Vandresokker

Mand iført vandresokker
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Denne artikel giver dig en viden om, hvorfor vandresokker er et must at have med på vandreturen, og hvordan disse kan give dig ekstra komfort i dine sko samtidig med, at de sikrer et optimalt klima for dine fødder.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Johnny Minor og Simone Jensen lavet en test af vandresokker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vandresokker Test: Top 5 Bedste Vandresokker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround vandresokker

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround vandresok” er Härkila Expedition sock. Denne vandresok er ekstra slidstærk og med en stødabsorberende sål tildeler den maksimal komfort. Med en stor andel temperaturregulerende merinould, kan denne vandresok anvendes hele året rundt.

Annonce

Bedste billige vandresokker

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige vandresok” er Ulvang Spesial Allround Merino. Denne vandresok er med en fornuftig pris, til dig der ønsker en teknisk og behagelig sok der kan anvendes hele året til hverdag eller på vandreturen.

Annonce

Bedste premium vandresokker

Pris: 199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vandresok” er Smartwool PhD Outdoor Medium Crew. En unisex vandresok i den helt optimale pasform, med stor komfort samt holdbarhed. Med et yderst teknisk design der kan passe til enhver outdoor aktivitet.

Annonce

Bedste vandtætte vandresokker

Pris: 299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandtætte vandresokker” er Sealskinz Waterproof All Weather der med god åndbarhed, samtidig har 100% vind og vand-tæthedsgaranti. Den er opbygget i tre lag, der sikrer funktionalitet og optimal støtte til foden.

Annonce

Bedste liner vandresokker

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste liner vandresok” er Aclima Liner Trekking. Denne sok er en teknisk sok med forstærkninger under hæl og tæer, der med en merinoulds blanding giver den ultimative indersok med både svedtransporterende egenskaber samt optimal støtte.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vandresokker

Hvad er vandresokker/vandrestrømper?

En vandresok er ikke bare en sok, men et teknisk udformet stykke udstyr, hvis formål er at yde ekstra komfort, støtte samt være med til at give et godt klima for dine fødder i dit fodtøj på vandreturen. En god vandresok er opbygget anderledes end traditionelle sokker, der først og fremmest sikrer at den sidder helt tæt på foden og ikke laver folder der kan irritere i fodtøjet.

Nogle udgaver fås med en venstre- samt højresidig tilpasset sok i materialer der oftest består af en kombination af den svedtransporterende merino uld og det holdbare elastiske syntetiske elastan eller lycra. Konstruktionen kan være mere eller mindre teknisk opbygget med mulige ventilering i vævningen samt ekstra forstærkninger de mest udsatte steder og øget tykkelse under hælen samt forfoden, der øger stødabsorbering for hver skridt der tages.

Hvis der er syninger er de i den gode vandresok helt flade, især omkring tæerne. Vandresokker er altså en nøje konstrueret sok, der med et gennemtænkt design og nøje udvalgt materialevalg, skaber et ekstraudstyr til din vandretur, der er værd at investere dine penge i. Herunder vil du kunne gå i dybden med mange flere brugbare detaljer der fortæller dig om vandresokken og guider dig til det rette valg af en vandresok til dit behov.

Vandresokker på tørresnor

Hvorfor skal jeg købe vandrestrømper?

I løbet af en vandretur, bliver det hurtigt taget mange skridt. Uden de rigtige vandresokker bliver det hurtigt en pinsel frem for en fornøjelse at komme frem i terrænet. Det er vigtigt at vandresokkerne er tilpasset korrekt og er udvalgt ud fra dens specifikationer og dine behov. 

Der findes mange typer af vandresokker og utallige producenter der hver især kommer med deres bud på de ultimative vandresok, men de har alle nogle fælles træk der udmærker sig.

Vandresokker vs. traditionelle sokker

At vælge en vandresok frem for den traditionel sok er mange gange det der gør den store forskel for den samlede komfort på din vandretur. Helt overordnet er der forskelle på gode vandresokker sammenlignet med traditionelle sokker, der betyder at flere egenskaber er særligt tilpasset til dig på vandretur. 

Komfort – Vandresokkers formål er samlet set at yde en ekstra komfort på vandreturen, og godt tilpassede vandresokker bør ikke registreres at være siddende på foden. 

Øget absorbering – Vandresokker er konstrueret med en ekstra tyk vævning under hælen og under forfoden, der giver en øget absorbering af de stød dine fødder genererer, for hvert skridt du tager. Denne funktion understøtter funktionen af sålan på dit fodtøj.

Støtte – En vandresok er konstrueret til at give dig ekstra støtte ved vristen, svanget samt anklen, samtidig med at sikre en øget bevægelsesfrihed i fødderne og især på forfoden.

Varmeregulering – Vandresokker er sammensat af nøje udvalgte isolerende materialer, der holder dine fødder varme under hele turen. Med en mulighed for at vælge vandresokker af forskellig tykkelse giver det dig evnen til at anvende vandresokker året rundt, uanset temperaturen.

Svedtransportering – Med nøje udvalgte materialer har vandresokker det formål at kunne transportere eventuel sved og fugt væk fra dine fødder, således at der forbliver et tilpas tørt klima i dit fodtøj.

Nedsat lugt – Lugtgener fra sved samt salte og affaldsstoffer nedsættes ved at bruge vandresokker frem for de fleste andre traditionelle sokker hvis disse består af uld, der er kendt for de selvrensende egenskaber der evner at nedsætte lugtgener.

Forebygger friktion – Med en sok nedsætter du friktionen mellem din hud og dit fodtøj. Dermed nedsætter du sandsynligheden for dannelse af vabler eller hudirritationer. Vandresokker har yderligere en forstærkning på de områder der er mest udsat for slitage, hvilket øger levetiden sammenlignet med traditionelle sokker.

Hvilke vandresokker skal jeg vælge?

Vandresokker kan besidde flere forskellige fordelagtige funktioner, men sjældent dem alle på samme gang. Før at du kan vælge den helt rette vandresok tilpasset dine behov, er det nødvendigt at gøre det klart, hvilke prioriteringer der er mest vigtig for dig. 

Forskellige vandresokker kan minde om hinanden i konstruktionen samt materialevalg, men afhængigt af hvilken type vandrerute du har planer om at begive dig ud på, samt hvilket klima du befinder dig i, kan det være de små forskelle, der giver den helt rette vandresokker der er optimale til dine specifikke behov. 

Forskel på vandresokker til mand og dame

Der findes enkelte vandresokker der er særligt tilpasset til hhv mand og dame. Forskellen kan være meget lille, og ikke nødvendigvis noget der har betydning for dit valg af vandresokker. Du kan læse mere om dette under afsnittet køn.

At gå med et eller to par vandresokker

Yderligere skal du tage stilling til, og det optimale for dig kunne være at anvende mere end en vandresok. De fleste vandresokker er i dag designet til at kunne anvendes som eneste lag, men kan også alle kombineres med en ekstra sok, dog vil dette påvirke de samlede egenskaber. I enkelte tilfælde kan det være en fordel at tilføre en ekstra vandresok i dit fodtøj.

Ved at påføre en ultra tynd indersok, eller det der også kaldes en liner sok, nedsætter du, uanset kvaliteten på dine vandresokker, friktionen betydeligt mellem din hud og dine vandresko. Dette mindsker risikoen for dannelsen af vabler.

Yderligere kan en liner sok tilføre ekstra varme i de kolde temperaturer, uden at påføre et betydeligt tykkere lag i dit fodtøj, og du undgår på denne måde, eventuelt at skulle gå en skostørrelse op, for at kunne få plads til tilpas varme sokker. 

I våde områder, hvor dine vandresko ikke er 100% vandtætte, kan det ligeledes være en fordel med en liner sok, hvoraf du hurtigt kan skifte den yderste fugtige sok, og forblive varm og tør tættest på foden. 

Lange distancer

Lange distancer, evt med tung oppakning, kræver slidstærke vandresokker, eventuelt med en højere andel syntetisk slidstærkt materiale. 

Her bør du vælge en yderst svedtransporterende vandresok samt have en forstærket underside, der kan nedsætte de stød du modtager for hvert skridt du tager, ligesom det er en fordel at prioritere mindst mulig vægt. 

Høj hastighed 

Hvis du har fart over feltet kan det være en fordel at prioritere en vandresok der er svedtransporterende med som samtidig har fokus på en pasform der giver støtte samt bevægelsesfrihed, især omkring anklen. Dermed giver det dig de bedste betingelser for mindst mulig modstand, når du hurtigt skal tage et nyt skridt videre i terrænet. 

Koldt klima 

I kolde temperaturer bør du vælge en vandresok der er tilpas isolerende til klimaet. Hvis du har et lavt fodtøj, bør du være opmærksom på, om vandresokkerne har en tyndere ventilerende vævning i konstruktionen for oven, der bevirker en større tilgængelighed for kold luft, direkte mod huden. Samtidig kan du vælge at tilføre en ekstra vandresok for at optimere isoleringen, uden at påføre tilsvarende mere tykkelse i dit fodtøj.

Varmt klima

Varme temperaturer stiller ikke kun et højt krav til ventilationen af dine vandresokker, men også til ventilationen af dit fodtøj. Hvis ikke sidstnævnte formår at lede dine fødders varme væk, opstår der kondens, og dine vandresokker har dermed svært ved at have optimal effekt, til trods for gode egenskaber. Yderligere er det en fordel at vælge en teknisk konstrueret vandresok, der er tyndere vævet på oversiden, men som samtidig yder komfort og støtte til undersiden af foden. 

Kombinér vandrestrømper med andet vandretøj

Ingen vandresokker er gode nok til at stå alene om opgaven med at hjælpe dine fødder igennem en vandretur, hertil hører også vandresko, vandrestøvler, vandresandaler eller andet passende fodtøj, der understøtter vandresokkernes funktion og omvendt, for at give de bedste betingelser til dine fødder under hele turen. Her på Friluftsmagasinet er der flere artikler hvor du kan du læse meget mere om hvordan du vælger det rette fodtøj til hhv mænd og damer.

Vedligeholdelse af vandresokker

Fordelen ved vandresokker bestående af merino uld er, at det er delvist selvrensende, og derfor et det som udgangspunkt ikke nødvendigt at vaske dine vandresokker så ofte. Under din vandretur er det eneste der er vigtigt at sikre sig, at dine vandresokker har mulighed for ofte at tørre helt op, da længerevarende fugtighed kan tære på de naturlige materialer og nedsætte funktionen. 

Med tiden vil der opstå belægninger af bakterier og sved samt affaldsstoffer i sokkernes materiale, der gør, at det er nødvendigt at rengøre. Skidt og sved nedsætter vandresokkernes funktion af de tekniske egenskaber. Som udgangspunkt hedder det, at jo større en andel uld vandresokkerne består af, jo mindre nødvendigt er det at rengøre. 

Vask af vandresokker:

  • Kig på vaskeanvisningen, og sikre dig at der ikke er særlige hensyn at tage i forbindelse med rengøring – dette gælder især vandresokker bestående af uld. 
  • Vask dine vandresokker med vrangen udad, da det er på indersiden det meste snavs og svedlugt ophober sig. 
  • Vask gerne med vaskebolde i vaskemaskinen, der bevirker at vandresokkernes materialer forbliver blødgjorte efter vask. 
  • Tør ikke dine vandresokker bestående af uld i tørretumbleren, medmindre det står anvist for produktet, da uld generelt er følsomt overfor varmepåvirkningen. 
  • Tør dine sokker ved moderat stuetemperatur og ikke direkte på en varmekilde. Lad vandresokkerne ligge vandret fremfor at hænge dem op, da dette kan trække i materialerne, hvorved disse kan miste en del af deres form. 

Yderligere vedligeholdelse af vandresokker består i kun at anvende disse med tilhørende fodtøj, da trin på underlaget uden sko, vil slide unødvendigt på dine særligt konstruerede vandresokker, der kun er tilpasset en anvendelse i kombination med en dertilhørende fodtøj.

Valg af vandresokker

Højde

Vandresokkernes højde har ikke betydning for funktionen af vandresokkerne i dit fodtøj, men kan have betydning for den samlede komfort sammenholdt med højden af disse. Her kan du læse mere om sokkernes højdes betydning for funktionen, og hvornår du bør vælge den ene højde frem for den anden. 

Lav

Den lave vandresok kaldes også “no show”. Her opnås en meget lille beskyttelse over for kontakten og friktionen mellem hud og fodtøjets kant. Vægten er lille og kan med fordel anvendes i lavt fodtøj. 

Ankel

En vandresok i ankelhøjde, vil som navnet antyder, være af en størrelse der dækker din ankel. Dette højde af en vandresok kan fint anvendes hvis man samtidig har en lavere vandresko, og vil yde mere støtte omkring anklen sammenlignet med den lave vandresok. 

Crew

Denne betegnelse er højden på den klassiske vandresok, der er siddende til midten af læggen og passende til en traditionel militærstøvle. Her får du fuld beskyttelse sammen i kombinationen med den høje vandrestøvle. 

Knæ

Høje sokker op til knæet er populære til vandreture hvor der kan opstå et hurtigt omskifteligt vejr eller generelt koldt klima. Her er det en fordel med den ekstra isolering en knæhøj vandresok kan tilføre, og derfor ikke velegnet til vandring i varme temperaturer. 

Det vigtigste i forhold til vandresokkens højde, er at sikre den er høj nok til at overgå fodtøjets overlinie, således at der ikke opstår unødvendig friktion mellem huden og fodtøjet. Derudover er det et spørgsmål om den ekstra varme en højere sok kan bidrage med, hvis man vandrer i koldere temperaturer og den samlede vægt af vandresokken, der oftest bliver større jo højere en sok der vælges. 

Størrelse og pasform

Vandresokker bør tilpasses til fodens størrelse (og ikke udelukkende ud fra din skostørrelse). Der bør sammen med fodens længde også tages forbehold for fodens omkreds (vaden) som er den omkreds der er målt det bredeste sted rundt om foden. 

Omkredsen af sokken kan variere fra den ene producent til den anden, og nogle vandresokker laves med vilje smallere end andre, ligesom der kan være en lille forskel i bredden hos sokker til hhv mand og dame. 

Størrelsesguide

VANDRESOKKER

Skostørrelse

Vadens omkreds (cm)

S

34-37

28-36,6

M

38-41

32-41

L

42-45

37-45,5

XL

46-49

41-58

OBS! Vær opmærksom på, at denne guide kun er vejledende, og der kan være afvigelser mellem de forskellige producenter af vandresokker. Oftest er det muligt at finde specifikke størrelsesguides for hver producent.

Pasform

Pasformen på dine sokker bør være tætsiddende, men stadig med en følelse af bevægelsesfrihed, især omkring anklen og at du føler at du har mulighed for at sprede dine tæer når du står på tåspidserne. 

Skaftet bør sidde tæt om benet, men uden at stramme. Oftest er dette er større problem på højere sokker såsom crew eller knæ højde. Sokker specifikt tilpasset til damer er oftest bredere i skaftet. 

Hvis du er imellem to størrelserne, så er det nødvendigt at gå en størrelse ned frem for en størrelse op, da for stor en vandresok kan betyde overskydende materiale der unødigt kan genere foden i fodtøjet og dermed mindske komforten.

Vægt

Vægten kan have en stor betydning, især på de lange vandreture, hvor der bliver gået adskillige kilometer med tusindvis af skridt, hvor foder skal løftes. Hvis der vandres i et udfordrende terræn eller med en tung oppakning, stiller det større krav til energiforbruget, og her kan selv en lille forskel i vandresokkernes vægt gøre en stor forskel i den samlede ydelse for vandreturen. 

Jo lavere sokken er i skaftet, jo lavere er den samlede vægt som regel, men der er også forskelle i konstruktionen og valg af materialer der har indvirkning på vægten af vandresokkerne. Her får du en gennemgang i de forskellige vægtklasser indenfor sokker.

Let vægt

Ventilation – Vandresokker med en lav vægt, har oftest en konstruktion med en tyndere vævning, især på oversiden. Dette har den fordel at ventilere godt til foden. Polstring under foden – Polstringen under foden er ofte for vandresokken med den lave vægt, gået lidt på kompromis. Dette betyder en mindre absorbering af de skridt du tager, men til gengæld vil vægten gøre at du bruger mindre energi på at løfte foden. 

Varmeregulering – Generelt er den lette vandresok mindre isolerende, men god til at lede varmen væk fra foden, således at denne holdes tør under hele vandreturen. Højde – Den lette vandresok er som regel lav i skaftet, og stiller krav til højden på dit fodtøj, der ikke må være for høj. 

Klima – Den lette vandresok er særligt velegnet til de varmere temperaturer, hvor der er en stor varmeproduktion fra din fod, der effektivt skal ledes væk. 

Midt vægt

Ventilation – Ventilationen på vandresokken med en middel vægt kan være forskellig. Oftest er der ikke den største ventilation, men har en tilpas evne til at regulere temperaturen af din fod. Polstring under foden – Vandresokker af mellemvægt, har oftest en moderat polstring af vævningen under foden. 

Varmeregulering – Oftest er vandresokken af middel vægt en alsidig sok, der evner at isolere til en vis grad.

Højde – Højden på vandresokken kan være både høj og lav, afhængigt af hvilke egenskaber man har lagt vægt på i konstruktioenen af vandresokken. 

Klima – Vandresokker med en mellem vægt, er oftest velegnede til et tempereret til koldt klima, hvor der evt er skiftende vejr. Det er derfor en god allround sok, som du kan anvende året rundt. Den har oftest en tykkelse der betyder, at du med fordel kan supplere med en god indersok for at øge isoleringsevnen yderligere. 

Tung vægt

Ventilation – Den tunge vandresok er oftest mindre ventileret end den lette vægt, hvilket er en fordel i koldere temperaturer, hvor der ikke stilles de samme krav til evnen til at ventilationen i fodtøjet. 

Polstring under foden – Oftest er denne type sokker velpolstret under foden, og særligt egnet til tunge oppakninger eller længere vandring på et hårdt plant underlag.

Varmeregulering – Denne type vandresok er mange gange tyk og vel isoleret. Dette betyder dog ikke nødvendigvis, at varmen ikke kan komme væk. En god vandresok formår at kombinere begge disse egenskaber.

Højde – Den tunge vægt viser sig oftest i form af en højere vandresok, hvilket kan isolere benet yderligere og stiller mindre krav til højden af dit fodtøj. 

Klima – Den tunge vandresok er oftest velegnet til de koldere temperaturer, da de oftest evner en større grad af isolering til dit fodtøj. 

Køn

De fleste vandrersokker er lavet i en unisex model, og er passende til både mand og dame. Men der er enkelte modeller der er tilpasset særligt det ene eller andet køn, med enkelte forskelle, som du kan være opmærksom på, hvis en unisex model ikke opfylder dine behov for pasform og komfort. 

Vandresokker til mænd er oftest med en tykkere vævning under foden (og eventuelt under en større del af foden) sammenlignet med specifikt tilpasset sokker til damer. Dette øger aflastningsevnen for hvert skridt der tages med vandresokken, men gør den oftest også en anelse tungere, også fordi at sokker til mænd mange gange er en smule bredere i fodens omkreds. 

Vejrforhold

Vejrforholdene spiller ind når du skal vælge den rette vandresok. Du skal gøre det klart i hvilket klima du gerne vil anvende dine vandresokker, for at finde frem til det mest optimale valg, der kan give dig de bedste forudsætninger for dine fødder under vandreturen. 

I det varme klima og under varme temperaturer, er det en fordel at vælge en godt ventileret vandresok, der har en effektiv evne til at lede varmen væk fra dine fødder. Dette betyder oftest at oversiden af vandresokkerne er mindre tæt vævet og at vandresokken er lettere. 

I de kolde temperaturer stilles der store krav til vandresokkens evne til at isolere. Her bør der vælges en vandresok der har en stor andel af det naturligt varmeregulerende og samtidigt isolerende uld. En vandresok der er højere i skaftet kan give ekstra isolering på det nederste af benet. 

En vandresok til det koldere klima, er oftest tungere men bedre isoleret, også fra neden, hvor dit fodtøj, afhængigt af kvaliteten, også kan lede kulde til dine fødder. 

Hvis du vandrer i våde områder og klima eller har planer om at skulle krydse flere floder eller vandløb, så kan det være en fordel at vælge en vandresok der er både vind og vandtæt. Enkelte vandresokker kommer med garanti om 100% vandtæthed og kan derfor holde dig beskyttet overfor vand fra omgivelserne. 

Terræn

Hvis du skal ud på en vandrerute i et udfordrende terræn med lange distancer og ujævnt underlag, så er det især vigtigt at dine sokker sidder tæt, men har en vis bevægelsesfrihed, der giver dig mindst mulig modstand når du løfter foden. Her har vægten også en stor indflydelse og du bør vælge en vandresok med lavest mulig vægt. 

Hvis der vandres lange distancer og evt med tung oppakning, er det optimalt at have en vandresok med en god isolering under foden, der kan aflaste stødene fra dine skridt, når de rammer jorden. Det samme gør sig gældende, hvis du vandrer i et plant terræn med et hårdt underlag, hvor der naturligt sættes et større afsæt når der tages et skridt, og dermed opstår en større belastning på fodsålerne. 

opad- eller nedadgående stigninger, har du især behov for at kunne sprede din forfod, uden at have en vandresok der strammer, ligesom det her er optimalt at have en vandresok der sikres at have en højde, der er over den øverste del af dit fodtøj. 

Funktioner

En vandresok er teknisk udformet, og adskiller en hel del fra de traditionelle sokker. Dette betyder også, at denne kan have flere gavnlige funktioner, med det formål at lave en sok der kan forbedre komfort og effektivitet under din vandretur. 

Materialerne vandresokkerne består af, skaber en funktion i sig selv. Materialerne har betydning for sokkernes evne til at regulere temperaturen og evnen til at kunne lede fugten væk fra fødderne og tykkelsen af vandresokkerne har betydning for dennes evne til at isolere mod kulde fra omgivelserne. 

Højden af sokkerne har betydning for den beskyttelse der forhindrer friktion fra en direkte kontakt mellem hud og fodtøj, og forebygger vabler og irritationer som følge af direkte kontakt. 

Der kan være tekniske udformninger på en vandresok, som eksempelvis velovervejede placerede elastiske syninger, der sikrer at vandresokken sidder tæt om foden, men samtidig er elastisk nok til at kunne øge bevægelsesfriheden for især dine tæer og ankel. 

En god vandresok er med minimale og flade syninger, hvis nogen, der er placeret således at de generer mindst muligt for foden i fodtøjet, og dermed forebygger vabler eller andre irritationer. En vandresok bliver oftest anvendt mange kilometer, og derfor er det nødvendigt, såfremt at den skal holde længe, at der er ekstra forstærkninger på de udsatte steder. Dette er oftest bag på hælen samt på toppen af tæerne. 

En større vægt, evt en tung oppakning eller et hårdt underlag, stiller krav til vandresokkernes funktion i forhold til polstringen under trædepuderne, og vandresokkernes evne til at aflaste belastningen fra de stød et skridt danner og påfører fod og led. 

Materialer

Materialerne har stor betydning for kvaliteten og funktionen af dine vandresokker. 

Uld: Her anvendes der oftest den tynde bløde merinould. Ulden har den evne at kunne regulere temperaturen effektiv, og bevarer denne funktion hvis materialet bliver vådt.

Bambus: Bliver oftere set som en del af de materialer vandresokkerne bliver produceret i. Bambus er mere bæredygtigt at producere end uld, og har sammenlignelige egenskaber i forhold til temperaturreguleringen og evnen til at lede fugten væk fra dine fødder. Bambus er mindre egnet til de kolde temperaturer men et godt materialevalg i det varmere klima. 

I valget omkring brug af de naturlige materialer såsom uld og bambus, fravælges også noge styrke og holdbarhed. Derfor er disse materialer næsten altid kombineret med stærke, holdbare syntetiske alternativer såsom nylon eller polyester. Dette giver en øget fleksibilitet i det samlede produkt, men også en øget styrke og holdbarhed der forlænger levetiden for vandresokkerne betydeligt. 

Pris

Vandresokker er sammenlignet med traditionelle sokker en betydeligt større udskrivning, men bestemt pengene værd, hvis du vil øge komforten på flere krævende kilometer i naturen. Vandresokker kan købes for lige under hundrede kroner, men stiller du større krav til isoleringsevne, polstring, materialer og måske vandtæthed, så kan du nemt betale over 200 kroner eller mere for et par gode vandresokker.

5 tips til vandresokker

For at få det absolut bedste ud af dine vandresokker, kommer her fem tips, der kan hjælpe dig med at øge funktionaliteten. 

Tip 1: Få vandresokken til at sidde korrekt

En ting er at vælge den rette vandresok til dit formål, men en anden ting er altid at få den til at sidde korrekt. Et god ide er at give dig tid til at påføre dine sokker, så sokkens hæl er placeret direkte under din egen hæl, og at sokken ikke er drejet og skaber uønskede folder i skoen, der kan betyde gener på din vandretur. 

Tip 2: Hav ekstra vandresokker med på tur

Det er ikke noget bedre end at kunne stikke fødderne ned i et tørre par sokker efter en lang tur. Det er næsten umuligt at undgå, at dine vandresokker efter en lang dag i fodtøjet bliver en anelse fugtige. Derfor er et godt tip altid at have et ekstra par sokker med, og du altid har et par tørre sokker at tage på. 

Tip 3: Opvarm dine sokker i koldt vejr

Det lyder måske overflødigt, men hvis dine sokker er kolde, når du tager dem på, skal din krop anvende unødigt energi til at opvarme både dine fødder og dine sokker. Derfor er et godt tip at varme dine sokker, eventuelt i bukserne eller under trøjen, inden du tager dem på, og især i kolde temperaturer

Tip 4: Brug to par sokker

Hvis du har tendens til vabler, eller måske bare har erhvervet dig nye vandresko eller støvler der endnu ikke er helt gået til, kan det være en ide at bruge en ekstra indersok. Ved at have to sokker på foden, nedsætter du friktionen betydeligt og mindsker muligheden for dannelsen af vabler markant. 

Tip 5: Vask dine vandresokker på vrangen

Når du vasker og rengører dine vandresokker, er det en stor fordel først at vende vrangen udaf, da det er her de fleste bakterier og affaldsstoffer samt svedlugt befinder sig. Dette vil forlænge levetiden for dine sokker, opretholde den optimale funktion af især åndbarhed og temperaturregulering.

Vandresokker mærker

Der findes efterhånden utallige mærker af vandresokker. Både producenter indenfor udstyr til jagt, ski, sport og outdoor, kommer alle med deres bud på en god vandresok.

Herunder kan du læse om de mest populære mærker, der producerer outdoor sokker. 

Aclima

Aclima er en norsk virksomhed og en af verdens førende indenfor produktionen af outdoor tøj og accessories lavet af uld. Her forskes i, hvilke vævnings teknikker der er mest effektive i forskellige typer af klima ud fra aktivitetsniveauet, og hvordan holdbarheden opretholdes med mest mulig anvendelse af uld. Den uld der anvendes er bæredygtigt produceret, med fokus på dyrevelfærd og kvaliteten er absolut i top. 

Smartwool

Smartwool er en anerkendt producent af sokker, og anvendes af eventyrerer verden rundt. De anvender merinould i alle deres produkter og er kendt for meget tekniske vandresokker. Yderligere tror de på deres kvalitet, og yder to års tilfredshedsgaranti, uanset hvor meget du har anvendt sokkerne. 

Härkila

Härkila producerer udstyr til jagt, men formår at snige sig ind på markedet til friluftsliv, da deres evne til at producere holdbare og ikke mindst højt isolerende vandresokker, er svært sammenlignelig med andre producenters. Deres sokker er tykke og tunge men især velegnet til et koldere klima.

Sealskinz

Sealskinz blev verdenskendt da de formåede at skabe en teknisk vandresok, i tre lag, der kunne garantere værende 100 % vandtæt, vindtæt og samtidig åndbar. Sealskinz vandtætte sokker har en høj pris men en utrolig god pasform, og grundet de tekniske funktioner er de godt isolerende og kan anvendes hele året. 

Ulvang

Ulvang har et stort udvalg af vandresokker produceret af den blødeste norske merinould. Udvalget gør, at du har mulighed for at finde den helt rette vandresok, særligt til dine behov. Ulvang går op i bæredygtighed samt dyrevelfærd, og alle deres sokker, kan spores helt tilbage til fåret selv.

Hvad siger undersøgelser om vandresokker?

Det er ikke unormalt, at der under vandring opstår læsioner eller skader på fødderne, påvirket af de ydre omgivelser. Derfor blev en undersøgelse i 2019 sat igang, med det formål at vurdere effektiviteten af tekniske sokker på korte ruter, i forhold til forebyggelsen af skader på foden som følge af friktion.

Undersøgelsen konkluderede, at der var tydeligt forskel for de 109 vandrerede der havde hhv tekniske vandresokker på turen og traditionelle sokker. De tekniske vandresokker forebyggede læsioner såsom vabler eller irritationer i huden markant, ligesom det viser sig at fodens temperatur for vandrere der havde påført tekniske sokker, var mere stabil sammenlignet med vandrere der havde påført traditionelle sokker. 

Yderligere viser et feltstudie fra 2013 at materiale valget af vandresokkerne har stor betydning for fodens klima og temperatur og dermed komfort. Her blev 37 militære rekrutter udstyret med vandresokker af hhv. et naturlig materiale (merinould blanding) og syntetisk materiale (nylon), en på hver fod. Efter 6,5 kilometer vurderes fugtighed temperatur samt føddernes komfort, og her konkluderes det at vandresokker af et naturligt materiale mindsker fugtigheden på foden, og er optimalt temperaturregulerende sammenhold med syntetiske vandresokker der er anvendt i undersøgelsen. 

Dette understreger et studie foretaget i 2009 ligeledes. Her blev der undersøgt betydningen af forskellige materialer anvendt i sokker, i relation til deres varmeregulerende egenskaber. Og her ses det, at naturlige materialer, såsom bambus og bomuld, havde en større evne til at opretholde en konstant temperatur, men hvor også blandinger mellem forskellige typer af fibre samt tykkelsen af vandresokken, havde betydning for dette. 

Samlet set kan vi konkludere, at vandresokker er uundværlige til vandreturen og et stykke udstyr der ikke bør overses eller nedprioriteres. Forskellen på en god vandresok i naturlige materialer og en traditionel sok kan gøre en meget stor forskel i det store hele, og øge komforten for din vandretur betydeligt!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandresokker er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandresokker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vandresokkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vandresokker?

Valget af vandresokker afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) Importance of Sock Type in the Development … – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/333406271_Importance_of_Sock_Type_in_the_Development_of_Foot_Lesions_on_Low-Difficulty_Short_Hikes. Åbnet 20 feb. 2021.
  • “Effect of Two Sock Fabrics on Perception and Physiological ….” 23 jan. 2012, https://academic.oup.com/annweh/article/56/4/481/168464. Åbnet 20 feb. 2021.
  • “A Comparative Study of Some Comfort-related … – SAGE Journals.” 19 okt. 2009, http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0040517509349782. Åbnet 20 feb. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.