En svømmevest er ikke at forveksle med en redningsvest, men er derimod en flydevest, der kan være en hjælp i vandet til paddleboarding, kitesurfing, windsurfing, vandski m.m.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af svømmeveste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste premium svømmevest
Pris: 599 DKK
Vinderen i kategorien “bedste allround svømmevest” er SURFMORE 2.0. Her får du en vest i et stretchy og slidstærkt materiale, der sikrer en lang levetid og en perfekt pasform uanset kropsform. De store udskæringer tilfører ekstra bevægelsesfrihed.
Annonce
Bedste billige svømmevest
Pris: 335 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige svømmevest” er Baltic Aqua. Her får du en simpel vest til en fair pris, der opfylder lige præcis de egenskaber som en svømmevest skal, således du kan blive hjulpet på det åbne hav.
Annonce
Bedste premium svømmevest
Pris: 739 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium svømmevest” er ION Booster X. Med denne vest får du med et minimalistisk og simpelt design, en vest der nemt kan tilpasses dig og med moderat opdriftsevne, der kan hjælpe dig i vandet. Virkelig lækker vest.
Annonce
Bedste svømmevest til børn
Pris: 335 DKK
Vinderen i kategorien “bedste svømmevest til børn” er Watery Basic. Med denne testvindende vest opnår du den ypperste opdrift og med forsikring om, at vesten forbliver siddende præcist hvor den skal så dit barn trygt kan nyde opholdet i vandet.
Annonce
Bedste svømmevest til vandski
Pris: 899 DKK
Vinderen i kategorien “bedste svømmevest til vandski” er Picture Dony Impact. Her får du specialdesignet vest til vandski uden krave. Vesten er godkendt efter de skrappe ISO-regler, og med sit indbygget water drain system tørrer den på rekordtid.
Annonce
En svømmevest er ej at forveksle med en egentlig redningsvest, men er betegnet som en flydevest der er let og komfortabel af bevæge sig i. En svømmevest har til formål at være behjælpelig med at holde dig oven vande.
En svømmevest er særligt velegnet til dig der ønsker en sikkerhed under en aktiv vandsport eller blot ønsker eller har behov for en ekstra opdriftskraft når du bevæger dig i vandet.
En flydevest af god kvalitet bør være certificeret således at der er sikret en minimums opdriftskraft, tilpasset til den vægt som produktet er tilegnet til. Her er en godkendt vest certificeret ved at sikre en opdriftskraft på minimum 50 newton, hvilket betyder, at denne kan holde dig flydende i stille vand, såfremt du selv evner at holde hovedet opretstående.
En svømmevest består af et ydermateriale, som oftest er en vandafvisende stof. Derunder befinder sig et opdriftsmateriale, oftest skum, som er det der sikrer at du kan holde dig flydende. En svømmevest er sikret med en lukkemekanisme, som eksempelvis en lynlås og er ofte ligeledes sikres en justeringsmulighed i form af et spændbart mavebælte. Yderligere er der flere veste af god kvalitet der har et sikret spænde i skridtet, der skal forebygge at de kan glide over hovedet, hvis man skulle falde i vandet.
En svømmevest er beregnet til at aktiviteter i et lavere eller stillestående kystnært vand, hvor der ønskes en stor bevægelsesfriheden. Svømmeveste bør kun anvendes i de perioder hvor der er tilsyn og ej i åbent farvand eller under sejlads.
En svømmevest holder dig flydende i vandet og har i modsætning til en redningsvest en utroligt høj bevægelsesfrihed der betyder at du aktivt kan bevæge dig rundt, samtidig med at du fastholder en vist standard for din sikkerhed.
Med en sikkerhedsgodkendt flydevest kan du særligt opnå en stor bevægelsesfrihed under aktiviteter der kræver dette på kystnært vand. Dette er især velegnet til SUP aktiviteter eller lignende, eller hvis du blot har behov for en supplerende sikkerhed ved svømmelære ligesom at yngre børn oftest og med fordel anvender en vest når de besøger stranden i sommermånederne.
En svømmevest kaldes også en flydevest og har flere sammenlignelige egenskaber med en reel redningsvest. Der er dog visse og meget markante forskelle, der kan gøre en stor forskel i forhold til sikkerheden på vandet.
En redningsvest har forskellige klassifikationer ud fra hvilke funktioner de opfylder samt hvilken evne de har i forhold til opdriften, men er som udgangspunkt ikke designet til at man skal kunne svømme en masse, men til at kunne holde dig flydende, uanset om du er bevidstløs eller om du befinder dig i høje bølger og uroligt vand.
Vesten kan være en godkendt redningsvest med en opdrift kraft på minimum 50 newton. Denne vil kunne holde dig flydende i bevidst tilstand men indeholder ikke en krave der kan holde dig hoved oven vande, som det gør sig gældende for en redningsvest og har heller ikke til evne at kunne vende dig i vandet, såfremt dette skulle være en nødvendighed, ligesom en svømmevest ikke indeholder en krave der kan hjælpe dig med at holde hovedet højt og luftvejene fri.
En svømme vest er altså ikke helt lige så sikker som en redningsvest, men betydeligt nemmere at bevæge sig i. En flydevest er beregnet til at blive anvendt på lavere eller mere stillestående vand, hvor der er behov for hjælp til opdriften i en ikke bevidstløs tilstand og er særligt anvendt som sikkerhedsvest på stranden eller som et stykke sikkerhedsudstyr der anvendes ved særligt aktive vandsportsaktiviteter.
Kort og godt giver en flydevest dig mest mulig bevægelsesfrihed mens en redningsvest giver dig bedst muligt evne til opdrift.
Der er flere forskellige typer af svømmeveste, hvoraf disse kan være udformet til et specifikt formål eller en særlig aktivitet, der kræver muligheder for forskellige bevægelsesmønstre, men ellers ses svømmeveste vel anvendt hos mindre børn, eller svømme usikre personer, når de bevæger sig i vandet på stranden hen over de varme sommermåneder.
Når du skal udvælge din vest, bør du se på hvilke prioriteringer du gør dig i forhold til bevægelsesfrihed samt hvilke aktiviteter du ønsker at anvende den under, som kan være den bedste guideline til at vælge den helt rette til dit behov.
En svømmevest kræver som udgangspunkt meget lidt rengøring. Dog er det altid en god ide at sikre dig, at din vest bliver rengjort og skyllet grundigt, efter at den har været i kontakt med saltvand, for at forhindre at salten med tiden tære på de materialer produktet består af.
Yderligere bør din vest være opbevaret tørt og uden at være udsat for et pres.
Vedligeholdelse:
Vedligeholdelsen af en svømmevest ligger mest af alt i brugen af produktet.
En vest der består af skum, mister først og fremmest sin sikkerhedsmæssige opdriftseffektivitet over tid og hvis du anvender en vest med denne type af opdriftsmateriale, bør du sikre dig at denne som minimum udskiftet hvert tiende år.
Opdrifteffektiviteten af en svømme eller flydevest mindskes hurtigere såfremt at skum materialet bliver udsat for pres. Derfor bør du, for at sikre dig den længst mulige holdbarhed, undlade at anvende produktet som siddepude ligesom du bør undlade at træde uhensigtsmæssigt på denne.
Hvis du ønsker at befare dig i en båd, er der særlig lovgivning der er gældende på området. Alle besætningsmedlemmer skal lovgivningsmæssigt have en redningsvest der er tilpasset til det farvand de begiver sig i.
En svømmevest er klassificeret med en sikkerhedsgodkendelse der sikrer en opdrifts effektivitet på 50 newton og er beskrevet som anvendelse til et brug af øvede svømmere i beskyttede eller kystnært farvand eller til personer der ved strand aktiviteter med opsyn, har behov for hjælp til supplerende opdrift ved svømmelære, herunder børn eller uerfarne svømmere.
Derfor bør du sikre dig, at din vest er CE godkendt og godkendt til de aktiviteter du foretager dig ved eller på vandet.
Du kan læse mere om de forskellige sikkerhedsklassificeringer under afsnittet “sikkerhedsgodkendelse”.
Der kan være mange forskellige typer af svømmeveste, og hvilken der er bedst passende til dig og dit behov, er meget afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet sammen med din nye flydevest.
Herunder kan du læse meget mere om de forskellige svømmeveste der er egnet til de forskellige aktiviteter hvordan du bør sikre dig den rette størrelse, også i forhold til opdriftsevnen samt hvilke funktioner din vest kan besidde. Således kan du her læse dig frem til en større viden omkring flydeveste, hvilket kan hjælpe dig på vej til hvilken der vil være det rette valg for dig og dine behov.
Når du har fundet frem til den rette svømmevest, kan du ligeledes her på siden læse fem gode råd, der hjælper dig med et optimalt brug af dit nye udstyr.
Ud fra hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet, kan der være forskellige typer af svømmeveste eller flydeveste som er særligt passende for dig.
En svømmevest har den fordel at kunne give dig en ekstra sikkerhed samtidig med en stor bevægelsesfrihed. Men afhængigt af hvilken type af bevægelse, kan der være forskellige udformninger af flydeveste som er særligt egnede.
Dog skal man have for øje, at svømmeveste eller flydeveste er beregnet til lette aktiviteter tæt på land.
En vest kan være tilpasset til svømning, kajak, paddle boarding eller lignende aktiviteter.
Aktiviteter der indebærer målrettet svømning er det vigtigt at din vest giver dig god plads under armene og ikke er i vejen for disse bevægelser, hvorimod veste der er tilpasset aktiviteter på eksempelvis et paddleboard, eventuelt er ekstra beskyttet mod slag på ryg og mave.
En svømmevest kan også til børn have ekstra egenskaber, med eksempelvis et gribehåndtag og en skridtrem, der sikrer at denne altid sidder hvor den skal, til trods for at brugeren eventuelt har mindre svømmerfaring.
Størrelsen af en svømmevest eller evnen til at holde personen der anvender denne i opdrift, er sat i relation til en vægtklasse og stiller større kraft til det opdriftsmateriale eller mængden af denne i flydevesten.
Sikkerheds eller typegodkendte veste er klassificeret ud fra den vægtklasse produktet er tilpasset til, og derfor er størrelsen direkte relateret til denne faktor.
En vest har som oftest en typegodkendelse og opdriftseffektivitet på 50N, hvilket betyder, at den kan holde fem kilo flydende. Sammen med vandets egen opdriftskraft, vil denne type af “redningsveste” være i den lave ende, og derfor er disse egnet til en hjælp, hvis man skulle havne i vandet og tilpasset en brug i kystnært stille farvand, hvor der samtidig er andres opsyn.
Størrelsen og pasformen på vesten bør sidde tæt til kroppen, og give den ønskede bevægelsesfrihed og bør være tilpasset til den vægt brugeren har.
Materialerne i en vests ydre, er polyester eller et andet lignende syntetisk vandbestandigt materiale.
Det materiale der har den store betydning for effektiviteten af en flydevest er det materiale der skal sikre opdrifts effektiviteten. Ved svømmeveste er dette med stor sandsynlighed skum, der er et let og effektivt materiale til at kunne udføre denne opgave.
Skummet er et syntetisk materiale der er konstrueret med luft og mister over tid deres opdriftsevne. Derfor bør du udskifte din svømmevest i skum over tid, for at sikre den rette sikkerhed af produktet.
Der er stor forskel på priserne af svømmeveste og er især afhængigt af hvilken aktivitet flydeveste er tilpasset til og om det er til børn eller voksne. Det vigtigste er, at man ikke går på kompromis med sikkerheden og sikrer sig, at man betaler en pris for en vest der er CE godkendt til minimum 50 N. En pris for en sikkerheds godkendt vest ligger fra ca 200 kroner til omkring 800 kroner, hvoraf prisen er sat i relation til de funktioner samt den bevægelsesfrihed vesten tilbyder.
Der findes flere godkendelser der fortæller noget om kvaliteten og sikkerheden af din svømmevest (eller redningsvest)
En CE-godkendelse eller et CE mærke, fortæller om din svømmevest levet op til de europæiske krav på området i forhold til den evne produktet har til at kunne holde dig i opdrift. CE godkendelsen leder hen til forskellige klassificeringer af redningsveste, hvoraf en svømmevest er under betegnelsen 50N = en opdrift på 5 kg.
ISO godkendelser er en ekstra forudsætning for en stor sikkerhed og beskriver ligeledes opdrivning evnen af vesten.
Svømmeveste kan både være CE godkendt samt ISO godkendt på samme tid.
Der findes flere typer af klassificeringer indenfor redningsveste og hvilken klassificering der er lovgivningsmæssige gældende for dig, er afhængigt af hvilket fartøj og under hvilke omstændigheder du udøver sejlads.
50N (rød, EN393)
Svømmeveste – Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidstløshed.
100N (gul, EN395)
Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed.
150N (lilla, EN396)
Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed hvis der anvendes kraftigt vandtæt sejlertøj.
275N (blå, EN399)
Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer også med kraftigt vandtæt beklædning.
Redningsvestene skal per lovkrav være tilpasset til den situation man er udsat for under sejladsen, og der skal på åbent farvand som minimum anvendes 150N eller 275N, afhængigt af beklædning og vejrforholdene.
Til trods for at der ikke er lovkrav om at redningsvestene skal bæres under sejladsen, anbefales det dog altid at man alligevel påtager sin redningsvest så snart man stiger ombord, uanset hvilke omstændigheder man befinder sig under, da man aldrig ved hvornår et uheld kunne finde sted, men at man med sikkerhed ved, at en redningsvest kun er behjælpelig så længe at man har den på.
Generelt om svømmeveste der er tilpasset til det brug man udøver på vandet og de omkringliggende forhold, er det tydeligt, at anvendelsen af dem redder liv! Dette konkluderer en undersøgelse fra USA også tydeligt, hvor det ses, at overlevelsesraten for ulykker på vandet, var betydeligt højere hos implicerede der anvendte svømmeveste. Det er dog vigtigt at de bliver vedligeholdt på rette vis og efter forskrifterne, for at kunne tildele den optimale effekt. En undersøgelse konkluderer, at der ved gamle eller misligholdte veste var en større sandsynlighed for drukneulykker end alternativet, dog med en større overlevelsesrate end for de implicerede der ikke anvendte veste overhovedet.
Dermed kan det tydeligt konkluderes, at brugen af svømmevest kan være af afgørende betydning, men at den ikke skal være en falsk sikkerhed, men en hjælp hvis det måtte blive nødvendigt og det kan konkluderes at det yderligere er vigtigt at vedligeholde og teste din vest jævnligt, for at sikre opdrifts evnen efter forskrifterne.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Svømmevestene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af svømmevest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj