Outdoor jakke

Mand iført orange outdoor jakke

En god outdoor jakke, også kendt som friluftsjakke, er guld værd, da den yder dig god beskyttelse mod vind og vejr – hele året rundt. I denne artikel går vi på jagt efter de bedste, der findes på markedet lige nu.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af outdoor jakker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Outdoor Jakke Test: Top 5 Bedste Outdoor Jakker

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. RVRC Cyclone 3L Shell Jacket

Bedste outdoor jakke

Pris: 1.399 DKK

Revolution Race’s Cyclone 3L Shell Jacket skiller sig positivt ud som en robust og alsidig skaljakke. Med tre lag stof sikrer den både vand- og vindtæthed, mens dens åndbarhed tillader aktiv brug uden komforttab. Designet med hensyn til bevægelsesfrihed og med et væld af justerbare funktioner, er denne jakke klar til enhver udfordring i det fri. Præmieringen som ‘bedste outdoor jakke’ vidner om dens høje kvalitet og funktionalitet, og den moderne estetik gør den lige så anvendelig i bymiljøet.

Annonce

2. Revolution Race Typhoon

Bedste billige outdoor jakke

Pris: 979 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige outdoor jakke” er Revolution Race Typhoon. Jakken er let, fylder ingenting og kan uden problemer pakkes i rygsækken. Samtidig er den blød og behagelig at have på. Derfor er denne jakke skabt til både hverdag og vandreture.

Annonce

3. Revolution Race Cyclone 3L

Bedste premium outdoor jakke

Pris: 1.339 DKK

Revolution Race Cyclone 3L Shell Jacket er kåret til at være Friluftsmagasinets bedste premium outdoor jakke. Denne højtydende skaljakke kombinerer exceptionel åndbarhed og vandtæthed gennem sin avancerede Hypershell® Pro-membran. Jakken er udviklet med en tanke på bevægelsesfrihed og har strækbare paneler, som sikrer komfort, selv under de mest krævende aktiviteter. Det minimalistiske design med forseglet sømme og vandtætte lynlåse lader ikke vandet gennemtrænge, mens den justerbare hætte og ventilation under armene tillader brugeren at tilpasse jakken til skiftende vejrforhold.

Annonce

4. Fjällräven Keb Eco Shell

Bedste klimavenlige outdoor jakke

Pris: 3.464 DKK

Vinderen i kategorien “bedste klimavenlige outdoor jakke” er Fjällraven Keb Eco Shell, der er en klassisk vandtæt outdoor jakke, du kan tage på i alle typer vejrforhold. Jakken har et 3-lags vandtæt stof, som beskytter din ud, og som samtidig er åndbar. Lommernes placering er super komfortable.

Annonce

5. Haglöfs L.I.M. GTX® II Jacket

Bedste letvægts outdoor jakke

Pris: 1.597 DKK

L.I.M GTX II Jacket fra Haglöfs er en sand mester inden for letvægts outdoor jakker og har med rette vundet Friluftsmagasinets test-pris. Denne jakke byder på en exceptionel balance mellem lav vægt og optimal beskyttelse. GORE-TEX® teknologien sikrer fuld vejrresistens, mens den minimalistiske designfilosofi ikke kompromitterer på funktionaliteten. Med dens justerbare hætte og ergonomiske snit tilbyder den fremragende bevægelsesfrihed, hvilket gør den til en trofast ledsager på vandringen, på klatreturen eller på tværs af byens elementer.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til outdoor jakke

Hvad er en outdoor jakke?

En outdoor jakke, også kaldet friluftsjakke er – som navnet afslører – en type jakke, der er skabt til friluftsliv. Den består typisk af flere lag –  en ydre, “hård” skal med tapede syninger, der beskytter dig mod vind og nedbør og som derfor kan bruges til vandring, skitur, længerevarende ekspeditioner eller bare som alternativ til regnjakken. 

Mand der går i sne iført en outdoor jakke

Jakkens indre lag er belagt med en vandafvisende membran, enten Gore-tex eller en anden type membran, som holder vandet ude og samtidig lader din krop ånde. Du har sikkert oplevet, at din regnjakke nogle gange føles som en stramtsiddende løbetrøje, der efterfølgende lugter af grum gymnastiksal.

I outdoor jakkens indre lag sørger membranen for at transportere varm og fugt væk fra din krop, så din jakke ikke klæber sig til dig. Det indre lag består typisk af et blødt stof, der føles behageligt mod huden. Nogle outdoor jakker har også et indbygget fleecelag, der isolerer mod kulde. Derfor er en outdoor jakke en af de mest fleksible stykker udstyr, du kan have i garderoben. 

Hvor mange lag, en outdoor jakke har, kan variere. Her får du de tre mest udbredte typer.

2 lag

Friluftsjakker med to lag består af en ydre skal og en membran, der er sammensat. Derfor kan man ikke adskille de to dele fra hinanden. Der er typisk et netfór på indersiden til at transportere fugt og sved væk fra kroppen og til at beskytte membranen. De fleste regnjakker er opbygget med to lag. Friluftsjakker med to lag er ofte ikke så holdbare.

2,5 lag

Friluftsjakker med 2,5 lag er bygget op på samme måde som 2-lags jakker, men har ikke et indbygget netfór. I stedet er det inderste lag overfladebehandlet, så det beskytter membranen. Holdbarheden er typisk en smule bedre end 2-lags jakker.

3 lag

De mest holdbare outdoor jakker består af 3 lag: en ydre skal, en membran og et inderlag, typisk opbygget i fleecemateriale. Alle tre lag er sammensat, så de fremstår som en samlet jakke. Nogle 3-lags jakker har mulighed for at lyne det inderste lag ud af yderskallen. 3-lags jakker er de mest fleksible af slagsen, og du kan bruge dem stort set til alt, hele året rundt. Derfor er de typisk også dyrere end de førnævnte friluftsjakker.

Hvorfor skal jeg købe en outdoor jakke?

En outdoor jakke kan bruges hele året. Den holder dig tør i sommerhalvåret ligesom en regnjakke, men uden at du kommer til at kampsvede i den. Typisk er en outdoor jakke også mere slidstærk end en regnjakke. I vinterhalvåret kan du kombinere med et ekstra isolerende inderlag efter behov, og dermed spare den store, tunge vinterjakke.

Som du sikkert kan fornemme, er outdoor jakken ganske fleksibel. Den beskytter dig mod vind og vejr, og lader dig samtidig ånde. Du kan bruge denne type jakke på vandretur, på skiferie, til klatring eller som lækker hverdagsjakke. Den vil – i mange forskellige situationer – ikke svigte dig. Derfor skal du vælge en outdoor jakke.

Hvilken outdoor jakke skal jeg vælge?

En outdoor jakke er et stykke højteknologisk udstyr, der er specialdesignet til at holde dig tør og varm, når du udfører din foretrukne aktivitet. Derfor skal du vælge den outdoor jakke, der passer bedst til den eller de aktiviteter, du har tænkt dig at udføre med jakken på. Når du har overvejet, hvilke aktiviteter, og under hvilke vejrforhold, du skal udføre aktiviteterne, kan du bedre evaluere, hvilke slags materialer og funktioner, du har brug for. 

  • Skal din outdoor jakke være ekstra hårdfør og kunne tåle riv fra grene og buske? 
  • Skal den kunne blive ramt af gnister fra bålet uden at få et brændt et hul i stoffet? 
  • Skal den have mange lommer eller få? 
  • Hvor højt skal de sidde, så de ikke er i vejen for din rygsæg eller klatrebælte? 
  • Må den gerne være tung eller skal den være ultra komprimerbar?

Når du har gjort op med dig selv, hvad der er rigtigt for dig og dine behov, er du bedre i stand til at finde en friluftsjakke, der passer til netop dig.

Kombinér outdoor jakke med 3-lags-princippet

En outdoor jakke kan som nævnt anvendes hele året, men den er typisk ikke isoleret ligesom en vinterjakke og vil ikke hjælpe dig med at holde varmen, når frosten bider. Det er kun ganske få varianter af outdoor jakker, hvor inderlaget er lavet af isolerende fleecemateriale. Derfor skal du kombinere din jakke med den rigtige form for inderbeklædning, der vil virke som isolering mod kulden. Du får optimal glæde af din outdoor jakke, hvis du følger tre-lags-princippet, også kaldet lag-på-lag-princippet. 

Lag-på-lag-princippet

Lag-på-lag-princippet kort fortalt består af to til tre lag og kaldes derfor også 3-lags-princippet. Det inderste lag skal virke som et temperaturregulerende element. Det andet lag, mellemlaget, er det isolerende element, og det tredje element, yderlaget, skal beskytte mod vind og vejr.

Inderlag

Inderlaget er i direkte kontakt med din hud og skal derfor være temperaturregulerende og svedtransporterende. Inderlaget kan enten bestå af merinould eller en uldblanding, da uldmateriale er fantastisk til at temperaturregulere og transportere sved væk fra kroppen. Samtidig er uld let og lugtresistent, hvilket gør det oplagt som inderlag. Du skal dog være opmærksom på, at merinould er en blødere udgave af uld, som er lettere og ikke kradser mod huden som almindelig uld kan have en tendens til at gøre.

Syntetiske materialer

Du kan også vælge inderlag i kunststofmateriale, der ligesom merinould, er svedtransporterende og en smule mere slidstærkt. Inderlag i polyestermateriale tørrer også hurtigere end uld. Ulempen ved kunststof er, det ikke isolerer lige så effektivt som uld, når det bliver vådt. Samtidig er det ikke lugtresistent ligesom uld, så efter et par dage, kommer dit inderlag af kunststof til at lugte rigtig grimt. Du kan med fordel kombinere uld og kunststof, hvor du starter med kunststof som det inderste lag og putter uldlaget ovenpå.

Mellemlag

Mellemlaget fungerer også som isolering, og skal ligesom inderlaget være i stand til at isolere mod kulde og samtidig kunne transportere sved og fugt væk fra kroppen.

En god uldtrøje er det oplagte valg, men du kan fint bruge en varm trøje af kunststof. Er temperaturen langt under frysepunktet, kan du overveje et mellemlag i dun eller fiber. Det transporterer dog ikke varme og sved lige så godt som uld, og det skal du være opmærksom på. På vandreture i koldt klima er dun eller fiberlag oplagt som pausebeklædning til at holde på varmen, mens du sidder og får en snack.

Yderlag

Din outdoor jakke fungerer som det ydre lag og beskytter dig imod regn, sne og vind.

Vedligeholdelse af outdoor jakke

Din friluftsjakke kan hurtigt blive et af dine vigtigste stykker udstyr i garderoben på grund af jakkens mange muligheder. Derfor er det vigtigt, at du passer godt på den. Vask den jævnligt og husk at genimprægnere den, så du vedligeholder membranen.

Vask

Hvis du bruger din friluftsjakke jævnligt eller hver dag, skal du som udgangspunkt vaske din jakke hver anden måned for at vaske sved, snavs og skidt ud af membranen og på ydreskallen. Husk at bruge vaskemiddel uden enzymer, der er beregnet til friluftsjakker, da almindeligt vaskemiddel vil nedbryde membranen i din jakke.

Imprægnering

Din friluftsjakke er typisk behandlet med en vandskyende overfladebehandling, der får vandet til at prelle af. Over tid vil denne overfladebehandling blive slidt af. Når du kan mærke, at din jakke begynder at suge vand til sig, er det på tide at genimprægnere din jakke.

Sådan imprægnerer du din friluftsjakke

Først vasker du din jakke, så den er helt ren inden du imprægnerer den. Derefter sprøjter du imprægneringen på jakken. Tør overskydende væske af med en klud. Lad derefter imprægneringen tørre naturligt ind i materialet.

Når imprægneringen er tørret ind i din friluftsjakke, skal du aktivere den. Det kan du enten gøre ved at give din friluftsjakke en tur i tørretumbleren ved lav varme i en halv time eller bruge en føntørrer.

Valg af outdoor jakke

Typer

Outdoor jakker er bygget i enten 2, 2,5 eller 3 lag, alt afhængig af, hvilken kvalitet du ønsker og hvilken aktivitet, jakken skal bruges til. Men der findes forskellige udgaver af jakker, der enten er isoleret/ikke er isoleret. Endelig kan du også få friluftsjakker, hvor du kan lyne inderlaget ud af skallen, så du egentlig står med to jakker og endnu større fleksibilitet.

Outdoor jakke med isolering

Nogle outdoor jakker har et inderlag af isolerende materiale, typisk kunststofmateriale som fleece. Det sørger for at du er godt dækket ind, når vintersæsonen begynder. Ulempen ved den indbyggede isolering er, at du ikke får meget glæde af din jakke, når temperaturen stiger. Den er naturligvis ikke lige så åndbar som en uisoleret outdoor jakke, og derfor kan du hurtigt komme til at svede i jakken.

Outdoor jakke uden isolering

Den klassiske friluftsjakke er en skal, der beskytter dig mod vindstød og regnvejr. Samtidig sørger de inderste lag for at din krop kan ånde og transportere fugt og varme væk fra din krop, så du ikke bliver våd af sved. Det betyder, at den klassiske outdoor jakke er fleksibel og kan benyttes i alle sæsoner. Dog er den ikke isoleret, så for at holde varmen i vintersæsonen, bliver du nødt til at iklæde dig et isolerende inderlag inde under jakken.

Outdoor jakke med lag, du kan skille ad

Nogle outdoor jakker fås med et isolerende lag, som du kan lyne ud af din skaljakke. Derfor kan du lyne det isolerende lag ud, når den varme sæson nærmer sig, og lyne det tilbage igen, så din jakke er klar til vintersæsonen igen.

Aktivitet

Den aktivitet du dyrker har indflydelse på valget af din næste outdoor jakke. Det vil sige, at skal du bruge din jakke til bushcraft-aktiviteter, skal du kigge efter en jakke, der er lavet af holdbare materialer. Skal du bruge jakken til højintensive aktiviteter, bør du kigge på åndbarhed. Så alt afhængig af, hvad du skal bruge din jakke til, er der nogle overvejelser, du skal gøre dig.

Bushcraft

Bushcraft-aktiviteter er krævende, da det inkluderer gåture uden for stier, inde blandt grene og buske. Det indebærer ret tit også håndværksmæssige opgaver, hvor man arbejder med træ og bruger tid omkring et bål.

Alt dette stiller krav til din friluftsjakkes holdbarhed, åndbarhed og bevægelighed. Derfor skal du kigge efter kvalitetsmaterialer, der skal kunne tåle nogle tæsk. Og gerne af 3-lags-kvalitet, så du har noget at stå imod med, når vejret skifter. Kig gerne efter en jakke med praktiske dybe lommer, der er godt placeret, så du har et sted at ligge dit optændingsmateriale, kniv, kort, snor og alt det andet tilbehør, du slæber med dig.

Vandring

Friluftsjakken blev oprindeligt skabt til vandreturen, da man indså et behov for en jakke, der både var vandafvisende og åndbar på samme tid. For at vælge den mest optimale jakke til vandreturen, er der nogle ting, du skal holde øje med. For det første vil du gerne have lommer, der sidder lidt højere oppe, så du stadig kan komme til lommerne, når du har rygsæk og hoftebælte på.

Den skal helst være af en kraftig 3-lags-kvalitet, der både kan holde til turen gennem skoven, over fjeldet og ned af skrænterne. Din rygsæk kan sidde og gnide imod materialet. Derfor skal din jakke være lavet af hårdført materiale. Endelig skal det nævnes, at det skandinaviske klima er omskifteligt. Det kan hurtigt vende fra regnvejr til fuld solskin. Derfor skal din jakke kunne blive pakket væk let og heller ikke veje for meget.

Jagt

Under jagten vil du gerne kunne bevæge dig ubesværet og lydløst som muligt. Derfor skal du kigge efter en friluftsjakke, der er lydsvag, når du bevæger dig, og som farvemæssigt falder i med omgivelserne. Du bør også kigge på holdbarheden. Når du bevæger dig uden for stierne i skoven, kan du nemt komme til at støde ind i grene og buske.

Derfor skal din jakke have en kraftig ydre skal, sidde tæt til kroppen og have forstærkede sømme og syninger på både inderside og yderside. Endelig er det en god ide at kigge efter en model med tilstrækkelige mængder lommer, der giver plads til en kikkert, radio og andet jagtgrej.

Mountainbike

Skal du primært bruge din outdoor jakke som ydre lag til mountainbike turen, skal du kigge på jakkens åndbare og vandafvisende egenskaber. Vælg gerne en jakke med en rummelig hætte, du kan trække over cykelhjelmen. Det er også godt med ventilationslommer, du kan åbne op i siderne, så du kan slippe af med overskydende varme. 

Hverdag

Skal du bruge en outdoor jakke til hverdagsbrug eller som alternativ til regnjakken, som du nemt kan have med i tasken og hive frem, når regnbygerne kommer, så vil en 2-lags eller 2,5-lags jakke være et godt valg. Den er typisk billigere end de mere tekniske outdoor jakker. Du skal dog være opmærksom på, at holdbarheden er mindre på disse jakker.

Vejrforhold

En outdoor jakke er bygget til at blive brugt under de fleste vejrforhold i alle fire årstider. På grund af sit slidstærke ydermateriale, kan jakken bruges når det sner, regner, blæser og stormer. Membranen hjælper dig med ikke at svede i jakken, når solen bryder frem på sommerens fjeldtur. På grund af disse egenskaber, er outdoor jakken nok en af de mest alsidige former for friluftsudstyr, du kan have hængende i din garderobe.

Materialer

Skal

Yderskallen kan være lavet af forskellige typer materialer, som kan være vævet på forskellige måder. De mest anvendte materialer er enten nylon eller polyester. Nylonmateriale er stærkt og holdbart, og bliver brugt i mange typer outdoor beklædning på grund af sine egenskaber som god elasticitet og lange holdbarhed. Man bruger nylonmateriale i outdoor jakker til at forstærke udsatte områder på skuldre, underarme og bagpå jakken. 

Membran

Membranen sørger for at holde vandet fra at trænge ind i jakken, mens den tillader fugten at trænge ud af jakken. Forskellige membraner har forskellige vandsøjletryk og grader af åndbarhed.

Isolering

De fleste friluftsjakker er ikke isoleret, da deres opgave er at beskytte dig mod vind og regn, ikke mod kulde. Derfor skal du tænke 3-lags-princippet ind på de kolde dage ved selv at tilføje det inderste isolerede lag i enten uld eller kunststofmateriale. 

Foring

Nogle få typer friluftsjakker er foret med enten fleece eller anden form for kunststofmateriale, der tilbyder isolering. Men som udgangspunkt er friluftsjakker ikke foret med isolerende materialer, men tyndt stykke stof, der yder beskyttelse mod membranen. Nogle 2-lags-jakker er foret med netfór for at beskytte membranen. 2,5-lags jakker er der ofte en tynd film på indersiden af jakken for at beskytte membranen, mens 3-lags jakker har et stykke stof på indersiden, der er lamineret sammen med de to andre lag.

Funktioner

Der er nogle få vigtige funktioner, du skal kende til for bedre at være i stand til at vælge din næste friluftsjakke.

Hætte

Hættens funktion er at beskytte dit hoved mod vind og vand. Du kan vælge en hætte med eller uden skærm – som er en ekstra forlængelse af din hætte. Den er god i regnvejr, og nærmest uundværlig, hvis du er brillebærer. Du kan justere din hætte, så den følger dit hoveds bevægelser. Hvis du skal bruge en hjelm, er det vigtigt, at der er ekstra plads i din hætte og at det føles behageligt.

Vandsøjletryk

Vandsøjletrykket angiver, hvor meget tryk friluftsjakken kan klare, før vandet trænger igennem. Har dit friluftsgrej et vandsøjletryk på minimum 1.500mm, betyder det, at det er vandtæt. Vandsøjletrykket på friluftsjakker varierer imellem 5-10.000mm. 5.000mm holder let regn og sne ude, mens 10-15.000mm holder større mængder regn ude. Et vandsøjletryk på 10.000mm er nok til de flestes behov, men du kan sagtens finde jakker, der kan tåle et tryk på 20.000mm. 

Lynlåse

Lynlåse af høj kvalitet er en detalje, du vil sætte pris på. Gå efter lynlåse af det japanske mærke YKK. Bedre lynlåse fås ikke. Gode friluftsjakker kommer med to-vejs lynlåse, der gør det nemmere at åbne nedefra, hvis du skal af med ekstra varme – eller hvis du skal tisse i skoven.

Lommer

Lommer er gode og praktiske, men afhængig af dit formål, er der mulighed for at købe friluftsjakker med forskellige lommedesigns. Typisk er der to store lommer på hver sin side af jakken, mens nogle jakker har en stor lomme bagpå, der kan bruges som alternativ til en taske. Brystlommer er gode at have, især hvis de kommer med mesh-net, der holder styr på dine småting.

Størrelse

Når du er på udkig efter en friluftsjakke, skal du være sikker på, at den passer dig fuldstændig. Du skal have i baghovedet, at der gerne må være plads til et mellemlag og et inderlag under jakken. Når du kigger på størrelser, så husk, at de fleste producenter angiver standardstørrelser. Derfor kan du bruge denne størrelsesguide sammen med dine mål, som du kan finde ved hjælp af et målebånd.

Størrelsesguide for mænd

Størrelse

XS(46)

S(48)

M(50)

L(52)

XL(54)

XXL(56)

Bryst

82

90

98

106

114

122

Talje

69

77

85

93

101

109

Hofte

84

92

100

108

116

124

Benlængde alm.

80

82

84

86

88

90

Benlængde kort

75

77

79

81

83

85

Benlængde lang

85

87

89

91

93

95

Størrelsesguide for kvinder

Størrelse

32

34

36

38

40

42

44

46

Talje

64

68

72

76

80

84

89

94

Hofte

88

92

96

100

104

108

112

117

Benlængde alm.

76

77

78

79

80

81

82

83

Benlængde kort

71

72

73

74

75

76

77

78

Benlængde lang

81

82

83

84

85

86

87

87

Størrelsesguide for kvinder

Størrelse

XXS

XS

S

M

L

XL

XXL

Bryst

70

78

86

94

102

110

120

Talje

54

62

70

78

86

96

106

Hofte

78

86

94

102

110

118

128

Benlængde alm.

73

75

77

79

81

83

85

Benlængde kort

68

70

72

74

76

78

80

Benlængde lang

78

80

82

84

86

88

90

Fit

Hvordan jakken føles at have på, er ekstremt vigtig. Du skal huske på, at de fleste friluftsjakker kan tilpasses yderligere til din størrelse ved hjælp af snører og velcrobånd ved både hals, håndled, nede ved bunden og på hætten. Ved ærmerne skal du være sikker på, at dine handsker enten kan blive dækket af ærmerne eller kan blive dækket af handskerne. Nogle foretrækker også en længere bag, som de er i stand til at sidde på under turpausen.

Vægt

Friluftsjakker vejer mere, des flere funktioner, den har. For nogle er vægten vigtig. For eksempel, hvis du har brug for en friluftsjakke til vandreture i varmt eller subtropisk klima, på mountainbike-ture eller til fast-packing. For andre er øget holdbarhed mere vigtig, og vægten mindre vigtig.

Derfor skal du også gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig og hvad dit formål er. 

Design

Design varierer alt efter, hvilken producent du kigger på. Producenter som Fjällraven laver friluftsjakker i traditionelle design med høj fokus på funktionalitet, slidstærke materialer og tidsløst design, mens andre producenter som Arc’teryx er mere minimalistiske i design af deres jakker. I sidste ende er det din smag, der afgør, hvad der er rigtigt for dig.

Køn

Forskellen på friluftsjakker til mænd og kvinder er pasformen, hvor en kvindemodel har en facon med mere plads omkring brystregionen og en mere snæver talje, mens en herrejakke har en mere firkantet, regulær facon.

Pris

Hvor meget du er villig til at betale for din jakke, er op til dig selv. Priserne på friluftsjakker spænder fra lige under 1.000 kroner og helt op til 6.500 kroner. Som det er med de fleste ting her i livet, følger pris og kvalitet ad. Det gælder sig også for friluftsjakker. Jo længere tid du ønsker, at den skal holde, jo flere penge skal du betale. 2-lags friluftsjakker er en opgradering fra regnjakker og er blandt de billigste friluftsjakker, mens 3-lags-jakker er de mest holdbare og har flest funktioner – men er også de dyreste.

5 tips til outdoor jakke

Tip 1: Plej din outdoor jakke korrekt

Din outdoor jakke er som nævnt en af de mest alsidige stykker udstyr i din garderobe. Så husk at behandle den med kærlig pleje. For at opretholde den vigtige funktion, der sikrer både åndbarhed og vandafvisning, bør du sørge for at holde din outdoor jakke ren og imprægnere den jævnligt. Husk at vaske med enzymfrit vaskemiddel.

Efter hver tredje eller femte vask, er det en god ide at genimprægnere din outdoor jakke med enten en imprægneringsspray eller vaskemiddel med imprægnering. De produkter til vask og imprægnering af membraner i din outdoor jakke, som vi anbefaler, er Grangers og NIKWAX.

Tip 2: Find en pasform der duer

Udover, at du skal finde den jakke, der passer til dit formål, så skal den også have den helt rigtige pasform. Det er en smagssag, om du er til et tæt- eller løstsiddende design, men skal du bruge den til klatring eller cykeltur, hvor for meget stof kan være generende, skal du naturligvis gå efter det tætsiddende design. Det kan også være irriterende, hvis der er for meget overskydende stof omkring maveregionen. Det mærkes tydeligt, når du spænder hoftebæltet fra rygsækken på. 

Tip 3: Undervurdér ikke hætten

Når det regner, blæser eller sner, er hætten en supervigtig del af jakken. En hætte er vel bare en hætte, tænker du måske. Næh nej. Der er stor forskel på, om en hætte kan justeres til, så den sidder godt til hovedet – også når du drejer hovedet. På en god hætte bør du være i stand til at justere størrelsen i længden og i åbningen af hætten. Test gerne, om hætten passer til dit hoved inden du køber jakken.

Tip 4: Voks din outdoor jakke med bivoks

Ja, det er muligt at bruge bivoks som supplement til imprægning af din outdoor jakke. Du bør dog kun give din jakke voks på udsatte steder som skuldre, underarme og albue-området. Bivoks styrker de vandtætte egenskaber, men forsegler samtidig det område, det er smurt på, så åndbarheden svækkes.

Den mest kendte voks er Fjallrävens Grønlandsvoks, der er lavet af paraffin og bivoks. Oprindeligt er det designet til Fjallrävens beklædning, G-1000® -materialet, men kan naturligvis bruges til andre bomuldsmaterialer. Du gnider voksen ind i stoffet og smelter det efterfølgende ind i materialet ved et strygejern eller en hårtørrer ved moderat varme. Lad det tørre ind indtil materialet føles stift. Gentag gerne et par gange for at styrke effekten af voksen.

Tip 5: Hold øje med gode tilbud

En god outdoor jakke er som regel en god investering, du får glæde af i mange år frem. Men det er dog en af de lidt dyrere investeringer i friluftsgrej. Derfor kan de godt betale sig at holde øje med gode tilbud. Planlæg eventuelt frem i tid. Hvis du ved, at du skal vandre til sommer, så slå til på Black Friday eller til januar-udsalget. Du kan også holde øje med restlager-salg eller tilbudskampagner, da der ofte også er nogle penge at spare her, især på modeller, der er ved at udgå.

Outdoor jakke mærker

Haglöfs

Haglöfs historie går tilbage til starten af Første Verdenskrig i 1914, da Viktor Haglöf begyndte at sælge rygsække til de lokale skovarbejdere og landmænd i Dalarna i Midtsverige. I dag er producenten et internationalt anerkendt varemærke med stigende popularitet i Europa og Japan. Haglöfs outdoor jakker er især kendt for deres gode vandafvisende egenskaber.

Fjallraven

Den røde polarræv er blandt verdens mest genkendelige varemærker. Og navnet Fjallräven er vel med rette outdoor producenternes svar på Ikea. Siden Åke Nordin stiftede virksomheden i 1960 har Fjallrävens produkter været kendetegnet ved meget høj kvalitet, stor funktionalitet og innovation samt brug af bæredygtige materialer.

Mest kendt på verdensplan er rygsækken Fjallräven Kånken, der revolutionerede skoletasker i 1970’erne og nedbragte antallet af svenske skolebørn, der havde ondt i ryggen som følge af for tunge og for dårligt producerede skoletasker.

Helly Hansen

Norske Helly Hansen blev grundlagt helt tilbage i 1877 af Kaptajn Helly Juell Hansen. Med deres mere end 144 års erfaring, er Helly Hansen i dag både et velkendt og ikke mindst anerkendt mærke verden over. Deres konstante udvikling, nye teknologier og alsidige sortiment gør, at de er et af de mest foretrukne mærker, både blandt den almene befolkning og eliten.

Arc´Teryx

Arc’teryx blev grundlagt i 1989 i Canada af lokale klatrere. Her ligger hovedkvarteret stadig. Navnet og deres logo stammer fra den første dinosaur, som udviklede fjer og evnen til at flyve, Archaeopteryx Lithographica. I udviklingen af Arc’teryx’ produktsortiment, har de været inspireret af dinosaurens innovative egenskaber, og ønsker at skabe friluftsudstyr, som kan klare enhver vejrmæssig udfordring.

Deres produktsortiment indebærer skaljakker, isolerede jakker, bukser, shorts, fleecetrøjer, mellemlag, rygsække, klatreudstyr, sko og støvler samt diverse tilbehør.   

The North Face

The North Face blev grundlagt i 1966 af to bjergbestigningsnørder i San Francisco. I 1968 begyndte de at designe og udvikle deres eget mærke som hurtigt blev det førende mærke i USA til bl.a. bjergbestigning, snowboarding, skiløb og trekking. Deres produktsortiment inkluderer alt indenfor tøj og beklædning, herunder et bredt udvalg af jakker, fleecetrøjer, hættetrøjer, sweatre, t-shirts, bukser, tights, thermoundertøj, shorts, ski/snowboard bukser, vandresko/støvler, trail og løbesko, hverdagssko, rygsække samt et godt udvalg til børn.

Hvad siger undersøgelser om outdoor jakker?

Din jakke er måske ikke så grøn som det påstås

Indtil for et par år siden anvendte man kemikalier, heriblandt fluorocarbon til at gøre en outdoor jakke mere vandtæt.

Problemet med især fluorocarbon er, at det er miljøskadeligt og kan nemt sprede sig fra din jakke og ud i naturen. Hvert år finder man stigende mængder af det skadelige stof. Det har fået flere ledende producenter til at skifte til mere miljøvenlige alternativer. Men ifølge denne undersøgelse har det ikke været muligt at finde alternative kemikalier til at gøre en jakke modstandsdygtig over for pletter og olie – der bruger man stadig fluorocarbon.

Du bliver ikke hurtigere af at tage en iskold jakke på

I foråret 2003 udførte David John Bishop denne undersøgelse, hvor han bad 7 veltrænede hockeyspillere om at intervalløbe i en varm hal. Efter de havde udført deres træningsrutine, blev de iklædt en iskold jakke, der skulle køle dem ned. Forskeren vill undersøge effekten af nedkølingen. Konklusionen var, at nedkølingen ikke forbedrede den fysiske præstation. Men de syv hockeyspillere nød at blive kølet af.

Mænd køber sort, kvinder køber rødt

I Sydkorea undersøgte forskerne ved Pusan Universitet mænds og kvinders købevaner i forhold til outdoor jakker. Her konkluderede man, at begge køn var interesserede i jakkens funktionalitet, hvilken aktivitet, den skulle bruges til og hvilke materialer, den var produceret af. Da købet blev foretaget, afslørede undersøgelsen dog, at mændene sværgede til sorte jakker og kvinderne til røde jakker.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke outdoor jakker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste outdoor jakker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Outdoor jakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger outdoor jakke?

Valget af outdoor jakke afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “News > Environment > How ‘green’ is your … – University of Leeds.” 5 jul.. 2017, https://www.leeds.ac.uk/news/article/4073/how_green_is_your_waterproof_jacket. Åbnet 2 mar.. 2021.
  • “(PDF) Effect of wearing an ice cooling jacket on … – ResearchGate.” 11 sep.. 2020, https://www.researchgate.net/publication/10833316_Effect_of_wearing_an_ice_cooling_jacket_on_repeat_sprint_performance_in_warmhumid_conditions. Åbnet 2 mar.. 2021.
  • “아웃도어 재킷의 선호실태조사 및 디자인 프로토타입 … – Korea Science.” https://www.koreascience.or.kr/article/JAKO201111436237802.pdf. Åbnet 2 mar.. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj