Vandresko er en fleksibel type sko, der kombinerer de gode, åndbare egenskaber fra vandresandalen med den gode beskyttelse og støtte fra vandrestøvlen. I denne artikel kigger vi på de bedste vandresko til herrer.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Johnny Minor og Anders Braun lavet en test af vandresko herre. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste vandresko til herre
Pris: 1.049 DKK
Vinderen i kategorien “bedste vandresko til herre” er RevolutionRace Phantom Trail Low. Denne robuste vandresko egner sig til al slags terræn og kan bruges hele året rundt. Ydersålens greb sørger for, at du står fast og stabilt, og læderet giver dig fuld beskyttelse.
Annonce
Bedste billige vandresko til herre
Pris: 495 DKK
Trespass Scarp kårer vi som den bedste billige vandresko til herre. Denne sko appellerer til den praktiske og prisbevidste vandrer, der ikke vil gå på kompromis med kvalitet. Skoens åndbare materiale og behagelige pasform sikrer god komfort på længere ture. Den støttende sål kombinerer stabilitet med fleksibilitet, mens det slidstærke ydre giver en robust beskyttelse til forskellige terræner. Skoens udseende gør den også anvendelig til hverdagsbrug.
Annonce
Bedste premium vandresko til herre
Pris: 1.149 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium vandresko til herre” er RevolutionRace Trailknit Waterproof Hiking. Denne vandtætte og robuste vandresko vinder med sit gennemførte design og sin sublime pasform. En ekstra bonus er det geniale tåstykke med ekstra rum til brede fødder.
Annonce
Bedste herre vandresko til kuperet terræn
Pris: 1.299 DKK
Vinderen i kategorien “bedste herre vandresko til kuperet terræn” er MOAB 3 GTX fra Merrell. Denne vandresko er til dig, der ønsker maksimal vandtæthed, holdbarhed og støtte til det barske terræn. Ydersålens grebspor sikrer dig et fast og sikkert greb på våde sten, og
Annonce
Bedste herre vandresko til let terræn
Pris: 1.114 DKK
Salomon X Ultra 4 GTX er kåret som den bedste herre vandresko til let terræn af Friluftsmagasinet. Disse sko tilbyder en optimal kombination af komfort og ydeevne takket være den innovative Dura Leather/Ventilator Mesh overdel. Den vandtætte og åndbare membran sikrer tørre fødder uanset vejret, mens den robuste Contagrip sål giver fremragende greb i varieret terræn. Et stilsikkert valg for den eventyrlystne mand, der ønsker at udforske naturen uden at gå på kompromis med føddernes velbefindende.
Annonce
Læs også: Test af vandresko til begge køn | Test af vandresko til damer
En vandresko til herrer placerer sig et sted i midten mellem en vandrestøvle og en løbesko/trailsko. Den går også under navnene trekking sko, outdoor sko eller en hiking sko.
Fordelen er, at en vandresko har den samme skridsikre ydersål som en vandrestøvle, men som kan være lige så let som en løbesko. Blot med en bedre holdbarhed.
Fra de tunge, knæhøje læderstøvler som vi kender fra klassiske mærker som blandt andet Hanwag, har vandresko til mænd udviklet sig til en lav sko med større fleksibilitet og bevægelighed.
Vandresko til mænd er både funktionelle, komfortable, lette og alsidige som outdoor sko. De kan få dig hurtigere frem i let terræn end vandrestøvlen, der ellers ville kræve mere energi.
Trekking sko til herrer er smidige, behagelige og kan bruges som hverdagssko. De fås i både vandtætte og lette udgaver, og passer derfor til meget forskelligt terræn. Det er kun i områder med dyb sne eller bjergbestigning, hvor en vandrestøvle kan være et bedre valg.
Hvilken trekking sko du skal vælge afhænger af dit formål og hvor fleksibel du gerne vil have den.
En vandresok skal i samarbejde med en outdoor sko til herrer, sørge for at holde dine fødder varme og tørre, så du undgår vabler. Kig efter vandresokker, lavet af merinould, som er både bløde og isolerende.
Gaiters er en slags gamacher, der fungerer som et overtræk til din læg og skinneben. De hæftes fast på dine vandresko og kan fås i korte eller længere versioner, alt afhængig af formål. De er gode til at beskytte mellemrummet mellem dine vandresko og dine outdoor bukser, så du ikke får våde fødder i fugtigt vejr.
Ligesom med alt andet outdoorudstyr, så kan god vedligehold få dine vandresko til at holde længere. Skidt og snavs kryber sig ned mellem rillerne på ydersålen og i nylon-overdelen og kan nedbryde materialet. Derfor er det vigtigt, at du jævnligt renser dine outdoor sko.
Husk at imprægnere dine sko en gang imellem. Membraner på skoens overdel sørger for at din sko både er åndbar og vandafvisende. Uanset om det er Gore-Tex® eller en anden form for membran, så kræver det jævnlig fornyelse. Der findes forskellige imprægneringsprodukter på markedet med hver deres type plejeprodukter. Derfor er det vigtigt, at du læser de generelle anbefalinger til at pleje din membran bedst muligt.
Vandresko til herrer har – ligesom andre typer sko – godt af at blive opbevaret tørt ved stuetemperatur. Husk også at skærme dem mod direkte sollys, da det kan misfarve tekstil og læder.
Disse typer sko minder mest om letvægts løbesko, der giver mulighed for at bevæge sig let og ubesværet hen over let terræn. De fås med forskellig print og sål, der passer til varieret terræn og en let overdel. Da trailsko er lavet i et lettere materiale, holder de ikke lige så længe som vandrestøvler, og derfor skal du forvente at udskifte dem efter 6-800 kilometer, ligesom løbesko.
Vandresko til herrer findes i en vandtæt udgave med membran og i en ikke-vandtæt udgave uden membran. De er kendetegnet ved at være komfortable og holdbare, beskytter tæerne godt og kan generelt holde til lidt mere end trailsko.
Fordelen ved vandresko er, at de sjældent skal gås til, som vandrestøvler skal, men sidder godt på foden fra dag 1. Vandreskoens overdel varierer fra at være bygget i et let stof til kraftig nubuck læder. Sålene er solidt bygget og kan holde til noget mere end de tyndere trail runners.
Sandaler er et oplagt valg til vandring under varme himmelstrøg på grund af sit klassiske åbne design. Sålen består af to til tre lag og er bundet sammen af to til tre remme, der sikrer komfort, stabilitet og skridsikkerhed.
Du kan typisk indstille størrelsen af remmene omkring ankelleddet, hælen og forrest på foden. Vandresandaler findes i mange varianter af design, former og farver samt komfortniveau.Når du vandrer i varmt klima eller skal krydse åer, vandløb og elve, er vandresandaler et godt alternativ til vandreskoen eller trekking støvlen.
Den solide klassiker. Vandrestøvler beskytter tæer mod stød og slag, yder fast støtte til ankelleddet, og står solidt på langt de fleste typer underlag. De fås både i lette, åndbare udgaver med lavt skæfte, der egner sig godt til varme vandreture til de tunge udgaver, der bruges til bjergbestigning og tung vandring.
Støvlerne har lang levetid, gerne mange år, men skal også gerne gås til før de yder deres bedste. Alt afhængig af producent, kan du godt påregne et par hundrede kilometer før din støvle er fuldt køreklar.
Approach skoen er en kombination af en klatresko, en vandresko og en vandrestøvle. Det lyder måske lidt kompliceret. Det er trods alt 3 forskellige typer sko i én. Men fordelen ved approach sko er, at de yder en særdeles god stabilitet og sørger for at man står fast på klippegrund og giver samtidig en god komfort på lange vandringer.
Da det ikke er særlig behageligt at vandre i klatresko, bliver approach sko typisk brugt af klatrere, der nærmer sig den klippevæg, de skal op ad. Når de er ankommet, skifter de til klatresko.
Vandreskoens skal er den øverste del på skoen og dækker siderne og toppen af foden. De mest brugte materialer er læder, stoflæder, nylon og plastik. Hver type materiale har sine fordele og ulemper. I det følgende afsnit bliver de forskellige typer materialer forklaret.
Læder er et meget slidstærkt og holdbart naturmateriale, som blødgører sig selv over tid og tilpasser sig til din fod. Der findes tre typer af læder. Koskind, nubuck og ruskind, som hver især varierer i tykkelse, slidstyrke og evne til at modstå vand.
Stoflæder er et godt materiale til skoens skal og består af nylon, der er forstærket med ruskind, læder eller syntetisk læder. Ligesom organisk læder, er dette materiale slidstærkt, men er mere let og åndbart end naturmaterialet.
Nylon er godt til vandresko til mænd, hvor lav vægt er prioriteret. Det er let, smidigt, blødt og åndbart. Til at afstive nylon bruger man plastik, som er vandtæt. Derfor bruger man ofte plastik som ydersål, der kan holde vand væk og som holder godt på varmen. Det betyder også, at plastik nedsætter åndbarheden, og det betyder som regel svedige fødder. Derfor skal du sikre dig, at der er en god balance mellem stof og nylon.
Isolering i trekking sko til herrer er en fordel, når vi nærmer os frysepunktet. Man bruger forskellige typer materiale til at isolere skoen mod kulden. Den første hedder Polartec og er en syntetisk udgave af uld. I modsætning til naturlig uld, er den hydrofobisk og absorberer ikke vand.
Thinsulate er en anden type syntetisk isolering, der også kan tåle at blive våd uden at miste evnen til at isolere. Thinsulate er også populært isoleringsmateriale til handsker og jakker. Primaloft fungerer som Thinsulate, bare under et andet navn.
En genial opfindelse er udviklingen af vandtætte membraner, der samtidig er åndbare. Gore-Tex® og eVent er de mest kendte på markedet og består af et tætvævet stof som indeholder en masse mikroskopiske huller, der tillader varme og fugt at slippe ud, men er så tætvævet, at vanddråber ikke kan trænge igennem. Ulempen ved vandtætte membraner er, at de kræver den rette pleje og imprægnering for at fungere optimalt.
De mest udbredte materialer til foring er vævet nylon og frotté, som er syntetiske fibre med hurtigtørrende og fugtafvisende egenskaber.
Der er typisk 3 såler at forholde sig til på en vandresko: en indersål, midtersål og ydersål.
Indersålen er det eneste udskiftelige, når vi kigger på såltyperne. Nogle indersåle er ekstra bløde og komfortable, mens andre er mere varme. Nogle giver mere støtte til svang og andre er gode til en nedsunken forfod.
Samtidig kommer indersåler i forskellige tykkelser, så du kan finindstille en kvart eller en halv størrelse op eller ned. Endelig kan du også købe indersåler med bakteriedræbende effekt, der mindsker lugten af fodsved.
Du kan derfor vælge at fjerne indersålen, som vandreskoen er “født med” fra producentens side for at tilpasse vandreskoen til dit behov.
Midtersålen af afgørende for, hvor god en støddæmpning skoen har, og hvor stiv eller fleksibel, den føles. De mest brugte materialer til at producere midtersålen er ethylen-vinylacetat (EVA), der basalt set er luftbobler, der giver en let og blød sål med god støddæmpning. Denne slags midtersål bliver også brugt til vandresandaler, løbesko og andet let fodtøj fordi den giver en god affjedring.
PU-sålen (polyurethan) er en tungere og stivere midtersål, som yder mere beskyttelse på hårdt terræn.
Ydersålen er den nederste del af vandreskoen, og dermed den del, der er i direkte kontakt med underlaget. Derfor skal den være støbt af et slidstærkt materiale. Man bruger typisk støbt gummi, der både er hårdført materiale og som kan tåle ekstreme temperatursvingninger.
Ydersålens gummi er præget af forskellige riller og furer, der afgør, hvor godt “vejgrebet” er på vandreskoen. Nogle ydersåler er designet til stejle op- og nedstigninger, mens andre greb er designet til et hurtigere tempo på lettere terræn.
En god vandresko til herrer skal være komfortabel, det vil sige, at den skal sidde godt på din fod. Du skal være særligt opmærksom på pasformen, hvis du har brede fødder.
Skoen skal også kunne beskytte dine fødder, særligt dine tæer, mod slag og skarpe genstande fra underlaget og terrænet, du bevæger dig i. Den skal også yde støtte og stabilitet i ustabilt terræn, og være i stand til at absorbere stød.
Afhængig af terrænet, er det i nogle tilfælde en fordel at vælge en lettere sko, der gør dig i stand til at bevæge dig hurtigt med et mindre energiforbrug. I andre tilfælde giver det bedre mening med en trekking sko, der er en anelse stivere, mere robust og dermed også tungere.
Fordi underlaget kan variere, altså gå fra løse sten til glat græs og mudder og tilbage til hårdt underlag igen, er det vigtigt, at dine vandresko sikrer dig et godt greb. Kig derfor efter, hvor god skridsikkerheden er.
Vandrer du i varme omgivelser, skal dine sko være åndbare og sørge for at transportere ekstra varme væk fra dine fødder, så du undgår svedige fødder og vabler. Vandrer du om vinteren, skal dine vandresko kunne holde på varmen med isolerende materiale og være vandtæt, så den holder vand og fugt væk fra dine fødder.
Lav vægt er at foretrække i et par vandresko til herrer. Lettere fodtøj kræver mindre energiforbrug, hvilket er særligt tydeligt, når du trasker rundt i et par solide vandrestøvler.
Sammenlignet med en vandresko velegnet til thru-hike i subtropisk klima, vil vægtbesparelsen være helt op til et halvt kilo. Det er noget, der kan mærkes efter mange kilometer. Du skal dog være opmærksom på, at en lettere vandresko til herrer byder på mindre beskyttelse, støtte og stabilitet, og det er en ulempe, hvis du skal forcere ujævnt terræn på med tung oppakning.
Til gengæld er det en fornøjelse at vandre i lette outdoor sko til herrer i varmt eller subtropisk klima. Med andre ord. Temperaturen har en ret afgørende indflydelse på, hvilket slags fodtøj, du skal vælge. Skal du på trek i en klimazone med høj luftfugtighed, uanset om vi taler om junglerne Sydamerika eller Sydøstasien, så er det en rigtig god ide at medbringe vandresko, der både er åndbare og som kan afkøle dine fødder.
Hvis turen går mere nordpå, er det en god ide at overveje et par trekking sko, der er lidt mere robuste, som har en vandtæt membran og som også er isoleret.
Ligesom temperatur, så spiller terrænet også en rolle i forhold til, hvilke vandresko, der er de rigtige for dig. Skal du op til Preikestolen i Norge, en rute med løst underlag, der byder på stejle op- og nedstigninger, så skal du kigge efter god skridsikkerhed og en lidt stivere sko, der giver dig god støtte og kan absorbere stød.
Hvis du derimod skal vandre i Mols Bjerge i solskin, så er en lettere og mere bevægelig sko et bedre valg. Som du kan se, er det godt at tænke terrænet ind, når du skal vælge din næste vandresko.
Har du fundet det rigtige design, men er i tvivl om størrelsen, så er der hjælp at hente her. Da størrelserne kan afvige fra producent til producent fordi de følger forskellige måleenheder, er det en god ide at tjekke størrelsesguiden, som de fleste forhandlere ofte henviser til.
I denne tabel finder du en oversigt over skostørrelserne og deres konverteringer:
Tabel: Fodtøj til herre
Fod længde (cm) | EU
| UK | US | JP |
21,5 | 36 | 3.5 | 4 | 22 |
22 | 36 2/3 | 4 | 4.5 | 22,5 |
22,5 | 37 1/3 | 4.5 | 5 | 23 |
23 | 38 | 5 | 5.5 | 23,5 |
23,5 | 38 2/3 | 5.5 | 6 | 24 |
24 | 39 1/3 | 6 | 6.5 | 24,5 |
24,5 | 40 | 6.5 | 7 | 25 |
25 | 40 2/3 | 7 | 7.5 | 25,5 |
25,5 | 41 1/3 | 7.5 | 8 | 26 |
26 | 42 | 8 | 8.5 | 26,5 |
26,5 | 42 2/3 | 8.5 | 9 | 27 |
27 | 43 1/3 | 9 | 9.5 | 27,5 |
27,5 | 44 | 9.5 | 10 | 28 |
28 | 44 2/3 | 10 | 10.5 | 28,5 |
28,5 | 45 1/3 | 10.5 | 11 | 29 |
29 | 46 | 11 | 11.5 | 29,5 |
29,5 | 46 2/3 | 11.5 | 12 | 30 |
30 | 47 1/3 | 12 | 12.5 | 30,5 |
30,5 | 48 | 12.5 | 13 | 31 |
31 | 48 2/3 | 13 | 13.5 | 31,5 |
31,5 | 49 1/3 | 13.5 | 14 | 32 |
32 | 50 | 14 | 14.5 | 32,5 |
32,5 | 50 2/3 | 14.5 | 15 | 33 |
Trekking sko til herrer fås i alle prisklasser, og derfor kommer det an på, hvor stort et budget, du har afsat til købet. Pris på vandresko spænder fra et par hundrede og op til et par tusinde. Husk på, at en dyrere vandresko ofte kan være en bedre investering fordi den kan holde længere. Du betaler typisk for materialerne og funktionerne i skoen. Pris og kvalitet hænger ofte sammen.
Skoproducenter designer deres vandresko forskelligt og til forskellige fodtyper, så derfor er det en god ide at prøve vandreskoen inden du køber dem. Især er det en god ide at teste sko, hvis du har brede fødder. Selvom producenten har angivet skoen til at passe til brede fødder, så tjek selv efter, om den passer til dine fødder.
Undgå at binde dine sko for stramt. Ellers forhindrer du en ordentlig blodcirkulation i dine fødder. Ved at justere dine snørebånd, kan du forbedre støtte eller smidighed i skoen, alt afhængig af, hvilken situation du står i. Du kan stramme snørebåndet ved forfoden og løsne det lidt på midten for at sikre bevægelighed omkring ankelleddet, når du skal op ad lange stejle skråninger. Omvendt kan du stramme begge steder godt før du bevæger dig ned igen, så din fod sidder stabilt i skoen.
Det er måske ikke verdens sjoveste aktivitet at stå med børste og vand, men det kan godt betale sig at rense dine vandresko jævnligt. Det er med til at bevare skoens egenskaber og forlænger derfor også levetiden.
I 2006 undersøgte amerikanske forskere forholdet mellem langdistancevandring, oppakning og vægt, om der kunne spores en forbindelse til udbredelsen af nervesygdommen parastæsi (en prikkende eller snurrende føleforstyrrelse i fødder og led)
Forskerne udspurgte 128 vandrere, der gennemførte enten Pacific Crest Trail (4.270 kilometer) eller The Appalachian Trail (ca. 3.500 kilometer). Der tegnede sig tidligt et tydeligt mønster i forhold til udbredelsen af føleforstyrrelse og hvor tung rygsækken var.
I kategorien letvægtsvandrere var det kun 35%, der efter endt vandring oplevede en snurrende fornemmelse i fødderne, mens det var hele 69% med en rygsæk på 14 kilo eller derover, der undervejs led af parastæsi. På baggrund af undersøgelsens resultater, konkluderede forskerne, at der er en sammenhæng mellem udbredelsen af parastæsi og antallet af kilo i rygsækken. Populært sagt: Jo tungere en rygsæk, jo større en risiko for snurrende fødder.
Det interessante faktum ved undersøgelsen er, at vandrernes fodtøj ikke spillede den store rolle i forhold at opleve føleforstyrrelser eller ikke. Derfor kan man ikke entydigt sige, at tunge vandrestøvler skåner dine fødder mest muligt ved vandring over længere distancer. Du kan dermed sagtens vælge vandresko, hvis du foretrækker det.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandresko til herrer. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Vandreskoene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af vandresko afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.