Redningsveste skal man ved lov have med sig når man udøver fritidssejlads, men er ellers, uanset aktiviteten, en god ide at erhverve sig som ekstra sikkerhed, hvis man ønsker at opholde sig på vandet.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperter lavet en test af redningsveste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste redningsvest
Pris: 339 DKK
Baltic U-Skipper Redningsvesten er blevet hædret med Friluftsmagasinets pris for bedste redningsvest og det er med god grund. Denne vest kombinerer optimal sikkerhed med komfort og brugervenlighed. Baltic U-Skipper har et førsteklasses opdriftsmateriale, som sikrer, at bæreren holdes flydende i vandet. Vægten er fornemt distribueret, hvilket giver en vest der er behagelig at bære, også over længere tid. Med sit fløjlsbløde ydre og reflekterende detaljer passer vesten perfekt til aktivt brug på havet. En integreret fløjte og en kraftig lynlås fuldender det funktionelle design.
Annonce
Bedste billige redningsvest
Pris: 239 DKK
MP Freedom 100N er kåret som den bedste billige redningsvest af Friluftsmagasinet. Vesten kombinerer sikkerhed og komfort uden at tømme pengepungen og er ideel for den bevidste forbruger. Med dens skarpe pris og kvalitet står den som et attraktivt valg for voksne, der nyder aktiviteter på og omkring vand. Vesten er designet med en lys og synlig farve samt refleksmærker, der øger sikkerheden yderligere. Yderstof i slidstærkt polyester sikrer holdbarhed, mens den indvendige opdriftsmateriale bidrager til optimal flydeevne. Justerbare stropper gør det muligt at tilpasse vesten, så den sidder godt og sikkert.
Annonce
Bedste premium redningsvest
Pris: 449 DKK
Baltic U-Pro Sailor vesten er anerkendt i Friluftsmagasinet som det bedste premium valg. Med sin ergonomiske pasform og automatiske oppustning sikrer den optimal sikkerhed og komfort til den seriøse sejler. Materialerne er af høj kvalitet og designet er både flot og funktionelt, med integrerede lommer og reflekser. Dertil kommer en opdrift på 180N, som giver en markant forøget sikkerhed i vand. Dette er en vest, der appellerer til den kræsne køber, som ikke vil gå på kompromis med sikkerhed eller design.
Annonce
Bedste redningsvest til børn
Pris: 429 DKK
Baltic 99 børneredningsvesten skiller sig ud som den ultimative sikkerhedsudrustning for børn ved vandet. Denne prisvindende vest byder på enemærkerende komfort og bevægelsesfrihed, hvilket er afgørende for børns leg og læring i våde elementer. Med justerbare stropper, reflekser og en fløjte inkluderet, er sikkerheden sat i højsæde, så forældre kan ånde lettet op. Vestens design i kraftige, slidstærke materialer sikrer lang levetid, mens den friske farve gør børnene synlige på afstand.
Annonce
Bedste redningsvest til hund
Pris: 399 DKK
Denne redningsvest til hunde skiller sig markant ud i Friluftsmagasinets test og har fortjent snuppet titlen som bedste redningsvest til hund. Vesten kombinerer funktionalitet med høj komfort for din firbenede ven og øger sikkerheden på vandet markant. Med reflekterende striber, en stærk løftestrop og justerbare remme, er vesten både synlig og sikker. Dens skumpaneler sikrer optimal flydeevne og ideel vægtfordeling, som bidrager til hundens evne til at svømme. Det slidstærke materiale og nemme påklædning gør den til et uundværligt redskab for vandglade hundeejere.
Annonce
Din redningsvest er din personlige livredder hvis uheldet skulle være ude, og du uhensigtsmæssigt falder over bord. Redningsveste kan være med forskellige sikkerheds klassificeringer og have forskellige funktioner der er særligt tiltænkt forskellige aktiviteter på vandet.
I denne guide kan du læse meget mere om, hvilken type af vest der lovgivningsmæssigt er et krav, ud fra de aktiviteter du foretager dig, ligesom de forskellige typer, funktioner samt farver der gør sig gældende for redningsveste af god kvalitet og du kan tillære dig den viden der er nødvendig for at du kan udvælge den helt rette vest ud fra dine behov og ønsker, ligesom du kan læse fem gode tips der letter din anvendelse af din ny indkøbte vest.
Redningsveste er et stykke udstyr der er essentielt for alle der bevæger sig i et fartøj på vandet, da lovgivningen har klare regler indenfor området, men er også et anbefalet stykke udstyr til alle der opholder sig eller yder aktivitet i eller nær vandet. En vest kan yde en sikkerhed, hvis du mod forventning skulle ende i vandet, eller være en støttende funktion, såfremt du eventuelt skal lære at svømme.
Uanset hvilket bådtype du bevæger dig på, blev der i 1992 opsat en lovgivning der betød, at alle besætningsmedlemmer på et sejlende fartøj, skulle have en passende vest med ombord. Det er endnu ikke lovpligtigt at vesten skal være siddende på besætningsmedlemmerne ombord, men husk, at din vest kun virker og giver dig beskyttelse, såfremt den bliver anvendt.
En vest består af et ydre stof, som holder sammen på vestens konstruktion hvoraf der deri befinder sig en kerne af et opdrivende materiale. Dette kan enten være i form af fast skum eller en løsning hvoraf denne oppustes med luft ved behov.
Redningsveste kan være klassificeret og godkendt til forskellig brug, direkte relateret til deres flydeevne og afhængigt af hvilket aktivitet og under hvilke forhold du bevæger dig på vandet, er der lovkrav om forskellige klassificeringer.
Yderligere kan veste af god kvalitet indeholde ekstra funktioner som kan gøre det nemmere at komme ud af en uhensigtsmæssig situation ved ombordgåen.
En redningsvest er din personlige livredder når du bevæger dig på vandet og giver dig en ekstra sikkerhed. Der er lovgivning på området i forhold til sejlads, men ellers skal du ganske enkelt købe en vest fordi det er det rigtige at gøre.
Hvis du opholder dig på eller nær vandet, er der en mulighed for at du kan komme ud for et uheld og kunne have gavn af brugen af en vest, ligesom det er et lovkrav at du skal have en sådan med, hvis du er ombord på et sejlende fartøj der ikke ligger til kaj.
En vest kan holde dig oven vande og kan være forskellen mellem liv og død og giver dig om ikke andet de bedste forudsætninger for den bedste hjælp, hvis uheldet skulle være ude, såfremt at du også anvender din vest korrekt og med de rette forskrifter ud fra dine omgivelser.
Forskellen på fast veste og oppustelige redningsveste er i og for sig ikke forskellig i relation til sikkerheden, men der er alligevellet fordele og ulemper ved begge typer.
Hvis du ønsker at sammenligne to forskellige redningsveste bør du først og fremmest sammenligne den CE godkendelse der bør være for disse, for at se hvor stor en flydeevne vesten formår at tilbyde, når den havner i vandet.
Oppustelige redningsveste
Fordelen ved de oppustelige veste er den høje komfort og bevægelsesfrihed, da vesten fylder minimalt på kroppen i sammenfoldet tilstand, men vejer som udgangspunkt altid mere end en fast vest.
Fastvest
Den største gevinst ved fast veste er, at de er yderst nemme at vedligeholde og ikke kræver nogle udgifter til serviceeftersyn af luft patroner eller opfyldning af disse, hvis den selvoppustelige vest skulle være udløst.
En fastvest er den letteste type af redningsveste men er genrelt set en smule mere besværlig af bevæge sig i og ikke egnet til et meget aktivt bevægelseskrævende ophold på vandet.
Der findes flere typer af redningsveste og ud fra hvilke ønsker, prioriteringer eller behov du har for brugen af din vest og eventuelle hvilke behov du har i forhold til lovgivningen i relation til de aktiviteter du skal foretage dig til søs.
Sikkerhedsline
Hvis ikke din vest er godkendt eller tilpasset til at kunne spændes fast og anvendes som en sikkerhedsline ombord på skibet, såfremt der skulle være tale om høj søgang, kan du med stor fordel tilkøbe dette ved siden af. Det er anbefalet at man altid sikrer sig at sikkerhedsudstyret er CE godkendt.
En god ide, for de veste der ikke allerede indeholder denne funktion, er en vandtæt lygte samt en nødfløjte som kan betyde den store forskel hvis uheldet skulle være ude og du har brug for hjælp i vandet. Her kan et skarpt lys eller en høj lyd gøre dig mere synlig for din redningsmand. En tilkøbt lygte kan enten fungere manuelt eller automatisk som følge af at du kommer i kontakt med vandet.
Lygte og fløjte
Hvis ikke din vest allerede bidrager med disse funktioner, er det en god ide at tilkøbe en dertil beregnet vandtæt lygte samt en nødfløjte, der kan øge mulighederne for at blive opdaget, med et skarpt lys eller en høj lyd, såfremt du skulle ende i vandet. Begge dele kan købes separat og med mulighed for løsninger der kan integreres i din nuværende vest.
Solbeskyttelse
Yderligere anvendes redningsveste oftest under høj sol og for at beskytte dig selv samt øge sigtbarheden under solen, kan det være en ide at sikre dig, at du ligeledes har både solcreme eller lignende samt solbriller og solhat eller kasket.
Rengøring samt vedligeholdelse af redningsveste er forskellig afhængig af om det er en type af hhv fastvest eller oppustelig vest.
Fastveste kræver ikke den store vedligeholdelse.
Disse kan tåle at komme i vand, blive vasket med sulfobaseret sæbe og uden problemer skylles fri for eventuelt saltvand efter brug.
Det er dog vigtigt at fastvesten altid opbevares så tørt som muligt.
Vedligeholdelse
I forhold til vedligeholdelse, mister fast veste med et opdriftsmateriale af skum, lidt af deres opdriftsevne for hvert år der går. Hvis redningsvesten yderligere bliver anvendt som eksempelvis siddepude på stranden, eller bliver uhensigtsmæssigt mast, mistes denne opdriftsevne endnu hurtigere.
Derfor bør fastveste med skum som opdriftsmateriale, maksimalt være 10 år gamle, inden de udskiftet. Dog anbefales det, at du en gang årligt tester din fastvest i vandet, med fuldt udstyr, og tester hvorpå om certificeringen af vesten er gældende for din vægt i vandet.
En oppusteligt vest er en lidt mere avanceret vest i forhold til rengøring og vedligeholdelse end en fastvest.
Afhængigt af hvilken type af oppustningssystem der er anvendt for den oppustelige vest, kan der være flere måder at behovet for vedligeholdelse opfyldes.
Det anbefales at du som minimum hvert andet år tager din oppustelige vest med til servicetjek på et autoriseret service værksted, således at du sikrer dig at din redningsvest er klar til brug, og kan hjælpe dig undervejs såfremt uheldet skulle være ude.
Ellers gør det sig gældende, at du bør opbevare din oppustelige redningsvest tørt og beskyttet.
Når du er på vandet i en båd er der særlige regler for brug af redningsveste.
Her skal der være redningsveste tilpasset til alle om bord, altså passende til den vægt som er passende til alle passagerer.
Man er ikke forpligtet til at bære redningsvesten til trods for at fartøjet er i bevægelse på vandet, men altså at alle er informeret om anvendelsen og er bevidst om hvor de pågældende redningsveste befinder sig på fartøjet.
50N (rød, EN393)
Svømmeveste – Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidstløshed.
100N (gul, EN395)
Redningsveste – Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed.
150N (lilla, EN396)
Redningsveste – Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed hvis der anvendes kraftigt vandtæt sejlertøj.
275N (blå, EN399)
Redningsveste – Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer også med kraftigt vandtæt beklædning.
Redningsvestene skal per lovkrav være tilpasset til den situation man er udsat for under sejladsen og der skal på åbent farvand som minimum anvendes 150N eller 275N, afhængigt af beklædning og vejrforholdene.
Til trods for at der ikke er lovkrav om at redningsvestene skal bæres under sejladsen, anbefales det dog altid at man alligevel påtager sin redningsvest så snart man stiger ombord, uanset hvilke omstændigheder man befinder sig under, da man aldrig ved hvornår et uheld kunne finde sted, men at man med sikkerhed ved, at en redningsvest kun er behjælpelig så længe at man har den på.
Yderligere anbefales det, at der ombord på et fartøj på vandet, er det antalt redningsveste der er behov for ifølge besætningen, plus en, såfremt der skulle opstå et ekstra behov, en ødelagt redningsvest eller eventuelt udløsning, tilsigtet eller ej, af en oppusteligt redningsvest.
SOLAS godkendelse
SOLAS godkendelse (står for Safety Of Life At Sea) er den ypperste og mest grundige sikkerhedsgodkendelse der kan findes for en redningsvest og et krav for det redningsudstyr til søs, der anvendes til erhverv.
SOLAS godkendte redningsveste er generelt tungere og mere avancerede end blot CE godkendte redningsveste. Det er blandt andet her krav om at der er to oppustning kamre til stede i redningsvesten, at disse er asymmetriske samt at der er både manuel oppustningsmulighed samt lygte og fløjte siddende på redningsvesten ligesom at der er et krav om skridt-sikring.
ISO godkendelse
ISO godkendte redningsveste, er en godkendelse af udstyrets bære og flydeevne på samme vis som CE godkendelse, men gennemgået de foranstaltninger og sikkerhed for undersøgelsen der gør sig gældende for EU.
Hvis du ønsker en redningsvest tilpasset til almindeligt fritidssejlads, er det tilstrækkeligt med en redningsvest der er godkendt på CE.
Den oppustelige vest er klart den type af redningsvest der giver dig den største følelse af bevægelsesfrihed. Du har en meget lille andel af kroppen i berøring med den egentlige vest og kan fås i alle klassificeringer. En oppustelig vest kan stille lidt større krav til vedligeholdelse end en klassisk fastvest, men har generelt set en større sikkerhed i forhold til veste der anvendes under hård sø eller under erhverv.
En oppustelig vest er hos voksne det mest populære valg, til trods for at prisen er højere end alternativet
Klassiske fastveste med et flydemateriale af skum er særligt anvendt hos børn og unge.Hvis man ikke har den store behov for en større aktivitet og dermed et behov for bevægelsesfrihed, er det et billigere valg end den oppustelige vest og der er her et meget lille behov for vedligeholdelse. Det er vanskeligt at få en tilpas bekvem fast vest med en høj certificerings klasse, og derfor er de mindre anvendelige i hård sø eller nat og solo sejlads.
Svømmeveste er en form for redningsvest, uden krave, med den lavest mulige klassificering. Denne type af vest er lovgivningsmæssigt ikke godkendt til sejlads på åben sø, men er velegnet til flydevest under opsyn ved kystnære, lave vande eller beskyttede farvande.
En svømmevest kan både være oppustelig men som oftest en fastvest med skum som opdriftsmateriale og har en certificering på 50 N.
Svømmeveste er betegnelsen for redningsveste med den laveste godkendte klassificering og mærkning på 50 newton, der beskriver en opdriftsevne på 5 kg. Disse veste har oftest skum som opdriftsmateriale på både bryst og ryg samt eventuelle sider men har ingen krave. Dette betyder, at denne type af vest er yderst velegnet til at svømme med, eller til at anvende under aktiviteter der kræver en større bevægelsesfrihed. Inde for denne kategori findes der den klassiske svømmevest, der lukkes på midten af maven, samt den der i daglig tale kaldes kajak vesten, som er en model med pullover, hvoraf der ikke er nogen direkte lukkemekanisme, som betyder en yderligere større bevægelsesfrihed.
Svømmeveste anbefales kun at blive anvendt af øvede svømmere på stille vand eller i beskyttet farvand og kun med hjælp i nærheden da svømmevesten ved enventuel bevidstløshed ikke vil kunne fastholde den bevidstløse person på ryggen med respirationsorganerne fri fra vandet.
Der er redningsveste der er særligt velegnede til vandsport, altså hvor der er et særligt behov for bevægelsesfrihed. Dette er især i form af oppustelige redningsveste og der findes udgaver der blandt andet er ergonomisk udformede, der er velegnede til komfortabel sejlads, hvor man har behov for at bære sin redningsvest over meget lange distancer.
Redningsveste til børn, fylder og vejer som regel meget lidt og har lidt særlige funktioner, der i hvert tilfælde er praktiske ved brugen hos børn der eventuelt skal lære at svømme. Redningsveste til børn er anbefalelsesværdigt at have så snart disse skal med på den åbne sejltur, ligesom det især er populært i både svømmehallen såvel som på stranden i de varme måneder. På en vest til børn af god kvalitet, bør der være et håndtag der gør, at det er nemt at løfte op i, ligesom der klart bør være et skridtbælte, for at kunne sikre den maksimale sikkerhed og forhindre at redningsvesten eventuelt kunne trække sig op over skuldrene, men i stedet bliver siddende på kroppen som den skal.
Skal hunden med på tur, skal den per lovkrav også have en vest med ombord i båden. Derfor findes der flere muligheder for redningsveste til hunde. Disse er sjældent sikkerhedsgodkendt, hvilket der ej heller er krav omkring, men mange gange står flydeevnen beskrevet hos de forskellige producenter, ligesom der er beskrevet hvilke typer af hunde den specifikke redningsvest er passet til.
Ud fra hvilken aktivitet du foretager dig på vandet, skal din vest være tilpasset til det ud fra de lovmæssige krav der stilles. Yderligere kan dine aktiviteter betyde, at du har behov for ekstra funktioner eller ekstra bevægelsesfrihed, der stiller krav til udformningen af din redningsvest. Det er vigtigt at du med stor sikkerhed, kan udføre de aktiviteter o bevægelser det kræver og her skal redningsvesten ikke være en forhindring for dette.
For aktiviteter der kræver en stor bevægelsesfrihed, er det en fordel med en oppustelig redningsvest. Denne kan yderligere være udformet forskelligt og eventuelt med et ergonomisk design, der sikrer dig den optimale komfort når du anvender denne over længere tid.
Hvis du er besætningsmedlem og ikke har nogen betydelig aktivitet, stiller det færre krav til udformningen og konstruktionen af din redningsvest og her kan bør du blot kigge på de sikkerhedskrav lovgivningen stiller.
Sikkerheden er altafgørende for dine aktiviteter på vandet og du for at du ikke mister fornøjelsen, til trods for at du bærer en redningsvest, bør du vælge en vest der sidder godt og komfortabelt og tillader at du kan bevæge dig optimalt, således at du med glæde husker at tage din redningsvest på, din personlige livredder, uanset hvilke aktiviteter du foretager dig.
Størrelse afhænger af den pågældende aktivitet du skal dyrke på eller ved vandet.
Yderligere er størrelsen af din redningsvest tilpasset til forskellige vægtklasser, hvoraf at du bør sikre dig, at dit køb af en vest er tilpasset og godkendt til din vægtklasse.
Opdriftseffekten er afhængig af hvilke aktiviteter du foretager dig på vandet og kan være forskellige, afhængig af hvilke typer af farvand du bevæger dig i. Under afsnittet “Regler for brug af redningsveste” kan du læse mere om hvilke klassificeringer der tillader forskellige funktioner for din vest og hvilken klassificering du bør vælge ud fra dit behov og ønske om sikkerhed.
Størrelsen på din vest er altså relateret til din vægtklasse og den opdriftsevne som produktet er klassificeret med. Der er store forskelle på hvilke størrelsesanmærkninger de forskellige mærker anvender og hvilke vægtklasser disse hører under. Klassificerede og sikkerhedsgodkendte redningsveste skal dog være beskrevet med en tilsvarende vægt-spænd.
Normalt har farverne på et stykke udstyr ikke den helt store funktion, og er primært baseret på design og udseende. Dette gør sig god ikke helt gældende når det kommer til redningsveste.
Redningsveste af god kvalitet formår ikke kun at kunne holde den implicerede person flydende, men er også tiltænkt med en farve, der er lettere at se i vandet, eller med refleks effekter. Således at uheldet skulle være ude, så opnår man en større sikkerhed ved en vest i det man kalder “sikre farver” som altså er en del af vestens funktion. Sikre farver indebærer røde, orange og gule selvlysende farver.
For selvoppustelige veste er det gældende, i forhold til sikkerhedsgodkendelse, at den oppustelige del der bliver aktiveret ved overbordfald, skal være med den sikre farve orange.
Ikke sikre farver er hvid, blå eller grøn, der meget nemt går i et med omgivelser og er svære at se på vandet.
Det ydre materiale på en redningsvest er lavet i et slidstærkt syntetisk polyester materiale, der samtidig giver den bedst mulige modstandsdygtighed overfor saltvand.
Det opdriftssikre flydemateriale kan være forskellig, afhængigt om der er tale om en vest som fast type eller en oppustelig vest.
En fastvest har et billigere opdriftsmateriale af skum, der er let. Det har den fordel at holde formen og være klar til brug, uanset omstændighederne. Dog mister dette sin flydeevne over tid og bør udskiftet jævnligt.
En oppusteligt vest har en flydepude der puster sig op ved hjælp af en CO2 patron, så snart det kommer i kontakt med vand. Denne type af redningsveste med luft som flydemateriale kræver, at det gennemgås jævnligt, for at sikre sig, at der er mulighed for at denne puster sig op ved behov.
Uanset hvilket materiale din vest består af, bør det jævnligt gennemgås, for at det sikres, at redningsvesten yder den sikkerhed som den bør, såfremt uheldet skulle være ude og du skulle have brug for din personlige livredder.
De forskellige funktioner som kan være supplerende til din redningsvest, kan have betydning for dit valg og bør nøje overvejes inden køb, afhængigt af hvilke omstændigheder du tænker at kunne komme ud for til vands. Det er altid en god ide at tænke den værst tænkelige situation og på denne måde være mere forberedt endt det eventuelt måtte være nødvendigt.
Herunder kan du læse mere om de forskellige funktioner en vest kan have
Nogle redningsveste besidder den funktion, at der er påsat en løftestrop, der kan hjælpe andre med at redde dig ombord eller i land, såfremt uheldet skulle være ude. Dette gør sig gældende for alle redningsveste der er SOLAR klassificeret men er ellers især set på redningsveste til børn.
For sejlads under urolig sø, kan være til fare for besætningen i forhold til den øgede mulighed der er for at miste balancen og ende i vandet. Med en vest, hvor der er mulighed for en sikkerhedsline, kan denne fastgøres til fartøjet, således at det forhindres at medlemmer på fartøjet, ej heller i uroligt farvand, kan falde overbord.
Det kan vurderes at det er en fordel at anvende en vest med denne funktion, såfremt denne skal anvendes i høj sø, når det er mørkt eller når en skipper befinder sig alene ombord.
Veste med en funktion der kan anvendes som sikring på båden i form af en sikkerhedsline, består af en kraftigere og testet rem der spændes omkring livet og eventuelt mellem benene, ligesom der er en D-ring siddende på forsiden, der kan anvendes som fastgørelse til bådens materiel.
Sikre farver kaldes det, når en vest har den funktion at være en farve der let kan ses og opdages i vandet, såfremt uheldet skulle være ude. Sikre farver er guld, rød eller orange.
Sikre farver kan indebære neon farver på den primære redningsvests yderstof, ligesom dette kan være gældende for den oppustelige enhed der folder sig ud, når oppustelige redningsveste aktiveres ved overbordfald. Sikre farver kan til sidst også indebære refleks effekter. Funktionen sikrer en betydeligt større sikkerhed end blot flyde kapaciteten, hvis uheldet skulle være ude på vandet.
En skridtgjord er en vigtig funktion der bør være at finde på alle redningsveste af god kvalitet hvor der er fokus på sikkerhed. En skridtgjord er siddende mellem dine ben og gør sig fast på redningsvesten eller mavebæltet. Skridgjorden skal forhindre at redningsvesten glider op eller rundt og sikrer den bedst mulige flydestilling. Dette gør sig især gældende hvis der er tale om en oppustelig vest, hvoraf den hurtigt kan glide uhensigtsmæssigt ud af position, sammenlignet med fastveste.
For redningsveste med SOLAS klassificering skal besidde denne funktion, men er også mulig at finde på CE og ISO godkendte redningsveste. En Sprayhood er en krave der enten er integreret i redningsvesten eller som kan tilkøbes ved siden af, hvoraf denne puster sig op med luft og trænger sig op over hovedet. På denne måde kan du i høj sø forhindre, at bølger skyller ind over dit ansigt og eventuelt måtte påvirke dine luftveje
Denne funktion er særligt velegnet, hvis du har behov for at anvende din vest på åbent hav eller i kolde temperaturer, da den udover at beskytte dit hoved og være behjælpelig med at holde dette oven vande også beskytter din krop mod yderligere nedkøling fra eventuelt koldt vand.
En lygte er at finde på alle SOLAS godkendte redningsveste og kan yde dig en ekstra sikkerhed, især hvis du befinder dig på vandet i mørke. Det letter muligheden for at skibe eller andre besætningsmedlemmer kan finde dig, såfremt du måtte falde over bord. Hvis ikke der er en lygte integreret i din vest, er det ligeledes muligt at tilkøbe ved siden af, som du altid kan have siddende.
En nødfløjte findes på langt de fleste veste og er et lovkrav for SOLAS godkendte redningsveste. For oppustelige redningsveste findes denne funktion som en del af den manuelle oppustnings mulighed og bliver først tilgængelige når redningsvesten aktiveres. En nødfløjte kan give dig en mulighed for at hjælpe andre med at lokalisere det område du ligger i vandet og giver et pejlemærke i forhold til hvor de bør lede.
For nogle redningsveste er der en såkaldt sporingsenhed der aktiveres hvis du skulle falde om bord. Det er et GPS signal der præcist indikerer hvor du befinder dig, og kan spores af de respektive myndigheder eller rednings foreninger med et såkaldt Recco system. Hvis du befinder dig på særligt farligt farvand eller alene og under mørke, bør du sikre dig at din vest indeholder en sporingsenhed, hvorfra du ligeledes kan kalde SOS.
Prisen på en rednings vest er i høj grad relateret til de sikkerhedsgodkendelser der foreligger for produktet. Jo større sikkerhedsgrad samt jo flere sikkerhedsmæssige funktioner redningsvesten besidder, jo højere er prisen. Der er ikke den store forskel i prisen relateret til størrelsen og vægtklassen af redningsvestene. Dog ses det, at oppustelige redningsveste er de dyreste.
En vest af god kvalitet, kan med en høj sikkerhedsklassificering fås fra omkring 600 kroner men ligger gennemsnitligt på omkring 1000-1500 kroner. Såfremt der ønskes erhvervs godkendte SOLAS veste, kan denne let koste i omegnen af 3000 kroner.
Hvis man ikke har et behov for en større sikkerhedsklassificering, er det muligt at tilkøbe en vest fra omtrent 200 kroner.
Dog bør det største fokus med hensyn til køb af en redningsvest være sikkerheden og redningsvesten bør være tilpasset til det behov man har og de aktiviteter man foretager sig på vandet.
Her kommer fem gode tips til anvendelsen af din vest.
Det er vigtigt at din vest er sikkerhedsmæssigt godkendt til det brug du ønsker at anvende denne under. Dette er et lovkrav og hvis ikke dette overholdes, kan der opkræves bøder fra myndighederne.
Det kan måske være fristende at tage vesten løst på under sejladsen eller aktiviteten på vandet, for at kunne få lidt mere bevægelsesfrihed og især i de varme måneder, men en af de bedste tips der er at give til brugen af din vest, er at den altid bør være spændt tilstrækkeligt! En vest der ikke er spændt og tilpasses din krop, kan forventes at ryge eller eller rotere sig, såfremt du skulle være så uheldig at falde overbord. Ikke nok med at den muligvis ikke kan gøre dig tilstrækkeligt flydende, den kan endda også være til fare for din evne til at bevæge dig rundt.
En oppustelig vest har et noget mere følsomt system, der kan påvirkes ved tilstedeværelsen af vand. Såfremt du bevæger dig i regn, behøver du ikke være bekymret, men sørg for at undgå at lægge den i nærheden af strandkanten eller eventuelt i bunden af båden, hvoraf der nemt kan samle sig vand, der kan få denne til at udløses. Det er en dyrere affære at få udskiftet CO2 patroner og få samlet til oppustelige redningsveste ved en godkendt service.
Hvis du bevæger dig i uroligt farvand eller under omstændigheder med stærkt nedsat sigtbarhed, bør du bestemt anvende sikkerhedsselen der spændes fra din vest til et fast element på båden. vind, bølger og strøm kan være uforudsigelige og kan derfor være af stor betydning i forhold til om du bliver på båden eller falder overbord.
En oppustelig redningsvest med en skridtrem eller en skridtgjord, bør anvendes. Dog skal du være opmærksom på, ikke at spænde denne for stramt, da der ved udløsning af redningsvesten bliver mindre plads mellem skridt remmen og din krop. Det er en god ide at spænde skridt remmen således, at der er et mellemrum svarende til en knytnæve, således at du forebygger unødigt ubehag, hvis din oppustelige redningsvest skulle udløses.
Helly Hansen er det klart førende mærke indenfor sejler tøj og udstyr på og nær vandet. De har et yderst stort udvalg i forskellige udformning samt CE mærkning, således at det med sikkerhed er muligt at finde lige præcis den vest som du har behov for, ud fra dine præferencer og ønsker.
Baltic er europas største producent af redningsveste og har i 25 år arbejdet på at forbedre sikkerheden til vands og tilbyde alsidige løsninger i et stort udvalg, der har henledt kunderne til lettere samt mere ønskværdigt at kunne anvende redningsvestene. Her får du med sikkerhed god kvalitet til enhver aktivitet på vandet.
Viking er en producent der specialiserer sig inden for sikkerheden til søs. De tilbyder et stort udvalg af veste, både fast veste samt oppustelige veste. Med en vest fra Viking sikrer du dig udelukkende sikkerhedsgodkendte produkter og får mulighed for tilkøb af yderligere særligt tilpasset udstyr.
Crewsaver udvikler særligt oppustelige veste der er tilpasset et aktivt brug på vandet. De er alle sikkerhedsgodkendte og fås med et stort udvalg samt med udformninger der sikrer dig den bedst muligt bevægelsesfrihed. Med en vest fra crewsaver opnår du altid sikkerhedsmæssig kvalitet og højt teknologiske løsninger.
Marinepool udvikler veste med fokus på kvalitet, sikkerhed og løsninger til en fornuftig pris. De tilbyder især et stort udvalg af veste til børn og sikrer en god klassisk pasform der yder den sikkerhed der er behov for, når du befinder dig på vandet.
Vi ved med sikkerhed, at der ved anvendelsen af en redningsvest, er en øget sandsynlighed for at man overlever et ombord fald, såfremt at redningsvesten anvendes og anvendes korrekt efter forskrifterne. Vi ved også at redningsveste kan miste deres effektivitet over tid og at det dermed er yderst vigtigt, at man tester sin vest eller sikrer at de sikkerhedsforanstandige forskrifter er jævnligt opdateret, da dette kan have være en faktor der har betydning for forskellen mellem liv og død.
Den største gruppe af uheld der sker på vandet, er relateret til mand over bord og til trods for at vi har den viden og sikkert allesammen i forvejen er bevidste om redningsvestenes effektivitet, ses det, at det er få der anvender redningsvestene når de bevæger dig på vandet.
Vi kan altså nemt konkludere, at redningsvesten kan gøre en stor forskel, hvis uheldet skulle være ude, ligesom vi også nemt kan konkludere, at den effektive vest udelukkende er effektiv, såfremt den aktivt anvendes af de personer der udøver aktiviteter på vandet.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste redningsveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Redningsvestene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af redningsvest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj