Kunne du godt tænke dig, at blive en del af et fællesskab, som er en del af et størrer nationalt og internationalt fællesskab. Så er spejder måske lige noget for dig. Men hvad ville det enlig sige, at være spejder. Hvad laver man og hvordan bliver man spejder. Alt dette og meget mere, kan du få svar på nu og her.
Som spejder er du med i et fællesskab og lærer b.la. At være en god kammerat, have forståelse for andres mening, værne om naturen, samt tilegnelse af en række praktiske færdigheder f.eks. Tænde bål, håndtere redskaber, rafte-byg og meget mere.
Som spejder får du en masse gode oplevelser. Oplevelser i selskab med gruppen, som man hurtigt kommer i et tæt forhold med. Der bliver også stiftet nye venskaber, på korpsets lejre, både indlands og udlands. Når spejderlivet byder på mange oplevelser, ville dette, for manges vedkommende, også betyde, nye udfordringer, udvikling af egne evner og ryk af personlige grænser.
Den fedeste oplevelse man som spejder kan opnå, er at løfte en opgave i fællesskab, som EN enhed. Dette kunne være, når tømmerflåden skal bygges og transporteres til vandløbet, for til sidst at kunne høste frugten, af det hårde arbejde, med sine kammerater.
Som medlem, opkræves der et årligt kontingent, som kan variere alt efter hvilket korps man er medlem af, samt hvilken aldersgruppe der er tale om. Typisk vil prisen ligge mellem 800 – 1400 kr. Ud over kontingentet vil der være udgifter til en række materialer som uniform, dolk kompas ol. Skal man på lejr, kan der også blive en mindre egenbetaling.
I Danmark findes der seks spejderkorps, som alle praktisere en form for et patruljesystem.
Det dansk spejderkorps (DDS) Med 400 grupper
KFUM-Spejder med 500 grupper.
De grønne pigespejdere med 129 grupper.
Danske baptisters spejderkorps (DBS) med 26 grupper.
Dansk spejderkorps Sydslesvig (DSS) med 13 grupper.
FDF med 380 kredse. Dog kalder FDF sig ikke for spejder, men praktisere de samme værdier som spejderne.
Alt i alt er der omkring 95.000 medlemmer fordelt på de seks spejderkorps i Danmark.
I 1907 begyndte spejder princippet i England og allerede, to år efter i 1909, startede den første drengegruppe op i Hellerup i Danmark. Kort efter i 1910, blev Det Danske Spejderkorps etablerede. Samme år startede også en pigegruppe op, nemlig Det Danske Pigespejderkorps. Først i år 1973, blev disse to slået sammen til ét fælles korps. I dag er der spejder grupper fordelt over hele landet, med størst udspredelse af DDS, KFUM-spejdere og FDF.
Hvornår du kan blive spejder, afhænger af den lokale gruppe. Nogle steder er det muligt at starte allerede som 3-årig, mens det altid er muligt at starte som 6 årig. Det er selvfølgelig altid muligt at starte på et senere tidspunkt.
Når du har fundet din ønskede gruppe f.eks. Ved hjælp af korpsets hjemmeside. Så er det blot at kontakte gruppen. Lederen som du kontakter ville kunne informere om de praktiske informationer, hvilket som regel også står oplyst på gruppens hjemmeside.
Det størst og først oprettet spejderkorps i Danmark er Det Danske Spejderkorps, med 35.870 medlemmer i år 2020, fordelt på 400 grupper, rundt om i landet.
Spejderne er en organisation for både børn og unge samt voksne, som brænder for at være i og omkring naturen, at bruge sine hænder, skabe nye venskaber, blive udfordret og hjælpe sine medmennesker. Spejder er for dig som ikke gider bruge alt din tid bag en computerskærm, men hellere vil ud at opleve verdens mange eventyr på tæt hold.
Elisabeth fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. “Stik Elisabeth noget stål og flint, og 2 minutter efter har du et bål”, sådan lød det, da hun senest var på hyttetur med familien. Udelivet har altid været hendes helt store interesse, og gennem årene har hun været på utallige friluftsture i både Danmark og i udlandet. Hun dyrker mange forskellige aktiviteter, fx bushcraft, vandring, træklatring, kajak/kano og mountainbike. Til daglig arbejder hun som folkeskolelærer i biologi og fysik/kemi, og herigennem har hun videreuddannet sig til friluftslærer.