Oppustelig redningsvest

Oppustelig redningsvest i blå farve

En oppustelig redningsvest er til dig, der ønsker den ultimative bevægelsesfrihed samtidig med den rette sikkerhedsmæssige beskyttelse på vandet. Her får du en guide der hjælper dig med det rette valg inden køb.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af oppustelige redningsveste. Se de 4 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Oppustelig Redningsvest Test: Top 5 Bedste

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Baltic U Delta 150

Bedste oppustelig redningsvest

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste oppustelig redningsvest” er Baltic U Delta. Vesten kan prale af sine 150N og er ISO godkendt. Vesten er lavet af stærke og holdbare materialer, og den kan bruges i alle farvande. Alsidig form som passer til langt de fleste kropstyper.

Annonce

2. MarinePool 150N

Bedste billige oppustelig redningsvest

Pris: 739 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige oppustelig redningsvest” er fra MarinePool. Her får du en velproduceret sikkerhedsgodkendt redningsvest der med stor bevægelsesfrihed er passende til langt de fleste sejladser på åbent farvand og til en fornuftig pris.

Annonce

3. Baltic U Legend 165

Bedste premium oppustelig redningsvest

Pris: 1.200 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium oppustelig redningsvest” er Baltic U Legend 165. Her får du en højt udstyret og sikkerhedsgodkendt redningsvest med hele 165N, der er tilpasset til anvendelsen i det daglige sejlads på åbent farvand.

Annonce

4. Baltic W Athena

Bedste ergonomiske oppustelig redningsvest

Pris: 1.400 DKK

Vinderen i kategorien “bedste ergonomiske oppustelig redningsvest” er Baltic W Athena. Her får du en oppustelig redningsvest der særligt er udformet til dig, der ønsker den ultimative mulighed for en fri bevægelighed og er velegnet til intens sejlads, som f.eks. kapsejlads, windsurfing mv.

Annonce

5. MarinePool Junior

Bedste oppustelig redningsvest til børn

Pris: 779 DKK

Vinderen i kategorien “bedste oppustelig redningsvest til børn” er MarinePool automatisk oppustelig redningsvest. Vesten er udstyret med 150N og specielt designet til børn (15-40 kg.). Den har et par smarte funktioner, som blandt andet skridtgjord og D-ring for ekstra sikkerhed.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til oppustelig redningsvest

Hvad er en oppustelig redningsvest?

En oppustelig redningsvest er en redningsvest med en sikkerhedsklassificering på 100N eller mere. En oppustelig redningsvest består af et ydre stof, der holder sammen på den indre sammenpakket luftpose, der formår at puste sig op når den kommer i kontakt med vand ved hjælp af en udløsningsmekanisme.

Hvorfor skal jeg købe en oppustelig redningsvest?

Ifølge lovgivningen, er der visse krav til erhvervelse af en sikkerhedsgodkendt redningsvest, så snart du bevæger dig i et ikke fortøjet fritidssejlads. Valget omkring en oppustelig redningsvest er en fordel for dig der ønsker den højest mulige komfort og bevægelsesfrihed samtidig med den rette sikkerhed.

Oppustelig vs. fast

Mand med gul oppustelig redningsvest Der er betydelig forskel på redningsvest af kategorien fastveste kontra oppustelige redningsveste. Forskellen på fast veste og oppustelige redningsveste er i og for sig ikke forskellig i relation til sikkerheden, men der er alligevellet fordele og ulemper ved begge typer. I relation til sikkerheden, kan de forskellige typer af redningsveste kun sammenlignes ud fra de sikkerhedsmæssige krav der stilles for de forskellige klassificeringer. Sikkerhedsgodkendelsen kan være i form af CE-godkendt, ISO godkendt eller SONAS erhvervsmæssigt godkendt. Redningsvestene er forskellige i udformningen og de materialer der er anvendt i konstruktionen. Her er fastvestes flydende komponent et fast skum materiale, der ikke kan ændre form. Det er et let og billigt materiale, men kan være med nedsat bevægelsesfrihed der hæmmer forskellige aktiviteter på vandet. En oppustelig redningsvests flydende del, er bestående af en sammenpakket luftpose, der oppustes ved kontakt med vand og giver evnen til at holde en person oven vande. Denne vest fylder mindre når den ikke er udløst og skaber en stor bevægelsesfrihed, ligesom mange relaterer denne type af vest til den største komfort, når den skal anvendes i længere tid af gangen.

Hvilken oppustelig redningsvest skal jeg vælge?

Udover at der findes redningsveste med forskellige sikkerhedsklassificeringer som bør være tilpasset anvendelsen er det er muligt at finde forskellige typer af oppustelige redningsveste, der adskiller sig fra hinanden i konstruktionen og udformningen samt tilpasningsevnen. Den placering udløsningsfunktionerne har, kan have betydning for, hvilken form for bevægelse der gives plads til. Herunder kan du læse meget mere om de forskellige typer, klassificeringer samt ekstra funktioner en oppustelig redningsvest kan indeholde, ligesom du nederst på siden får fem gode tips til brugen af din nyindkøbte oppustelige redningsvest.

Kombinér oppustelig redningsvest med andet udstyr til båd og sejlads

Sikkerhedsline Flere sikkerhedsgodkendte redningsveste, der er klassificeret til brug på åbent hav, har allerede en D eller O ring fæstnet, der gør det muligt at koble denne til en sikkerhedsline. En sikkerhedsline fæstnes til et fast element på båden og til redningsvesten. Sikkerhedslinen skal købes separat og bør være sikkerhedsgodkendt i relation til brudstyrken. Lygte og fløjte Med en vandtæt lygte samt en nødfløjte, kan du sikre dig, at du lettere bliver set og hørt, såfremt uheldet skulle være ude og du havner i vandet. Flere redningsveste i dag, indeholder dette ekstraudstyr, men ellers kan det købes separat og særligt produceret til anvendelse til søs. Det er især en god funktion at have med sig, såfrmt man bevæger sig til havs i mørke eller under uroligt vejr. Sprayhood Med en sprayhood opnår du den maksimale sikkerhed i urolig sø. SOLAS godkendte redningsveste har ved lovkrav denne funktion, men ellers kan det tilkøbes og integreres i din oppustelige redningsvest. Det er en oppustelig hætte, der reagerer ved kontakten med vand og spænder dig over dit hoved, således at du ikke bliver påvirket af vind og bølger så at du på denne måde, sikkert kan trække vejret normalt.

Vedligeholdelse af oppustelig redningsvest

En oppustelig redningsvest bør opbevares tørt, men ellers stiller det slidtstærke produkt ikke de store krav til rengøring men større krav til vedligeholdelse Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker din redningsvest udløsningsevne og gerne laver dit eget servicetjek inden hvert brug.
 • Læg din oppustelige redningsvest på en tør, flad og jævn overflade
 • Åben din redningsvest i siden, hvoraf dens indre er forseglet med en lynlås eller en velcrolukning.
 • Hvis ikke du kan komme til CO2 patronen uden at flytte på luftposen, så tag eventuelt et billede der sikrer, at du kan huske hvordan denne er foldet inden du flytter på den.
 • Tag CO2 patronen ud og sikr dig at denne ikke har et hul i toppen. Hvis dette er tilfældet er denne tom og ubrugelig.
 • Tjek at udløseren ikke er ældre end tre år, eller at den eventuelle tablet ikke er blød. Dette betyder at der er trukket en smule fugt ind i vesten.
 • Du kan puste luftposen op med den manuelle udløser, hvoraf du kan tjekke om luftposen er tæt eller bør udskiftes.
 • Sørg for at pakke din oppustelige redningsvest sammen igen, såfremt at dit serviceeftersyn er godkendt. Husk eventuelt at bruge dit billede eller følg instrukserne nøje for sammen foldningen af luftposen.
Alle de udskiftelige dele kan fås hos de fleste marine forhandlere. Tag gerne vesten med, eller nedskriv modelnummeret, så du er helt sikker på, at du får de rette dele der er egnet til din oppustelige redningsvest. Hvis ikke du føler dig sikker i din viden omkring servicering af din oppustelige redningsvest, bør denne medbringes til et godkendt servicerings værksted, der kan gennemgå om funktionerne i redningsvesten og udløsningevnen lever op til forskrifterne.

Regler for brug af oppustelig redningsvest

Der er lovgivning på området omkring hvilke redningsveste der må og kan anvendes under sejlads eller ved aktiviteter på vandet.
 • Alle fritidsfartøjer, der ikke er fortøjret i havn, skal medføre passende redningsveste til alle personer ombord.
 • Redningsveste skal være tydeligt typegodkendte efter anerkendte normer for CE godkendelse eller ISO mærkning.
 • Avendelsen af redningsvestene skal være tilpasset i vægtklasse til personernes ombord.
 • Lovgivningen er gældende for alle fritidsfartøjer på vandet bortset fra badeudstyr der udelukkende anvendes i strandkanten.
Der er forskellige sikkerhedsklassificeringer der er godkendt med en CE mærkning, hvoraf klassificeringen skal være tilpasset til brugen på vandet.

50N (rød, EN393)

Svømmeveste – Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidsløshed.

100N (gul, EN395)

Redningsveste – Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed.

150N (lilla, EN396)

Redningsveste – Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed hvis der anvendes kraftigt vandtæt sejlertøj.

275N (blå, EN399)

Redningsveste – Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer også med kraftigt vandtæt beklædning. (Nogle redningsveste beskriver en flydeevne på 300N, hvoraf denne klassificering gør sig gældende) Redningsvestene skal per lovkrav være tilpasset til den situation man er udsat for under sejladsen, og der skal på åbent farvand som minimum anvendes 150N eller 275N, afhængigt af beklædning og vejrforholdene.

SOLAS

SOLAS godkendelse (står for Safety Of Life At Sea) er den ypperste og mest grundige sikkerhedsgodkendelse der kan findes for en redningsvest og et krav for det redningsudstyr til søs, der anvendes til erhverv.

Farver

Farvereglerne for den oppustelige redningsvest er lidt anderledes end farvereglerne for en almindelig redningsvest. Som tommelfingerregel er det gældende, at blæren på en oppustelig redningsvest skal være orange med reflekser, da det er den del af vesten, der blæses op og er synlig i en eftersøgnings-situation. Men selve overtrækket på en oppustelig redningsvest, kan være hvilken som helst farve.

Hvordan virker en oppustelig redningsvest?

I videoen ovenfor demonstrerer Falck, hvordan en oppustelig redningsvest virker. Vi har citeret følgende fra videoen:
 1. Du falder i vandet, og har en oppustelig redningsvest på.
 2. Alle oppustelige redningsveste har integreret huller. Når disse huller vandes til, udløses den oppustelige mekanisme, og den redningsvesten bliver pustet op.
 3. Efter brug kan man gøre følgende:
  • Man kan selv vælge at lukke luften ud og hænge redningsvesten til tørre og købe nye patroner.
  • Man kan også vælge at købe en helt ny oppustelig redningsvest.

Servicetjek af oppustelig redningsvest

Din oppustelig redningsvest skal som tommelfingerregel tjekkes en gang årligt. I stedet for at betale en professionel, kan du selv lave serviceeftersynet og spare en god sum penge:
 1. Læg din oppustelige redningsvest op på et bord. Nu skal du åbne vesten i siden; enten har vesten en lynlås eller en velcrolukning. Du skal huske på, hvordan vesten er foldet, så du efter tjekket kan folde den på samme måde.
 2. Tjek af CO2-patronen. Tag patronen ud af vesten og tjek om der er et hul i toppen af patronen. Hvis dette er tilfældet er patronen tom, og derfor skal den udskiftes. Hvis patronen ikke er tom, så sæt den på en brevvægt. Totalvægten for patronen er indhugget på patronen, og hvis patronen mangler over 2 gram, så skal den udskiftes.
 3. Tjek af automatikudløseren. Hvis udløseren (synlig tablet) er blød, skal den udskiftes. Andre udløserenheder har en indgraveret dato, og en udløser har typisk en levetid på 3 år. Hvis udløseren er ældre end 3 år, skal den udskiftes.
 4. Tjek af den manuelle udløser. Hvis udløseren er ført tilbage, og sikkerhedssplitten har bevaret sin oprindelige form (ingen skader), så er den manuelle udløser i orden.
 5. Tjek af utæthed. Brug mundstykket til at blæse vesten op. Vesten skal nu ligge i 16-24 timer. Hvis vesten stadig holder trykket efter 16-24 timer, så lukkes luften ud via mundstykket. Hvis der er intet luft tilbage i vesten efter 16-24 timer, er vesten utæt og dermed ubrugelig.
 6. Serviceeftersynet er færdigt og vesten pakkes. Pakningen af vesten afhænger af mærke samt model, og derfor råder vi dig til at følge instrukserne på den medfølgende brugsanvisning for, hvordan vesten foldes.

Valg af oppustelig redningsvest

Valget af din oppustelige redningsvest bør først og fremmest være baseret på den sikkerhed som lovgivningen foreskriver og først dernæst være baseret på dine prioriteringer og behov i forhold til den aktivitet du ønsker at udføre på vandet. 

Aktivitet

Det er vigtigt at du med stor sikkerhed, kan udføre de aktiviteter og bevægelser det kræver på vandet og her skal redningsvesten ikke være en forhindring for dette. 

For aktiviteter der kræver en stor bevægelsesfrihed, er det først og fremmest det rette valg med en oppustelig redningsvest og ud fra hvilken type af aktivitet der er tale om, kan der være forskellige typer af oppustelige redningsvest der er udformet specifikt til denne aktivitet eller eventuelt med et ergonomisk design, der sikrer dig den absolut maksimale komfort, såfremt du har behov for at anvende din oppustelige redningsvest i længere tid af gangen. 

Udløser

Når dit valg er faldet på en oppustelig redningsvest, er der endnu et valg du bør foretage dig inden dit køb. Du bør tage stilling til, hvilken form for opblæsningssytem du ønsker at anvende. 

Der findes tre forskellige opblæsnings eller udløsningssystemer som kan gøre sig gældende for CE godkendte oppustelige redningsveste

Manuel 

Den manuelle mulighed for udløsning. Her trækkes der i en udløser, hvoraf redningsvesten oppustes. Dette er især en fordel for en anvendelse der betyder, at man ofte bliver våd, som eksempelvis jolle og kapsejlads eller lignende. Dog er denne funktion ikke velegnet for personer overbord der ikke er ved bevidsthed.

Automatisk 

Automatiske udløsningssystemer kan være drevet af en tablet der kemisk reagerer når denne bliver våd (Tabs-system) eller ved et pressure-system, hvor en sensor der bliver påvirket af tryk, udløses. 

Begge systemer har det til fælles, at de reagerer og puster sig op automatisk, når den oppustelige redningsvest ender i vandet og er drevet af en CO2 patron. 

Størrelse og opdrift

Størrelsen på din oppustelige redningsvest er først og fremmest sikkerhedsgodkendt til at have forskellig evne til at holde dig i opdrift i relation til din vægt. Yderligere er kravet til sikkerhedsgodkendelsen for opdriftsevne sat i relation til de aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet, altså i hvilket farvand 

Det er derfor vigtigt at du først og fremmest finder en redningsvest der er tilpasset til din vægtklasse, men som også er tilpasset til det farvand eller de betingelser du skal bevæge dig under til søs. 

Opdriftseffekten er afhængig af hvilket farvand og hvilke betingelser du begiver dig ud på. Under afsnittet “Regler for brug af redningsveste” kan du læse mere om hvilke klassificeringer der tillader forskellige funktioner for din redningsvest og hvilken klassificering du bør vælge ud fra dit behov og ønske om sikkerhed. 

Kort og godt, er størrelsen på din oppustelige redningsvest altså sat i relation til din vægtklasse samt den opdriftsevne der er krav om i forhold til forholdene. 

De forskellige producenter anvender forskellige skalaer af størrelsesmærkning, men bør være beskrevet med et vægtspænd, indenfor hvilket der er gældende for den enkelte redningsvest, ligesom at sikkerhedsgodkendte oppustelige redningsveste er tydeligt mærket.

Farver

På rigtig meget udstyr er farverne sat i relation til design og udseende, men i dette tilfælde, for oppustelige redningsveste, er det en del af funktionen. 

Sikkerhedsgodkendte redningsveste, kan med deres yderstof være hvilken som helst farve, men den oppustelige del skal være med en sikker orange farve. 

En sikker farve beskriver farver der ikke falder i et med omgivelserne på vandet, såsom blå, grøn eller hvid ville gøre det og yder altså en større sikkerhed for at du kan ses på længere afstand, hvis der anvendes eksempelvis rød, gul eller orange, ligesom at denne sikkerhed øges yderligere (såfremt der er tale om omgivelser med nedsat sigtbarhed) at der yderligere er tilsvarende reflekser på den oppustelige redningsvests luftpose.

Materialer

Den oppustelige redningsvests ydre del er af et yderst slidstærkt materiale af polyester, der yder en stor modstandsdygtighed overfor saltvand. 

Den luftpose eller flydepose en oppustelige redningsvest har indbygget, er lavet af et luft og vandtæt syntetisk materiale, der kan klare det store pres fra oppustningen af den CO2 patron der skal sikre flydeevnen. Dette materiale er slidstærkt, men både materialet samt limningen af denne, kan over tid blive påvirket og derfor er det altid en god ide, jævnligt at gennemgå dette. 

Din oppustelige redningsvest bør altså jævnligt gennemgås, for at det sikres at denne yder den maksimale sikkerhed, og at især flydeposen er tilstrækkelig luft og vandtæt. 

Funktioner

Assymetrisk udløsning 

Nogle CE godkendte redningsveste med 275N har anvendt det der kaldes en assymetrisk udløsning hvoraf den ene side af redningsvesten er en anelse større end den anden og dermed er formålet at fremme muligheden for at kunne vende sig i vandet (eller at dette mere eller mindre ikke kan undgås) således at det sikres, at åndedrætsorganerne er fri fra vandet. 

Sikkerhedsline 

Hvis der opstår urolig sø, eller hvis der er tale om forhold, hvor der opstår en øget mulighed for at et besætningsmedlem falder overbord, bør der tilkobles en sikkerhedsline. De fleste oppustelige redningsvest har den funktion, at have en O eller D ring siddende, til behæftning af en sådan sikkerhedsline, for at forhindre muligheden for overbordfalden.

Hvis du tænker at din oppustelige redningsvest oftest skal anvendes i omgivelser hvor der er mulighed for urolig sø, eller at du ønsker at befare din båd alene eller i mærke, bør du sikre dig at din redningsvest har den mulighed at kunne tilkobles en sikkerhedsline. 

Sikre farver 

Det er vigtigt at du kan ses af de folk der skal hjælpe dig op af vandet, hvis uheldet skulle være ude. Derfor er det en god ide at erhverve sig en redningsvest i sikre farver, såsom rød, orange eller gul. Dette gælder også for den oppustelige redningsvests ydre del, for hvis der skulle være en fejl på vesten, og at denne ikke udløses korrekt ved overbordfalden, sikres det, at du alligevel øger muligheden for at blive set. 

Udover orange, gul og rød (og ikke blå, grøn eller hvid) er det yderligere en vigtig funktion, at de sikre farver er suppleret med reflekser, således at du øger sikkerheden i forhold til at blive set, selv i mørke.

Skridtgjord

En oppustelig redningsvest er som oftest nem at tilpasse udelukkende med mavebæltet, men yderligere kan du øge sikkerheden med en tilpasningsmulighed fra en skridtgjord og langt de fleste redningsveste indeholder også denne funktion. Med en skridtgjord sikres det, at din redningsvest ikke har mulighed for at glide op over skuldrene, hvorved denne ikke vil have den rette effekt. 

Med en oppustelig ikke udløst redningsvest skal du dog huske, at skridtgjorden ikke bliver spændt for stramt, da den strammes yderligere ved udløsning. Der bør som tommelfingerregel være en afstand på størrelse med en knyttet næve mellem skridtet og skridtgjorden. 

Sprayhood 

En sprayhood er en ekstra sikkerhedsforanstaltning som alle SOLAS erhvervs godkendte oppustelige redningsveste skal besidde. Men en sprayhood, er denne integreret i redningsvesten og udløses på lige vilkår med luftposen, hvis den kommer i kontakt med vand, hvoraf den spændes om dit hoved og beskytter mod en påvirkning fra vind og bølger. Med en sprayhood kan du helt normalt trække vejret under denne. 

Såfremt du har behov for at anvende din redningsvest på åbent hav eller i kolde temperaturer, er det en vigtig funktion at din redningsvest besidder en sprayhood, da den yderligere beskytter dig en smule mod hurtig nedkøling.

Lygte og nødfløjte 

For alle SOLAS godkendte oppustelige redningsveste, er der besiddende en vandtæt lygte samt en nødfløjte. Dette gør sig dog også gældende for mange andre klassificerede oppustelige redningsveste og giver dig muligheden for at øge din synlighed i vandet. Med en vandtæt lygte er formålet at denne tilføjer et skarpt lys der sammen med en fløjte der kan yde en høj tone, giver søgere en bedre mulighed for at lokalisere dig i vandet. 

Sporingsenhed 

Enkelte oppustelige redningsvest indeholder en RECCO sporingsenhed, der aktiveres manuelt eller automatisk når redningsvesten udløses. Men en sådan sporingsenhed, kan din lokation spores af relevante myndigheder og indsatser, ligesom du fra denne kan kalde SOS. Det er altså et GPS signal der gør, at du videresender en helt præcist GPS signal, ligesom at alle erhvervsfartøjer samt de fleste avancerede fritidsfartøjer, modtager et signal på deres sporingsprogram (IVS-system).

Pris

Prisen på en oppustelig redningsvest er mere eller mindre udelukkende afhængig af hvilken klassificering der gør sig gældende. Jo højere en sikkerhedsklassificering din redningsvest har, jo højere en pris og prisen stiger yderligere for de oppustelige redningsveste der har SOLAS godkendelse og kan anvendes til erhverv. 

Størrelsen på redningsvestene, altså vægt klassificeringen, har ikke den store betydning for prisen, dog kan det være muligt at betalen en anelse mere for særligt undformede oppustelige redningsveste der er designet til specifikke aktiviteter. 

En oppustelig redningsvest af god kvalitet kan købes for omkring 600 kroner, hvoraf prisen stiger i takt med ekstra funktioner, særlige udformninger til en højere aktivitet eller erhvervsgodkendte redningsveste, hvor det hurtigt koster 3000 kroner eller mere for et sådan produkt.

5 tips til oppustelige redningsveste

Her kommer fem gode tips som du kan skrive dig bag øret, til anvendelsen af din redningsvest. 

Tip 1: Prøv din redningsvest inden køb

Et af de allerbedste råd der findes i forhold til at udvælge den rette redningsvest til dig, er at prøve den inden køb. Det er vigtigt at din redningsvest sidder komfortabelt og at den giver dig den bevægelsesfrihed du har behov for. Dette vil også fremme din lyst til at bruge denne HVER gang befinder dig på vandet.

Tip 2: Spænd din redningsvest tilstrækkeligt

Selvom du har din redningsvest på, er den ikke tilstrækkelig sikker, medmindre du har tilpasset den korrekt. Sørg derfor altid for, at du har tilpasset din oppustelige redningsvest korrekt, at den sidder tæt ind til kroppen, samt at alle spændebånd samt skridtrem er spændt ind, således at dette er tilpasset til dig. 

Tip 3: Strammer vesten?

På alle oppustelige redningsveste, om de fungerer automatisk eller manuelt, sidder der en opblæsningsventil, hvoraf man med denne kan trykke ventilen ind mod den oppustede blære, for at lukke lidt af luften ud. Det kan nemlig godt ske, at vesten efter oppustning kan føltes lidt stram. Dette gør sig især gældende såfremt at skridtgjorden er siddende stramt. Der bør være en knytnæves bredde i skridtet når redningsvesten ikke er pustet op og altså ikke sidde helt stramt. 

Tip 4: Pas på hvor du ligger din redningsvest

En oppustelig redningsvest har et forholdsvist følsomt oppustningssystem. Det bliver aktiveret hvis det ligger i vand! Pas derfor på hvor du ligger din oppustelige redningsvest og undlad blandt andet at ligge den i dørken på båden, der hurtigt kan blive fyldt med vand i regnvejr. 

Tip 5: Autoriseret service

Et vigtigt råd, i forhold til sikkerheden er, at du jævnligt bringer din oppustelige redningsvest til et autoriseret service, for at sikre dig at denne kan udløses forsvarligt og rigtigt, såfremt uheldet skulle være ude. Det foreskrives, at dette gøre hvert andet år som minimum.

Hvad siger undersøgelser om oppustelige redningsveste?

Diverse undersøgelser – både foretaget af forskningsinstitutter samt foreninger mv. – viser, at det at bære en redningsvest øger sandsyndligheden for, at man overlever et ombordfald på en båd. Så husk altid redningsvesten, når du befinder dig ved eller på åbent hav – man kan aldrig være for sikker!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken oppustelig redningsvest er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste oppustelige redningsveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

De oppustelige redningsveste vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en oppustelig redningsvest?

Valget af oppustelig redningsvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “An Empirical Analysis of Life Jacket Effectiveness in … – PubMed.” 24 jul.. 2015, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26206494/. Åbnet 16 apr. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj