Snobrødspinde

En voksen og to børn med snobrødspinde
Sidst opdateret: juni, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Velegnede snobrødspinde er ikke altid til at finde i skovbunden eller i omgivelserne omkring dit bålsted. En snobrødspind er for mange et uundværligt stykke udstyr, når der er dømt bål, men hvilke(n) skal du købe?

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af snobrødspinde. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Snobrødspinde Test: Top 3 Bedste Pinde Til Snobrød

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste snobrødspinde

Pris: 89 DKK

Vinderen i kategorien “bedste snobrødspinde” er Dan Cook Snobrødspinde. Her får du hele fire snobrødspinde til en formidabel pris. Med et simpelt design af stål, har du ikke kun mulighed for at lave snobrød, men også mulighed for anvendelse til grillspyd.

Annonce

Bedste premium snobrødspinde

Pris: 129 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium snobrødspinde” er Bon-fire snobrødspind med træskaft. Her har du den ultimative snobrødspind med et langt skaft af træ, der giver en eksklusiv følelse af ægte glamping men som nemt kan pakkes sammen og tages med i tasken.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til snobrødspinde

Et bål er ikke kun længere associeret med lejrture og overnatninger i skoven, det er noget flere og flere mennesker sætter pris på at kunne starte op i haven og samles omkring. Dermed er det helt naturligt, at der også bliver et ønske omkring afbagning af snobrød over bålet, den klassiske bålaktivitet, hvilket giver en efterspørgsel på dertil beregnede snobrødspinde. 

Det er muligt at lave sin egen snobrødspind, som opfylder den samme funktion som de professionelt producerede snobrødspinde. Den sidstnævnte holdbare løsning er hvad flere og flere vælger til bagning af velsmagende snobrød over bålet. 

Men hvad skal man kigge efter når man ønsker at udvælge den helt rette snobrødspind der er passende til ens behov. Dette kan du læse meget mere om i denne guide der omhandler valg af snobrødspinde. Hvilke funktioner en sådan har og hvordan valget af materialer har betydning for effektiviteten og holdbarheden. 

Yderligere kan du i denne artikel læse en udførlig beskrivelse af, hvordan du laver din egen snobrødspind, ligesom du får opskriften på den hurtige og luftige snobrødsdej der ligeledes er beskrevet i et væld af variationer. 

Hvad er en snobrødspind?

En snobrødspind er et stykke udstyr der sammen med påførsel af en snobrødsdej, føres ind over bålet og bages som følge af den varmepåvirkning der kan opnås derfra. 

En snobrødspind kan være hjemmelavet eller professionelt produceret, men har fælles den egenskab at kunne afbage en passende dej, ved at føre denne over varme fra et bål, uden at brænde fingrene. 

Snobrødspinde over bål

Dette er den ganske enkle beskrivelse af en snobrødspind, der består at en top beregnet til påføring af en snobrødsdej. Denne kan være af forskellige materialer eller med eventuelle belægninger. Yderligere er en snobrødspind bestående af et midterstykke af varierende længde, der giver forskellige muligheder for effektiviteten.

Til sidst består en snobrødspind eventuelt med et håndtags del, der skal sikre et velegnet grip i redskabet og fremme nemheden af en jævn afbagning, uanset hvor lang tid denne måtte tage. 

En snobrødspind kan være konstrueret af forskellige materialer men som oftest af stål eller træ, hvilket også har betydning for holdbarheden. 

De forskellige materialer, konstruktioner og funktioner kan du læse mere om herunder i afsnittet “valg af snobrødspind” der giver dig den nødvendige viden i forhold til hvilken snobrødspind der kunne være det rette valg for dig. 

Hvorfor skal jeg købe en snobrødspind?

Et bål i haven indbyder til hygge og de lange lune sommeraftener er oftest associeret med grillmad og skumfiduser over gløderne, ligesom der henover året i de danske haver, såvel som alle andre steder i det fri, bliver produceret en masse snobrød.

Det er videnskabeligt bevist af flammer, eventuelt fra et bål, giver en beroligende effekt ved at kigge ind i disse og nedsætter det målbare stressniveau i blodet hos de fleste mennesker, såfremt dette foregår jævnligt. Yderligere ved vi med sikkerhed, at den friske luft har en betydning for vores samlede sundhed og at ikke kun et, men flere forskningsresultater, konkluderer at en tilstedeværelse i naturen har en stor betydning for vores generelle velbefindende, store som små.

Så når du har bestemt dig for at lave bål i haven og skabe det perfekte samlingssted for eventuelle venner og familie, kan du lige så godt nyde bålets sidste gløder og lave et snobrød. Det at lave snobrød kræver helt essentielt en snobrødspind, af den ene eller anden art. Om den er hjemmelavet eller købt i butikken har ikke nødvendigvis den store betydning for det færdige resultat, men en snobrødspind som ekstraudstyr til madlavning over bålet, bliver hurtigt helt uundværligt.

Så der er ikke meget negativt at sige omkring en snobrødspind og de fornøjelser og glæder en sådan kan føre med sig. 

Snobrødspind i stål vs. snobrødspind i træ

En snobrødspind er som oftest udformet i træ eller stål og kan yderligere have en non stick emaljebelægning på toppen. 

Træ

Træ er påvirkeligt for fugt, og har en forholdsvis lav holdbarhed når det udsættes for dette og især hvis det ikke har mulighed for at tørre op tilstrækkeligt. 

Det er tungere end stål, men giver generelt set en bedre komfort på håndtaget, ligesom det ikke leder varme på samme måde som metaller gør. 

En snobrødspind af træ, kan være belagt i toppen med en non stick emalje belægning, hvilket letter rengøringen og vedligeholdelsen af din snobrødspind. 

Stål

Stål er som udgangspunkt en yderst holdbar løsning, såfremt at dette er rustfrit eller besidder en rustfri belægning, der beskytter mod den fugt snobrødspinden bliver udsat for efter gentagen brug og på denne måde forhindrer at materialet ruster.

Stål kan være bøjeligt og kan derfor være uhensigtsmæssigt i længere udgaver af snobrødspinde. Yderliger kan det lede varmen fra bålet til dine hænder og bør derfor være med et varmebeskyttende håndtag. 

Kombineret

En snobrødspind der består af en kombination af både stål og træ, vil være det mest optimale i forhold til holdbarheden og funktionaliteten. Her bør toppen være konstrueret af et varmeledende stål materiale, der kan hjælpe med at bage dit snobrød hurtigere indefra, mens der bør være et varmeisolerende håndtag der gør, at selvom toppen bliver varm, brænder du ikke fingrene. 

Hvilken snobrødspind skal jeg vælge?

Ud fra dine behov for anvendelsen af en snobrødspind og også hvor ofte du ønsker at bruge denne, bør du kigge efter den snobrødspind der har den længste holdbarhed og eventuelt kræver den mindst mulige vedligeholdelse. På denne måde får du en snobrødspind der kan anvendes igen og igen, til forskel for en hjemmelavet snobrødspind fra skovbunden, der oftest ikke er tiltænkt en nem rengøring og hurtigt bliver angrebet af fugt (og rådner eller bliver tilgroet med svampesporer) ligesom den oftest knækker over tid. Samtidig vil det være svært at finde en hjemmelavet snobrødspind der er HELT lige, og dermed kan processen af et jævnt bagt snobrød blive besværliggjort.

I afsnittet “valg af snobrødspind” kan du læse mere om hvilke egenskaber du bør kigge efter i jagten på den helt rette snobrødspind der kan passe dine behov. 

Kombinér snobrødspind med andet båludstyr

Et snobrød er ikke nemt at lave uden et kontrolleret og mere eller mindre udbrændt bål samt den fornødne beskyttelse det kræver når man er under aktiviteter i forbindelse med åben ild. Herunder kan du læse lidt mere om hvilke yderligere båludstyr der kunne være gavnligt at anvende i kombination med dine snobrødspinde for at opnå den optimale effekt. 

Bålfad

Først og fremmest er en effektiv snobrødspind ikke noget værd, uden at der har befundet sig et velfungerende og effektivt bål derunder og kan tilføre en stabil svag varme. Derfor kan du med meget stor fordel kombinere dine snobrødspinde med et bålfad i passende størrelse, der kan beskytte mod det værste vind samt et eventuelt fugtigt underlag, ligesom det sikrer sammenhold på bålets brændbare materialer samt understøtte effektiviteten og som kan skabe sikkerhed til omgivelserne. 

Bålhandsker

Hvis du anvender en snobrødspind af et varmeledende materiale uden et beskyttende håndtag, som eksempelvis en snobrødspind der udelukkende består af stål, bør du samtidig have den beskyttelse mod varmen, som du kan opnå ved at bruge en bålhandske. Med en bålhandske sikrer du et godt tag om din snobrødspind samtidig med at du forhindrer muligheden for at kunne brænde dine hænder som følge af varmeledningen gennem stjålet fra bålets varmeproduktion. 

Et par bålhandsker at dobbeltlaget gedeskind eller okseskind, er som udgangspunkt et godt valg til beskyttelse mod at brænde sig i forbindelse med håndtering af tilbehør over bålet. 

Vedligeholdelse af snobrødspind

En snobrødspind kan eventuelt være produceret til at kunne klare luftfugtighed og regnvejr. Alligevel er det danske vejr ikke altid lige generøst mod selv de mest vejrbestandige materialer, og derfor anbefales det, uanset hvilken snobrødspind du har erhvervet dig, at den pakkes væk så snart denne ikke bliver anvendt, således at du øger holdbarheden mest muligt. 

Yderligere er det en god ide at rengøre din snobrødspind hver gang denne har været brugt, for at undgå ophobningen af eventuelt usynlige bakterier og forhindre at disse samt skid og snavs eventuelt kunne have en negativt effekt i forhold til at tære på de materialer som produktet er konstrueret af. Samtidig sikrer du også at dine snobrødspinde altid er klar til brug, såfremt du skulle ønske at finde dem hurtigt frem, når du alligevel befinder dig foran bålet. 

Hvis din snobrødspind består af et materiale af træ, kan dette med tiden tørre ud og lave sprækker, hvilket især gør sig gældende når det opnår en vis fugtighed fra omgivelser og derefter varmes hurtigt op og på denne måde tørrer, som når det er i forbindelse med varmeproduktionen af bålet. 

For at undgå dette, kan du med fordel med jævne mellemrum (efter behov) oliere træ materialet med en mad olie eller eventuel linolie (hørfrøolie). Det vigtigste er dog at der anvendes en olie der er fri for skadelige indholdsstoffer, der potentielt kan påvirkes under varmen og eventuelt trække ind i dit snobrød. 

Du bør sikre dig at en eventuel oliering er trukket godt og grundigt ind i træet inden du anvender den foran varmen, da nogle olier er særligt brandbare i større mængder (såfremt der er direkte flammer tilstede). Du bør først anvende din nyligt olierede snobrødspind, når træet ikke længere synes vådt. 

Denne vedligeholdelse er gældende for alle snobrødspinde uanset om det er hjemmelavet eller professionelt producerede.

Valg af snobrødspinde

Der findes flere forskellige typer af snobrødspinde i forskellige materialer og holdbarheder. Herunder kan du læse hvilken snobrødspind du bør vælge ud fra dine behov og læse om hvilke prioriteringer du bør gøre dig i forhold til længden, materialerne eller eventuelt funktionerne samt vægten. 

Antal

Tilberedningen af et snobrød kræver tålmodighed og er ikke noget der blot tager få minutter. Hvis I er flere der ønsker at nyde et snobrød bagt over bålets gløder, bør i hver have en snobrødspind og eventuelt mere end en hver, såfremt snobrødene er tiltænkt som en del af et større måltid, hvor hensigten er at der er mere end et snobrød tilgængeligt for hver person.

Således undgås det, at der opstår unødvendig ventetid og at alle har lige lang tid samt er fælles om at udøve tålmodighed og have tiden til at koncentrere sig om at bage det perfekte og velsmagende snobrød. 

Materialer

De forskellige materialer som en snobrødspind kan være bestående af, er her beskrevet i henhold til midterstykket og de egenskaber de forskellige materialer fører med sig, især i forhold til varmeledningen samt holdbarheden af produktet. 

Stål

Stål er et let materiale der leder varmen effektivt. Såfremt stålet er rustfrit eller behandlet med en rustfri belægning, har dette materiale generelt meget små krav til vedligeholdelse, ligesom det generelt set er let at rengøre, også over for eventuelt sod der måtte opstå fra bålets varme. Stål er let bøjeligt, og stiller betingelser til tykkelsen i takt med længden af snobrødspindens midterstykke bliver længere. 

Træ

Træ er et billigt materialer og er generelt set meget fast i konstruktionen, hvilket som udgangspunkt betyder et yderst holdbart materiale, der egner til til snobrødspinde med et langt midterstykke. Der kan være enkelte behov for generel vedligeholdelse, ligesom at et materiale af træ, kan være sværere at tørre af og rengøre helt og aldeles efter brug. Ligeledes vil træ potentielt kunne antændes, såfremt det bliver disponeret for kraftig varme eller flammer fra bålet. 

Kombination

Hvis du ønsker en god kombination af de egenskaber som de forskellige materialer kan bidrage med, bør du vælge en konstruktion bestående af både træ og stål. 

En top bør være lavet af stål, for at kunne bidrage til hurtigere og effektiv bagning af dit snobrød indefra hvilket også samtidig vil betyde en nemmere rengøring (alternativt kan toppen være med en emaljebelægning) 

Midterdelen bør være lavet en et holdbart stykke træ, således at denne del kan forlænges mest muligt uden at brudstyrken overstiges.På denne måde opnås en god afstand til bålet, hvoraf det undgås at man kommer for tæt på varmeudviklingen fra bålets strålevarme eller ikke har mulighed for at undgå eventuel røg. 

Bunden eller håndtaget bør være af træ, eller et materiale der ikke kan lede varme. Det bør være komfortabelt således at der kan opnås et godt greb og en god kontrol over snobrødspinden og forebygge at snobrødet ender i bålets aske. 

Belægning

En snobrødspind af god kvalitet har pålagt en nonsticks belægning som eksempelvis emalje på toppen. Dette er effektivt modstandsdygtigt over for høj varme og kan glaseres på både træ og metaller i alle verdens farver. 

En emaljebelægning vil give et nemmere aftræk af snobrødet efter det er gennembagt og kun efterlade minimale madrester på snobrødspinden, ligesom at denne top med belægning vil være yderst nem at vedligeholde og rengøre. 

Funktioner

Flere funktioner kan være af betydning for dig og den effektivitet du ønsker at have ud fra din snobrødspind. Her kan du læse om de mest almindelige funktioner og hvad fordelen ved disse er hver især. 

Toppens nonsticks funktion

Toppen af din snobrødspind kan være belagt med en varmebestandig emaljebelægning, der nedsætter vedligeholdelsen og letter rengøringen betragteligt. 

Hvis du ønsker at bruge din snobrødspind ofte eller nedprioriterer tiden til rengøring, bør du vælge en snobrødspind med emaljebelægning på toppen. 

Sammenfoldelig

Nogle snobrødspinde kan deles i en eller flere dele og pakkes sammen til en mere praktisk pakkefylde der betyder, at snobrødspinden er nemmere at transportere og flytte rundt på ligesom det er nemmere at opbevare denne hensigtsmæssigt. 

Du bør vælge en sammenfoldelig snobrødspind, hvis du ønsker at have den med i din taske og kunne anvende den på din tur i det fri og hvis du ikke kun ønsker at anvende denne i baghaven. Ligeledes vil det være en fordel at vælge en snobrødspind med denne funktion, såfremt du ikke har de store muligheder for opbevaring når produktet ikke er i brug. 

Stabilitet

Snobrødspinden bør være lige for at give den rette stabilitet. Hvis der er skævheder (som især gør sig gældende ved hjemme-snittede snobrødspinde eller de modeller der består af en tyndere stål konstruktion) vil det besværliggøre en jævn afbagning over bålet. Derfor er en vigtig funktion at din snobrødspind at den er lige, for at kunne roteres med samme modstand hele vejen rundt. 

Håndtag 

Du bør have en snobrødspind med et håndtag der er rart at holde på og hvor det er muligt at holde om dette med et fast greb, der kan bistå med stabilitet til roteringen af dit snobrød. Yderligere bør håndtaget være lavet af et materiale der ikke er varmeledende så at du på denne måde undgår at brænde fingrene unødigt. 

Længde

Jo længere din snobrødspind er, jo længere væk fra bålets varme kan du sidde og samtidig holde dit snobrød. Dog er en lang længden ikke nødvendigvis at foretrække, det med et længere midterstykke bliver tilsvarende sværere at styre snobrødspinden og potentielt bliver det mere sandsynligt at snobrødet ender i asken. 

Vægt

Vægten af din snobrødspind har sammenhæng med evnen til at kunne stabilisere denne over bålet. 

Jo højere en vægt udstyret har, jo sværere er den at kontrollere over bålets gløder men generelt set har en højere vægt noget at sige i forhold til holdbarheden og længden, der kan have en betydning for, hvor tæt du er nødsaget til at sidde ved bålet. 

Til børn eller personer uden de store armkræfter, bør der tages forbehold for vægten og eventuelt vælges en udgave af stål (og håndtag) der er det letteste materiale. 

Ellers kan vægten understøttes ved at der laves en løsning, eventuelt med et y- formet spyd, der kan holde en del af vægten fra snobrødspinden, hvoraf denne bliver mere kontrollerbar. 

Design

Den klassiske hjemmelavede snobrødspind har generelt set et meget rustikt naturligt design, hvilket man ikke kan sige gør sig gældende for de mere moderne professionelt producerede snobrødspinde. Her er der tale om en enkelt design i nedtonede eller naturlige farver og kan være konstrueret af et naturligt materiale eller af stilfuldt stål ligesom snobrødspinde kan være designet med en kombination af disse. 

Pris

Prisen for snobrødspinde varierer en del afhængigt af materialer, længde og funktioner samt holdbarhed. Hvis ikke man har mulighed eller et ønske om at snitte sin egen snobrødspind med materialer fra naturen, kan man tilkøbe professionelt producerede snobrødspinde til en pris fra omtrent 25 kroner per styk og op til en pris på omkring 300 kroner per styk, hvoraf prisen stiger i takt med funktionaliteten og holdbarheden.

5 tips til snobrødspinde

Her kommer fem ultimative tips til anvendelsen af dine snobrødspinde. Læs dem og sæt dem eventuelt bag øret, for at få en god og effektiv anvendelse af dit nye produkt. 

Tip 1: Rengør din snobrødspind efter brug

En af de bedste tips til dit brug af en snobrødspind, er at rengøre denne HVER gang den har været brugt. Dette gælder uanset hvilket materiale din snobrødspind har, også til trods for at den er hjemmelavet. Der kan sidde madrester på toppen, ligesom din snobrødsdej blandt andet kan have indeholdt fedtstoffer, der sætter sig i materialet. 

Tip 2: Hav tålmodighed med bålet 

At bage snobrød over bålet er sjældent succesfuldt hvis der er flammer, da snobrødsdejen hurtig bliver mørkt eller brændt på ydersiden, mens den fortsat mangler afbagning mod midten. Hav derfor tålmodighed med dit snobrødsbål og sikre dig, at du forinden har haft et passende stort bål, med afbrænding af større stykker træ med en høj brændeværdi, der kan skabe tilsvarende større og varme gløder, der er passende til afbagning af det perfekte snobrød. 

Tip 3: Vælg en holdbar snobrødspind

Hvis du ønsker at have en snobrødspind der kan holde i lang tid er et godt tip at betale en lille smule ekstra for en højere kvalitet og holdbarhed og med en konstruktion der gør at den ikke knækker eller bøjes ud af facon. En god ide er ligeledes at sikre at materialerne på det område hvor snobrødsdejen skal påsættes, er nemt at tørre af og rengøre, således at du kan anvende snobrødspinden igen og igen. 

Tip 4: Optimér funktionen med en snobrødspind holder

Der er mulighed for at få dine hænder fri, til trods for at du bager snobrød. Du kan optimere funktionen af din snobrødspind, ved at placere et y-formet spyd lige udenfor bålstedet (afhængigt af længden på din snobrødspind) og eventuelt placere en tung sten eller en fod for enden af snobrødspinden (eller håndtaget) for at sikre at denne bliver holdt i position og ikke mister balancen og uhensigtsmæssigt falder forover ind i bålet. På denne måde kan du få begge hænder fri mens du venter på at dit snobrød bliver færdigbagt. 

Tip 5: Hav altid øje på dit snobrød

Selvom man kan få den fornemmelse at det tager unægteligt tid at få færdigbagt sit snobrød, så er det næsten altid sådan, at når man kigger væk, så er det lynhurtigt brændt, til trods for at man egentlig ikke syntes der er tilstrækkelig varme på bålet. En af de allerbedste råd, uanset hvilken form for snobrødspind du anvender, er at holde godt øje med dit snobrød – hele tiden! og sørge for at vende det i takt med at det bliver færdigbagt.

Producenter af snobrødspinde

Det er blevet populært at antænde bål i haven og hygge foran flammerne, især de lune sommeraftener. Derfor er der også flere og flere producenter der producerer bålfade og kommer med løsninger på diverse bådtilbehør tiltænkt madlavning over åben ild. 

Her kommer en beskrivelse af nogle af de producenter der er mest populære indenfor deres udvalg af snobrødspinde. 

Dangrill

Dangrill er et særligt populært mærke der producerer grille, både med gas og traditionel optænding samt bålfade og båltilbehør. Udvalget er stort og derfor er det også muligt at købe en snobrødspind fra Dan Grill med en simpel løsning og et holdbart design

Dancook

Dancook producerer produkter tiltænkt madlavning i det fri, hvilket både gælder over grill eller bål. Dancook går ind for simpelhed men funktionalitet, hvilket også kan ses på deres gennemtænkte løsninger og det minimalistiske stilfulde design. Med en snobrødspind fra dancook opnår du de rette funktioner med en simpel konstruktion. 

Bon fire

Bon fire er et familieejet selskab, der producerer produkter med det formål at kunne lette arbejdsopgaverne til familien i det fri. De producerer selvfølgelig også snobrødspinde ligesom andet tilbehør til madlavningen over bålet.og tilbyder dette til en god pris samt med en gennemtænkt og yderst holdbar kvalitet.

Hjemmelavet 

En hjemmelavet snobrødspind, kan være mindst lige så effektivt som de professionelt producerede. Dog vil en hjemmelavet snobrødspind oftest være lavet udelukkende af træ, hvilket besværliggør rengøringsprocessen og nedsætter holdbarheden betragteligt.

Snit din egen snobrødspind

Det er muligt at lave sin egen snobrødspind, enkelt effektivt og uden at skulle have mange penge op af lommen. 

Der er særlige træsorter der egner sig bedst til kreationen af snobrødspinde. 

Først og fremmest er det en ide at finde en træsort eller et stykke træ, der er uden diverse knaster eller som minimum er nogenlunde ret, så det bliver lettere at udføre en jævn afbagning af snobrødet. 

Derudover er det uhensigtsmæssigt at anvende grene fra nåletræer, da disse kan indeholder harpiks (der er terpentin holdig) og som potentielt kan påvirke snobrødet i forhold til smag på overførsel af uhensigtsmæssige stoffer. 

Ellers er der ingen problemer med at anvende træsorter fra løvtræer, så længe det sikres at barken er afpillet eller afskåret, da enkelte sorter i bark eller blade kan indeholde uhensigtsmæssige stoffer. 

Når det er sagt, er det bare at gå på jagt i skovbunden for at finde din favorit gren til dit snobrød. Selvom det kunne være fristende at lede efter særlige former, er det mest hensigtsmæssige dog at finde en lige pind, uden knaster, som er nogenlunde tør (og ikke rådden) 

Det burde være muligt at finde aflagte nedfaldne grene i skovbunden, således at det ikke er nødvendigt at skære i de levende træer. 

En mulighed er også at finde bambuspinde i haven eller at købe disse i passende længder i havecentre eller byggemarkeder. 

Bambuspinde er lige og holdbare og kræver meget lidt forberedelse inden påsætning af snobrødsdejen. 

Du bør være opmærksom på, hvilket snobrød du ønsker at bage over bålet. 

Hvis der skal være plads til indhold som eksempelvis en pølse eller syltetøj, efter endt afbagning, bør du tænke over diameteren eller tykkelsen af den ende hvorpå snobrødet skal sidde. 

  • Når du har fundet den rette pind, snittes eller rengøres denne i toppen, således at der er et rent område hvorpå snobrødsdejen kan sidde. 
  • Sikre dig at det rene område er tilstrækkeligt stort, således at du kan sno et langt og tyndt snobrød (dette nedsætter bagetiden og kravene til gløderne derunder) 
  • Din hjemmelavede snobrødspind er nu klar til brug!

Afhængigt af effektiviteten af bålets gløder, og tykkelsen af din snobrødsdej, kan det tage noget tid inden dit snobrød er helt færdigbagt. Derfor kan du med fordel overveje at optimere funktionen af din snobrødspind og forberede et y-formet spyd, der kan stikkes i jorden foran bålstedet, hvoraf du kan placere din snobrødspind og få hænderne fri. 

Husk dog, hvis du vælger denne løsning, at holde øje med dit snobrød, og rotere dette i takt med at det bliver bagt, så du får et jævnt bagt og luftigt brød.

Sådan laver du snobrødsdej

Snobrødsdej kan laves på utroligt mange forskellige måder, men er generelt set en simpel gærdej baseret på hvedemel. Der er dog selvfølgelig muligheder for variationer, men et effektivt snobrødsdej indeholder gær og gluten, der er blevet effektivt æltet og som har haft tid til at hæve tilstrækkeligt.

På denne måde sikrer du dig, at dit snobrød bliver luftigt og let, hæver en smule over varmen og bliver hurtigst muligt færdigt, hvilket især er en fordel til de utålmodige typer eller de ivrige børn. 

Grundopskrift

Dette er grundopskriften til den lyn-hurtige og nemme snobrødsdej. Opskriften svarer til cirka 10 tyndt rullede snobrød af ca 12-15 cm længde.

  • 1 pakke gær (50 gram)
  • 1 spiseske sukker, kan udelades
  • 1 teske salt
  • 300 ml lunken vand
  • ca 500 gram hvedemel*
  • Evt et par teskefulde smagsneutral olie

*Hvedemelet kan eventuelt erstattet med andre former for mel eller blandes.

Der bør være minimum 30 % gluten-holdig meltype til stede i blandingen 

  • Gæren smuldres i en skål (eller en pose) og salt samt sukker tilsættes (sukkeret tilfører fast-food næring til gærcellerne, hvoraf hævningsprocessen foregår hurtigere og har behov for at stå under mindre varmepåvirkning) 
  • Deraf tilføres lunkent vand, der er mellem 20 og 36 grader varmt (altså håndvarmt) og jo mere præcis du er med temperaturen på vandet, jo hurtigere hæver din dej tilstrækkeligt. 
  • Ovenstående ingredienser blandet grundigt sammen, indtil både gær og sukker og salt er opløst i vandet. 
  • Derefter tilføres melet lidt af gangen og æltes grundigt rundt med en ske eller de bare næver. Når du har opnået en konsistens der ikke klistrer på skålen eller posens overflade har du tilført den rette mængde mel. 
  • Dejen æltes godt og grundigt. Jo mere dejen æltes, jo mere luftigt et snobrød vil du opnå. 
  • Hvis du syntes det er hårdt at ælte, kan du med fordel tilføre en smule olie, eksempelvis rapsolie til dejen, efter at denne har samlet sig og du har tildelt den rette mængde mel. På denne måde letter du det arbejde og de kræfter det kræver at ælte dejen godt og grundigt igennem. 
  • Til sidst stilles dejen til hævning, gerne tættere på en varmekilde som eksempelvis i sollyset eller nært bålet. Dejen bør hæve i minimum 30 minutter, men kan også nemt stå til dagen efter (eller laves på forhånd hjemme og tages med i oppakningen såfremt du skal på tur)

Dette er opskriften på den klassiske hurtige version af luftige snobrødsdej, men kan varieres helt ud fra dine særlige ønsker eller restriktioner af specifikke fødevarer, ligesom det er muligt at finde utallige versioner af opskrifter online. 

Det vilde og grønne snobrød

En måde at variere dit snobrød og tilføre sunde grøntsager, eventuelt fundet i naturen, er eksempelvis ved at samle fine små smagfulde skud fra brændenælder eller tilføre de kraftige aromatisk skvalderkål med den intense hvidløgsduft og smag til dejen af dit snobrød, inden du ælter dette færdigt.

Først og fremmest tilfører det smag, men er også en tilfredsstillelse at kunne sanke fra naturen og tilføre vilde planter i madlavningen over bålet. 

Dessert udgaven

Det er populært at lave snobrød som hygge til eftermiddagssnacks eller som dessert og derfor også populært at påfylde syltetøj eller chokolade i snobrødets indre, efter at det er færdigbagt, hvilket giver den søde smag, der kan varieres efter ens egne præferencer.

Udgaven til aftensmaden

Flere tilbereder snobrød som en del af aftensmaden og kan med fordel suppleres med stegte pølser og “dyppelse” således at snobrødet får samme funktion som et pølsebrød.

Hvis du har bagt dit snobrød på en snobrødspind med en stor diameter, får du eventuelt mulighed for en større midte hvoraf der kan påfyldes den foretrukne dressing samt tilføre en pølse. 

Snyde-udgaven

Der findes en måde at snyde hvilket kan være nødvendigt i en travl hverdag, hvor det kan være aktuelt at prioritere. Det er absolut ingen skam at skulle snyde sig og finde de nemme og absolut hurtigste løsninger i hverdagen, for at kunne prioritere i ens valg og kunne give plads og rum til hygge og afslapning, eventuelt sammen med familien. 

I de fleste supermarkeder kan man købe færdigt æltet gærdej der er klart til brug. Det kaldes i moderne tale “boller på dåse” og kan findes i køleafdelingen. Det er genialt til at anvende som snobrødsdej og kan formes som man ønsker. (lille tip, så findes disse dåser også med en version af croissant dej, der med forsigtighed også kan færdigbages over meget svage gløder til en eventuel morgenmads udgave) 

En anden let og hurtig mulighed er at købe pølsehornsdej fra køl, der allerede er skåret ud i tilpasse størrelser, og som kan snos omkring snobrødspinden på samme måde som man ville forme dejen omkring en pølse og færdigbage denne over bålet. 

Bonus information: 

Snobrødsdej kan ikke kun anvendes til at lave snobrød over bålet, men er især også velegnet som fladbrød, flutes eller som den syndige favorit; stegt på panden i RIGELIGT smør – prøv det! 

Det er en opfordring til at bruge fantasien og at være nysgerrig til at udforske madlavningen over bål i det fri.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke snobrødspinde er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste snobrødspinde. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Snobrødspindene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger snobrødspinde?

Valget af snobrødspinde afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.