Vandrestøvler

Brune vandrestøvler på trappetrin

Gå, så går det nok – men for at det kan gå godt, så skal man helst være godt gående, og det bliver man bl.a. ved at hoppe i et par gode vandrestøvler.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Mikkel Vedel og Signe Nørager lavet en test af vandrestøvler. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vandrestøvler Test: Top 5 Bedste Vandrestøvler

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Keen Targhee III Mid WP

Bedste vandrestøvler

Pris: 1.124 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandrestøvler” er Keen Targhee III Mid WP. En skøn støvle i den fineste kvalitet og med et ultra højt komfortniveau trods den lave vægt. Støvlen er forstærket flere steder for ekstra slidstyrke. Et godt valg for den kvalitetsbevidste vandrer.

Annonce

2. Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Bedste billige vandrestøvler

Pris: 883 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vandrestøvler” er Haglöfs Skuta Mid Proof Eco, som er en billig, men super velsiddende vandrestøvle. Den er 100% vandtæt, fremstillet delvist af nubuck og ruskind og ventilerende. Et super valg hvis du ikke behøver alverdens funktioner.

Annonce

3. Scarpa Boreas GTX

Bedste premium vandrestøvler

Pris: 1.348 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vandrestøvler” er Boreas GTX fra italenske Scarpa. Disse vandrestøvler fås i både en herre- og damemodel. Med et par af disse vandtætte vandrestøvler vil du trygt kunne gå gennem alskens vind, vand og vejr. Det er uden tvivl markedets bedste vandrestøvler til prisen.

Annonce

4. Scarpa Terra GTX

Bedste vandrestøvler til kuperet terræn

Pris: 1.424 DKK

Vinderen i kategorien “vandrestøvler til kuperet terræn” er Scarpa Terra GTX, der tilbyder komfort, støtte, vandtæthed og en slidstyrke i allerhøjeste grad. En støvle med ekstra grow profil der er oplagt til barskt terræn, f.eks. de norske fjelde.

Annonce

5. RevolutionRace Phantom Trail Mid

Bedste vandrestøvler til let terræn

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “vandrestøvler til let terræn” er Phantom Trail Mid Waterproof fra RevolutionRace, der angiveligt er den bedst sælgende let-terrænsstøvle. Trods en premium vandtæt konstruktion er støvlen super let, åndbar og temperaturregulerende. Støvlen er oplagt til det danske lette terræn.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vandrestøvler

Hvad er vandrestøvler?

Vandrestøvler, også kaldet trekking støvler eller outdoor støvler, er fodtøj designet til at beskytte dine fødder og ankler, når du – nå ja – vandrer. Uanset hvilken udendørsaktivitet du ynder, om det er trekking, jagt eller bjergvandring, så er det helt rigtige fodtøj en uundværlig del af din udrustning.

Brune vandrestøvler

Vi mennesker har i tusindvis af år brugt støvler i én eller anden form. I starten var støvlerne blot en forlængelse af vores benklæder med lidt ekstra beskyttelse, og derefter blev de selvstændige beklædningsgenstande. Siden blev brugen af støvler mere udbredt bl.a. pga. deres popularitet i militært øjemed. I dag findes der et væld af forskellige støvler til mere eller mindre specifikke behov.

Hvorfor skal jeg købe vandrestøvler?

At vandre er en skøn aktivitet, der i grunden kræver ganske lidt af os i forhold til andre fritidsinteresser. Vores fysiske form er ikke altafgørende, men det er til gengæld en gevaldig fordel, hvis vores grej er det rette – både af type og kvalitet. Og hvorfor så ikke starte fra bunden af og se på vores vigtigste legemsdele i forhold til at vandre: Vores fødder. 

Forskellige trekking støvler eller outdoor støvler har forskellige egenskaber, men fælles for dem alle er dog, at de er med til at skåne vores fødder (samt ankler) og gøre vores tid i naturen mere fornøjelig.   

Hvilke vandrestøvler skal jeg vælge?

Der er mange aspekter at overveje, når det kommer til vælge de rette vandrestøvler. Det første skridt er at overveje, hvilke specifikke krav du har i relation til dit formål med dem. Skal du bruge dine nye outdoor støvler til udendørsaktiviteter i de kolde måneder, så er det vigtigt at overveje, hvor gode de er til at holde på varmen. Eller måske har du planer om at trække dine nye trekking støvler igennem brombærinfesterede underskove, hvilket kræver et par vandrestøvler, der både beskytter dig mod div. ridser, og som samtidig kan holde til sådanne strabadser.

Andre funktioner, der er værd at overveje er, om du ønsker en vandtæt membran som f.eks. Gore-Tex  og dermed, hvor vandtæt eller åndbar dine nye vandrestøvler skal være. Måske har du også specifikke krav til materialerne? Det kunne være, at du foretrak en naturlig outdoor støvle med få syntetiske materialer? Eller at du foretrak en vegansk produceret trekking støvle uden animalske produkter som f.eks. læder, ruskind eller pels? 

Det kunne sågar være, at du havde forelsket dig i en bestemt stil og et bestemt look? Til syvende og sidst er den allervigtigste faktor dog, hvorvidt støvlen har det korrekte fit – altså pasform og størrelse, og dette kommer vi nærmere ind på længere nede i artiklen.   

Kombinér vandrestøvler med andet vandretøj

Til de rigtige vandrestøvler hører unægteligt også de rigtige vandresokker – som salt til et æg – og det er vigtigt at vælge sokker med den rigtige højde, den rigtige tykkelse, de mest egnede materialer og det perfekte fit. Vandresokkernes højde skal gerne passe til det cut, dine vandrestøvler er lavet med. Dog er der intet i vejen for at have et par lange sokker på til et par mid- eller low-cuts – dette øger blot varmen.

De fleste vandresokker indeholder mere end et materiale for at sikre bedst ydeevne og holdbarhed, og det mest brugte og anbefalede materiale er merinould, der både er praktisk og behageligt. Undgå for enhver pris at bruge bomuldssokker i dit vandrefodtøj, da disse kan gøre dine fødder fugtige og rynkede, hvilket er en sikker opskrift på vandringsmandens værste fjende: Vabler!  

Vandresokkernes pasform er lige så vigtig som vandrestøvlernes, og de må hverken være for løse eller for stramme. Prøv om muligt flere par og spørg om råd hos de ansatte – i butik eller på webshop.

Hvis du døjer meget med vabler eller varme/svedige fødder, så kan det være en god ide med et par såkaldte liner sokker, som man har på under sine vandresokker. En vigtig pointe er dog, at man muligvis skal vælge en tyndere vandresok til at have på, hvis man også har en liner på.

Hvis man ønsker endnu mere beskyttelse mod elementerne for dermed samtidigt at skåne ens fodtøj, kan man udstyre sig med et par gamacher (eng. gaiters), der ligesom vandresokker og vandrestøvler kommer i flere forskellige længder og materialer. Deres formål er såmænd blot at øge beskyttelsen mod vind, vejr og terræn ved at fungere som yderlag, og de forsøder din tid i naturen en hel del, især hvis du ved, at der på din rute er ufremkommelige passager. 

Vedligeholdelse af dine vandrestøvler

Et par nye vandrestøvler er en investering, og passer du på dem, vil de passe godt på dig og dine fødder på mange ture i det fri. Derfor kan det altid betale sig at bruge lidt tid og kræfter på at vedligeholde dem.

Hvis du lader sand, jord og mudder sidde på dine vandrestøvler, vil skidtet begynde at arbejde og slide som sandpapir. Hvis du ejer et par vandrestøvler i læder og lader mudder få lov til at sidde på dem, suger det al fugtigheden ud af læderet, hvilket medfører mindre bøjelige støvler. Det er også vigtigt med en ren sål, da dette sikrer et bedre greb og modstand ved glatte overflader, eller når man bevæger sig ned ad stejle stier. 

Det er enkelt og ligetil at rengøre og pleje sine vandrestøvler. Alt det kræver er vand og en blød børste (vask ALDRIG dine vandrestøvler i vaskemaskinen, da dette kan ødelægge dem). Fjern indersål og snørebånd og vask dine vandrestøvler grundigt med den bløde børste.

Undgå at gennemvæde eller ligge støvlerne i blød. Hvis støvlernes indre trænger til rengøring, enten pga. skidt eller lugtgener, så kan man – med indersålen fjernet – fylde dem med lunkent vand og evt. lidt blid sæbe. Lad dem stå et stykke tid og skyld efter med rent vand. Når støvlerne skal tørre efter rengøring, eller hvis støvlerne er blevet gennemblødte i brug på turen, så lad dem tørre ved en normal og stabil stuetemperatur.

Prop evt. et par sider sammenkrøllet avispapir ned i støvlerne, lad det suge noget af fugten og skift, når papiret er blevet fugtigt. Hvis dine vandrestøvler er meget beskidte, kan det være en fordel at benytte et middel fremstillet specifikt til formålet (brug ALDRIG skylle- eller rengøringsmiddel, da dette kan ødelægge støvlerne, især hvis de har en vandtæt membran).

Efter endt rengøring skal vandrestøvler af visse materialer og med visse funktioner efterbehandles for at forlænge deres levetid. Er dine nye outdoor støvler lavet af fuldnarvet (kerne)læder, er det en god ide at smøre dem med et forsigtigt lag læderfedt/olie (eller voks til vedligeholdelse af læderets vandtætte egenskaber), men ikke i for store mængder, da dette kan medføre en for blød støvle, der dermed mister sine støttende egenskaber.

Varm evt. dine vandrestøvler op med en hårtørrer inden påføring af hård voks – det gør opgaven noget lettere. Er dine nye trekking støvler derimod udstyret med en vandtæt membran, vil det være en god ide at behandle dem med et dertil fremstillet middel, som vedligeholder de vandafvisende egenskaber.  

Når støvlerne ikke længere er i brug, opbevares de mørkt under ventilerede forhold (dvs. ikke i lukkede poser eller kasser) og ved stabile temperaturer – aldrig på loftet eller i kælderen eller andre steder, hvor temperaturen kan svinge, eller hvor luftfugtigheden er høj.  Fjern evt. indersåle, for at sikre maksimal ventilering.

Valg af vandrestøvler

Typer

Når det kommer til kategorisering af vandrestøvler, opereres der ofte med begreberne low-cut, mid-cut og high-cut. Dermed menes højden på støvlens skaft, altså hvor langt støvlen går op af benet.

Her er det værd at begrave en gammel, men sejlivet skrøne, der påstår, at høje vandrestøvler i kraft af netop deres high-cut er bedre for folk med svage ankler. Vrid af anklen og evt. følgende forstuvninger forebygges bedre af fodtøj med rigide såler og/eller af veltrænede benmuskler, der ikke vil blive aktiveret, og dermed trænet, på samme måde i et par high-cut vandrestøvler som i støvler med mid- eller low-cut. 

Ret skal dog være ret, og det skal nævnes, at støvler med højere cut giver en bedre støtte og balance, når man bevæger sig omkring med rygsæk på.  Igen er det vigtigt at erkende sit formål med de nye støvler for at kunne vælge det bedst egnede cut.

Low-cut

Både low-cut “vandrestøvler”eller vandresko og de såkaldte trailsko (eng. trail runners), der minder om løbesko blot med lidt bedre støtte og en mere fast sål, er glimrende og let fodtøj, der tillader den størst mulige grad af mobilitet og hastighed. Dette er dog på bekostning af en del af de funktioner, som deciderede vandrestøvler tilbyder.

Mid-cut

For nogle er mid-cut den gyldne mellemvej. For andre er de et akavet blandingsprodukt. I denne kategori findes bl.a. vandresko (eng. hiking shoes) af en mere robust type end deres low-cut modstykker samt de kortskaftede vandrestøvler, der har alle de andre karakteristika som de længere med high-cut.     

High-cut

De “klassiske” og mest alsidige vandrestøvler er med high-cut, som beskytter mere af vores ankler mod rifter og insektbid. De høje støvler forhindrer størstedelen af sand og småsten i at havne i selskab med vores fødder, og hvis de ellers er vandtætte, forhindrer de gennemblødte sokker, når vi krydser våde områder, snedriver eller vandløb. Samtidig får du her størst fodfæste og støtte på mere udfordrende vandreruter.

Temperatur

Man bør overveje i hvilket klima, man primært vil bruge sine nye vandrestøvler. På samme måde som ved trøjer og jakker er der også blandt vandrestøvler forskel på, hvor de gør sig bedst. Det er klart, at man selvfølgelig ikke bør vandre rundt i et par vinterstøvler midt i en hedebølge, eller at man skal undgå tynde sko uden isolering, hvis turen går til Alaska.

Ofte er vandrestøvler med lavere cut mere lette og åndbare, hvilket gør sig bedst i et tørt og varmt klima. High-cut sikrer derimod mere af kroppen mod kulde og sne. Yderligere er der selvfølgelig en sammenhæng mellem, hvilke materialer vandrestøvlerne er fremstillet af, og hvilke termiske egenskaber de har. F.eks. vil man, selvom de er åndbare, komme til at svede lidt mere i et par vandrestøvler med vandtæt membran. 

Terræn

Én ting er klimaet, breddegraden og sæsonen, noget andet er underlaget og omgivelserne. Skal du ud på passede og plejede ruter, vilde og ufremkommelige stier eller offroad-eventyr i vildmarken? Destinationen og terrænet er yderst afgørende for, hvilke vandrestøvler du bør vælge.

Hvis du skal en tur af velbevandrede stier – måske endda helt uden oppakning – er low-cut en fin løsning, der sikrer dig en behagelig tur. Men hvis målet er et mere teknisk krævende sted med klipper, marsk, mose eller floder, eller hvis destinationen og årstiden byder på sne, slud eller regn, så er det bedst at overveje et par isolerede high-cut vandrestøvler evt. med gode vandtætte egenskaber.

Materialer

Fælles for langt størstedelen af alt fodtøj er en sål bestående af gummi, hvilket også gør sig gældende for vandrestøvlers ydersål. Men modsat mange andre sko består vandrestøvler af flere vigtige dele, ofte fremstillet af flere forskellige materialer. I det følgende gennemgås vandrestøvlens anatomi samt de hyppigste materialer brugt i fremstillingen af disse. På baggrund af dette vil du forhåbentligt være endnu bedre rustet til at udvælge nye vandrestøvler. Det er også i denne forbindelse, at du kan træffe et etisk valg: Skal støvlerne være “naturlige” – med færre syntetiske materialer (altså lavet primært af læder), eller skal de være fri for animalske produkter og dermed veganske? Sidstnævnte vil selvfølgelig begrænse dig til et mindre udvalg.

Skal

Et klassisk valg til skallen er læder, som har følgende fordele: Gode vandtætte egenskaber, høj slidstyrke, godt til vådt og koldt terræn og til langvarige udflugter med tung oppakning. Da læder er et naturligt materiale, der ikke er direkte opstået til brug i vores fodtøjsproduktion, er der et par ulemper forbundet dermed: Det er ikke så let eller så åndbart som syntetiske materialer, og så kræver det lidt længere tid at gå vandrestøvler af læder til.  

Syntetisk læder, polyester eller nylon bruges ofte i moderne trekking støvler, også i kombination med ægte læder. De syntetiske materialer har, ligesom læder, en række fordele som f.eks: Lettere end læder, tørrer hurtigere, koster som regel mindre og er lettere at gå til.    

I syntetiske støvler finder man ofte, mellem skallen og foringen, en vandtæt membran – f.eks. Gore-Tex (GTX), KEEN.DRY eller eVent – der er med at tilføje syntetiske støvler vandtætte egenskaber. Selvom disse membraner forhindrer vand i at trænge ind samtidig med, at de er åndbare, så er det vigtigt at vide, at vandrestøvler med disse membraner vil være varmere og mindre åndbare end dem uden. Igen er det et spørgsmål om at kende sine behov.

Risikerer turene at blive våde af vandløb, regn eller sne, så er det værd at anskaffe sig et par vandtætte støvler. Bliver turene derimod oftere varme og tørre, bør man overveje om ikke et par syntetiske sko eller støvler uden membran er den bedste løsning. 

Isolering

Hvis der forventes kolde forhold, bør du gå efter et par vandrestøvler, der er godt isoleret. Det mest anvendte isoleringsmateriale er Thinsulate, et syntetisk produkt, som mange af os nok kender fra handsker, huer eller arbejdstøj, fremstillet af amerikanske 3M. Andre bud på gode isoleringsmaterialer vil være Zylex produceret af canadiske Kamik, uld eller polypropylen, der er kendt for ikke at optage fugt.

Foring

Vandrestøvlens indre foring har flere funktioner. Foret øger komforten for fødderne, der jo kommer til at tilbringe timevis i støvlerne. Samtidig kan det være med til at absorbere fugt og sved og er dermed med til at beskytte støvlens andre lag.  

De mest udbredte tekstiler til foring af vandrestøvler er blødt læder, bomuld og syntetisk materiale. Nu til dags er det sidstnævnte, som hyppigst anvendes. 

Sål

Sålen er vandrestøvlens fundament, og den består typisk af to overordnede elementer: En midtersål og en ydersål.

Midtersål

Mellem vandrestøvlens skal og dens ydersål finder man midtersålen, der øger støvlens stødabsorberende egenskaber såvel som støvlens flexibilitet/stivhed. En fast og rigid støvle yder mere sikkerhed og komfort, hvis vandringen foregår ad ujævne og vanskelige strækninger, men generelt er fleksibilitet en mere ønskværdig egenskab i et par vandrestøvler. Her kommer valget igen an på, hvor og hvordan du vil bruge dine nye outdoor støvler, og om du har en sund og rask ankel.

Midtersåler er hovedsageligt fremstillet af enten EVA eller PUR – og i visse tilfælde en blanding af disse.

EVA (ethylen-vinylacetat) er et blødt skum, der både er billigt og et letvægtsmateriale, og er derfor det, der ofte findes i trekking støvler. 

PUR eller PU (polyurethan) er derimod et mere hårdt materiale, der både slides op og mister sin form langsommere end EVA.  

Ydersål

Det er vigtigt med en god ydersål, da det er den, der er i kontakt med terrænet hele tiden. En god sål øger stabiliteten, når vi bevæger os hen over varieret terræn. Generelt giver et bredt og dybt sålmønster bedre greb og skridsikkerhed, og et mønster med brede riller eller mellemrum er samtidig lettere at rengøre. Hælens unikke mønster er heller ikke uden betydning, da det sikrer dig mod at glide eller falde – især ved nedstigninger. 

Visse producenter lader fremstillingen af ydersåle udføre af andre firmaer, der specialiserer sig i netop dette. Et eksempel herpå kunne være det italienske firma Vibram®, der har produceret såler til alt fra kampstøvler til de såkaldte FiveFingers-sko.

Ydersåle fremstilles af gummi og til særligt tekniske vandrestøvler beregnet til lange vandringer med rygsæk (backpacking) eller bjergvandringer tilsættes kulstof for at øge hårdheden og dermed holdbarheden. Vær opmærksom på, at meget hårde ydersåle kan være glatte, hvis man bevæger sig væk fra stierne. 

Funktioner

Fodtøjs primære funktion er at beskytte vores fødder mod:

1) underlaget: For vandrestøvler er det især støddæmpning (på eng. også kaldet cushioning), der er i højsædet. Pas i den forbindelse på ikke at blive lullet ind i en fornemmelse af falsk tryghed ved alt for effektive støddæmpende vandrestøvler – dette har vist sig at medføre en del skader. 

2) elementerne: Her kommer overvejelserne omkring vandtætte egenskaber og isolering igen på banen. 

Ydermere bør du overveje støvlens holdbarhed og beskyttelse, især omkring fronten på støvlen, hvor en tåkappe (også kaldet tåhætte) i solid gummi, der nærmest er en slags forlængelse af ydersålen, kan passe på både dine tæer og på dine vandrestøvler.

Der findes mange måder at kategorisere vandrestøvler på. Groft sagt er der to underkategorier af vandrestøvlen – og de er værd at se nærmere på:

1) støvler til bjergvandring (eng. mountaineering boots), der helst skal være ret stive og som derfor ofte er fremstillet i læder. Disse støvler er meget holdbare og har tit en ret stiv og hård sål, designet til at beskytte fødderne mod hårde og skarpe klipper.

2) støvler specifikt til udflugter med rygsæk (eng. backpacking boots). Disse støvler skal sikre bedst mulig støtte og balance til os, når vi med rygsæk på ændre vores tyngdepunkt. Samtidig skal de skåne vores fødder så meget som muligt, da den øgede vægt fra rygsækken gør god støddæmpning endnu vigtigere. 

Størrelse


De fleste af os kender det gamle mundheld, der advarer mod at gå i for små sko. Hvor ordsproget er en opfordring til at undgå smålighed, skal der her på det kraftigste opfordres til, at man heller ikke går i for små vandrestøvler.

Den optimale længde af dine nye trekking støvler kan du finde ved at stikke foden i dem og – inden du snører dem – kontrollere, om der er plads til din pegefinger mellem din hæl og bagsiden af støvlen skaft. Dette mellemrum skulle gerne forsvinde af sig selv, så snart du snører støvlerne til. Husk at en løs hæl er endnu en invitation til vabler.

Længden og bredden af støvlerne skal være således, at du har god plads til at vrikke med tæerne – også når du bevæger dig ned af skråninger. Dette kan du evt. afprøve ved at gå ned ad et par trapper.

Selvom det er tidskrævende, kan det være en god ide at få sine fødder målt af en ekspert. Især fodens længde fra hæl til lige før tæerne har stor betydning for, om fodtøjets flekspunkt passer til din fod og dermed har den tilsigtede fleksibilitet/stivhed, der passer til støvlens formål og dit behov.

Når du skal prøve et par nye støvler og finde den rigtige størrelse, er der to råd, du bør følge:

1) Prøv altid vandrestøvler sidst på dagen, da dine fødder udvider sig pga. af presset og den øgede mængde væske i den nederste del af kroppen. Hvis det er meget koldt, når du prøver nye støvler, eller hvis du forventer at bruge støvlerne under varme himmelstrøg, er det også værd at huske, at vores blodkar udvider sig i varme – og at dette selvfølgelig også gælder for vores fødder.

2) Besøg fysiske butikker på mindre travle tidspunkter: Brug gerne 15 til 20 min. per par, hvis du har tiden til det – det er tid godt givet ud, inden du skal bruge timevis i støvlerne.   

Fit

Det absolut vigtigste ved en vandrestøvle er, at den sidder trygt og behageligt på foden. Den må hverken klemme og trykke eller sidde så løst, at der vil opstå for stor friktion mellem den og din fod. Husk at vandrestøvler hverken skal eller må sidde lige så stramt som dine hverdagssko måske gør.

Støvlens komfort og funktion står på spil – vær derfor særligt opmærksom på pasformen og vær ærlig overfor dig selv og ikke mindst over for de ansatte i butikken, der kun kan råde dig, men ikke mærke, hvordan lige præcis dine fødder trives.
Hvis du har fundet en vandrestøvle, der næsten føles perfekt, men som måske stadigvæk er lidt for rummelig, så spørg i butikken efter en indlægssål. Det er en lille ekstraudgift, men det kan få stor betydning for din oplevelse med støvlerne. 

Vægt

Jo flere tekniske funktioner vandrestøvler har, desto mere vejer de. Læder er tungere end syntetiske materiale, og membraner og isolering vejer alt sammen. Selvom vægten har stor betydning for bl.a. musklernes belastning, så vægter de specifikke egenskaber, der forårsager den øgede vægt oftere langt højere end de gener, der er forbundet hermed. Står man i sne til anklerne, kan man bare ikke undvære vandtæthed eller isolering. 

Design

Der findes et væld af producenter med forskellige bud på, hvad en god vandrestøvle er. Prøv dig frem og se, om du hælder mere til et mærke frem for et andet. Husk dog, at der godt kan være stor forskel på et mærkes mange modeller samt deres fit og funktioner. Ligeledes kan en producent også ændre deres design over tid.

Der findes flere “looks” når det kommer til udendørs fodtøj. Det kan være alt fra gammeldags læderstøvler, farverige og syntetiske trailsko eller taktiske militærstøvler. Uanset hvilket look du er til, så er det vigtigt, når det kommer til valg af nye vandrestøvler, aldrig at vælge design og udseende over funktion og pasform! 

Køn

Man kan generalisere her og nævne, at kvinders fødder statistisk set er smallere end mænds, men uanset hvad du er – om du er en mand med smalle fødder eller en kvinde med bredde – så vælg de outdoor støvler, der passer dig. 

Pris

Som tommelfingerregel kan man sige, at vandrestøvler med mid- og high-cut holder længst, da de er de mest hårdføre. Der er forskel på forskellige vandrestøvlers holdbarhed, men der er konsensus om, at de som regel vil holde til 1000 km og måske endda mere. Lette trailsko er de mindst holdbare, men dette afspejler sig også i deres pris. Overvej derfor pris kontra holdbarhed og afklar med dig selv, hvor tit du vil anskaffe dig nyt fodtøj.

5 tips til vandrestøvler

Tip 1: Kend dit behov – forskelligt fodtøj til forskellige aktiviteter  

På baggrund af denne artikel skulle du gerne være bedre rustet til at navigere dig frem til, hvilke vandrestøvler du bør anskaffe dig til det formål, du har med dem. Er du fortsat i tvivl så se tip nr. 3. 

Tip 2: Størrelsen og gørelsen:  

Der kan godt være lidt i en stor kop, men der kan ikke være meget i en lille. Hvis du er i tvivl, så gå hellere en størrelse (eller en halv) op.

Tip 3: Spørg endelig om råd og prøv dig frem

Benyt dig af andres viden og brug endelig god tid på at udvælge dine nye støvler – også selvom dette betyder, at du vender tilbage en anden dag. 

Tip 4: Husk nu at gå dine nye støvler til! 

En lang tur i nye vandrestøvler, der ikke er gået til, vil have katastrofale følger for dine fødder og dit humør. Gå i stedet småture med dine nye støvler i et godt stykke tid inden deres ilddåb.

Tip 5: Kend dig selv og dine præferencer

At kende til de gængse anbefalinger vedrørende destination, årstid og aktivitet er første skridt. Men, hvis du allerede er et erfarent udendørsmenneske, kan du lettere undvære et par høje og klodsede trekking støvler eller outdoor støvler, da du nok er bedre til at placere fødderne rigtigt i ellers ufremkommeligt terræn. 

Dine muskler vil også være bedre til at kompensere for det ændrede balancepunkt, der opstår, hvis du har en rygsæk på. Omvendt er det også de erfarne, der oftest kaster sig ud i de mere ekstreme aktiviteter og derfor har brug for bedst mulig støtte og støddæmpning. Uanset om du trives bedst i et par store, varme vandrestøvler – midt i sommerheden – eller om du langt hellere vil satse på små lette sko, du muligvis må tørre undervejs på turen, hvis det bliver våde, så er valget i sidste ende op til dig.

Vandrestøvler mærker

Salomon

Fransk virksomhed grundlagt i 1947. I 2005 opkøbt af finske Amer Sports. Fremstiller produkter til en lang række bl.a. skisport og snowboarding, klatring, trailrunning og ikke mindst vandring.  

Hanwag

Fra sit hovedkontor i München har det tyske firma Hanwag produceret udstyr til bjergbestigning og trekking siden 1921. De bryster sig af, at producere holdbart grej af en håndværksmæssig høj kvalitet og med det helt perfekte fit. 

Lowa

Lowa er som Hanwag endnu et bayersk firma, der har fremstillet fodtøj siden 1923. Den første amerikaner på Mount Everest, Jim Whittaker, besteg bjerget iført et par støvler fra Lowa. 

Ecco

Danske ECCO blev grundlagt i 1963 med base i Bredebro. Firmaet er bl.a. kendt for sine mange garverier rundt omkring i verden, der af mange betragtes som nogle af de førende inden for faget. 

Mil-Tec 

Denne tyske producent og leverandør, der siden 1971 har solgt taktisk udstyr til både private og til filmindustrien, startede oprindeligt som et militært overskudslager. Siden 1983 har firmaet haft filial i USA. 

Hvad siger undersøgelser om vandrestøvler?

Der er blevet foretaget en mængde videnskabelige undersøgelser i forbindelse med relationen mellem vandring og fodtøj. Fælles for flere af de nyeste er, at der til stadighed eksisterer flere usikkerheder omkring typerne af vandrestøvler og deres effektivitet i forbindelse med bl.a: Mobilitet vs. støtte, vægten af oppakning og skader samt højden på fodtøjets skaft (cut) og ankelskader.

Vandresko og -støvler er lige sikre
I undersøgelsen: THE EFFECTS OF SHOE TYPE ON BIOMECHANICAL AND PHYSIOLOGICAL RESPONSES TO STEPPING AND INCLINED WALKING (2019) fastslås det, at der i realiteten er for mange varierende faktorer til at sige, at vandrestøvler med high-cut er mere sikre end vandrestøvler eller- sko med mid-cut. Du kan derfor trygt vælge en mid-cut, hvis det føles bedre, inden du skal ud på dit næste eventyr – blot med de fordel or ulemper in mente som artiklen her har nævnt. 

Sammenhæng mellem vægtbelastning og skader
Det er klart at en langdistancetur, som f.eks. en såkaldt Thru-hike, belaster kroppen – men det lykkedes ikke i undersøgelse: The impact of footwear and packweight on injury and illness among long-distance hikers (2009) at fastslå, hvorvidt der er et sammenhæng mellem valget af fodtøj og de skadelige bivirkninger af en langvarig tur. Der kan selvfølgelig godt stilles spørgsmål til komfortniveauet undervejs.
På baggrund heraf kan du trygt forsøge dig med et par sko eller støvler, der ikke nødvendigvis er designet til den eller de aktiviteter, du ynder.

Mange af os har eller får dårlige ankler
Ankelskader i forbindelse med vandreture er udbredte. 5.8 til 9.2% oplever sådanne skader. På Aalborg Universitet satte man sig for, at undersøge om vi kan sige noget om vandrestøvlers egenskaber og vores skrøbelige ankler. I THE INFLUENCE OF SHAFT STIFFNESS ON ANKLE JOINT KINEMATICS AND KINETICS DURING WALKING IN HIKING BOOTS (2017) havde man fokus på bl.a. støvleskaftets hård-/stivhed og om dette kunne sige noget om støvlens evne til at skåne anklerne.

De konkluderer, at forskellige støvler kan ændre specifikke biomekanikker i forhold til vores gang, og de tilføjer, at der er et stort potentiale for optimering af støvledesign i forhold til støvlernes stabilitet/fleksibilitet og den betydning det vil have for fremtidens vandrestøvler.  Hvem ved hvad morgendagen bringer? Og derfor kan det – som med andre teknologiske landvindinger – godt betale sig at følge med og orientere sig, inden man investere i nye vandrestøvler.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandrestøvler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandrestøvler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vandrestøvlerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vandrestøvler?

Valget af vandrestøvler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “the effects of shoe type on biomechanical and … – NMU Commons.” https://commons.nmu.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1605&context=theses. Åbnet 18 feb.. 2021.
  • “The impact of footwear and packweight on injury and illness among ….” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19737037/. Åbnet 18 feb.. 2021.
  • “The influence of shaft stiffness on ankle joint kinematics ….” https://vbn.aau.dk/ws/portalfiles/portal/272710081/THE_INFLUENCE_OF_SHAFT_STIFFNESS_ON_ANKLE_JOINT_KINEMATICS_AND_KI.pdf . Åbnet 18 feb.. 2021.
Forfatter
Mikkel Vedel
Mikkel Vedel

Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.

Signe Nørager
Signe Nørager

Signe fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er en inkarneret friluftsnørd med en bred viden om friluftsliv. Det store kendskab kommer bl.a. af en bachelorgrad i Natur, miljø og friluftsliv fra Universitetet i Sørøst-Norge, en friluftsvejleder-uddannelse, en skilæreruddannelse og en kajakinstruktør-uddannelse. Udover at besidde et væld af frilufts-færdigheder har hun også erfaring med rådgivning om friluftstøj og friluftsudstyr. For hun har tidligere arbejdet som ekspedient i Spejdersport, hvor hun har rådgivet alt lige fra den typiske familiefar omkring lag-på-lag princippet til den garvede langdistancevandrer omkring letvægtsgrej.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj