Sovepose

Soveposer i forskellige størrelser

En god nats søvn er essentiel for at kunne nyde friluftslivet dag efter dag. Følelsen af at vågne op og føle sig udhvilet og klar til nye eventyr er uvurderlig. Derfor bør du vælge din sovepose med omhu.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mads Lundborg lavet en test af soveposer. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Sovepose Test: Top 5 Bedste Soveposer

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Robens Glacier II

Bedste sovepose

Pris: 853 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sovepose” er Robens Glacier II. Det er en helårs-sovepose, vægten er lav, den er udstyret med et vandafvisende og riv/slidstærkt materiale og så har den også lommer og løkker til ophængning. Soveposen er en god allrounder, som de fleste kan stille sig tilfreds med.

Annonce

2. Treklife Compact

Bedste billige sovepose

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige sovepose” er Treklife Compact. Det er en 3-sæsons sovepose, så du kan bruge den forår, sommer og efterår (og vinter hvis du medbringer en lagenpose, tæppe el.lign.). Et godt valg til dig der ikke behøver alverdens funktioner.

Annonce

3. Therm-A-Rest Saros™ 20F/-6C

Bedste premium sovepose

Pris: 1.889 DKK

Therm-a-Rests Saros 20F/-6C Regular sovepose har med rette modtaget Friluftsmagasinets test-pris for bedste premium sovepose. Denne sovepose kombinerer varmeeffektivitet og komfort, hvilket gør den til det ideelle valg for tre-sæsons udflugter. Med en temperaturrating på -6 grader Celsius og EraLoft™ syntetisk isolering, tilbyder Saros en pålidelig og konstant varmeydelse under fugtige forhold. Den adaptive passform og det strækbar fodkammer øger komforten og tilpasningsevnen til brugeren. Soveposens kvalitetsmaterialer og gennemtænkte design indikerer en høj standard og funktionalitet i forskellige udendørsscenarier.

Annonce

4. Nordisk Passion One

Bedste sommer sovepose

Pris: 2.474 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sommer sovepose” er Y by Nordisk Passion One. Dansk-Tyske Nordisk Passion One er verdens letteste sovepose med en vægt på 275 g. Posen er polstret med dun, udstyret med en regulerbar og formbar hætte og pakkepose af mikrofibernylon. Til dig der er på udkig efter en let sommer pose.

Annonce

5. Sea to Summit Traverse™ TvIII Regular

Bedste vinter sovepose

Pris: 1.816 DKK

Sea to Summit’s Traverse TvIII Regular sovepose er Friluftsmagasinets valg for bedste vinter sovepose, og det er ikke uden grund. Denne premium sovepose imponerer med sin varme Free-Flow Ultra-Dry Down fyld, som holder dig varm ned til -10°C, og dens THERMOLITE® isolering forbedrer ydeevnen betydeligt. Designet med en bred mummy facon, giver den god bevægelsesfrihed, mens Vertical Chest baffles sikrer at isoleringen forbliver jævnt fordelt. Med sine alsidige lynlåse kan soveposen omdannes til et tæppe på varmere nætter, øgende praktikaliteten for outdoor-entusiasten.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til sovepose

Hvad er en sovepose?

Soveposen er ikke en ny opfindelse. I tusinder af år har mennesket haft brug for at holde varmen om natten. Oprindeligt bestod posen af dyreskind, som man svøbte sig i og brugte som afskærmning mod kulden.

I slutningen af 1800-tallet begyndte man at sy tæpper sammen og proppe dun i for at gøre dem tykkere og varmere. Herfra er udviklingen gået helt frem til i dag, hvor der nu findes et væld af poser med mange forskellige materialer, funktioner og kvaliteter.    

Men posens formål er stadig den samme som for 1000 år siden. En poses formål er at holde dig varm og beskytte dig mod kulden fra luften, når du sover i f.eks. telt, shelter, bivuak, snehule, under åben himmel mm.

Miljøet udenfor kan variere rigtig meget afhængig af geografisk placering, vind, temperatur, antal højdemeter, årstid mm. Derudover har vi alle en krop med forskellige præferencer og krav til størrelse. Kravene til posen bliver desuden påvirket af, hvilken aktivitet vi udfører.

Med så mange variabler og krav til vores pose er det vigtigt at have et grundlæggende kendskab til, hvad du bør kigge efter, når du står og skal vælge en ny pose. I denne artikel bliver du klogere på, hvilke overvejelser du bør gøre dig ift. materialevalg, størrelse, type og vægt.   

Mand med sovepose

Hvorfor skal jeg købe en sovepose?

Når du skal væk fra din seng og ud og sove i naturen, har du brug for noget, der kan holde dig varm om natten. Din dyne er i mange tilfælde for stor og besværlig at medbringe. En pose er en form for dyne, som er pakket meget kompakt sammen og derfor nemmere at transportere. Derudover kan du købe poser beregnet til mange forskellige formål i modsætning til din dyne, som primært er lavet til at bruge indendørs ved stuetemperatur. 

Hvilken sovepose skal jeg vælge?

Når du står og skal vælge din fremtidige pose, er der en række ting at tænke over. Dine valg skal selvfølgelig passe til dit behov. Her er nogle af de væsentligste aspekter at overveje. Først og fremmest skal du overveje, hvor varm posen skal være. Nogle har det bedst med meget varme og nogle har det bedst, hvis det er lidt køligere. Derudover afhænger varmen selvfølgelig af, hvornår på året du skal bruge posen og i hvilket klima. 

En anden ting at overveje er vægten og pakkevolumen. Ved nogle aktiviteter har du mulighed for at have en tungere pose med end ved andre.

Er du f.eks. ude og vandre er det ikke sikkert, at du gider slæbe rundt på en pose som vejer to kilo og fylder halvdelen af din rygsæk, men er du i bil, har vægten en mindre betydning. En tredje ting at overveje er, hvilket materiale du ønsker posen skal være lavet af. Der er flere forskellige muligheder både til yderstoffet og fyldet i posen. 

En fjerde ting du kan overveje er pasformen. Pasformen kan have en betydning for din komfort og er derfor også et vigtigt element i beslutningsprocessen. En femte og sidste ting er selvfølgelig prisen, som kan variere meget alt efter, hvilke krav posen skal opfylde.  

Kombinér sovepose med andet friluftsudstyr

Lagenpose

Når du har investeret i en ny sovepose, vil du selvfølgelig også gerne passe ekstra godt på posen. En af de ting du kan købe for et ret beskedent beløb er en lagenpose, som i princippet fungerer ligesom et lagen på din seng derhjemme.

Det er en tynd stofpose, som du lægger dig ned i inde i posen. Lagenposen gør, at fedt, snavs og sved fra din krop sætter sig i lagenposen i stedet for i posen. Lagenposen kan så vaskes, når du kommer hjem, og på den måde skåner du posen. Udover at tage imod sved og snavs fungerer lagenposen også som et ekstra isolerende lag på kolde dage og hjælper dig dermed med at holde varmen. 

Hovedpude

Hvis du er typen, der ikke kan sove uden en hovedpude, kan du købe en oppustelig hovedpude og tage med dig på tur. En oppustelig hovedpude vejer minimalt og fylder heller ikke ret meget at have med, men den kan gøre en verden til forskel for din nattesøvn og dermed oplevelsen af friluftslivet. 

Liggeunderlag

Posens formål er at beskytte dig mod kulden fra luften. Men faktisk kommer størstedelen af kulden fra jorden. Derfor er det vigtigt, at du også medbringer et liggeunderlag, som passer til det miljø du begiver dig ud i. 

Tøj i soveposen

Hvis temperaturen er lidt lav ift. din poses komforttemperatur, kan du med fordel tage et sæt uldundertøj på, når du kryber ned i posen. Uldundertøj isolerer godt og hjælper dig med at holde varmen. Hvis det er rigtig koldt, kan du også tage en hue på, når kryber til køjs. Størstedelen af vores varme forsvinder fra hovedet, og ved at isolere hovedet holder du også bedre på varmen. 

Anden brug af soveposen

Sover du et sted, hvor det bliver koldt om natten, er noget af det værste at vågne dejlig varm og veludhvilet for derefter at skulle tage dit kolde tøj på. For at undgå dette, kan du lægge det tøj som du skal have på den næste dag ned i fodenden af posen. Næste dag når du vågner, er dit tøj dejlig varmt fra varmen i posen. 

Vedligeholdelse af sovepose

For at din sovepose skal beholde sine gode egenskaber, skal du selvfølgelig passe godt på den. En pose bør ikke vaskes for ofte. Ved regelmæssig brug er en god tommelfingerregel, at den vaskes én gang pr. sæson. Dette afhænger selvfølgelig af, hvor medtaget posen er efter en tur, men er den kun lidt snavset eller lugter af bål, er det rigeligt at lade den “lufte” udenfor en dags tid. Er det tid til vask afhænger fremgangsmåden af, hvilken type pose du har. Typisk er der to typer, som vi vil fokusere på her.

Fibersoveposen

En fibersovepose kan som regel vaskes ved 30 grader ved brug af et skånsomt vaskemiddel. For en sikkerheds skyld bør du altid læse indlægssedlen i din pose før du vasker den. Tørringen kan både foregå ved lufttørring og i tørretumbler, hvis det er nævnt på vaskeanvisningen. Tørretumbler du posen, er det en god ide at putte et par vaskekugler eller tennisbolde med i tørretumbleren, da disse bidrager til at fordele fibrene jævnt. Lufttørrer du din pose, kan du med fordel banke lidt på den med jævne mellemrum for at fordele fibrene jævnt. 

Dunsoveposen

Ved vask af en dunsovepose bør du være lidt mere omhyggelig. Først og fremmest bør den ikke vaskes ved over 20 grader. Du bør vælge et skånsomt vaskeprogram med vaskemiddel beregnet til dun. Sørg for, at du starter med få centrifugeringer og gradvist øger antallet af centrifugeringer. Dette hjælper med at passe på dunene, så de ikke knækker. Når du skal tørre din dunsovepose, får du det bedst resultat ved at tørre den i en tørretumbler ved lav varme med et par vaskekugler eller tennisbolde for at fordele dunene jævnt. Sørg desuden for, at du ikke har andet tøj i tørretumbleren sammen med posen. Jo mere plads posen har i tørretumbleren, jo bedre resultat får du. 

Opbevaring af din sovepose

Når du opbevarer din pose derhjemme, bør posen enten ligge løst eller hænge i et skab for ikke at presse dunene/fibrene mere end højst nødvendigt. Alternativt kan du opbevare din sovepose i en større pose eller en kanotønde. Du kan sagtens opbevare din sovepose i garagen eller på loftet, så længe du sørger for at den ikke får fugt. 

Når du pakker din pose sammen ude på turen, bør du ikke rulle den og derefter lægge den ned i sin pakkepose. Derimod bør du bare proppe din pose ned i pakkeposen. Dette sikrer, at dunene/fibrene ikke bliver foldet og trykket sammen på den samme måde hver gang, og dermed holder du liv i posens isoleringsevne i længere tid.  

Reparation af soveposen

Skulle du være så uheldig at få revet hul på yderstoffet af din pose, så kan du købe en lap, som er beregnet til at lappe polyester. Nemt og effektivt.

Valg af sovepose

Typer

Overordnet findes der tre typer af soveposer som vi vil fokusere på i denne artikel. Poserne er kategoriseret som sommersovepose, 3-sæson pose og vintersovepose. Men hvad er forskellen egentlig og hvilken passer til netop dit behov? Læs med og bliv klogere på de tre varianter.

Sommersovepose

En sommersovepose har som regel en komforttemperatur på omkring 15-16 grader og derover. Posen er let og fylder ikke ret meget pga. mindre isolering. Denne type pose henvender sig primært til overnatning under varme himmelstrøg, og er en ideel pose til vandring om sommeren.

De fleste sommersoveposer kan lynes helt op, så man kan bruge den som tæppe i stedet for pose, eller så man kan lufte, da luftfugtigheden er højere i sommermånederne. Der er som regel ikke en hætte på disse poser, da hættens formål er at skabe isolation omkring hovedet, hvilket ikke er nødvendigt om sommeren.

En sommersovepose kan sagtens bruges selvom temperaturen er lavere end komforttemperaturen. Her skal du så bare overveje, hvordan dit eget komfortniveau er. Kan du godt lide, at du har det lidt køligt, når du skal sove eller skal du helst have det varmt. Det kan være individuelt. Hvis du bruger posen i temperaturer under komforttemperaturen, men gerne vil have det varmt, så kan du overveje at supplere posen med en lagenpose samt et sæt uldundertøj.

3-sæson sovepose

En 3-sæson pose er beregnet til brug ved ca. -5 grader og derover. Den fylder og vejer lidt mere end sommersoveposen pga. en øget mængde isolering. Denne type pose kan også betegnes som en allroundsovepose, da den kan bruges de fleste steder året rundt. Har du behov for yderligere isolering, kan du supplere med en lagenpose og et sæt uldundertøj, samt evt. en hue. 3-sæson posen er som regel forsynet med en hætte, som kan bruges til at isolere hovedet om natten.

Vintersovepose

En vintersovepose er beregnet til temperaturer under frysepunktet. posen fylder og vejer meget pga. en øget mængde isolering. Dette er posen, som du har brug for, hvis du skal på den arktiske ekspedition eller bare er friluftsmenneske året rundt, og ikke vil lade dig stoppe af natlige temperaturer på -15 grader. Vintersoveposer kan fås med en komforttemperatur helt ned til ca. -40 grader, så der er ikke længere nogen undskyldninger for ikke at sove ude hele året. Vintersoveposer er desuden forsynet med en isoleret hætte, der kan strammes til, så du har mulighed for at holde på kropsvarmen.

Børnesoveposer

Har du børn skal de selvfølgelig også med på friluftstur. Flere mærker har udviklet specielle børnesoveposer, som både er billigere og mindre end en pose beregnet til voksne. Ulempen kan være at børn vokser så hurtigt, og derfor er det nok ikke mange år barnet kan få glæde af posen, før den skal skiftes ud.

Et lille tip kan være at bruge en voksensovepose, men spænde bunden af posen ind vha. en snor, et reb eller andet, så barnet ikke skal varme hele posen op. På den måde kan du justere længden af posen i takt med, at barnet vokser.

Temperaturskala

Soveposens vigtigste opgave er at holde dig varm om natten. Men når du kigger på poser, så vil du opdage, at der både er noget der hedder komfort temperatur, limit temperatur og ekstrem temperatur.

Der er ikke en standardiseret målestok for alle poser, hvilket betyder, at de enkelte mærker kan lave deres egen målestok. Derfor bør man tage de angivne temperaturer med et gran salt og bruge det som en guideline og ikke et facit. Vil man være på den sikre side, kan man vælge en pose, hvor temperaturgrænserne ligger under det, man forventer at møde.

Der er dog begyndt at komme en fælles skala for europæisk producerede poser, som hedder EN 13537. Enkelte mærker fra USA er også begyndt at bruge denne skala. Skalaen er opdelt i øverste temperatur, komforttemperatur og laveste temperatur. Læs med her og bliv klogere på, hvordan du skal forholde dig til de forskellige temperaturer.

Laveste temperatur

Den laveste temperatur er den temperatur, hvor en gennemsnitlig mand kan sove komfortabelt. Det kan også skrives som komfort limit eller bare limit temperatur. Dog kan den laveste temperatur også være angivet som ekstrem temperatur. Hvis det er tilfældet, er det den laveste temperatur, hvor du kan holde dig i live i længere tid i posen. Denne temperatur er kun for folk, der skal på ekstreme ekspeditioner til f.eks. arktis.

Komforttemperatur

Komforttemperaturen er den laveste temperatur som en gennemsnitligt kvinde kan sove komfortabelt ved.

Højeste temperatur

Den højeste temperatur er den højeste temperatur, hvor en gennemsnitlig mand kan forvente at sove komfortabelt.

Materialer

Skal

Når det handler om skallen af posen bør du først og fremmest tænke på, om posen skal være vandtæt. En vandtæt pose er kun en fordel, hvis du sover under åben himmel eller i miljøer, hvor der er meget fugtigt og du kan risikere at posen bliver våd udefra.

En vandtæt sovepose vil også have tapede sømme, så vandet ikke kan komme ind den vej. Derudover er en vandtæt pose lavet i et åndbart materiale som gør, at sveden fra kroppen kan komme ud af posen. Ellers kommer du til at ligge i en pøl af dit eget sved. Hvis du vælger en vandtæt pose, så skal du være parat til at betale væsentligt mere end for en almindelig pose.

Almindelige poser er enten lavet i nylon eller polyester. Nylon er lettere end polyester, til gengæld er polyester mere slidstærk end nylon. Ofte vil du se, at stoffet er lavet af enten ripstop nylon eller ripstop polyester, som er ekstra slidstærkt.

Isolering

De to primære isolation typer er dun eller fiber. Læs med her og bliv klogere på fordele og ulemper ved de to isoleringsmaterialer.

Fiber

Fiberfyld er et syntetisk stof, som primært er lavet af polyester. Dens vigtigste funktion er at holde på din kropsvarme, så posen bliver varmet op af din egen varme eller evt. et varmelegeme, hvis du benytter det. Der kan være stor forskel på kvaliteten af poser med fiberfyld.

Et godt råd er at kigge på vægten af soveposen og komforttemperaturen for at få et fingerpeg om fibersoveposens kvalitet. Fordelene ved en fibersovepose er, at den stadig isolerer op mod 80%, hvis den bliver våd. Derudover er den hurtig at tørre igen, hvis den skulle blive våd og fugtig. En fibersovepose er som regel billigere end en tilsvarende pose med dunfyld, til gengæld holder den ikke lige så lang tid.

En fibersovepose er desuden nem at rengøre. Den kan vaskes ved 30 grader med et skånsomt vaskemiddel og derefter hænges til tørre. En fibersovepose fylder og vejer som regel mere end en tilsvarende pose med dun, da der skal bruges en større mængde fiber for at opnå samme isoleringsevne som en tilsvarende pose med dun. Derudover kan en fibersovepose ikke komprimeres i lige så høj grad som en dunsovepose.

Dun

Dunsoveposer har en utrolig god isoleringsevne ift. vægten. Du bør dog være opmærksom på producentens valg af materialer, da nogle producenter tilsætter en stor mængde fjer for at gøre posen billigere. Hvis du ønsker en god dunsovepose bør du gå efter en blanding som hedder 90/10 hvor 90% består af dun og 10% består af fjer.

Der skal være lidt fjer i posen for at dunene kan holde deres form og isoleringsevne, men andelen må ikke blive for stor. En anden god ting at kigge efter er mængden af dun i gram. Ofte står der et tal bag ved navnet på en dunsovepose. Dette tal viser, hvor mange gram dun der er i posen. Sammenholder du dette tal med vægten på posen, får du en meget god indikation på kvaliteten af posen. Du bør desuden også kigge på posens fyldeevne, som måles i cuin (number of cubic inches). Dette tal bør ligge på 600-700 for at dunene har en god fyldeevne.

Men når alt kommer til alt og du har fundet en pose med en god blanding af kvalitetsdun, vil du få en pose der isolerer rigtig godt og som vejer og fylder utrolig lidt. Du vil desuden få en meget åndbar og behagelig pose at ligge i, og denne komfort kan du nyde i op til 15 år, hvis du behandler posen ordentligt. Ulempen ved poser med dunfyld er, at prisen er højere samt, at den kræver mere vedligeholdelse. Du skal desuden undgå at posen bliver våd, da dun er lang tid om at tørre igen.

Herunder har vi opstillet en tabel, så du hurtigt kan danne dig et overblik over fordele og ulemper ved de to isoleringsmaterialer.

FiberDun
Kan tåle at blive vådKan ikke tåle at blive våd
Vejer mereVejer mindre
Fylder mereFylder mindre
BilligereDyrere
Nemmere at vedligeholdeSværere at vedligeholde
Mindre åndbarMere åndbar

Foring

Foringen i posen skal være åndbar samt behagelig at røre ved. Normalt bliver der enten brugt nylon eller polyester som foring. I de mest eksklusive poser kan du støde på materialet taffeta. Fælles for disse materialer er, at de er åndbare samt behagelige at røre ved.

Du kan også få poser som er foret med polycotton. Disse er også meget behagelige at ligge i, men de er længere tid om at tørre, hvilket er en ulempe i kolde miljøer. Foringen kan også bestå af silke, som er både behageligt at ligge i samt åndbar. Ulempen er, at silke er mindre slidstærkt end de øvrige. For langt de fleste vil en foring af nylon eller polyester være tilstrækkeligt. Men hvis du ønsker en pose med en højere ydeevne, kan du overveje en pose med en foring af taffeta eller silke.

Form

Rektangulær

En rektangulær pose er den type pose, hvor der er mest plads til at ligge og vende og dreje sig. Derudover kan mange rektangulære poser lynes op hele vejen. Mange sommersoveposer er rektangulære, netop fordi man kan lyne op hele vejen, og hvis man får det for varmt, kan man åbne posen helt og bruge den som tæppe i stedet.

Semi-rektangulær

En semi-rektangulær pose er en pose, hvor der stadig er fin plads til at vende og dreje sig, men hvor den samtidig følger kroppens opbygning lidt mere end en rektangulær pose. Dette gør, at du nemmere holder varmen i en semi-rektangulær pose end du gør i en rektangulær pose. Denne type pose er mere velegnet til forår/sensommer.

Mumie

En mumiesovepose følger kroppens opbygning ved at være smal ved hovedet, bred over skuldrene og snævre ind ved bunden. Dette gør, at du nemmere holder varmen, da posen tillader mindre luft, der skal varmes op imellem dig og posen. Derudover sparer du på materialerne, hvilket har en betydning for vægten, og hvor meget posen fylder.

Dobbeltsovepose

Du kan også få den rektangulære form som en dobbeltsovepose. Denne pose er velegnet til dig, der vil have ekstra meget plads at sove i eller til jer der gerne vil ligge tæt sammen om natten og dele jeres kropsvarme.

Funktioner

Enhver pose har en række funktioner, som enten kan gøre dig gladere for posen eller irritere dig, når du er på tur. Overvej derfor og kig efter følgende funktioner:

Lynlås

Du kan enten få en pose med lynlås i venstre eller højre side. Hvilken en du foretrækker er op til dig, men inden du køber en pose, bør du prøve begge poser for at teste, hvilken side, der virker mest naturligt for  dig. Alternativt kan du bare lade som om, at du ligger i en pose og vil åbne den. Nogle poser har også en 2-vejs lynlås, så du f.eks. nemmere kan komme til dit grej, hvis du har placeret det i bunden af posen.

Isoleringslommer

Isoleringen i posen er syet ind i lommer. Lommerne kan have et hav af forskellige design. Lommernes formål er at holde isoleringen på plads. Hvilke lommer der er bedst, er der mange meninger om, men fælles er, at jo flere lommer der er, jo mere stof er der brugt til posen og jo mere fylder den sammenlignet med andre poser med samme form og størrelse.

Vandtæt/vandafvisende

Nogle poser er vandafvisende eller har vandtætte egenskaber. Disse poser er beregnet til at sove under åben himmel f.eks. i hængekøje eller i miljøer, hvor der er en høj luftfugtighed. Nogle poser kan også fås med en vandtæt bund. Disse poser er beregnet til hængekøjer, da man kan tage posen på, mens man står på jorden og derved nemmere komme op i hængekøjen og gøre sig klar til en god nats søvn.

Åbninger

Nogle poser har åbningen midt på for at gøre det nemmere at komme ned i posen, hvis du f.eks. sover i hængekøje. Andre poser har åbninger til armene og benene, så du kan bevæge dig rundt med din pose på. Dette kan f.eks. være en fordel, hvis du skal op midt om natten og på toilettet og ikke bryder dig om at forlade den varme pose. Andre poser kan åbnes hele vejen ned, så den kan åbnes helt og bruges som tæppe i stedet.

Hætte

Specielt poser designet til kolde miljøer har en hætte, som skal sørge for at isolere dig ved hovedet. Disse er som regel forsynet med snore, så du kan lukke dem helt til. Du kan også få poser med en hætte, hvor der er lidt mere isolering i, der fungerer som en hovedpude.

Størrelse

Her kan du få et hurtigt overblik over, hvilken størrelse sovepose,som du bør vælge.

StørrelsePersonhøjde i cmSoveposens længde i cm
Medium175-185195
Large185-195210
XL195-205230

Vægt

Vægten af posen kan variere lige fra et par hundrede gram og op til 3-4 kg. Det er en ret stor variation, som også indikerer, at en pose ikke bare er en sovepose. Som udgangspunkt kan man gå efter, at sommersoveposer vejer mindst, da de indeholder mindst isolering og jo mere kulde de skal kunne holde til, jo tungere bliver posen. Derudover vejer poser med fiberfyld mere end en tilsvarende pose med dun, da der skal mere fiber til ift. dun for at opnå samme isoleringsevne.

Pris

Prisen på posen har selvfølgelig også en betydning for dit valg og denne kan variere lige fra et par hundrede kroner og op til 5-6.000 kr. Som udgangspunkt kan du godt regne med, at prisen afspejler kvaliteten og jo mere din pose skal kunne klare af udfordringer, jo dyrere bliver posen. Du skal selvfølgelig også tænke på, at jo mere du betaler for en pose, jo længere vil den holde, så på sigt kan en dyr pose godt blive billigere.

Sovepose mærker

Sea to Summit

Sea to Summit blev grundlagt i 1983 i det vestlige Australien. Grundlæggeren, Roland Tyson, var en lokal klatrer, som savnede letvægts friluftsudstyr, og begyndte derfor selv at designe sit udstyr.

I 1990 spurgte en anden klatrer, Tim Macartney-Snape, om Roland kunne designe udstyr til hans ekspedition på Mount Everest. Tim skulle bestige bjerget fra havoverfladen, og udstyret skulle derfor kunne klare alt fra havoverfladen til toppen af verden samt være let. Ekspeditionen blev en succes, og det samme gjorde udstyret, og derfor kom mærket til at hedde Sea to Summit.

Deres produktsortiment indebærer alt i udstyr til friluftslivet. Lige fra soveposer, liggeunderlag og telte til gryder, pander, sæbe og meget mere. Dog er de mest kendte for deres telte, poser og liggeunderlag. 

Nordisk

Nordisk er et af de få danske friluftsmærker. Det startede i 1901 med fokus på at producere dyner og puder med dun og fjer. Nu består deres varesortiment af liggeunderlag, poser, jakker, kogegrej og telte. De er mest kendte for deres bomuldstelte, men er også kommet godt ind på markedet med deres liggeunderlag. 

Therm-A-Rest

Therm-A-Rest blev etableret af John Burroughs, Jim Lea og Neil Anderson i 1972. Sammen opfandt de princippet med åbne celler, som er de celler der er i oppustelige liggeunderlag, og sørger for at luften kan fordeles alt efter hvor trykket kommer fra. Deres sortiment fokuserer primært på liggeunderlag og soveposer, hvor de især er kendt for deres letvægts liggeunderlag. 

Klymit

Klymit blev grundlagt i 2007, og lancerede deres første produkt i 2009. Deres første produkt var en oppustelig vest. Deres sortiment fokusere primært på liggeunderlag, poser og telte. De er mest kendte for deres ikoniske V-formede liggeunderlag. 

Robens

Robens blev etableret i 1073 og er en del af Oase Outdoors som er en danskejet virksomhed der udover Robens også inkluderer mærkerne Outwell og Easycamp. Robens specialiserer sig i telte, soveposer samt liggeunderlag.

Hvad siger undersøgelser om soveposer?

I 2012 blev der udført en undersøgelse for at teste om udvalgte soveposers temperaturgrænser levede op til EN 13537 standarden. Undersøgelsen konkluderede at flere poser manglede isolering omkring fødderne eller at fødderne var det sted som blev koldest i løbet af natten. Med denne test kan man overveje at sove med et par uldstrømper. I 2016 blev der udført en ny undersøgelse med udgangspunkt i problematikken om at de gængse soveposer opvarmede kroppen skævt, så ekstremiteterne, f.eks. tæerne, var koldere om natten end resten af kroppen. I denne undersøgelse blev der testet poser med et ekstra isolerende lag om tæerne, hvilket viste sig havde en effekt. I 2016 blev der udført en undersøgelse som testede sovepose med elektrisk varme, for at hjælpe soveposen til at fordele varmen jævnt til hele kroppen. Undersøgelsen viste, at det havde en effekt for temperaturene i ekstremiteterne.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken sovepose er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste soveposer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Soveposerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sovepose?

Valget af sovepose afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “A laboratory validation study of comfort and limit … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23021632/. Åbnet 16 feb. 2021.
  • “Use of a novel smart heating sleeping bag to improve … – NCBI – NIH.” 13 jan. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4725822/. Åbnet 16 feb. 2021.
  • “Designing a smart electrically heated sleeping bag … – SAGE Journals.” https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0040517516651104. Åbnet 16 feb. 2021.
Forfatter
Mads Lundborg
Mads Lundborg

Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv udsprang af en 7-dages vildmarkstur i Finland. Siden hen har han arbejdet som turleder, hvilket har ført til, at han har ledet en lang række friluftsture (vandring, shelter, mad over bål, kajak/kano, træklatring, skiture m.m.). I forbindelse med sit arbejde som turleder blev han uddannet kajak/kano instruktør, træklatreinstruktør og har bygget på sin læreruddannelse i form af en udeskoleunderviser certificering. Når weekenden kalder, tager han på tur med familie og venner – alt lige fra vandreture til sommertogter i hans 31 fods sejlbåd.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj