Outdoor højskole

outdoor højskole

Er du på jagt efter en outdoor højskole, som giver dig mulighed for at fordybe dig i alt der vedrører friluftsliv? Vil du gerne møde andre unge med samme interesse som dig? Så er en outdoor højskole det helt rigtige valg. 

I Danmark har vi enestående muligheder for at dyrke outdoor livet. Vi er omringet af sprudlende natur heriblandt vand og skov, som kun er få kilometer væk uanset hvor vi befinder os i Danmark. At dyrke frilufts akvititeter og være mere ude i naturen er henover de seneste par år blevet en trend. Derfor kan man også i dag tage på højskoler som faktisk tilbyder outdoor/friluftsliv som linjefag/hovedfag.

Det kan være svært af vælge den helt rigtige frilufts højskole, men heldigvis for dig har vi ud fra en række kriterier (beliggenhed, faciliteter og undervisning) udarbejdet en oversigt over de 10 bedste højskoler med friluftsliv. Læs mere om dem herunder.

1. Ry Højskole

Ry højskole er en højskole beliggende i Skanderborg Kommune, som tilbyder korte- og lange kurser året rundt. Højskolen ligger tæt på søer samt natur og er derfor et idéelt sted at dyrke outdoor livet. Derfor tilbyder Ry Højskole også outdoor som et af sine hovedfag. De andre hovedfag er teater og drama, musik, kunst og form og horisont.

I outdoor faget på Ry Højskole kommer du til at stifte bekendtskab med alle mulige former for friluftsliv som f.eks. havkajak, kano, surfing, tømmerflåde, kajakpolo og klatring. Der er plads til både den meget nørdede outdoor-freak, men også personen som bare er lidt nysgerrig på hvad outdoor og friluftsliv er for en størrelse. Der er fokus på fællesskabet og at skabe gode minder.

Læs mere om outdoor faget på Ry Højskole.

2. Brandbjerg Højskole

En af hovedfagene på Brandbjerg Højskole er “Outdoor”. I faget kommer du væk fra hverdagen og dyrker naturen med dine outdoor-venner. Og eftersom højskolen ligger i unikke omgivelser, så kan du se frem til nogle fantastiske frilufts oplevelser. Der dyrkes frilufts discipliner som kajak, klatring, trekkingture, ski og bushcraft.

Outdoor faget er delt op i 4 perioder eftersom årstiderne har en afgørende betydning for hvilke outdoor discipliner du kan foretage. I sensommeren (august-september) kommer man til at bruge meget tid i kajakken, hvor man sammen med de øvrige outdoor elever tager på opdagelse heriblandt Lillebælt, Vejle Fjord og Kattegat. I efteråret (september-december) er friluftsture, mountainbike, træklatring og pilgrimsvandring en stor del af faget. I vinterperioden (januar-marts) fokuseres der på at arbejde hen mod skituren i form af barmarkstræning, MTB, løbeture og turteknik. Når foråret står for døren (april-juni) udnyttes det, at højskolen ligger op og ned af Sydjyllands smukkeste natur i form af løbeture, MTB, træklatring, overnatning i det fri, kystfriluftsliv og friluftsture.

Læs mere om outdoor faget på Brandbjerg Højskole

3. Højskolen på Kalø

Udover at Højskolen på Kalø har meget fokus på sprog og kultur undervisning, så har de for nyligt lanceret det såkaldte Outdoor Ranger kursus. Kurset er skabt i samarbejde Danmarks Jægerforbund, Karpenhøj-Naturcenter og Jon (vinderen af “Alene i vildmarken”) og kan dyrkes til perfektion eftersom højskolen er beliggende lige ned til vandet midt i Nationalpark Mols Bjerge.

En outdoor ranger kender naturen ud og ind og kan overlevet uanset vejrforhold. På Højskolen på Kalø får du undervisning i netop det at vide alt om naturen og overleve med få midler. Du lære at finde egen mad, bygge shelter, skyde, fiske og får redskaber til at du mentalt kan overkomme uforudsete udfordringer. Faget er velegnet til dig, der går op i bushcraft, overlevelse, jagt og lystfiskeri.

Læs mere om outdoor faget på Højskolen på Kalø

4. Bornholms Højskole

Bornholms Højskole er Bornholms eneste højskole som har danmarks bedste omgivelser rundt omkring sig. Højskolen er en meget kreativ højskole med hovedfag som billedkunst, glas, keramik, smykkedesign og naturligvis også outdoor og friluftsliv. I outdoor og friluftsliv faget på Bornholms Højskole lærer du at begå dig i naturen samt aflæse den.

Bornholms Højskole

Udover at opleve naturen og overnatte i den, så får du også nye færdigheder i de mest populære og spændende outdoor aktiviteter så som klippeklatring/rappelling, havkajak, dykning og mountainbike. Friluftsaspektet dyrker man også i form af tur- og ruteplanlægning, orientering (med kompas, kort og gps), natursyn og etik, sikkerhed (førstehjælp, sikring og livredning) og fysiologi og træningslære. Udover at outdoor og friluftsliv er et af hovedfagene på højskolen, så kan du supplere faget med andre fag som har en relation til outdoor og friluftsliv heriblandt naturfag og knivværksted.

Læs mere om outdoor og friluftsliv faget på Bornholms Højskole

5. Idrætshøjskolen Bosei

Idrætshøjskolen Bosei er beliggende i Sjælland omgivet af enestående natur. Derfor er det oplagt at dyrke outdoor aktiviteter og friluftsliv. Højskolen har nogle lidt anderledes hovedfag som eSport, koreansk, boldspil, japansk, kampsport og health/fitness. Udover disse har højskolen også outdoor som hovedfag.

Hvis du vælger outdoor faget, så er du garanteret friluftsliv- og outdoor aktiviteter mindst 3 gange om ugen. Du dyrker aktiviteter som mountainbike, træklatring, trailbuilding, orienteringsløb, kajakpolo, bueskydning, vandring med flere. Derudover har du også mulighed for at blive certificeret i havkajak, klatring og mountainbike. Højskolen har i øvrigt sin helt egen svømmehal til blandt andet kajakpolo. Der er en lang række andre aktiviteter som du som højskoleelev også kommer til at dufte til, læs mere om højskolen ved at trykke på linket herunder.

Læs mere om outdoor faget på Idrætshøjskolen Bosei

Konklusion

Alle ovennævnte outdoor/friluftliv højskoler vil give dig nogle fantastiske oplevelser uanset hvilken højskole du vælger. Højskolerne har enestående rammer for at dyrke outdoor aktiviteter og friluftsliv. Det afgørende element for dig kan f.eks. være beliggenheden og faciliteterne. Her kan vi sige, at alle højskoler ligger helt fantastisk og har gode faciliteter.

Når det kommer til højskoler vælger man typisk en, som har den samme geografiske placering som, hvor du gerne vil studere efterfølgende. Fordi de som vælger en højskole i Midtjylland vil typisk få kammerater, som gerne vil studere i Århus. Så det kan altså også være en idé at overveje dette aspekt.

Vi håber, at vores artikel om de fem bedste outdoor højskoler har hjulpet dig på rette vej. Vi ønsker dig held og lykke med jagten på din outdoor/friluftsliv højskole.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj