Tændstål

Ild med tændstål

Friluftsaktiviteter og bål går oftest hånd i hånd og til dette er et tændstål det helt rette lille stykke værktøj at have med i det fri i al slags vejr. I denne artikel kan du læse meget mere om tændstål.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af tændstål. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Tændstål Test: Top 5 Bedste Tændstål

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. FireSteel BIO Scout

Bedste tændstål

Pris: 119 DKK

Vinderen i kategorien “bedste tændstål” er Light My Fire BIO Scout. Dette er et ildstål, som leverer ultravarme gnister og virker selv i regnvejr. Ligesom BIO 2.0 Army kan BIO Scout tages med i flyet, da det ikke kategoriseres som “farligt gods”.

Annonce

2. Trespass Incinerate

Bedste billige tændstål

Pris: 59 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige tændstål” er Incinerate Trespass. Et billigt ildstål til dig, der ikke ønsker at punge voldsomt ud. Sættet er udstyret med lineal og oplukker, som kan virke lidt gadget-agtigt, men det virker, som det skal.

Annonce

3. FireSteel BIO 2.0 Army

Bedste premium tændstål

Pris: 179 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium tændstål” er FireSteel BIO 2.0 Army. Her er et tændstål med en ekstra tyk konstruktion, der kan klare hele 12.000 slag! Det er til den alsidige køber, der ønsker fuld funktionalitet i al slags vejr. Kan tages med i flyet.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til tændstål

I denne artikel vil det blive beskrevet hvad et tændstål er og hvad der er vigtigt at have for øje, ved et køb af dette. Yderligere kan du læse meget mere om hvordan du anvender dit tændstål korrekt og med gode tips til at opbygge et bål. Så hvis du vil blive meget klogere på ildstål og hvorfor netop dette er det ultimative udstyr til din næste tur, så læs med her. 

Hvad er tændstål/ildstål?

Et tændstål eller ildstål er i bund et stykke metal, der med et andet stykke massivt metal (eller eksempelvis flint), stryges mod hinanden hvormed dette skaber gnister, der kan antænde et brændbart materiale. 

Ved anvendelsen af et ildstål skabes der gnister der kan antænde både gasblus og brændere samt skabe gløder til opstart af et bål. Grundet materialerne, kan tændstålet anvendes i alt slags vejr, selvom der skulle være hård blæst eller massiv regn er det ingen hindring for, at ildstålet kan slå anvendelige gnister. 

Brugen af ildstål blev aktuel allerede inden man opfandt tændstikker i 1800-tallet og metoden kan spores helt tilbage til jernalderen. Her fandtes ikke stål, men præmissen var helt den samme, som man kender fra anvendelsen af de moderne ildstål. 

I oldtiden blev et stykke jern slået med et stykke flint eller lignende sten hvoraf der på denne måde blev skabt en andel af gnister med en høj temperatur, der kunne antænde et brændbart materiale. Fremstillingen af kulstof rigt metal der laves i dag og anvendes til produkter med tændstål danner dog betydeligt flere gnister end jern og dermed har vi i dag en fordel, når vi skal tænde op i bålet. 

Et ildstål virker ved, at en sten eller andet materiale, der er hårdere end ildstålets overflade, slås på metallet, hvoraf der kløves eller frigives meget små metalpartikler af denne. En kombination af den høje friktionsvarme der dannes ved slaget og frigivelsen af meget små metalpartikler, skaber sammen med ilten fra omgivelserne en oxidation, hvilket vi ser som en gnist. Denne gnist er ved et godt tændståls materiale omkring 3000 grader varmt og er en process der forløber utroligt hurtigt. Derfor er det også en process der kan forløbe, helt uden påvirkning af eksempelvis massiv regn. 

Konstruktionen af et tændstål eller ildstål består som minimum af et stykke metal (det egentlige ildstål), der ved strygning af andet hårdt materiale, kan skabe en stor andel gnister der kan anvendes til antænding. 

Yderligere er moderne ildstål oftest med et påsat håndtag øverst på metallet, der sikrer et optimalt grip under anvendelsen, ligesom det mange gange er med et tilhørende stykke stryge værktøj, i et materiale tilpasset selve ildstålet, som kan anvendes til at slå på dette, og antænde gnister. Disse to stykker metal er ofte koblet sammen med en snor, hvilket også er anvendeligt i forhold til at kunne bære tændstålet i eksempelvis bæltet eller udenpå din oppakning. 

Flere forskellige tændstål

Hvorfor skal jeg købe tændstål?

Tændstål er en pålidelig antændingskilde, der sikrer, at du altid har mulighed for at starte din brænder eller gasblus samt har muligheden for at opbygge et bål. Et ildstål slår ganske enkelt aldrig fejl og det er simpelt og let at anvende, uanset hvilke vejrforhold du befinder dig under. 

Et ildstål eller et ildstål er et kompromisløst stykke optændingværktøj, der som oftest også er økonomisk overkommeligt at erhverve sig og et uundværligt stykke outdoor grej til enhver tur i det fri. 

Yderligere er der bare noget magisk og yderst tilfredsstillende, ved at kunne tænde et bål ud af nærmest ingenting, fuldstændig på samme vilkår som man gjorde det i oldtiden og en teknik man kan kalde ægte bushcraft. Når først du har luret teknikken, er det ingen sag at tænde et stort varmt og effektivt bål ved brug af tændstål. 

Tændstål vs. lighter vs. tændstikker

Der er markante forskelle mellem et ildstål eller et ildstål og en lighter eller tændstikker. Først og fremmest er et tændstål et redskab der skaber gnister og kræver meget små stykker optændingsmateriale. Hvorimod lightere og tændstikker skaber en flamme, der stiller lidt mindre krav til det materiale man ønsker at tænde op. Ellers er der ulemper ved både lighter og tændstikker, som ikke gør sig gældende ved anvendelsen af et tændstål eller ildstål. 

Lighteren kan nemt løbe tør for gas og er meget følsom overfor vind.

Tændstikker knækker hurtigt, og når de bliver våde kan de ikke antænde en flamme. 

Uanset om du anvender lighter, tændstik eller tændstål, er forberedelsen af antændings materialet samt efterfølgende påfyldning af brændbart materiale til opbygning, alfa omega i forhold til en succesfuld optænding af et bål. Hvordan du forbereder og udvælger det rigtige optændingsmateriale og opbygger et effektivt bål, kan du læse meget mere om i afsnittet “Anvendelse af tændstål”. 

Anvendelse af et tændstål

Anvendelsen af et tændstål og optænding af et brændbart materiale kan kræve en lille smule øvelse. Herunder kommer en beskrivelse af, hvordan du bedst muligt anvender dit ildstål til opbygning af et bål. 

Inden du kan starte et bål, skal du have indsamlet optændingsmateriale, også kaldet tønder som er den type brændbart materiale der kan antændes med en gnist. Godt tønder er først og fremmest tørt og effektivt tønder kan eksempelvis bestå af tørt mos, den tynde birkebark eller de særligt brandbare fyre og gran nåle. Birkebarken har den fordel, at kunne tages let af træerne i tynde strimler. I moderate mængder påvirker det ikke birketræets levedygtighed, ligesom at dette altid er tørt, uanset om der er regn eller eventuelt høj luftfugtighed. 

Uanset om du anvender en lighter, tændstikker eller et tændstål, er en god forberedelse af det brændbare materiale, den bedste måde at sikre succes. Udover at du med ildstål har behov for at finde det rette tørre tønder, skal du for at kunne opbygge et bål, yderligere have indsamlet og klargjort andet brændbart materiale der indeholder en større brændværdi. 

Uanset om dit brænde er tørt eller en smule fugtigt, kan det som oftest kun anvendes effektivt, hvis det er i de rette størrelser. Ud fra dit tønder og dets brændværdi, bør du have tilpasset yderligere brænde i forskellige størrelser og i takt med at ilden får mere fat i bålet, påføre tilsvarende større stykker brænde. 

En god ide er at lægge dit brændbare materiale op ved siden af bålets placering, efter størrelse, så det er klar til at komme på bålet, så snart at der er behov for det, således at du forhindrer at flammerne dør ud, inden det bliver “madet” med mere. 

Guide til opbygning af bål ved anvendelse af et tændstål

  1. Saml tørt græs, tørre træspåner, birkebark eller andet effektivt tønder i en bunke, eventuelt på et mindre skind af kernelæder
  2. Placer enden af dit tændstål i materialet
  3. Stryg med stryge værktøjet, bagsiden af din kniv eller med andet massivt stål, fra toppen af tændstålets metalkonstruktion og ned mod det antændelige materiale på jorden.
  4. Sørg for at stryge ned mod materiale gentagne gange og med hurtige faste jævne strøg. 
  5. Gentag strygne mod tændstålet flere gange, indtil du har opnået tilstrækkelige antalt gnister mod antændings materialet, således at der opstår gløder eller mindre flammer. 
  6. Påfør langsomt mere materiale i takt mens du puster roligt direkte mod gløderne eller de mindre flammer. 
  7. Opbyg nu bålet til den størrelse du ønsker og sørg for at placere brændet, således at der stadig kan komme luft ind til flammerne. 

Kort og godt: Fang gnist – pust til gløden – opbyg bålet 

Og husk, at øvelse gør mester 

Hvilket tændstål skal jeg vælge?

Der er enkelte forskelle på de forskellige tændstål, men i bund og grund har de alligevel den fælles færdighed, at de med de rette forberedelser og de rette optændingsmaterialer, kan skabe gnister og tænde et bål. 

Forskellene ligger tit i holdbarheden eller nærmere på tykkelsen af ildstålets metal materiale samt den temperatur gnisterne formår at kreere ud fra materiale sammensætningerrne af hhv ildstålet samt udformningen af stryge værktøjet. 

Temperaturen af gnisterne har især noget at sige i vådt vejr. Jo højere temperatur en gnist har, jo hurtigere fordamper “forbrændingsprocessen” fugten i omgivelserne, og jo mindre påvirkning har dette. Men grundlæggende har alle moderne og gode ildstål en evne at skabe gnister til trods for fugtige omgivelser og regnvejr. 

Længden af tændstålets metal har også betydning for effektiviteten og brugervenligheden. Jo længere metallet er, jo længere stryg kan du lave. Dette betyder at du har mulighed for at lave større samt flere gnister for hvert enkelt slag.

Stryge værktøjet har også en del at sige i forhold til effektiviteten af dannelsen af gode store varme gnister. Jo flere gnister du kan frembringe, jo større mulighed har du for at antænde dit antændingsmateriale.

Hvis antændings værktøjet har et helt glat og flad side at stryge med på tændstålets metal, vil der skabes færre metalsplinter og dermed færre gnister, end hvis stryge værktøjet har en let ru side mod ildstålet. Dog må metalsplinterene ikke være for store. Først og fremmest vil det slide unødvendigt på ildstålets metal og levetiden nedsættes, men ellers vil for store metalsplinter have svære ved at reagere på ilten i omgivelserne som på denne måde vil forårsage færre eller ingen varme gnister. 

Derfor er de fleste stryge værktøjer til et god kvalitets ildstål en smule ru på den side der skal slå på metallet, selvom disse kan være så små, at det er svært at observere. Under “valg af ildstål” kan i læse meget mere om hvordan de forskellige materialer og udforminger har betydning for anvendelse af ildstålet, og dermed kan du nemmere få den viden der skal til, for at udvælge det helt rette tændstål til din næste tur. 

Kombinér tændstål med andet bushcraft udstyr

Tændstål skaber gnister der kan antænde meget tørt og småt let antændeligt materiale. Det vil skabe gløder eller meget svage små flammer, og derfra kan der langsomt opbygges til et stort bål. Dette kan nogle gange være en udfordring i sig selv. For at hjælpe denne process bedst muligt, kan du med fordel medbringe “fire sticks” eller “Fatwood” som består af fyrretræ der enten kemisk eller naturligt har et ekstremt højt indhold af harpiks.

Harpiks antænder meget let og flammen på en sådan optændingspind forbliver længe, faktisk helt uden at forbruge særligt meget af selve fyrretræet. Det kan lidt sammenlignes med anvendelsen af en fakkel. Ved at anvende dit tændstål, og lade disse små flammer antænde i en optændingspind i form af fire sticks eller fatwood, kan du nemmere få tid til at “føde” flammen og opbygge et større og mere stabilt bål.

Med en optændingspind, medbringer du et yderst brandbart stykke træ, der fungerer som en tændblok, men som kan genbruges igen og igen, såfremt du husker at tage den ud af bålet igen, efter du har opbygget dette og flammerne har fået fat i dit øvrige brænde. 

Hvis du befinder dig i fugtige omgivelser og eventuelt med en fugtig jord, kan det være svært at få gløderne fra ildstålet til at tage ordentligt fat. Nok kan det skabe gløder, men at få gløderne til at blive til flammer er mere besværlig hvis underlaget er vådt eller bare en smule fugtigt.

Det er en mulighed at forebygge dette problem, ved eksempelvis at flække et større stykke tørt brænde og bruge dette som underlag for dit optændingsmateriale og tændstål. Et alternativ kunne være at anvende et stykke kernelæder. Du kan tilkøbe dette i diverse læder forretninger, men flere og flere friluftsbutikker er også begyndt at forhandle denne smarte løsning.

Med et stykke kernelæder kan du skabe en fordybning hvor dit optændingsmateriale først og fremmest er skærmet overfor vind. Men yderligere har du den fordel, at de gløder eller små flammer du skaber fra tændstålet samt optændingsmateriale på denne måde er flytbart, og kan transporteres til et område med et forberedt bål, uden at dette går ud. 

Ellers kan du med fordel tilkøbe forskellige typer af optændingsblokke, optændingsmateriale samt brænde, men lige præcis dette er der som regel rigelige mængder af i naturen og kan tilpasses til bålet ved at anvende en sav (eventuelt en folde- eller pakbar- sav samt en økse eller større kniv) 

Vedligeholdelse af tændstål

Et tændstål skal være lavet af et materiale der er blødere end det værktøj du stryger mod, for at det er muligt at danne gnister. Dette betyder også, at det med dit stryge værktøj er muligt at lave fordybninger eller “hakker” i ildstålet. Der findes en simpel måde at undgå dette, ved brugen af stryge værktøjet: 

Stryg dit stryge værktøj på tændstålet med en fast hånd og i et lige langt “flow”. 

Dog er dette langtfra muligt at gøre så perfekt for hvert eneste stryg, og derfor kan der med tiden opstå disse ridser. Dette kan have betydning for den fremtidige brug, da lange effektive strøg, med mulighed for at skabe mange gnister, kræver en mere eller mindre hel plan overflade på tændstålets materiale. 

Derfor kan du slibe dette ned med et mellem fint stykke sandpapir for på denne måde at genoprette en glattere overflade uden ridser eller hakker. 

Jo flere gange dette udføres, jo kortere holdbarhed er der tilbage på dit ildstål, og derfor er det en god ide at have fokus på et fast greb og en glidende bevægelse fra top til bund når du anvender dit tændstål. 

For yderligere at undgå at dit ildstål ender med at skabe en unønsket form, bør du anvende dit stryge værktøj et nyt sted hver gang du skal skabe gløder, og arbejde dig hele vejen rundt om tændstålet, for at slide denne jævnt. På denne måde sikrer du længst mulig den højeste effektivitet af dit tændståls brug. 

Sørg for at dit ildstål altid holdes væk fra fugt, da materialet kan reagere med fugten således, at tændstålet med tiden oxiderer. Dette kan skabe huller og ridser, der ikke længere kan slibes ned. Dette vil forringe både holdbarhed samt effektiviteten af dit tændstål. 

Hold derfor dit tændstål opbevaret i en lomme eller i din taske, og undgå at lægge det på jorden. 

Hvis du alligevel skulle have et ildstål der med tiden reagerer med omgivelserne, hvilket kan være umuligt at undgå, hvis du ofte befinder dig i det fri, kan du holde øje med dit tændstål, og skrabe de belægninger, der med tiden måtte komme, af med dit stryge værktøj eller forebygge en reaktion ved meget nænsomt at oliere og holde dit ildstål fedtet med et meget tyndt lag madolie. 

Ellers skal du altid sørge for at rense dit strygestål for skidt og snavs efter brug og samtidig sikre dig, at tage det ud at din oppakning og opbevare det tørt, når ikke du anvender det.

Valg af tændstål

Typer

Et tændstål består altid af en metal kerne der kan skabe gnister med forskellige stryge værktøjer. Der findes forskellige typer der ud fra ens personlige præference kan have betydning for dit valg af produkt. Herunder kan du læse om de mest almindelige kombinationer der findes sammen med det traditionelle tændstål eller ildstål.

Tændstål uden stryge værktøj 

Dette er den helt basale udgave, der blot består at et metal materiale, med eller uden håndtag i toppen, der kan frembringe gnister såfremt det stryges med et fastere stryge materiale. Dette kan være i form af udstyr du allerede har i tasken, eksempelvis bagsiden af din kniv eller eventuelt en dåseåbner fra et multitool. På denne måde nedbringer du antallet af elementer i din oppakning. 

Komplet tændstål 

Her sikrer du dig at du altid har hvad du skal bruge for at kunne frembringe varme funktionelle gnister fra dit ildstål og er især at foretrække for dem der ikke har den store erfaring med at anvende et tændstål. 

Kombineret tændstål

Kombineret tændstål er et stykke værkstøj, hvor der er et tilhørende ildstål, der kan kombineres med dette. Der findes i overlevelsespakker til tider et lille letvægtigt tændstål eller er der flere løsninger, hvor der sammen med en kniv befinder sig et ildstål som en del af konstruktionen, eller som tilbehør, eventuelt siddende i knivens skede.

Dette kan også gøre sig gældende for enkelte multitools. På denne måde nedsætter du antallet af enheder du har med i din oppakning og kan kombinere flere enheder til multifunktionelt brug. 

Antal stryg

Nogle producenter af tændstål giver dig en indikation af, hvilke antal stryg det specifikke tændstål kan klare. Dette kan delvist være grundet materialevalget af metallet, men ellers er det primært henholdt til ildstålets tykkelse, altså omkredsen. Jo tykkere tændstålets omkreds er, jo flere stryg kan det håndtere inden det er slidt ned og kan være en indikation der beskriver hvor mange gange ildstålet kan anvendes.

Gnist

For tændstål af god kvalitet dannes en varm gnist på minimum 3000 grader celcius. Dette kræver dog at metallet ikke udelukkende består af jern, men af en blanding med eksempelvis magnesium. Dette skaber en større, varmere og mere kraftfuld gnist, men samtidig gør det også metallet blødere og er dermed mere modtageligt overfor de slag der givet med stryge værktøjet. 

Hvis der er fugtige omgivelser eller vådt og blæsende vejr, er det en fordel at have mange gnister og gerne med en stor varmeudvikling, således at omgivelserne og især vejrforholdene har mindre betydning for effektiviteten af din optænding. 

Materialer

Hvis tændstålet er udstyret med et håndtag, kan dette være i alskens slags materialer, hvilket ikke har betydning for effektiviteten af dit ildstål. Oftest er et håndtag produceret af plast eller en plast blanding (muligvis genbrugsplast) eller horn. 

Ved den snor der oftest er siddende på tændstålets top, der oftest er lavet i polyester, bomuld eller læder, har ligeledes heller ikke nogen betydning for brugen eller effektiviteten af ildstålet. 

Hvis tændstålet har et tilhørende stryge værktøj, er det oftest lavet af stål og eventuelt hærdet stål. Dette er et billigt materiale, der er mere hårdført end tændstålets materiale og dermed formår det at skabe nogle effektive metalspåner hvilket vi ser som gnister. Det der er af betydning er hvilket materiale der er anvendt til selve ildstålet. Dette har betydning for hvilken gnist der kan laves, ligesom det har stor betydning for tændstålets holdbarhed. 

Materialets effektivitet afhænger af deres brændetemperatur. 

Jern har en lavere brænd temperatur end flere andre mineralholdige metaller som eksempelvis magnesium, der skaber mange store effektive gløder, som mere eller mindre kan antænde hvert et brændbart materiale, men det er samtidig også et blødt materiale der er følsomt overfor påvirkning af stryge værktøjet. 

Som tommelfingerregel lyder det således, at jo højere et brændpunkt materialet har, jo mere effektivt er det til at lave gløder, men jo mere sårbart er det også overfor ydre påvirkninger, som eksempelvis fra slag af stryge værktøj 

Derfor er kunsten at lave et stykke metal til tændstålet der er baseret på hårdt jern iblandet den rette mængde mineralholdigt metal, der kan skabe tilstrækkeligt store gnister, til at ildstålet som antændings værktøj er tilstrækkelig effektivt. 

Jo mere jern metal sammensætningen indeholder, jo mere holdbart er produktet, men jo mindre varmeudvikling sker der og dermed opstår også kun mindre gnister. Ferrocerium, i dagligt tale kaldet ferro jern, er det materiale der i langt de fleste tilfælde er hvad tændtstålets metal er bestående af. Hovedbestanddelen er cerium, men ellers er det indeholdende jern og lanterns, samt mindre mængder af bløde mineralholdige metaller som blandt andet magnesium.

Det er et en sammensætning der blev opdaget som følge af en biproduktion fra metalindustrien i 1800-tallet og skaber det bedste forhold mellem udholdenhed og slidstyrke samt effektivitet i forbindelse med antænding. 

Funktioner

Komfortabelt håndtag: Hvis du gerne vil have den optimale udnyttelse ud af dit tændstål, bør du finde et sådan der har et håndtag, hvorpå du kan holde produktet stabilt mod underlaget. På denne måde sikrer du stabilitet i ildstålet og en større mulighed for at lave nogle lange og jævne strøg og på denne måde skabe en masse effektive gnister til din optænding. 

Ligeledes er der håndtag der er udformet til at kunne give et godt grip, til trods for at man har store vinter handsker på. Dette betyder ikke nødvendigvis at dette er den bedste form til at anvende uden handsker hvoraf du bør overveje, om det er et tændstål du vil anvende i kolde eller varmere temperaturer. 

Nogle tændstål med tilhørende stryge værktøj har yderligere den funktion at indeholde en nødfløjte, der hurtigt kan tages op af lommen og anvendes ved behov for at kunne tilkalde hjælp. Ellers er den primære funktion af et ildstål, at kunne lave gnister og antænde brændbart materiale for at kunne opbygge et bål, ligesom det meget effektivt kan anvendes til at antænde en flamme på en gasbrænder af den ene eller anden form. 

Tændstålet har den funktion, i modsætning til ligthere eller tændstikker, at kunne anvendes i alt slags vejr, uanset om det blæser eller er fugtigt og regner, så længe at antændings materialet er tørt og tilstrækkeligt brændbart. 

Størrelse

Længden på tændstålet og tykkelsen af ildstålets omkreds har betydning for produktets effektivitet i felten og dens holdbarhed. Dette er begge faktorer som man bør have med i sine overvejelser af valg af tændstål. 

Jo længere ildstålets metal længde er, jo højere en effektivitet har produktet også, i form af det antal gnister der formås at blive produceret ved et langt stryg og et hårdere tryk. 

Jo tykkere tændstålets omkreds er, jo flere slag kan konstruktionen og materialet klare inden det er slidt ned og jo længere tid kan du beholde dit ildstål. 

Vægt

Faktisk bør man lige præcis ved dette outdoor produkt ikke kigge på vægten frem for de funktioner som tændstålet har. Vægten vil først og fremmest falde i takt med at tændstålet bliver brugt, grundet det slid der opnås på metallet for hver slag der ydes.

Men ellers vil vægten af tændstålet været afhængigt at den tykkelse metallet har, og dermed også hvor stor en holdbarhed, altså hvor mange slag metallet kan tåle, inden det er slidt op. 

Design

Tændstål kan købes i flere designs og med et udseende der er nogen vis forskellig.

Det er muligt at købe det helt klassiske tændstål, der blot er et rundt metalstang, af forskellig diameter, der eventuelt har en snor i enden og som kan slås med et stryge værktøj. 

Det er også muligt at købe et tændstål i unikke design med håndlavede udformninger og i personligt udvalgte naturmaterialer, der skaber en niche produktion hvoraf ikke to produkter er ens. 

Derimellem er der også minimalistiske komplette tændstål, der yder deres formål og er med enten dæmpede farver eller farver der er skrappe. 

Pris

Prisen for ildstål hænger oftest meget sammen med kvaliteten og de materialevalg der er gjort af produktets produktion. Et komplet tændstål fås til en pris mellem cirka 30 og 150 danske kroner, hvoraf det også er muligt at købe håndlavede og unikke ildstål til en pris af 400-500 danske kroner eller mere.

5 tips til tændstål

Er du i tvivl om hvordan du får lidt mere ud af dit tændstål, så kommer her fem gode tips der beskriver lige præcis dette: 

Tip 1: Øv dig inden det virkelig gælder

At anvende et tændstål til at opbygge et bål, kræver at man lærer fidusen og øver sig i de lange effektive strøg med godt pres og gode gnister. Ligeledes kan det være en fordel at kende sit tændstål og især hvis man har en påsiddende stryge værktøj. Her handler det om at lære hvor man har det bedste grip og hvilken vinkel mod ildstålet der giver det største udbytte. Dette kan være frustrerende at skulle fumle med, når man allerede er kommet afsted og bare gerne vil nyde omgivelserne. 

Tip 2: Rengør dit helt nye tændstål

Et helt nyt tændstål er ikke helt ligeså effektivt som et der er brugt et par gange. Metallets overflade reagerer nemlig med omgivelserne og skaber en “beskyttende” overflade, der ikke effektivt slår mange store gløder. Derfor er det en god ide at rengøre dit helt nye tændstål, ved at skrabe den yderste belægning af, evt med dit strygestål, så du samtidig også lærer dit nye stykke værktøj at kende. 

Tip 3: Sørg for at antændings materialet er småt og tørt

Uanset hvor effektiv dig og dit tændstål er til at skabe gode store og varme gnister, er alfa omega for en succes, at det materiale du ønsker at antænde er helt tørt først og fremmest, men også at det er i små nok stykker. Brug eventuelt din medbragte kniv til at sikre dig den rette tilpasning til antændings materialet.

Tip 4: Forbered dig inden du starter dit bål

Når du nu effektivt har lavet en masse gnister og antændt dit tønder, nytter det ikke noget at du først der skal til at finde passende brændbart materiale til at bygge bålet videre op. Et rigtig godt tip er at forberede dig og eventuelt lægge de brændbare materialer op efter størrelse, således at du langsomt kan bygge bålet op med større og større materialer. Forberedelse er altid vigtigt! også når man anvender tændstål. 

Tip 5: Anvend kernelæder

Hvis du ønsker at anvende dit tændstål i fugtigt eller blæsende vejr, så er et rigtig godt tip at anvende et stykke holdbart kernelæder som du kan ligge under antændings tønderet og som først og fremmest skaber beskyttelse for de første gløder og sårbare flammer, men som også giver dig mulighed for at flytte din antænding lige derhen hvor du ønsker, som eksempelvis til et velforberedt bålsted.

Tændstål mærker

Langt de fleste friluftsgrejs producenter producerer også tændstål eller ildstål og herunder kan du læse mere om producenterne bag de mest populære mærker af ildstål. 

Light My Fire

Light My Fire er en producent af friluftsudstyr hvis formål er at gøre din tur i det fri både nemmere og meget sjovere. De første produkter de sendte på markedet var tændt stål og de har derfor god erfaring med lige præcis dette. De tilbyder et stort udvalg i mange farver og med en vellykket konstruktion der sikrer gevinst HVER gang. 

Kupilka

Kupilka tænker bæredygtighed som genanvendelsesmulighed samt nedbrydningseffektivitet og materialernes CO2 aftryk ind i alle deres produkter. De formår at skabe et kompromisløst bæredygtigt design med produkter af høj kvalitet og unikt udseende. Deres tændstål er ingen undtagelse og her får du et produkt med optimeret funktionalitet, holdbarhed samt et unikt udseende. 

Yellowstone

Yellowstone laver prisvenlige alternativer til enhver friluftsaktivitet. Dette betyder at der mange gange ikke er det store udvalg og diversitet indenfor hvert produkt type. Her får du også ildstål til en fordelagtig pris, uden at der her gås på kompromis med kvaliteten. 

Lifesystems 

Lifesystems producerer et stort udvalg af udstyr og grej til enhver friluftsaktivitet og har ofte fokus på den ultralette, men samtidig smarte løsning. De har tændt stål af højeste kvalitet og nøje udtænkt effektivt design, der også anvendes i hærenheder rundt omkring i verden. 

MSR 

MSR står for Mountain Safety Research og er en producent af højt udviklet friluftsudstyr der er startet af en bjergbestigende engioniør allerede i 1969. De er især kendt for deres effektive gasbrændere og har selvfølgelig også af denne årsag, tændstål i deres sortiment. Her får du god holdbarhed, fuld funktionalitet og med et smart design til en fornuftig pris.

Hvad siger undersøgelser om tændstål?

Før jernets tilbliven og opfindelsen af et tændstål lignende stykke værktøj, anvendte man flittigt friktionsvarme til at danne gløder, ved at gnide to stykker af træ mod hinanden i høj fart. Sådan beskriver Walter Hougs fra U.S National Museum for etnologi den tidlige metode for at lave ild, hvor han også beskriver at dette var en yderst langsommelig og energikrævende metode.

En undersøgelse fra arkæologiens verden fortæller os, hvordan at der er blevet anvendt jern og flintesten til opførelsen af ild, allerede fra den tidlige jernalder og været en anerkendt metode i hele europa. Her var det en betydeligt større opgave, at få jernets hårde overflade til at slå gnister og selve ildstålet var yderst værdifuldt og noget af en opgave at lave. Det har været et værdifuldt værktøj, som også en dansk arkæolog konkluderer, hvor postmoderne begravninger var beriget med en værdipose sammen med en mønt, en kam samt et ildstål.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket tændstål er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste tændstål. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Tændstålene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger tændstål?

Valget af tændstål afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Annual report of the Board of Regents of the Smithsonian Institution.” https://repository.si.edu/bitstream/handle/10088/29953/Hough_1890_395-409.pdf?sequence=1&isAllowed=y. Åbnet 8 mar.. 2021.
  • “Tinderflints and Firemaking in the Historical Period: Lithic Technology.” 1 apr.. 2016, https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/01977261.1994.11720902. Åbnet 8 mar.. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj