Lagenpose

Pige i lagenpose

Hvis du er en af dem, der ikke kan kende forskel på en sovepose og lagenpose, eller bare er usikker på, om det nu også er alle pengene værd, så læs med her, hvor vi giver dig den ultimative guide til lagenposer, også kaldet liner.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med udstyrs- og friluftseksperter Anna Bregendahl og Anders Braun lavet en test af lagenposer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Lagenpose Test: Top 5 Bedste Lagenposer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Sea to Summit Reactor Extreme

Bedste lagenpose

Pris: 468 DKK

Sea to Summit Reactor Extreme er en god teknisk lagenpose til lave temperaturer. Med Thermolite® Pro-teknologi reflekteres kropsvarmen effektivt, og HeiQ-teknologien modvirker lugtgener. Stoffet er lavet af strikket materiale, som sikrer stræk og bevægelsesfrihed, så du kan sove komfortabelt. Derudover kan du justere åbninger og snøresystem efter temperaturen. Lagenposen kan øge soveposens varme med op til 15%, hvilket gør den egnet til kølige nætter. Den er kompakt og vejer kun 383 gram. Det gør den nem at tage med og beskytter samtidig din sovepose ved at forlænge dens levetid. Reactor Extreme er et pålideligt valg for dig, der ønsker ekstra varme og komfort i sovesystemet, samtidig med du mindsker behovet for hyppige vaske af soveposen.

Annonce

2. Treklife Mumie

Bedste billige lagenpose

Pris: 159 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige lagenpose” er Treklife Mumie. Lagenposen er ikke bare billig, men også ekstremt let. Mumie posen er perfekt til dig, der ønsker en alsidig liner, der primært beskytter din sovepose. Varmetilførsel ses som en sekundær ting.

Annonce

3. Carinthia Grizzly Fleece

Bedste premium lagenpose

Pris: 699 DKK

Carinthia Grizzly Fleece lagenposen er en førsteklasses løsning til dem, der søger ekstra komfort og varme under deres udendørs overnatninger. Denne lagenpose er fremstillet af højkvalitets fleece-materiale, som giver en blød og behagelig følelse mod huden. Produktets isolerende evner gør den ideel til brug i koldere klimaer, og den kan nemt anvendes både som en indvendig foring i en sovepose eller alene i varmere vejr. Med en lynlås, der løber hele vejen rundt, er det nemt at komme ind og ud af lagenposen, og den praktiske pakkestørrelse gør den let at transportere.

Annonce

4. LifeVenture Cotton Rectangular

Bedste åndbare lagenpose

Pris: 299 DKK

Lifeventure lagenposen imponerer med sin exceptionelle åndbarhed, hvilket gør den velegnet til både varme og kolde klimaer. Med en vægt på kun 418 g og fremstillet af et blødt polyester-mikrofiber materiale, sikrer lagenposen komfort og lethed på rejser og udflugter. Den leveres med en praktisk opbevaringspose, hvilket gør den nem at pakke og bringe med på farten. Ydermere byder den på antibakterielle egenskaber, som bidrager til bedre hygiejne og færre vask. Lifeventure lagenposen er altså et perfekt valg for dem, der ønsker en alsidig og kvalitetsdygtig løsning på rejsen.

Annonce

5. Treklife Fleece Junior

Bedste lagenpose til børn

Pris: 249 DKK

Lagenposen i fleece fra Junior er en glimrende ledsager for det eventyrlystne barn. Med en blød fleece-kvalitet sikrer den ekstra komfort og varme på køligere campingnætter. Størrelsen og designet er målrettet yngre brugere, hvilket betyder at dit barn kan føle sig tryg og omsluttet. Lagenposen vandt Friluftsmagasinets pris for bedste lagenpose til børn, en anerkendelse der understreger dens egenskaber og anvendelighed. Let at bruge og ideel til brug i sovepose eller som et let sommertæppe.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til lagenpose

Hvad er en lagenpose?

Lagenposer ligner til forveksling tynde soveposer, og er lige til at hoppe i. De fås i et hav af forskellige varianter, og vil være lavet i blandt andet fleece, bomuld, microfiber, merinould eller silke. Lineren er for det første med til at beskytte din elskede sovepose, og for det andet er den med til at give dig ekstra varme.

Dame i orange lagenpose

Lagenposen beskytter

Soveposer tåler ikke hyppig vask, og skal helst bare luftes. Har man været svedig i soveposen, eller medbragt sine beskidte støvler ind i “hulen”, kan man dog være nødsaget til at putte den en tur i vaskemaskinen. Som tommelfingerregel, vil en sovepose miste 1 grad hver gang den vaskes, og det er vigtigt at være opmærksom på, specielt hvis man opholder sig ude i de kolde måneder.

Ved soveposens temperatur refereres der altid til enten “comfort”, “comfort limit” eller “extreme”.

“Comfort” er komforttemperaturen, hvor man som kvinde, kan forvente at sove behageligt uden at vågne op og fryse, og her gør det samme sig gældende for mænd ved “comfort limit”. “Comfort” er altså “dame temperaturen” og “Comfort limit” er “herre temperaturen”. Det er vigtigt at påpege, at soveposens komforttemperatur er vejledende! Det er altså ikke ens betydning med, at du er sikret en varm og behagelig nattesøvn – her spiller mange faktorer ind. 

“Extreme” er den laveste temperatur, hvor man ved at opholde sig i soveposen, undgår at blive så underafkølet at man dør. Dog skal det siges, at man vil have en del forfrysninger, og ville have brug for en tur forbi skadestuen. Derfor kigger man næsten aldrig efter “extreme” temperaturen, men bruger “comfort” temperaturen som vejledning.

Hedder soveposen +2, kan man forvente at holde varmen, i soveposen, i +2 grader. Vælger man at vaske sin +2 sovepose 5 gange, så vil soveposens komforttemperatur nu ligge på +7, og det er væsentligt at notere sig, så man ikke får sig en voldsom overraskelse.

Men det er altså her, at lagenposen kommer ind i billedet, som en beskyttende faktor til din sovepose, for har du en liner i din sovepose, så kan lagenposen vaskes, så din sovepose slipper! Husk dog altid at hænge soveposen ud og lufte, når du kommer hjem fra tur – og trænger den altså bare til en vask, så er det ikke jordens undergang.

Kvinder, mænd og temperatur 

Grunden til, at man vælger at lave en komforttemperatur til henholdsvis mænd og kvinder, er ganske enkelt fordi, at vi ikke er fysiologisk ens. Kvinder har en tendens til at have mere fedt på kroppen end mænd, mens de fleste mænd vil have en højere muskelmasse.

Det er hverken opfundne teorier eller det rene gætværk – det er fakta. Mænd vil derfor have nemmere ved at holde varmen, da blodgennemstrømningen gennem muskelvævet genererer mere varme end ved fedtvæv. Selvfølgelig er der afvigelser, og nogle kvinder vil have en høj muskelmasse med en relativ lav fedtprocent, og samtidig vil der være mænd med en høj fedtprocent og knap så høj muskelmasse. Det er derfor vejledende temperaturer!

Ekstremtemperaturen er ens for mænd og kvinder, da kvinder har mere fedt rundt om organerne, der vil beskytte dem mod livstruende varmetab. Så selv om mænd generelt genererer mere varme end kvinder, så vil vores kroppe, i en overlevelses situation, klare sig på nogenlunde lige fod. 

Lagenposen varmer

Med en liner, kan man holde varmen bedre. Alt efter hvilken liner du vælger at købe, både af hensyn til størrelse og materiale, kan en liner give dig omkring 3-18 grader ekstra. Det siger måske sig selv, at flere lag, er med til at holde bedre på varmen. Men der vil altså også opstå et ekstra lag af varm luft, til at isolere. 

Hvorfor skal jeg købe en lagenpose?

Først og fremmest skal du købe en liner, hvis du vil være god ved din sovepose og ikke mindst dig selv. En liner er noget af det mest undervurderede, når det kommer til outdoor udstyr, og ikke nok med at det skåner din sovepose for sved, skidt og hvad der ellers måtte ryge med ned i den, så er den altså også med til at holde dig varm, og vil ofte være mere behagelig mod din hud, når du sveder. Der findes linere i forskellige materialer, så derfor skal du selvfølgelig vælge den liner, der matcher dine behov. 

Hvilken lagenpose skal jeg vælge?

Du skal kort og godt vælge den liner, der passer til dine behov.
Lav en liste over dine ønsker og behov, og så er du klar til at gå på jagt!

Kombinér lagenpose med andet friluftsudstyr

Det er oplagt at kombinere din liner med en sovepose eller oppustelig pude.

Oppustelige puder findes i mange størrelser, farver og faconer. Hvis du er på vandretur, så gå efter den lette og mest komprimerbare. Er en sovepose for varm, kan det anbefales at bruge sin liner alene, og her vil det være ideelt at kombinere den med en bivybag, eller et åndbart soveposeetui, der beskytter dig mod insekter og unødig fugt.

En bivybag er et vandtæt etui til din sovepose, som du kan lyne helt tæt, præcis som et lille enkeltmandstelt.

Måske vigtigst af alt, skal du anskaffe dig et ordentlig liggeunderlag, der isolerer mod kulden fra jorden. Du kan have en nok så god sovepose og liner, men hvis ikke du har et ordentligt liggeunderlag, kan det være svært at hamle op med kulden, da soveposen ikke isolerer, når du trykker den flad med din vægt. 

Vedligeholdelse af lagenpose

Vask

Du behøver ikke at vaske din liner, hver gang du har brugt den. Lugter din liner, eller er den beskidt, så vask den. Du kan sagtens vaske din liner i vaskemaskinen, og du  behøver ikke at endevende enhver friluftsforretning for at finde en helt specielt sæbe udviklet til lagenposer – den tåler almindeligt vaskemiddel.

Sørg altid for, at kigge på lagenposens vaskeanvisning inden vask, og følg denne. Der vil også være anvist om din liner kan tåle en tur i tørretumbleren, eller om den har bedst af at lufttørre.

En liner i silke skal vaskes på et skåneprogram uden skyllemiddel, da dette vil mindske stoffets ydeevne. Lagenposen kan puttes i et pudebetræk inden vask, så den undgår unødig skade.

Silke linere skal have lov til at lufttørre, da tørretumblingen vil udsætte lineren for unødvendig varme, der kan skade stoffet. 

Opbevaring

Lagenposen tager ikke skade af at blive opbevaret komprimeret, ligesom soveposer, når den ikke er med på tur. Du kan sagtens rulle din liner sammen, og opbevare den i opbevaringsposen der medfølger.

Grunden til at soveposen ikke har godt af dette, er fordi isoleringsmaterialet, hvad enten det er dun eller fibre, skal bevare sin luftige struktur. Dette sker ikke, når soveposen er krøllet sammen og komprimeret.

Når du er på tur, og har sovet i din liner, så er det en god idé at lufte den – ligesom med soveposen. Om natten, er det ikke utænkeligt, at vi kan udlede 0,5 liter væske i form af sved og fordampning fra huden, og din liner vil takke dig for at få lidt luft. Det behøver ikke at være i flere timer, men kan nemt gøres mens du forbereder og spiser morgenmaden.   

Valg af lagenpose

Når du skal vælge en liner, skal du gøre op med dig selv, hvad du har brug for.
Vil du have en let og komprimerbar liner? Skal det være en liner der holder dig ekstra varm? Eller noget helt tredje? 

Brug

Der er selvfølgelig mange forskellige lagenposer, der passer til forskelligt brug.
Materiale, tykkelse, form, vægt mm., er afgørende for, om den dækker netop dine behov. 

Lagenpose som sovepose

En liner kan sagtens bruges alene, og skal ikke nødvendigvis bruges sammen med en sovepose. Bruger man lagenposen som sovepose, vil det typisk være i tropiske lande, hvor temperaturen om natten er relativ høj. Det kunne også være på hostel, og andre steder, hvor du sover indendørs, og hvor en isoleret sovepose kan gå hen og blive for varm.

Silkeposen er utrolig let og behagelig at ligge i, og derudover vil det tynde materiale gøre dig gavn i de varme nætter. En liner i microfiber er også en forholdsvis let liner, der ovenikøbet er utrolig hurtigtørrende og nem at vaske, hvilket klart er en fordel når du er på tur. En liner i bomuld er ikke at foretrække i varmt, eller fugtigt klima, hvor du sveder meget. Bomuld suger fugt, og vil hurtigt blive træls at ligge i.

Et varmt inderlag

Har man brug for et ekstra isolerende lag til at holde sig varm, kan man vælge en fleece liner. Fleece er det varmeste materiale, og med en liner i fleece som inderlag, vil din sovepose føles betydeligt varmere.

En liner i merinould kan på mange måder både bruges som et varmere inderlag, da den giver en kraftigere varme ligesom fleece, men den kan også bruges alene. Merinoulden har nemlig mange fantastiske egenskaber såsom temperaturregulering og lugtressistens, så du undgår en våd og lugtende liner. Herudover vil merinoulden stadig isolere, selvom den bliver våd.   

Et beskyttende underlag

Enhver liner vil beskytte din sovepose mod skidt, snavs, sved og olie. Er man i tvivl om hvilken en man skal vælge, eller ønsker man udelukkende en liner for at beskytte sin sovepose, så er bomuldsposen det sikre valg. Bomulden giver, foruden beskyttelse, et par ekstra grader til soveposens komforttemperatur, og så fås næsten alle lagenposer i bomuld til en overkommelig pris. 

Vejrforhold

Vejrforholdene, der hvor du skal bruge lagenposen, har også betydning for valget.

I fugtigt vejr, eller i et miljø hvor du sveder meget, vil det være ideelt med en liner i silke. Bomuld suger fugt, og kan hurtigt blive “tung” og træls under sådanne forhold. Microfiber suger også fugt, men er til gengæld ekstremt hurtigtørrende, og kan hurtigt vaskes i en flod, håndvask eller på ethvert vaskeprogram.

I tørt til koldt vejr vil specielt fleece, merinould og bomuld egne sig godt. Er vejrforholdene ekstra kolde, vil en liner i fleece og uld gøre underværker, hvor en liner i bomuld er specielt god til at give dig et par ekstra grader til din soveposes komforttemperatur, uden at du vil få det for varmt. 

Materialer

Bomuld

En liner i bomuld er en billig, komfortabel og holdbar løsning. Bomuld er et stærkt materiale og går let i vaskemaskinen. Bomuld er også et tungt materiale, sammenlignet med silke og syntet, og er heller ikke lige så strækbart og åndbart.

Silke

Vælger du silke, vælger du uden tvivl luksus versionen. Silke er utroligt behageligt, og så har det en kølende effekt til de varme nætter. En anden fordel ved silke er vægten. Silke er utrolig let, og er til dig der ønsker at pakke så let som muligt. Ulempen ved silke er den høje pris, og så skal man være opmærksom ved vask af produktet.  

Fleece

Fleece er billigt, blødt og varmt. En liner i fleece vil uden tvivl give dig god komfort i soveposen, og holde dig varm. Ulempen ved fleece er, at det er tykt/tungt og ikke yderligere holdbart. 

Merinould

Vores allesammens mirakel, merinoulden, og dens ekstraordinære egenskaber, kender vi fra så mange andre outdoor produkter. Merinoulden er temperaturregulerende, hvilket vil sige, at har du det koldt, så varmer den, og har du det alt for varmt, lader den dig komme af med varmen. Desuden vil en liner i merinould generere varme, selv hvis den er våd, og så er merinould lugtfri – what’s not to like?!

Form

Hvordan lagenposen ser ud, har naturligvis også indflydelse på valget.
Formen har indflydelse på blandt andet varmeevne, rummelighed mv.

Rektangulær

En rektangulær liner giver dig god plads til bevægelse. Den er ikke kropsnær, som eksempelvis den mumieformede liner, og giver dig en fantastisk bevægelsesfrihed! Ekstra plads er lig med ekstra luft, så der vil altså gå mere tid med at varme den rektangulære liner op, sammenholdt med mumie-formen. Den rektangulære vil typisk også være lidt tungere, men er et godt valg til dig der vælger komfort over end vægt. 

Semi-rektangulær

Med en semi-rektangulær liner får du en liner, der er mere kropsnær end den rektangulære, men på samme tid får du også mere plads end i en liner med mumie-form. Den semi-rektangulære er god til dig der ønsker den lette og isolerende mumie-form, men i sidste ende synes, at der er lige lidt plads nok. Her får du altså det bedste fra begge lagenposer. 

Mumie

Den mumieformede liner er formet efter kroppen, og passer perfekt ned i mumiesoveposer, men kan sagtens bruges sammen med andre soveposer. 

Den er effektiv til kolde temperaturer, da den er kropsnær, og derfor reducerer luften i lagenposen. Herved isolerer den bedre, da du hurtigt vil være i stand til at varme den op, så du føler dig godt tilpas. Desuden er lagenposen kompakt, og vejer som regel ikke meget – perfekt til dig der tænker letvægt når du skal afsted. 

Firkantet

Den firkantede liner er firkantet, hvilket gør den både større og tungere end de andre. Den er ideel til dig med en dobbelt sovepose, eller dig, som ønsker fri bevægelse om natten uden begrænsninger. I bjerghytter eller på hostel, vil der typisk ligge et tæppe klar til dig, og her vil den være ideel at medbringe som eget sengetøj.  

Funktioner

Lagenposens vigtigste funktioner, er at beskytte din sovepose og holde dig varm. Derfor skal du finde en liner der passer til din sovepose, og/eller dine behov. 

Størrelse

Lagenposer varierer i størrelse. Størrelsen på lagenposen vil altid stå på posen, og vil oftest være angivet i længde x bredde. Hvis lagenposen måler 200 x 80, vil den altså være 200 cm. lang og 80 cm. bred. Find dine mål, og vælg en størrelse der passer til din højde og bredde (det bredeste sted, ofte fra skulder til skulder).

Du kan også gå ud fra din soveposes mål. Hvis din sovepose passer dig, vil lagenposen også, og derudover vil lagenposen passe i soveposen. Lagenposen må dog helst ikke være større end din sovepose, da dette vil komme til at genere dig. 

Størrelsesguide

MÆND

 

Person højde (cm)

Lagenpose længde (cm)

170 – 183

198

183 – 195

210

KVINDER

 

Person højde (cm)

Lagenpose længde (cm)

160 – 170

185

170 – 183

195

Fit

Hvilken liner der passer dig, kan kun DU vide. Hvis du er en frossenpind, og gerne hurtigt vil have varmen, når du kryber ned i din liner, så kan du med fordel vælge en mumieformet. Der findes også lagenposer med hætte, nogle du kan tilføje en hovedpude til og andre er med stræk.

Gå efter den form og de materialer der passer dig og dine behov bedst, og først her vil du finde det perfekte fit. På lagenposerne vil der altid stå hvilken form produktet har og hvilket materiale der er brugt. Herudover vil der stå mål og størrelse samt hvor mange ekstra grader den vil give dig. Ja, det er faktisk ret enkelt! 

Pris

De fleste lagenposer koster mellem 100 kroner og 800 kroner, så der er en liner til ethvert budget. Bomuld er klart det billigste valg, mens silke ligger i den dyre ende af prisskalaen. 

5 tips til lagenposer

Tip 1: Følg din mavefornemmelse

Når du skal købe en liner, så følg din mavefornemmelse! Du skal ikke se efter det der er “smart”, men det er er praktisk. Se på det som et værktøj, der skal dække dine behov. Det er altid de små ting, der kan ødelægge en ellers rigtig god tur, så sørg for at have udstyret i orden. 

Tip 2: Matchende poser

Hvis du har en fantastisk sovepose derhjemme, og nu skal ud og finde en liner til den, så er det en rigtig god idé, at købe en liner, der har samme form som din sovepose. Du kan sagtens bruge en mumieformet lagenpose i en rektangulær sovepose, og omvendt, men det er vigtigt at der ikke er overskydende stof fra lagenposen, der vulker og irriterer, i soveposen. Der må heller ikke være for meget plads og store luftrum, der skal varmes op.

Hvis du både mangler en sovepose og en liner, så kan du eventuelt kigge efter en sovepose, der kan hæfte lagenposen fast. Nogle producenter producerer i dag soveposer med små klips til at sætte din liner fast, og andre har decideret lavet lagenposer der passer til den specifikke sovepose. 

Tip 3: Brug den altid!

Lagenposen er ikke kun til campingture, teltture, hostel, bjerghytter og andre frilufts scenarier. Lagenposen kan bruges til ALT, OVERALT!

Skal man overnatte ved familiemedlemmer, venner eller veninder, så er lagenposen nem og ideel at have med som eget sengetøj! Lagenposen fylder intet i forhold til lagen, dyne- og pudebetræk, og så vejer den meget mindre. Hvis du alligevel skal sove indenfor, kan du nemt hoppe i lagenposen, og nøjes med et tæppe over dig.

Tip 4: Hold varmen i soveposen

Vi er med på, at det kan være koldt og ubehageligt at hoppe ned i soveposen – også selvom, at du har tilføjet en liner. Men drop nu alt det tøj! Det er DIN krop der skal varme soveposen op, og har du meget tøj på, så vil din sovepose være iskold resten af natten.

Dermed ikke sagt, at du slet ikke må have tøj på, bevares, et lille isolerende lag er altid godt. Et sæt svedtransporterende undertøj i uld gør underværker! Du kan eventuelt supplere med et par tørre sokker og en hat hvis det er rigtig koldt.

Det kræver energi at holde varmen, så husk at spise dig mæt inden du hopper ned i soveposen! En god idé er også, at få varmen, inden du lægger dig til rette.

Din sovepose, og liner, er som en termokande, der holder på din kropsvarme, og er du kold, allerede inden du hopper i poserne, så giver du dem altså ikke meget at arbejde med. 

Tip 5: Brug det rigtige underlag

Det rigtige underlag kan redde din nat! Selv en god sovepose, der får hjælp af en fantastisk liner, må nogen gange krybe til korset, hvis ikke underlaget isolerer tilstrækkeligt mod jordens kulde. Liggeunderlags evne til at isolerer, bliver målt i en såkaldt R-værdi.

Et liggeunderlag med en R-værdi mellem 3 og 4, er gode til forår, sommer og efterår. Skal du ligge ude i vintermånederne, eller er du bare en frossenpind, så anbefaler vi et liggeunderlag med en R-værdi på 4-7, og gerne i den høje ende af skalaen.

Lagenpose mærker

Sea to Summit

Sea to Summit startede i 1983 i Australien på baggrund af et lille udvalg af letvægtsudstyr. Siden har de videreudviklet og målrettet deres produktion, så de i dag levere topudstyr der præsterer, er lettere og klart til ethvert eventyr. 

Nordisk

I 1901 blev det dansk firma Nordisk Fjer grundlagt, der fokuserede på dyner, kviltede tæpper og puder. I 1967 blev Nordisk Freizeit i tyskland grundlagt, som et datterselskab til Nordisk Fjer. I 1991 blev brandnavnet ændret til Nordisk. Nordisk er et europæisk brand, men er nu udvidet ud over det europæiske kontinent, og du finder i dag Nordisk produkter i blandt andet Japan. 

Lifeventure

Lifeventure producerer Britisk-designede produkter, der hjælper dig med at få det bedste ud af livets eventyr. Alle produkter er nøje udviklet, og der er tænkt over hver en detalje.

Cocoon

Cocoon startede i 1989, og i dag er deres produkter solgt i mange lande verden over. Cocoons specialister og udviklere, sørger for at produkterne er specielt designede til at bære rejsende gennem enhver nat.

Western Mountaineering

For mere end 50 år siden, i Californien, gik 2 bjergbestigere sammen med en fælles vision, og i dag er det en dedikation til de fineste råmaterialer, flot design og hårdt arbejde der danner grundlaget hos Western Mountaineering.

Hvad siger undersøgelser om lagenposer?

Et studie dokumenteret i artiklen her viser, at det er fordelagtigt at have et åndbart etui omkring soveposen i frostvejr. Hvis etuiet ikke er åndbart, vil der over dage ophobe sig fugt i soveposen, som i sidste ende vil gå ind og ødelægge den.

Din liner er selvfølgelig med til at holde dig ekstra varm og tør, i tilfælde af, at soveposen bliver fugtig, men over tid, vil din liner også føles fugtig, hvis soveposen er det, og du vil have større chance for at blive underafkølet. Det er derfor rigtig fint ikke bare at supplere soveposen med en liner, men også et vandtæt og åndbart sovepose etui eller bivybag.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke lagenposer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste lagenposer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Lagenposerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger lagenpose?

Valget af lagenpose afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Moisture accumulation in sleeping bags at – 7 … – ResearchGate.” 20 feb. 2007, https://www.researchgate.net/publication/51366135_Moisture_accumulation_in_sleeping_bags_at_-_7C_and_-_20C_in_relation_to_cover_material_and_method_of_use. Åbnet 30 jan.. 2021.
Forfatter
Picture of Anna Bregendahl
Anna Bregendahl

Anna fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Til daglig arbejder hun for den lokale friluftsbutik. Arbejdet består i at guide og vejlede familien Danmark i friluftstøj og friluftsudstyr. Hun er derfor godt bekendt med diverse produkter, kollektioner og nyheder inden for friluftsverdenen. Når hun ikke skriver artikler for os eller vejleder i friluftsprodukter for butikken, bruger hun størstedelen af sin fritid på at være ude i naturen. Det er alt lige fra dagsture i let terræn til flerdages vandreture i svært terræn.

Picture of Anders Toft Braun
Anders Toft Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans spirende interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.