Vandrebukser

Tre iført vandrebukser

Vandrebukser er bragt til verden af én simpel grund; nemlig at være med til at give dig den bedste oplevelse! Bukser til at vandre i tilgodeser dine behov, er modstandsdygtige og bringer dig langt uanset vejr og miljø.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Johnny Minor og Anna Bregendahl lavet en test af vandrebukser. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vandrebukser Test: Top 5 Bedste Vandrebukser

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. RevolutionRace GP Pro

Bedste allround vandrebukser

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandrebukser” er RevolutionRace GP Pro. Vandrebukserne har stretch, forstærkninger på knæ, sædeparti og underben. Ventilationslynlåse giver mulighed for ekstra ventilation. Et par komfortable vandrebukser til en fornuftig pris.

Annonce

2. RevolutionRace Nordwand

Bedste billige vandrebukser

Pris: 629 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vandrebukser” er RevolutionRace Nordwand. Her har vi fat i et par alsidige allround bukser til vandring med stor bevægelsesfrihed. De er vindtætte og vandskyende og har forstærkninger forneden.

Annonce

3. Fjällräven Karl/Karla Pro

Bedste premium vandrebukser

Pris: 1.091 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vandrebukser” er Fjällräven Karl/Karla Pro. Dette er Fjällrävens bedst sælgende buks, og det er ikke uden grund. Buksen er slidstærk grundet sit G-1000 Eco materiale og ekstra polstring, og så har de et minimalistisk design.

Annonce

4. Lundhags Makke Pants

Bedste vinter vandrebukser

Pris: 1.432 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter vandrebukser” er Lundhags Makke Pants. En umådelig dejlig buks at have på og meget vejrbestandig. Et oplagt valg til vinteren og generelt det Skandinaviske klima. Bevægelsesfriheden og funktionaliteten er også i top.

Annonce

5. RevolutionRace GP Pro Zip-Off

Bedste sommer vandrebukser

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sommer vandrebukser” er RevolutionRace GP Pro Zip-Off. Vandrebukserne er lette, har zip-off funktion så de kan konverteres til shorts og har masser af strech, så de er super behagelige at vandre i.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vandrebukser

Hvad er vandrebukser/trekking bukser?

Vandrebukser er bukser til vandring. De er lavet til at følge dig i uforudsigeligt terræn, i forskellige miljøer og under omskifteligt vejr. Derfor er de fleste vandrebukser også lette, slidstærke, åndbare samt vand- og vindafvisende. Når du skal ud og gå mange kilometer, er der ikke noget der er mere vigtigt, end tøj der sidder som det skal. Gnaver bukserne? er de for stramme? For løse? – Så er det på tide, at du får dig et par rigtige bukser, der sidder præcis som de skal!

Mange tror, at de sagtens kan vandre i almindelige jeans, eller løbebukser for den sags skyld. Og herre gud. Det kan man også uden tvivl. Jeans er klart mere slidstærke end løbebukser, mens løbebukser helt klart vinder point på bevægelsesfrihed – men hvorfor ikke kombinere de to ting? I langt de fleste vandrebukser får du ikke bare en slidstærk og alsidig buks, men også et par bukser der er vand- og vindafvisende, så du aldrig skal bekymre dig om miljø og vejr.

Dame iført vandrebukser

Hvorfor skal jeg købe vandrebukser?

Vandrebukser er en nøgleart i dit klædeskab, og der findes et hav af varianter på markedet i dag. Du behøver ikke længere at gå på kompromis med hverken slidstyrke, komfort eller bevægelsesfrihed, da de fleste trekkingbukser har det hele. Uanset hvilken tur du skal på, så stilles der krav til de bukser du skal vandre i.

Komforten er alfaomega, da det er bukser du enten skal gå langt i, eller have på i rigtig mange timer. Bevægelsesfrihed er også højt på listen sammen med slidstyrke, hvis du er på bjergvandring, eller skal gennem krat og skov. Fordelen ved vandrebukser, frem for løbebukser eller et par helt almindelige bukser er, at du får alle disse ting i ét par, og når man ikke skal bekymre sig om, at tøjet sidder forkert, eller om det nu også kan holde til udfordringerne, så bliver turen bare lidt sjovere.

Vandrebukser vs. outdoor bukser

Når man taler om vandrebukser og outdoorbukser, bliver de ofte omtalt som en og sammen ting, og de fleste bruger også deres bukser til mange forskellige aktiviteter og ikke KUN til eksempelvis vandring. Der dog nogle enkelte forskelle; Outdoorbukser er ofte lavet af et tykkere og mere robust materiale der gør dem ideelle til aktiviteter som f.eks. bushcraft.

Vandrebukser er typisk lettere, mere åndbare og behagelige til de lange ture. Med vandrebukser har man også muligheden for at vælge et par Zip-off bukser. Denne funktion giver en mere frihed da man ikke er nødsaget til at vælge imellem vandreshorts eller vandrebukser.

Hvilke vandrebukser skal jeg vælge?

Når du skal vælge vandrebukser, er det især vigtigt at have øje for 3 forskellige faktorer, der alle bør have indflydelse på, hvor valget falder:

  • Årstid
  • Pasform
  • Regulering af temperatur og vejrbeskyttelse
 

Vores ben er ikke lige så følsomme over for svingende temperaturer som vores overkroppe er. Derfor kan benene sagtens tåle, at have det både lidt for koldt og lidt for varmt. Når det så er sagt, er det dog stadig vigtigt for vores krops velbefindende, at alle dele er komfortable!

Overordnet set går du aldrig helt galt i byen, hvis bare dine vandrebukser sidder som de skal, og eventuelt har forstærkninger på knæ og bagdel. Sekundært må du overveje for hvad netop DINE behov er, og hvordan du forventer, at dine bukser skal leve op til det. Brug ovennævnte punkter til at danne dig et overblik over, hvad du forventer af dine vandrebukser.

Kombinér vandrebukser med andet vandretøj og/eller vandreudstyr

Du kan med stor fordel kombinere dine trekkingbukser med et par underbukser i merino uld til de kolde måneder eller aftener. Herudover kan du kombinere dine bukser med et par gaiters, der både passer godt på dine bukser og på dig. Ser vejrudsigten helt sort ud, kan det være en god idé at pakke et par regnbukser i tasken.

Lag-på-lag

Lag-på-lag-princippet, er som princippet lyder. Lag på lag. Vi refererer også til lag-på-lag-princippet som 3-lags-princippet, da vi taler om et inderlag, der er temperaturregulerende, et mellemlag der er isolerende, og et yderlag, der beskytter mod vejret.

Inderlag

Inderlaget skal være temperaturregulerende og svedtransporterende. Inderlaget kan enten bestå af merino uld eller en uldblanding. Fordelen ved merinould er dog, at det både er blødt og let. Inderlaget skal gerne sidde tæt til kroppen, da dets primære opgave er, at transportere sveden videre fra kroppen. Uld er temperaturregulerende, svedtransporterende og lugtresistent, hvilket gør det ideelt som det inderste lag i 3-lags-princippet. kombiner derfor gerne dine vandrebukser med et par fantastiske underbukser i merinould.

Mellemlag

Mellemlagets hovedfunktion er isolering. Det vil altså sige, at det vi vælger som vores mellemste lag skal holde os varme, og samtidig være svedtransporterende. Her vil det være rigtig fint, hvis du er en frossenpind, at tage et par lange uld underbukser på, som isolerer og holder dig varm fra ankler til hofte.

Yderlag

Ja, det sidste lag i 3-lags-princippet, er et yderlag, der beskytter mod vejret.
Dit yderste lag er selvfølgelig dine bukser!

Gaiters

Gaiters er egentlig et par gamacher, som du kan spænde omkring dine underben og hæfte til støvlerne. Gaiters er vandtætte, og lader dig vandre gennem fugtigt eller vådt græs, uden at du skal irritere dig over våde bukseben. Gaiters beskytter også bukserne mod unødig slid eller riv. Går du i krat eller skov, vil gaiters altså beskytte bukserne. Laver du bål i lejren, kan de også skærme dine vandrebukser fra flyvske gløder.

Regnbukser

Da vandrebukser ikke er vandtætte, kan det være en rigtig god idé at have et par regnbukser med i tasken. Regnbukserne kan nemt og hurtigt trækkes udenpå dine vandrebukser, så du undgår at blive gennemblødt. Det fleste regnbukser i dag ligger højt både i vandsøjletryk og åndbarhed, så du skal ikke være nervøs for at blive våd og klam, selvom du er aktiv. Regnbukser har dog en betydeligt lavere åndbarhed end dine vandrebukser, så træk kun i dem når regnen siler ned.

Vedligeholdelse af vandrebukser

Vask

Kig altid på vaskeanvisningen inden du vasker dine vandrebukser. Bukserne tåler sagtens en maskinvask, og du kan med fordel vælge et 30 graders program for at skåne miljøet. Brug et vaskemiddel der passer, til den type tøj du vasker, og undgå skyllemiddel!

Voks

Skal bukserne vokses, skal du sørge for, at dine vandrebukser er helt tørre inden du begynder på dette. Voksen vaskes typisk ud af bukserne efter 2-3 vaske, og du kan med fordel give dine bukser et ekstra lag voks på udsatte steder, inden du skal på tur.

Med voksblokken trækker du lange jævne tag mod stoffet. Brug herefter en hårtørre eller et strygejern til at smelte voksen ind i stoffet med samme jævne tag. Voksen smelter ved 55-60 grader, så hold strygejernet på middel varme. Afslutningsvis kan du gentage processen, hvis du ønsker at stoffet skal være mere vandafvisende.

Valg af vandrebukser

Vandrebukserne du skal vælge afhænger af dine behov. Hvilken aktivitet skal du bruge bukserne til? hvor skal du hen? Temperatur? vægt? Skal du gå Caminoen, eller vandre det danske land tyndt i sommerhalvåret, kan det være en rigtig god idé med et par tynde og åndbare bukser – og gerne zip-off. 

Kommer du i nærheden af bjerge eller klipper skal slidstyrken være i top, og du kan overveje for, om ikke du kan gå på kompromis med vægten, så dine bukser holder til det slidsomme miljø. Når først du ved hvad du vil have, er det også nemmere at finde de vandrebukser der passer perfekt til dig! 

Typer

Zip-off

Som det ligger i ordet zip-off, giver denne type bukser mulighed for at lyne en del af buksebenene af. De fleste zip-off bukser har lynlåsen placeret lige over knæet, hvor den ikke kommer i vejen, hvis man knæler ned eller hviler knæet mod noget. Zip-off bukser er en ideel løsning til vandreture i områder med skiftende temperaturer.

Det kan være på en vandretur i de norske fjelde, hvor det kan blive meget varmt på de opadgående strækninger, hvorefter det på toppen kan blive ganske køligt. Her er det rigtig godt med et par bukseben der nemt og hurtigt kan lynes af, og hurtigt lynes på igen. Zip-off vandrebukser er også rigtig gode til en vandretur i Danmark hvor selv sommeraftenerne kan være kølige. Med zip-off bukser slipper man for at skulle vælge mellem shorts eller lange bukser.

Vandrebukser med udluftning

Til de lange vandreture kan det være en fordel med vandrebukser, der har udluftningsmuligheder. Specielt til ture hvor aktivitetsniveauet er meget skiftende, vil det være fordelagtigt at have muligheden for at dampe af. Udluftningen vil typisk være i form af en lynlås, der åbner op for luftgennemstrømningen, og sørger for, at man ikke sveder. Når lynlåsen er åbnet, vil der ofte være en form for net eller mesh-stof, der forhindrer udefrakommende, og ubudne genstande og andre gæster, i at komme ind i bukserne.

G1000 

Fjällrävens G-1000 bukser er velkendte for deres enorme slidstyrke og formidable vandafvisende effekt. G-1000 stoffet er udviklet til hårdt brug, og består af 65% polyester og 35% bomuld. G1000 stoffet blev i sin tid oprindeligt udviklet til hårdføre teltduge, og findes i dag i flere varianter.

Der findes vandrebukser i 100% G-1000 stof, som er velegnet til de fleste vandreture, men der findes også varianter hvor G-1000 kombineres med et tyndere og mere strækbart materiale, hvilket gør dem mere fleksible. Ens for dem alle er, at de er voksbehandlede, hvilket giver dem den gode vandafvisende effekt. Du kan også selv genvokse dine G1000 bukser derhjemme med Greenland-wax der er en blanding af bivoks og paraffin.

Softshell 

Vandrebukser i softshell er både åndbare, vindtætte og vandafvisende. De er derfor eminente bukser til vandring, og kan klare de fleste aktiviteter og vejrforhold, så længe vejrudsigten ikke varsler længerevarende regn. Softshellbukser er meget alsidige, og giver en fantastisk bevægelsesfrihed.

Ekstra længde

Det er ikke kun personer med lange ben, der kan have glæde af lidt ekstra længde på deres bukser. Når man køber bukser er det vigtigt at tænke over hvad de skal bruges til. Er det til vandreture på veje og stier, så behøves der ikke ekstra benlængde, men skal bukserne bruges i terræn med højt vådt græs, eller i et klima hvor der ligger sne, højere end til anklerne, kan det være en fordel at bukserne går et stykke ned for for at beskytte støvleåbningen. 

Især hvis der benyttes vandresko, er det vigtigt at bukserne dækker anklerne ved disse forhold. Er der ikke ekstra paneler syet i knæene på bukserne, vil disse også ryge op hver gang man sidder ned. Bukserne skal selvfølgelige ikke slæbe hen ad jorden, eller trædes i stykker, men er bukserne lige til den korte side, når du prøver dem på i butikken, så vil de bestemt heller ikke føles længere, når du får dine vandrestøvler på.

Vejrforhold og sæson

Sommer

Skal du udelukkende vandre om sommeren i Danmark, eller i andre varme miljøer, så vil et par lette og ventilerende zip-off bukser være det rette valg. Om sommeren når det er varmt, er det vigtigt at gå efter et par bukser, der er åndbare og hurtigtørrende, da du vil svede en del. En god idé er også at vælge nogle bukser at vandre i, der ikke sidder alt for stramme, så din hud kan få luft, så du slipper for rød og irriteret hud samt modbydelige skarvesår.

Forår og efterår

Overgangssæsonerne kan byde på fantastisk vejr, men i nogle tilfælde også det stik modsatte! Skal du finde de rette trekkingbukser til forår og efterår, kan du derfor gå efter nogle vandrebukser, der er vand- og vindafvisende. Du kan købe dig et par gode alsidige og solide vandrebukser, der kan være med dig igennem det meste.

Vinter

Når du skal vælge et par gode bukser at vandre i, i vinterhalvåret, er det vigtigt at de er tætvævet og vindafvisende. Er det frostvejr derude, og blæser det, så bliver det bidende koldt, hvis luften suser lige ind i buksebenene. Vælg eventuelt et par der også er åndbare og let forede. Er det meget koldt, kan du benytte et par lange uld underbukser under dine vandrebukser, eller tilføje et par gode regnbukser hvis der ligger sne og sjap.

Terræn

De fleste trekkingbukser kan bruges i ethvert terræn. Dog er det vigtigt at overveje for præcis HVOR man har tænkt sig at bruge sine vandrebukser. Skal man på bjergvandring, kan det være en god idé at overveje for et par slidstærke og hårdføre vandrebukser, eventuelt med forstærkninger på knæ og bag. Skal man klatre, eller har man et ønske om at prioritere bevægelsesfriheden, kan man vælge et par lette bukser til vandring med stræk, så du kan føle dig uhæmmet og fri.  

Køn

Vandrebukser til begge køn fås i “regular” som er en standard model. Til kvinder vil der i de fleste modeller være en “curved” udgave, hvor man undgår at bukserne passer i lårene, men er alt for store i livet. Der vil også være en “short” udgave til kvinderne, der vil have en kortere benlængde end “regular” modellen. 

Ligeledes vil der ofte være en “long” model til de langbenede herre, der ikke kan finde bukser der er lange nok. Er “long” ikke lang nok, kan man vælge “raw”-modellen, hvor buksebenene er rå længde, så du selv kan lægge dem op efter eget ønske.

Fra lav talje til høj talje

Mange buksemodeller kan også fås med lav talje, høj talje og derimellem. Hvis vi starter fra de lavtaljede bukser og bevæger os op i rækken, vil der typisk være 3 cm forskel fra skridt til buksekant:

Mænd

Lav talje (mid waist)

17-20 cm

Mellem talje (mid waist)

20-23 cm

Høj talje (high waist)

23-26 cm

Kvinder

Lav talje (mid waist)

17-19,5 cm

Mellem talje (mid waist)

19,5-21,5 cm

Høj talje (high waist)

21,5-25 cm

Har man som kvinde svært ved at finde et par vandrebukser, der har høj nok talje, kan man kigge i herrernes afdeling! 

Materialer

Vandrebukser består af mange forskellige materialer og sammensætninger. 

Ydermateriale

Bukser vil typisk være en blanding af bomuld, polyester eller elastan. Både Lundhags og Fjällräven producerer ekstremt slidstærke vandrebukser i en 65/35 blanding af polyester og bomuld, der desuden er i en sådan vævning, at de kan vokses!

Isolering

Det er ikke ofte, at vandrebukser er isolerede, da man vil få mere ud af, at benytte sig af 3-lags-princippet, for at holde varmen hvis det er rigtig koldt. Da bukser, som bekendt, er bukser til at vandring, kan det hurtigt blive alt for varmt, hvis de er isolerede. Herunder har vi dog listet et par populære isoleringsmaterialer op:

Dun

Dun har altid været et foretrukkent isoleringsmateriale, da det er dét materiale der isolerer mest, i forhold til hvor meget det egentlig vejer. Dun har også en ekstraordinær lav pakvolumen, hvilket gør det yderst komprimerbart. Dun har det desværre med at klumpe sammen når de bliver våde, og isolerer derfor ikke godt når dette sker.

PrimaLoft

En af dunenes helt store konkurrenter er PrimaLoft. Primaloft er opbygget af microfiber, der danner luftlommer, og giver dig en rigtig god isolering. PrimaLoft har de samme egenskaber som dun, men er betydelig varmere og knap så tyk. Dun er noget lettere end PrimaLoft, men til gengæld isolerer det ikke når det bliver vådt – det gør PrimaLoft! 

Foring

Ligesom isoleringen, er det heller ikke ofte, at man støder på vandrebukser med foring. Det bliver simpelthen for varmt når man skal tilbagelægge mange kilometer i udfordrende terræn, og her er det bedre, at tage et ekstra lag under sine bukser hvis man fryser, så man hurtigt kan smide dem igen, når man får det varmt. Herunder har vi dog listet et par populære isoleringsmaterialer op:

Merinould

Merino uld er perfekt som en varm og tynd foring. Uld er mere delikat end syntetiske materialer, og har en masse fantastiske egenskaber, hvilket gør det fordelagtigt som foringsmateriale. 

Fleece

Fleece er også et utroligt blødt materiale, hvilket gør det fantastisk som for i beklædning og fodtøj. Fleece har mange af de samme egenskaber som uld, men vejer noget mindre. 

Funktioner

Forskellige vandrebukser kommer med forskellige egenskaber og detaljer. Det vigtige er, at du får et par bukser med netop de funktioner, der matcher dine behov. Herunder har vi samlet nogle af de mest gængse funktioner. 

Udluftning

Skal du et sted hen, hvor du skal udføre skiftende aktiviteter, eller vil dit aktivitetsniveau i gennemsnit bare ligge højt, så kan det være en kæmpe fordel at kigge efter et par trekkingbukser, der har et udluftningssystem.

Myggetæthed

Især om sommeren kan de små bæster ødelægge en ellers god tur, så skal du steder hen, med fare for mange myg, så kig efter et par vandrebukser der er tætvævede, så de ikke kan stikke igennem dine bukser. 

Lommer

Antallet af lommer er en subjektiv holdning. Får man brug for dem eller ej? Nogle synes det er fantastisk at have lommer til lidt af hvert på vandreturen, mens andre helst vil være fri, og holder det så simpelt som overhovedet muligt. Find ud af, hvad du har brug for. jo flere lommer, lynlåse og knapper jo højere vægt. Men hvis du har behov for at have en masse fede lommer, så må du gå på kompromis med vægten. 

UV-beskyttelse

Når du er ude og vandre, og solen står højt på himlen, så er det ikke alle vandrebukser der beskytter dig lige godt mod solens stråler. Ofte kan du læse UV-faktoren på bukserne, ligesom når du skal købe en solcreme. 

Størrelse og pasform

Den rigtige størrelse og pasform er vigtig at have for øje, når du skal vælge dine vandrebukser. Vi er alle forskellige, og alle størrelser er vejledende!

Benlængder

Benlængderne på vandrebukser opdeles i “raw length” og “fixed length”. “Raw length” er rå-længden på buksebenene, og vil derfor også være længere end “fixed length”. Typisk vil “fixed length” være 10 cm kortere end raw-modellen. 

Lang eller kort

Mændenes vandrebukser vil komme i en “regular”- eller “long”-model, og kvindernes vil komme i en “short”- eller “regular”-model. Længde forskellen på modellerne vil typisk være 5 cm. 

Størrelsesguide mænd

Fjällräven/ US letter size

XXS

XS

S

M

L

XL

XXL

XXXL

Gennemsnitlig størrelse.

Højde: 180 cm (5’10)

40

42

44

46

48

50

52

54

56

58

60

 

Talje cm

68

72

76

80

84

88

92

96

100

104

108

 

Hofte cm

88

92

96

100

104

108

112

116

120

124

128

 

Indersøm
“raw length” cm

Regular/long

88/
93

89/
94

90/
95

91/

96

92/

97

93/

98

94/

99

95/

100

96/

101

97/

102

98/

103

 

Indersøm
“fixed length” cm

Regular/long

77/
82

78/
83

79/
84

80/

85

81/

86

82/

87

83/

88

84/

89

85/

90

86/

91

87/

92

 

 Størrelsesguide kvinder

Fjällräven/ US størrelser

XXS

XS

S

M

L

XL

Gennemsnitlig størrelse.

Højde: 168 cm (5’6)

32

34

36

38

40

42

44

46

48

Talje cm

60

64

68

72

76

80

84

88

92

Hofte cm

84

88

92

96

100

104

108

112

116

Indersøm
“raw length” cm

short/regular

83/

88

84/

89

85/

90

86/

91

87/

92

88/

93

89/

94

90/

95

91/

96

Indersøm
“fixed length” cm

short/regular

74/

79

75/

80

76/

81

77/

82

78/

83

79/

84

80/

85

81/

86

82/

87

Vægt

Når du skal vælge vandrebukser bør du ikke overtænke vægten. Tynde og ultra åndbare bukser, vejer selvfølgelig noget mindre end tykke og slidstærke vandrebukser. Gør derfor op med dig selv om du udelukkende ønsker at pakke let, eller om der er andre behov du ønsker at få indfriet, og derfor må gå på kompromis. 

Farve

For nogle er farvevalget vigtigt og for andre ubetydeligt. Du bør aldrig vælge dine vandrebukser ud fra farve, men noget kan dog være vigtigt at skrive sig bag øret; Mørk absorberer og Lys reflekterer. 

Mørke bukser, kan for nogle, føles meget varme på de solskinsrige dage, mens lyse bukser til at vandre i, kan virke mere udholdelige i sådan et klima. Igen er det en subjektiv holdning, og ikke alle finder ovenstående rigtigt, så prøv dig frem!

Pris

Normalt ville vi sige, at kvalitet og pris hænger sammen, og at dit budget afgører, om du køber et par gode eller knap så gode vandrebukser. Det er i og for sig også rigtigt nok, men bukser kan købes for alt mellem 500 kroner og flere tusinde kroner. Typisk kan du sagtens få et par ganske udmærkede bukser til at vandre i, der ligger under 1000 kroner. Ønsker du vandrebukserne der kan det hele, så skal du nok forberede dig på at slippe mere end tusinde kroner.

5 tips til vandrebukser

Tip 1: Voks dine vandrebukser

Kan dine vandrebukser vokses, så sørg for at gøre det når de trænger! Begynder bukserne at suge vand – så er det ved at være tid. Det er ikke alle materialer der kan vokses, og især på Fjällrävens bukser, må du kun vokse G1000 stoffet, der er en 65/35 polyester- og bomuldsblanding. Strækpaneler tåler ikke voks, så vær opmærksom på, hvad der tåler voks og hvad der ikke gør. 

Tip 2: Passer buksen?

Inden du køber dine bukser, så vær sikker på, at de passer 100% procent. Sæt dig ned på hug, bøj dig forover og lunt eventuelt en tur i butikken. Bukserne må ikke være for store, men de må heller ikke være for små! Er de lige til den stramme side, så er det altså ligegyldigt, om de sidder flot om bagdelen – vælg et par der er større!

Tip 3: Vælg vandrebukserne efter DINE behov!

Ja, vi kan ikke sige det for mange gange. Når du skal vælge vandrebukser efter netop dine behov, er det vigtigt, at du først og fremmest gør dig nogle overvejelser omkring, hvad dine behov er, og hvad du egentlig ønsker af dine vandrebukser. 

Skriv det ned! Brug din liste når du skal ud og finde dine nye trekking bukser. Medbring gerne listen med dine overvejelser til din nærmeste friluftsbutik, eller brug din liste som en guideline når du handler på nettet. På denne måde sparer du en masse tid, undgår impulskøb, og får det helt rigtige produkt med hjem.

Tip 4: Køn er underordnet

Om bukserne er til det ene eller andet køn, er fuldstændig ligegyldigt. Sidder bukserne godt, så er det dem du skal have. Kan du som kvinde ikke finde et par vandrebukser, der sidder lige præcis som du gerne vil have det, så er det ingen skam at tage et kig i herreafdelingen.

Høje kvinder, kvinder med en bred bagdel eller kvinder der ønsker en højere talje kan have en fordel i, at prøve et par vandrebukser til mænd. Det samme gør sig gældende for mænd, der ikke kan finde et par der sidder som de skal i herreafdelingen – prøv et par til kvinder, måske du bliver overrasket.

Tip 5: Tag dine vandrebukser med ned i soveposen!

Tag dine vandrebukser med ned i soveposen og placer dem i fodenden, hvis der er en luftlomme. På denne måde skal du ikke bruge nær så meget energi på at varme luftrummet op, og soveposen vil hurtigere blive varm.

Vandrebukser mærker

Fjällräven

Fjällräven er et mærke langt de fleste kender, og deres ikoniske mærke er ikke til at tage fejl af! Skaberen af Fjällräven, Åke Nordin, voksede op i Örnsköldsvik i Sverige, der under hele hans barndom var den perfekte legeplads, der gav ham et utal af eventyr.

Netop her opstod ideén, der skulle vise sig at føre til grundlæggelsen af Fjällräven som vi kender det. Åke havde et ønske om at skabe en komfortabel rygsæk, der kunne indeholde alt hans udstyr. Med hans fars værktøj og hans mors symaskine kreerede han rygsækken, der kunne opfylde hans behov. 10 år senere, i 1960, var Fjällräven grundlagt, og det første produkt var til salg – nemlig en rygsæk.

I dag er Fjällräven meget mere end bare rygsække, og Åkes vision lever videre: en vision om at gøre naturen tilgængelig for flere mennesker. Visionen har Fjällräven uden tvivl levet op til, da de har gjort naturen tilgængelig for flere mennesker verden over.

Lundhags

Lundhags er endnu et svensk kvalitetsmærke, der gør sig bemærkede i outdoor branchen. Jonas Lundhag ønskede tilbage i 1932, at producere sko og støvler af den højeste kvalitet, da han mente, at fodtøj burde holde et helt liv! I dag er Lundhags ikke bare kendt for at fremstille sko og støvler, men også tasker og tøj har udvidet sortimentet. Uanset produktet, er ønsket om høj kvalitet, og visionen om holdbarheden, stadig den samme 

Montane

Alle montanes produkter er gennemtænkte, topkvalitets produkter til selv de kræsne friluftsentusiaster og elitesportsudøvere! Siden 1993 har britiske Montane arbejdet sammen med verdens førende bjergbestigere for at sikre, at kvaliteten af deres produkter er i top, og lever op til de mange krav fra forbrugere verden over. 

Haglöfs

Wiktor Haglöf – en mand med både visioner og drømme, startede Haglöfs med et meget klart budskab. For Haglöfs er det vigtigt at slå fast, at campingturen er mindst lige så vigtig som polar ekspeditionen, da det er oplevelserne og minderne der er betydningsfulde! Uanset om din outdoor oplevelse er en tur på camping én gang om året, eller en polarekspedition, så leverer de produkterne, og derfor lover de, at deres produkter er nogle af de mest loyale, så du kan få de bedste oplevelser!

Kühl

Kühl blev født i bjergene, hvor uforudsigeligt vejr og udfordrende forhold, formede, og banede vejen, for deres kollektion som vi kender den i dag. Kühl stræber efter kvalitet, og fremstiller ikke kun beklædning der er bedst for dig, men også miljøet.

Hvad siger undersøgelser om vandrebukser?

“Bare” bukser?

Vandrebukser er ikke bare almindelige bukser, der er komfortable at vandre i, og artiklen her  tager dig med i processen fra idé til det færdige produkt. Over de seneste mange år er markedet for vandrebukser eksploderet, og det er der én særlig grund til; Du får noget for pengene! For at give dig den bedste kvalitet, skal der køres en masse målinger og tests der til sidst holdes sammen med tusindvis af erfaringer! Det er en lang men nødvendig process, for at give dig den bedste kvalitet, så du kan få de bedste oplevelser.

Miljø, miljø, miljø

I denne artikel kigger vi nærmere på de miljøvenlige valg, vi som forbrugere tager. Artiklen tager udgangspunkt i forbrugere af outdoor-artikler, der altså i høj grad går op i miljøet, køber økologisk og genbruger. Når det kommer til at vælge miljørigtige vandrebukser, er vi dog ikke helt mål, og det må der i fremtiden skabes mere fokus omkring!

Shorts eller bukser?

Eftersom temperaturstigningen i Australien er fortsat, har man, i denne artikel, undersøgt for, om der er en betydelig forskel på, om udendørs arbejdere knokler i shorts eller bukser. Og svaret er overraskende; nej!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandrebukser er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandrebukser. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vandrebukserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vandrebukser?

Valget af vandrebukser afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Protective Clothing’s Function and Application – Analysis of ….” 1 dec.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/272632349_Protective_Clothing’s_Function_and_Application_-_Analysis_of_Outdoor_Protective_Clothing_Design_and_Comfort_Performance. Åbnet 1 mar.. 2021.
  •  “The Ultimate Paradox of Outdoor Garment Consumption – GUPEA.” https://gupea.ub.gu.se/bitstream/2077/39851/1/gupea_2077_39851_1.pdf. Åbnet 1 mar.. 2021.
  •  “Wearing long pants while working outdoors in the tropics does not ….” 5 feb.. 2013, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1753-6405.12013. Åbnet 1 mar.. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Anna Bregendahl
Anna Bregendahl

Anna fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Til daglig arbejder hun for den lokale friluftsbutik. Arbejdet består i at guide og vejlede familien Danmark i friluftstøj og friluftsudstyr. Hun er derfor godt bekendt med diverse produkter, kollektioner og nyheder inden for friluftsverdenen. Når hun ikke skriver artikler for os eller vejleder i friluftsprodukter for butikken, bruger hun størstedelen af sin fritid på at være ude i naturen. Det er alt lige fra dagsture i let terræn til flerdages vandreture i svært terræn.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj