Microfiber Håndklæde

Flerefarvede microfiber håndklæde

I denne artikel sættes der fokus på det hurtigttørrende microfiber håndklæde, der er det essentielle at have med, hvad end du skal en tur til stranden, på den lange vandretur eller blot ønsker et lille, let og effektivt håndklæde.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af microfiber håndklæder. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Microfiber Håndklæde Test: Top 5 Bedste Håndklæder

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Sea to Summit DryLite

Bedste microfiber håndklæde

Pris: 141 DKK

Vinderen i kategorien “bedste microfiber håndklæde” er Sea To Summit DryLite Towel. Med dette produkt får du et blødt, kompakt og hurtigtørrende håndklæde med en moderat vægt. Ligeledes kan håndklædet fås i flere størrelser.

Annonce

2. Treklife 160×80 cm

Bedste billige microfiber håndklæde

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige microfiber håndklæde” er Treklife 160×80 cm. Et håndklæde der består af et ultrablødt microfiber materiale og med en moderat vægt. Håndklædet er både antibakterielt, moderat absorberende samt hurtigtørrende.

Annonce

3. Watery Eco Nebraska

Bedste premium microfiber håndklæde

Pris: 285 DKK

Watery Nebraska Microfiber Håndklædet overgår forventningerne som Friluftsmagasinets valg til bedste premium microfiber håndklæde. Dette letvægts og ultra-absorberende håndklæde er en uundværlig følgesvend for enhver friluftsentusiast. Med sin bløde kvalitet og hurtigtørrende egenskaber, tilbyder det komfort og bekvemmelighed under alle forhold. Det kompakte design gør den let at pakke ned, og størrelsen er generøs, hvilket gør den velegnet til en bred vifte af udendørsaktiviteter. Det stilfulde blå design skuffer ej heller, når det kommer til æstetik på eventyret.

Annonce

4. Watery Eco Nebraska Familie

Bedste store microfiber håndklæde

Pris: 459 DKK

Waterys Family-Sized Microfiber Håndklæde er et uovertruffen valg, der har fortjent Friluftsmagasinets pris for bedste store microfiber håndklæde. Med dets generøse dimensioner giver det familien rig mulighed for at tørre sig efter en svømmetur i det fri. Håndklædets bløde og hurtigttørrende stof absorberer effektivt vand og er let at pakke sammen, gør det til et yderst praktisk tilbehør på enhver udflugt. Det karakteristiske mørkeblå design er både stilfuldt og praktisk, skjuler pletter og tørrer hurtigt i solen.

Annonce

5. Sea to Summit Pocket

Bedste letvægts microfiber håndklæde

Pris: 119 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts microfiber håndklæde” er Sea to Summit Pocket Towel™. Med bare 112 gram er dette håndklæde et at de absolut letteste på markedet og har samtidig en god sugeevne samt er ekstremt hurtigttørrende.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til microfiber håndklæde

Hvad er en et microfiber/hurtigtørrende/rejse håndklæde?

Et microfiber håndklæde er som navnet antyder et håndklæde bestående af microfibre der er lavet af et syntetisk materiale som polyester eller nylon eller en kombination af disse. Fælles for disse håndklæder er, at de er vandabsorberende med ekstremt hurtigtørrende egenskaber sammenlignet med traditionelle håndklæder. De både fylder og vejer meget lidt i tasken og kan således med fordel tages med i oppakningen som et uundværligt stykke udstyr til din næste tur.

Det kan yderligere med fordel tages med på stranden, i fitnesscenteret eller på campingturen. Alle former for microfibrer er af en størrelse mindre end ti micrometer, altså meget meget små mikroskopiske fibre. Disse kan have en forskellig struktur og opbygning samt være lavet af forskellige syntetiske materialer. Microfibrer anvendes til produktionen af utallige produkter, og kan derfor have forskellige egenskaber, men i forhold til håndklæder, stiller det store krav til absorberingsevnen samt den efterfølgende tørretid, og her har måden at forarbejde og splitte de syntetiske fibre en meget stor betydning.

Derudover er de fleste microfiber håndklæder, der er produceret med det formål at skulle anvendes i friluftslivet, påført en belægning af sølv-ioner, der har til evne at nedbryde de mikroorganismer der eventuelt måtte sætte sig på håndklædets overflade, hvilket betyder at dette ligeledes har en effektiv antibakteriel funktion.

I denne artikel beskrives nærmere de teknikker der gør sig gældende for produktionen af microfibrer, ligesom du her vil kunne få en gennemgang af materialevalget af rejsehåndklæder og blive klogere på, hvad dette har af betydning for håndklædets samlede egenskaber og funktion, sammenlignet med almindelige håndklæder, ligesom du får hjælp til at vælge det helt rette hurtigttørrende microfiber håndklæde / rejsehåndklæde der passer dine behov og dine aktiviteter i det fri. 

Grøn microfiber håndklæde

Hvorfor skal jeg købe et microfiber håndklæde?

En rejsehåndklæde af microfiber har en ekstrem let vægt med en meget lille pakkevolumen og besidder en yderst god evne til at absorbere væske, grundet konstruktionen af vævningen med de ultra tynde sprækkede mikroskopiske fibre. Disse fibre er ligeledes årsagen til, at et vådt microfiber håndklæde er væsentligt hurtigere tørt end et traditionelt håndklæde.

Mange microfiber håndklæder har en antibakteriel overflade, der betyder, at mikroorganismer nedbrydes ved kontakten med håndklædet, og dermed opstår der langt færre (hvis nogen) lugtgener samt et mindre behov for at skulle vaskes jævnligt i maskinen. Derfor er en microfiber håndklæde en fordel at have med i din oppakning hvis du bevæger dig i det fri og er på farten hvor vægten har betydning eller hvis du blot ønsker et alsidigt effektivt håndklæde i tasken der fylder minimalt og kan fås til en fordelagtig pris. 

Microfiber håndklæde vs. almindeligt håndklæde

Der er betydelige forskelle på et microfiber håndklæde og et almindeligt håndklæde og herunder kan du i grove træk se sammenligningen mellem de to typer af håndklæder. Vær dog opmærksom på, at der fra produkt til produkt i hver sin kategori, kan være en eller flere afvigelser.

Microfiberhåndklæde

Almindeligt håndklæde

Materiale (hovedbestanddelen)

Syntetisk

Naturmateriale

Struktur

Glat

Fyldig

Vægt

Lille 

Stor

Pak volumen

Lille 

Stor

Størrelse 

Varierende

Varierende

Absorberingsevne

Stor

Stor

Tørretid

Lille

Stor

Smudsafvisende

Ja

Nej

Antibakteriel

Oftest

Nej

Vask

40 grader

90 grader

Tørretumbling

Nej

Ja

De fleste traditionelle almindelige håndklæder er lavet af et naturlig materiale eller en blanding heraf. Yderligere er almindelige håndklæder tungere og har en større pakkevolumen end et microfiber håndklæde, men som oftest også er tyndere og af mindre dimensioner. Et håndklæde af microfiber af god kvalitet kan mere eller mindre matche komforten og blødheden som et almindeligt håndklæde af bomuld. 

Absorberingsevnen er nogenlunde den samme, men den markante forskel på et microfiber håndklæde og et almindeligt håndklæde er evnen til hurtigt at tørre, hvor det syntetiske microfiber håndklæde vinder overlegent i tørretid, hvilket er en kæmpe forskel når man er på farten.

Det er muligt at vaske et almindeligt håndklæde ved en høj temperatur, hvilket ikke gør sig gældende for et mikrofiber håndklæde. Så længe der er tale om et rejsehåndklæde med en antibakteriel belægning, har dette dog som regel ikke den store betydning, da denne egenskab betyder, at et microfiber håndklæde med en antibakteriel belægning, er uden de samme lugtgener mens det syntetiske materialevalg har en naturlig smudsafvisende funktion. Derfor har microfiberhåndklæder slet ikke behov for nær så mange vask i maskinen sammenlignet med et almindeligt håndklæde.

Helt overordnet er et håndklæde af microfibre bedre til at absorbere væske (sammenlignet med deres størrelse), hurtigere til at tørre, med en lavere vægt og bedre komprimerbar i ratio til vægten sammenlignet med et almindeligt håndklæde. 

Hvilket microfiber håndklæde skal jeg vælge?

Microfiber håndklæder minder utroligt meget om hinanden, men kan alligevel have forskellige egenskaber der er aktuel at tage med i sine overvejelserne i forhold til hvilket håndklæde det er det helt rette for dig, ud fra dine behov. 

Hvis vægt og den sammenpakkede volumen har stor betydning for dig, som hvis du eksempelvis skal på en længere vandretur og leder efter det perfekte håndklæde at have med i rygsækken, kan du med et microfiber håndklæde nemt finde den helt rigtige og optimale løsning. Hvis ikke dette er tilfældet, vil næsten hvert et rejsehåndklæde måske virke passende for dig, hvoraf valget er individuelt ud fra de personlige præferencer og hvilke funktioner du ønsker fra dit nye håndklæde.

Under afsnittet “valg af microfiber håndklæde” vil du kunne læse en detaljeret gennemgang af de forskellige egenskaber og hvilke forskelle der kan være mellem microfiber håndklæderne og hvad disse forskelle har af betydning. Med en bredere og mere dybdegående viden, har du et bedre grundlag for at vælge det helt rette håndklæde i microfibrer, ud fra dine prioriteringer og behov.

Kombinér microfiber håndklæde med andet friluftsudstyr

Hvis du ønsker et alsidigt brug af dit microfiber håndklæde på tur, kan du med fordel også anvende det som karklud samt viskestykke. 

På en længere tur med flere overnatninger kan du derfor med fordel supplere dit hurtigtørrende håndklæde med brugen af et sammenfoldeligt letvægts vaskebalje samt eventuelt små stykker af miljøvenlige plastik frie sæbetabs, der både findes i en udgave til opvasken, men som også findes i en udgave i form af miljøvenlig shampoo eller krops og håndsæbe. De fylder ingenting, og du kan med god samvittighed tage opvasken eller vaske håret i naturen i kombination med dit hurtigttørrende microfiber håndklæde.

Vedligeholdelse af microfiber håndklæde

Rengøring: De fleste microfiberhåndklæder af et syntetisk materiale tåler ikke en høj varme. Derfor bør du ikke vaske dette i vaskemaskinen ved en højere temperatur end 40 grader. Yderligere bør du heller ikke tørretumble dit microfiber produkt, da dette vil betyde, at håndklædet kan miste sin form samt bløde struktur. 

Efter vask bør du i stedet tørre din mikrofiberklud på en tørresnor og derefter ryste håndklædet, for at genskabe fibrenes fyldighed og struktur, ved at der igen kommer luft ind imellem fibrenes tætte vævning. 

Et rejsehåndklæde er grundet materialet naturligt smudsafvisende og behøver af denne årsag færre vask, sammenlignet med almindelige håndklæder. Hvis der alligevel skulle blive behov for det under din tur, kan du hurtigt rengøre dette, ved at vride håndklædet er par gange i rent vand. Efter en hurtig tørring er dette igen rent og klar til brug. 

Opbevaring: Mange microfiber håndklæder kommer med en dertilhørende opbevaringspose i en passende størrelse, lavet af mesh eller et andet åndbart materiale. Når håndklædet er tørt, kan det uden problemer opbevares i dette hylster og ellers bør det opbevares tørt, uden at være beliggende op ad en direkte varmekilde.

Valg af microfiber håndklæde

Har du bestemt dig for at anskaffe et hurtigttørrende microfiber håndklæde så kommer der her nogle overvejelser du kan gøre dig i valget af et passende produkt til dine behov. Til trods for at der er mange håndklæder der går under fornavnet “microfiber” er de nemlig stort set alle af forskellig kvalitet og med forskellige egenskaber, der er målrettet specifikke aktiviteter og særlige brug.

Når du skal udvælge det helt rette syntetiske microfiber håndklæde til dine behov, får du med garanti en lav vægt samt lav pakke fylde sammenlignet med et traditionelt håndklæde. I forhold til vægten er der dog enkelte afvigelser og denne hænger mange gange sammen med dimensionerne på håndklædet eller måden at materialet er forarbejdet eller vævet. Måden håndklædet er vævet, har betydning for smudsafvisningen samt de væskeabsorberende egenskaber, ligesom det har betydning for den komfortable følelse, når dette anvendes.

Til sidst er langt de fleste microfiberhåndklæder, tiltænkt et brug ved forskellige aktiviteter i friluftslivet og er derfor belagt med en antibakteriel overflade, der betyder at mikroorganismer ikke kan hæfte sig ved materialet. Dette betyder mindre lugtgener, færre grimme bakterier og et mindre behov for at skulle vaskes. Denne egenskab er derfor også vigtig at have med i sine overvejelser, især hvis man ønsker at anvende sit microfiber håndklæde flere dage i træk, uden mulighed for maskinvask.

Læs meget mere om de forskellige egenskaber, der kan have betydning for dit valg af microfiber håndklæde herunder; 

Materiale og effektivitet

Hurtigttørrende håndklæder kan som udgangspunkt bestå af de fleste typer af syntetisk materiale, vævet og konstrueret på forskellig vis.

Et microfiber håndklæde består af bitte små syntetiske fibre, der er spaltet til at være mere eller mindre mikroskopiske. For at denne spaltning effektivt kan lade sig gøre, er det nødvendigt at anvende en syntetisk materiale som er blandet af eksempelvis polyester og nylon, i forskellige forhold, afhængigt af hvilken funktion der ønskes. 

Spaltningen af microfibrene foregår ved forskellig teknologi og effektiviteten af denne, afgør hvor tynde fibre der dannes ud af det syntetiske materiale. Jo tyndere fibre, jo større et overfladeareal har disse sammenholdt med vægt og størrelse, og jo mindre microfibrene er, jo mere væske kan disse binde. En microfiber betegnes som en fiber der er mindre end 1 denier. Denier (D) er en måleenhed der beskriver et materiales fibres masse pr. længde. og 1D = en diameter på 10 mikrometer samt at 9 kilometer af denne fiber vejer 1 gram. 

Til trods for at et microfiber kun behøver at være 1D, så gør teknologien det muligt at spalte det syntetiske materiale, helt ned til under 0,3D, hvilket gør det betragteligt mere vandabsorberende grundet det markant øgede overfladeareal pr gram microfiber. 

Ikke alle producenter af microfiber håndklæder oplyser denier målene for deres produkter, og derfor kan det være svært at sammenligne kvaliteten af de forskellige håndklæder i forhold til absorberingsevnen og den hurtigttørrende effekt præcist, når du står i butikken, men jo mindre denier, jo mindre vejer produktet som regel.

Det er altså spaltningen af det syntetiske materiale der skaber den ultimative absorbering samt hurtigtørrende effekt, og derfor bør du kigge på materiale sammensætningen og vælge et håndklæde, der udelukkende består af de syntetiske spaltbare materialer, ligesom du med fordel kan sammenligne vægten på microfiber håndklæde for at afgøre effektiviteten (selvfølgelig med samtidig sammenligning af dimensionerne)

Langt de fleste mikrofiberhåndklæder af god kvalitet, designet tiltænkt en anvendelse af forskellige aktiviteter i friluftslivet, er med en polygiene belægning, der efter vævningen er tilført overfladen af produktet.

Polygien er en effektiv antibakteriel belægning bestående af sølv-jern, hvilket er sølvioner bundet op til en jernesalts opløsning. Sølvionernes overflade har en aktiv ion, der interagerer i en eventuel kontakt med mikroorganismer, hvoraf den ydre beskyttende membran på disse ødelægges og mikroorganismerne dør. 

Denne antibakterielle funktion mindskes ikke med tiden grundet jernets evne til at binde sig til microfibrene og microfiber håndklædet forbliver altså antibakterielt, uanset hvor meget du vasker eller anvender dit håndklæde. 

Størrelse

Størrelsen varierer for rejsehåndklæder af microfiber. Det fås fra små håndkluds-størrelser til store badelagner. For at sikre dig at du får den rigtige størrelse, er det nødvendigt at du gør dig det klart hvor og hvordan du vil anvende håndklædet. Vil du sidde på håndklædet på stranden, er der ingen fornøjelse ved at vælge et lille håndklæde på størrelse med en klud, men dette kan muligvis være en stor fordel hvis du skal på den lange vandretur, hvor absolut hvert et gram i rygsækken tæller.

Afhængigt af producenternes evne til at lave effektive håndklæder og blandt andet hvilke materialer der anvendes, kan der trods sammenlignelige størrelser være forskel i vægt og pakke fylde, hvilke også er faktorer der med fordel kan overvejes når du vælger størrelsen på dit nye hurtigttørrende håndklæde af microfiber. 

Her kommer en generel oversigt, der beskriver hvilke aktiviteter de forskellige størrelser af håndklæder er velegnet til. 

Small: Anvendes oftest som vaskeklude og er velegnede til aftørring med samme funktion som en karklud

Medium: Denne størrelse anvendes oftest til håndaftørring, men kan også klare opgaven som håndklæde, til trods for at dimensionerne ikke kan nå rundt om livet. 

Large: Velegnet som et lille badehåndklæde, der lige kan nå rundt om livet, og dække en mindre del af kroppen eller kan slås om håret. 

Extra Large: Denne størrelse er velegnet som et eksklusivt badehåndklæde, der kan dække det meste af kroppen og er ligeledes velegnet til en tur på stranden.

Bæmærk at nogle producenter angiver størrelse af deres microfiber håndklæder ud fra ovenstående betegnelser og der kan der være individuelle forskelle i dimensionerne. 

Volumen

Hvis pakkevolumen er en vigtig prioritering for dig, er et microfiber håndklæde først og fremmest det helt rigtige valg, da det kan pakkes sammen til mere eller mindre ingenting. 

Pakke volumen er en faktor der for mange er vigtigt, når der skal vælges et håndklæde der kan passe i rygsækken sammen med resten af oppakningen.

Når ens størrelser af letvægts microfiber håndklæder sammenlignes, er der meget lille forskel på pakkevolumen, men de fleste producenter angiver alligevel oftest størrelse på produktet når det er pakket sammen, ligesom der ved flere produkter medfølger et opbevaringshylster af passende størrelse, således at dit håndklæde ikke fylder mere end højest nødvendigt.

Hvis du ønsker et microfiber håndklæde med mindst mulig pakkevolumen, bør du vælge et håndklæde med en glat lukket vævning.

Vægt

En positiv fælles egenskab for håndklæder produceret af microfibre er deres generelle meget lave vægt. Her er de fleste håndklæder i en vægt under få hundrede gram. 

Vægten bør sammenlignes med dimensionerne på håndklædet. Jo mindre en dimension, jo lavere en vægt.

Hvis du har behov for at at tælle hvert et gram i din oppakning, kan mindre dimensioner betyde mindre vægt, hvor mindre håndklæder alligevel oftest kan klare helt den samme opgave i forhold til at absorbere vand og tørre hurtigt, som de større dimensioner. 

Jo bedre en kvalitet microfiber håndklædet består af i forhold til spaltningen af det syntetiske materiale, jo mindre vejer det samlede håndklæde sammenlignet med dimensionerne. Prisen bliver som oftest højere i takt med størrelsen af microfibrene bliver mindre. 

Absorberingsevne

Når man sammenligner absorberingsevnen af forskellige materialer, sammenholder man det med vægten (størrelsen) så et lille letvægtshåndklæde kan ikke helt sammenlignes i forhold til absorberingsevne, i forhold til et stort og tung frottehåndklæde lavet af eksempelvis bomuld. 

Når absorberingsevnen alligevel skal vurderes, undersøges evnen af de forskellige håndklæder i tilsvarende håndklæder med samme vægt. Her har konstruktionen af mikrofibrer en betydeligt bedre evne til at absorbere væske, sammenlignet med traditionelle håndklæder. Dette skyldes de spaltede fibre, hvor overfladearealet er samlet set er betydeligt større end fibrene i et ikke spaltet bomuldshåndklæde eksempelvis og har dermed mulighed for at binde mere væske til sig i forhold til vægten. Når man snakker absorberingsevne af microfiber håndklæder sammenlignet med almindelige håndklæder vil denne med sammenlignelige dimensioner (ligge arealet) være nogenlunde ens, til trods for at et mikrofiber håndklæde vejer markant mindre. 

Dog er det ikke kun produktets materiale der har betydning for evnen til at suge væske, men også materialets type af vævning. Microfiber håndklæder kan have en konstruktion med en lukket vævning samt en plysset vævning

En lukket vævning skaber et glat og fladt produkt, der er tyndt og fylder meget lidt sammenpakket. Denne type vævning betyder, at håndklædet er effektivt modstandsdygtigt overfor smuds og snavs, som hvis du eksempelvis skal anvende denne til en fedtet opvask. Det er den mest hurtigtørrende struktur men er dog ikke lige så effektiv til at suge væske som en plysset vævning 

Plysset vævning indeholder nogle længere tråde, hvilket gør microfiber håndklædet tykkere og blødere, uden at veje betydeligt mere. Pakkevolumen er derfor også større end mikrofiber håndklæder med en lukket vævning. Microfiber håndklæder med en plysset vævning kan suge mere væske, da det samlede overfladeareal er større, til trods for at dimensionerne måtte være ens, men er af denne årsag også en anelse længere tid om at tørre. 

Slidstyrke

Slidstyrken har stor betydning for et håndklæde der anvendes hyppigt, ligesom det har betydning for hvor mange vask et sådant kan holde til, inden det mister sin styrke. Et mikrofiber håndklæde er lavet af et syntetisk polyester materiale, der med de mikroskopiske fibre er følsom overfor høje temperaturer, og kan derfor dårligt tåle mange maskinvask og ikke ved en temperatur over 40 grader.

Heldigvis er et syntetisk håndklæde med en glat struktur smudsafvisende og oftest med færre lugtgener end et traditionelt håndklæde og behøver af denne årsag færre vask. Ligeledes besidder de fleste microfiber håndklæder beregnet til friluftslivet, en antibakteriel egenskab, der forhindrer mikroorganismer at kunne sidde på materialet. Dette har i sidste ende en betydning for slidstyrken og holdbarheden, da antibakterielle egenskaber samlet set har behov for færre vask i maskinen og dermed har en længere levetid. 

Derudover er et syntetisk materiale generelt meget slidstærkt og kan holde til at blive strukket, komprimeret samt at blive anvendt ofte, uden at dette har betydning for formen eller struktur og funktion. 

Funktioner

Et microfiber håndklæde kan selvfølgelig variere i kvaliteten, men er generelt set med den fælles funktion for dem alle, at de vejer ekstremt lidt, fylder minimalt og er yderst vandabsorberende samt sublimt hurtige til at tørre – dette er de ultimative egenskaber ved et microfiber håndklæde! 

Det syntetiske materiale kan være vævet forskelligt og dermed have forskellig blødhed og komfort samt egenskaber. Vævningen på et rejsehåndklæde af god kvalitet kan være med enten lukket eller plysset vævning. 

Den lukkede vævning skaber den mindst mulige pakke fylde men også den type der er mest modstandsdygtig over for fedt og snavs.

Den plyssede vævning skaber større blødhed og komfort og er et forsøg på at efterligne strukturen og følelsen fra de traditionelle frotterede bløde håndklæder. 

Antibakterielle funktioner: Microfiberhåndklæder designet til at blive anvendt i friluftslivet er i langt de største tilfælde pålagt en Polygiene belægning, der betyder at mikroorganismer samt uønskede bakterier ikke er levedygtige på overfladen af materialet. Dette er en særlig vigtig funktion at lægge mærke til, når du vælger et microfiber håndklæde og især hvis du skal på længere vandreture, og ikke har mulighed for at vaske undervejs. Et antibakterielt mikrofiber håndklæde kræver færre vask og er fri for lugtgener. 

Letvægt: Mere eller mindre alle syntetiske hurtigttørrende microfiberhåndklæder har en ekstrem lille vægt, sammenlignet med traditionelle håndklæder og hvis du sammenligner microfiber håndklædernes dimension, vil der være en meget lille forskel på vægten. Dog er microfiber håndklæder af god kvalitet, med en ekstrem effektiv spaltning af de syntetiske fibre, lettere i vægt end håndklæder produceret af fibre med en højere denier. 

Design og farver

Det kan være svært at væve mønstre ind i et produkt der udelukkende er produceret af microfibre, grundet deres meget lille størrelse. Dog er der enkelte producenter af rejsehåndklæder der netop specialiserer sig i dette. Oftest er håndklæderne dog i et ensfarvet design og gerne i mørke eller meget mættede farver. Dette er også en fordel i forhold til anvendelsen af håndklædet, der hurtigt kan se tilsnusket ud grundet plamager og pletter som følge af brug, hvis materialet alternativt var i en sart farve. 

Pris

Prisen på microfiberhåndklæder varierer som oftest som følge af produktets kvalitet og egenskaber. Et lille microfiber håndklæde kan tilkøbes til en pris fra cirka 50 kroner og prisen stiger i takt med kvalitet og dimensioner op til omtrent 300-400 kroner hvoraf de i den dyre ende næsten med garanti er med en antibakteriel belægning, hvilket har stor betydning for anvendelse og levetid af dit microfiber håndklæde og er langsigtet en god ide at betale lidt ekstra for. 

Skal du på vandretur eller ønsker du blot et teknisk letvægtigt hurtigtørrende håndklæde, er det bestemt en god investering til dine aktiviteter i det fri. 

Opsamling

Samlet set, er et microfiber håndklæde et perfekt stykke udstyr af erhverve sig. Både til at have med på din næste friluftstur, eller hvis du ønsker et alsidigt håndklæde at have med i træningscenteret, på stranden eller eksempelvis på camping. Med sin lave vægt og den lille pakkestørrelse, er der ganske enkelt ikke meget dårligt at sige om sådan et yderst hurtigttørrende og vel vandabsorberende håndklæde. 

Rejsehåndklæder findes i forskellige størrelser, kvalitet samt prisklasser, og for at du bedst muligt kan vælge det helt rette håndklæde i microfiber til dit behov, er det nødvendigt af gøre det klart hvor du ønsker at anvende dette og til hvad, og hvilke prioriteter du har for din oppakning. 

Den lange vandretur 

Behovet for et microfiber håndklæde er meget individuelt fra person til person, og derfor stiller det generelt set ikke de store krav til de forskellige funktioner og kvaliteter, der i stedet bør ses ud fra dine personlige præferencer og aktivitet.

Der hvor der er de mest generelle behov for funktionernes af et microfiber håndklæde, er ved den lange vandretur og her kommer forskellige prioriteringer der kan være en fordel at tage hensyn til på den lange vandretur. Det er ikke altid muligt at kunne opfylde alle prioriteringerne. Hvis dette er tilfældet bør du udvælge de prioriteringer der er allervigtigst for dig. 

Vægt: For flere har selv den mindste forskel i vægten den største betydning når de vælger udstyr. Hvis du skal vandre mange kilometer med din oppakning på ryggen, bør du kigge efter den letteste udgave af et microfiber håndklæde, lavet af de mindst mulige fibre. 

Volumen: Volumen når produktet er pakket sammen kan også have betydning i forhold til at kunne pakke microfiber håndklædet sammen og opbevare det hensigtsmæssigt i rygsækken. Her bør der du gå efter et håndklæde med en flad vævning, der betyder den mindst mulige pakke fylde. 

Antibakterielle egenskaber: Hvis du skal anvende dit microfiber håndklæde i flere dage, uden mulighed for at kunne vaske produktet i maskinen, bør du bestemt vælge et håndklæde med en antibakteriel egenskab og især når du bevæger dig i naturen, hvori der er en større variation af uønskede bakterier i omgivelserne. Således kan du uden bekymringer anvende dit microfiber håndklæde mange dage i træk, hvor du blot i ny og næ, efter behov, skal vride dit microfiber håndklæde godt og grundigt, efter det er gennemvædet i rent vand, inden det igen er rent og klar til brug. 

Smudsafvisning: Da den lange vandretur stiller krav til en mindst mulig pakkeliste (en mindst mulig vægt) er det oplagt at anvende dit microfiber håndklæde alsidigt. Også til opvasken samt de steder hvor der er behov for en våd klud. Derfor bør du vælge et microfiber håndklæde med en flad vævning i strukturen, hvoraf denne er størst mulig smudsafvisende. 

Størrelsen af dit håndklæde og dimensionerne deraf, hænger oftest sammen med vægten. Derfor kan det være nødvendigt at gå på kompromis med et stort håndklæde, for at kunne spare på vægten og i langt de fleste tilfælde, kan et lille håndklæde klare de helt samme opgaver som et stort.

5 tips til microfiber håndklæde

Tip 1: Hæng dit håndklæde udenpå tasken

Hvis du er på tur med din taske og anvender dit microfiber på farten, kan du med fordel hænge det udenpå tasken eller opbevare det i en dertil beregnet mesh lomme, for at undgå at dit øvrige udstyr bliver fugtigt og ligeledes sikre at dit håndklæde tørrer hurtigst muligt og er klar til brug ved næste stop. 

Tip 2: Tør ikke dit mikrofiber håndklæde i tørretumbleren

Microfiber håndklæder af et syntetisk materiale har sjældent gavn af en tur i tørretumbleren. Et god tip er derfor at tørre dette på en tørresnor i stedet, hvilket vil sikre at dit håndklæde holder sin form og funktionalitet. 

Tip 3: Tør ikke dit håndklæde foran bålet 

De tynde mikrofibrer er følsomme over for direkte varme. Selvom det er fristende, bør du derfor ikke hænge dette til tørre foran bålet. Det har en evne til at tørre selv i fugtige omgivelser og uden disponering for direkte varme vil det holde den absorberende funktion længere tid. 

Tip 4: Brug dit håndklæde til opvasken 

Et microfiber håndklæde er et alsidigt stykke udstyr og kan ligevel anvendes som viskestykke eller karklud såvel som badehåndklæde. Derfor er det ikke nødvendigt at medbringe en ekstra klud til opvasken, dette klarer et rejsehåndklæde mindst lige så godt. 

Tip 5: Ryst mikrofibrene på plads 

efter flere ganges brug, eller længere tids komprimering samt vask, er et godt tip at ryste dit microfiber håndklæde godt og grundigt, for at dele fibrene fra hinanden samt sikre luft mellem fibrene og dermed bevare de absorberende samt bløde egenskaber.

Microfiber håndklæde mærker

Flere producenter laver microfiber håndklæder, ikke kun anvendt til friluftsliv, men også mærker der producerer udstyr til både hverdag og sport. Her er der en kort beskrivelse af de mest kendte mærker der producerer microfiber / rejse-håndklæder. 

Sea To Summit

Sea To Summit er et yderst velkendt mærke, der udvikler produkter til enhver tænkelig aktivitet i friluftslivet. Firmaet er kendt for sin høje kvalitet og fokus på funktion og nytænkende løsninger og formår at frembringe alternativer til produkter i en en yderst letvægts udgave. Dette gør sig også gældende for deres produktion af microfiber håndklæder. Her får du gennemtænkt kvalitet i nøje udvalgte materialer og med smarte detaljer 

PackTowl

PackTowl er et firma der udelukkende har valgt at specialisere sig i microfiber håndklæder. De har kvalitets linjer med fokus på letvægt, komfort og endda også en udgave med smarte mønstre og flotte farver. Her får du kvalitet til en god pris. 

Yellowstone

Yellowstone tilbyder en stor variation af grej til friluftsentusiasten med en god kvalitet og til en yderst fornuftig pris. Deres microfiber håndklæder tilbydes i en mindre kollektion i et simpelt design med de nødvendige funktioner. 

Lifeventure

LifeVenture tilbyder en nøje gennemtænkt produktlinje af høj kvalitet og forsøger at skabe de mest komfortable produkter til friluft eventyren. Dette gælder også deres udvalg af microfiber håndklæder, hvor kvaliteten er blød og lækker, men samtidig med den optimale funktion.

Nordisk

Nordisk er et dansk firma, der specialiserer sig i de ypperste produkter til friluftslivet og har modtaget adskillige priser for deres eminente design. De står for høj kvalitet og yderst velovervejede materialer. De producerer ligeledes microfiber håndklæder til rejsen, og her prioriteres komfort og funktion over vægten, men med en slidstærk konstruktion, der er produceret til at vare et helt liv.

Hvad siger undersøgelser om microfiber håndklæde?

En undersøgelse fra 2010 havde til formål at undersøge hvilken effekt mikrofiberklude havde i forhold til den antibakterielle rengøring af de mest almindelige bakterier forekommende på et hospital. Her viste undersøgelsen tydeligt, at klude lavet af mikrofibre, overlegent havde den største effektivitet i forhold til at rengøre for bakterierne, sammenlignet med andre typer af klude. 

Håndklæder af polyesterfibre har en høj absorberingsevne, på samme vis som håndklæder vævet af et materiale bestående af bomuld. Dette understøtter en nylig undersøgelse, hvor absorberingsevnen samtidig sammenholdes med håndklædernes hurtighed at vaske og tørre. Her viste håndklæder bestående af 100% polyester, klart en nedsat vaske og tørre tid sammenlignet med bomuld, og på denne måde ligeledes er en fordel for miljøet.

Tørretiden af håndklæder af polyester bekræftes i en undersøgelse fra 2018 hvor denne samt blødhed, styrke samt vandabsorbering evnen sammenlignes med forskellige håndklæder lavet af forskellige materialer. Sammenligningen tog udgangspunkt i håndklæder produceret på samme vis, og den eneste forskel var polyesterens egenskab til hurtigere at tørre end de andre. Dermed kan det konkluderes, at materialerne ikke har den helt store betydning i forhold til absorberingsevne, blødhed samt styrke, så længe de er produceret ens, men at polyester har en hurtigere tørretid.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket microfiber håndklæde er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste microfiber håndklæder. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Håndklæderne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger microfiber håndklæde?

Valget af microfiber håndklæde afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Investigating the Effects of Core Spun Yarns … – ResearchGate.” 20 jun.. 2018, https://www.researchgate.net/publication/325870641_Investigating_the_Effects_of_Core_Spun_Yarns_on_the_Quick-Dry_Property_of_Towels_FIBRES_TEXTILES_in_Eastern. Åbnet 26 feb.. 2021.
  • “(PDF) THE COMPARISON OF QUICK DRYING … – ResearchGate.” 22 okt.. 2019, https://www.researchgate.net/publication/336719956_THE_COMPARISON_OF_QUICK_DRYING_CHARACTERISTICS_OF_LIGHT-WEIGHT_WARP_KNITTED_TOWELS. Åbnet 26 feb.. 2021.
  • “Evaluation of the decontamination efficacy of new … – ResearchGate.” 10 okt.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/41398386_Evaluation_of_the_decontamination_efficacy_of_new_and_reprocessed_microfiber_cleaning_cloth_compared_with_other_commonly_used_cleaning_cloths_in_the_hospital. Åbnet 26 feb.. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj