En oppustelig redningsvest er til dig, der ønsker den ultimative bevægelsesfrihed samtidig med den rette sikkerhedsmæssige beskyttelse på vandet. Her får du en guide der hjælper dig med det rette valg inden køb.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af oppustelige redningsveste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste oppustelig redningsvest
Pris: 899 DKK
Vinderen i kategorien “bedste oppustelig redningsvest” er Baltic U Delta. Vesten kan prale af sine 150N og er ISO godkendt. Vesten er lavet af stærke og holdbare materialer, og den kan bruges i alle farvande. Alsidig form som passer til langt de fleste kropstyper.
Annonce
Bedste billige oppustelig redningsvest
Pris: 739 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige oppustelig redningsvest” er fra MarinePool. Her får du en velproduceret sikkerhedsgodkendt redningsvest der med stor bevægelsesfrihed er passende til langt de fleste sejladser på åbent farvand og til en fornuftig pris.
Annonce
Bedste premium oppustelig redningsvest
Pris: 1.200 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium oppustelig redningsvest” er Baltic U Legend 165. Her får du en højt udstyret og sikkerhedsgodkendt redningsvest med hele 165N, der er tilpasset til anvendelsen i det daglige sejlads på åbent farvand.
Annonce
Bedste ergonomiske oppustelig redningsvest
Pris: 1.400 DKK
Vinderen i kategorien “bedste ergonomiske oppustelig redningsvest” er Baltic W Athena. Her får du en oppustelig redningsvest der særligt er udformet til dig, der ønsker den ultimative mulighed for en fri bevægelighed og er velegnet til intens sejlads, som f.eks. kapsejlads, windsurfing mv.
Annonce
Bedste oppustelig redningsvest til børn
Pris: 1.798 DKK
Secumar Junior oppustelig redningsvest er en absolut vinder, når det kommer til sikkerhed og komfort for børn på vandet. Denne prisbelønnede redningsvest er designet specifikt til børn, hvilket ses i dens ergonomiske pasform og lette vægt. Med automatisk oppustning og refleksdetaljer er vesten både praktisk og sikkerhedsmæssigt i top. Synligheden er øget takket være den lyse farve, og slidstærke materialer sørger for vestens holdbarhed. Den kompakte størrelse gør den nem at bære og opbevare, hvilket er et must for familier på farten.
Annonce
En oppustelig redningsvest er en redningsvest med en sikkerhedsklassificering på 100N eller mere.
En oppustelig redningsvest består af et ydre stof, der holder sammen på den indre sammenpakket luftpose, der formår at puste sig op når den kommer i kontakt med vand ved hjælp af en udløsningsmekanisme.
Ifølge lovgivningen, er der visse krav til erhvervelse af en sikkerhedsgodkendt redningsvest, så snart du bevæger dig i et ikke fortøjet fritidssejlads.
Valget omkring en oppustelig redningsvest er en fordel for dig der ønsker den højest mulige komfort og bevægelsesfrihed samtidig med den rette sikkerhed.
Der er betydelig forskel på redningsvest af kategorien fastveste kontra oppustelige redningsveste. Forskellen på fast veste og oppustelige redningsveste er i og for sig ikke forskellig i relation til sikkerheden, men der er alligevellet fordele og ulemper ved begge typer.
I relation til sikkerheden, kan de forskellige typer af redningsveste kun sammenlignes ud fra de sikkerhedsmæssige krav der stilles for de forskellige klassificeringer. Sikkerhedsgodkendelsen kan være i form af CE-godkendt, ISO godkendt eller SONAS erhvervsmæssigt godkendt.
Redningsvestene er forskellige i udformningen og de materialer der er anvendt i konstruktionen. Her er fastvestes flydende komponent et fast skum materiale, der ikke kan ændre form. Det er et let og billigt materiale, men kan være med nedsat bevægelsesfrihed der hæmmer forskellige aktiviteter på vandet.
En oppustelig redningsvests flydende del, er bestående af en sammenpakket luftpose, der oppustes ved kontakt med vand og giver evnen til at holde en person oven vande. Denne vest fylder mindre når den ikke er udløst og skaber en stor bevægelsesfrihed, ligesom mange relaterer denne type af vest til den største komfort, når den skal anvendes i længere tid af gangen.
Udover at der findes redningsveste med forskellige sikkerhedsklassificeringer som bør være tilpasset anvendelsen er det er muligt at finde forskellige typer af oppustelige redningsveste, der adskiller sig fra hinanden i konstruktionen og udformningen samt tilpasningsevnen. Den placering udløsningsfunktionerne har, kan have betydning for, hvilken form for bevægelse der gives plads til.
Herunder kan du læse meget mere om de forskellige typer, klassificeringer samt ekstra funktioner en oppustelig redningsvest kan indeholde, ligesom du nederst på siden får fem gode tips til brugen af din nyindkøbte oppustelige redningsvest.
Sikkerhedsline
Flere sikkerhedsgodkendte redningsveste, der er klassificeret til brug på åbent hav, har allerede en D eller O ring fæstnet, der gør det muligt at koble denne til en sikkerhedsline. En sikkerhedsline fæstnes til et fast element på båden og til redningsvesten. Sikkerhedslinen skal købes separat og bør være sikkerhedsgodkendt i relation til brudstyrken.
Lygte og fløjte
Med en vandtæt lygte samt en nødfløjte, kan du sikre dig, at du lettere bliver set og hørt, såfremt uheldet skulle være ude og du havner i vandet. Flere redningsveste i dag, indeholder dette ekstraudstyr, men ellers kan det købes separat og særligt produceret til anvendelse til søs. Det er især en god funktion at have med sig, såfrmt man bevæger sig til havs i mørke eller under uroligt vejr.
Sprayhood
Med en sprayhood opnår du den maksimale sikkerhed i urolig sø. SOLAS godkendte redningsveste har ved lovkrav denne funktion, men ellers kan det tilkøbes og integreres i din oppustelige redningsvest. Det er en oppustelig hætte, der reagerer ved kontakten med vand og spænder dig over dit hoved, således at du ikke bliver påvirket af vind og bølger så at du på denne måde, sikkert kan trække vejret normalt.
En oppustelig redningsvest bør opbevares tørt, men ellers stiller det slidtstærke produkt ikke de store krav til rengøring men større krav til vedligeholdelse
Det er vigtigt, at du jævnligt tjekker din redningsvest udløsningsevne og gerne laver dit eget servicetjek inden hvert brug.
Alle de udskiftelige dele kan fås hos de fleste marine forhandlere. Tag gerne vesten med, eller nedskriv modelnummeret, så du er helt sikker på, at du får de rette dele der er egnet til din oppustelige redningsvest.
Hvis ikke du føler dig sikker i din viden omkring servicering af din oppustelige redningsvest, bør denne medbringes til et godkendt servicerings værksted, der kan gennemgå om funktionerne i redningsvesten og udløsningevnen lever op til forskrifterne.
Der er lovgivning på området omkring hvilke redningsveste der må og kan anvendes under sejlads eller ved aktiviteter på vandet.
Der er forskellige sikkerhedsklassificeringer der er godkendt med en CE mærkning, hvoraf klassificeringen skal være tilpasset til brugen på vandet.
Svømmeveste – Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidsløshed.
Redningsveste – Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed.
Redningsveste – Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed hvis der anvendes kraftigt vandtæt sejlertøj.
Redningsveste – Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer også med kraftigt vandtæt beklædning. (Nogle redningsveste beskriver en flydeevne på 300N, hvoraf denne klassificering gør sig gældende)
Redningsvestene skal per lovkrav være tilpasset til den situation man er udsat for under sejladsen, og der skal på åbent farvand som minimum anvendes 150N eller 275N, afhængigt af beklædning og vejrforholdene.
SOLAS godkendelse (står for Safety Of Life At Sea) er den ypperste og mest grundige sikkerhedsgodkendelse der kan findes for en redningsvest og et krav for det redningsudstyr til søs, der anvendes til erhverv.
Farvereglerne for den oppustelige redningsvest er lidt anderledes end farvereglerne for en almindelig redningsvest. Som tommelfingerregel er det gældende, at blæren på en oppustelig redningsvest skal være orange med reflekser, da det er den del af vesten, der blæses op og er synlig i en eftersøgnings-situation. Men selve overtrækket på en oppustelig redningsvest, kan være hvilken som helst farve.
I videoen ovenfor demonstrerer Falck, hvordan en oppustelig redningsvest virker. Vi har citeret følgende fra videoen:
Din oppustelig redningsvest skal som tommelfingerregel tjekkes en gang årligt. I stedet for at betale en professionel, kan du selv lave serviceeftersynet og spare en god sum penge:
Valget af din oppustelige redningsvest bør først og fremmest være baseret på den sikkerhed som lovgivningen foreskriver og først dernæst være baseret på dine prioriteringer og behov i forhold til den aktivitet du ønsker at udføre på vandet.
Det er vigtigt at du med stor sikkerhed, kan udføre de aktiviteter og bevægelser det kræver på vandet og her skal redningsvesten ikke være en forhindring for dette.
For aktiviteter der kræver en stor bevægelsesfrihed, er det først og fremmest det rette valg med en oppustelig redningsvest og ud fra hvilken type af aktivitet der er tale om, kan der være forskellige typer af oppustelige redningsvest der er udformet specifikt til denne aktivitet eller eventuelt med et ergonomisk design, der sikrer dig den absolut maksimale komfort, såfremt du har behov for at anvende din oppustelige redningsvest i længere tid af gangen.
Når dit valg er faldet på en oppustelig redningsvest, er der endnu et valg du bør foretage dig inden dit køb. Du bør tage stilling til, hvilken form for opblæsningssytem du ønsker at anvende.
Der findes tre forskellige opblæsnings eller udløsningssystemer som kan gøre sig gældende for CE godkendte oppustelige redningsveste
Den manuelle mulighed for udløsning. Her trækkes der i en udløser, hvoraf redningsvesten oppustes. Dette er især en fordel for en anvendelse der betyder, at man ofte bliver våd, som eksempelvis jolle og kapsejlads eller lignende. Dog er denne funktion ikke velegnet for personer overbord der ikke er ved bevidsthed.
Automatiske udløsningssystemer kan være drevet af en tablet der kemisk reagerer når denne bliver våd (Tabs-system) eller ved et pressure-system, hvor en sensor der bliver påvirket af tryk, udløses.
Begge systemer har det til fælles, at de reagerer og puster sig op automatisk, når den oppustelige redningsvest ender i vandet og er drevet af en CO2 patron.
Størrelsen på din oppustelige redningsvest er først og fremmest sikkerhedsgodkendt til at have forskellig evne til at holde dig i opdrift i relation til din vægt. Yderligere er kravet til sikkerhedsgodkendelsen for opdriftsevne sat i relation til de aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet, altså i hvilket farvand
Det er derfor vigtigt at du først og fremmest finder en redningsvest der er tilpasset til din vægtklasse, men som også er tilpasset til det farvand eller de betingelser du skal bevæge dig under til søs.
Opdriftseffekten er afhængig af hvilket farvand og hvilke betingelser du begiver dig ud på. Under afsnittet “Regler for brug af redningsveste” kan du læse mere om hvilke klassificeringer der tillader forskellige funktioner for din redningsvest og hvilken klassificering du bør vælge ud fra dit behov og ønske om sikkerhed.
Kort og godt, er størrelsen på din oppustelige redningsvest altså sat i relation til din vægtklasse samt den opdriftsevne der er krav om i forhold til forholdene.
De forskellige producenter anvender forskellige skalaer af størrelsesmærkning, men bør være beskrevet med et vægtspænd, indenfor hvilket der er gældende for den enkelte redningsvest, ligesom at sikkerhedsgodkendte oppustelige redningsveste er tydeligt mærket.
På rigtig meget udstyr er farverne sat i relation til design og udseende, men i dette tilfælde, for oppustelige redningsveste, er det en del af funktionen.
Sikkerhedsgodkendte redningsveste, kan med deres yderstof være hvilken som helst farve, men den oppustelige del skal være med en sikker orange farve.
En sikker farve beskriver farver der ikke falder i et med omgivelserne på vandet, såsom blå, grøn eller hvid ville gøre det og yder altså en større sikkerhed for at du kan ses på længere afstand, hvis der anvendes eksempelvis rød, gul eller orange, ligesom at denne sikkerhed øges yderligere (såfremt der er tale om omgivelser med nedsat sigtbarhed) at der yderligere er tilsvarende reflekser på den oppustelige redningsvests luftpose.
Den oppustelige redningsvests ydre del er af et yderst slidstærkt materiale af polyester, der yder en stor modstandsdygtighed overfor saltvand.
Den luftpose eller flydepose en oppustelige redningsvest har indbygget, er lavet af et luft og vandtæt syntetisk materiale, der kan klare det store pres fra oppustningen af den CO2 patron der skal sikre flydeevnen. Dette materiale er slidstærkt, men både materialet samt limningen af denne, kan over tid blive påvirket og derfor er det altid en god ide, jævnligt at gennemgå dette.
Din oppustelige redningsvest bør altså jævnligt gennemgås, for at det sikres at denne yder den maksimale sikkerhed, og at især flydeposen er tilstrækkelig luft og vandtæt.
Nogle CE godkendte redningsveste med 275N har anvendt det der kaldes en assymetrisk udløsning hvoraf den ene side af redningsvesten er en anelse større end den anden og dermed er formålet at fremme muligheden for at kunne vende sig i vandet (eller at dette mere eller mindre ikke kan undgås) således at det sikres, at åndedrætsorganerne er fri fra vandet.
Hvis der opstår urolig sø, eller hvis der er tale om forhold, hvor der opstår en øget mulighed for at et besætningsmedlem falder overbord, bør der tilkobles en sikkerhedsline. De fleste oppustelige redningsvest har den funktion, at have en O eller D ring siddende, til behæftning af en sådan sikkerhedsline, for at forhindre muligheden for overbordfalden.
Hvis du tænker at din oppustelige redningsvest oftest skal anvendes i omgivelser hvor der er mulighed for urolig sø, eller at du ønsker at befare din båd alene eller i mærke, bør du sikre dig at din redningsvest har den mulighed at kunne tilkobles en sikkerhedsline.
Det er vigtigt at du kan ses af de folk der skal hjælpe dig op af vandet, hvis uheldet skulle være ude. Derfor er det en god ide at erhverve sig en redningsvest i sikre farver, såsom rød, orange eller gul. Dette gælder også for den oppustelige redningsvests ydre del, for hvis der skulle være en fejl på vesten, og at denne ikke udløses korrekt ved overbordfalden, sikres det, at du alligevel øger muligheden for at blive set.
Udover orange, gul og rød (og ikke blå, grøn eller hvid) er det yderligere en vigtig funktion, at de sikre farver er suppleret med reflekser, således at du øger sikkerheden i forhold til at blive set, selv i mørke.
En oppustelig redningsvest er som oftest nem at tilpasse udelukkende med mavebæltet, men yderligere kan du øge sikkerheden med en tilpasningsmulighed fra en skridtgjord og langt de fleste redningsveste indeholder også denne funktion. Med en skridtgjord sikres det, at din redningsvest ikke har mulighed for at glide op over skuldrene, hvorved denne ikke vil have den rette effekt.
Med en oppustelig ikke udløst redningsvest skal du dog huske, at skridtgjorden ikke bliver spændt for stramt, da den strammes yderligere ved udløsning. Der bør som tommelfingerregel være en afstand på størrelse med en knyttet næve mellem skridtet og skridtgjorden.
En sprayhood er en ekstra sikkerhedsforanstaltning som alle SOLAS erhvervs godkendte oppustelige redningsveste skal besidde. Men en sprayhood, er denne integreret i redningsvesten og udløses på lige vilkår med luftposen, hvis den kommer i kontakt med vand, hvoraf den spændes om dit hoved og beskytter mod en påvirkning fra vind og bølger. Med en sprayhood kan du helt normalt trække vejret under denne.
Såfremt du har behov for at anvende din redningsvest på åbent hav eller i kolde temperaturer, er det en vigtig funktion at din redningsvest besidder en sprayhood, da den yderligere beskytter dig en smule mod hurtig nedkøling.
For alle SOLAS godkendte oppustelige redningsveste, er der besiddende en vandtæt lygte samt en nødfløjte. Dette gør sig dog også gældende for mange andre klassificerede oppustelige redningsveste og giver dig muligheden for at øge din synlighed i vandet. Med en vandtæt lygte er formålet at denne tilføjer et skarpt lys der sammen med en fløjte der kan yde en høj tone, giver søgere en bedre mulighed for at lokalisere dig i vandet.
Enkelte oppustelige redningsvest indeholder en RECCO sporingsenhed, der aktiveres manuelt eller automatisk når redningsvesten udløses. Men en sådan sporingsenhed, kan din lokation spores af relevante myndigheder og indsatser, ligesom du fra denne kan kalde SOS. Det er altså et GPS signal der gør, at du videresender en helt præcist GPS signal, ligesom at alle erhvervsfartøjer samt de fleste avancerede fritidsfartøjer, modtager et signal på deres sporingsprogram (IVS-system).
Prisen på en oppustelig redningsvest er mere eller mindre udelukkende afhængig af hvilken klassificering der gør sig gældende. Jo højere en sikkerhedsklassificering din redningsvest har, jo højere en pris og prisen stiger yderligere for de oppustelige redningsveste der har SOLAS godkendelse og kan anvendes til erhverv.
Størrelsen på redningsvestene, altså vægt klassificeringen, har ikke den store betydning for prisen, dog kan det være muligt at betalen en anelse mere for særligt undformede oppustelige redningsveste der er designet til specifikke aktiviteter.
En oppustelig redningsvest af god kvalitet kan købes for omkring 600 kroner, hvoraf prisen stiger i takt med ekstra funktioner, særlige udformninger til en højere aktivitet eller erhvervsgodkendte redningsveste, hvor det hurtigt koster 3000 kroner eller mere for et sådan produkt.
Her kommer fem gode tips som du kan skrive dig bag øret, til anvendelsen af din redningsvest.
Et af de allerbedste råd der findes i forhold til at udvælge den rette redningsvest til dig, er at prøve den inden køb. Det er vigtigt at din redningsvest sidder komfortabelt og at den giver dig den bevægelsesfrihed du har behov for. Dette vil også fremme din lyst til at bruge denne HVER gang befinder dig på vandet.
Selvom du har din redningsvest på, er den ikke tilstrækkelig sikker, medmindre du har tilpasset den korrekt. Sørg derfor altid for, at du har tilpasset din oppustelige redningsvest korrekt, at den sidder tæt ind til kroppen, samt at alle spændebånd samt skridtrem er spændt ind, således at dette er tilpasset til dig.
På alle oppustelige redningsveste, om de fungerer automatisk eller manuelt, sidder der en opblæsningsventil, hvoraf man med denne kan trykke ventilen ind mod den oppustede blære, for at lukke lidt af luften ud. Det kan nemlig godt ske, at vesten efter oppustning kan føltes lidt stram. Dette gør sig især gældende såfremt at skridtgjorden er siddende stramt. Der bør være en knytnæves bredde i skridtet når redningsvesten ikke er pustet op og altså ikke sidde helt stramt.
En oppustelig redningsvest har et forholdsvist følsomt oppustningssystem. Det bliver aktiveret hvis det ligger i vand! Pas derfor på hvor du ligger din oppustelige redningsvest og undlad blandt andet at ligge den i dørken på båden, der hurtigt kan blive fyldt med vand i regnvejr.
Et vigtigt råd, i forhold til sikkerheden er, at du jævnligt bringer din oppustelige redningsvest til et autoriseret service, for at sikre dig at denne kan udløses forsvarligt og rigtigt, såfremt uheldet skulle være ude. Det foreskrives, at dette gøre hvert andet år som minimum.
Diverse undersøgelser – både foretaget af forskningsinstitutter samt foreninger mv. – viser, at det at bære en redningsvest øger sandsyndligheden for, at man overlever et ombordfald på en båd. Så husk altid redningsvesten, når du befinder dig ved eller på åbent hav – man kan aldrig være for sikker!
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste oppustelige redningsveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
De oppustelige redningsveste vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af oppustelig redningsvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj