Bålstativ

Bålstativ i haven

Hvis du ønsker at lave madlavning over bålet, vil det lette processen ved at anvende et bålstativ. Her får du den fornødne viden der er nødvendig for at du kan finde frem til det helt rette stativ til netop dine behov.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperter Simone Jensen og Anders Braun lavet en test af bålstativer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Bålstativ Test: Top 5 Bedste Bålstativer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Petromax Cooking Tripod

Bedste bålstativ

Pris: 517 DKK

Vinderen i kategorien “bedste bålstativ i test” er Petromax Cooking Tripod. Med dette stabile trefods system, har du et stativ beregnet til kedel eller gryde, men kan også fint kombineres med øvrigt udstyr såsom bålrist. Højden kan justeres, og stativet kan pakkes sammen.

Annonce

2. Mil-Tec Bålstativ

Bedste billige bålstativ

Pris: 159 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige bålstativ” er Mil-Tec Bålstativ. Her har vi fat i et billigt, sammenklappeligt trebenet stativ, der fungerer godt til camping-,bål- eller overlevelsesturen. Den lave vægt og sammenfoldelig funktion gør det muligt at pakke den ned i rygsækken. Sidst men ikke mindst kan den højdejusteres.

Annonce

3. Petromax Fire Bridge FRK1

Bedste premium bålstativ

Pris: 1.257 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium bålstativ” er Petromax Fire Bridge. Dette er det ultimative stativ, hvis du gerne vil have mulighed for at have mere end en gryde eller pande over varmen samtidigt. Her får du et komplet sæt særligt velegnet til det stationære store og brede bål.

Annonce

4. Robens Telescopic Aluminum Tripod

Bedste letvægts bålstativ

Pris: 464 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts bålstativ” er fra selveste danske Robens. Her får du det bålstativ i det ultimative letvægtsdesign. Sagen vejer beskedne 980 g, og for at sikre stabilitet har hvert ben en spids. Desuden kan den længdereguleres alt efter behov.

Annonce

5. Hällmark Grillstativ

Bedste foldbare bålstativ

Pris: 444 DKK

Vinderen i kategorien “bedste foldbare bålstativ” er fra Hällmark. Her har vi fingrene i et foldbart og meget stabilt stativ pga. konstruktionen er af stål. Det kan stå 130 cm højt og foldes sammen i en opbevaringstaske på let vis.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til bålstativ

Med et bålstativ får du udvidet dine muligheder for at kreere gourmet mad over bålet i haven og tilbyder dig funktioner der giver en langt større anvendelse af bålstedet. 

Der findes flere typer af stativer og med forskellige funktioner. I denne artikel har du muligheden for at tillære dig meget mere viden omkring stativer, hvad de kan og hvilke egenskaber de forskellige typer tilbyder således at du opnår præcis den viden der skal hjælpe dig med at vælge det rette stativ til din madlavning over bålet. 

Hvad er et bålstativ?

Et bålstativ er en varmebestandig konstruktion, der opstilles i forbindelse med dit ildsted og muliggør funktioner til bålstedet i forhold til madlavning over åben ild. 

Det har ingen betydning for anvendelsen af bålstativet om det er over åben ild, gløder eller grillkul. 

Fælles for alle bålstativer af god kvalitet er muligheden for at tilberede mad ud fra ophængningssystemet til både pander, riste og bålgryder eller kedler, således at disse står stabilt på underlaget, men samtidigt hævet over bålstedet.

Sort bålstativ i skoven  

Mange stativer er konstrueret med 3 eller 4 ben, for at give muligheden for at yde den maksimale stabilitet til selv en ujævnt underlag, men også enkelte fås med blot et enkelt spyd, der anvendes indeni eller nært bålstedet. 

Yderligere besidder et stativ et ophængningssystem, særligt til at kunne holde kogegrej eller en rist hvoraf dette kan påsættes. Et stativ af god kvalitet giver mulighed for at justere højden på gryder potter og pander under tilberedningen af maden, afhængigt af behov for varme men også således at det kan kontrolleres i forhold til bålets kraft, der under madlavningen vil variere i styrke i takt med at det brændbare materiale brænder ud og nyt fodres på det. 

Et stativ er derfor et alsidigt og tilnærmelsesvist uundværligt stykke udstyr til dig der ønsker at lave vellykket mad over bål. 

Hvorfor skal jeg købe et bålstativ?

Måske det er nemt at grine over udtrykket; “man må aldrig gå ned på udstyr”, men lige præcis i dette tilfælde omkring madlavning over bål, der er der udstyr der bare gør det hele lettere og meget mere bekvemt. Dette er tilfældet med et bålstativ og det dertilhørende båltilbehør, der giver dig de bedste muligheder for mad over bål på samme vilkår som hvis du stod hjemme i køkkenet. 

Et bålstativ er til dig der ønsker at lave formidabel mad over bål og ønsker at erhverve dig det ultimative primitive men stadig yderst funktionelle udekøkken. Her får du mulighed for at regulere temperaturen undervejs i tilberedningen og med god stabilitet fra stativet og nem sikring af dit kogegrej, kan sikre at madlavningen vil blive i gryderne uden unødvendige forhindringer. 

Et bålsted er til dig der ønsker at udforske mulighederne for at lave mad i naturen, under den åbne himmel, både hvis du ønsker at blive hjemme i haven eller hvis du ønsker at tage alle fordelene til bålstedet med på din næste tur. 

Med et bålstativ tilkøber du ekstraudstyr til madlavningen over åben ild, der forbedrer oplevelsen af at lave mad i det fri. 

Hvilket bålstativ skal jeg vælge?

Hvis du har et ønske om at anvende dit bålsted og dit bålstativ som det komplette funktionelle og alsidige køkken er det nødvendigt at kende de muligheder der er for tilkøb til stativet eller om det er med egenskaber der gør det muligt at blive anvendt sammen med dit allerede erhvervede båludstyr såsom potter og pander, kedler og rist. På denne måde kan du tilberede maden fuldstændig som du gør hjemme i det moderne køkken. 

Der er visse forskelle i konstruktionen af et stativ der kan have en påvirkning af funktionaliteten, ligesom der er forskel på vægten, i forhold til om det ønskes som en permanent opstilling eller om det skal være et transportabelt letvægtigt udgave, ligesom at materialerne af konstruktionen kan have en betydning for dette. Der kan også være særlige specifikke funktioner ved de forskellige typer af stativer og disse gennemgås grundigt i afsnittet “valg af bålstativ” 

Inden du har mulighed for at finde frem til det helt rette bålstativ til dig, er det nødvendigt at gøre det klart hvilke prioriteringer du har til et stativ og hvilke forventninger du har til den madlavningsprocesser du undergår når du skal lave mad over bål.

Jo mere af det rette udstyr og de rette egenskaber til de funktioner man ønsker at anvende produktet under, jo større en glæde vil du få under processen og fokus vil hurtigt ikke længere handle om udstyret, men flyttes til selve madlavningen og eventuelt råvarernes kvalitet og forarbejdning inden madlavningen. Under alle omstændigheder er det rette valg af stativ tilpasset dit behov, lige præcis det der giver en større glæde ved brugen af dette. 

Vedligeholdelse af bålstativ

Som udgangspunkt er der ikke de store krav til vedligeholdelse og rengøring af dit stativ. Stativet er bereget til at blive anvendt over bålet hvor det må forventes at blive påført sod eller sode mærker i takt med at produktet bliver anvendt. 

Alligevel anbefales det, at der en til to gange årligt sker en grundig rengøring af de materialer stativet er bestående af, for at forhindre at skidt og snavs har en påvirkning på materialets holdbarhed. 

Eventuelt rust kan fjernes med en stålsvamp også ved hjælp af en smule sæbe, hvoraf eventuelt mados og fedt ligeledes frigøres fra materialet. 

Det anbefales at dit stativ sættes i læ for vind og regn, hvis ikke dette er beregnet til at stå ude til helårsbrug.

Valg af bålstativ

Når du skal vælge det rette stativ til dit brug, kan det være svært at finde hoved og hale i de forskellige typer, og hvad der kunne være særligt egnet i forhold til de egenskaber du prioriterer. 

For at give dig en hjælp til valget af det rette stativ, kan du læse mere her om det forskellige typer og hvilke egenskaber disse har med sig. 

Typer

Afhængigt af dit ambitionsniveau eller særlige egenskaber du ønsker at gøre brug af under madlavningen over bålet, kan du læse mere her om de forskellige typer af stativer. 

Trefods konstrueret bålstativ 

En trefodskonstruktion skaber en godt stabilitet og giver det ophængte madlsvningstilbehør en fordel hvis underlaget eksempelvis er ujævnt, hvoraf dette ud nivellerer sig, og kogegrejet (og det dertilhørende indhold af mad) holder sig i gryder og på panden eller risten. Dog kan denne konstruktion ligeledes være lidt usikker HVIS man får lænet sig op af en af benene og får rykket ved konstruktionen da der med kun tre ben, bliver skabt en ubalance så snart der er et af benene der bliver påvirket. 

Dog giver denne konstruktion oftest en godt mlighed for at kunne hæve kogegrejet og madlavning processen over bålets varmeudveksling og nemt kunne tilpasse denne højde til det behov der er til madlavningen undervejs. 

Det er den konstruktion og type af stativer der findes flest af på markedet og er i en god relation med pris samt funktionalitet, stabilitet samt holdbarhed.

Et letvægts bålstativ 

Et stativ af den type der må betegnes som letvægt, vil som udgangspunkt have en vægt der er under 200 gram. Der vil oftest ligeledes for denne type af stativer være fokus på pakkefylden og evnen til hurtigt og let at kunne pakke udstyret sammen og have mulighed for at kunne pakke det i tasken. Et letvægts produkt vil som oftest være konstrueret med en trefods konstruktion, der skaber med mest optimale forhold i forhold til vægt og stabilitet samt bæreevne. 

Bålstativet på et spyd 

Der er enkelte stativer der er lavet med en konstruktion på et enkelt spyd der gennemtænkt sættes i jorden tæt på eller i midten af bålstedet, hvorfra der befinder sig bålstativ-arme med forskellige funktioner der kan drejet rundt om spydet og giver dig mulighed for at producere flere bål, afhængigt af hvilket behov der er for det specifikke mad process i det tilhørende kogegrej, ligesom kan du med denne type af stativ samtidig hæve eller sænke båltilbehøret yderligere. 

Et sådant type af stativ stiller større krav til underlaget af bålstedet og er derfor yderst velegnet til de større bålsteder og til tilberedning af mad i større portioner eller hvor der er behov for at anvende flere stykker kogegrej samtidigt. 

Bålstativet formet som en rist 

Der er nok flere der ikke ville kategorisere en bålrist som et ægte stativ, men funktionen af dette er præcis det samme der gør sig gældende for de øvrige typer af bålstativer. Der skabes en afstand fra kogegrejet til bålet eller gløderne og giver dig delvist mulighed for at regulere temperaturen (eller flytte risten) afhængigt af behovet under madlavningen. 

Det lave bålstativ 

Der findes flere lave jernkonstruktioner der bliver betegnet som et stativ. Det er en konstruktion der er særlig varmebestandigt og holdbart tyk jernkonstruktion, hvis formål er at kunne stille kogegrejet ovenover, for at skabe stabilitet, lave afstand fra kogegrejet til bålet og give bedre mulighed for at kunne kontrollere dette, ligesom det skaber mulighed for at kunne flytte bålstativet og kogegrejet væk fra varmen eller tættere ind over. 

Det lave stativ er som oftest meget tungt, kan ikke pakkes sammen til en mindre pakke fylde men giver den ultimative stabilitet under madlavningen. Da det ikke kan reguleres i højden over bålet, er det her nødvendigt at justere og tilpasse temperaturen ved at flytte rundt i bålet og er velegnet til den erfarne udendørs madlaver. 

Materialer

For at et bålstativ er af god kvalitet og med en høj holdbarhed, sætter det en del krav til de materialer konstruktionen er lavet af, da det gentagne gange vil blive udsat for en høj varmepåvirkning. 

De materialer der kan klare varmen, og som oftest ses i forbindelse med bålstativer er hhv stål eller jern.

Stål

Stål er et letteret materiale end jern og med moderat evne til at kunne håndtere store varmepåvirkninger. Stål er i sig selv ikke beskyttet mod oxidering og reaktioner med omgivelser og fugt, men findes i en rustfri udgave såvel som en overfladebehandlet udgave, der bevirker at stålet er mere eller mindre vedligeholdelsesfrit. 

Oftest er stål konstruktionerne af bålstativer en type der kan pakkes sammen til en mindre pakke fylde og hvor det er muligt at flytte rundt på. 

Jern

Jern og især støbejern giver den ultimative holdbarhed over tid, uanset om det befinder sig i omskifteligt vejr eller er stående under læ. Jern er et tungt materiale, der grundet vægten sig selv yder en vis stabilitet, hvoraf konstruktionen, typen og designet kan understøtte dette. Fordelen ved jern er alsidigheden og holdbarheden, men er også et tungt materiale der kan være besværligt at flytte, og kræver en mindre vedligeholdelse, grundet rustdannelsen.

Jern egner sig især til de typer af bålstativer der skal stå ude på helårsplan og er et godt valg til større konstruktioner hvor der er behov for udnyttelsen af bålstativets egenskaber til flere forskelligt kogegrej i brug på samme tid. 

Funktioner

Forskellige funktioner kan have betydning for det optimale brug af bålstativet afhængigt af hvilke prioriteringer og forventninger man har til dette. 

Herudover kan du læse mere om de mest hyppige funktioner der er aktuelle for bålstativer. 

Stabilitet

Den primære funktion fra bålstativet har til formål at yde stabilitet til dig kogegrej og sikre at maden kan tilberedes forsvarligt uden at man skal bekymre sig om at det vælter eller andet.

Denne funktion gør sig gældende uanset hvilken type af stativer der gør sig gældende, om det er trefodssystemet eller eksempelvis det lave stativ. 

Trefod Konstruktioner er mere påvirkelige fra ryk og flytning end lave stativer eller konstruktioner der er med flere støtteben, og derfor bør man være opmærksom på, ikke at læne sig eller holde i disse konstruktioner. 

Ellers er der generelt set ses der ved anvendelsen af mere end et stykke kogegrej ad gangen, et større behov for flere støtteben eller en permanent indstilling, der gør, at bålstativet ikke giver sig eller rykker sig og kommer ud af balance.

Rist

Flere bålstativer er med medfølgende rist. Eventuelt er denne som en del af en trefod konstruktion, der kan hæves og sænkes ved hjælp af et kædejustering, som bevirker at det er muligt at regulere varmetilførslen under madlavningen. 

En funktion som følge af en rist, er ikke kun til at ligge madvarer direkte på denne for at opnå en grill effekt, men vil ligeledes også være en fordel at anvende hvis du tilbereder bålmaden i gryder eller på en bande. Ved at placere disse på risten, opnår du en yderligere stabilisering af disse.

Flytbart 

For nogle er det aktuelt at finde et stativ med den funktion, at det er flytbart. Denne funktion bliver mere aktuel jo lettere det samlede produkt vejer, og er derfor oftest i relation til de materialer konstruktionen er opbygget af. 

Yderligere kan flytbarheden forbedres såfremt det er muligt at samle bålstativet sammen til en mindre pakke fylde og eventuelt pakke det ned i en medfølgende opbevaringstaske, der gør det meget nemmere at flytte rundt på og eventuelt stille i læ for vind og vejr når det ikke anvendes. 

Vægt

Hvis du har brug for eller et ønske om at kunne flytte dit bålstativ, bør du også, blandt de andre funktioner, kigge på den samlede vægt af produktet. Jo lavere vægten er, jo nemmere er det som udgangspunkt at flytte rundt på. 

Ellers er det en fordel, i forhold til stabiliteten af vægten er i den høje ende, således at konstruktionen planter sig godt i jorden og er mindst mulig påvirkelig af udefrakommende påvirkninger som eksempelvis berøring, der kan have en uhensigtsmæssig betydning for stabiliteten. 

Som tommelfingerregel gælder følgende i forhold til bålstativer i relation til vægten; 

Jo lettere dit stativ er, jo mindre holdbarhed er der i materialerne og jo mere skrøbeligt er stabiliteten, ligesom der her er færre muligheder for at anvende flere antal af båltilbehør på samme tid. 

Jo tungere dit bålstativ er, jo større holdbarhed har materialerne i konstruktionen, ligesom der med en højere vægt ydes en større stabilitet (sammenholdt med konstruktionen og typen) Jo tungere vægt dit bålstativ har, jo flere muligheder er der for at anvende flere redskaber af gangen over bålet, uden at det påvirker effektiviteten af stabiliteten. 

Pris

Bålstativer er meget varierende i pris, afhængigt af materialerne og funktionerne. Det er muligt at købe et bålstativ til omtrent 300 kroner og i takt med at funktionerne og stabilitet og holdbarhed stiger, øges prisen hvoraf det er nemt at betale 1000 kroner eller mere, hvilket selvfølgelig også afhænger af det tilbehør der er medfølgende bålstativet. 

Hvis du har store ambitioner omkring madlavning over bål eller at du ønsker at lave komplicerede retter til mange mand, er det pengene værd, at investere i kvalitet og funktionalitet, hvilket oftest hænger sammen med prisen. 

Det rette bålsted og sikkerhed

Der er ingen tvivl om, at en optimal anvendelse af dit bålstativ kræver et godt bålsted. 

Der er mulighed for at tilkøbe et bålfad til at kontrollere flammerne fra brændbart materiale og lave et bål, men der er også flere og flere der laver deres eget mere primitive og stationære løsninger på bålsteder i haven. 

Hvis du ønsker at indrette dit eget bålsted i haven, vil jeg anbefale at du først orienterer dig om, hvilket særlige forholdsregler der eventuelt gør sig gældende i din kommune, ligesom der kan være ganske særlige regler i en specifik grundejer- eller boligejer-forening på de fælles arealer.

Yderligere bør du opsøge viden omkring den gængse lovgivning på området ligesom du bør tage forbehold for de råd der givet i forbindelse med optænding af bål i haven. 

Lovgivningen siger som flg og opdateres løbende via beredskabsstyrelsens hjemmeside; 

  • Et bål med tørt brænde, der ikke er affald, må gerne antændes uden godkendelse
  • I hård vind eller mere, må der ikke tændes bål
  • Eventuel røgudvikling må ikke være en gene for naboer eller trafik
  • Bål eller grill må kun antændes udendørs
  • Hvis der er lokale varsler og afbrændingsforbud fra beredskabsstyrelsen skal dette altid overholdes. 

Derudover gælder følgende forsigtighedsregler: 

  • Brug den sunde fornuft!
  • Hold bålet i en ansvarlig afstand til stærkt brændbart materiale og beplantning
  • Vær opmærksom på vindretning og vindstyrke
  • Hav vand i nærheden og hold opsyn med bålet indtil der ikke længere er varmeudveksling. 
  • Antænd kun et bål på et brandsikkert underlag som eksempelvis flisebelægning eller i en dertil egnet bål opsætning.

Hvis uheldet skulle være ude, så ring 1-1-2 og forklar situationen, således de kan hjælpe dig med det videre forløb. 

Ved eventuelle forbrændinger bør det påvirkede område afkøles med rindende vand til det ikke længere gør smerter. Hvis det vurderes at skulle tilses bør lægen kontaktes.

Bålstativ mærker

Flere ønsker at kunne lave mad over bålet og er ikke kun længere relateret til lejrture eller udelukkende friluftsfolk og derfor dukker der også flere og flere producenter op med hver deres bud på det helt rette bålstativ. 

Her kan du læse mere om de mest populære mærker på markedet og hvad der kendetegner netop deres bålstativer og produkter generelt. 

Petromax 

Petromax er det ultimative og førende mærke inden for produktionen af udstyr og tilbehør til madlavningen over bål. Der er et enormt udvalg at båludstyr med en ultimativ gennemtænkt funktionalitet samt med en godt holbarhed hvor det bestemt skulle være muligt at finde det helt rette produkt til dig behov. 

Bon-fire

Bon fire er et familieejet selskab, der producerer produkter til at lette arbejdsopgaverne til familien i det fri. De producerer flere bålstativer og tilbehør til dette og tilbyder til en god pris et stort udvalg med mange alsidige muligheder. 

Robens 

Robens er et meget velkendt mærke indenfor friluftsliv og over en bred vifte af friluftslivsaktiviteter. Der er generelt fokus på høj kvalitet og på gennemtænkte og multifunktionelle løsninger hvor der ligeledes er prioriteret vægt samt pakke fylde. De har formået at producere et større udvalg af bålstativer, der nemt og enkelt kan pakkes sammen og tages med i rygsækken, ligesom der kan tilkøbes det nødvendige udstyr til madlavningen over bål.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke bålstativer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste bålstativer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Bålstativerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger bålstativ?

Valget af bålstativ afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj