Vandreture i Jylland

Personer på vandreture Jylland

Kuperede istidslandskaber, eventyrlige tunneldale, smukke hedelandskaber og bjergtagende kyststrækninger: Det er ikke overraskende at nogle af de bedste vandreture i Danmark går gennem den jyske varierede natur.

De 10 Bedste Vandreture Jylland

De 10 bedste vandreture i Jylland

Her ses en liste over de 10 bedste vandreture i Jylland

  1. Hærvejen
  2. Rebild Bakker Ruten
  3. Mols Bjerge Stien
  4. Gendarmstien
  5. Tranum-Fosdal
  6. Hald Sø
  7. Mariagerfjord Panoramaruten
  8. Bryrupbanestien
  9. Vestkyststien Agger-Bulbjerg
  10. Kyst til Kyst Stien

1. Hærvejen

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Svær

500 km

18 dage

Terræn

Hærvejen er Danmarks svar på den Spanske Camino. Den strækker sig fra det nordligste Jylland til den tyske grænse ved Padborg. Undervejs vil du opleve storslåede hedelandskaber, vindbidte kyster, grønne skove, gule marker og bølgende morænelandskaber. 

Natur og dyreliv

I nord kan du opleve Vestvendsyssels kuperede klitlandskab og bjergtagende udsigt ud over Jammerbugten. Landskabet skifter til Himmerlands åbne kuperede land, der er fyldt med bugtende floder og åer leder en til det skovklædte højland ved Hammer Bakker. Ruten går forbi Danmarks reneste sø, omgivet af de naturvilde Dollerup bakker og ender blandt det danske skovklædte landbrugsland, Kongeåens frodige natur og det naturskønne område ved Jels-søerne.

Historie og kultur

Hærvejen har igennem tusinder af år fragtet både røvere, handelsfolk, adelsfolk og krigere fra Nordjylland til den tyske grænse. Gennem Middelalderen har pilgrimme på ruten også vandret mod Jerusalem, Rom og Santiago de Compostela.

Langs med ruten findes der et utal af monumenter fra en svunden tid, der giver et indblik i den danske historie helt tilbage til Stenalderen. Jættestuer, gravhøje, runesten og kongegravskirken i Jellinge er blot nogle af de seværdigheder der danner rammen om Hærvejens fantastiske historie.

Kost og logi

Herberger pryder strækningen langs Hærvejen og giver vandrende mulighed for en billig overnatning. Herudover er det muligt at overnatte på teltpladser, i shelters og vandrehjem. Kolonialvarer kan med fordel købes før turens afgang og pakkes i rygsækken. På herbergerne tilbyder værterne gårdsalg af friske råvarer til turen og små vandløb og vandposter langs ruten klarer væskebehovet.

Mark vandreture jylland

2. Rebild Bakker Ruten

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

11 km

1 dag

Terræn

Bakker… og masser af dem! Vandreruten byder på seriøse stigninger indimellem og konditionen bliver sat på prøve. Men hold da op hvor er det sveden værd. Afmærkninger guider dig gennem landskabet, hvor snørklede træer, perlende åer og dybe skovslugter giver en fantastisk naturoplevelse. 

Natur og dyreliv

Rebild Bakker er dannet efter den sidste istid og udgør et blandet landskab af hede og gamle bøgeskove. I september springer den farverige lyng ud og dækker sammen med bærbuske de bløde bakker. Undervejs kan du møde græssende får som er med til at pleje lyngen. Kilderne er et paradis for plante- og smådyrsliv, hvilket trækker både oddere, isfugle og ørreder til. 

Historie og kultur

Rebild-området var tidligere beboet, men nu står der kun ét gammelt stråtækt hus tilbage, der fortæller historien om livet i Rebild Bakker. Huset er nu en mindestue for krybskytten Lars Kjær og hans spåkone hustru.

Kost og logi

I 2002 blev egnens gamle traktørsted genåbnet og er et hyggeligt sted at nyde en kop kaffe eller en kold sodavand. 

3. Mols Bjerge Stien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

60 km

3 dage

Terræn

Vandreruten er opdelt i tre etaper omkring 20 km hver, som strækker sig fra Kalø Slotsruin, igennem Mols Bjerge og ender ved havnebyen Ebeltoft. Både Kalø- og Ebeltoft etapen er overvejende flad, men det kuperede landskab i Mols Bjerge sætter ens lunger på prøve.

Natur og dyreliv

Udsigten over Kalø Vig i læ af en magisk troldeskov, kan kun beskrives som en eventyrlig start på dagen. Mols Bjerge byder velkommen med stejle bakker, dybe dale og en skøn ro. Rutens sidste etape fører dig forbi Stubberup sø, hvor den smukke natur giver ro til at lade tankerne drifte. Undervejs kan du opleve hoppende spætmejser, fritgående Islandske heste og kreaturer der græsser blandt sommerfugle-fyldte høje gyvel. 

Historie og kultur

Mols Bjerge Stien er en vandrerute i topklasse og er da også certificeret som Leading Quality Trails – Best of Europe. Naturen er gennem årtusinder blevet præget af mennesker, hvilket ikoniske Trehøje, høje Agri Bavnehøj og Danmarks største stendysse vidner om. Levn tilbage til Stenalderen præger turen og gør Mols Bjerge til en uforglemmelig oplevelse. 

Kost og logi

Det er muligt at handle i Rønde før bilen parkeres ved Kalø Slotsruin. Undervejs kan der tankes op i den lokale Mols Super. Ved slut kan du nyde en velfortjent kop kaffe på den lokale kaffecafé ved havnen, hvorefter bus 123 transporterer dig tilbage til bilen. Det er muligt at overnatte på de ca. 14 telt- og shelterpladser, samt på Rønde Vandrerhjem og Strandværelserne ved Femmøller.

4. Gendarmstien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Let

84 km

5 dage

Terræn

Vandreruten er opdelt i 5 dagsture og følger den smukke kyststrækning langs Flensborg Fjord. Ruten er certificeret som Leading Quality Trail – Best in Europe og indeholder derfor en varieret natur med velplejede stier. 

Natur og dyreliv

Ruten smyger sig gennem dybe hemmelighedsfulde skove, kuperede kyststrækninger og flade sandstrande, alt imens fjordudsigten trofast betager en hver gang man kigger op. Undervejs er der et hav af fugle og hvis du kigger ned, hopper frøer rundt blandt græsset, hvor enkelte orkideer titter frem.

Historie og kultur

Gendarmstien giver dig lov til at følge i fodsporene på de gamle grænsegendarmere og deres jagt på smuglere langs Danmarks kystgrænse. Grænsegendarmeriet patruljerede Danmarks sydlige grænse i lidt over 100 år, hvorefter grænsekontrollen overgik til politiet i 1958. 

Kost og logi

Alt efter hvilken retning du går, er der både i Padborg og Skovby dagligvarebutikker lige ved ruten. Undervejs bliver der skiltet med afstand til indkøbsmuligheder, som alle ligger højest 1 km fra ruten. Gendarmstien er pakket med telt- og shelterpladser, samt vandrehjem hvor benene kan hviles i en blød seng. 

5. Tranum-Fosdal

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

11 km

1 dag

Terræn

Tranum-Fosdal vandreruten bevæger sig gennem et smukt varieret landskab, hvor de blå-grønne afmærkninger viser vej langs den tysk-certificerede premiumrute. Det kuperede terræn udfordrer benene og byder på gamle bronzealderhøje og dybe slugter. Turen kan undervejs både afkortes og forlænges. 

Natur og dyreliv

Landskabet er præget af Danmarks største indlandsskrænt Lien, hvis karakteristiske dale og kløfter opdeler terrænet. Naturen er generelt mangfoldig og skiftet fra hedestrækninger fyldt med hedelyng og bærbuske til eventyrlige skovlunde som Fosdal og Langedal, er en helt speciel oplevelse. Hvis du går turen i april, kan du endda nyde de anemone-fyldte skrænter langs stierne. 

Historie og kultur

Ruten starter tæt ved Vor Frue Kilde, som gennem århundreder blev betragtet som en hellig kilde, som syge på Jomfru Marias fødselsdag valfartede til. Valfarten resulterede i Lerup Kildemarked, som senere blev flyttet grundet en præstelig klage over “grov uskikkelighed” i 1585. 

Kost og logi

Det sydlige Langdal plantage har et friteltningsområde, hvor det er muligt at overnatte i naturen. Derudover et hyggeligt lille shelter med dertilhørende bålplads, hvor “først-til-mølle” princippet gælder. 

6. Hald Sø

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

18 km

1 dag

Terræn

Terrænet rundt om Hald Sø er både ujævnt, kuperet og til tider smattet, da der ikke findes en anlagt sti hele vejen rundt. Men hold da op, hvor er det anstrengelserne værd! Istidslandskabets stejle skrænter har skabt en unik naturoplevelse, som du ikke må gå glip af. 

Natur og dyreliv

Udsigten ud over landskabet fra Dollerup Bakker er noget for sig selv. Kombinationen af den fantastiske udsigt, en 200 år gammel mørkegrøn bøgeskov og en af Danmarks klareste og dybeste søer gør, at man helt automatisk tager lidt flere pauser. Undervejs krydser du gennem dyrefolde og hvis du er heldig får du et glimt af isfuglen. 

Historie og kultur

Hald Sø er beliggende i en tunneldal, dannet omkring istiden, som har sat sit præg på landskabet. Hald Sø området er spækket med historiske begivenheder, hvilket man kan opleve ved fx. at følge Hærvejen igennem området. Herudover tager De Fem Hald’er en tilbage til fornemme adelsslægter og imponerende borge. 

Kost og logi

Der findes to primitive lejrpladser i området hvor det er muligt at overnatte, men hvis du leder efter en luksus overnatning er idylliske Niels Bugges Kro det helt rigtige sted. Og når du har vandret hele vejen rundt, kan du køle af med en lækker is fra det smukt beliggende Dollerup Ishus. 

7. Mariagerfjord Panoramaruten

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Let-Middel

10 km

1 dag

Terræn

Mariagerfjord Panoramaruten er som den første i Danmark certificeret som en Premiumrute af Deutches Wanderinstitut, hvilket indikerer en rute af høj kvalitet. Selve terrænet er kuperet og trampestierne kan godt være en smule våde ved regnvejr. Undervejs går du på en blanding af grus- og græsstier og selve ruten er efter første stigning forholdsvis let. 

Natur og dyreliv

Det er ikke underligt at ruten hedder Panoramaruten – det kuperede istidslandskab bugter sig langs med fjorden og giver en fantastisk udsigt! Udsigten kombineret med en kaffepause blandt køer, heste og får, samt en sjælden chance for at se oddere, gør denne vandrerute til noget helt specielt.

Historie og kultur

Rundt om Mariagerfjord ligger flere fredede gravhøje, hvor fx. Kongehøjen ved Voldstedlund tager en tilbage til bondestenalderen. Den gamle Hjerritsdal vandmølle fra 1832, ligger idyllisk ud til vandet og har tidligere fået vand fra Valsgård Bæk, som løber stille forbi stien. 

Kost og logi

Det er muligt at finde drikkevand ved sejlklubben i Hobro og golfklubben i Bramslev Bakker, hvor der også er en iskiosk. Langs ruten er der flere hyggelige udsigtspunkter med bord-bænkesæt, hvor du kan nyde madpakken. 

8. Bryrupbanestien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Let

60 km

3 dage

Terræn

Bryrupbanestien bevæger sig langs Danmarks smukkeste nedlagte jernbane, som kan benyttes af både vandrere, cyklister, kørestole og barnevogne. Ruten er flad og plan og den asfalterede vej er ikke til at fare vild på. 

Natur og dyreliv

Den gamle jernbanesti går gennem et idyllisk morænelandskab, hvor de åbne herregårdslandskaber og knortede bøgeskove smukt fletter sammen. Vandreruten kan næsten betragtes som en kulinarisk oplevelse. Bryrupbanens passagerere smed nemlig kerner fra medbragt frugt ud af vinduet på toget, hvilket kan ses på de blomstrende frugttræer langs sporet. 

Historie og kultur

Den gamle jernbane blev nedlagt i 1968, hvorefter den blev omdannet til rekreativ banesti. I dag kan du krydse Den Genfundne Bro, som i 1899 gjorde at togene kunne krydse Gudenåen. Hvis du har brug for en kulturpause, kan du stige på veterantoget mellem Bryrup og Vrads, hvor skinnerne er bevaret. 

Kost og logi

Der findes langs med stien flere primitive overnatningssteder, hvor du kan sove i shelter eller telt. Hvis vejret er til det, er strækningen endda med dens mange træer, ideel til overnatning i hængekøje under åben himmel. 

9. Vestkyststien Agger-Bulbjerg

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

80-100 km

5 dage

Terræn

Ruten følger det let kuperede klitlandskab og benytter over store strækninger den gamle redningsvej. Underlaget er generelt græsdækkede hjulspor og til tider går du på selve stranden. 

Natur og dyreliv

Vandreruten fra Agger-Bulbjerg går gennem det barske klitlandskab der følger den nordvestjyske kyststrækningen. Her er den uforstyrrede natur rå og bliver ofte kaldt Danmarks eneste vildmark. Undervejs passerer du det fredede Hanstholm Vildtreservat, hvor over 30 forskellige fuglearter yngler. Klithedelandskabet er også bosted for oddere, rådyr, ræve og krondyr. 

Historie og kultur

For 6.000 år siden var det nordlige Thy delt op i øer. Landet har efterfølgende hævet sig og vandreruten snoer sig nu på stenalderhavets bund. Sejlskibe strandede historisk på den vestjyske kyst, hvorfor man byggede Lodbjerg fyr, der i dag fremviser en bjergtagende udsigt over havklitterne. 

Kost og logi

Der er flere steder langs Vestkysten hvor både shelters, teltpladser og hængekøje-venlige områder giver en mulighed for at overnatte i naturen. Derudover passerer ruten flere mindre byer, hvor du kan proviantere til næste etape. 

10. Kyst til Kyst Stien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

130 km

7 dage

Terræn

Vandreruten starter i Blåvandshuk ved Vestkysten og krydser tværs over Jylland til Vejle. Afmærkninger langs stien gør det svært at fare vild, men trampestierne giver ikke meget plads til barnevognen. Stien består af både flade og kuperede strækninger og det er derfor en god ide at have de gode vandrestøvler på. 

Natur og dyreliv

Ruten går gennem det jyske varierede landskab, hvor du vil krydse istidens brede ådale, hedelandskaber fyldt med plantager og kuperede skovbevoksede bakker. Der er gode fiskemuligheder undervejs og hvis du er heldig kan du spotte både odderen og isfuglen på vejen. 

Historie og kultur

Der er flere spændende kirker undervejs og langs Vejle Å kan du opleve levn fra tidligere tiders vandkraftværker. I Ådalene kan du gå på opdagelse nær bronzealderens gravhøje og hvis du synes at vikingetiden er spændende, ligger der ved Bække en flot skibssætning, hvor Hamborggårdstenen ikke er så langt derfra.

Kost og logi

Du går gennem flere både små og større byer langs ruten, hvor det er muligt at købe ind. Primitive teltpladser gør det muligt undervejs at overnatte i det fri. Derudover er der flere shelters, hvor du kan hygge om bålpladsen efter en lang dagsetape. De fleste af overnatningsstederne er gratis, dog koster enkelte steder et mindre beløb. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandreture er de bedste i Jylland?

Magasinets friluftsekspert Hjalte Riis giver sit bud på de bedste vandreture i Jylland. Læs om dem i artiklen.

Hvordan kårer vi vandreturene?

Vandreturene vurderes ud fra følgende parametre: terræn, længde, natur og kulturoplevelser.

Hvilket vandre rejsebureau skal jeg vælge?

Valget af vandre rejsebureau afhænger af en række parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Forfatter
Hjalte Riis
Hjalte Riis

Hjalte fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han er en grejfreak og friluftselsker helt ind til knoglerne, som nyder at udfordre sig selv med alverdens friluftsaktiviteter. Til daglig arbejder han i en friluftsbutik og guider en bred vifte af friluftsentusiaster i valg af grej til naturoplevelser. Derudover arbejder han også som klatreinstruktør og erhvervsklatrer. Når han ikke ekspederer friluftsfolk eller vejleder i klatring, studerer han idræt og fysisk aktivitet på Københavns Universitet.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj