Vandrestave – Komplet test og købsguide

Vandrestave

Artiklen indeholder reklamelinks.

Vandrestave et idéelt vandreudstyr, som bruges til at aflaste belastningen på ankler, knæ og hofter. Det kan være en god idé at gå med vandrestave, hvis du er oppe i alderen eller generelt bare vil aflaste dine ben. I dag findes der et væld af vandrestave, og derfor kan det være en jungle at finde frem til de rette stave. Vælger du de forkerte vandrestave, kan det gøre mere skade end gavn.

Heldigvis for dig vil jeg i denne artikel, hjælpe dig med at vælge de helt rigtige vandrestave. Mit navn er Anders, og jeg har vandret gennem hele mit liv. Jeg har vandret alt lige fra korte vandreruter som den betagende Gendarmsti til længere vandreruter som ‘Den Europæiske Fjernvandrevej E1’ på 2100 kilometer (fra København til Milano). Jeg har brugt flere hundrede dage på at vandre ved kysten, gennem skove og over bjerge.

Herunder kan du se de 3 bedste vandrestave til herre og dame i 2019. For mere information så læs min guide til at vælge vandrestave eller se svarene på de ofte stillede spørgsmål til vandrestave. Hvis du tilfældigvis også er på udkig efter vandrefodtøj, så kan du mine guides til henholdsvis vandrestøvler, vandresko og vandresandaler.

Vandrestave test

Robens Coniston T7

Robens Coniston T7

“Bedste allround vandrestav”

Pris: 391 kr.

Hvis du er på udkig efter en vandrestav, som skal kunne klare alt slags terræn og vejr, så er Robens Coniston T7 et oplagt valg. Robens er et dansk friluftsmærke, som har udviklet vandreudstyr i høj kvalitet i årevis. Robens Coniston T7 er bestselleren fra virksomhedens sortiment. Den aflaster belastningen på ankler, knæ og hofter, skaber balance og stabilitet. Uanset hvor høj du er, så er du sikker på at vandrestaven passer dig. Vandrestaven er en foldbar vandrestav, som kun fylder 37 cm i sammenfoldet stand. Den kan blive helt op til 130 cm i længden. Du har derfor rig mulighed for at justere den til din højde. Staven af er aluminium, som er lig med fleksibilitet og holdbarhed.

Håndtaget er et ergonomisk designet EVA håndtag, som er super komfortabelt at holde om. Spidsen er af kvalitet-tungsten for at sikre holdbarhed og slidstyrke. Der medfølger også en aftagelig håndrem for at sikre, at vandrestaven ikke pludselig glider ud af hænderne. Den er velegnet til både vedligeholdte vandreruter (f.eks. Caminoen og Øhavsstien) og vanskelige vandreruter (f.eks. The Appalachian Trail). Overordnet set er Robens Coniston T7 et pragteksemplar på en vandrestav der kan lidt af hvert.

Køb Robens Coniston T7


Artiklen forsætter under annoncen


Vango Camino

Vango Camino

“Bedste vandrestav til caminoen”

Pris: 289 kr.

Hvis du skal ud at gå Caminoen eller andre vedligeholdte vandreruter/stier (f.eks. de kendte danske vandreruter: Gendarmstien, Hærvejen eller Øhavsstien), så er Vango Camino det rette valg. Med vandrestaven kan du aflaste belastningen på knæ, hofter og ankler. Derudover sikrer den naturligvis også stabilitet og balance. For 289 kroner får du en lækker aluminiums vandrestav fra det Skotske friluftsmærke Vango. Du kan forvente en kvalitet af allerhøjeste grad og vandrestaven er spækket med funktioner. Vandrestaven er justerbar og kan justeres fra 67 til 135 cm. Så uanset om du er høj eller lav kan du være sikker på, at vandrestaven passer til dig.

Vandrestaven har et håndtag af komfortabel skum, som absorberer fugt/sved fra hænderne. Du låser stavens længde ved at anvende et simpelt “Quick-Lock” låsesystem. I øvrigt er der tale om en stødabsorberende/anti-shok vandrestav, som mindsker belastningen især ved nedstigninger. Sidst og ikke mindst bør det nævnes, at vandrestaven er meget let. Du bruger altså ikke særlig meget energi ved at gå med staven. Vandrestaven er designet til Caminoen samt andre vandreruter, som byder på jævnt terræn.

Køb Vango Camino

Komperdell Wild Rambler

Komperdell Wild Rambler

“Bedste billig vandrestav”

Pris: 149 kr.

Her har vi fat i en pålidelig og billig justerbar/teleskop vandrestav til vandring. Vandrestaven skaber balance, stabilitet og hjælper med at aflaste belastningen på ankler, knæ og hofter på fineste vis. Den koster 149 kroner, hvilket er en meget lav pris for en vandrestav af høj kvalitet. Som sagt har den endda en justerbar funktion, så du kan være 100 % sikker på, at staven passer til din højde. Faktisk har du mulighed for at justere staven til en længde mellem 105-140 cm. Så uanset hvor høj du er, kan du være sikker på, at den passer til dig.

Vandrestaven – fra det østrigske friluftsmærke Komperdell – har en sammenfoldet længde på kun 64 cm. Det er altså muligt at have den med i rygsækken/kufferten, hvis du skal ud at flyve. Staven er udstyret med en simpel “Twist Lock”-låsemekanisme, som alle kan bruge med lethed. Dét at vandrestaven er lavet af aluminium har den betydning, at den er ekstrem holdbar og fleksibel. Stavens spids er af kvalitet stål. Alt i alt er det en super god vandrestav til en meget lav pris. Staven kan bruges til alt terræn.

Køb Komperdell Wild Rambler

Vandrestave guide

Man skulle ikke tro at vandrestave er et overvejelses køb, men det er det altså! At vælge vandrestave kræver en hel del overvejelser, og du skal også stille dig selv en række spørgsmål. Længden er også en afgørende faktor, og du skal også beslutte med dig selv om, hvilke funktioner dine vandrestave skal besidde. Sidst og ikke mindst spiller vandrestavens materiale også en vigtig rolle i udvælgelsen af vandrestave. Bliv klogere på dit valg ved at læse om nedenstående overvejelses faktorer herunder:

  • Længde
  • Materiale
  • Funktioner

Længde

En vandrestavs længde afhænger naturligvis af din højde. Hvis du vil være sikker på, at længden er den rette, så skal albuen lave en 90 graders vinkel, når du står med dine vandrestave foran dig på en flad overflade. Er du 160 cm eller herunder, så skal staven være omkring 110 cm. Er du mellem 160 til 180 cm, så skal staven være omkring 110 til 120 cm. Er du mere end 180 cm, så skal staven have en længde på 120 cm eller derover.

Hvis du har/køber en vandrestav som kan justeres i længden, er det vigtigt at vide, hvilken længde at indstille dem på. For helt almindelig vandring (uden opstigninger og nedstigninger) vil en passende længde være, når din albue laver en 90 graders vinkel. For lange opstigninger kan det være en god idé at forkorte vandrestaven med 5 til 10 cm. For nedstigninger vil det være optimalt at forlænge vandrestaven med 5 til 10 cm.

Materiale

Hovedparten af vandrestave laves i enten aluminium eller karbon, og du bør vide forskellene på de to materialer. En karbon stav er lettere og mere stiv end en aluminium stav. En karbon stav giver derfor en mere direkte respons. Ulemperne er, at karbon materialet hurtigere går i stykker samt de koster flere penge end aluminium. Vandrestave af aluminium er mere fleksible, går ikke ligeså hurtigt i stykker og er billigere. Ulemperne er, at du ikke for en nær så god respons som karbon.

Hvad angår grebet, så kan de også fås i forskellige materialer. De mest anvendte materialer er kork, skum eller gummi. Kork modstår fugt fra svedige hænder, formindsker vibration og tilbyder en super pasform. Skum absorberer fugt væk fra hænderne og er blødt at holde om. Gummi isolerer hænder mod kulde, vibrationer og stød. Derfor er gummi oplagt til koldt vejr. Gummi er knap så godt til varmt vejr, eftersom det somme tider forårsager vabler.

Funktioner

Alle bruger vandrestave på forskellig vis. Herunder kan du læse om de mest gængse funktioner en vandrestav kan have.

Almindelige stave

Der er naturligvis også en hel del vandrestave, som ikke er udstyret med en justerbar funktion, foldbar funktion og shok-absorberende funktion. Disse traditionelle vandrestave har dog den fordel, at de ofte vejer mindre, fordi de har færre dele/mindre funktionalitet i sig. De egner sig til vandreruter, som har den samme elevationsprofil.

Justerbar

I dag findes der en lang række justerbare vandrestave – også kaldet teleskop stave. Det vil sige, at du kan justere vandrestavens længde for at opnå den bedst mulige støtte, stabilitet og balance. For når du for eksempel går af ad stigninger, er det en god idé at forkorte vandrestaven med 5 til 10 centimeter. Men er du på vej ned af for eksempel et bjerg, bakke, vej eller sti, så vil det at forlænge vandrestaven med 5 til 10 centimeter give dig bedst mulig støtte, stabilitet og balance. I øvrigt fylder en justerbar/teleskop stav ikke særlig meget i rygsækken/kufferten, hvis du skal ud og flyve eller bære den en del af vejen.

Foldbar

Foldbare vandrestave kan foldes sammen ligesom teltstænger, og derfor kan de nemt pakkes sammen. De er lette og hurtige at “skrue” på.

Shok-absorberende

Nogle vandrestave er udstyret med en shok-absorberende funktion, som absorberer shok ved nedstigninger. Hos de fleste shok-absorberende vandrestave kan man tænde eller slukke for funktionen, så man ikke har den tændt ved opstigninger eller lige vandring. Det er en funktion, som er oplagt til de ældre vandrere eller dem med knæ/ben problemer.

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor skal jeg købe vandrestave?

Overordnet set kan vandrestave rigtig mange fornuftige ting. Vandrestave aflaster belastningen på ankler, knæ og hofter. Derudover skaber de stabilitet, især på nedstigninger og opstigninger. På baggrund af ovenstående er vandrestave et idéelt udstyr til dig, der har problemer med benene eller gerne vil støtte sig op ad noget under vandring.

Hvis du derimod er ung og har et friskt bentøj, så behøver du ikke nødvendigvis at spendere flere hundrede kroner på et par vandrestave. Jeg selv anvender ikke vandrestave, fordi jeg har været vant til at gå uden. Derudover finder jeg dem irriterende og at de står i vejen, hvis jeg f.eks. skal tage en tår vand. Men jeg anbefaler kraftigt vandrestave, hvis du ønsker mindre belastning på ben, stabilitet eller har ben-problemer.

Hvilken længde skal jeg vælge?

Ligesom skistave skal vandrestave have en længde, så albuen er i en 90 graders vinkel. Så når du står med vandrestavene i hænderne og kan se, at albuen laver en 90 graders vinkel er længden korrekt. I dag findes der et utal af justerbare vandrestave, hvilket også er ved at være den mest gængse type vandrestav. En justerbar vandrestav giver dig (som navnet antyder) mulighed for at justere vandrestavens længde.

Cirkatal: hvis du er mellem 160 eller herunder skal staven have en længde på omkring 110 cm. Hvis du er mellem 160 og 179 cm skal staven have en længde på omkring 110 til 120 cm. Hvis du er +180 cm skal staven have en længde på +120 cm.

Hvor stor er forskellen på unisex vandrestave og vandrestave designet specifikt til damer?

Det er kort sagt et markedsførings stunt, som ikke er værd at bruge penge på. Der er derfor ingen forskel på unisex vandrestave og vandrestave som er designet til damer.

Skal man vælge én eller to vandrestave?

Det mest optimale er to vandrestave. Nogle vælger at gå med én vandrestav, men det kan føre til smerter/skader, eftersom man hele tiden læner sig til én side. To vandrestave giver støtte til begge ben og man opnår bedst balance og stabilitet med to. Jeg vil derfor fraråde dig, at gå med én vandrestav.

2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *