at overveje friluftsbukser med isolerende fyld. Skal du ud på en regnvåd dag, er det værd at overveje friluftsbukser med softshell-materiale, der er mere vandafvisende end bomuld. Og skal du afsted på en varm sommerdag, giver det mening at overveje friluftsbukser med zip-off-funktion, så du kan forvandle dem til shorts.

Alle disse overvejelser dykker vi ned i, så du kan blive klogere på, hvilke friluftsbukser, der passer til dig og dit behov.

Kombinér friluftsbukserne med 3-lags-princippet

Når vi taler om friluftsbukser, er det oplagt at nævne lag-på-lag-princippet. Almindelige friluftsbukser kan sammenlignes med andre skal-lignende yderlag; det er i stand til at skærme dine ben mod vind og lette regnbyger, men giver ikke meget varme i sig selv. Hvis du kombinerer friluftsbukserne med det rigtige inderlag, har du pludselig en kombination af et isolerende underlag og en ydre skal, der kan bruges i både forår- og efterårssæsonen og på milde vinterdage.

Lag-på-lag-princippet kort fortalt består af to til tre lag og kaldes derfor også 3-lags-princippet. Det inderste lag skal virke som et temperaturregulerende element. Det andet lag, mellemlaget, er det isolerende element, og det tredje element, yderlaget, skal beskytte mod vind og vejr.

Lange underbukser i merinould

På grund af 3-lags-princippet er det en god idé at bruge lange underbukser som dit inderlag. Inderlaget kan enten bestå af merinould eller en uldblanding, da uldmateriale er fantastisk til at temperaturregulere og transportere sved væk fra kroppen. Samtidig er uld let og lugtresistent, hvilket gør det oplagt som inderlag. Du skal dog være opmærksom på, at merinould er en blødere udgave af uld, som er lettere og ikke kradser mod huden som almindelig uld kan have en tendens til at gøre.

Regnbukser 

Til våde dage i skoven er det en god ide at medbringe regnbukser som yderlag som beskyttelse mod nedbør og som ekstra beskyttelse mod vind. Regnbukser i softshell-materiale med en god membran er at foretrække for bedre åndbarhed og beskyttelse mod det våde element.

Beskyt dine friluftsbukser med dette tilbehør

Gaiters 

Gaiters kan være med til at forlænge holdbarheden af dine outdoor bukser, fordi de også virker som et beskyttende yderlag. Basalt set er gaiters en form for gamacher, du spænder på dine underben. De sidder forholdsvis tæt omkring skinneben og lægmusklen og yder god beskyttelse mod krat og torne, mod våde omgivelser samt bålgnister, der ellers kan brænde hul i bukserne.

Bælte

Et andet tip til at forlænge holdbarheden på dine bukser, er ved at bruge et bælte af god kvalitet. I stedet for at hænge en pung eller knivskeden i buksernes egne remme, kan du bruge bæltet og undgå pludselige riv, der kan ødelægge remme og syninger i bukserne. Bæltet kan enten være i et syntetisk materiale som nylon eller lavet af kalvelæder. Det vigtigste er, at det passer til dine buksers remme og at det sidder godt uden at flagre.

Vask af friluftsbukser

Hvor tit du bør vaske dine bukser, kommer meget an på, hvor tit du bruger dem. Som udgangspunkt bør du kun vaske dine bukser når det virkelig er nødvendigt og i stedet fjerne snavs og vaske beskidte områder med varmt vand og mild sæbe. 

Hvis du vasker dine bukser, så gør det ved 30 grader med vaskemiddel, der passer til bomuld og syntetisk materiale. Undgå at bruge skyllemiddel, da det efterlader en voksagtig hinde, der kan nedsætte funktionen på dine bukser.

Når du vasker dine bukser, vasker du snavs og eventuelt sved ud af materialet, men du vasker også noget af buksens belægning af for hver vask (mange friluftsbukser er normalt imprægneret med en bivokslignende belægning, der øger slidstyrken og vind- og vandresistensen).Derfor er det en god idé at vokse dine bukser efter hver tredje vask.

Sådan vokser du dine bukser

Der er forskellige producenter på markedet, der tilbyder imprægneringsvoks i en blanding af paraffin og bivoks. Det vigtigste er, at du vælger en type, der er formet som en sæbe. Det gør det lettere at imprægnere dine bukser.

 1. Tag voksblokken og stryg lange, jævne tag mod stoffet, så det efterlader et tyndt, jævnt lag. Tryk gerne lidt til, men undgå at lave ryk. På bukser er de vigtigste områder forlår, bagdel og eventuelt også skinneben.
 2. Smelt voksen med et strygejern (husk at tørre det godt af, når det skal bruges til andet tøj). Du kan også bruge en hårtørrer. Temperaturen skal være på lav til medium varme, så du smelter voksen ind i stoffet. Husk de lange, jævne bevægelser
 3. Gentag en to-tre gange, så du er sikker på, at du er kommet hele vejen rundt. 

Sådan syr du en flænge i dine bukser

En flænge i dine nye outdoor bukser er nærmest som at få den første bule i en ny bil. Men i modsætning til bilen, så kan vi selv gøre noget ved flængen eller hullet. Med en forholdsvis beskeden indsats, er det muligt at fikse dine bukser.

 1. Afhængig af, hvilken producent, der har lavet dine bukser, er det næsten altid muligt at få en gratis lap i det materiale, dine bukser er lavet af. Henvend dig i den butik, hvor du har købt bukserne. Alternativt kan du henvende dig til producentens danske kundeservice eller importør.
 2. Find saks, nål, tråd i samme farve som bukserne og din lap frem. 
 3. Klip lappen, så der er 1 cm margen omkring hullet eller flængen i bukserne.
 4. Fold lappens kanter indad mod buksen, så du undgår at lappen frynser. 
 5. Brug gerne et fast underlag, som du lægger ind i buksen under lappen. Det letter syarbejdet.
 6. Fastgør tråden til nåleøjet og husk at binde en knude, så trådens ende sidder godt fast efter første syning.
 7. Sæt lappen fast med synåle og begynd at sy lappen fast. Start indefra og ud. Sy lappen fast ad to omgange.
 8. Fastgør tråden i syningen og klip resten væk.

Valg af outdoor bukser

Valget af de rigtige friluftsbukser afhænger alt sammen af dit behov.

Til bushcraft-aktiviteter i skoven, hvor du måske også gerne vil tænde et bål og lave mad, er det en god idé at vælge friluftsbukser, der har gode slidstærke egenskaber. De skal kunne holde til aktiviteter, hvor du sidder på knæ, bøjer og strækker dig og sidder på rafter med knaster, der ville rive normale bukser i stykker. 

Samtidig må der gerne være masser af praktiske lommer i friluftsbuksen til din kniv, foldesav eller økse samt en ekstra lomme til det optændingsmateriale, du finder på vejen hen til lejren.

Omvendt, skal du i skoven om sommeren eller i et varmere klima sydpå, er lettere materiale at foretrække, da det vejer mindre og tilbyder bedre bevægelighed. Herunder vil vi komme nærmere ind på forskellige typer friluftsbukser.

Typer

Der er to slags outdoor bukser. Bukser med fast længde og bukser med zip-off funktion. 

Med fast længde

Outdoor bukser med fast længde er ganske almindelige friluftsbukser. De er fremragende til helårsbrug, og især i lettere køligt klima. De er generelt lettere end outdoor bukser med zip-off fordi de ikke har en lynlås nede ved knæleddet. Ulempen er naturligvis, at de ikke er lige så fleksible som outdoor bukser, der kan lynes om til shorts.

Med zip-off

Outdoor bukser, der på ingen tid kan forvandles til shorts, er deres lave vægt værd i guld på varme sommerdage. Den indlysende fordel er, at du kan vandre frem til din lejr med lange bukser uden skrammer eller brændenældebid, lyne den nederste halvdel af, og vade rundt i lejren med shorts. Samtidig er outdoor bukser med zip-off funktion mere fleksible og kan bruges på tværs af sæsoner. Ulempen er, at lynlåsen er sårbar og kan gå i stykker. 

Detaljer du skal kigge efter

Få eller mange lommer

Er du typen, der gerne vil have plads til kniven, kort og kompas, og som også gerne vil have plads til birkebark og andet optændingsmateriale, du finder på din vej, så er det måske en god ide med et par outdoorbukser med mange lommer. Omvendt, er du mere minimalistisk indstillet, er der også mulighed for at vælge friluftsbukser, hvor der kun er de mest nødvendige lommer. Baglommer er til gengæld en detalje, der for alvor kan skille vandene.

Nogle mener, at de gør buksen mere sårbar over for vind og vejr, og at der ikke er nogen grund til at bære noget i baglommen. Andre foretrækker baglommen, da det føles mere naturligt for dem at bære småting på bagen. Uanset hvad du foretrækker, kan du finde begge typer.

Softshell materiale eller ikke

Et par outdoor bukser med softshell materiale er oplagt til overgangsvejret i forår og efteråret, hvor kold vind og pludselige skift i vejret ofte forekommer. Der findes forskellige typer softshell materialer, hvor de mest udbredte er nylon- eller polyester, der føles blødt og glat mod huden. Tit er der blandet elastan i for at gøre materialet mere strækbart.

Med eller uden ventilationslommer

Ventilationslommer er velegnet til de dage, hvor du enten er meget aktiv i skoven eller hvor temperaturen svinger fra køligt til varmt på få minutter og har brug for at regulere temperaturen. Lommerne sidder typisk på siden af låret og/eller nede omkring underbenet. Nogle lommer er også konstrueret med et mesh-for ind mod huden, der beskytter mod indtrængende gæster som dyr og insekter. Fordelen ved ventilationslommer er, at du hurtigt er i stand til at komme af med ekstra varme uden at skulle skifte tøj.

Vejrforhold og sæson

Generelt set er det godt at have et par outdoor bukser på hylden, der passer til det omskiftelige sydskandinaviske klima. Hvis dine bukser er i stand til at afvise vind og vand, er forholdsvis slidstærke og forstærkede på knæ og bagdel, kan du stort set bruge dem hele året herhjemme. Det kan være en fordel at supplere med et par zip-off friluftsbukser til sommerbrug.

Omvendt, skal du dyrke friluftsaktiviteter i områder med ekstreme minusgrader, bør du overveje at købe termo-vandrebukser som er velegnet til det klima.

Terræn

Det er vigtigt, at du har overvejet, hvilket terræn, du skal bruge dine friluftsbukser i. Skal du ud i hårdt terræn, er det vigtigt, at du vælger et par bukser, som er vind- og vandresistente og som er forstærket på knæ og bagdel. Skal du på bushcrafttur til nordligere egne i Norge eller Sverige, bør du overveje, om dine friluftsbukser også være med isolerende fyld.

Køn

Mænd og kvinder er forskelligt bygget omkring talje og hofte, og det afspejler sig også i opdeling af outdoor bukser i herre- og damemodeller. Generelt set er herremodeller større i længde og vidde og er konstrueret smallere omkring talje og hofte, hvor damemodeller har lidt mere plads omkring talje og hofte. Dog skal man ikke lade sig begrænse of kønsopdelingen. Kvinder kan fint finde herrestørrelser, der passer til dem, og omvendt.

Materialer

Ydermateriale

Outdoor bukser kan være lavet af forskellige materialer og vævning. De to mest anvendte materialer er bomuld og syntestisk stof som polyester, nylon og elastan. Typisk blander man bomuld med polyester for at skabe en outdoor buks, der både er slidstærk og strækbar. 

Bomuld

Bomuld er langsomt ved at blive udfaset som materiale til friluftsudstyr, heriblandt outdoor bukser, da syntetisk materiale både er lettere, mere elastisk og mindre klimabelastende end bomuld. Fjallräven er en af de producenter, der blander 30-40 % bomuld i deres G-1000-materiale for at sikre en optimal slidstyrke.

Polyester

Polyester er som nævnt et lettere og mere fleksibelt materiale, der sikrer god bevægelighed, hurtigtørrende funktion og komfort i dine outdoor bukser. Til gengæld er syntetisk materiale ikke lige så slidstærkt som bomuld. Det kan derfor være en fordel at vokse sine bukser for at forstærke dem.

Membran 

Når det kommer til membraner, er de fleste outdoor bukser belagt med en vind- og vandafvisende belægning/voks, der styrker bukserne evne til at modstå vejr og vind. I modsætning til regnbukser, er membraner såsom GORE-TEX ikke så udbredt blandt friluftsbukser. Forventer du voldsomme mængder nedbør på din tur i skoven, så medbring et par regnbukser.

Isolering og foring

Outdoor bukser fås med isolering i sig til de kolde vintermåneder og er et udmærket supplement til lange uldunderbukser som dit inderste lag. Isoleringsmaterialet består typisk af syntetisk fiberfyld og kan i nogle tilfælde også bestå af dunfyld.

Afhængig af, hvor kuldeskær du er, anbefaler vi at kombinere inderlag, såsom uldunderbukser, med isolerede outdoor bukser, når temperaturen falder til under frysepunktet. Ellers kan du risikere at opbygge for meget varme og sved, som efter et stykke tid vil nedkøle din krop og få dig til at fryse endnu mere.

Funktioner

Outdoor bukser kommer med et hav af forskellige funktioner, og det kan være svært at afgøre, hvad der er vigtigst i forhold til dit behov. Hvor vigtige er de forskellige funktioner, og hvad har jeg egentlig brug for? Herunder giver vi en beskrivelse af de vigtigste funktioner.

Vind- og vandresistens

Outdoor bukser skal helst kunne tåle en mindre byge eller to uden at dine ben bliver våde. De skal helst også gerne kunne skærme dine ben mod vind. De fleste friluftsbukser er lavet af bomuldsmaterialer, der kan vokses med bivoks, der forstærker vind- og vandresistensen i dine bukser.

Lommer

Nogle outdoor bukser har mange lommer, andre har få. Det er egentlig op til dit eget behov, hvad du synes, der passer til dig. Som udgangspunkt bør lommerne være let tilgængelige og forholdsvis rummelige.

Ekstra slidstærke områder

Gode outdoor bukser har typisk en forstærkning på knæ, skinneben og fodende samt bagdelen, da det er disse områder, der er mest udsat for slitage. 

Mulighed for ekstra ventilation

Er du på tur i omskifteligt vejr, er der en fordel at kunne lyne op ved låret og lufte lidt ud. Udluftningen foregår ved en integreret lynlås, der sidder ved lår eller underben, hvor der måske også er syet et mesh-for ind mod huden til at beskytte mod større dyr og insekter.

Isolering

Outdoor bukser til vinterbrug skal helst være isoleret med fiber- eller dunfyld.

Myggetæthed

Sommertid er også myggetid, især ved vådområder. Der kan det være en god ide at kigge efter outdoor bukser, der er vævet så tæt, at myggene ikke kan stikke igennem.

Størrelse og pasform

Den rette størrelse er vigtig, da den har afgørende betydning for dine outdoor buksers funktionalitet, pasform og holdbarhed. Er de for stramme ved inderlårene og skridtregionen, risikerer du, at de sprækker, når du bukker dig ned. Er de for løse, risikerer du, at de poser ved dine støvler eller falder ned. Samtidig skal du være opmærksom på terræn, vejrforhold og dine egne præferencer.

De fleste outdoor bukser er designet, så de sidder stramt og tæt omkring mave og hofter. Samtidig har de brede bukseben, så de beskytter godt mod insekter, krat og brændenælder. Som udgangspunkt skal outdoor bukser føles behagelige med god pasform og bevægelighed. Du skal både kunne bukke dig ned og ikke risikere, at de falder ned om benene på dig. 

Alle størrelser er gennemsnitsstørrelser. Det skal du være opmærksom på. Ingen outdoor bukser er skåret over samme mål. Der vil ofte stå i beskrivelsen, om bukserne er med “regular fit” eller “slim fit”. “Slim fit” er typisk mere kropsnær end “regular fit”-modellen. Du kan vælge at gå en størrelse op, hvis du føler dig bedst tilpas med tykt lag under dine bukser. Dog skal du være opmærksom på, at store outdoor bukser godt kan pose og være i vejen ved fysisk aktivitet.

Er du stadig i tvivl, kan du læne dig op ad diverse størrelsesguides. Her skal du starte med at finde størrelsen for din talje, din hofte og din benlængde. Herefter vil du finde den størrelse, producenten mener, passer til dig. Igen, prøv bukserne og prøv gerne flere størrelser, så du kan sammenligne dem.

Herrestørrelser

 

40

42

44

46

48

50

52

54

56

58

60

Talje

68

72

76

80

84

88

92

96

100

104

108

Hofte

88

92

96

100

104

108

112

116

120

124

128

Benlængde

77/

82

78/

83

79/

84

80/

85

81/

86

82/

87

83/

88

84/

89

85/

90

86/

91

87/

92

Damestørrelser

 

32

34

36

38

40

42

44

46

48

50

52

Talje

60

64

68

72

76

80

84

88

92

96

100

Hofte

84

88

92

96

100

104

108

112

116

120

124

Benlængde

74/

79

75/

80

76/

81

77/

82

78/

83

79/

84

80/

85

81/

86

82/

87

83/

88

84/

89

Vægt

Selvom der er forskel på, hvor meget outdoor bukser kan veje, bør du ikke overtænke vægten. Outdoor bukser er i sig selv ikke voldsomt tunge, men det spiller naturligvis en rolle, hvis du ønsker at pakke let og gerne vil skære unødvendig vægt fra. Du skal dog vide, at øget slidstyrke og funktionalitet øger vægten på dine outdoor bukser, så du skal afgøre med dig selv, om hvorvidt vægt eller øget slidstyrke og funktionalitet er vigtigst for dit behov.

Farve

Når det kommer til farver på outdoor bukser, er der sket et ryk fra de mere konservative sorte, grå og naturgrønne farver. I dag finder du outdoor bukser i farvestrålende nuancer såsom orange, gul og mange andre farver.  

Pris

Prisen på outdoor bukser spænder vidt. Der findes outdoor bukser til under 1000 kroner og der findes outdoor bukser til over 3000 kroner. Inden du køber dine bukser, er det en god ide at kigge på dit budget og finde ud af, hvor meget du ønsker at bruge på et par nye friluftsbukser.

Pris og kvalitet går ofte hånd i hånd. Du kan sagtens finde friluftsbukser med udmærket holdbarhed og gode lommer til 500-700 kroner. Ønsker du mere slidstærkt materiale og flere funktioner, skal du forberede dig på at betale 1000-1500 kroner. Og hvis du ønsker et par outdoor bukser med foring til vinterbrug, så ligger prislejet fra omkring 2000 kroner og op.

Holdbarhed

Den nemmeste måde til at forlænge dine outdoor buksers holdbarhed på, er at vaske det korrekt og opbevare det ordentligt når du ikke bruger det. For at bevare de gode vind- og vandafvisende egenskaber, er det vigtigt, at du vasker og imprægnerer dem efter hver tredje vask.

Materialet spiller også en væsentlig rolle i forhold til, hvor slidstærke dine outdoor bukser er. Fjallrävens G-1000®-materiale eller Helikon-Tex Duracanvas®-materiale er blot et af flere eksempler på slidstærkt bomuldsmateriale, der er blevet konstrueret til outdoor-brug. Gå gerne efter bomuldsmateriale, der er egnet til at blive behandlet med bivoks.

5 tips til outdoor bukser

Tip 1: Voks dine bukser med bivoks

Du kan med fordel imprægnere dine outdoor bukser for at styrke de vandafvisende og vindtætte egenskaber. Efter imprægnering bliver dine bukser en smule stivere i det, men det går hurtigt væk efter kort tids brug.

Den mest kendte voks er Fjallrävens Grønlandsvoks, der er lavet af paraffin og bivoks. Oprindeligt er det designet til Fjallrävens beklædning, G-1000® -materialet, men kan naturligvis bruges til andre bomuldsmaterialer. Du gnider voksen ind i stoffet og smelter det efterfølgende ind i materialet ved et strygejern eller en hårtørrer ved moderat varme. Lad det tørre ind indtil materialet føles stift. Gentag gerne et par gange for at styrke effekten af voksen.

Tip 2: Brug bæltet til at hænge udstyr i

En nem måde at forlænge levetiden på dine buksers remme er at bruge et godt bælte til at hænge din kniv og andet tilbehør. På den måde slider du ikke unødigt på buksernes remmeholdere. Et godt bælte til bushcraft og andre friluftsaktiviteter er enten lavet af læder eller syntetisk materiale og har en god bredde, så du kan hægte din knivskede, pung eller andet tilbehør på.

Tip 3: Beskyt dine bukser med gaiters

Gaiters er en slags gamacher til friluftsmennesket, der normalt bliver brugt til at forstærke underdelen af outdoor bukser i snevejr. Du kan med fordel også bruge gaiters i vådt vejr eller hvis du skal gå igennem tæt krat for at undgå huller i dine bukser. Gaiters er også gode omkring bålet, da de tilbyder et ekstra lag beskyttelse mod bålets gløder.

Tip 4: Hægt bukserne til dine støvler med kroge

Det kan ske, at dine bukser glider op og eksponerer dine sokker for og underben for vind og vejr. Der kan du med fordel bruge de indbyggede kroge i kanten af dine friluftsbukser, som du kan hægte fast forrest på dine støvler. Er der ingen indbyggede kroge i bukserne, kan du bruge stramme buksekanten med snor.

Tip 5: Brug knæpuder

Man ender ofte på enten sin bagdel eller sine knæ, når man skal tænde bål, binde rafter eller save brænde. Gør dig selv en tjeneste og brug knæpuder til at skåne dine knæ. De fleste outdoor bukser har en indbygget lomme, hvor du kan indsætte knæpuder. De er enten lavet i en hård plastikkappe, der sidder omkring knæleddet eller i silikonepuder, man indsætter i knælommerne.

Outdoor bukser mærker

Fjallräven

Den røde polarræv er blandt verdens mest genkendelige varemærker. Og navnet Fjallräven er vel med rette outdoor producenternes svar på Ikea. Siden Åke Nordin stiftede virksomheden i 1960 har Fjallrävens produkter været kendetegnet ved meget høj kvalitet, stor funktionalitet og innovation samt brug af bæredygtige materialer.

Mest kendt på verdensplan er rygsækken Fjallräven Kånken, der revolutionerede skoletasker i 1970’erne og nedbragte antallet af svenske skolebørn, der havde ondt i ryggen som følge af for tunge og for dårligt producerede skoletasker.

Lundhags

Skomager Jonas Lundhag fra Östersund i det nordlige Sverige fik i 1932 den ide at skabe en virksomhed, der producerede vandresko og støvler til friluftsmennesket. Siden da har man udvidet produktporteføljen til også at inkludere funktionel beklædning, rygsække og turskøjter.

Härkila

Härkila er mest kendt for at producere jagttøj, som er skabt til at kunne klare det barske skandinaviske klima, der tit kan svinge fra tørt til blæsende og vådt klima. Det betyder, at Härkila har fokus på slidstærke materialer, der både er åndbare, men som også modstår regn og vind. 

Haglöfs

Haglöfs historie går tilbage til starten af Første Verdenskrig i 1914, da Viktor Haglöf begyndte at sælge rygsække til de lokale skovarbejdere og landmænd i Dalarna i Midtsverige. I dag er producenten et internationalt anerkendt varemærke med stigende popularitet i Europa og Japan. Haglöfs outdoor bukser er især kendt for deres gode vandafvisende egenskaber.

Montane

Montane er et britisk mærke, der blandt andet er kendt for sine friluftsbukser med indbygget livrem. De leverer blandt andet teknisk outdoor bukser og tøj til bjergbestigning og andre krævende friluftsaktiviteter, så deres produkter er af rigtig god kvalitet, vejer ikke meget og kommer med smarte funktioner i sig.

Hvad siger undersøgelser om outdoor bukser?

Brug af lange bukser i tropisk klima får dig ikke til at svede mere

Sværger du til shorts når temperaturen viser 20 grader eller mere? Måske kan denne undersøgelse få dig til at ændre mening. Ifølge denne undersøgelse, der undersøgte kropstemperaturen hos en gruppe med shorts og en gruppe med lange bukser, der alle arbejdede udenfor i tropisk klima, var der ingen forskel i kropstemperatur ved endt arbejdsdag.

Konklusionen var, at det ekstra stykke bare hud hos shortsbærerne, ikke var nok til at flytte mere varme væk fra kroppen end de, der bar lange bukser. Så er du i tvivl om, hvorvidt du skal tage shorts eller lange bukser på til sommerens friluftsaktiviteter, så køb et par outdoor bukser med zip-off funktion. Så slår du to fluer med et smæk.

Outdoor bukser og tøj er mere populært end nogensinde før

Markedet for friluftstøj er vokset markant i takt med den stigende interesse for friluftsliv, som vi oplever herhjemme, og som også stiger på globalt plan. Både outdoor industrien, tøjproducenter og forskere kan, ifølge denne undersøgelse, redegøre for en voksende trend blandt forbrugere. De vil have mere tøj, der egner sig til en tur i skoven. Den gode nyhed er, at i modsætning til tidligere tiders praktiske tøj, der både var tungt og knap så komfortabelt, så efterspørger forbrugerne i dag friluftstøj, der både er funktionelt og komfortabelt.

Friluftsfolk er ikke klimabevidste når de køber tøj

Den dårlige nyhed er, at den øgede efterspørgsel på friluftstøj belaster den selvsamme natur, som vi alle gerne vil mere ud i. Og ifølge dette studie, er der intet, der tyder på, friluftsfolk træffer klimabevidste beslutninger, når de køber outdoor tøj.

Man skulle ellers tro, at længerevarende ophold i naturen og en større interesse og viden om de forhold, der påvirker jordens ressourcer ville have en vis indflydelse på valg af outdoor tøj. Men ifølge undersøgelsen baserer forbrugere af outdoor tøj og udstyr deres valg på pris, viden om udstyret og modetendenser frem for andre valg såsom bæredygtige materialer, genbrug af blandt andet plastik og bomuld og andre klimavenlige tiltag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke outdoor bukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste outdoor bukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger outdoor bukser?

Valget af outdoor bukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Wearing long pants while working outdoors in the tropics does not ….” 5 feb.. 2013, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1753-6405.12013. Åbnet 18 feb.. 2021.
 • “Protective Clothing’s Function and Application – Analysis of Outdoor ….” 27 dec.. 2012, https://www.researchgate.net/publication/272632349_Protective_Clothing’s_Function_and_Application_-_Analysis_of_Outdoor_Protective_Clothing_Design_and_Comfort_Performance . Åbnet 18 feb.. 2021.
 • “The Ultimate Paradox of Outdoor Garment Consumption – GUPEA.” https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39851/1/gupea_2077_39851_1.pdf. Åbnet 18 feb.. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj