Vinterfriluftsliv

Mand på en gren der nyder vinterfriluftsliv

Om vinteren vil mange måske sige, at det ikke er muligt, om ikke andet træls, at dyrke friluftslivet, at det hører sommeren til. Men med ganske få og simple tricks, ville du kunne få det mindst lige så sjovt og behageligt i naturen om vinteren, som du kan om sommeren.

Indholdsfortegnelse

Mæt, tør og varm

Hvis vejret er koldt, og du har bestemt dig for en tur i det fri, så er en af de vigtigste tommelfingerregler at man skal holde sig mæt, tør og varm eller MTV, som friluftsvejlederne kalder det.

Mad og et bål som en del af et vinterfriluftsliv

Mæt: Nogle kender det måske. Det skulle lige gå lidt hurtigt med at komme ud ad døren, og så fik man ikke lige noget ordentligt at spise. Ganske kort tid efter begynder maven at knurre efter mere mad, og man kan derefter gå at irritere sig over sin sult.

De fleste bevæger sig en del, når de er i naturen, og derved forbrænder kroppen også hurtigere den mad du spiser. Derfor er et godt råd, tag en god og proteinrig madpakke med på turen. Proteiner er nogle af kroppens vigtigste byggeklodser og er en vigtig ingrediens når din krop skal generere varme.

Tør: Vinter i Danmark betyder ofte masser af vand og temperaturer som kun er et par grader over frysepunktet. Dette i kombination med en fugtig vinter brise, kan hurtigt gå hen at blive træls, hvis man går og er våd. Problemet er måske ikke så stort, så længe du holder dig i gang og kroppen genererer masser af ny varme. Men så snart du holder pause, vil kroppen automatisk langsomt begynde at køle af.

Derfor et det vigtigt, at man, så vidt det er muligt, holder sig tør. Selv om solen skinner, når du starter turen, kan det danske vejr være uforudsigeligt. Hav derfor altid en vandafvisende jakke på eller med i tasken. Det er vigtigt at denne jakke er åndbar, idet man kan blive lige så våd af kroppens egen varmeproduktion, når man sveder, som af en regnbyge. Du kan med fordel vælge en påklædning, bestående af sved transplanterede materialer, i flere lag.

Varm:  Bliver du kold og begynder at fryse, kan den ellers så dejlige tur hurtigt blive ødelagt. Man vil automatisk gå og spænde i alle sine muskler, i håb om at genvinde varmen. Ud over i længden at være udmattende, har man heller ikke den samme fokus på at nyde turen, som man ellers havde glædet sig til.

Det er derfor vigtigt at holde sig varm og godt tilpas. Du kan med fordel bruge tre-lags princippet, som er nærmere beskrevet i afsnittet nedenfor. Skulle det ske, at du alligevel bliver kold, kan du med fordel lave nogle hurtige øvelser, som får pulsen op og derved buster kroppens varmeproduktion.

Tre-lags princippet

Tre-lags princippet holder dig varm og tør samtidig med at det gør det muligt at regulere temperaturen efter behov. Hvert lag kan godt bestå af flere lag, fx to undertrøjer, men når vi snakker tre-lags princippet er de grundlæggende lag varmeregulering, isolering og vejrbeskyttende. Når du vælger dine lag, er det også vigtigt at overveje materialerne nøje, idet der findes mange fordele og ulemper ved de forskellige materialer som dit tøj er fremstillet af.

Mand med tøj på til vinterfriluftsliv

Det inderste varmeregulerende lag, har til formål at regulere varmen og transportere fugt væk fra kroppen, når du sveder. Derudover, skal det inderste lag også kunne holde dig varm, når du står stille. Her er uld et rigtigt godt materialevalg, idet det holder godt på varmen og er effektiv fugt transplanterede. Ud over dette har uld også den fordel at være lugt resistent, modsat mange syntetiske materialer, som hurtigt kan komme til at lugte meget grimt.

Det isolerende lag, har til formål at isolere mod kulden, samtidig med at det skal være fugt transplanterede. En god varm trøje bestående af fx uld eller et syntetisk materiale som fx fleece, kan være rigtig god, begge med fordele og ulemper. Som tidligere nævnt, så har uld den fordel at være varm, sved transplanterede og lugt resistent.

Men en god tyk uld trøje vejer meget i forhold til en tilsvarende trøje i syntetisk materiale, som kan være lige så varm som uldtrøjen. De syntetiske materialer er slidstærke, varme og sved transplanterede og kan i mange tilfælde være at foretrække, men mangler dog uldens evne til at være lugt resistent. Tykkelsen af dette lag afhænger af temperaturen, og kan i nogle tilfælde med fordel bestå af to lag, så varmereguleringen bliver nemmere.

Det vejrbeskyttende lag, har til formål at beskytte mod vind og vejr. Dette lag er dit trofaste skjold mod vejrforholdendes rasen og beskyttelse af de inderste lag, som ikke er vandtætte. Man kan med fordel vælge en skaljakke, som har den evne at være vand- og vindafvisende, samtidig med at denne er åndbar som gør det muligt at komme af med overskydende varme og fugt. Skaljakker findes i mange forskellige varianter alt efter hvilke behov den skal opfylde.

Det rigtige fodtøj

Skal du ud at vandre i flere timer, mange kilometer og i alt slags terræn, eller skal du bare ud at gå en lille tur i skoven eller rundt om den lokale sø. Et er fælles for alle disse ture – dine fødder skal på arbejde. Derfor er det vigtigt at vælge det rigtige fodtøj, som passer til dig, og den tur du skal på. Vandrestøvler og sko er specielt fremstillet til at passe på dine fødder og ankler, når du skal på eventyr i naturen. Disse findes i mange forskellige modeller, mærker og kvaliteter.

Brune støvler til vinterfriluftsliv

Det er op til dig at vælge den sko eller støvle som passer bedst til dine fødder og formål. En vandresko er rigtigt god til små ture og mange forskellige aktiviteter i naturen, idet skoen giver en smule mere bevægelsesfrihed i forhold til vandrestøvlen. Derimod er vandrestøvlen rigtig god til vintervejret, hvor alting i naturen som regel er vådt. Her er det en fordel med det lidt højere støvleskaft.

Uanset om du er til støvler eller sko, er det en god ide at vælge et par, som er vandafvisende og åndbare.
Vandrestøvler og sko kan fås i både læder og kunststof. Læderstøvlen/skoen har den fordel at være meget slidstærk, vandafvisende og tillader dine fødder at ånde og derved ikke koge over.

Støvler/sko fremstillet af kunstmateriale vejer som regel mindre end en læder støvle/sko. Disse indeholder en vandtæt membran, som gør fodtøjet vandafvisende, dog med den ulempe at membranen gør fodtøjet mindre åndbart for dine fødder.

Varme drikke

Det er koldt, næsen løber og dine hænder er kolde. Vi kender det sikkert alle sammen, når vi tilbringer tid i naturen. Et godt råd er, pak altid din trangia eller jetboil i tasken før du tager afsted. Når du holder pause, er det super hurtigt og nemt, at hive den op af tasken, stille an og 5 minutter efter har du en dejlig varm kop kaffe, te eller kakao. Dette kan for nogen være den ideelle måde at tage et break, koble fra og nyde naturen, mens man regenererer ny energi.

Varm drik til vinterfriluftsliv

Det rigtige udstyr

Før du tager afsted, kan det være en god ide at overveje, hvilket udstyr der kunne blive nødvendigt. Skal du ud at vandre, kunne det måske blive aktuelt med et par vandrestave, som ikke alene er gode, når man går, men som også kan tjene til balancen, hvis du fx skal ned/op af en glat skråning, eller skal krydse et stykke med meget vand ved at gå fra græstue til græstue, i så fald kunne et par stave blive meget nyttige.

Mand med en masse udstyr til vinterfriluftsliv

En anden ting, som altid er god at have i sin taske, er et siddeunderlag, vinteren er våd og det er naturens siddeunderlag som regel også. Et siddeunderlag kan variere meget i form og størrelse, du kan bruge en plasticpose, som ikke fylder meget i tasken, men blæser det bare en smule, har posen let ved at flyve væk. Du kan bruge et skumunderlag, som fylder lidt mere, men ikke flyver helt så let væk.

Generelt er der mange ting som kan tages med, når du tilbringer tid i naturen. Men man kan også hurtigt komme til at tage for mange ting med. Overvej hvad du KAN bruge og hvad du SKAL bruge, før du tager afsted. Jo flere ting du putter i rygsækken, jo tungere bliver tasken at gå rundt med.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvordan kan jeg nyde vinterfriluftsliv?

Vi har lavet en checkliste over ting du kan gøre, for at nyde din vintertur i det fri mest muligt. Se vores liste i artiklen.

Hvor mange lag tøj skal jeg have på til vinterfriluftsliv?

Vi har lavet en guide over de forskellige typer af tøj, og hvad der er nødvendigt at have på når man vil dyrke vinterfriluftslivet. Se guiden i artiklen.

Hvilket udstyr er relevant til vinterfriluftsliv?

Valget af udstyr til din tur ud i naturen om vinteren er varierende, men stadig vigtig for at have en god tur. Vi giver dig vores bud på hvilket udstyr du skal have med, i denne artikel.

Hvordan gør jeg mit vinterfriluftsliv hyggeligere?

Hvis man fryser og har det koldt, kan det være svært at hygge sig udendørs. Vi giver dig nogle tips til, hvordan du gør din oplevelse i naturen hyggeligere, i denne artikel.

Hvilket fodtøj er ideelt til vinterfriluftslivet?

At have det rette fodtøj er et krav, hvis man skal have mest ud af ens tur udenfor om vinteren. Vi har lavet en guide til, hvilket fodtøj der er bedst at medbringe, til at få det meste ud af ens vinterfriluftsliv.

Forfatter
Elisabeth Bossen
Elisabeth Bossen

Elisabeth fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. “Stik Elisabeth noget stål og flint, og 2 minutter efter har du et bål”, sådan lød det, da hun senest var på hyttetur med familien. Udelivet har altid været hendes helt store interesse, og gennem årene har hun været på utallige friluftsture i både Danmark og i udlandet. Hun dyrker mange forskellige aktiviteter, fx bushcraft, vandring, træklatring, kajak/kano og mountainbike. Til daglig arbejder hun som folkeskolelærer i biologi og fysik/kemi, og herigennem har hun videreuddannet sig til friluftslærer.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj