Vandrestøvler – Komplet test og købsguide

vandrestøvler

Artiklen indeholder reklamelinks.

Hvis du snart skal gå en kort eller lang vandretur, så er vandrestøvler en rigtig god idé. At vandre i almindeligt fodtøj er ikke særlig fedt. Det kan føre til smerter, skader og i det hele taget en dårlig vandreoplevelse. Så gør dig selv den tjeneste at køb et par vandrestøvler, og køb et par af god kvalitet. Der er nemlig en kæmpe forskel på kvaliteten og komforten, når man sammenligner de forskellige vandrestøvler.

Nedenfor kan du læse om de 10 bedste vandrestøvler til herre og damer. For mere information så læs min guide til at vælge vandrestøvler eller se svarene på de ofte stillede spørgsmål til vandrestøvler. Hvis du leder efter en vandrerygsæk, så kan du læse min vandrerygsæk test, hvor jeg viser og fortæller om de bedste vandrerygsække til både herre og dame.

Vandrestøvler test

De 5 bedste vandrestøvler til herre

Salomon Quest 4D 3 GTX

Salomon Quest 4D 3 GTX
Salomon Quest 4D 3 GTX

“Bedste allround vandrestøvler”

Pris: 1799 kr.

Salomon Quest 4D 3 GTX er en enestående og unik vandrestøvle, som klarer ærterne i al terræn. Den kan bruges til både ujævnt og jævnt terræn samt korte (f.eks. dagsture eller weekendture) og lange vandreruter (f.eks. Caminoen, Gendarmstien eller Øhavsstien), hvilket gør støvlen meget alsidig. Den kan også snildt klare en vandrerygsæk med fuld oppakning (telt, kogegrej, sovegrej osv.). Hvad angår vægt så vejer den 650 gram, og det er en fin gennemsnits-vægt for en vandrestøvle. Støvlen er vandtæt, komfortabel, stabil og giver fuld ankelstøtte. Støtten kommer især af vandrestøvlens høje cut, som kan være til stor gavn ved ujævnt og udfordrende terræn. Sålen har et godt grip, som giver god fodfæste på alle overflader.

Vandrestøvlens ydre materialer er slidtstærkt nubuck læder og syntetiske tekstiler, som sørger for ekstra holdbarhed og giver støvlen et betagende udseende. Andre ydre materialer er vandtætte tekstiler og en mudderbeskyttelse, der afviser mudder og andet snavs. Foringen på indersiden af vandrestøvlen er Gore-Tex, som gør vandrestøvlen vandtæt, vindtæt og åndbar. Sålen er fra Salomons eget sål-mærke Contagrip. Når det er sagt, så har Salomon Quest 4D 3 GTX også et par minusser. Du skal nemlig være opmærksom på, at vandrestøvlen er prissat højt. Salomon Quest 4D 3 GTX er ikke det optimale valg, hvis du har bredde fødder. Hvis det er tilfældet, så skal du i den grad overveje Salomon X Ultra 3 Wide Mid GTX som jeg anmelder længere nede i artiklen.

Køb Salomon Quest 4D 3 GTX til mænd

Køb Salomon Quest 4D 3 GTX til kvinder


Artiklen forsætter under annoncen

Lowa Renegade GTX Mid

Lowa Renegade GTX Mid
Lowa Renegade GTX Mid

“Bedste vandrestøvler til jævnt terræn”

Pris: 1699 kr.

Denne vandrestøvle fra Lowa er en let, komfortabel, åndbar og vandtæt vandrestøvle. Derudover har den et super godt grip og støtter rigtig godt om anklen. Vandrestøvlen er idéel til spadseretur i skoven, hytte-til-hytte tur, lange vandreruter med vedligeholdte stier som Caminoen, Hærvejen og Gendarmstien. Vandrestøvlen egner sig også til dagsture og weekendture med fuld oppakning. Vandrestøvlen har en vægt på 553 gram, og den hører derfor til den lette kategori af vandrestøvler. Støvlen har et mid cut, hvilket giver en fin støtte omkring anklen og resten af foden. Men du får mindre støtte ved anklerne hos Lowa Renegade GTX Mid sammenlignet med høj cut vandrestøvler som Salomon Quest 4D 3 GTX og Hanwag Alaska GTX.

De ydre materialer består af nubuck læder, hvilket gør vandrestøvlen slidstærk, holdbar samt naturligt vandtæt og åndbar. Hvad angår foringen på indersiden, så består den af Gore-Tex for at sikre støvlen er 100% vandtæt, vindtæt og utrolig åndbar. Vandrestøvlen fra Lowa har en Vibram sål, som sikrer ekstraordinær fodfæste på al terræn. Du skal ikke vælge Lowa Renegade GTX Mid, hvis du har planer om at gå på ujævnt terræn i flere måneder med meget oppakning (telt, sovepose, rullemadras, kogegrej, mad osv.). Så skal du vælge en vandrestøvle, som tilbyder mere støtte og stabilitet som for eksempel Salomon Quest 4D 3 GTX eller Hanwag Alaska GTX.

Køb Lowa Renegade GTX Mid til mænd her

Køb Lowa Renegade GTX Mid til kvinder her

Hanwag Alaska GTX

Hanwag Alaska GTX
Hanwag Alaska GTX

“Bedste vandrestøvler til ujævnt terræn”

Pris: 2499 kr.

Hanwas Alaska GTX er det ultimative valg til de udfordrende og lange ekspeditioner. Og vandrestøvlen fra tyske Hanwag er også et super godt valg, hvis du skal ud og gå i ujævnt terræn som stenmasser, klipper, udfordrende skovruter, krydse floder og så videre. Den er også essentiel til lange vandreruter med fuld oppakning, eftersom den giver fuld støtte omkring anklerne og stabilisere dine fødder på bedste vis. Men den kan også snildt bruges til vedligeholdte vandreruter (fx Caminoen eller Øhavsstien), hvis du er interesseret i maksimal støtte til anklerne.

Vandrestøvlen har et ekstrem godt grip, og derfor glider du ikke let. Desuden er den 100 % vandtæt og meget komfortabel at gå i. Det høje cut har virkelig en positiv indflydelse på komforten og støtten til fødderne/anklerne. Eftersom der er tale om en meget robust vandrestøvle til lange vandreruter i ujævnt terræn med meget oppakning, så vejer støvlen også en hel del. Den vejer 875 gram, og derfor hører støvlen til den tunge kategori af vandrestøvler.

Hanwag Alaska GTX har slidstærkt nubuck læder som ydre materialer og dens indre foring består af Gore-Tex membraner. Alt dette sikrer vandtæthed, vindtæthed og åndbarhed. Selve sålen kommer fra det anerkendte, italienske Vibram, som kendetegnes ved kvalitet. De minusser som Hanwag Alaska GTX har er, at den ikke er oplagt til varmt klima og kortere ruter med let oppakning. Forstå mig ret – den kan godt bruges til varmt klima og korte vandreruter med let oppakning. Men så hellere vælge et par lettere og mere åndbare vandrestøvler som Salomon X Ultra 3 Mid GTX.

Køb Hanwag Alaska GTX

Salomon X Ultra 3 Mid GTX

Salomon X Ultra 3 Wide Mid GTX
Salomon X Ultra 3 Wide Mid GTX

“Bedste vandrestøvler til brede fødder”

Pris: 1399 kr.

Her har vi fat i den brede model af Salomons bestseller X Ultra 3 Mid GTX. Det er en unik, bred vandrestøvle, som er velegnet til korte og lange vandreruter i jævnt terræn. Det vil sige, at den gør et fantastisk stykke arbejde på dagsture, weekendture, men også længere vedligeholdte vandreruter så som Hærvejen, Gendarmstien og Caminoen. Vandrestøvlen er stabil, komfortabel og forholdsvis let – den vejer kun 450 gram. Sålen sørger for, at du har et godt fodfæste på de fleste overflader – især på op- og nedstigninger. Det er i øvrigt en vandtæt vandrestøvle, som gør et godt stykke arbejde under våde omstændigheder. Støvlen har et mid cut, der er med til at støtte ankler og fødder.

Salomon X Ultra 3 Wide Mid GTX støvlens ydre materialer er en blanding af læder og syntetiske tekstiler. I øvrigt har produktudviklerne valgt Gore-Tex som foring på indersiden af støvlen for at gøre støvlen vandtæt, vindtæt og åndbar. Vandrestøvlens sål er fremstillet af Salomons egen sål-mærke Contagrip. Dér hvor vandrestøvlen ikke er i sit rette element er det ujævne/barske terræn (klipper, sten m.m.) og længere vandreruter med fuld oppakning (telt, kogegrej, sovegrej osv.). Støvlens sål er ikke stiv nok til at klare denne form for vandring/backpacking.

Køb Salomon X Ultra 3 Mid GTX til mænd

Køb Salomon X Ultra 3 Mid GTX til kvinder

Salomon X Ultra 3 Mid GTX

Salomon X Ultra 3 Mid GTX
Salomon X Ultra 3 Mid GTX

“Bedste letvægts/åndbare vandrestøvler”

Pris: 1399 kr.

Salomon X Ultra 3 Mid GTX er den bedst sælgende vandrestøvle fra Salomon og er velegnet til korte vandreture (dagsture og weekendture) i jævnt terræn (vedligeholdte stier af græs, asfalt, skov osv.). Den minder meget om “wide” modellen ovenfor. Den eneste forskel er, at “wide” modellen er bredere end denne her almindelige X Ultra 3 Mid GTX fra Salomon. Men vandrestøvlen kan også anvendes til længere vandreruter som Caminoen, hvor man typisk har let oppakning med sig eftersom man sover på vandrehjem og spiser på restauranter/caféer.

Salomon X Ultra 3 Mid GTX har en vægt på 450 gram, hvilket er en lav vægt. Derfor hører den også under letvægtskategorien for vandrestøvler. Selvom vandrestøvlen er let, så er den stadig meget komfortabel at gå i og støtter ankler og fødderne til UG med sit mid cut. Støvlen er også vandtæt. Støvlen tager også godt fat om overfladen, så du ikke har nemt ved at glide.

Ligesom den brede model af denne vandrestøvle, så er de ydre materialer også en blanding af syntetiske tekstiler og læder. Det samme gør sig gældende for foringen på indersiden af støvlen, hvor man har valgt Gore-Tex. Det gør støvlen vandtæt, vindtæt og meget åndbar. Sålen er lavet af Contagrip, som er Salomons eget sål-mærke. Vær opmærksom på, hvis du vil gå langt på ujævnt terræn med masser af oppakning, så er Salomon X Ultra 3 Mid GTX ikke det rigtige valg. Sålen er ikke stiv/robust nok til at klare sådanne strabadser. De bedste vandrestøvler til lange vandreruter med udfordrende terræn er enten Salomon Quest 4D 3 GTX eller Hanwag Alaska GTX.

Køb Salomon X Ultra 3 Mid GTX

De 5 bedste vandrestøvler til dame

Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s

Salomon Quest 4D 3 GTX Women's
Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s

“Bedste allround vandrestøvler”

Pris: 1799 kr.

Her har vi fat i Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s, som er en stabil, beskyttende, åndbar og vandtæt vandrestøvle, der performer godt i al slags terræn (både nemt og udfordrende terræn) og vejr (både varme og kolde temperaturer). Du kan bruge vandrestøvlen til korte vandreruter, det vil sige dagsture og weekendture. Men støvlen egner sig også til lange vandreruter som den spanske Camino eller de længere danske vandreruter som Hærvejen, Gendarmstien, Øhavsstien og kyststien på Bornholm. Der er derfor tale om en meget alsidig og god allround vandrestøvle, som også har en stiv nok konstruktion til at klare fuld oppakning med telt, sovegrej og så videre.

Den tilbyder et fantastisk fodfæste selv på de mest glatte objekter som sten, stubbe og grene. Når det kommer til støvlens vægt, så har den en fin gennemsnitsvægt på 575 gram. Den er meget behagelig at gå i, og med støvlens høje cut er du sikker på at få maksimal støtte til dine ankler. Vandrestøvlens ydre består af en kombination af læder og syntetiske tekstiler, og det er en meget almindelig blanding man ser hos langt de fleste vandrestøvler. Foringen på indersiden er Gore-Tex, som gør støvlen vandtæt, vindtæt og åndbar. Sålen er fra Contagrip, som er Salomons eget sål-mærke. Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s har de minusser, at den er en forholdsvis dyr vandrestøvle og er lidt smal i midten.

Køb Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s

Lowa Renegade GTX Mid Women’s

Lowa Renegade GTX Mid Women's
Lowa Renegade GTX Mid Women’s

“Bedste vandrestøvler til jævnt terræn”

Pris: 1699 kr.

Denne damemodel af Lowa Renegade GTX Mid er en stabil og slidstærk vandrestøvle på 438 gram. Støvlen er designet til korte vandreruter heriblandt almindelige spadsereture, dagsture, weekendture og hytte-til-hytte ture. Den er også velegnet til lange vandreruter med let oppakning som den velkendte Camino eller Gendarmstien. På disse ruter bor man typisk på vandrehjem, og derfor har man ikke behov for at have telt, kogegrej, sovegrej og mad til flere dage med sig. Vandrestøvlen er behagelig at gå i, og mid cuttet gør også, at du har en fin ankelstøtte. Vandrestøvlen fra Lowa er udstyret med en vibram sål, som sikrer godt fodfæste. Man har betrukket støvlen med nubuck læder som ydre materiale, hvilket giver naturlig vandtæthed og åndbarhed. Derudover er foringen af Gore-Tex for at sikre 100% vandtæthed og åndbarhed.

Hvis man skal trække noget negativt frem for Lowa Renegade GTX Mid Women’s er det prisen. Prisen er forholdsvis høj, men du får altså også en enestående og unik vandrestøvle som er designet til jævnt terræn. Med jævnt terræn mener jeg vandreruter med vedligeholdte stier heriblandt de danske vandreruter, den spanske Camino og andre vandreruter, som ikke byder på udfordrende klipper, stenmasser og så videre.

Køb Lowa Renegade GTX Mid Women’s

Hanwag Lhasa Lady

Hanwag Lhasa Lady
Hanwag Lhasa Lady

“Bedste vandrestøvler til ujævnt terræn”

Pris: 2399 kr.

Vandrestøvlen fra Hanwag er en premium læderstøvle designet til de lange vandreruter i ujævnt terræn med fuld oppakning (telt, sovegrej, kogegrej, mad til flere dage) på mange kilo. Den er utrolig komfortabel, slidstærk og åndbar, eftersom den er betrukket med læder udenpå og den indre foring består af kromfri læder. Det er kort sagt et par super luksus vandrestøvler, som føles som en drøm at gå i. Vandrestøvlen har en skridsikker sål fra det verdenskendte Vibram. Sålen giver dig det ultimative fodfæste på alt terræn (selv på våde klipper og sten performer støvlen formidabelt). Støvlen vejer 625 gram, og kategoriseres derfor som en tung vandrestøvle. Støvlen har et højt cut, som giver en unik støtte til anklerne.

Støvlen er ikke designet til de korte vandreruter, hvor man ofte går i mere jævnt terræn. Men den kan dog stadig bruges til sådanne ruter. Men vær opmærksom på at det bliver en varm affære og hårdt at gå i så store og robuste vandrestøvler som Hanwag Lhasa Lady.

Køb Hanwag Lhasa Lady

Salomon Quest Prime GTX Women’s

Salomon Quest Prime GTX Women's
Salomon Quest Prime GTX Women’s

“Bedste vandrestøvler til brede fødder”

Pris: 1499 kr.

Her har vi fat i Salomon Quest Prime GTX Women’s, som er en unik allround vandrestøvle designet til brede fødder. Med allround mener jeg, at den er designet til både korte og lange vandreruter med både let og meget oppakning. Med støvlen kan du altså gå alt lige fra den 3500 kilometer lange Appalachian Trail til den mellemlange Camino til den korte Gendarmsti. Støvlen er udstyret med en skridsikker sål fra Contagrip (et sål mærke af selveste Salomon), som sikrer godt fodfæste. Støvlen har en vægt på 490 gram pr. støvle, hvilket er en almindelig gennemsnitsvægt. Det er en støvle med et højt cut, som giver dig maksimal støtte til anklerne. For at gøre støvlen vandtæt, vindtæt og åndbar har produktudviklerne smidt Gore-Tex membranen ind i foringen og de ydre materialer er henholdsvis ruskind og syntetiske tekstiler.

Overordnet set er det et par super gode vandrestøvler, som klarer det godt på stort set alle parametre. Støvlen har lidt af det hele: vandtæt, vindtæt, åndbar, kvalitets sål og komfortabel. Bemærk, at har du smalle fødder, så passer den her støvle ikke til dig.

Køb Salomon Quest Prime GTX Women’s

Lowa Taurus GTX Mid Women’s

Lowa Taurus GTX Mid Women's
Lowa Taurus GTX Mid Women’s

“Bedste letvægts/åndbare vandrestøvler”

Pris: 1399 kr.

Lowa Taurus GTX Mid Women’s er en ekstrem let, komfortabel og åndbar vandrestøvle, som udelukkende anvendes til dagsture, weekendture og flerdagesture med let oppakning. Den kan også bruges til lange vandreruter med let oppakning som Caminoen. På sådanne vandreruter har man netop ikke brug for fuld oppakning, da man typisk sover på vandrehjem/hoteller og spiser på caféer/restauranter. Det er altså en formidabel vandrestøvle til den kvindelige vandrer, som ønsker en let og åndbar støvle til casual vandring. Med en vægt på kun 385 gram pr. støvle, behøver du ikke bruge særlig mange kræfter, på hvert skridt du tager. Vandrestøvlen fra Lowa har et mid cut, som giver en helt fin støtte til anklerne. Det er en stabil, vandtæt, vindtæt og åndbar vandrestøvle.

Vandrestøvlen har en Vibram sål, som sikrer exceptionel fodfæste. Eftersom støvlen vejer meget lidt har man brugt lette ydre materialer (ruskind og syntetiske tekstiler) til at betrække støvlen med. Den indre foring er af Gore-Tex membran for maksimal vandtæthed, vindtæthed og åndbarhed.

Vandrestøvlen er ikke designet til lange vandreruter i ujævnt terræn med fuld oppakning. Så hvis du hælder mest til vedligeholdte vandreruter i jævnt terræn med let oppakning, så er Lowa Taurus GTX Mid Women’s helt klart noget for dig.

Køb Lowa Taurus GTX Mid Women’s

Vandrestøvler guide

Når du vælger dine vandrestøvler, vil alle vandreeksperter – inklusiv mig selv – anbefale, at du gør dig nogle overvejelser. At købe vandrestøvler er ikke et impulskøb. Vandrestøvler er det absolut vigtigste vandreudstyr, som bare SKAL være i orden. Herunder gennemgår jeg de ting, du skal tage til overvejelse og vælge støvler ud fra.

  • Terræn og vægt
  • Klima
  • Pris

Terræn og vægt

Det terræn du har tænkt dig at vandre i er en afgørende faktor for, hvilke vandrestøvler du vælger. Der er ingen grund til at betale en formue for et par luksus læderstøvler til vandring, hvis du bedst kan lide at vandre på vedligeholdte stier/vandreruter (fx. Caminoen, Hærvejen eller Gendarmstien), i danske skove, ved danske strande eller generelt set i det mere jævne/mindre udfordrende terræn med lidt oppakning. I sådant et tilfælde kan du sagtens nøjes med et par lette, mindre robuste vandrestøvler som er designet til jævnt terræn. For herrernes vedkommende er Lowa Renegade GTX Mid og Salomon X Ultra 3 Mid GTX de bedste herre vandrestøvler til jævnt/let terræn og lidt oppakning. For damernes vedkommende er Lowa Renegade GTX Mid Women’s og Lowa Taurus GTX Mid Women’s de bedste dame vandrestøvler til jævnt/let terræn og lidt oppakning. Læs mere om de nævnte vandrestøvler længere oppe i artiklen.

Hvis du godt kan lide at udfordre dig selv ved at gå med fuld oppakning (en rygsæk fyldt med sovegrej, kogegrej, mad til flere dage osv.) på ujævne vandreruter (fx stenmasser, klipper, udfordrende skovveje og andet udfordrende terræn), så kan det betale sig at købe vandrestøvler som er designet til ujævnt terræn og ofte lange vandreruter. Sådan nogle vandrestøvler udmærker sig ved at være tunge, slidstærke, holdbare, har et højt cut for mere støtte til ankler og er udstyret med en formidabel sål, som sikrer godt fodfæste selv på våde sten/klipper.

For herrernes vedkommende er Hanwag Alaska GTX og Salomon Quest 4D 3 GTX de bedste herre vandrestøvler til ujævnt terræn og fuld oppakning. For damernes vedkommende er Hanwag Lhasa Lady, Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s og Salomon Quest Prime GTX Women’s de bedste dame vandrestøvler til ujævnt terræn og fuld oppakning. Læs mere om de nævnte vandrestøvler længere oppe i artiklen.

Klima

Klimaet spiller også en stor rolle for, hvilke vandrestøvler dit valg falder på. Hvis du gerne vil gå i varmt vejr, skal du kigge efter et par åndbare vandrestøvler – og eventuelt også lette støvler (afhænger af din oppakning). De er billigere end tunge, robuste, vandtætte og vindtætte vandrestøvler til koldt og vådt vejr. For herrernes vedkommende er Salomon X Ultra 3 Mid GTX, Salomon Quest 4D 3 GTX og Lowa Renegade GTX Mid de bedste herre vandrestøvler til et varmt klima. For damernes vedkommende er Lowa Taurus GTX Mid Women’s, Lowa Renegade GTX Mid Women’s og Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s de bedste dame vandrestøvler til et varmt klima. Læs mere om de nævnte vandrestøvler længere oppe i artiklen.

Men hvis du gerne vil gå i koldt og vådt vejr, så bliver du glad for et par vandtætte, vindtætte og isolerende vandrestøvler. Og sådanne vandrestøvler til koldt og vådt vejr er dyrere end vandrestøvler designet til det varme klima. For herrernes vedkommende er Hanwag Alaska GTX og Salomon Quest 4D 3 GTX de bedste herre vandrestøvler til et koldt klima. For damernes vedkommende er Hanwag Lhasa Lady og Salomon Quest 4D 3 GTX Women’s de bedste dame vandrestøvler til et koldt klima. Læs mere om de nævnte vandrestøvler længere oppe i artiklen.

Pris

Naturligvis har pris også en betydning for dit valg. Du skal gøre op med dig selv, hvor stort et budget du har til rådighed. Ligesom alt andet vandreudstyr vil en højere pris altid betyde højere kvalitet.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er vandrestøvler?

Der findes forskelligt fodtøj til vandring, og det kan opdeles i tre slags fodtøj: vandrestøvler, vandresko, trailsko og vandresandaler. Vandrestøvler giver meget mere støtte til dine fødder og ankler, hvilket gør dem til det mest populære valg af vandrefodtøj. Derudover er de velegnet til vådt og ujævnt/barsk terræn samt mange opadgående og nedadgående stier.

Hvad er forskellen på vandrestøvler, vandresko, vandresandaler og trailsko?

Vandrestøvler

Overordnet set er vandrestøvler det mest populære og alsidige vandrefodtøj, eftersom de kan anvendes til al slags vandring. Vandrestøvler vejer mere, er mere robuste og beskyttende end alt andet vandrefodtøj, og derfor er vandrestøvler velegnet til ujævnt terræn og vandreture med fuld oppakning. Med ujævnt terræn mener jeg vandreruter med fx mange opadgående- og nedadgående stier, stenmasser, klipper, udfordrende skovruter og generelt set udfordrende terræn, som man kan komme til skade. Med fuld oppakning mener jeg en fyldt vandrerygsæk med telt, sovegrej, kogegrej, mad til flere dage og så videre. Derudover er vandrestøvler det bedste valg af vandrefodtøj, hvis du skal gå i et vådt/koldt klima, fordi de er varme at have på.

Med det sagt så er vandrestøvler også et idéelt valg til almindelige vedligeholdte stier som Caminoen, Hærvejen og Gendarmstien, eftersom du får mest ankel og fodstøtte hos dette vandrefodtøj. Sidst og ikke mindst tilbyder vandrestøvler et exceptionel godt fodfæste, som intet andet vandrefodtøj kan hamle op med.

Vandresko

Vandresko vejer mindre og er mindre beskyttende end vandrestøvler. En vandresko er et godt valg, hvis du skal ud at gå med let oppakning på vedligeholdte stier med jævnt terræn. Typisk vælger man vandresko til hverdagsbrug, strandture, dagsture, weekendture og hytte-til-hytte ture. Her kan vandresko være et godt valg, eftersom der ikke er et virkelig stort behov for ankelstøtte. I øvrigt er vandresko lettere og mere åndbare end vandrestøvler, og den lave vægt gør, at du kan gå hurtigere.

Vandresandaler

Vandresandaler anvendes i varme temperaturer. Typisk vælger man en vandresandal med en tå beskyttelse, så du ikke slår dig på fx sten. Vandresandalen er et godt valg af vandrefodtøj, hvis du gerne vil gå korte, vedligeholdte vandreruter om sommeren med let oppakning (eller ingen). Vandresandaler er super lette, og du bruger derfor ikke særlig meget energi på at gå sammenlignet med vandrestøvler. Vandresandaler er også åndbare og egner sig til at krydse floder.

Trailsko

Trailsko vejer lidt og tillader dig at gå i et hurtigt tempo. De er også meget åndbare og tørrer hurtigt. Trailsko har de minusser, at de har ingen ankelstøtte (i hvert fald meget lidt støtte) og har svært ved at få fodfæste i vådt klima. Det er de færreste som vandrer i trailsko, men det er et populært vandrefodtøj for de såkaldte Thru-Hikers (personer som vandrer lange vandreruter på kort tid), som anvender trailsko til nogle af de længste vandreruter som The Appalachian Trail og The Pacific Crest Trail. I Danmark er denne type fodtøj ikke særlig populær blandt vandrere. Hvis du er nybegynder eller ved, at du har brug for støtte til ankler og fødder – så du ikke får smerter eller skader – så brug ikke tid på at kigge på trailsko og vandresandaler. Gå efter et par vandrestøvler eller vandresko.

Hvilke vandrestøvle mærker er gode?

I dag eksisterer der utrolig mange vandrestøvle mærker, og det kan derfor være svært at finde frem til de bedste mærker. Men der er et par mærker, som har specialiseret sig inden for udvikling af vandrestøvler og er derfor førende inden for branchen – det er følgende mærker:

Hvor lang tid tager det for vandrestøvler at blive slidt op?

En tommelfingerregel er, at vandrestøvler kan klare omkring 1000 kilometer, hvilket kan variere alt efter det terræn du har gået i, hvilken type vandrestøvler der er tale om og din rygsæks vægt. Derfor er der ikke noget præcist svar på, hvor lang tid det tager vandrestøvler at blive slidt op.

Hvis du vandrer meget i barskt terræn (klipper, sten m.m.), så bliver vandrestøvler slidt op noget hurtigere. Og hvis du vandrer på veletablerede græs-ruter, asfalterede veje og lignende jævnt terræn, så tager det længere tid at slide dem op.

Noget andet som er afgørende for, hvor lang tid det tager vandrestøvler at slide op, er typen af vandrestøvler. Nogle vandrestøvler kan være ekstrem lette, og de vil derfor hurtigere blive slidt op, mens tungere og mere solide vandrestøvler holder sig i længere tid. Rygsækkens vægt belaster også vandrestøvlerne – jo mere vægt, jo hurtigere slides de op.

Skal jeg vælge vandrestøvler med læder eller syntetiske tekstiler?

I sidste ende afhænger det af dine præferencer. Groft sagt kan læderet – som anvendes til at fremstille vandrestøvler – deles op i to læder typer: full grain læder og nubuck læder. Full grain læder er den mest hårde og holdbare/slidstærke læder type, og anvendes typisk i vådere/koldere klimaer med et ujævnt terræn (sten, klipper, udfordrende skovveje og lignende). Nubuck læder er ikke en ligeså hård læder type som full grain læder, og det er derfor ikke ligeså holdbart og slidstærkt. Til gengæld er nubuck læder mere fleksibelt samt billigere. Begge læder typer er naturligt vandtæt og åndbart.

Syntetiske tekstiler kan blandt andet være polyester og nylon. Det er noget billigere end de to læder typer, til gengæld er det ikke naturligt vandtæt og åndbart, hvilket læder er. Til gengæld er det lettere tekstiler, som derfor ofte bruges til at udvikle lette og åndbare vandrestøvler. Åndbarheden kommer af Gore-Tex membranen, som man ofte smider ind i foringen på en vandrestøvle med en syntetisk ydre del.

Hvordan vedligeholder jeg vandrestøvler?

Der er en række fordele ved at vedligeholde ens vandrestøvler:

  • De forbliver pæne
  • Længere levetid
  • Vandtætheden, vindtætheden, komforten, blødheden og smidigheden vedligeholdes

Men hvordan vedligeholder du dine vandrestøvler? Det første du kan gøre er at vaske støvlerne. Start med at vaske støvlernes ydre med lunkent vand og eventuelt med en mild sæbe, hvor du så skrubber snavset af med en børste eller klud. Sand, grus og småsten kan slide på dine støvler, og derfor er det vigtigt, at du skrubber det væk. Efterfølgende kan du vaske den indre foring ved at tage indlægssålen ud og fyld støvlen op med lunkent vand og tilføj lidt sæbe. Lad den stå i blød i et stykke tid. Når støvlen har stået i blød i et stykke tid, kan du skylle efter med vand og hænge den til tørre ved stuetemperatur.

Når du har vasket og tørret vandrestøvlen, er det tid til behandle den. Hvis du har en vandrestøvle i læder, skal du imprægnere den med voks – jeg anbefaler Hanwag sko voks. For bedste resultatet skal du varme støvlen op inden påføring med en hårtørrer eller i en ovn (omkring 50 grader).

Hvis du har en vandrestøvle med Gore-Tex, skal du enten bruge en Collonil spray eller en mild creme fra Collonil til det ydre læder. Det skal helst påføres med en svamp.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *