Bålfad

Kæmpe bålfad

At lave et bål kræver et bålsted og til dette er et bålfad det helt rette udstyr. Der findes utallige versioner, både permanente og transportable. I denne artikel hjælper vi dig med at vælge det rette fad til dine ønsker og behov.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af bålfad. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Bålfad Test: Top 5 Bedste Bålfade

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Mareld Modern Bålfad

Bedste allround bålfad

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste bålfad” er Mareld Modern bålfadet. Med dette bålfad får du et stabilt bålfad i kraftigt stål og i et moderne og simpelt design. Du kan f.eks. lave snobrød, grille skumfiduser, eller blot nye varmen og de flotte flammer.

Annonce

2. Dangrill Bålfad

Bedste billige bålfad

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige bålfad” er Dangrill bålsted. Her får du præcis de funktioner, der er behov for, for at samle dit bål forsvarligt hævet fra jorden. Her får du et stabilt og robust bålfad i jern, med håndtag der letter eventuelt flytning af bålet.

Annonce

3. Dubai Bålfad Ø60

Bedste premium bålfad

Pris: 1.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium bålfad” er Dubai Bålfad Ø60. Det ultimative bål opstår under betingelserne af læ samt ventilation, og det er præcis de funktioner du får med dette robuste støbejerns bålsted – i en praktisk højde med medfølgende grillrist.

Annonce

4. Tulsa Cortenstål Bålfad

Bedste cortenstål bålfad

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste cortenstål bålfad” er Tulsa Cortenstål Bålfad. Ønsker du at kunne lave en masse mad over åben ild, med et flot rustikt bålfad i cortenstål så er dette bålfad det helt rette for dig. 

Annonce

5. Raketspisen Miniraketen Transportabel

Bedste transportable bålfad

Pris: 449 DKK

Vinderen i kategorien “bedste transportable bålfad” er Raketspisen Mini Raketen transportabel bålsted. Ønsker du at tage bålstedet med på tur og have muligheden for effektivt at lave mad i det fri, så er det muligt med dette smarte transportable bålsted.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til bålfad

Et bål er ikke kun længere associeret med lejrture og overnatninger i skoven, det er noget flere mennesker sætter pris på at have mulighed for at lave i haven og samles omkring. Et bålfad er til dig der ønsker at have muligheden for at starte et sikkert bål eller grille et fast sted i haven, eller til dig, der eventuelt kunne have behov eller ønske om at kunne transportere et bålsted til en bestemt lokation og ansvarligt opbygge et bål, hvor de kan sidde og varme dig foran flammerne.

Der findes flere løsninger, afhængigt af dine behov og ønsker for brugen af bål- eller grill-sted og i denne artikel bliver det nøje beskrevet hvad et bålsted er, hvilke funktioner det bør indeholde ligesom du blandt andet kan læse mere om hvordan du effektivt opbygger det perfekte bål.

Ikke mindst, kommer vi ind på sikkerheden omkring optænding, således at du får kendskab til den pågældende lovgivning på området, men også hvilke råd der sikrer at du med god fornuft, forsvarligt kan starte et bål i haven eller i naturen. Alt dette gør dig klogere på hvilke fad der er det rette for dig samt hvilke forholdsregler du bør tage dig i forhold til installation og brugen af dette.

Hvad er et bålfad?

Fælles for alle bålfade er at de består af en konstruktion med et varmebestandigt materiale der kan sikre dig at holde et bål kontrolleret på et sted og væk fra eventuelle andre brandbare emner. Ligeledes vil et bålfad hjælpe med at holde bålets materiale samlet og på denne måde kunne effektivisere eventuelt madlavning. Det er med et bålfad muligt at anvende både grillkul eller brænde til optænding, afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig.

Udover at et fad er med til at beskytte omgivelserne og kontrollere bålets omkreds, beskytter et fad ligeledes bålet og flammerne fra et eventuelt fugtigt underlag samt skaber let vindbeskyttende forhold, der kan optimere bålets effektivitet og brændeevne.

Et bålfad findes i adskille udformninger og materialer og med mange forskellige funktioner der eventuelt adskiller sig i forhold til de forskellige aktiviteter der er tiltænkt. Det er muligt at tilkøbe et fad der er transportabelt, flytbart eller som er beregnet til et fast bålsted i haven, ligesom at størrelsen og højden har betydning for nogle af de funktioner der gør sig gældende i forhold til effektiv madlavning.

Bålfade fås alene til at opbygge et bål deri, men mange gange er det ligeledes udstyret med en rist der sikrer muligheden for stabil madlavning. Flere producenter af fade tilbyder ligeledes et større sortiment af tilbehør, der kan anvendes på og omkring fadet, for at øge det antal funktioner der kan opnås ud fra kombinationen af disse.

Bålfad på terrasse

Hvorfor skal jeg købe et bålfad?

Et bålfad indbyder til hygge, især ved de lange lune sommeraftener. Bål i haven er stemnings-berigende og som regel det perfekte samlingssted for hele familien.. Det er videnskabeligt bevist, at det at kigge ind i flammen, virker stressreducerende og beroligende på langt de fleste personer og samtidig er vi også bekendt med, af frisk luft med stor sandsynlighed har en positivt effekt på vores sundhed ligesom at adskillige forskningsresultater bevidner, at en tilstedeværelse i naturen har stor betydning for vores velbefindende.

Udover hygge og de egenskaber flammerne, den friske luft og naturen har af indvirkning på os som mennesker, vil et fad også være med til at give os præcis disse muligheder med en øget sikkerhed, både overfor os selv men også overfor omgivelser og dets eventuelle brandbare materialer. Så der er nærmest ikke noget negativt at sige om bål og med et fad har du muligheden for at kontrollere flammerne effektivt og sikre disse mod omgivelserne af andet eventuelt brændbart materiale.

Hvilket bålfad skal jeg vælge?

Flere og flere danskere erhverver sig et bålfad til at have stående i haven og i takt med at efterspørgslen øges bliver udvalget af fade ligeledes bredere og der kommer hele tiden nye former, størrelser samt funktioner. Af denne grund burde det ikke være nogen svær opgave at finde et bålfad der også passer til dig og opfylder dine kriterier for anvendelsen.

Ud fra hvilke funktioner du ønsker at have fra dit fad, findes forskellige gavnlige materialer og udformninger. Du bør derfor gøre det klart hvilke funktioner du ønsker at have af dit fad og på denne måde kan du pege dig ind på, hvilke typer af fad samt hvilke materialer der er det rette for dit køb.

Hvis du ønsker et fast bålsted der egner sig til madlavning eller har behov for at det kan transporteret rundt i haven, stiller det forskellige krav til materialerne bålstedet er konstrueret af, og eventuelt også formen samt højden. Måske ønsker du blot at fadet skal kunne være til pynt og så har det umiddelbare design en større prioritering end funktionaliteten.

Det er blandt andet nogle af de faktorer der bliver beskrevet i afsnittene herunder, der giver dig mulighed for den nødvendige viden omkring typer, materialer og udformninger, og hvad der er af krav til underlag samt installationer, som kan have betydning for dit valg af bålfad.

Kombinér bålfad med andet båludstyr

Der er intet bål uden brænde. Det er derfor en god ide at erhverve dig en god økse eller en simpel manuel brændekløver eksempelvis, for at kunne tilpasse det brændbare materiale til effektiv opbygning af bålet og en vedligeholdelse af dette.

Et bål behøver ikke kun være til pryd og fornøjelse. Flere og flere anvender bålet til langt flere funktioner som eksempelvis madlavning. Til dette kan det være en fordel at kombinere dit fad med andet båludstyr, der muliggør eller letter denne opgave.

De fleste producenter af bålfade tilbyder diverse båludstyr der er særligt tilpasset det specifikke produkt, som eksempelvis en passende bålrist, der gør det muligt at placere bålbestandige gryder, pander og eventuelt kedler stabilt og forsvarligt ovenover flammerne eller gløderne.

Ellers vil det være muligt at tilkøbe et bålstativ, der mere eller mindre er universelt og hvor det er muligt at tilføre en svævende højdejusterbar rist samt eventuelt hænge gryder eller kedler i dette stativ, der placeres rundt om fadet. Yderligere findes der diverse langskaftede pander, snobrødspinde, spyd eller tilbehør der er særligt tilegnet bål og kan med fordel anvendes sammen med dit bålfad.

Vedligeholdelse af bålfad

Afhængigt at fadets materialer kan der være forskellige typer af vedligeholdelse der gør sig gældende

Bålfad i stål: Et bålfad i stål er som regel konstrueret med en rustfri overflade, hvilket skaber den fordel, at det ikke ruster og tærer i metallet. Hvis et bålfad er i rustfrit stål eller en vejrbestandig overflade er det som udgangspunkt vedligeholdelsesfrit.

Bålfad i jern: Fade af jern, uanset om det er industri jern eller støbejern, ruster med tiden og skaber patina. Det er på denne måde forholdsvist vedligeholdelsesfrit. Det bør dog renses med en stålbørste et par gange om året, for at forebygge at der opstår dybe rusttæringer der forkorter levetiden.

Bålfade i beton: Hvis dit fad består af beton, kræver materialet ikke umiddelbar vedligeholde, men her anbefales det at blive opbevaret frostfrit, da beton henover vinteren kan sprænge grundet det naturlige indhold af vand.

Alle bålsteder kan tåle vand, alligevel passer du bedst muligt på dit bålsted ved at beskytte det overfor regn, til trods for at materialerne er vejrbestandige.

En mulighed er derfor at vælge et flytbart bålsted eller et bålsted hvor der er et tilhørende låg der beskytter bålfadet i den tid det står ude og er disponeret for vind og vejr.

Hvis du ønsker et fast bålsted, bør du sikre dig at der er et drænings hul i bunden, for at vandet kan løbe væk, ligesom dette også forebygger at du ikke kan anvende dit bålfad kort efter regnvejr, grundet oplagring af vand i bunden.

Eventuelle riste og yderligere flytbart tilbehør til fadet bør ligeledes sættes ind i beskyttelse for vind og vejr, således at disse holder bedst muligt, og bør rengøres samt aftørres efter brug, for at sikre at der ikke er påsiddende skidt, snav eller vand, der kan tære i materialerne.

Valg af bålfad

Flere typer af bålfade og deres materialer kan have betydning for funktionen og anvendelsen af dette. Blandt andet har designet, materialet og fadets mulighed for supplering af ekstraudstyr, betydning for om det er det helt rette valg for dig. Herunder beskrives blandt andet designets funktion, materialernes betydning og hvad de forskellige bålfade har af funktioner, der giver dig mulighed for den rette og tilstrækkelige viden omkring fade. 

Design og form

I dette afsnit gennemgås de forskellige design og typer der kan have betydning for fadets anvendelse og effektivitet i forskelligt tiltænkte aktiviteter. 

Det klassiske og runde bålfad 

Det klassiske runde bålfad er oftest i et robust materiale og helt rundt eller med runde former. Hvis det består at et materiale af jern, skaber det nogle begrænsninger i forhold til formbarheden. Dette betyder et klassisk rundt fad, der giver let beskyttelse over for vinden samt skaber samling på bålet. Det fås i forskellige diameter, der kan have betydning for hvor stort et bål det forsvarligt kan opbygges deri. 

Det lette og formbare bålfad

Et bålfad i særlige former eller designs er oftest lavet i stål, da dette mere eller mindre ikke skaber nogle begrænsninger i forhold til formbarheden af materialet. Et bålfad af stål er ligeledes lettere end jern eller beton og dermed nemmere flytbart fra et område i haven til et andet. Dette giver muligheder for at ændre positionen i forhold til vind og vejr, men kræver oftest yderligere krav til holder eller en benkonstruktion, der sikrer beskyttelse overfor et eventuelt varmefølsomt underlag. 

Det dekorative og mindre funktionelle bålfad

Det prydende bålfad til pynt eller visuel hygge er oftest mindre funktionelle, men skaber mulighed for at have et særligt udformet fad i haven, der ikke tager forbehold for den multifunktionelle anvendelse til eksempelvis madlavning. Med et dekorativt bålfad, vil du eventuelt gå på kompromis med funktionen men har mulighed for at opgradere designet betragteligt uden yderligere hensyntagen. 

Det lave stationære bålfad 

Det lave bålfad bør være stationært, da det stiller store krav til underlagets brandsikkerhed samt varmebestandighed. Der bør her være en beskyttende belægning som underlag under fadet, men med et fast stationært fad kan man til gengæld give mulighed for den ultimative stabilitet og opbygge faste konstruktioner af foranstaltninger der styrker bålets anvendelse. 

Det høje og praktiske bålfad 

Skal du anvende dit bålfad til grill eller bål med henblik på madlavning, hvor ikke det er hensigtsmæssigt at sidde på jorden under tilberedningen, er det en fordel at have en bålsted med en vis arbejdshøjde for at undgå at det bliver en unødvendig belastning at tilberede bålmaden.

Det kan være en mulighed at opbygge et højere fundament til det lille bålfad, men ellers er det muligt at tilkøbe design der skaber et bål i en passende arbejdshøjde. En anden fordel ved et højere bålsted er, at du kan få fuld udnyttelse af flammens hygge og varme, ved at sidde i en stol af standard højde. Her kan du evt sidde i ro og mag og tilberede dit snobrød eller effektivt varme dig af flammernes strålevarme i takt med at aftenene bliver koldere. 

Det transporterbare og foldbare bålfad

Har du behov for at tage dit bålfad med på tur til eventuel madlavning eller kunne sikre dig du til hver en tid kan opbygge et forsvarligt bål, findes der adskillige udgaver af sammenklappelige og foldbare fade, der har taget højde for vægt og pak fylde.

Det findes både i en ovn udgave og i en udgave med et formbart flexibelt materiale, som eksempelvis et trådnet af metal, der er varmebestandigt, holder på brændet hævet fra jorden og som samtidig er lige til at folde sammen og tage på ryggen, på samme vilkår som en foldbar taburet. 

Materialer

Materialerne kan have stor betydning for hvilken funktion du kan opnå af dit bålsted. om det er flytbart eller tungt og stationært. Materialerne har forskellig betydning for det look og den overflade der skabes over tid. De fleste bålfade er lavet i jern eller stål men nye udviklinger skaber vækst for alternative udformninger og funktioner af fade. Læs meget mere her om de forskellige materialer og hvad disse har af indvirkning på brugen af fadet.

Jern

De fleste bålfade er konstrueret af jer, enten industri jern eller støbejern. Jern er et tungt men meget holdbart materiale, der grundet vægten i sig selv skaber stabilitet af fadet på underlaget. Jern reagerer med tiden med omgivelserne og den ilt der er i luften, især i det fugtige vejr, og oxiderer og skaber rust. Dette giver et råt og industrielt udseende forholdsvist hurtigt. Det kræver en anelse krav til optimalt beskyttelse overfor regn og fugt ligesom det kræver en anelse vedligeholdelse, såfremt der ønskes længst mulig holdbarhed af produktet. 

Fecralloy

Fecralloy er betegnelsen for et konstrueret materiale bestående af jern og chrom. Det er et produceret materiale der skaber mulighed for utroligt tynde konstruktioner af et varmebestandigt egenskab og bliver blandt andet vævet til net, lidt ligesom en ringbrynje konstruktion.

Her sikres både en tilstrækkelig ventilation til dit bål, men også en mulighed for at lave et bålfad med foldbare løsninger, der kun vejer moderat, men som sikrer tilstrækkelig ventilation men også mulighed for foldbare løsninger af bålfade, der har en meget lille pakke fylde og som særdeles egner sig til længere transport. 

Beton

Enkelt fade findes i en konstruktion af beton, men egner sig primært til anvendelse henover sommeren og bør tages ind henover vinteren, da det er muligt for betonen at kunne sprække og slå revner hen over vinterens frost grundet materialets vandindhold og bør derfor altid tages ind. Dette er dog ikke altid helt nemt, da en betonkonstruktion oftest også vejer en del, men er generelt set et billigt materiale der skaber stor muligheder for at støbe specifikke former og designs. 

Stål

Flere og flere fade konstrueres i stål og gerne rustfrit stål eller med en rustfri belægning der beskytter mod at materialet oxiderer med omgivelserne og dermed kan stå ude hele året uden nogen betydeligt form for vedligeholdelse.

Yderligere er et materiale som stål ganske let og betyder at et bålfad at stål lettere kan flyttes fra lokation til en anden men bør af denne årsag være med en ben konstruktion eller på anden måde være hævet fra underlaget, medmindre det er muligt at flytte det til at varmesikret underlag. Materialet er prisvenligt, men grundet den lavere vægt, kan det ske at det ikke er lige så stabilt som eksempelvis et tungt fad af jern. 

Titanium

Titanium er det ultimative lette materiale, og nævnes her, da der findes enkelt små fade eller konstruktioner tiltænkt bål der består af netop titanium. Det er i relation til de ovenstående materialer ikke sammenligneligt holdbart og et forholdsvist let fysisk bøjeligt materiale. Det er et materiale der kan håndtere mindre bål og mindre varmeproduktion og kan derfor være et sublimt alternativ til et bålfad hvis formålet er en hurtig madlavning på din tur i det fri.

Til trods for at titanium oftest er et dyrere alternativ, kan det være lige præcis det du bør kigge efter, hvis du ønsker at have muligheden for bål til mindre madlavning på eksempelvis din næste vandretur. 

Funktioner

Madlavning eller hygge 

Et bålfad har den primære funktion at kunne kontrollere et bål mod omgivelserne, således at flammerne kan nydes, hygges omkring og eventuelt anvendes til at lave mad, om ikke andet et samlingspunkt for familien. Dette vil mere eller mindre gøre sig gældende, uanset hvilket bålfad du vælger.

Dog er der nogle størrelser og produktudformninger der giver større mulighed end andre til at kombinere fadet med yderligere komplementerende tilbehør, der kan øge funktionaliteten for dig. Hvis du ønsker et større varieret brug med anvendelsen af yderligere redskaber eller båltilbehør, bør du forinden et køb undersøge hvilke muligheder der er for tilkøb til hvert bålfad. 

Hævet fra underlaget 

Antænding af et bål kræver en anelse af underlaget, således at bålet kan holdes kontrolleret og ikke påvirker andet brændbart materiale. Hvis man ønsker et bål der er nogenlunde flytbart, bør man kigge på om der er en holder eller om det er konstrueret med ben, således at det hæves en smule fra jorden og det undgås at varmen fra materialet af fadet har påvirkning på omgivelserne, ligesom du undgår at skulle konstruere et varmebestandigt permanent underlag ved bålstedet. 

Dræningshul

Et bålfad af god kvalitet har et dræningshul i bunden, hvoraf eventuelt regn og fugt kan løbe ud og dræne bålfadet. Dette har både betydning for holdbarhedens af bålfaddets materiale men har også en stor betydning, især hvis der er tale om et tungere bålfad, at det kan anvendes til optænding, til trods for at det har regnet. 

Ventilation 

Ventilation af et bål er alfa omega for effektive men også varme flammer der kan gribe fat om brændet, uden at have tendens til at gå ud. Derfor bør du kigge efter et bålfad, hvor der er en form for ventilations huller eller indgang i siderne mod bunden. Dette vil give en stærkere funktion af dit bål, og har især en stor betydning såfremt du skal opbygge et tilstrækkeligt bål til madlavning og efterfølgende velegnede gløder. 

Arbejdshøjde 

Arbejdshøjden skaber især komfortabelhed når bålfadet og bålet anvendes som en arbejdsstation i forbindelse med eksempelvis madlavning. Et lavt bål vil kræve uhensigtsmæssige stillinger ved arbejde ind over bålet, men har mindre betydning hvis blot det anvendes til hygge hvor man kan sidde tæt mod jorden. Hvis du ønsker at anvende dit bålfad til madlavning ofte, bør du kigge efter en mulighed for at få bålfadet op i en god arbejdshøjde eller kigge efter en udformning der giver dette fra bålfadet i sig selv. 

Robusthed

Et bålfad er robust og holdbart, mere eller mindre uanset materialet. Det er varmebestandigt og bliver ikke påvirket at de høje temperaturer et stort bål med varme flammer eller effektive kul eksempelvis kan medføre. Det vil kunne holde til mere eller mindre alt vind og vejr og holde et bål forsvarligt på bålstedet, og forebygge påvirkning mod eventuelle brændbare materialer i omgivelserne. 

Design

Designet og udseendet i sig selv, kan være årsag nok til at anskaffe sig et bålfad. Dette kan være skulpturelt udformet med udelukkende haveudsmykning for øje og samtidig skabe hygge omkring flammerne. Yderligere kan designet være medvirkende til funktioner der gør det sammenklappeligt et foldbart, således at det kan komme med i rygsækken eller let kan transporteres over længere afstande. Dette bør du holde øje med, hvis du ikke kun vil anvende dit bålfad hjemme i din egen have. 

Størrelse

Størrelsen på et bålfad har stor betydning for hvordan funktionen af bålfadet giver muligheder for anvendelse. Her kommer en vejledende oversigt, der giver dig et indblik omkring anvendelsen af bålfadet ud fra størrelsen i diameter. 

Diameter Ø

Bål størrelse 

Madlavnings Kapacitet 

under 50 cm*

Lille bål

meget lille og kun til et kogegrej
Effektiv anvendelse af kul

50-80 cm

Moderat bål

God mulighed for opbygning af varmt bål til flere kogegrej hvor der er behov for samme temperatur

over 80 cm**

Stort bål

Mulighed for større bål til madlavning der kan deles op efter behov for forskellige temperatur af kogegrej

*Langt det meste universelle tilbehør til et bålfad er passende til denne størrelse 

** Det er et mindre udvalg af tildebør til bålfad af denne størrelse 

Dette er en vejledende oversigt der kan give dig en indikation af, hvordan bål fadets størrelse i diameter kan have betydning for dit valg og om funktionerne af fadet vil være passende til dine ønsker og behov. 

Vejrforhold

Et bålfad er generelt med et design af opadgående sider, der er delvist beskyttende overfor den vind der kunne have virkning og betydning for bålets effektivitet. 

Hvis du ønsker at anvende dit bålfad på en placering der er mere udsat for vind, eller i perioder hen over året, hvor der forventes flere dage med stærkere vind som eksempelvis henover efteråret, bør du kigge efter et bålfad med højere sider, frem for en model der er mere eller mindre flad. 

dette vil give dig et større spænd af perioden hvor bålfadet effektivt kan anvendes.

Sikkerhed

Der er enkelte regler omkring optænding af bål eller grill i haven, hvilket ligeledes gør sig gældende for gasbrændere. Hvis du befinder dig i en grundejer- eller boligejer -forening, kan der på forhånd være fastsatte regler omkring optænding af bål, grill samt gasbrændere. Ellers hedder reglementet fra Beredskabsstyrelsen overordnet set således: 

 • Et bål med tørt brænde, der ikke er affald, må gerne antændes uden godkendelse
 • I hård vind eller mere, må der ikke tændes bål
 • Eventuel røgudvikling må ikke være en gene for naboer eller trafik
 • Bål eller grill må kun antændes udendørs
 • Hvis der er lokale varsler og afbrændingsforbud fra beredskabsstyrelsen skal dette altid overholdes. 

Derudover gælder følgende forsigtighedsregler: 

 • Brug den sunde fornuft!
 • Hold afstand til stærkt brændbart materiale og beplantning
 • Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke
 • Hav vand i nærheden og hold opsyn med bålet indtil der ikke længere er varmeudveksling. 
 • Antænd kun et bål på et brandsikkert underlag som eksempelvis flisebelægning

Hvis uheldet skulle være ude, så ring 1-1-2 og forklar situationen, således de kan hjælpe dig med det videre forløb. Ved eventuelle forbrændinger bør det påvirkede område afkøles med rindende vand til det ikke længere gør smerter. Hvis det vurderes at skulle tilses bør lægen kontaktes. 

Du bør holde dit bålfad og bål væk fra materialer og underlag der er nemt varmepåvirket. Især er der flere der uheldigvis antænder et bål i nærheden af flintesten eller tørt græs. Flintesten bliver af varmen hurtigt påvirket og splintrer til fare for udstyr, mennesker og især farligt for øjnene. Tørt græs eller beplantning kan antænde med selv en smule varmeproduktion og kan på denne måde uheldigvis sprede en brand.

Pris

Prisen er mange gange sammenholdigt med bålfadets materialer samt omkreds i diameter. Jo større et bålfad og jo flere muligheder der er for specifikt tilpasset tilkøb af båltilbehør, jo højere en pris, og på denne måde kan man groft sige, af pris og funktionalitet / muligheder hænger sammen. 

Et bålfad kan købes fra få hundrede kroner til omkring 600-800 kroner. Yderligere er det muligt at betale endnu mere for skulpturelle løsninger eller hvis bålfadet sælges med tilhørende tilbehør.

5 tips til bålfad

Her kommer fem gode tips til anvendelsen af dit bålfad. 

Tip 1: Fjern røgen fra øjnene 

Alle der har siddet foran et bål kender helt sikker også til de røggener der kan følge med dette. Til trods for at det lyder underligt, kommer her en vel anvendt tip til dig der ønsker at undgå røg i øjnene. Når du får røg i hovedet, så gør en finger våd og peg den hen mod bålet. Det lyder som magi, men på denne måde vender du retningen på røgen.

Tip 2: Placer dit bålsted det rette sted

Du bør overveje hvor stort et bål du ønsker at have i dit bålsted og lave en passende afstand til det omkringliggende. du bør ved placeringen yderligere tage højde for vind og vejr. Hold bålets placering med en tilstrækkelig afstand til bygninger og beplantninger, ligesom du også her bør tage højde for lugtgener og røg, der kan hvirvle rundt omkring bålet, i mere eller mindre omfang, afhængigt af vinden. 

Tip 3: Kombination med brænde og kul

Hvis du ønsker at anvende dit fad og bål til madlavning, kan du med fordel starte et effektivt bål med brændt og samtidig lægge grillkul i bunden af dit bål. I takt med at brænde på bålet brænder ned, har du de absolut perfekte gløder der er velegnet til madlavning eller snobrød og skumfiduser. 

Tip 4: Brug den sunde fornuft

Hold dig opdateret på lokale restriktioner af optænding af bål fra beredskabsstyrelsen, især hen over de varme sommermåneder. Eller er et af de absolut bedste tips til anvendelse af bålfad og dermed også antænding af brændbart materiale, at du anvender den sunde fornuft, følger de gode råd og på denne måde sikrer omgivelser en materiel sikkerhed mens du gør dit bedste for at forhindre eventuel personskade. 

Tip 5: Tøm dit bålfad for vand

Et at de bedste råd til en lang bevaring og holdbarhed af fadets materialer, er at sikre at der ikke lægger vand i fadet over en længere tid. Overvej stærkt om du bør vælge et bålfad med dræning hul i bunden, til trods for at det eventuelt vil være en dyrere investering.

Bålfad mærker

Efterhånden er der mange producenter af bålfade og er ikke kun tiltænkt friluftsmennesker og aktiviteter i den vilde natur, men også vel tiltænkt til enhver haveejer. Derfor findes der ufatteligt mange forskellige producenter af bålfade og endnu flere modeller af vælge imellem. Herunder kommer de mest anerkendte mærker af bålfade deref fokuspunkter samt styrker hver især.

Dangrill

Dangrill er et særligt populært mærke der producerer grille, både med gas og traditionel optænding samt bålfade og båltilbehør. Udvalget er stort og det samme gør sig gældende for specifikt tilpasset tilbehør der generelt set er i holdbare materialer og til en fornuftig pris. 

Z-line

Z-line producerer værktøj og produkter til generelle byggeprojekter og laver altså ligeledes bålfade som er særligt populære grundet deres alsidighed, pris samt stærke holdbarhed. Udvalget er særligt begrænset, men ud sikrer dig funktionalitet og gode materialer ved køb af et bålfad fra Z-line. 

Gardenlife

Gardenlife er firmaet bag produktionen af et utal af produkter til haven og dertilsalgt er det for gardenlife en selvfølge med et bålfad og et stort udvalg af tilbehør til den alsidige brug af disse. Hos gardenlife er der mulighed for at finde et passende bålfad, uanset om man prioriterer funktionalitet, design eller materialevalg.

Miniraketten

Miniraketten producerer enkelte med meget gennetænkte produkter med holdbare løsninger af bålfade til campisten eller den der ønsker at pakke bålstedet sammen og tage dette med i tasken. Der er fokus på funktionalitet og vægt og til trods for at man betaler en høj pris, får man her muligheden for et produkt der yder sjældne egenskaber. 

Morsø

Morsø blev oprettet i 1853 og er producent af varmekilder såsom brændeovne, komfurer pejse samt ildsteder såsom bålfade. Morsø er udelukkende den ypperste kvalitet af ekstremt holdbart støbejern, og dette gælder ligeledes også det store udvalg af tilbehør man kan erhverve sig til dit bålfad.

Lav dit eget bålfad

Det er muligt at lave og opbygge dit eget permanente bålsted, med eksempelvis opbygning af sten eller fliser og mursten. 

 1. Grav eventuelt et hul i græsset, passende den størrelse du ønsker for dit
  bålsted (tag højde for stenenes fylde i hullet)

(Det er også muligt at opbygge et bålsted på et fast underlag, der ikke påvirkes af varmeudviklingen.)

 1. Opbyg bålstedet med sten. Hvis der anvendes ukurante sten, skal du sikre dig at det IKKE indeholder flint, da dette kan være yderst farligt ved påvirkningen af varme. 
 2. Sikre sig at alle sten er forsvarligt fastsat og at du har fjernet området i en tilstrækkelig diameter (Som du med en sunde fornuft vurderer ud fra det størrelse bål du ønsker at opbygge) 
 3. Nu kan du opbygge dig bål eller antænde dine grillbriketter. 

Opbygning af bål 

Når du skal opbygge et bål på rigtig spejdermaner, kræver det nogle gange øvelse, men ellers er forberedels alfa omega for en god succes og et vellykket bål. 

Herunder kan du se de gode råd til opbygning af et bål

 1. Saml tørt græs, tørre træspåner, birkebark eller andet effektivt tønder i en bunke (snyd eventuelt lidt med en antædningsblok) 
 2. Placer tændstål, ligther eller tændstikker nær optændingsmaterialet
 3. Fang gløderne eller de små flammer og pust eventuelt til disse, indtil det har fået tilstrækkeligt fat. 
 4. Påfør langsomt mere materiale i takt med at du puster roligt direkte mod gløderne eller de mindre flammer. 
 5. Opbyg nu bålet til den størrelse du ønsker og sørg for at placere brændet, således at der stadig kan komme luft ind til flammerne. 

Kort og godt: Fang gnist – pust til gløden – opbyg bålet 

Og husk, at øvelse gør mester

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke bålfade er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste bålfade. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bålfadene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger bålfad?

Valget af bålfad afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj