Vandreture på Fyn

Gul mark vandreture Fyn

Vandring på Fyn byder på smukke, lettilgængelige, udfordrende og naturskønne oplevelser: Langs kyst og stejle klinter, forbi lyngheder og smukke søer, ind i gamle skove, over høje bakker og ned gennem dramatiske istidsslugter. Her får du en oversigt over de 10 bedste vandreruter på Fyn.

De 10 Bedste Vandreture Fyn

1. Øhavsstien

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Sydfyn

Middel til svær

220 km

Hvad er særligt ved ved Øhavsstien? 

Øhavsstien er Fyns mest berømte vandrerute, og det er ikke uden grund. Ruten er med sine 220 km en af de længste vandreture i Danmark, og omkranser det Sydfynske Øhav. Istidslandskabet er et unikt sted i Europa, og der er en fantastisk variation af indtryk.

Hvad kan du opleve? 

Rutens forløb er meget alsidigt og byder på et enestående kulturlandskab præget af hyggelige landsbyer og købstæder, flotte naturområder, og smukke kyster og øer. Du passerer smukke områder som Svanninge Bakker med flot udsigt over Øhavet, overdrev ved Egebjerg Bakker, hyggelig stemning i Svendborg, varieret natur på Langeland, kystskove på Tåsinge, og skipperbyer på Ærø.

Hvordan er ruten?

Øhavsstien er en trampesti forbeholdt vandrere, og kun få steder skal du følge asfaltveje. Ruten er afmærket hele vejen. Øhavsstiens slogan er: “hård men hyggelig”. Stien følger et varieret landskab, og er i sin helhed fysisk udfordrende: Vil du gennemføre den i ét stræk kræver det en god grundform.

En trænet vandrer vil kunne gå hele turen på ni dage. De fleste vælger dog at nøjes med en eller flere af de syv delstrækninger, og eksempelvis kan Ærø-delen vandres på en god weekend (bonus-info: På Ærø er der gratis busser). Der er masser af overnatningsmuligheder langs ruten, både shelters og teltpladser; og hvis det skal være mere luksuriøst er der også campingpladser, hoteller og bed & breakfasts.

For mere information: Læs Friluftsmagasinets komplette guide til Øhavsstien.

Overblik vandreture Fyn 2. Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Sydfyn

Middel

4 km + 9 km

Hvad er særligt ved Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge? 

Det er ikke uden grund at Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge også er kendt som de Fynske Alper: Bakkerne, som er et morænelandskab skabt under den sidste istid, har en højde på op til 126 meter over havets overflade. Svanninge Bjerge og Svanninge Bakker er udpeget til Danmarks Naturkanon som et af landets unikke natursteder. 

Hvad kan du opleve? 

Hver eneste bakketop i det kuperede landskab afslører en ny og endnu mere bjergtagende udsigt end den foregående. Istidslandskabet giver helt særlige forhold for flora og fauna i området, og biodiversiteten hjælpes på vej af de store Welsh Black kvæg med deres lådne kalve. Bakkelandskabet er desuden bosat af Danmarks eneste syvsover, den sjældne Hasselmus.

Sammen med Sollerup Skov er Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge det største sammenhængende naturområde på Fyn med åbne enge og overdrev, lyse bøgeskove og harpiksduftende nåleskove.

Hvordan er ruten? 

Turen i Svanninge bakker er 4 kilometer lang i stærkt kuperet terræn. Svanninge Bjerge mod øst er mindre kendte og har et mere råt udtryk. Her er forskellige ruter på mellem 2.2 km og 9 km længde. Øhavsstien går også gennem Bjergene. Der er mulighed for overnatning ved telt- og shelterpladser. 

3. Fyns hoved

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Nordfyn

Let til middel

3 – 11 km

Hvad er særligt ved Fyns hoved?

Fyns hoved rummer noget af landets flotteste natur. Her æder havet sig ind på klinterne og danner nyt land i form af sandodder. Der er en usædvanlig flot flora og gode muligheder for at spotte marsvin.

Hvad kan du opleve? 

Fyns Hoved er det nordligste punkt på Fyn, og skiller Kattegat og Storebælt. Nær spidsen er et 25 m højt udsigtspunkt med panorama udsigt. Stedet er rasteplads for tusindvis af trækfugle, og den lavvandede Fællesstrand er et mekka for fugleelskere. Fyns Hoved er et af Danmarks tørreste områder, hvilket skaber gode levevilkår for mange dyr og planter bl.a. hugorm og snog. Det bedste tidspunkt at besøge stedet er midt maj, når blomsterne står i flor. 

Hvordan er ruten? 

Ruten rundt om Fyns hoved er 3 km, og mod vest udsat for vestenvinden, og kan give et sug i maven nær ved de dramatiske skrænter. Turen kan forlænges til 11 km ved at gå langs Fællesstranden og tilbage forbi naturhavnen Korshavn. Den vestlige kyst er stenet og kræver gode ankler. Der er overnatningsmuligheder syd for Fyns Hoved på bakken Jøvet, hvor der ligger et shelter.

4. Vissenbjerg Bakker

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Midtfyn

Middel

8 km

Hvad er særligt ved Vissenbjerg Bakker?

Vissenbjerg Bakker byder på en dramatisk landskab lidt ud over det sædvanlige. Her på toppen af Fyn har gletsjerne efterladt et stort område med mægtige bakker, stejle skråninger og dybe slugter. 

Hvad kan du opleve? 

Det højeste punkt på 129 meter over havet giver en fantastisk udsigt over det fynske landskab, og nedenfor de stejle skrænter venter den imponerende kløft Afgrunden. Området er skabt under den sidste istid, hvor en gletsjer efterlod en stor klump is i området.

Afsmeltningen af isklumpen foregik i tre stadier, og hvert stadie dannede et niveau i det enorme trappeformede landskab. Søer, vandløb og kilder præger området. Vissenbjerg Skov er fuld af røverhistorier fra middelalderen, hvor mange fredløse boede i den store ufremkommelige skov. 

Hvordan er ruten?

Stierne langs trinene er lette at færdes på, mens ruterne mellem trinene er stejle og kan give sved på panden. Turen er godt 8 kilometer lang, og byder på op til 140 højdemeter. 

5. Æbelø

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Nordfyn

Let

15 km

Hvad er særligt ved Æbelø?

Det er et eventyr i sig selv at komme til Æbelø: For at komme dertil må du gå tværs over havet! Øen i sig selv er fantastisk med fugle, dyr, urørt skov, dramatiske skrænter og havudsigt. 

Hvad kan du opleve? 

Æbelø er kendt for sine mange gamle ege, men i foråret står også smukke blomster som den orkidé-lignende gøgeurt smukt. Der er vilde skove og græsser hvor man kan være heldig at se dådyr og mufloner, i skovsøerne vandsalamandre, og ved kysterne svaler og havørne. 

En speciel geologi giver de dramatiske skrænter med lagdelt ler et særligt udtryk, og øen har været fredet siden 1998. Fuglelivet på og omkring Æbelø er en stor oplevelse, og fuglene yngler i fred på de omkringliggende holme. På øen ligger desuden et lille fyrtårn, som er bygget i 1883, og er et af Danmarks bedst bevarede.

Hvordan er ruten?

Du kan gå ad en 1,5 km ebbevej til Æbelø Holm (tag et par kasserede sko med til vadeturen), og derefter ad en lang tange til Æbelø. Alternativt kan du tage kajak, kano eller båd til Æbelø Holm. Tilrettelæg turen som en heldagstur, og aflys ved dårligt vejr.

6. Lyø

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Det Sydfynske Øhav

Let

11 km

Hvad er særligt ved Lyø?

Lyø er en dejlig ø med en afvekslende natur og en hyggelig landsby, præget af gode historier og øbo stemning. Vandrestien går langs strande, skove, forbi stendysser og gennem landsbyen. Og så siges det, at selveste Odysseus boede på øen. 

Hvad kan du opleve? 

Søer, bølgende bakker med skov og græsningsarealer, tunneldale fra istiden og fuglevildt er nogle af de naturskønheder øen har at byde på. På ruten kan du opleve klokkestenen, et flere tusinde år gammelt dyssekammer fra dengang Lyø var tæt befolket. Hvis du slår på den – og rammer rigtigt – giver den klare lyde fra sig. Det siges, at man må få et ønske opfyldt, når den afgiver sin lyd.

I charmerende Lyø by kan du opleve Skrønemuseet, hvor duften af kaprifolie og jasmin fylder næseborene, og du kan høre gode historier fra en gammel sømandskone.

Hvordan er ruten?

Vandreruten er en 11 km rundtur om øen i fladt terræn, og følger kysten det meste af vejen. Beboerne opfordrer til at lade bilen stå i Faaborg og tage færgen over til fods. Der er overnatningsmuligheder i Lyø by.

7. Enebærodde

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Nordfyn

Let

13 km

Hvad er særligt ved Enebærodde? 

Med Kattegat på den ene side og Odense Fjord på den anden er vandreturen på Enebærodde en fantastisk oplevelse. Det er en naturperle med fredelige strande, hede og skov. Og så er der ingen biler på det fredede område: adgang er kun tilladt på cykel eller til fods.

Hvad kan du opleve?

Enebærodde byder på gode sandstrande, hvor du kan slappe af og få en frisk dukkert i bølgerne. På spidsen af Enebærodde må du dog ikke bade, for der er dybt vand og stærk strøm. Til gengæld er der god udsigt. Ved den østlige spids af tangen står et 14 meter højt fyrtårn og markerer det kun 400 meter brede sejlløb kaldet Gabet, som danner indgangen til Odense Fjord.

På ruten kommer du forbi løvskov og granskov plantet i 1800-tallet og heden med den kønne lyng og de enebærbuske der har givet odden dens navn. Der er fuglereservater og Galloway-kvæg, og hvis du er heldig, kan du også se hugorme, der soler sig i sandet. 

Hvordan er ruten? 

Enebærodde er en 6 km lang tange, som er 20 meter på det smalleste sted og 750 meter på det bredeste sted. Ruten går langs kysten på begge sider af odden, og terrænet er let at gå i. 

8. Lillebæltsstien

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Vestfyn 

Let til middel

27 km

Hvad er særligt ved Lillebæltsstien? 

Vandreruten kendt som Danmarks smukkeste gåtur byder på nogle af de bedste danske landskaber med åbne marker, dybe skove, dramatiske kystskrænter, og hyggelige havne og bymiljøer.

Hvad kan du opleve?

På ruten er der mange små, fredelige stop og udkigspunkter. Der er også mange strande, hvor du kan tage en forfriskende dukkert. Lillebælt er kendt for sine mange marsvin, og ved Middelfart havn findes en lyttestation, hvor du kan komme tæt på den lille hval. Ruten går forbi ruiner og mindesmærker, og i skovene findes orkidéer. Ved Strib Odde står et 21 meter højt fyr, hvor der er en fantastisk udsigt over Lillebælt.

Hvordan er ruten? 

Ruten er markeret, og følger kysten hele vejen. Den er nogle steder forholdsvis kuperet, så tag gode vandresko på. Der findes kystnære sheltere ved start, slut og midt på ruten. En alternativ rute er en rundtur om Hindsgavl på 11 km. Hvis du er med tog kan du ramme denne rundtur få hundrede meter fra Middelfart station. 

9. Frøbjerg Bavnehøj

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Midtfyn

Middel

1,5 km


Hvad er særligt ved Frøbjerg Bavnehøj?

Frøbjerg Bavnehøj er med sine 131 meter Fyns højeste punkt, og fra toppen er der en fantastisk udsigt over det meste af Fyn. 

Hvad kan du opleve? 

Landskabet omkring Frøbjerg Bavnehøj er et karakteristisk dødislandskab, skabt under den sidste istid med flade toppe, stejle skrænter og markante smeltevandsslugter. På Frøbjerg findes en række mindesmærker bl.a. for indførelse af kvindernes valgret, for stavnsbåndets løsning og for besættelsestidens ofre.

Frøbjerg har fået sit navn efter frugtbarhedens gud, Frøya eller Frej. I oldtiden var Frøbjerg et helligt sted, hvor der blev holdt offerfester. I dag er der en amfiscene, kendt som Danmarks smukkeste friluftsscene. 

Hvordan er ruten?

Vandreruten ved Frøbjerg Bavnehøj er ca 1,4 km i et meget kuperet terræn. De stejle skrænter kan være hårde at gå op ad, men man belønnes med en fantastisk udsigt over det smukke fynske landskab. I klart vejr kan man se Brændholt Bjerg og Vissenbjerg, dele af Østfyn, Lillebælt og måske helt til Jylland. 

10. Klokkefrøstien

Landsdel

Sværhedsgrad

Længde

Østfyn

Let

14 km


Hvad er særligt ved Klokkefrøstien?

Ruten er speciel for sin rigdom af den sjældne og fredede klokkefrø, og går samtidig gennem nogle af Østfyns smukkeste landskaber.

Hvad kan du opleve? 

Ruten går tæt forbi vandhuller med klokkefrøer. På stille og lune dage i maj, juni og juli kan du høre deres sælsomme kvækken, der lyder som fjerne kirkeklokker. Det er klokkefrøhannerne, der forsøger at lokke hunner til vandhullet med deres kvækken. Den spektakulære frø var næsten uddød i 1980’erne, men takket være adskillige projekter yngler den nu flere steder. Undervejs oplever du storslåede landskaber med skov, mark, eng og flotte udsigter til Storebælt. 

Hvordan er ruten? 

Klokkefrøstien er markeret og følger små asfaltveje, skovstier, strandbred og trampestier langs levende hegn. Den er ikke egnet for cykler eller klapvogn. Klokkefrøstien har forbindelse til Øhavsstien ved Lundeborg.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandreture er de bedste på Fyn?

Magasinets friluftsekspert Line Skovlund giver sit bud på de bedste vandreture på Fyn. Læs om dem i artiklen.

Hvordan kårer vi vandreturene?

Vandreturene vurderes ud fra følgende parametre: terræn, længde, natur og kulturoplevelser.

Hvilket vandre rejsebureau skal jeg vælge?

Valget af vandre rejsebureau afhænger af en række parametre, og vi kommer ind på disse i artiklen.

Forfatter
Picture of Line Skov
Line Skov

Line fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er uddannet friluftsvejleder, kajakinstruktør, kanoinstruktør, mountainbike instruktør og skilærer. Til daglig underviser hun i friluftsliv for Dansk Flygtningehjælps Ungdom (DFUNK). Hendes uddannelser, undervisningsjob og egne friluftsture (vandreture, bushcraftture, kajakture, kanoture, cykelture m.m.) har ført hende til lande som Norge, Sverige, Indien, Nepal og Madagascar. Med andre ord er hun en erfaren friluftskvinde med en bred viden om alskens friluftsaktiviteter. Ikke nok med det har hun en kandidat i politisk økologi, og derfor er du sikret velskreven læsning.