Svømmevest

Svømmevest i gul farve
Sidst opdateret: juni, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

En svømmevest er ikke at forveksle med en redningsvest, men er derimod en flydevest, der kan være en hjælp i vandet til paddleboarding, kitesurfing, windsurfing, vandski m.m.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af svømmeveste. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Svømmevest Test: Top 5 Bedste Flydeveste

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround svømmevest

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround svømmevest” er Aropec Classic. Med denne vest får du med et minimalistisk og simpelt design, en vest der nemt kan tilpasses dig og med moderat opdriftsevne, der kan hjælpe dig i vandet. God allrounder.

Annonce

Bedste billige svømmevest

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige svømmevest” er SeaFlo Basic. Her får du en simpel vest til en fair pris, der opfylder lige præcis de egenskaber som en svømmevest skal, således du kan blive hjulpet på det åbne hav.

Annonce

Bedste premium svømmevest

Pris: 799 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium svømmevest” er SURFMORE 2.0. Her får du en vest i et stretchy og slidstærkt materiale, der sikrer en lang levetid og en perfekt pasform uanset kropsform. De store udskæringer tilfører ekstra bevægelsesfrihed.

Annonce

Bedste svømmevest til børn

Pris: 365 DKK

Vinderen i kategorien “bedste svømmevest til børn” er Beco Sealife. Med denne testvindende vest opnår du den ypperste opdrift og med forsikring om, at vesten forbliver siddende præcist hvor den skal så dit barn trygt kan nyde opholdet i vandet.

Annonce

Bedste svømmevest til vandski

Pris: 731 DKK

Vinderen i kategorien “bedste svømmevest til vandski” er Jobe Neo Progress. Her får du specialdesignet vest til vandski uden krave. Vesten er godkendt efter de skrappe ISO-regler, og med sit indbygget water drain system tørrer den på rekordtid.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til svømmevest

Hvad er en svømmevest?

En svømmevest er ej at forveksle med en egentlig redningsvest, men er betegnet som en flydevest der er let og komfortabel af bevæge sig i. En svømmevest har til formål at være behjælpelig med at holde dig oven vande. 

En svømmevest er særligt velegnet til dig der ønsker en sikkerhed under en aktiv vandsport eller blot ønsker eller har behov for en ekstra opdriftskraft når du bevæger dig i vandet.

En svømmevest af god kvalitet bør være certificeret således at der er sikret en minimums opdriftskraft, tilpasset til den vægt som produktet er tilegnet til. Her er en godkendt svømmevest certificeret ved at sikre en opdriftskraft på minimum 50 newton, hvilket betyder, at denne kan holde dig flydende i stille vand, såfremt du selv evner at holde hovedet opretstående.

Pige iført svømmevest

En svømmevest består af et ydermateriale, som oftest er en vandafvisende stof. Derunder befinder sig et opdriftsmateriale, oftest skum, som er det der sikrer at du kan holde dig flydende. En svømmevest er sikret med en lukkemekanisme, som eksempelvis en lynlås og er ofte ligeledes sikres en justeringsmulighed i form af et spændbart mavebælte. Yderligere er der flere svømmeveste af god kvalitet der har et sikret spænde i skridtet, der skal forebygge at svømmeveste kan glide over hovedet, hvis man skulle falde i vandet. 

En svømmevest er beregnet til at aktiviteter i et lavere eller stillestående kystnært vand, hvor der ønskes en stor bevægelsesfriheden. Svømmeveste bør kun anvendes i de perioder hvor der er tilsyn og ej i åbent farvand eller under sejlads. 

Hvorfor skal jeg købe en svømmevest?

En svømmevest holder dig flydende i vandet og har i modsætning til en redningsvest en utroligt høj bevægelsesfrihed der betyder at du aktivt kan bevæge dig rundt, samtidig med at du fastholder en vist standard for din sikkerhed.

Med en sikkerhedsgodkendt svømmevest kan du særligt opnå en stor bevægelsesfrihed under aktiviteter der kræver dette på kystnært vand. Dette er især velegnet til SUP aktiviteter eller lignende, eller hvis du blot har behov for en supplerende sikkerhed ved svømmelære ligesom at yngre børn oftest og med fordel anvender en svømmevest når de besøger stranden i sommermånederne. 

Svømmevest vs. redningsvest

En svømmevest kaldes også en flydevest og har flere sammenlignelige egenskaber med en reel redningsvest. Der er dog visse og meget markante forskelle, der kan gøre en stor forskel i forhold til sikkerheden på vandet. 

En redningsvest har forskellige klassifikationer ud fra hvilke funktioner de opfylder samt hvilken evne de har i forhold til opdriften, men er som udgangspunkt ikke designet til at man skal kunne svømme en masse, men til at kunne holde dig flydende, uanset om du er bevidstløs eller om du befinder dig i høje bølger og uroligt vand. 

En svømmevest kan være en godkendt redningsvest med en opdrift kraft på minimum 50 newton. Denne vil kunne holde dig flydende i bevidst tilstand men indeholder ikke en krave der kan holde dig hoved oven vande, som det gør sig gældende for en redningsvest og har heller ikke til evne at kunne vende dig i vandet, såfremt dette skulle være en nødvendighed, ligesom en svømmevest ikke indeholder en krave der kan hjælpe dig med at holde hovedet højt og luftvejene fri. 

En svømmevest er altså ikke helt lige så sikker som en redningsvest, men betydeligt nemmere at bevæge sig i. En svømmevest eller flydevest er beregnet til at blive anvendt på lavere eller mere stillestående vand, hvor der er behov for hjælp til opdriften i en ikke bevidstløs tilstand og er særligt anvendt som sikkerhedsvest på stranden eller som et stykke sikkerhedsudstyr der anvendes ved særligt aktive vandsportsaktiviteter. 

Kort og godt giver en svømmevest dig mest mulig bevægelsesfrihed mens en redningsvest giver dig bedst muligt evne til opdrift. 

Hvilken svømmevest skal jeg vælge?

Der er flere forskellige typer af svømmeveste, hvoraf disse kan være udformet til et specifikt formål eller en særlig aktivitet, der kræver muligheder for forskellige bevægelsesmønstre, men ellers ses svømmeveste vel anvendt hos mindre børn, eller svømme usikre personer, når de bevæger sig i vandet på stranden hen over de varme sommermåneder. 

Når du skal udvælge din svømmevest, bør du se på hvilke prioriteringer du gør dig i forhold til bevægelsesfrihed samt hvilke aktiviteter du ønsker at anvende den under, som kan være den bedste guideline til at vælge den helt rette til dit behov. 

Kombinér svømmevest med andet udstyr

En svømmevest er i sig selv et selvstændigt stykke sikkerhedsudstyr, men er oftest anvendt i kombination med yderligere udstyr til forskellige vandaktiviteter. 

En svømmevest anvendes ofte med et SUP board eller Paddle Board, som er en sjov, udfordrende og motionspræget aktivitet på vandet, der bliver anvendt i kystnært farvand. Hvis du vil vide mere om SUPboards, kan du læse mere i den guide der allerede ligger her på Friluftsmagasinet.dk 

Vedligeholdelse af svømmevest

En svømmevest kræver som udgangspunkt meget lidt rengøring. Dog er det altid en god ide at sikre dig, at din svømmevest bliver rengjort og skyllet grundigt, efter at den har været i kontakt med saltvand, for at forhindre at salten med tiden tære på de materialer produktet består af. 

Yderligere bør din svømmevest være opbevaret tørt og uden at være udsat for et pres. 

Vedligeholdelse:

Vedligeholdelsen af en svømmevest ligger mest af alt i brugen af produktet. 

En svømmevest der består af skum, mister først og fremmest sin sikkerhedsmæssige opdriftseffektivitet over tid og hvis du anvender en svømmevest med denne type af opdriftsmateriale, bør du sikre dig at denne som minimum udskiftet hvert tiende år. 

Opdrifteffektiviteten af en svømme eller flydevest mindskes hurtigere såfremt at skum materialet bliver udsat for pres. Derfor bør du, for at sikre dig den længst mulige holdbarhed, undlade at anvende produktet som siddepude ligesom du bør undlade at træde uhensigtsmæssigt på denne. 

Regler for brug af svømmeveste

Hvis du ønsker at befare dig i en båd, er der særlig lovgivning der er gældende på området. Alle besætningsmedlemmer skal lovgivningsmæssigt have en redningsvest der er tilpasset til det farvand de begiver sig i. 

En svømmevest er klassificeret med en sikkerhedsgodkendelse der sikrer en opdrifts effektivitet på 50 newton og er beskrevet som anvendelse til et brug af øvede svømmere i beskyttede eller kystnært farvand eller til personer der ved strand aktiviteter med opsyn, har behov for hjælp til supplerende opdrift ved svømmelære, herunder børn eller uerfarne svømmere.

Derfor bør du sikre dig, at din svømmevest er CE godkendt og godkendt til de aktiviteter du foretager dig ved eller på vandet. 

Du kan læse mere om de forskellige sikkerhedsklassificeringer under afsnittet “sikkerhedsgodkendelse”.

Valg af svømmevest

Der kan være mange forskellige typer af svømmeveste, og hvilken der er bedst passende til dig og dit behov, er meget afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet sammen med din nye svømmevest eller flydevest. 

Herunder kan du læse meget mere om de forskellige svømmeveste der er egnet til de forskellige aktiviteter hvordan du bør sikre dig den rette størrelse, også i forhold til opdriftsevnen samt hvilke funktioner din svømmevest kan besidde. Således kan du her læse dig frem til en større viden omkring svømmeveste, hvilket kan hjælpe dig på vej til hvilken svømmevest der vil være det rette valg for dig og dine behov. 

Når du har fundet frem til den rette svømmevest, kan du ligeledes her på siden læse fem gode råd, der hjælper dig med et optimalt brug af dit nye udstyr. 

Aktivitet

Ud fra hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet, kan der være forskellige typer af svømmeveste eller flydeveste som er særligt passende for dig. 

En svømmevest har den fordel at kunne give dig en ekstra sikkerhed samtidig med en stor bevægelsesfrihed. Men afhængigt af hvilken type af bevægelse, kan der være forskellige udformninger af flydeveste som er særligt egnede. 

Dog skal man have for øje, at svømmeveste eller flydeveste er beregnet til lette aktiviteter tæt på land. 

En svømmevest kan være tilpasset til svømning, kajak, paddle boarding eller lignende aktiviteter. 

Aktiviteter der indebærer målrettet svømning er det vigtigt at din svømmevest giver dig god plads under armene og ikke er i vejen for disse bevægelser, hvorimod svømmeveste der er tilpasset aktiviteter på eksempelvis et paddleboard, eventuelt er ekstra beskyttet mod slag på ryg og mave. 

En svømmevest kan også til børn have ekstra egenskaber, med eksempelvis et gribehåndtag og en skridtrem, der sikrer at denne altid sidder hvor den skal, til trods for at brugeren eventuelt har mindre svømmerfaring. 

Størrelse og opdrift

Størrelsen af en svømmevest eller evnen til at holde personen der anvender denne i opdrift, er sat i relation til en vægtklasse og stiller større kraft til det opdriftsmateriale eller mængden af denne i flydevesten. 

Sikkerheds eller typegodkendte svømmeveste er klassificeret ud fra den vægtklasse produktet er tilpasset til, og derfor er størrelsen direkte relateret til denne faktor. 

En svømmevest har som oftest en typegodkendelse og opdriftseffektivitet på 50N, hvilket betyder, at svømmevesten kan holde fem kilo flydende. Sammen med vandets egen opdriftskraft, vil denne type af “redningsveste” være i den lave ende, og derfor er disse egnet til en hjælp, hvis man skulle havne i vandet og tilpasset en brug i kystnært stille farvand, hvor der samtidig er andres opsyn. 

Størrelsen og pasformen på svømmevesten bør sidde tæt til kroppen, og give den ønskede bevægelsesfrihed og bør være tilpasset til den vægt brugeren har.

Farver

Farven på de tilgængelige svømmeveste kan være hvilken som helst, men en svømmevests farve har derudover en vist sikkerhedsmæssig funktion. Hvis du ønsker at blive nemmest muligt set i vandet, bør du undgå et valg af svømmeveste i naturlige farver, såsom blå, hvid eller grøn da disse nemt falder i et med omgivelserne i vandet. I stedet bør du vælge svømmeveste med det man kalder sikre farver, der helst bør være i neon eller med reflekser og ellers i en farve der en nem at se. Sikre farver er orange, gul eller rød og bliver også taget i betragning når svømmevestene bliver sikkerhedsmærket. 

Materialer

materialerne i en svømmevests ydre, er polyester eller et andet lignende syntetisk vandbestandigt materiale. 

Det materiale der har den store betydning for effektiviteten af en flydevest er det materiale der skal sikre opdrifts effektiviteten. Ved svømmeveste er dette med stor sandsynlighed skum, der er et let og effektivt materiale til at kunne udføre denne opgave. 

Skummet er et syntetisk materiale der er konstrueret med luft og mister over tid deres opdriftsevne. Derfor bør du udskifte din svømmevest i skum over tid, for at sikre den rette sikkerhed af produktet. 

Funktioner

Den primære funktion for en svømmevest er det faktum, at den formår at hjælpe dig til at være flydende i lavt og stille vand, hvor du er ved bevidsthed. En CE sikkerhedsgodkendt svømmevest formår at kunne holde dig supplerende flydende med ca 5 kg, hvilket vurderes at være passende på lavt eller stille vand og derfor egner denne type af “redningsveste” sig til aktiviteter på eller nær vandet, hvor der er behov for en ekstra sikkerhed suppleret med ens egen svømmeevne. 

Aftager slag 

Nogle svømmeveste er særligt tilpasset til aktiviteter på vandet, hvor det kan forventes at man kan ramme vandet hård, som eksempelvis hvis man står på paddleboards eller SUP boards eller lignende. Her er svømmevesten beregnet til at kunne afstå noget af det slag der forekommer, når større flader rammer vandet i en spontant bevægelse, altså især over ryggen eller maven. 

Håndtag 

En svømmevest kan have et funktionelt håndtag siddende, hvilket især er en fordel til personer eller børn under opsyn, med mindre svømme erfaringer, hvoraf det hurtigt og effektivt skal kunne være muligt at gribe ind og tage fat ved behov. 

Skridtrem 

En skridtrem er siddende som et spænde mellem benene. Denne funktion bør enhver svømmevest af god kvalitet besidde, såfremt at denne skal yde den mest optimale sikkerhed. En skridtrem sikrer at en svømmevest, uanset omstændighederne, bliver siddende det rette sted på kroppen og ikke har mulighed for at krybe op over armene. Dette er især vigtigt for børn eller personer med en mindre svømmeeraringer, der kan lave nogle utilsigtede bevægelser og yder dermed den største sikkerhed. 

Ergonomisk udformning

Afhængigt af hvilke aktivieter man ønsker at anvende sin svømmevest under, kan det være en fordel at denne er udformet ergonomisk for dermed at sikre den størt mulige bevægelsesfrihed samt en komfortabel vest, der er behagelig at have på, selv i meget lange perioder. En ergonomisk funktion er en fordel for dig der ønsker at anvende din svømmevest ved eksempelvis sejlads i kajak eller jolle på lavt kystnært farvand. 

Pris

Der er stor forskel på priserne af svømmeveste og er især afhængigt af hvilken aktivitet flydeveste er tilpasset til og om det er til børn eller voksne. Det vigtigste er, at man ikke går på kompromis med sikkerheden og sikrer sig, at man betaler en pris for en svømmevest der er CE godkendt til minimum 50 N. En pris for en sikkerheds godkendt svømmevest ligger fra ca 200 kroner til omkring 800 kroner, hvoraf prisen er sat i relation til de funktioner samt den bevægelsesfrihed vesten tilbyder. 

Sikkerhedsgodkendelse

Der findes flere godkendelser der fortæller noget om kvaliteten og sikkerheden af din svømmevest (eller redningsvest) 

En CE-godkendelse eller et CE mærke, fortæller om din svømmevest levet op til de europæiske krav på området i forhold til den evne produktet har til at kunne holde dig i opdrift. CE godkendelsen leder hen til forskellige klassificeringer af redningsveste, hvoraf en svømmevest er under betegnelsen 50N = en opdrift på 5 kg. 

ISO godkendelser er en ekstra forudsætning for en stor sikkerhed og beskriver ligeledes opdrivning evnen af svømmevesten. 

Svømmeveste kan både være CE godkendt samt ISO godkendt på samme tid.

Der findes flere typer af klassificeringer indenfor redningsveste og hvilken klassificering der er lovgivningsmæssige gældende for dig, er afhængigt af hvilket fartøj og under hvilke omstændigheder du udøver sejlads. 

50N (rød, EN393)

Svømmeveste – Til øvede svømmere i nærheden af kysten og kun med hjælp i nærheden. Ikke sikker ved bevidstløshed.

100N (gul, EN395)

Redningsveste – Til anvendelse i kystnært og beskyttet farvand. Kun begrænset sikkerhed ved bevidstløshed. 

150N (lilla, EN396)

Redningsveste – Til brug i alle farvande. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed, dog begrænset sikkerhed hvis der anvendes kraftigt vandtæt sejlertøj. 

275N (blå, EN399)

Redningsveste – Til brug i alle farvande med hårde ekstreme vejrbetingelser. Fuld sikkerhed ved bevidstløshed i stort set alle situationer også med kraftigt vandtæt beklædning. 

Redningsvestene skal per lovkrav være tilpasset til den situation man er udsat for under sejladsen, og der skal på åbent farvand som minimum anvendes 150N eller 275N, afhængigt af beklædning og vejrforholdene. 

Til trods for at der ikke er lovkrav om at redningsvestene skal bæres under sejladsen, anbefales det dog altid at man alligevel påtager sin redningsvest så snart man stiger ombord, uanset hvilke omstændigheder man befinder sig under, da man aldrig ved hvornår et uheld kunne finde sted, men at man med sikkerhed ved, at en redningsvest kun er behjælpelig så længe at man har den på.

5 tips til svømmeveste

Her kommer fem gode tips, du kan skrive dig bag øret, når du anvender din svømmevest. 

Tip 1: Prøv din svømmevest inden brug 

Det er slet ikke sikker du lige kan finde en passende svømmevest i den lokale by, hvilket kan gøre den lidt sværere tilgængelig. Men sikkerhed frem for alt og hvis din svømmevest ikke sidder hensigtsmæssigt til din krop, så yder den ikke den sikkerhed der er behov for ved brugen. Hvis det er muligt, er et af de absolut bedste og sikreste tips, at du prøver svømmevesten inden køb, eller i hvert fald inden brug, således at du sikrer dig den rette pasform, størrelse og udformning, til dig og for din sikkerhed. 

Tip 2: Sørg for at din svømmevest er godkendt 

Det er muligt at få flere produkter under betegnelsen svømmevest, som sikkert også er smarte og effektive, men som ikke er sikkerhedsgodkendt med en CE eller en ISO godkendelse. Derfor kan du for disse veste ikke sikre dig, at de kan yde den opdrift som du kan få behov for på vandet. Et godt tip er at udelukke alle de svømmeveste, hvoraf der ikke fremgår nogen certificering af CE- eller ISO-mærke. 

Tip 3: Rens lynlåsen for sand

Hvis du anvender din svømmevest på stranden, hvor der er fint småkornet sand, så er der stor sandsynlighed for at dette kan havne i lynlåsen, hvilket i den grad kan være en hindring for nem og sikker lukning af produktet. Jo flere gange lynlåsen bliver udsat for sand, jo sværere bliver det at lukke lynlåsen. Derfor er et godt tip, at fjerne sandet fra lynlåsen når du kommer hjem efter endt brug, eventuelt med en hårtørrer, for at få det hele ud. 

Tip 4: Skyl din svømmevest for saltvand og tør den efter brug 

Saltvand tærer på ethvert materiale og til trods for at din svømmevest er beregnet til at blive anvendt i det salte vand, så er dette ingen undtagelse. En fordel ved en svømmevest af skum er, at du nemt kan skylle denne effektivt i vand fra vandhanen, hvoraf du forlænger levetiden af din redningsvest, ligesom at holdbarheden forlænges såfremt du efter brug sørger for at hænge denne til tørre. 

Tip 5: Sid ikke på din svømmevest 

En svømmevest af skum, mister over tid sin opdriftskraft. Det er denne opdriftskraft der skal sikre din sikkerhed i vandet. Hvis skummet uhensigtsmæssigt bliver klemt, hvis du anvender din svømmevest so siddepude eller gentagne gange træder på denne, er dette alle faktorer der er medvirkende til, at opdriften nedsættes betydeligt hurtigere. En svømmevest af skum bør udskiftet minimum hvert 10. år og hvis du er i tvivl om bør du teste opdriften af produktet i kontrolleret lavt vand med jævne mellemrum.

Hvad siger undersøgelser om svømmeveste?

Generelt om redningsvest der er tilpasset til det brug man udøver på vandet og de omkringliggende forhold, er det tydeligt, at anvendelsen af redningsveste redder liv! Dette konkluderer en undersøgelse fra USA også tydeligt, hvor det ses, at overlevelsesraten for ulykker på vandet, var betydeligt højere hos implicerede der anvendte redningsveste. Det er dog vigtigt at redningsvestene bliver vedligeholdt på rette vis og efter forskrifterne, for at kunne tildele den optimale effekt. En undersøgelse konkluderer, at der ved gamle eller misligholdte redningsveste var en større sandsynlighed for drukneulykker end alternativet, dog med en større overlevelsesrate end for de implicerede der ikke anvendte redningsvest overhovedet. 

Dermed kan det tydeligt konkluderes, at brugen af redningsvest kan være af afgørende betydning, men at redningsvesten ikke skal være en falsk sikkerhed, men en hjælp hvis det måtte blive nødvendigt og det kan konkluderes at det yderligere er vigtigt at vedligeholde og teste din redningsvest jævnligt, for at sikre opdrifts evnen efter forskrifterne.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken svømmevest er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste svømmeveste. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Svømmevestene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en svømmevest?

Valget af svømmevest afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “An Empirical Analysis of Life Jacket Effectiveness in Recreational ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26206494/. Åbnet 29 mar.. 2021.
  • “Risk factors associated with life jacket wear among adult canoeists ….” 27 feb.. 2019, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30810502/. Åbnet 29 mar.. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj