Lagenpose – Komplet test og købsguide

lagenpose

Artiklen indeholder reklamelinks.

En lagenpose er et glimrende supplement til soveposen. Den har mange forskellige funktioner heriblandt tilføje ekstra varme til ens sovepose, holde soveposen ren, gøre soveposen mere komfortabel at ligge i og bruge lagenposen som sovepose i varme temperaturer. Det er typisk vandrere, backpackere og rejsende som anvender lagenposer til hver sit formål. Lagenposer kommer i mange forskellige varianter fra et væld af mærker, men hvilken en passer bedst til dig?

Nedenfor afslører vi de 4 bedste lagenposer i 2019. For mere information så læs vores guide til at vælge den rette lagenpose eller se vores svar på de ofte stillede spørgsmål til lagenpose. Mangler du et par vandrestave? Så læs vores vandrestave test, hvori vi afslører de bedste vandrestave.

Lagenpose test

Sea to Summit Reactor

Sea to Summit Reactor

“Bedste allround lagenpose”

Pris: 399 kr.

En af de mest populære lagenposer i 2019 er denne Sea to Summit Reactor. En alsidig lagenpose som kan anvendes både i varmt og koldt vejr. Den er komfortabel, let, åndbar og lavet af en strækbar polyester kaldet THERMOLITE. Lagenposen fra Sea to Summit tilfører op til 8 grader varme til din sovepose, hvilket er det perfekte sweetspot til al slags brug. Den kan transformere din sommersovepose til en vintersovepose i et hug, men den kan også transformere din vintersovepose til en ekstrem varm sovepose. Det kan være en fordel, hvis du er meget kuldskær (har let ved at fryse). Derudover kan du bruge lagenposen alene som sovepose i varme temperaturer – f.eks. om sommeren. Der er derfor mange muligheder med denne her lagenpose.

Der medfølger en pakkepose, så du let kan transportere din lagenpose overalt uden at den tager voldsom meget plads i rygsækken. Lagenposen er mumieformet og passer bedst til mumieformet soveposer. Men den er stadig kompatibel med rektangulære soveposer. Den kan også maskinvaskes, som kun er et stort plus. Lagenposen kan fås i to forskellige størrelser: normal og large. Normal lagenposen har en længde på 210 cm og en vægt på 258 gram. Large lagenposen har en længde på 235 cm og vejer en smule mere.

Køb Sea to Summit Reactor


Artiklen forsætter under annoncen


Nordisk Cotton Inlet Mummy

Nordisk Cotton Inlet Mummy

“Bedste sommer lagenpose”

Pris: 159 kr.

Nordisk Cotton Inlet Mummy er en let, komfortabel, åndbar og holdbar lagenpose velegnet til sommerbrug. Lagenposen – fra det danske og verdensberømte friluftsmærke Nordisk – er oplagt til at sove i, i varmt vejr. Derudover er lagenposen idéel til dig, der gerne vil bruge den som inderlagen til soveposen, hvor den tilføjer op til 5 grader ekstra varme. Men den kan også anvendes til kølige nætter (forår, efterår eller vinter), hvor du har brug for et par ekstra grader varme. Som du nok allerede har gættet er lagenposen fra Nordisk den lavet af ren bomuld, hvilket øger komforten. Kort sagt er det en blød og lækker lagenpose, som tilføjer ekstra luksus til friluftsturen/vandreturen/rejsen.

Hvad angår lagenposens specifikationer, så har den en længde på 210 centimeter og vejer kun 295 gram. Den er designet til mumieformet soveposer, men kan også sagtens anvendes til rektangulære soveposer. Lagenposen kan foldes/samles sammen og puttes ned i den medfølgende firkantet pose, hvilket gør den meget transportabel, og den fylder derfor meget lidt i rygsækken. Den kan naturligvis maskinvaskes. Lagenposens eneste ulempe er, at den ikke er velegnet til vinterbrug.

Køb Nordisk Cotton Inlet Mummy

Sea to Summit Reactor Extreme

Sea to Summit Reactor Extreme

“Bedste vinter lagenpose”

Pris: 479 kr.

Sea to Summit Reactor Extreme er den absolut bedste vinter lagenpose. Sea to Summit er kendt for sine kvalitets-lagenposer, og det er også tilfældet for bestselleren Reactor Extreme. Lagenposen er en kraftig “varmegenerator”, som tilføjer op til 15 grader varme og holder dig dermed varm i koldt vejr. Den er lavet af THERMOLITE polyester, som er åndbart, let, blødt og ekstremt varmegenererende. I øvrigt er materialet strækbar, så der er plads til bevægelser. Der medfølger en opbevaringspose, så lagenposen er let transportabel. Lagenposen er designet til kolde temperaturer og steder, hvor kulde er en del af hverdagen. Lagenposen giver dig også mulighed for at anvende din sommersovepose i foråret, efteråret og vinteren. Sidst og ikke mindst kan du vælge at bruge den alene som sovepose om sommeren, hvis vejret ikke er for varmt.

Reactor Extreme er en mumieformet lagenpose af det såkaldte THERMOLITE materiale, hvilket er polyester. Selvom lagenposen er mumieformet, kan den stadig bruges til rektangulære soveposer. Standard modellen af Reactor Extreme vejer 399 gram og large modellen vejer 422 gram. Standard modellen har en længde på 210 centimeter og large modellen har en længde på 235 gram. Lagenposen tåler maskinvask.

Køb Sea to Summit Reactor Extreme

Frilufts Microfibre Blanket Liner

Frilufts Microfiber Blanket Liner

“Bedste lagenpose til rejsende”

Pris: 149 kr.

Frilufts Microfiber Blanket Liner er en super populær lagenpose til rejsende. Den er designet til rejsebrug og er et oplagt alternativ til dyne/sovepose på hostels. Men kan også bruges til vandreture eller camping. I øvrigt er lagenposen rektangulær/firkantet, hvilket resulterer i en yderst mærkbar komfort – alt dette til kun 149 kroner. Lagenposen er komfortabel at sove i, svedtransporterende, åndbar og hurtigtørrende.

Den er lavet af 100 % polyester og har en velcroåbning/lukning i toppen af lagenposen. Derudover er der et rum til en sovepude. Længden er på 220 cm og vægten er 224 gram. Det er en super billig lagenpose, som er et oplagt valg til dig, der ikke har et behov for den mest luksuriøse lagenpose til flere hundrede kroner.

Køb Frilufts Microfibre Blanket Liner

Lagenpose guide

For at vælge den rette lagenpose er det en god idé at sætte sig ind i tingene og gøre sig nogle overvejelser. Vejret er noget som spiller en afgørende rolle for valget af lagenpose. Og hvad med soveposen? Har du en sommer- eller vintersovepose? Det betyder også en hel del. Derudover bør du også kende til de forskellige typer af lagenposer – læs mere om alt dette herunder.

  • Vejr
  • Sovepose
  • Typer af lagenposer

Vejr

Som noget af det første, skal du finde ud af, hvordan vejret er det sted du skal bruge lagenposen. Grunden til det er, at vejret har en meget stor betydning for, hvilken lagenpose du skal vælge. Hvis vejret er koldt, skal du vælge en varm lagenpose. I koldt vejr giver det sig selv, at en lagenpose som tilfører meget varme (8 grader eller derover), er et oplagt valg. I varmt vejr anbefaler vi en lagenpose, som tilfører 8 grader eller derunder.

Med alt taget i betragtning er vejret ikke den eneste overvejelse. Du skal også vurdere om du er meget kuldskær (kommer let til at fryse) eller det modsatte. Derudover afhænger det af din sovepose, såfremt du skal bruge lagenposen til . Hvis du skal bruge lagenposen som en sovepose alene for sig, så skal du formentlig bruge den i varme temperaturer/rejser sydpå. Her anbefaler vi, at du vælger en lagenpose, som tilfører maksimalt 8 grader.

Det næste du skal tænke på og tage til eftertanke er, hvordan din sovepose er afhængig af valget af lagenpose.

Sovepose

Hvilken sovepose du har, spiller også en rolle i udvælgelsen af lagenpose. For selvom at vi før har nævnt, at en lagenpose, som tilfører 8 grader eller derunder er oplagt til varmt vejr, og en lagenpose som tilfører 8 grader eller derover er oplagt til koldt vejr – så er det ikke helt korrekt. Det afhænger af din sovepose. Hvis du f.eks. har en let sommersovepose, så vil en lagenpose som tilfører 15 grader være det idéelle valg, hvis du vil bruge sommersoveposen om vinteren/i koldt vejr. Og omvendt – hvis du er kuldskær og har en varm vintersovepose, så vil en lagenpose som tilfører 8 grader eller derunder være nok til at overvinde din kuldskær.

Der er derfor ikke noget entydigt svar, og det er derfor op til dig at finde ud af, hvor mange grader lagenposen skal tilføre. Men meget af det afhænger af vejr, sovepose og om du er kuldskær.

Typer af lagenposer

I dag findes der en lang række forskellige typer lagenposer som fås i forskellige former og tekstiler. Når det kommer til former er der hovedsageligt mumie og rektangulær. Hvad angår tekstiler findes der silke, bomuld, fleece/microfleece, syntetiske tekstiler og isolerende tekstiler.

Former

Mumie: en mumie-formet lagenpose er mere kompakt og formet efter kroppen. Den er designet til mumie-formet soveposer, men kan sagtens bruges til rektangulær-formet soveposer. Med en mumie-formet lagenpose har du mindre plads at gøre godt med. Du kan altså ikke bevæge din krop voldsomt meget. Derfor ligger man ofte på ryggen, når man sover i en mumie-formet lagenpose. En mumie-formet lagenpose er typisk mere effektiv i kolde temperaturer, fordi den er mere kompakt. Derfor skal der ikke særlig meget til, før lagenposen er varm. Mumie-formen øger isolationen ved at reducere luften omkring kroppen.

Rektangulær: en rektangulær-formet lagenpose er mindre kompakt og ikke formet efter kroppen. Den vejer som regel mere end en mumie-formet sovepose. Til gengæld har du mere plads til at bevæge dig i en rektangulær-formet lagenpose. En rektangulær-formet lagenpose passer godt til varme temperaturer, eftersom den er mindre effektiv i kolde temperaturer. Den større plads til bevægelse gør, at det tager længere tid at varme lagenposen op. Det er et oplagt valg til campister, som vægter komfort højere end vægt.

Tekstiler

Silke: en lagenpose i silke tilbyder åndbarhed, temperatur-regulering, lav vægt. Med temperatur-regulering mener vi, at er det varmt så køler silke, og er det koldt så varmer silke – en super smart egenskab. Nogle af silkens ulemper er mindre komfort end bomuld og prisen er høj.

Bomuld: en lagenpose i bomuld er den billigste og mest komfortabel løsning. Bomuld er et holdbart/slidstærkt materiale som går let i vaskemaskinen. Du kan derfor være sikker på, at en lagenpose i bomuld ikke går i stykker under en vask. Bomuld har de ulemper, at det ikke er en særlig åndbart og strækbar tekstil. Derudover er bomuld et tungt materiale sammenlignet med silke og syntetiske tekstiler.

Fleece og microfleece: en lagenpose i fleece er billig, varm, blød, fugtgivende og hurtigtørrende. Den store ulempe er, at fleece er et tykt/stort, tungt og på ingen måde åndbar.

Syntetisk: en lagenpose i syntetiske tekstiler kan fås til en lav pris. Derudover er tekstilen fugtgivende og åndbar, som er idéelt til varmt/fugtigt vejr. Tekstilen er også strækbar, let og hurtigtørrende. Ulemperne er, at komforten ikke er nær så høj som bomuld.

Isolation: en lagenpose i isolerende tekstiler tilfører ekstremt meget varme og er hurtigtørrende. Problemet ved isolerende tekstiler er den høje pris.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en lagenpose?

Kort fortalt er en lagenpose en meget tynd sovepose. Den kan anvendes på to forskellige måder. Den første måde er at bruge lagenposen til ens soveposen i form af ekstra varme, mere komfort eller holde soveposen ren. Det er typisk vandrere og backpackere som anvender lagenposen på denne her måde. Den anden måde folk bruger lagenposen på er som sovepose helt for sig selv. Det er ofte rejsende, som tager en lagenpose med sydpå som en let sovepose/dyne.

Hvorfor skal jeg købe en lagenpose?

Der kan være flere årsager til at købe en lagenpose. Hvis du er vandrer kan en lagenpose være et oplagt supplement til dit soveudstyr. Det kan f.eks. være, at du skal vandre i varmt vejr, men kun har en vintersovepose. I stedet for at bruge flere hundrede eller tusinde kroner på en sommersovepose, kan du købe en forholdsvis billig lagenpose. Det kan også være, at du skal vandre i koldt vejr og vil derfor have mulighed for at tilføre ekstra varme til soveposen. I sådan en situation kan en lagenpose klare ærterne.

Er du rejsende? Så er en lagenpose det ultimative alternativ til en sovepose/dyne, hvis du altså skal rejse i lande med varme temperaturer. På hostels kan du somme tider støde på “dårlige forhold” som vedrører sengelinned, her kommer lagenposen i spil!

Faktum er, at der er rigtig mange, som kan få gavn af en lagenpose. Ikke kun vandrere og rejsende, men også backpackere og campister.

Hvilken form skal jeg vælge?

I vores omfattende guide/købsguide fortalte vi lidt om de forskellige former: mumie og rektangulær.

En mumie-formet lagenpose er designet til mumie-formet soveposer. Det er typisk vandrere og backpackere, som vælger denne her form. Årsagen til det er, at mumie-formen er kompakt/fylder mindre og vejer mindre end rektangulær-formen.

En rektangulær-formet lagenpose er designet til rektangulær-formet soveposer. Her er campister en oplagt kundegruppe for, fordi de vægter komfort højere end vægt og kompakthed.

Hvordan sætter man lagenposen inden i soveposen?

Det er meget simpelt, og der findes forskellige måder. Jeg plejer at gøre det på følgende måde:

  1. Hop ned i lagenposen
  2. Træk soveposen over lagenposen

Det er bestemt den hurtigste måde at sætte lagenposen inden i soveposen.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *