Stormlighter

Mand der tænder bål med stormlighter

Stormlightere er et godt og nyttigt stykke udstyr, du kan bruge til flere forskellige ting, når du er ude på tur. De er lette og pålidelige. Men hvilken stormlighter skal du vælge?

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af stormlightere. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Stormlighter Test: Top 5 Bedste Stormlightere

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Zippo Butane Insert

Bedste stormlighter

Pris: 169 DKK

Vinderen i kategorien “bedste stormlighter” er Zippo Butane Insert. Den klassiske Zippo-lighter er et bundsolidt stykke udstyr, der bare fungerer. Den er svær at slå i stykker, giver en god flamme og kommer med en livsvarig garanti fra producenten. Det er et køb, du ikke vil fortryde.

Annonce

2. Zippo Benzin 125 ml

Bedste billige stormlighter

Pris: 39 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige stormlighter” er Benzin 125 ml fra Zippo. Du får overraskende meget værdi for pengene. Lighteren har en relativ ren forbrænding og er tilmed lugtfri, så du slipper for os og lugtgener. En simpel lighter de fleste kan stille sig tilfreds med. 

Annonce

3. Zippo Classic High Polish Chrome Lighter

Bedste premium stormlighter

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium stormlighter” er Zippo Classic High Polish Chrome Lighter. En højglanspoleret lighter i krom med vindresistens klik. Der er anvendt metal til fremstillingen af hele lighteren, som gør den stormsikker.

Annonce

4. Lifesystems Plasma Lighter

Bedste elektroniske stormlighter

Pris: 179 DKK

Vinderen i kategorien “bedste elektroniske stormlighter” er Lifesystems Plasma Lighter. Denne lighter bruger ikke gas, men bruger strøm til at generere en elektrisk “flamme”, der fungerer i al slags vejr. Lighteren har en USB-indgang, der gør den nem at oplade med forskellige strømmuligheder.

Annonce

5. Petromax Mini Blowtorch HF1

Bedste gas stormlighter

Pris: 109 DKK

Vinderen i kategorien “bedste gas stormlighter” er Lifesystems Plasma Lighter. Den er robust bygget og vejer ganske lidt. Samtidig ligger lighteren godt i hånden. Du har mulighed for at justere flammen, og der er også børnesikring.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til stormlighter

Hvad er en stormlighter?

En stormlighter er en type lighter, der er i stand til at antænde en flamme, som i modsætning til almindelige lightere, stearinlys og tændstikker, ikke slukkes af vindstød. Du kan derfor bruge en stormlighter i udfordrende omgivelser, hvor vinden blæser kraftigt og ellers ville gøre det vanskeligt at tænde et bål. Derfor er en lighter en af de vigtigste ting, du medbringer i rygsækken. 

Mand der tænder ild med stormlighter

Siden tidernes morgen har mennesket været afhængig af ild til at skabe varme, lys og mulighed for at koge vand og tilberede mad. I flere århundreder var friktionsteknik – altså det med at gnide en spids pind mod et stykke hårdt træ – den mest udbredte metode til at skabe gløder, som man efterfølgende kunne antænde med. 

Da stålet blev udbredt, brugte man flintesten sammen med en stålgenstand til at skabe gnister, der kunne antænde brændbart materiale for derefter at skabe et bål. Indtil for et par hundrede år siden var flint og stål måden man skabte ild på. Så blev lighterens direkte forfader opfundet. Fyrtøjet kender de fleste fra H.C. Andersens eventyr.

Med sit håndholdte design, en beholder fyldt med brændbart væske, som er forbundet til en væge og en tændsats på toppen, fungerer den fuldstændig som en moderne lighter. Designet er sidenhen blevet forfinet, så du i dag kan få solide lightere, der kan tåle at blive tabt på hårdt underlag uden at gå i stykker.

Stormlightere er i familie med stormtændstikker og tændstål, og det er redskaber, som især bushcraftere sætter stor pris på på grund af deres evne til at skabe ild i udfordrende omgivelser. 

Hvorfor skal jeg købe en stormlighter?

Hvis du er en af dem, der har prøvet at antænde et bål, fyrværkeri eller en cigaret med almindelige tændstikker eller lighter i blæsevejr, så ved du, hvor svært det kan være at arbejde med. Det problem har du slet ikke med en stormlighter, da stormlighterens blå flamme virker ved en højere temperatur end standardlighterens orange flamme. En lighter kan derfor gøre din tur hen til shelterpladsen lettere fordi du kan være sikker at få gang i bålet – også selvom vejret giver dig udfordringer

I pressede situationer kan det endda have afgørende betydning for dig at være i stand til hurtigt at kunne tænde et bål. Her vil du sætte pris på en pålidelig kilde til ild.

Stormlighter vs. almindelig lighter

En stormlighter kan – som navnet antyder – fungere i stormlignende omgivelser fordi flammen er varmere end en almindelig lighter. Det kan du tydeligt se, når du tænder en almindelig lighter, hvor flammen har en orange glød. Lighterens flamme er 1300 grader varm og er blå og nærmest usynlig. 

Et godt råd er at passe på fingrene, når du tænder stormlighteren. Den er i stand til at give dig seriøse forbrændinger ved kort tids påvirkning.

Stormlighter vs. tændstål

Et pålideligt alternativ til den almindelige lighter er et tændstål. Et tændstål er en magnesiumlegeret stang af forskellig længde, der udsender 3000 grader varme gnister ved enten at slå eller trække et stykke metal hen ad stangen. Disse gnister kan antænde lettere brændbare materialer såsom knastørre blade, bomuld, birkebark eller andet tørt kvasmateriale. Fordelen ved et tændstål er – i modsætning til stormlighteren – at den ikke er afhængig af brændstof for at virke.

Udfordringen ved et tændstål er dog, at du skal mestre teknikken for at få det optimale ud af det. Man kan nemt komme til at trække mange gnister med tændstålet uden at kunne antænde sit optændingsmateriale. Det er nemmere at antænde ting med lighterens kontinuerlige flamme.

Hvilken stormlighter skal jeg vælge?

Der findes et utal af lightere på markedet, og selv om du har gjort dit bedste for at indsnævre valgmulighederne, så står du stadig over for et væld af valgmuligheder. Sæt dig yderligere ind i, hvilke egenskaber, de forskellige slags lightere kan tilbyde og sammenlign med, hvad der passer til dit behov og dit budget. Når du er nået så langt i din research, vil du måske stadig opleve, at der er for mange valg. Bare rolig.

Læs med her, og du vil blive bedre rustet til at udvælge den lighter, der passer bedst til dit behov og dit budget. Det kan godt betale sig at væbne sig med tålmodighed og sætte sig dybt ind i, hvad en lighter er og hvad den kan. Finder du den helt rigtige, vil du få glæde af den i mange år frem.

Brug din stormlighter i kombination med andet udstyr

En lighter er en af de vigtigste redskaber, du skal bruge til antænding og bør derfor være en fast bestanddel af dit udstyr. Det kan let kombineres med andre ting i din rygsæk.

Optændingsmateriale

For at tænde et bål nemt og effektivt, har du brug for optændingsmateriale. De kommer i følgende kategorier. 

  • Kvasmateriale er eksempelvis træspåner fra snittede grene, bunker af bittesmå kviste eller birkebark, der kan antændes af gnister eller en flamme.
  • Mindre pinde og grene, du kan putte ovenpå kvasen, når flammerne først har fået fat.
  • Afhuggede stykker træ fra en kævle, der sørger for at holde liv i flammerne.

Brug din lighter til at antænde kvasmaterialet og sørg derefter for langsomt at føde bålet med tynde pinde, kviste og grene. Når først bålet er ordentligt i gang, kan du lægge større kævler og endda også små stammer i bålet.

Gasdåse

Nogle lightere kan påmonteres direkte ovenpå en gasflaske og udsende en flamme, mens andre kan forbindes til gasdåsen og bruge det som ekstra beholder. Det er altid en god idé at have lidt ekstra gas til rådighed. Husk at undersøg om din stormlighter er kompatibel med en gasdåse, om der kræves ekstraudstyr, etc.

Opladerstation/powerbank

Elektriske lightere kan i mange tilfælde oplades via en USB-indgang, så medbring gerne en powerbank eller en anden form for opladerstation.

Gaffatape

Skulle uheldet være ude, at du taber din benzindrevne lighter og at den begynder at lække fra bunden eller i siden, så kan du som en hurtig løsning bruge gaffatape til at stoppe lækagen.

Vedligeholdelse af stormlighter

Rengøring af din lighter hænger direkte sammen med holdbarheden. Jo bedre du passer på din lighter, jo længere tid har du glæde af den.

  • Husk altid at rengøre lighteren efter påfyldning af flydende brændstof, som for eksempel benzin. Overskydende væske kan ødelægge overfladen.
  • På traditionelle Zippo-lightere er det nødvendigt at klippe den afbrændte del af vægen af for at sikre en stabil flamme. Du bør også udskifte tændsatsen jævnligt. 
  • Brug gerne en spraydåse med komprimeret luft til at blæse lighterhovedet fri for snavs og skidt.

Valg af stormlighter

Typer

Der findes stormlightere i mange varianter og design, men det som typisk er værd at bemærke for dig som forbruger, er hvilken type brændstof, de enkelte lightere bruger. Herunder gennemgår vi de mest udbredte.

Stormlightere med gasbeholder

De brændstof-baserede lightere er typisk drevet af gas. Lighteren er designet til at holde gassen under højt tryk og yde en konsistent blå flamme. De er kendetegnet ved at være billige, nemme at bruge og kan genopfyldes. De er et godt valg til vandreturen, da det er forholdsvis enkelt at tænde bål med.

Stormlightere der sættes på gasdåser

En variant af de gasbaserede lightere er typen, der kan sættes direkte på din gasdåse. De minder mest om et gasblus og har ingen beholder i sig selv, så derfor skal du medbringe en dåse gas for at kunne bruge denne type stormlighter. De vejer meget lidt og er ukomplicerede at bruge.

Benzindrevne stormlightere

Den klassiske Zippo-lighter er det mest kendte eksempel på en stormlighter, drevet af flydende brændstof. Den fungerer ved at skabe en gnist fra en tændsats, som rammer en væge, der er fugtet med benzin. Som de gasdrevne, er denne type stormlighter også pålidelig, nem at bruge og vejer lidt.

Elektriske stormlightere

Denne type lighter bruger elektricitet og går også under navnene plasma lightere eller ark lightere. Ved hjælp af et genopladeligt batteri og to elektroder, skabes der en arkeformet strømkilde imellem de to elektroder. Denne strømkilde er varmere end en flamme og er i stand til at brænde igennem det meste.

Fyrtøj

Til nostalgikerne findes der også en variant af lighter, der i sit design minder om et fyrtøj fra gamle dage. Formen minder mest om en gammel fløjte. Man skal dog ikke blæse i den, for det er her, at benzinen er opbevaret. I toppen finder man tændsatsen og vægen til at antænde en flamme.

Brændstof

Lighterbenzin

Lighterbenzin finder man i de fleste byggemarkeder, større detailbutikker eller på nettet. Zippo er blot en af producenterne.

Gas

Gastyperne, man typisk bruger til stormlightere er enten propan eller butan. I nogle tilfælde kan producenterne have valgt at kombinere begge gastyper. Begge typer gas fås også i større detailbutikker, byggemarkeder eller på nettet. En flaske med gas kan holde til flere genopfyldninger.

El

Selvom elektriske stormlightere ikke er afhængig af fossile brændstoffer, bør du lægge mærke til, om batteriet i din nye elektriske lighter er genopladeligt eller ej. Gå gerne efter den genopladelige version.

Brug af stormlighter

Lighteren er naturligvis bedst brugt, når du skal antænde ting. Det kan være at antænde lejrbålet om aftenen, der sikrer dig varme og lys, når mørket falder på og temperaturen daler, og giver dig mulighed for at lave mad og varme vand.

Du kan også bruge gasdrevne stormlightere med en konsistent flamme til at afbrænde mindre stykker træ. Hvis du er ved at bygge en improviseret bivuak eller træhus, som du gerne vil have til at stå gennem to eller tre sæsoner, er det en god idé at forsegle den del af træpælen, der skal ned i jorden, så fugt har sværere ved at trænge ind i træet og få pælen til at rådne.

Materialer

Lightere fås i forskellige typer materiale. Alt afhængig af, hvad du vælger, er der både fordele og ulemper, du skal være opmærksom på.

Aluminium

Mange benzindrevne stormlightere, heriblandt de ikoniske Zippolightere, er lavet af aluminium. Mønstret kan variere, men fordelen ved aluminium er, at det er let, holdbart og føles solidt at have i hånden. Ulempen er, at det skal rengøres ofte, især efter benzinrester, så det ikke nedbryder materialet.

Plastik

Plastik bearbejdet til hård brug bliver typisk brugt til både gasdrevne og elektriske lightere. Det er som nævnt hårdt, holdbart og kan tåle at blive tabt. 

Funktioner

Der er nogle få basale funktioner, du skal kigge efter for at være sikker på, at du køber en stormlighter af høj kvalitet, du kan få glæde af i mange år frem. De fleste stormlightere er vindresistente, men der findes også udgaver, der er vandafvisende, og nogle er pakket ind i en vandtæt plastikkrop. Afhængig af dit formål, kan det være en god idé at overveje ekstra beskyttelse mod vand.

Stikflammen fra en lighter er ikke noget, man skal tage let på. Varmegraderne er på 1300 grader celsius og opefter. Derfor kan godt svare sig at kigge efter lightere med indbyggede flame guards, kantbeskyttere, der skærmer mod flammen.

Design

Lightere er designet alt efter, hvordan de skal betjenes. Firkantede lightere skyder flammen opad, hvilket i nogle tilfælde gør det upraktisk at antænde et bål. Der kan man få lightere med et længere tændhoved, der stikker fremad eller er drejeligt. Som udgangspunkt skal du vælge et design, der passer dine behov og dit temperament.

Pris

Pris og kvalitet hænger normalt sammen, når vi taler om lightere. Dermed ikke sagt, at en lighter til 39 kroner nødvendigvis er dårligere end den til 350 kroner. Det kommer også an på, hvilke funktioner, du ønsker og hvilket type brændstof, der skal drive lighteren.

5 tips til stormlighter

Tip 1: Hav altid et ekstra tændstål med på tur

Der er et engelsk mundheld, der siger “one is none, two or four is more”. Kort fortalt handler det om altid at have ekstra med af de vigtigste ting. Det vil sige, at det er en god ide at medbringe en anden form for antændingsmulighed sammen med din lighter. Det kunne for eksempel være stormtændstikker, en ekstra lighter eller et tændstål. I tilfælde af at din stormlighter svigter, har du stadig mulighed for at antænde ild til bål eller til et andet formål.

Tip 2: Skru ned for flammen

En god måde at spare gas på, er at skrue ned for flammens størrelse på din lighter. Det er ikke alle lightere, drevet af gas, som har mulighed for at regulere på flammestørrelsen. Men de fleste nye modeller giver dig mulighed at skrue ned eller op for flammen.

Tip 3: Forsegl din benzinlighter

Selvom din benzindrevne lighter gerne skullle være konstrueret af holdbart materiale, der holder den brændbare væske indenbords, kan du vælge at forstærke lighterens krop med gaffatape. En ekstra fordel er, at benzinen ikke fordamper lige så hurtigt.

Tip 4: Tjek altid din stormlighter inden du tager afsted

En god tommelfingerregel er at tjekke dit udstyr inden du tager afsted. Det gælder også din lighter. Er der nok brændstof påfyldt eller er batteriet ladt helt op? Ved at sikre dig, at din lighter virker, har du en bekymring mindre, når du skal afsted på tur.

Tip 5: Brug kun brændstof af høj kvalitet

Til din gasdrevne lighter bør du kun påfylde gas af høj kvalitet. Kig gerne efter indikationer på, at gassen er uden urenheder eller på anden vis er blevet renset. Gas af lavere kvalitet kan efterlade små luftlommer inden i din lighter, der i værste fald kan blokere gastilførslen – og forhindre din lighter i at tænde.

Stormlighter mærker

Zippo

Historien om den verdensberømte Zippo stormlighter er samtidig historien om, hvordan USA og amerikansk populærkultur bredte sig over hele kloden i midten af 1900-tallet. Virksomheden startede i de spæde 1930’ere at forbedre designet på en østrigsk-designet lighter. Herefter var Zippo-lighteren som vi kender den født. Under Anden Verdenskrig blev Zippo-lighteren et sandt ikon.

Man stoppede simpelthen med at producere lightere til hjemmemarkedet for udelukkende at være i stand til at udruste amerikanske soldater med stormlighterne. Spoler vi frem til i dag, har Zippo-lighteren medvirket i over 2000 hollywood-produktioner. Den ikoniske lyd, som lighteren laver, når den åbnes, er blevet brugt i sange, og lighterdesignet har været udstillet på utallige albumforsider og tatoveringer. Alt sammen med til at forstærke lighterens ikoniske status som symbol på pålidelighed og holdbarhed.

UCO

UCO står for utility, comfort og originality i naturen, ifølge producenten selv. Siden 1971 har virksomheden fra Seattle været leverandør til friluftsudøvere, primært i USA, men nu også på globalt plan. UCO startede med at producere lampelanterner, stormtændstikker og lightere, og bruger nu deres ekspertise og erfaring til at udbrede kendskabet til vildmarksfærdigheder gennem uddannelsesprogrammer til friluftsfolket.

ZORR

Tyske Zorr er kendt for deres kollektion af praktiske og komfortable stormlightere, der er nemme at have med på farten. Det som kendetegner en Zoor stormlighter er, at den kan åbnes lydløst og er blød at holde på, hvilket forhindrer lighteren i at glide rundt i hånden og falde på jorden. Med Zorr får du tysk kvalitet og flot design til fornuftige priser. Zorr laver både elektriske stormlightere og lightere, der bruger gas og benzin.

Primus

Svenske Primus er primært kendt af friluftsfolket for at lagt navn til et af de foretrukne stormkøkkener. Fordi virksomheden har sine rødder i den skandinaviske friluftstradition, laver Primus udstyr, der er robust og rustet til forskellig slags brug og klima. Primus produkter er kendetegnet ved den karakteristiske røde farve. Deres gasudstyr, hvilket inkluderer stormkøkkener, gasdåser og stormlightere er af høj kvalitet og kan holde både til trek gennem Mongoliet, langtidsvandring i Himalaya og hverdagens mikroeventyr. 

Petromax

Petromax er måske mest kendt for deres dutch ovens, men baserer deres virksomhedsfilosofi i en passion for alt, der har med ild at gøre. Det betyder, at virksomheden producerer deres udstyr til campinglivet og udendørskokken. Ud over at levere stormlightere og gasbrændere af meget høj kvalitet, byder Petromax også på smarte løsninger til udekøkkenet og mad over bål.

Hvad siger undersøgelser om stormlightere?

Efterspørgslen på stormlightere er stigende

På grund af friluftslivets stigende popularitet på globalt plan, er efterspørgslen på lightere af høj kvalitet også stigende. Specielt i Asien, hvor nye generationer af vandrere, bushcraftere og børnefamilier søger mod naturen, har man brug for lightere, der virker på trods af udfordrende vind- og vejrforhold. Denne rapport anbefaler da også, at man bruger stormlightere til udendørs brug.

De er mere holdbare og bedre anvendelige end traditionelle lightere. Specielt Zippo-lightere er populære på grund af deres historie, holdbare design og traditionelle udtryk.

Zippo stormlightere er stadig førende

Og netop Zippo-lightere kan mærke den stigende efterspørgsel. Ifølge denne undersøgelse kan Zippo Manufacturing Company melde ud, at man samlet set har solgt over 400 millioner eksemplarer af deres stormlightere på verdensplan. I starten blev de høje salgstal drevet af et stigende antal rygere på verdensplan og det faktum, at Zippo-lighteren var et sandt ikon, båret af amerikanske soldater fra Anden Verdenskrig og Vietnam-krigen.

Samtidig er Zippo stormlighteren vel den mest benyttede lighter på film, teater og i litteratur, hvilket også har bidraget til stormlighterens ikonstatus. I dag er antallet af rygere, særligt i USA, men også på verdensplan, dalet. Derfor er det friluftsfolk og samlere fra det asiatiske kontinent, der nu driver de høje salgstal af Zippo-lightere.

Og netop fordi Zippo-lighteren er så populær i Asien, er nye kinesiske konkurrenter kommet på banen, klar til at udfordre Zippos stormlightere med deres egen version af stormlightere. På trods af de stigende salgstal – og måske også på grund af konkurrencen fra Kina –  holder virksomheden stadig fast på deres livstidsgaranti med ordene “it works or we fix it for free”. 

Der bliver solgt flere stormlightere på nettet

I forbindelse med den stigende efterspørgsel har man undersøgt, hvilken platform, der sælger flest lightere. Mange fysiske butikker, især inden for kategorien friluftsliv, udbyder lightere i forskellige former og design. På trods af det, sælges der flest lightere via webshops. Ifølge forskningsresultaterne sælger webbutikkerne mange flere lightere end de fysiske butikker fordi man har sænket priserne markant og dermed kan nå et bredere publikum. Igen er det især friluftsentusiaster fra Asien, der driver salgstallene op.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke stormlightere er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste stormlightere. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Stormlighterne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger stormlighter?

Valget af stormlighter afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Windproof Lighter Market – Transparency Market Research.” https://www.transparencymarketresearch.com/windproof-lighter-market.html. Åbnet 26 feb. 2021.
  • “CASE STUDY: ZIPPO MANUFACTURING COMPANY.” https://search.proquest.com/openview/631da8ad6cc7d0325addf8ef64823e56/1?pq-origsite=gscholar&cbl=38772. Åbnet 26 feb. 2021.
  • “Notice of RetractionA comparison of the Zippo lighter sales between ….” https://www.semanticscholar.org/paper/Notice-of-RetractionA-comparison-of-the-Zippo-sales-Chen-Cai/6fb6e41cdb4955223c4c3a033afb4186ed42ace8. Åbnet 26 feb. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj