Vandreture på Sjælland

Bakker og vand vandreture sjælland

Bakket islandskab, den tørre hede, klitter, græsset arealer – ja, Sjælland har det hele. Uanset om du er til let eller kuperet terræn, korte eller lange vandreture har Sjælland noget for dig.

Friluftsekspert Anders Braun har vandret Sjælland vidt og bredt, og herunder giver han sit bud på de 5 bedste vandreruter på Sjælland.

Se også: Vandreture i Jylland | Vandreture på Fyn | Pakkeliste til vandretur

De 5 Bedste Vandreture på Sjælland

1. Camønoen

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

175 km

5-10 dage

Hvad er særligt ved Camønoen?

Det er ikke uden grund, at Møn, Bogø og Nyord på få år har udviklet sig til et populært mål for vandreentusiaster. Her har lokale ildsjæle og organisationer skabt en sammenhængende vandrerute, som fører øerne rundt gennem smuk natur og spændende kulturhistorie. Møns Klint, eventyrskoven ved Ulvshale, fuglelivet på Nyords oversvømmede enge, hvide sandstrande og en uforstyrret nattehimmel er nogle af de mange oplevelser, som bindes sammen på den 175 km lange, afmærkede rute.

Hvordan er ruten?

Ruten er ikke vanskelig, men den er lang, og kræver en fornuftig grundform og god tid, hvis du vil kaste dig ud i at gennemføre den i ét stræk. Nogle steder skal du være opmærksom på sand, rullesten og kystsikringer samt risikoen for forhøjet vandstand, mudderskred og bølger, hvis du vil gå langs vandet, men her er mulighed for at vælge alternative ruter.

En del af ruten foregår på asfalt gennem marklandskab og åbne vidder. Den østlige del er mest gennem skov, mens der på sydsiden er en del strand.

Det er selvsagt en helt særlig oplevelse at gennemføre turen hele vejen rundt om Møn, Nyord og Bogø som et flerdages langt eventyr. De fleste starter og slutter ved Møns Museum i Stege. Her kan du overnatte i byshelter og møde andre glade vandrere. Men du kan også sagtens gå Camønoen i etaper som for eksempel dags- eller weekendture.

Hvad kan du opleve undervejs?

Turen forbi Møns Klint, Klinteskoven og Geocentret må du ikke gå glip af. Fra Dronningestolen falder klinten næsten lodret 128 meter ned til havet, og det er sjovt at lede efter forsteninger og vættelys mellem stenene på stranden.

Helt anderledes, men lige så spændende er det at gå strækningen gennem Nyords vidtstrakte strandenge. Engene bliver næsten hvert år oversvømmet og fra fugletårnet kan man være heldig at se ænder, gæs og vadefugle i tusindvis – især i forårsmånederne.

Tæt herpå findes den eventyrlige naturskov ved Ulvshale fyldt med skæve, langsomtvoksende træer og små vandhuller.

Møn og Nyord er udnævnt som Nordens Største Dark Sky Park. Det betyder, at nattemørket er beskyttet mod lokal lysforurening, og du har særligt gode muligheder for at opleve en uforstyrret stjernehimmel fra eksembelvis Aborrebjerg eller et af de andre gode stjernespots på ruten.

Stort set hele ruten byder på havudsigt, og den passerer smukke, hvide sandstrande, så husk badetøjet, hvis du tager afsted i sommermånederne.

Camønoen byder på gode muligheder for at overnatte i telt eller shelter på naturlejrpladser, men hvis vejret er til det, er det en herlig oplevelse at lægge sig til at sove under åben himmel på stranden – med direkte udsigt til stjernehimlen.

På Bogø kan man overnatte i Bogø Fyr, der er indrettet til primitiv overnatning, madpakkely og observationstårn.

Interesseret i at vandre Camønoen? Så læs vores komplette guide til Camønoen.

2. Skjoldungestien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

40 km

1-3 dage

Hvad er specielt ved Skjoldungestien?

Skjoldungestien fører dig gennem flot og varieret natur i Nationalpark Skjoldungernes Land. Fra det mangfoldige fjordlandskab ved Roskilde Fjord over Lejre til Bidstrup Skovene. Trampesporet går gennem et landskab, som er rigt på historier og fortidsminder. Undervejs kommer du forbi, de vigtigste udflugtsmål i nationalparken og oplever både bakkelandskab, langstrakte ådale, store skove, fortidsminder, overdrev og søer.

Hvordan er ruten?

Skjoldungestien består faktisk af to ruter, som krydser hinanden ved Lejre, og giver forskellige kombinationsmuligheder.

Hovedruten er 30 kilometer lang og går fra Roskilde til Hvalsø. Den går gennem bakker, strandenge, løvskov, overdrev og søer. Flere steder følger den små trampestier, hvilket styrker naturoplevelsen, men det betyder, at den er uegnet for kørestole og barnevogne. Nogle steder kan der være sumpet og i perioder stræk, som er svære at passere til fods på grund af vandstanden. Godt fodtøj er en fordel.

Den anden rute er cirka 10 kilometer og går fra Gevinge til Osted langs Lejre Å og Lavinge Å gennem ådal, mose, åbent agerland og små landsbyer.

De to ruter mødes ved Gammel Lejre i et landskab, som er rigt på historie, sagn og fortidsminder.

Turen kan varieres på mange måder og er let at kombinere med offentlig transport, da toget stopper i både Lejre, Roskilde og Hvalsø.

Alle stierne er skiltet med grønne skilte.

Hvad kan du opleve undervejs?

Nationalparkens kuperede terræn, den varierende natur og de kulturhistoriske monumenter som for eksempel skibssætningen ved Lejre er hovedattraktionerne.

Stien er opkaldt efter den mytiske kongeslægt Skjoldungerne, som ifølge sagnene er efterkommere af Kong Skjold, der blev sendt af Odin og regerede landet fra Lejre-området

Ved skibssætningen, de gamle gravhøje, udgravede kongehaller og Lejre Museum kan du mærke historiens og myternes vingesus.

Skibssætningen er en gravplads fra 900-tallet, som oprindelig har været 100 meter lang og bestået af granitsten sat i skibsform. 28 granitsten er bevaret.

Vest for Gl. Lejre findes de udgravede kongehaller, som formentlig er blevet brugt til fester og ceremonier i jernalderen og vikingetiden – måske af Skjoldungeslægten.

Det bakkede område byder også på smukke naturoplevelser og udsigter. Det åbne landskab og å-løbene er levested for sommerfugle, insekter, rovfugle, rådyr og mange urter og planter.

Syd for Gammel Lejre kan du besøge slotsparken ved barokherregården Ledreborg Slot.

Ved Konnerup Å nord for Svogerslev Sø kan du tage trækfærgen over åen og nyde udsigten fra toppen af Hesselbjerg.

Hovedruten går også gennem Bidstrup Skovene, som er en del af Skovhøjlandet og Sjællands næststørste skovområde. Natura 2000-området byder på stor variation af bakker, overdrev, skovenge, moser, søer, kilder og et rigt dyreliv.

Undervejs er der flere muligheder for at overnatte i telt eller shelter.

3. Fjordstien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

275 km

9-13 dage

Hvad er specielt ved Fjordstien?

Idyl, havudsigt, havneliv, frisk luft og fjordnatur er nogle af de nøgleord, som knytter sig den 275 kilometer lange afmærkede Fjordsti. Ruten fører hele vejen rundt langs Roskilde Fjord og Isefjorden og giver mulighed for at opleve de skiftende fjordlandskaber, naturen og havnemiljøer, som knytter sig til fjordens historie og kultur. Stien går mange steder tæt ved kysten, hvor du kan se vandet og mærke den friske havluft. Turen går også med færgen ud på vandet, og rundt langs fjorden giver lejrpladser mulighed for at overnatte i naturen.

Hvordan er ruten?

Fjordstien er både en cykel- og en vandrerute. Hele turen er 275 kilometer lang, så der skal sættes nogle dage af til det, hvis man vil nå hele vejen rundt i ét stræk. Men bortset fra det er ruten forholdsvis let, og der er rig mulighed for at gå mindre etaper. Den følger en blanding af asfalterede veje, mark-og skovveje. Stien er bred nok til både cyklister og vandrere, men flere steder har vandrestien sit eget forløb som et trampespor langs vandet. Fire færgeruter binder ruten sammen, og en del af stien går også over Orø.

Hvad kan du opleve undervejs?

Generelt følger ruten fjordens kyster gennem skove, bakker, moser, landsbyer, havne og købstæder. Fjordudsigten, stilheden og landskabet er hovedattraktionen. Undervejs kan du foruden naturoplevelsen møde et stort udvalg af kirker, godser, møller og andre kultursteder, som er rige på historie.

Naturstyrelsen har udgivet hele syv foldere, som fortæller om de mange natur- og kulturoplevelser.

De inkluderer fuglereservatet i Hov Vig, løvtræerne i Kongsøre, Stokkebjerg og Annebjerg Skov, Rørvig Havn, de charmerende ældre bymiljøer i Hundested og Frederiksværk, udsigten fra Strandbakkerne og gravhøjene syd herfor, Boserup Skov, Kattingesøerne, Det fredede Bognæs med ynglende havørnepar, Søminestationen, Sortebrødreklostret i Holbæk, kæmpegene i Nordskoven, Jægerspris Slot, fredede strandenge, kystskrænter, moser og små landsbyer for blot at nævne et mindre udpluk af de mange attraktioner, du kan møde på den 275 kilometer lange strækning langs fjordkysten.

4. Hedebostien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Let

23 km

1-3 dage

Hvad er særligt ved Hedebostien?

Hedebostien fra Roskilde Fjord til Køge Bugt byder på vikingeskibe, forvredet grusgravslandskab, skov, legepladser, kalkgrav, vandløb og digital formidling af de mange gode historier, som knytter sig til de forskelligartede natur- og kulturoplevelser. Ruten er med sine 23 kilometer overskuelig for de fleste, og ikke mindst velegnet til aktive børnefamilier.

Hvordan er ruten?

Turen går fra Roskilde gennem Hedelands dramatiske landskab formet af mange års grusgravning, den nytilplantede Tune Skov, forbi Kalstrup Kalkgrav til de krogede træer i Trylleskoven ved Solrød Strand. Stien er beregnet for både vandrere, motionister, cyklister og på nogle stræk også ridende. En del af stien er anlagt i grus, andre steder følger den skovstier eller asfalterede offentlige veje.

Stien er let tilgængelig med parkeringsmuligheder flere steder, mulighed for at leje cykler og togforbindelser, som gør, at du kan tage offentlig transport tilbage til udgangspunktet. Formidling af både natur og kultur via en app og flere legepladser undervejs er med til at gøre den velegnet til børnefamilier.

Hvad kan du se og opleve på turen?

Hedebostien byder på et varieret udvalg af natur- og kulturoplevelser. I Roskilde er den helt store attraktion Vikingeskibsmuseet.

På Hedeboegnen har grusgravning efterladt et dramatisk og forvredet landskab. Siden 1978 har kommunerne i området arbejdet på at give det nyt liv som fritidslandskab, og her vokser mange spændende blomster, urter og pionerplanter som havtorn og tjørn.

I Karlslund Mose findes et varieret fugleliv takket være et blandet landskab med vandløb, fugtige enge, moser og rørskov. Det kan blandt andet opleves fra fugletårnet.

Karlstrup Kalkgrav byder på hvide skrænter og azurblåt vand, der leder tankerne mod sydligere himmelstrøg, og i kalken kan du være heldig at finde fossiler.

Stien går også gennem Karlstrup Skov, Firemileskoven og Karlslunde Skov til Trylleskoven ved Solrød Strand. Vejr og vind har skabt de krogede træer, som er fredet og har givet inspiration til navnet.

5. Nordkyststien

Sværhedsgrad

Længde

Varighed

Middel

69 km

3-5 dage

Hvad gør Nordkyststien til noget særligt?

Stejle klinter, hvide sandstrande, klitter, havudsigt, gamle idylliske fiskerlejer, store sommerhuse og lange vandrestræk helt nede i vandkanten. Det er noget af det, den 69 kilometer lange Nordkyststi har at byde på. Og indimellem en troldeskov, lynghede, Knud Rasmussens bolig, kunstmuseum, cafeer, restauranter og til sidst det gamle Helsingør og Kronborg.

Hvordan er ruten?

Ruten går langs med Sjællands Nordkyst fra Hundested til Helsingør. Undervejs kommer du forbi gamle fiskerlejer som Tisvilde, Gilleleje og Hornbæk, der nu er kendte sommerhusområder med et aktivt turistliv om sommeren. Ruten er oprindelig en cykelrute, men man kan følge havet og gå på stranden en stor del af vejen og ellers på stier og asfalterede veje længere inde mellem sommerhusene. 

Hvis man har tiden og benene til det, kan man udvide ruten og tage hele turen fra Sjællands Odde til Helsingør. De fleste går turen fra vest mod øst for at slutte i Hamlets gamle by.

Hvad kan du opleve undervejs?

Ud over stranden, klitterne, havudsigten og det sæsonbetonede liv omkring sommerhus-byerne byder ruten på varierede natur- og kulturoplevelser.

Ved Spodsbjerg Fyr ligger Knud Rasmussens smukke bolig, der er indrettet som museum for polarforskeren. 

Melby Overdrev ved Liseleje er et stort fredet hedeområde, som ligger på tidligere havbund. Det afløses af Asserbo Plantage, Tisvilde Hegn og Troldeskoven med op til 200 år gamle krogede fyrretræer.  Ved Rågeleje går turen igennem Heatherhill, der som navnet siger er lyngbakker. 

Fiskerihavnen i Gilleleje er et godt sted at slå sig ned og smage på fiskeretterne inden turen går videre mod Hornbæk Plantage og Rudolph Tegners Museum og Statuepark med lyngbakker, enebærbuske og bronzeskulpturer. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandreture er de bedste på Sjælland?

Magasinets friluftsekspert Anders Braun giver sit bud på de bedste vandreture på Sjælland. Læs om dem i artiklen.

Hvordan kårer vi vandreturene?

Vandreturene vurderes ud fra følgende parametre: terræn, længde, natur og kulturoplevelser.

Hvilket vandre rejsebureau skal jeg vælge?

Valget af vandre rejsebureau afhænger af en række parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj