Surf poncho

Familie i surf ponchoer

En surf poncho eller et håndklæde poncho er til dig der ønsker en praktisk og enkel løsning til at klæde om udendørs. Yderligere er denne accessory med til at holde dig både varm og tør.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med surfekspert Simone Jensen og Anders Braun lavet en test af surf ponchoer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Surf Poncho Test: Top 5 Bedste Håndklæde Ponchoer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. PROLIMIT Poncho

Bedste surf poncho i test

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste surf poncho i test” er PROLIMIT Poncho. En surf poncho af yderst høj polyester-kvalitet og en frontlomme til mobil eller andet tilbehør. Komforten er i top, og det samme gælder sugeevnen. Oplagt til surfing, vinterbadning osv.

Annonce

2. Surfmore Microfiber

Bedste billige surf poncho

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige surf poncho” er Surfmore Microfiber. Med denne model får du mulighed for omklædning med et håndklæde poncho lavet af syntetisk microfiber, som lyn hurtigt kan tørre efter at være blevet vådt. Alt dette til en meget lav pris.

Annonce

3. Rip Curl Dryrobe

Bedste premium surf poncho

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium surf poncho” er Rip Curl Dryrobe. Med denne surf poncho får du en enestående kvalitet, der holder dig varm og tør hele året rundt. Den er 100% vand- og vindtæt, lang og er udstyret med hele to lommer i siderne.

Annonce

4. Surfmore Bomuld Børn

Bedste surf poncho til børn

Pris: 399 DKK

Vinderen i kategorien “bedste surf poncho til børn” er Surfmore Bomuld Børn. Den er udført i blødt bomuld og udstyret med ærmer og hætte, der sikrer, at ponchoen beskytter barnet mod vejret. Ideelt til omklædning på strand, i badeland, til surf eller lignende.

Annonce

5. Manera Bambus

Bedste bæredygtige surf poncho

Pris: 679 DKK

Vinderen i kategorien “bedste bæredygtige surf poncho” er Manera Bambus. En super lækker poncho lavet af 100% bambus som gør den blød som smør. Ikke nok med at blødheden er i en klasse for sig, så tørre bambus også hurtigere end almindeligt bomuld.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til surf poncho

Vil du vide meget mere om surf ponchoer eller håndklæde ponchoer så skal du læse med i denne artikel, hvor vi først og fremmest gennemgår hvad en surf poncho er, men også hvor vi grundigt guider dig igennem materialer, udformninger og funktioner, til at kunne give dig lige præcis den viden der skal til, for at du kan udvælge den helt rette surf poncho til dit behov. 

Hvad er en surf poncho?

En surf poncho, også omtalt som et håndklæde poncho, er i bund og grund et stort håndklæde formet som en poncho der er tiltænkt at kunne lette omklædning ved aktiviteter nær vandet og som samtidig har den fordel at kunne holde dig varm og tør efter at have været blevet våd. 

En surf poncho er set som et uundværligt stykke udstyr at have med sig i Sydamerika som den ultimative kombination mellem et håndklæde med høj sugeevne og en varm badekåbe.

Hvorfor skal jeg købe en surf poncho/håndklæde poncho?

Hvis du ofte befinder dig blandt aktiviteter nær vandet, uanset om det er sommer eller vinter, vil en surf poncho være en fordel, hvis du skal skifte tøj eller blot ønsker den beskyttelse og varme mellem aktiviteterne som dette udstyr kan bidrage med. Det er kendt som det ultimative “alt-i-en bærbare omklædningsrum” der på praktisk vis, letter omklædningen af svømmetøjet i det fri, uden at det er nødvendigt at skulle manøvre rundt med et traditionelt håndklæde og klare omklædningen derunder. Det giver dig mulighed for at kunne holde dine hænder fri og beskytte dig mod omgivelserne og andres udsyn til omklædningen.

Blå surf poncho

Yderligere yder det en ekstra varme og kan med fordel købes i en version der er vindtæt og ydermere isoleret, såfremt det for dig skulle gælde at du foretager aktiviteter i koldere temperaturer, således at surf ponchoen eller håndklæde ponchoen kan bæres som ekstra beskyttelse imellem de vanlige aktiviteter. 

Du kan altså med fordel anvende en surf poncho til enhver aktivitet ved vandet, såvel som sommer og vinter, til en praktisk løsning ved omklædning, eller hvis du blot ønsker lidt ekstra varme og beskyttelse mellem aktiviteter ved stranden, såvel som ved poolen og kan anvendes af både børn samt voksne. 

Surf poncho vs. håndklæde

Forskellen på en surf poncho og et traditionelt håndklæde ligger først og fremmest i funktionen. Med en surf poncho, er formålet at opnå de samme absorberende egenskaber, som der findes ved brug af et traditionelt håndklæde, men udformningen gør, at du, udover at kunne tørre dig efter at være blevet våd, kan have dine hænder fri, til at skifte det våde tøj til noget tørt, eller omvendt, uden at skulle bekymre dig om tilskuere. 

En surf poncho vil oftest have en god sugeevne, ligesom et traditionelt håndklæde af bomuld, men da der ligeledes som regel også er fokus på vægt og pakke fylde, kan der her være gået på kompromis med tykkelsen og komforten i forhold til blødheden og i stedet være vævet af et syntetisk, lettere materiale, der fylder og vejer mindre end de traditionelle håndklæder.

Derudover vil en surf poncho, i langt de fleste tilfælde, være med en påsat hætte, og have den egenskab, at kunne holde dig varm imellem aktiviteterne ved vandet samt skærme for eventuel vind. 

Hvilken surf poncho skal jeg vælge?

Der findes flere typer af surf ponchos eller surf håndklæder og de kan være lavet i forskellige materialer samt være tiltænkt forskellige temperaturer og forhold i det fri. For at du kan udvælge den helt rette surf poncho, er det derfor relevant, at du gør dig det klart, hvilke forhold du ønsker at anvende dette i samt hvilke funktioner du ønsker fra dit surf håndklæde. 

De forskellige surf ponchos kan have betydning for anvendeligheden i forhold til om du blot ønsker en enkel og effektiv praktisk løsning til omklædning af det våde badetøj på stranden i de varme sommermåneder, eller om du har behov for yderligere funktioner til at give dig de bedste betingelser for en god oplevelse til dine aktiviteter nær vandet også i de koldere måneder og temperaturer. 

Herunder får du en grundig gennemgang af de forskellige materialer, typer samt funktioner, der kan være med til at give dig den viden der skal til, for at du kan guide dig frem til den helt rette surf poncho til dine behov. 

Kombinér surf poncho med andet udstyr og tøj

Surf skiftemåtte

Anvender du eksempelvis en våddragt, eller er du blot træt at sand i dit våde badetøj, kan du med fordel sammen med din surf poncho, tilkøbe en surf skiftemåtte. Dette udstyr findes i forskellige materialer og udformninger, men er tiltænkt som et vandtæt beskyttende underlag, hvorpå du kan lægge din våddragt eller badetøj, uden at skulle bekymre dig om at det bliver fyldt med generende sand. Derefter kan du nemt pakke det våde udstyr eller tøj sammen og pakke i tasken, uden at det giver væde til omgivelserne og din øvrige oppakning deri. 

Kompressionspose

Hvis du har fokus på din oppakning og at denne gerne må fylde så lidt som muligt, kan du med fordel tilkøbe en kompressionspose af passende størrelse til din surf poncho, således at du kan komprimere denne mest muligt og med en lille pakke fylde, altid nemt kan have denne med i enhver taske. En kompressionspose kan findes i forskellige størrelser og i en vandtæt version (kaldes dry sack) hvoraf du kan pakke udstyr deri og stramme dertil siddende remme, således at dit udstyr fylder mindst muligt i tasken. 

Vedligeholdelse af surf poncho

Du vil gerne have, at din surf poncho eller surf håndklæde, holder længst muligt og tildeler dig de effektive egenskaber i form af sugeevne, tørretid samt blødhed. 

Derfor er det vigtigt, at du rengør og vedligeholder din surf poncho korrekt og efter forskrifterne for hvert enkelt produkt. 

Afhængigt af om din surf poncho er lavet i syntetiske mikrofiber materialer eller naturligt bomuld, er der forskellige vaskeanvisninger og vedligeholdelsesforskrifter, hvilket hvert produkt bør være oplyst med og det er vigtigt at disse følges nøje, for at du kan opretholde egenskaberne af din surf poncho bedst muligt. 

Mikrofiber surf ponchoer, kan som oftest ikke tåle den samme varmepåvirkning som et surf håndklæde vævet i bomuld og er som oftest ej heller ligeså modstandsdygtigt overfor sand. Der kræver derfor at du efter brug tørrer dit mikrofiber surf håndklæde grundigt efter brug, inden det kommer til vask. 

For hvert brug, uanset om hvilket materiale der er tale om, bør du gøre således;

  • Ryst din surf poncho grundigt*
  • Vask din surf poncho efter vaskeanvisningen
  • Sikre dig at din surf poncho er helt tør inden opbevaring

*Dette gøres nemmest, hvis surf ponchoen er helt tør.

Lav din egen surf poncho

Det er muligt at lave sin egen enkle surf poncho, let og enkelt med blot 3 trin, uden de store sy egenskaber eller sy tilbehør. 

Du skal bruge følgende materialer: 

  • Badehåndklæde (bomuld eller mikrofiber)*
  • Saks
  • Nål og tråd (eller symaskine)

*sørg for at bredde og længde, når det er foldet på midten, er passende til din størrelse, det bør være bredere end din egen bredde. 

  1. Læg dit badehåndklæde ud fra et plant underlag og fold det på midten

Folden bør være på den korte led og betegner den øverste del af din hjemmelavede surf poncho.

  1. På den foldede side, klippes der hul til hovedet

Sikre dig at hullet ikke bliver for stort og at der er rigelig med bredde på hver side af hullet, der kan bæres af skuldrene.

  1. Siderne sys sammen op til ærmehullerne 

Sørg for at at der er syet tilstrækkeligt op af siden, man at du stadig nemt kan få dine arme ud af disse og have bevægelsesfrihed. 

Hvis du har overskud og ønsker en mere eksklusiv hjemmelavet udgave, kan du med fordel påsy et kantbånd hele vejen rundt eller en hætte efter at have fulgt ovenstående trin samt eventuelt påsy et vandtæt sæde, der kan agere beskyttelse mod et eventuelt bilsæde.

Valg af surf poncho

Typer

Der findes flere forskellige typer af surf ponchoer, hvoraf disse alle kan være i forskellige materialer samt med forskellige funktioner. Primært er det ærmerne der adskiller de forskellige typer af surf ponchos og herunder kan du læse mere om, hvordan de forskellige ærmer har forskellige funktioner, afhængigt af, hvilket formål du ønsker at anvende dit surf håndklæde under.

Uden ærmer

En surf poncho uden ærmer er den simpleste type og har den fordel, at du nemt kan tage den på og anvende surf ponchoen i en fart, dog er der her en større mulighed for at surf ponchoen vil kunne glide mere rundt og du bør ligeledes være opmærksom på ærme gabets størrelse, såfremt du ønsker at anvende din surf poncho uden ærmer til omklædning, da der kan være udsyn herigennem. 

Korte ærmer 

En surf poncho med korte ærmer, til trods for at disse ærmer måtte være med en stor diameter, giver det dig en god pasform, der altid sikker hvor den skal. Med en surf poncho med korte ærmer sikrer du, at du altid har lidt ekstra beskyttelse over skuldrene, hvilket er en fordel på de bagende sommerdage, da blandt andet skuldrene er særligt udsatte overfor UV påvirkning. 

Lange ærmer

Hvis du ønsker at anvende din surf poncho under kolde temperaturer, kan du med fordel kigge efter en type med lange ærmer, hvor du samtidig med lidt ekstra kropslængde på surf ponchoen opnår den bedst mulige beskyttelse overfor den kolde vind. Disse typer kan oftest findes i en udgave der er isoleret eller særlig vindstærk, for at supplere effekten af beskyttelsen mod kulde og endda give lidt ekstra varme. Denne type surf poncho er især også velegnet til at der har behov for at anvende en nem varmebeskyttelse mellem aktiviteterne på vandet i de kolde måneder. 

Materialer

Det er især vigtigt at kigge på materialerne, når du skal vurdere om din surf poncho opfylder de krav du har til anvendelsen. Materialerne har betydning for vægten, , sugeevnen, tørretiden samt den komfort og blødhed en surf poncho kan give. 

Yderligere kan der være en ydre skal samt fyld, der består af forskellige vatterede materialer, der har stor betydning, hvis du ønsker at anvende din surf poncho i koldere temperaturer. 

Syntetisk

At syntetiske materialer, skelnes der her mellem en surf poncho bestående af et microfiber materiale samt fleece foring. De syntetiske materialer er som oftest mere sårbare overfor høje temperaturer i forhold til vask, men besidder mange gange antibakteriel overflade, der gør det umuligt for bakterier, lugtgener og skidt at kunne fæstne sig. 

Microfiber 

En surf poncho vævet af mikroskopiske syntetiske fibre af spaltet nylon (mikrofiber) giver det absolut letteste og mest komprimerbare produkt samt det produkt der hurtigst evner at tørre. Dog er det svært at opnå samme blødhed og komfortabilitet som det lader sig gøre med et stort frotte surf poncho, bestående af naturligt bomuld, men er en fordel for dig der har fokus på vægt samt pakke fylde og den egenskab, at dit surf håndklæde tørrer hurtigst muligt. 

Fleece 

En surf poncho kan være bestående af fleece, altså et syntetisk materiale der ikke er konstrueret af mikrofibre. Disse typer af surf ponchos vil mere eller mindre kun kunne besidde den egenskab at skabe en yderst blød fornemmelse og yde varme og beskyttelse mod vind og vejr, men have meget ringe egenskaber i forhold til at kunne absorbere væske og er derfor ikke direkte velegnet til at kunne anvendes som håndklæde. 

Bomuld

Med en surf poncho bestående at et naturligt materiale som bomuld, opnår man den bedst mulige absorberingsevne, men fylder og vejer en del mere end de modeller der er bestående af microfiber. Du kan med et surf håndklæde af bomuld mere eller mindre være sikker på, at du får blødhed fra surf ponchoen og ydermere kan det tåle en lidt mere hårdhændet temperatur i vaskemaskinen, samt tørretumbler, således at vedligeholdensen samt rengøringen er lettest mulig.

Foring

Især for surf ponchoer der anvendes til vinterbrug, er det vigtigt at kigge på foringen. Denne foring bør være syntetisk vatteret, da andre naturlige materialer, vil miste deres isolerende egenskaber hvis de bliver godt og grundigt våde og er yderst længe om at tørre igen. 

Funktioner

Sædebeskyttelse

Ved anvendelsen af en surf poncho, kan det være en stor fordel at vælge en model med sædebeskyttelse, altså et område bag på produktet, med et ekstern vandtæt materiale, der sikrer, at du kan sætte din ind i bilen eksempelvis, uden at sædes bliver vådt, eller til at side på underlaget i det fri, uden at eventuelt fugt trænger igennem og gør at sand eller andet, nemmere hæfter sig på surf ponchoens materiale. 

Foring 

Hvis du ønsker at anvende din surf poncho i de kolde temperaturer, er det en god ide at lede efter en model der er isoleret eller i en tykkelse, der ikke kun kan agere det optimale bærbare omklædningsrum, men som også kan isolere eller give dig varme. Dette er især en gavnlig funktion, hvis du ønsker at have en let løsning over dig, imellem vand aktiviteterne eller til distancen mellem vandet og hjemmet. 

Hætte

Langt de fleste surf håndklæder er besiddende med en hætte, lavet i det samme materiale som resten af produktet. Dette gør, at du kan trække den over hovedet for at beskytte mod vind og vejr, der især er udsat kan føles hård, hvis dit hår er vådt. 

Ærmer 

Hvis du vil sikre at din surf poncho altid sidder hvor den skal, er det en fordel at vælge en model med ærmer, dette vil især også beskytte dine udsatte skuldre mod solen, når du sidder på stranden eller er under åben himmel med høj sol hen over sommermånederne. Det er både muligt at finde typer med korte eller lange ærmer og her bør du vælge de lange ærmer, hvis du ønsker at anvende din surf poncho i koldere temperaturer. 

Vindtæthed 

For en surf poncho anvendt henover efterår eller vinter, er det en stor fordel at kigge efter en model der har den funktion at være vindtæt. Det vil som udgangspunkt ikke kunne give denne funktion i det absorberende materiale i sig selv, men bør være som et ydre eksterne skallag. Denne vindtætte funktion kan medvirke til, at du langt fra ligeså hurtigt køles ned i vinden. 

Størrelse og pasform

En surf poncho findes primært i en one size størrelse i kategorierne, børn, junior eller voksen og derfor er det muligt nemt at finde et surf håndklæde der passer til alle i familien. 

Vægt

Der kan være stor forskel på vægten af en surf poncho, afhængigt af hvilken model og materiale der vælges. Sammenlignes størrelserne, vil en surf poncho af et syntetisk mikrofiber materiale være betydeligt mere let end en surf poncho i bomuld og dermed bør du gå efter dette, hvis vægten har betydning for dig. 

Design

Designet på de modeller af surf ponchos der er tilgængelige på markedet varierer i en uendelighed. Formen er som regel mere eller mindre lig hinanden, på tværs af de forskellige udgaver og først og fremmest bør du kigge på materialet og funktioner, der er tilpasset ud fra dit behov og dine ønsker, men hvis designet har betydning for dit valg, er det altså muligt at få uendeligt mange farver og mønstre, alt efter din smag. 

Vejrforhold

Hvis du leder efter en alsidig surf poncho, der er passende til alle temperaturer og vejrforhold, bør du kigge efter de tekniske vinter udgaver, der er isolerede og med en vis form for vindtæthed for at beskytte din krop bedst muligt mod nedkøling. 

Hvis du blot ønsker at anvende din surf poncho henover de varmeste måneder, kan du mere eller mindre vælge en hvilken som helst model, men her bør du dog sikre dig, at især skuldre er beskyttet og eventuelt i form af ærmer, hvis du ønsker at anvende denne mellem aktiviteterne ved vandet. 

Pris

en surf poncho af god kvalitet, kan mere eller mindre fås i enhver prisklasse og er mere eller mindre kun afhængigt af det materiale der er anvendt samt de eventuelle ekstra funktioner i forhold til vinterbrug som surf ponchoen besidder. 

For en alsidig surf poncho der med fordel kan anvendes i de varmere temperaturer, ligger prisen fra omkring 200 kroner og op til 500-600 kroner. Hvis du ønsker en model der kan modstå mere vind og vejr samt koldere temperaturer, er det ikke unormalt at give omkring 600 kroner og op til omkring 1000 kr. 

3 tips til surf ponchoer

Tip 1: Vask din surf poncho ud fra anvisningerne

Der findes surf håndklæder i forskellige materialer, der kræver forskellig vedligeholdelse og rengøring og her er især de temperaturer produktet kan tåle i vaskemaskinen markant forskellig, ligesom at en surf poncho i microfiber, med stor sandsynlighed ikke kan tåle tørretumbler. Derfor er et rigtig godt tip, at kigge vaskeanvisningen inden du putter din surf poncho i vaskemaskinen. 

Tip 2: Brug din surf poncho mellem aktiviteter nær vandet

Husk at en surf poncho ikke kun agerer som klæde i forbindelse med omskiftning, men giver også en optimal beskyttelse i den tid, inden eller efter dine aktiviteter i vandet, hvor det både kan beskytte mod den eventuelt hårde sol, eller hvis der skulle være koldere temperaturer og vind. 

Tip 3: Ryst din sandfyldte surf poncho når den er tør

Hvis du anvender din surf poncho nær stranden, er det mere eller mindre umuligt at undgå, at der i materialet pludseligt befinder sig en hulens masse sand, der kan virke særligt besværligt at få ud igen og det bliver endda siddende ved en tur i maskinen. Det simple råd er ganske enkelt at lade din surf poncho tørre helt op, inden du ryster det grundigt. På denne måde vil du hurtigt og effektivt kunne fjerne mere eller mindre alle sandkorn fra materialerne.

Hvad siger undersøgelser om surf ponchoer?

Vi ved en masse om det syntetiske materiale microfiber, da det anvendes i flere og flere produkter, både til aktiviteter i det fri og friluftsliv, men også i hjemmet. Mikrofibre bliver ofte sammenlignet med traditionelle håndklæder i forhold til deres hårdhed og modstandsdygtighed, men især også i forhold til sugeevne samt tørretid. Vi ved fra en undersøgelse foretaget i 2018 at mikrofibre sammenlignet med traditionelle håndklæder af det naturlige bomuld, opnår den samme sugeevne, men vinder stærkt i forhold til tørretid. 

Derfor produceres en del surf håndklæder i et microfiber materiale , da der sammenholdt med de letvægtige egenskaber, lille pakkevolumen samt ekstrem hurtige tørretid, opnås effektive funktioner til en surf poncho.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken surf poncho er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste surf ponchoer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Surf ponchoerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en surf poncho?

Valget af surf poncho afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Investigating the Effects of Core Spun Yarns … – ResearchGate.” 20 jun.. 2018, https://www.researchgate.net/publication/325870641_Investigating_the_Effects_of_Core_Spun_Yarns_on_the_Quick-Dry_Property_of_Towels_FIBRES_TEXTILES_in_Eastern. Åbnet 8 maj. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj