At lave mad i det fri er en fantastisk oplevelse. Maden smager bare bedre, når det er tilberedt over bål. Til det har du brug for en solid bålgryde. Her får du en guide til de bedste gryder til bål.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af bålgryder. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste bålgryde
Pris: 449 DKK
Vinderen i kategorien “bedste bålgryde” er Campfire Pot fra svenske Primus. Denne 3-liters gryde af rustfrit stål klarer gryderetten til familien. Gryden er af rustfrit stål, leveres med metallåg og er udstyret med praktisk bærehank, så du kan hænge den direkte over flammerne.
Annonce
Bedste billige bålgryde
Pris: 183 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige bålgryde” er Trangia Billy 4.5L. Har du brug for en robust gryde, der bare virker, kan du trygt stole på svenske Trangias produkter. De er mest kendt for deres udstyr til det gasbaserede stormkøkken, men laver gryder, der sagtens kan tåle at blive brugt over bål.
Annonce
Bedste premium bålgryde
Pris: 547 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium bålgryde” er Toaks Titanium 2000. Denne titaniums bålgryde er ekstrem let, men samtidig rummelig. Den er udstyret med flere håndtag, hældetud og indvendigt måleskema.
Annonce
Bedste bålgryde til hjemmet
Pris: 718 DKK
Vinderen i kategorien “bedste bålgryde til hjemmet” er en 7,5 liters Dutch Oven fra Petromax. Takket være støbejerns gode egenskaber og grydens struktur, opbevares varmen effektivt og fordeles ensartet, og gør denne gryde i stand til at bage de lækreste brød. Den er heldigvis også god til alle andre gryderetter.
Annonce
Bedste letvægts bålgryde
Pris: 217 DKK
Vinderen i kategorien “bedste letvægts bålgryde” er Toaks Titanium 750. Denne gryde er den mindre version af Toaks Titanium 2000, som grundet sin lave vægt og mindre volumen er ideel til friluftsturen.
Annonce
Der er bare noget særligt over at tilberede mad over bål, mens man har frit udsyn til trækronerne, grønne blade, måske en lille skovsø. Alle disse indtryk tilføjer den sidste ingrediens til maden og gør det til en fantastisk oplevelse, som alle bør unde sig selv på jævnlig basis. Madlavning over bål kan samtidig være en sjov, afslappende og endda også afstressende oplevelse – med den rigtige viden og det rigtige udstyr. Selvom fristelsen er stor ved at slæbe sine egne gryder og pander med ud i naturen kan være stor, er det meste køkkenudstyr for tungt og besværligt til at slæbe med sig på vej hen til lejren. Og selvom langt det meste køkkenudstyr kan tåle åben ild, er det altså bare nemmere at adskille gryder, potter og pander, som du bruger i dit indendørs køkken, og en gryde til bål, som du tilbereder mad i.
Derfor har du brug for en bålgryde. Den er god til one-pot- retter, hvor alle ingredienser skal ned og simre i gryden. Den kan samtidig koge vand til frysetørrede retter. Og så kan de fleste låger, der følger med bålgryder, bruges som stegepande. En gryde til bål er simpelthen det første stykke udstyr, du skal kigge efter, så du er klar til at blive udendørskok.
At tilberede mad over åben ild, stiller ekstra krav til det udstyr, du bruger til formålet. Som udgangspunkt er en almindelig kogeplade noget mere skånsom end bålflammer. Derfor har du brug udstyr, der kan tåle sod, og vask med brun sæbe til at fjerne soden igen. Samtidig skal en god gryde til bål være produceret af lettere materialer, så den ikke vejer alt for meget i rygsækken. Og så er det også mere bekvemt ikke at skulle slæbe en gryde eller pande, der er sværtet til med sod ind i sit køkken, men i skuret eller haven.
Endelig findes der bålgryder, der kan pakkes sammen med andet udstyr, så du har alle køkkenredskaber ved hånden – i en let og kompakt pakkestørrelse.
Den store forskel på almindelige gryder til køkkenet og bålgryder er i de fleste tilfælde vægten. De fleste mennesker transporterer deres almindelige gryder fra køkkenskabet og op til kogepladen. Derfor er der i produktionen af almindelige gryder ikke taget lige så stort hensyn til vægten som ved produktion af gryder til friluftslivet. En god tommelfingerregel er, at din gryde til bål bør være lettere end din gryde til den almindelige kogeplade derhjemme.
En anden forskel på almindelige gryder og gryder til bål er, at sidstnævnte typisk er designet til kunne stable mindre gryder og låg sammen til en kompakt størrelse. Håndtagene kan typisk også foldes sammen ind mod midten af stegepander og mindre bålgryder.
Normalvis er gryder til bål og gryder til kogeplade konstrueret af de samme materialer, som enten er rustfrit stål, aluminium eller støbejern. Gryder til bål kan også være konstrueret af titanium, der både er et hårdført, men også fjerlet stålmateriale.
Inden du beslutter dig for, hvilken bålgryde, der er den rigtige for dig, skal du gøre op med dig selv, hvad dit formål er.
Når du har gjort op med dig selv, hvilke behov du har, kan du nemmere opliste krav til din bålgryde, så du er i stand til at vælge den gryde, der passer bedst til dine behov.
En trefod er basalt set tre stænger, der er bundet sammen i toppen, for at skabe et bålstativ. I toppen af trefoden binder du en snor fast som du kan hænge din bålgryde fast i. Fordelen ved en trefod er, at du er i stand til nemt at hæve eller sænke din bålgryde mod bålet. Det giver dig mulighed for at styre temperaturen. Flere producenter, heriblandt Petromax udbyder trefødder i holdbare stålmaterialer, men du kan faktisk lave din egen med tre rafter og noget snor. Se hvordan du gør her.
Der findes flere forskellige madlavningssæt, der kombinerer tallerkener, kopper, skåle, bestik, krydderiholdere og andre redskaber, der er gode at have ved hånden. Fordelen ved disse sæt er, at de er bygget til at kunne blive pakket kompakt sammen og kan endda blive lagt ned i din bålgryde, så du kan have det hele samlet i din rygsæk.
Det er en god idé at supplere med et bålhåndtag til dit udstyr til bålgryden. Et bålhåndtag bruges til at tage fat om lågets hængsel eller håndtag, så du ikke brænder fingrene. Selv med handsker på. Bålhåndtaget er især god til en Dutch Oven, der måske ligger nede i kullene. Her kan du bruge håndtaget til at fjerne kullene ovenpå grydelåget og derefter løfte låget for at tjekke til dit brød.
Selvom du laver mad over bål i det fri, er der jo ingen grund til at glemme desserten. Fang en stegepande med et langt skæfte, der er designet til at stege pandekager og gør din aften som gourmetbålkok trestjernet. Snobrødspinde er også et stykke udstyr til bålet som er værd at kigge på. Der er ikke noget mere nostalgisk som snobrød over bål.
Efter desserten eller som det første om morgenen, er det tiltrængt med en kop kaffe, der er kogt og trukket direkte over gløderne. Til det har du brug for en kedel. En kedel har den fordel, at den varmer vand hurtigere end en bålgryde, og det er meget nemmere at lave cowboykaffe i en kedel. Cowboykaffe, eller kogekaffe, som det også er kendt under, er den lidt primitive måde at lave kaffe på. Og mange friluftsentusiaster sværger stadig til denne metode. Processen er ret enkel. Tag en portion malede kaffebønner og kog dem sammen med vandet. Mere simpelt bliver det ikke. Derfor er det så egnet til afsides områder som naturen, vildmarken, bjergene og øde skovegne Fænomenet kender vi fra gamle cowboyfilm, hvor hovedpersonerne sidder rundt om bålet med en kande, der snurrer ovenpå flammerne. Men hvordan laver man så cowboykaffe helt præcist, spørger du? Der findes mange opskrifter og varianter. Her får du vores opskrift:
En bålgryde er konstrueret til at blive brugt over et bål. Men hvis du ikke passer rigtigt på din gryde, vil den før eller siden bukke under for flammernes ødelæggende effekt. Derfor skal du passe godt på den ved at vedligeholde din gryde til bål på den rigtige måde.
Før du bruger din gryde til bål, skal du varme den op indtil bunden er mørk. Derefter kører du en klud med stegefedt eller en olieret klud rundt i bunden og på siderne af gryden. Gryden skal være varm under indbrændingsprocessen, så du brænder fabriksfedtet af.
Vi anbefaler, at du smører ydersiden af din bålgryde – altså bunden og den nedre halvdel af gryden – ind i brun sæbe inden du sætter den over flammerne. Alternativt kan du bruge vaskemiddel, men det er vigtigt, at du vælger klæbrigt materiale. Ellers drypper det af og du mister den beskyttende effekt. Den brune sæbe fungerer som et ekstra beskyttende lag imod flammerne. Bagefter madlavningen tager du et stykke ståluld eller rens-let, stiller din gryde under lunken vand og derefter skrubber du let soden væk fra din gryde. Fordi den brune sæbe er blevet mest udsat for flammerne, bliver din bålgryde nærmest så god som ny når du er færdig med at rengøre den. Når din bålgryde er tør, så giv gerne ydersiden en tur med lidt madolie.
Rengør din bålgryde indvendigt direkte efter brug ved at hælde lidt vand i bunden af gryden. Lad det koge op og rengør det med noget køkkenrulle. Tør panden af og smør den let med lidt madolie.
Inden du bruger din gryde, skal du vaske din gryde af i varmt vand. Skyl grundigt og tør gryden af med et viskestykke, så den er helt tør. Nu skal du smøre støbejernsgryden ind i madolie, for eksempel rapsolie, som du dupper med et stykke køkkenrulle. Lad olien sidde og trænge ind i gryden.
Støbejern må ikke vaskes af med opvaskemiddel eller vaskes af med ståluld eller andet hårdt metal, da det kan skade overfladen. Rengør i stedet din gryde ved at hælde lidt vand i bunden af gryden. Lad det koge op og rengør det med noget køkkenrulle. Tør panden af og smør den let med lidt madolie.
Stil aldrig din støbejernsgryde på et fugtigt sted. Stil det i stedet på et varmt, tørt sted, hvor madolien stille og roligt kan trænge ind i gryden.
Den aktivitet, du dyrker, har stor indflydelse på valget af bålgryde. Jo mere mobil du ønsker at være, jo lettere skal din bålgryde være.
Skal dine gryder transporteres på ryggen? Så er det en god ide at vælge en bålgryde lavet af letvægtsmetal. Mindre gryder, lavet af letvægtsmetal såsom titanium eller aluminium, er at foretrække, da de ikke vejer særligt meget i din rygsæk. Samtidig skal du kigge efter muligheden for at pakke større og mindre gryder sammen til en kompakt enhed.
Materiale og vægt er mindre vigtigt, hvis du skal lave mad til flere end fire personer. Her går vi ud fra, at du har mulighed for at transportere din gryde til bål sammen med alt dit andet udstyr i enten en bil, kano eller andet transportmiddel, hvor du ikke er tvunget til at bære det på ryggen. Her er det et spørgsmål om literstørrelse. Jo større, jo bedre.
Bålgryder er konstrueret i forskellig slags materialer, der hver især har sine fordele og ulemper. De varierer i vægt, holdbarhed, varmefordeling og hvordan de reagerer på særlige fødevaretyper.
Støbejernsgryder er tunge, og vi anbefaler ikke, at du transporterer den i din rygsæk. Til gengæld holder den for evigt, hvis du passer og plejer den rigtigt. Samtidig kan du bruge den med kul, ild og gas. En støbejernsgryde kommer naturligt med en non-stick-belægning, der gør det sværere at brænde maden på, samtidig med at den er god til at fordele varmen jævnt over hele stegeoverfladen. Husk at behandle gryden jævnligt med olie, så den ikke tørrer ud og krakelerer.
Aluminium er letvægtsmateriale, billigt og fordeler varme jævnt, hvilket gør aluminiumsgryder til et godt og fleksibelt valg som bålgryde. Det er ikke lige så holdbart som rustfrit stål, hvilket betyder, at du nemmere kan lave buler i en aluminiumsgryde. Samtidig skal du være opmærksom på, at aluminium kan reagere negativt med syrlige og alkaliske fødevarer, såsom citrusfrugter, rødbeder, ingefær og spinat.
Denne type aluminium er mere hårdført end almindelig aluminium og reagerer ikke på samme måde overfor alkaliske og syrlige fødevarer. Det er en smule dyrere end almindelig aluminium.
Titanium er et utroligt let materiale, som samtidig er ekstremt holdbart. Det er det perfekte valgt til vandrere. Det er dog et dyrere valg, og det fordeler heller ikke varme lige så godt som aluminium.
Rustfrit stål er stærkt, holdbart og modstandsdygtig over for skrammer. Det er også billigt og velegnet til mad over bål og gas. Det er lidt tungere end aluminium og titanium, og er derfor ikke anbefalelsesværdigt til lange vandreeventyr.
Der findes som udgangspunkt to forskellige belægninger, der er interessante at kende til, når vi taler om bålgryder.
Teflonbelægning henvender sig til de bålkokke, der gerne vil lave mere end blot at koge pasta og nudler. Du kender teflonbelægning fra slip-let pander. Generelt for teflonbelægning er, at du ikke behøver at bruge lige så meget stegefedt eller olie til at stege i. Samtidig er du i stand til at stege og sautere uden at ødelægge bunden af din gryde. Endelig er belægningen med til at beskytte mod rust og krakelering. Teflonbelagte gryder er lettere og også nemmere at rengøre. Ulempen ved teflonbelagte gryder er, at det er blødt materiale og du nemt kan komme til at skrabe hul i belægningen og ødelægge den ellers gode egenskab. Teflonbelagte gryder er som regel også et dyrere valg end dem uden belægning.
Bålgryder med keramisk belægning er også kendt for deres slip-let effekt og behøver mindre fedtstof. De er ekstremt holdbare og slidstærke, er lettere at rengøre end stål- og jerngryder og tåler meget høje varmegrader.
Der er en række funktioner, der gør dit liv som bålkok betragteligt lettere. Disse funktioner skal din gryde til bål helst have.
Et dårligt grydehåndtag kan ødelægge et helt grydesæt, og siden der er mange forskellige typer håndtag på markedet, er det noget, du bør kigge efter en ekstra gang. Mindre bålgryder kommer med håndtag, der kan foldes henover toppen. Det er en god løsning, da du får mulighed for at stable dine mindre gryder ned i den store gryde og derefter bruge det foldbare håndtag til at låse sættet fast, så det ikke vælter rundt i din rygsæk, når du vandrer.
Låg er noget, alle gryder bør have. Det gør kogningsprocessen mere effektiv og beskytter din mad mod bålgløder og aske. Samtidig holder låget på varmen, efter du har taget gryden af bålet. Gode låg har håndtag på toppen, gerne med belægning af hård gummi eller andet, så du ikke brænder fingrene, og der må også gerne være små si-huller i låget, så du er i stand til at hælde vandet fra pastaen.
Mange bålgryder og grydesæt kommer med en opbevaringspose, som holder styr på al køkkengrej og gør det nemmer for dig at organisere i din rygsæk. Samtidig beskytter opbevaringsposen grydesættet fra skrammer og beskytter dine andre ting i rygsækken mod sod.
En god egenskab, som de fleste bålgryder har, er indgraverede måleforhold, så du er i stand til at se, hvor mange liter vand, du har hældt i gryden. For meget vand betyder længere kogetid, og der er ingen grund til at koge mere vand, end vand du har brug for.
De bedste grydesæt kan pakkes sammen med hinanden, forstået på den måde, at den største gryde fungerer som opbevaringsplads for den mindre gryde, der igen kan opbevare gryden mindre end den osv. Ideelt set bør der være plads til viskestykke, krydderisæt og eventuelt tændstål i den mindste gryde. Følger der en stegepande med grydesættet, bruges det som låg. Herunder uddyber vi, hvad et typisk grydesæt består af.
Som minimum skal sættet bestå af en gryde og et låg. Størrelsen kan variere, men som udgangspunkt skal 1 person bruge en grydestørrelse på minimum 0.75 til 1 liter. Jo flere personer, des større gryde kræves der. Mange grydesæt har en mindre gryde i sig. Låg med et håndtag bør altid medfølge.
Ikke alle grydesæt kommer med en stegepande. Men det er en ganske nyttig ting at have ved hånden, da det udvider muligheden for, hvilke retter du kan tilberede. Pander fungerer også som låg, når grydesættet skal pakkes sammen.
En kedel er et must til at koge vand i, især hvis du overnatter i naturen og skal bruge en kop kaffe til at vågne på. En kedels design gør det hurtigere at koge vand i end i en gryde og den holder længere på varmen.
Mange bålgryder har ikke indbyggede håndtag, så derfor kan der medfølge et grydehængsel, der fungerer som mobilt hængsel, som man låser fast i toppen af gryden. Trangia stormkøkkener er særligt kendt for deres grydehængsel.
I nogle tilfælde medfølger der plastikskåle. De kan være praktiske at have, især ved mere komplekse retter eller ved madlavning til større selskaber, hvor du har behov for at organisere forskellige ingredienser. Skåle hjælper dig samtidig med at holde maden varm i længere tid.
Når man kigger på forskellige grydesæt og bålgryder, så kommer du til et punkt, hvor du skal beslutte, hvor stor eller lille en størrelse, du har brug for. Litermålet er vigtigt at have for øje, da det er en klart afgørende faktor for, hvor mange personer du er i stand til at tilberede mad til. Der er for eksempel ingen grund til at stå med en 4 eller 5 liters bålgryde, hvis du skal lave mad til to personer. Det vil simpelthen tage for lang tid at bringe i kog i forhold til, hvor få personer, der skal spise retten. Omvendt ville en familie på 4 personer få det enormt svært ved at lave mad i en 1 liters bålgryde, der kunne gøre alle mætte og tilfredse.
Så størrelse betyder noget, når vi snakker bålgryder. Som udgangspunkt bør du gå ud fra disse mål:
Du kan sagtens finde bålgryder med en størrelse på 11,5 liter og helt op til 15 liter, der gør dig i stand til at bespise hele spejdertroppen, klassen eller festdeltagerne.
Husk også, at du med fordel kan kombinere en stor og en lille gryde, for eksempel til at dele fødevarer op. Det gør dig mere fleksibel og kræver egentlig bare et større bål, så du har en større varmeoverflade at tilberede din mad på.
Som forbruger behøver man ikke overtænke vægten, når det handler om bålgryder. Det eneste tilfælde, hvor det betyder noget, er hvis du har et ønske om at pakke let, for eksempel i forbindelse med en længere vandretur. De fleste komplette stormkøkkener i dag vejer et sted i mellem et halvt til et helt kilo, men du kan sagtens finde en bålgryde, der blot vejer lidt over 100 gram. Hvadenten vægten eller funktionaliteten er vigtigst for dig, kommer an på, hvilket behov du har.
Hvordan bålgrydens design ser ud har naturligvis også indflydelse på valget. Skal udseendet være klassisk, moderne, retro eller noget helt fjerde? Lægger du mere vægt på funktionaliteten og kigger på, hvad designet betyder for varmefordeling, håndtag, pakkestørrelse? Det er en subjektiv holdning, og der findes mange forskellige designs, og heldigvis er der lidt til enhver smag. Brands har også forskellige designs og er kendetegnet ved sine forskelligheder på farver, facon funktionalitet og meget andet.
Prislejet på bålgryder spænder vidt. Der findes bålgryder til få hundrede kroner og grydesæt til langt over 2000 kroner. Inden du køber din bålgryde, er det en god ide at gøre op med dig selv, hvor meget du ønsker at bruge på en ny bålgryde. Pris og kvalitet går ofte hånd i hånd. Du kan sagtens finde lette aluminiumsgryder til et par hundrede kroner og opefter, men er du på jagt efter en kvalitets støbejernsgryde, så skal du være forberedt på at slippe fra 500 kroner og helt op til 2000 kroner, alt afhængig af litermål og funktionalitet. Prisen afhænger af, hvilke materialer, der er brugt, kvaliteten af disse materialer, og hvor meget gryden skal kunne rumme.
En gryde til bål er lavet af hårdført stålmateriale, men at lave mad over åben ild er krævende – selv for hårdføre gryder. Gør dig selv en tjeneste og smør bunden og halvdelen af din bålgryde ind i brun sæbe – med god afstand til toppen af gryden, naturligvis. Den brune sæbe vil skabe et ekstra beskyttende lag mod flammernes sod. Når du skal vaske gryden op, bruger du ståluld til at vaske den brændte, brune sæbe væk fra gryden i lunken vand – og voila, du står tilbage med en sodfri, ren bålgryde.
Valg en bålgryde, du kan stable sammen med andre mindre gryder og skåle, eventuelt også låg, der samtidig kan fungere som stegepande. På den måde har du et komplet stormkøkken i en kompakt størrelse, du nemt kan pakke i rygsækken.
En støbejernsgryde har jævnligt brug for at blive smurt med fedtholdige væsker, enten madolie eller smør for at jernmaterialet ikke udtørrer og krakelerer. Har du ingen af delene med dig ved lejrbålet, kan du bruge bacon. Tænd bålet, sæt din støbejernsgryde over bålet og læg dine baconstykker ovenpå. Støbejernsgryden vil suge stegefedtet fra baconen og genopfriske stegeoverfladen.
Husk at det er sværere at styre temperaturen på et bål end på en kogeplade. Derfor er det en god ide at bruge mere smør end du normalt ville gøre, så din mad ikke brænder på. Som regel bruger du flere kalorier ude på tur, den ekstra klat smør kan du sagtens tåle.
Gode bålhandsker er uundværlige når du skal arbejde med bålet, rykke rundt på gryden og løfte låget for at røre rundt i retten. Tænk i, at dine bålhandsker ikke kun skal isolere dine hænder fra varmen, de skal også kunne tåle gnister og flammer. Derfor skal du vælge handsker af læder eller ruskind. Undgå for alt i verden at bruge handsker af kunststofmateriale. De er letantændelige og beskytter derfor ikke dine hænder.
Petromax er måske mest kendt for deres dutch ovens, men baserer deres virksomhedsfilosofi i en passion for alt, der har med ild at gøre. Det betyder, at virksomheden producerer deres udstyr til campinglivet og udendørskokken. Ud over at levere bålgryder af meget høj kvalitet, byder Petromax også på andre smarte løsninger til udekøkkenet og mad over bål.
Svenske Primus er primært kendt af friluftsfolket for at lagt navn til et af de foretrukne stormkøkkener. Fordi virksomheden har sine rødder i den skandinaviske friluftstradition, laver Primus udstyr, der er robust og rustet til forskellig slags brug og klima. Primus produkter er kendetegnet ved den karakteristiske røde farve. Deres gasudstyr, hvilket inkluderer stormkøkkener, gasdåser og stormlightere er af høj kvalitet og kan holde både til trek gennem Mongoliet, langtidsvandring i Himalaya og hverdagens mikroeventyr.
Svenske Trangia er nærmest en institution blandt friluftsfolk og spejdere. Virksomheden blev stiftet i 1925 af John E. Jonsson og startede med at producere aluminiumsgryder til køkkenet. Men efter at levestandarden steg for den generelle svensker i løbet af 1930’erne, som blandt andet inkluderede flere feriedage, steg efterspørgslen på friluftsudstyr. Derfor besluttede Trangia sig for at dedikere sin produktion til friluftskøkkenet. I dag er navnet Trangia lig med stormkøkkenet og er endda navnet på et spejdermærke, der beviser, at man kan betjene et gasdrevet stormkøkken. Trangias stormkøkken er naturligvis moderniseret siden sin spæde start, blandt andet med letvægtsmetal, men det kompakte design er stadig det samme. Du kan benytte gas, sprittabletter eller alkohol som brændstof til dit Trangia stormkøkken.
Mountain Safety Research, eller blot MSR, har sin rod i levere friluftsudstyr til bjergbestigning. Fra dette udgangspunkt har MSR udviklet sig til en banebrydende virksomhed, hvis innovationer har revolutioneret den måde, folk oplever friluftslivet på verdensplan. I dag er MSR et tæt sammensat team, der stadig er besat af at designe det mest pålidelige, højtydende udstyr som muligt ved at bruge viden om teknik og videnskab til at finde bedre løsninger på bjergets udfordringer. Blandt deres sortiment finder man letvægtstarps, isolerede liggeunderlag af høj kvalitet og meget andet.
Australske Sea to Summit er som navnet antyder dedikerede til at levere gode løsninger uanset, hvor på rejsen du befinder dig. Derfor finder du blandt deres sortiment kvalitetsudstyr – fra lækre soveposer, oppustelige puder og gode liggeunderlag – som kan tåle episke eventyr.
Robens er en del af et dansk moderfirma, der sammen med telt producenterne Outwell og Easy Camp, tilsammen udgør tre af Europas mest succesfulde friluftsvaremærker. Robens har et varieret udvalg af friluftsudstyr, der blandt andet inkluderer køkkenudstyr, tarps og telte. De er kendt for deres gode holdbarhed, høje kvalitet og praktiske anvendelighed. Desuden er Robens gode til at formidle deres passion for friluftsliv. Tjek gerne deres hjemmeside ud. Her finder du bunkevis af gode råd og tips til din næste tur.
Der kan være store fordele ved at tilberede mad i jerngryder. Især hvis du lider af jernmangel. Ifølge denne undersøgelse fra Liverpool School of Tropical Medicine, introducerede man i 2003 jerngryder til mindrebemidlede familier i forskellige udviklingslande, der led af jernmangel. Studierne viste, at ved at spise mad tilberedt i jerngryder løfter hæmoglobinniveauet hos mennesker, der mangler jern. Konklusionen var dermed, at jerngryder kan bruges som værktøj til at løfte niveauet af kostsammensætningen i udviklingslande.
Vi bruger stålprodukter til mange forskellige ting i dagligdagen, ikke mindst når vi spiser med bestik. De kan tåle høje temperaturer, er modstandsdygtige overfor rust og vejer meget lidt. Men ifølge denne undersøgelse kan metaludstyr, brugt til at tilberede mad, udskille skadelige stoffer i maden og kan potentielt udgøre en sundhedsrisiko for de personer, der efterfølgende spiser maden. En forsigtig anbefaling er at overveje køkkenredskaber lavet af andre materialer, såsom BPA-frit plastik, træ eller bambus.
I denne forskningsartikel fra The Journal of Food Science and Technology, der blev udgivet i september 2020, testede man seks typer gryder. De var alle produceret af forskellige typer materialer, blandt andet aluminium, jern, titanium og emaljegryder. Undersøgelsen viste, at titaniumgryder og emaljegryder bedst bevarede den tilberedte mads næringsværdier, da disse gryder tilbereder maden under lavest tryk. Tidligere var man af den opfattelse, at mad bedst blev tilberedt under hårdt tryk, men ny viden dokumenterer, at mad mister flere næringsværdier når det er tilberedt under hårdt tryk. Da tiltanium- og emaljegryder tilbereder maden under lavest tryk, konkluderer undersøgelsen, at disse gryder er bedst til at bevare den tilberedte mads næringsværdier.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste bålgryder. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Bålgryderne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af bålgryde afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj