Åndbare waders

Mand der fisker med åndbare waders

At være ude og fiske er at være et med naturen. Og der er ingen bedre måde at blive en del af naturen, end ved at have benene tørre under vandet. Den nemmeste måde at føle trykket fra floden, er med et par åndbare waders.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med udstyrs- og friluftseksperter lavet en test af åndbare waders. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs købsråd længere nede i artiklen.

Åndbare Waders Test: Top 3 Bedste Åndbare Waders

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Kinetic DryGaiter II Stockingfoot

Bedste åndbare waders

Pris: 1.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste åndbare waders” er Kinetic DryGaiter II. Disse waders er de bedste i branchen til prisen. Man får nogle rigtig solide og åndbare waders når man køber disse fra Kinetic

Annonce

2. Kinetic Classicgaiter Waders

Bedste billige åndbare waders

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige åndbare waders” er Kinetic Classicgaiter Waders. Kinetic waders er et super godt valg til dig, der er på udkig efter et par billige åndbare waders. God komfort og meget prisvenlige.

Annonce

3. Simms G4 Pro Stockingfoot

Bedste premium åndbare waders

Pris: 7.699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium åndbare waders” er Simms G4 Pro Stockingfoot. Simms G4 Pro er udstyret med mange features, der kan gavne dit fiskeri. G4 Pro er blandt andet udstyret med en stor frontlomme, der kan bruges til at opbevare dit grej

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til åndbare waders

Hvad er åndbare waders?

Åndbare waders er fremstillet af tynde vandtætte materialer – typisk nylon og Core-Tex. Kendetegnet ved disse materialer er, at de kan ånde. Materialerne holder naturligvis al vand ude – ligesom neopren og pvc – men samtidig tillader de en god cirkulation af vanddamp. På denne måde undgår man at blive svedig, når man er iført åndbare waders.

Mand i grå åndbare waders

Åndbare waders er uden tvivl det mest populære valg af waders. Hovedparten af lystfiskere, guider og professionelle vælger åndbare waders frem for neopren waders. Grunden til dette er, at neopren waders kun anvendes i særlige kolde vandforhold – f.eks. i gletschervand.

Når du køber waders er det vigtigste af alt at finde ud af, hvor mange lag dine åndbare waders består af. Jo flere lag, jo flere leveår kan du forvente dine åndbare waders har. Det samme er gældende for de materialer, de åndbare waders laves af. Core-Tex er det mest slidstærke materiale, hvor at nylon er mindre slidstærkt.

Valg af åndbare waders

Åndbare waders

Som anført tidligere har vores lystfiskereksperter testet en lang række åndbare waders. Eksperterne har i fællesskab fundet 3 åndbare waders, der har klaret sig bedst i hver sin prisklasse. Alle 3 åndbare waders har en god åndbarhed, høj komfort, er af et slidstærkt materiale og udstyret med nyttige features.

Eksperterne har inddelt de 3 bedste åndbare waders i følgende prisklasser: lav prisgennemsnitspris og høj pris.

Lav pris: er til dig, der på udkig efter et par billige åndbare waders, som tilbyder det nødvendige. Åndbare waders i lavprisklassen er ikke udstyret med særligt mange features og tilbyder ikke en ligeså høj komfort, som gennemsnitsprisklassen og højprisklassen gør.

Gennemsnitspris: er til dig der leder efter et par til et par komfortable og slidstærke åndbare waders til en gennemsnitspris. Forskellen på gennemsnitsprisklassen og højprisklassen er, at wadersne i højprisklassen tilbyder et par ekstra smarte features samt et mere slidstærkt materiale.

Høj pris: er til dig, der ønsker det bedste af det bedste. Højprisklassen repræsenterer testvinderen. Testvinderen er ultrolig slidstærk, super komfortabel og udstyret med smarte features. Wadersne fra højprisklassen kan holde sig i mange år, og de kan uden problemer anvendes hyppigt uden at tage skade.

De 3 bedste waders er listet nedenfor, sorteret efter prisklasse (fra højprisklassen til lavprisklassen).

Åndbarhed

Når vi taler om åndbarheden, er der ikke noget at sætte en finger på. Eksperterne har i årenes løb erfaret, at Simms producerer åndbare waders med en åndbarhedsevne i en klasse for sig. Da eksperterne testede Simms G4 Pro viste det sig også, at åndbarheden var helt i top. Der er ingen tvivl om, at Simms G4 Pro tilbyder den bedste åndbarheds-evne af alle åndbare waders.

Eksperterne kan kun snakke positivt om indeklimaet. Da de testede Simms G4 Pro, oplevede de ingen form for fugt eller opbygning af mug. Den gode åndbarhed og det gode indeklima skyldes, at Simms G4 Pro er af en Core-Tex konstruktion, som giver en tilpas temperatur og et godt indeklima.

Wadersne fra Vision var eksperternes underdog, fordi wadersne er fastsat til en forholdsvis lav pris. Men det viste sig, at Vision Hopper sagtens kunne konkurrere med de tunge drenge fra blandt andet Simms og Orvis. Åndbarheden er på samme niveau som Simms G4 Pro og Orvis Silver Sonic Guide.

Wadersne fra Orvis performede godt i dette parameter. Åndbarheden, både på land og i vand, er rigtig god. Wadersne har derfor også et godt indeklima – ingen fugt eller opbygning af mug. Eksperterne hverken frøs eller svedte, da de testede wadersne – det var en tilpas temperatur.

Komfort

Komforten var også i verdensklasse. Det første eksperterne lagde mærke til var, at selerne var utrolig komfortable. Og det påmonteret bælte – som i øvrigt er meget let – kan justeres til eget behov. Neopren sokkerne sad helt perfekt, og det samme gjorde resten af Simms G4 Pro. Overordnet set var Simms G4 Pro meget behagelige at have på.

Hvis man skal tale Vision Hopper ned, er det dens komfort. Komforten var tilstrækkelig, sammenlignet med wadersne fra Simms og Orvis. Til gengæld er wadersne fra Vision udstyret med en lang række features. Wadersne er blandt andet udstyret med et vadebælte, så man kan justere dem for bedre pasform. Wadersne giver dig også mulighed for at opbevare ting og grej i de 2 lommer. Ydermere er wadersne udstyret med neopren sokker.

Wadersne var også komfortable at have på. Selerne er komfortable og det samme er vadebæltet, som kan justeres efter eget behov. Overordnet set sad wadersne komfortabelt på eksperterne.

Slidstyrke

Når vi taler om Simms G4 Pro, så kan vi ikke komme uden om slidstyrken, som også er en klasse for sig. Mens hovedparten af de åndbare waders der blev testet fik ridser og revner efter kort tid, fik Simms G4 Pro ikke en eneste revne eller ridse i løbet af testen. Slidstyrken skyldes, at syningerne er indvendige og forseglet. Det skyldes også, at wadersne er lavet af en ultra tæt konstruktion af de fineste materialer til dato. Simms G4 Pro er en 5-lags waders, og derfor har wadersne mange leveår i sig.

Wadersne fra Vision er slidstærk. Wadersne klarede testen sublimt – ingen utætheder. Vær dog opmærksom på, at Vision Hopper er af 4 lag. Det betyder, at wadersne har en kortere levetid end wadersne fra Simms.

Slidstyrken er næsten den samme som Simms G4 Pro – ingen revner eller ridser. Det skyldes, at Orvis, i sin udvikling af Orvis Silver Sonic Guide, har anvendt deres egen, nye teknologi kaldet SonicSeam ®. Det betyder, at Orvis Silver Sonic Guide er 300% mere slidstærke og 40% mere punkterings modstandsdygtige end tidligere modeller fra Orvis.

Wadersne fra Orvis er en 4-lags waders. Derfor kan du forvente, at wadersne fra Orvis har en kortere levetid end wadersne fra Simms.

Features

Simms G4 Pro er udstyret med mange features, der kan gavne dit fiskeri. Wadersne er blandt andet udstyret med en stor frontlomme, der kan bruges til at opbevare dit fiskegrej (blink, fluer osv.). Wadersne er også udstyret med 2 sidelommer, så du kan varme hænderne på en kold vinterdag. Ydermere er wadersne udstyret med en indvendig mesh lomme til dine personlige ting som f.eks. mobiltelefon og andet elektronik.

Hvis man skal tale Vision Hopper ned, er det dens komfort. Komforten var tilstrækkelig, sammenlignet med wadersne fra Simms og Orvis. Til gengæld er wadersne fra Vision udstyret med en lang række features. Wadersne er blandt andet udstyret med et vadebælte, så man kan justere dem for bedre pasform. Wadersne giver dig også mulighed for at opbevare ting og grej i de 2 lommer. Ydermere er wadersne udstyret med neopren sokker.

En af de features som positivt overraskede eksperterne, er selernes klikkesystem. Selerne kan klikkes af, fra chest til waist højde, uden at selerne skal tages af og på. Wadersne fra Orvis udstyret er udstyret med et vadebælte. En anden smart feature, som var populær under testen, er den indvendige vandtætte lomme. 

Et perfekt rum til opbevaring af ens mobiltelefon og andet elektronik. Wadersne er også udstyret med en frontlomme og 2 sidelommer, så du kan varme hænderne.

Hvilken type lystfisker passer disse waders til?

Eksperterne anbefaler Simms G4 Pro til dig, der vil have det bedste af det bedste og som ikke vægter prisfaktoren højt. Med sine 5-lags Core-Tex kan Simms G4 Pro klare al form for terræn. 

Wadersne har mange leveår i sig. Wadersne fra Simms er især velegnet til dig, der bruger rigtig meget tid på vadefiskeriet (et par gange i ugen). Eksperterne har hver især et par Simms G4 Pro waders, som er deres foretrukne og mest anvendte åndbare waders. De har haft wadersne i 2 år, og wadersne er stadig i den stand, som de købte dem i.

Eksperterne anbefaler Vision Hopper waders til dig, der leder efter et par komfortable åndbare waders af en fin kvalitet til en lav pris. Vision Hopper waders er velegnet til begynderen, samt dig der ikke ønsker at smide en formue efter et par åndbare waders.

Eksperterne anbefaler Orvis Silver Sonic Guide waders til dig, der leder efter et par åndbare waders af høj kvalitet til en gennemsnitspris. Hvis du er på udkig efter et par åndbare waders med en masse nyttige features, så vælg wadersne fra Orvis.

Hvad med vadestøvler?

Ved køb af åndbare waders medfølger der typisk ikke nogen vadestøvler med i købet, og dette er også gældende for de tre ovennævnte åndbare waders. Eksperterne har i årenes løb prøvet mange forskellige vadestøvler fra mange producenter. Begge eksperter foretrækker den samme vadestøvle, Simms G3 Guide Boot.

Vadestøvlen har gennemgået mange tests fra producentens side af, og den er blevet kongen af vadestøvler. Den øvre del af støvlen består af Nubuck læder, som er et enormt slidstærkt materiale. Støvlen har en lækker ankelstøtte. Støvlen er ekstra forstærket ved hælen og tæerne. 

Støven er naturligvis også 100% vandtæt. Selvom noget af støvlen er af læder, er støvlen overraskende let. Støvlen er absolut et af de vigtigste elementer, når du vader, da det er støvlen, der bliver udsat for de værste strabadser (sten, rev osv.).

Åndbare vs. neopren 

Åndbare waders er lystfiskernes foretrukne valg af waders. Uanset hvilken tid på året du fisker i, så vil åndbare waders altid være det ideelle valg af waders for lystfiskere, guider og professionelle. Det skyldes, at åndbare waders har utrolig mange fordele sammenlignet med neopren waders (listet nedenfor). Uanset om det er efterår eller vinter, så kan du altid tage et ekstra lag tøj på.

Men der er en undtagelse. Hvis du fisker i kolde vandforhold, så anbefales det, at du ifører dig neopren waders. Hvis du skal til Alaska eller Nord-Norge, hvor du skal fiske i gletschervand omgivet af et sne-belagt landskab, så kan neopren waders gøre et godt stykke arbejde.

Åndbare waders fordele og ulemper

Fordele:

  • Høj komfort
  • Vejer lidt
  • Alsidighed
  • Du sveder ikke i dem
  • Tørt og tempereret indeklima
  • De er nemme at tage af og på, fordi de ikke sidder ligeså tæt som neopren waders
  • Du mærker ikke, at du har waders på pga. materialerne og vægten
  • Godt valg hvis du skal på fiskerejse – de fylder ikke meget

Ulemper:

  • Kan ikke anvendes i kolde vandforhold (Alaska, Nord-Norge osv.)

Hvis du er kommet frem til, at neopren waders passer bedre til dig, så klik her for at læse vores guide og test af neopren waders. Vi har ligesom i denne test fundet frem til de 3 bedste neopren waders.

Hvad skal du have på til vadefiskeri?

Jo mere varm, komfortabel og tør du er, desto mere nyder du dit vadefiskeri. Du bliver mere villig til at fiske i længere tid og forhåbentlig fange flere fisk!

1. Hat

Dit hoved bliver tungt, og din hjerne bliver hurtigere træt, hvis du ikke dækker hovedet til på en solskinsdag.

2. Redningsvest

Dette er et must, i hvert fald når du vader i dybe steder. Sørg for at anskaffe dig en automatisk, oppustelig redningsvest – alt andet er spild af penge. Hvis du pludselig besvimer, så nytter det ikke at have en manual redningsvest på, som du selv skal puste op. Derfor bør du anskaffe dig en automatisk, oppustelig redningsvest. Eventuelt læs vores guide til oppustelig redningsvest.

3. Base layer

Det er altid dejligt, at føle sig varm og isoleret i vinterhalvåret – det kan base layers hjælpe dig med!

4. Isolerende lag

Det er også meget essentielt, når du fisker. Laget opbevarer din kropsvarme på kolde dage. Det kan f.eks. være en fleece.

5. Handsker

Det er dine hænder du kaster fiskestangen med – så handsker er i den grad vigtigt! Fiskehandsker er også specialdesignet til at hindre solen i at solbrænde din hud. De kan også beskytte dig mod fiskekroge og andet skarpt fiskegrej.

6. Vadejakke

Jakken er den der skal beskytte dig mod vind og blæst. En god vadejakke er vandtæt, vindtæt og vil være designet til at kunne ånde. Hvis ikke vadejakken er åndbar, så opbygges der kondens. Kondens opbygningen gør dig fugtig og derfor kold efter et stykke tid.

7. Waders

Det giver sig selv. Du har brug for et par waders, når du dyrker vadefiskeri.

8. Vadestøvler

Hvis ikke dine waders har indbygget vadestøvler, så skal du anskaffe dig nogle. Vadestøvler er et utrolig vigtigt stykke beklædning, når du vader. Hvis dine fødder ikke er godt understøttet på den ujævne, og uforudsigelige bund, så kan du komme slemt til skade.

9. Sokker

Vadesokker holder dine fødder varme, og ikke nok med det, så holder de fugt væk fra din hud.

10. Vadestav

For at være på den sikre side, bør du altid have en vadestav med dig. Med en vadestav kan du gå stabilt på en ujævn bund.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke åndbare waders er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste åndbare waders. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Wadersne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger åndbare waders?

Valget af åndbare waders afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han har dyrket naturen i fulde drag siden barnsben. I løbet af årene har han gennemført utallige vandreruter; lange vandreruter såsom Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km, men også kortere ruter i Schwarzwald, Gendarmstien og Lillebæltsstien.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj