Vandresandaler – Komplet test og købsguide

vandresandaler

Artiklen indeholder reklamelinks.

Vandresandaler, trekking sandaler, outdoor sandaler – kært barn har mange navne. Vandresandaler er nok ikke det første, du kommer i tanke om, når du tænker på vandrefodtøj. Men sandaler som er designet til vandring har faktisk sine fordele og kan være en god tilføjelse til ens vandrefodtøj. Vandresandaler er velegnet til varme dage på vedligeholdte vandreture med let terræn, som vi har her i Danmark. Men hvis du skal på en flerdages vandretur, kan vandresandaler også være et godt alternativ til tunge vandrestøvler på lette dage, eller hvis du bare vil have noget åndbart vandrefodtøj på.

Mit navn er Anders, og jeg har vandret gennem hele mit liv. Vandresandaler har været en fast del af mit vandrefodtøj fra begyndelsen af mine vandreeventyrer. Jeg har vandret alt lige fra korte vandreruter som den betagende Gendarmsti til længere vandreruter som ‘Den Europæiske Fjernvandrevej E1’ på 2100 kilometer (fra København til Milano). Jeg har brugt flere hundrede dage på at vandre ved kysten, gennem skove og over bjerge. Ifølge mig er vandresandaler et godt alternativ til det tunge vandrefodtøj. Jeg tager vandresandalerne frem, hvis vejret er varmt og terrænet er let. Allerede nu kan jeg afsløre, at der er vandresandaler mærker, som ikke er værd at betale for, mens andre er det hele værd. Der er nemlig en kæmpe forskel på kvaliteten og komforten, når man sammenligner de forskellige vandresandaler mærker, og det kan derfor være svært at vælge de helt rette vandresandaler.

Nedenfor kan du læse om de 6 bedste vandresandaler til herre og dame i 2019. For mere information så læs min guide til at vælge vandresandaler eller se svarene på de ofte stillede spørgsmål til vandresandaler. Hvis du mangler et par vandrestøvler, kan du med fordel læse min vandrestøvler guide og test.

Vandresandaler test

De 3 bedste vandresandaler til herre

Teva Terra Fi 5 Universal

Teva Terra Fi 5 Universal
Teva Terra Fi 5 Universal

“Bedste allround vandresandaler”

Pris: 999 kr.

Teva Terra Fi 5 Universal er den nye version af Tevas tidligere bestseller. Det er en unik og optimeret vandresandal, som er hele 20 % lettere end forgængeren. Vandresandalen er meget alsidig og kan derfor anvendes til både let og vanskeligt terræn. Den er perfekt som vandrefodtøj supplement til alt lige fra den spanske Camino til Kungsleden i Sverige. Den er også god til hverdagsbrug eller hvis du skal ud og rejse. Derudover gør det ikke spor, hvis det regner – det kan sandalen snildt klare! Den leverer nemlig et ekstremt godt fodfæste i både varmt og vådt vejr.

Det er i øvrigt et par meget komfortable vandresandaler, som er udstyret med lækre universalstropper af polyester betrukket med neopren for maksimal komfort. Sålen er solid/robust og har ekstra kant udenom trædefladen, og alt dette er med til at beskytte dine fødder. Stødabsorberingen og svangstøtten fra mellemsålen er også ‘on-point’ pga. det bløde PU-skum. Ydersålen har et kraftigt og slidtstærkt mønster, som sætter sig fast på selv de vådeste sten og grene.

Køb Teva Terra Fi 5 Universal


Artiklen forsætter under annoncen


Teva Terra Fi Lite

Teva Terra Fi Lite
Teva Terra Fi Lite

“Bedste vandresandaler til let terræn”

Pris: 899 kr.

Her har vi fat i de såkaldte Teva Terra Fi Lite letvægts-vandresandaler, som er perfekt til det lette terræn. Det vil sige vedligeholdte stier, asfalterede veje og andet let terræn som er til at finde overalt i Danmark. Vandresandalerne kan naturligvis også være til gavn på andet end kun danske vandreruter heriblandt Caminoen som ikke er voldsom krævende for ens vandrefodtøj. Vandresandalen er også velegnet til hverdagsbrug og rejsebrug. De er super behagelige at have på, og du kan indstille sandalens stropper foran vristen, bag anklen og over forfoden. Så Tevas 3-punkts indstillingssystem giver altså et væld af muligheder for at tilpasse sandalen præcis til din fod.

Ydersålen er udstyret med et kraftigt og skridsikkert gummi-mønster, som sørger for exceptionel fodfæste selv på de vådeste dage. Mellemsålen tilfører ekstra stødabsorbering og svangstøtte til vandresandalen. Indersålen er behandlet med midler, så sandalerne ikke kommer til at lugte surt.

Vandresandalens eneste minus er, at så snart du begiver dig ud på bl.a. stenmasser, klipper og udfordrende skovruter så er Teva Terra Fi Lite nok ikke det idéelle valg. Her har du brug for en mere robust vandresandal/vandresandalsko med en gummisnude som Keen Arroyo II – læs mere om den herunder.

Køb Teva Terra Fi Lite

Keen Arroyo II

Keen Arroyo II
Keen Arroyo II

“Bedste vandresandaler til vanskeligt terræn”

Pris: 1099 kr.

Keen Arroyo II et par vandresandaler (nærmere vandresandalsko), som er det ultimative valg af vandresandaler til vandreruter med vanskeligt terræn. Det er altså vandreruter, hvor sten, klipper, besværlige skovruter og generelt udfordrende og farligt terræn udgør en stor del af en vandrerute. Her kan nævnes The Appalachian Trail, The Pacific Crest Trail og Haute Route Pyrenean som er nogle af de mest udfordrende vandreruter i verden. Med det sagt kan Keen Arroyo II også sagtens bruges til vandreture på vedligeholdte stier med knap så udfordrende terræn. Det er bare et alsidigt stykke vandrefodtøj, som er en blanding af en vandresko og en vandresandal. Det er komfortabel, vandtæt og meget slidtstærk vandresandal, som kan bruges i alt vejr – uanset om det regner eller ej.

Den kraftige gummisnude sørger for at beskytte tæerne i hårdt terræn. Det er alt i alt en stilfuld vandresandal, som i øvrigt er betrukket med læder udenpå, hvilket giver et betagende udseende. Vandresandalen er behagelig at gå i og der er rig mulighed for at tilpasse sandalen til dine fødder. Ydersålen – med sit grove mønster – performer ekstrem godt og det er de færreste vandresandaler, som kan hamle op med sådan et godt fodfæste/grip. “Quick-dry” indersiden sørger for at holde dine fødder kølige på varme dage.

Køb Keen Arroyo II

De 3 bedste vandresandaler til dame

Keen Whisper Women’s

Keen Whisper Women's
Keen Whisper Women’s

“Bedste allround vandresandaler”

Pris: 849 kr.

Keen Whisper Women’s er en alsidig og åndbar vandresandal til damer. Den er perfekt til både hverdagsbrug, rejsebrug og vandring i let og vanskeligt terræn. Sandalen er vandtæt, og derfor skræmmer et vådt klima ikke Whisper sandalen. Den performer godt i et vådt klima og sikrer et godt fodfæste selv på de mest våde dage. Sandalen er behagelig at have på og har en forholdsvis lav vægt. Gummisnuden sikrer, at du ikke slår dine tæer under din vandring. Selve konstruktionen minder meget om en vandresko og sandalen er udstyret med et hurtigesnøresystem, som hjælper dig med at spænde sandalen helt ind til foden.

Ydersålen er kraftigt bygget og giver et ekstremt godt fodfæste selv i vådt vejr. Mellemsålen sikrer svangstøtte og absorbering, og indersålen er behandlet med et lugthæmmende middel, så sandalen fjerner lugten fra fødderne på bedste vis. Vandresandalen er lavet af polyester og ikke læder.

Køb Keen Whisper Women’s

Teva Terra Fi Lite Women’s

Teva Terra Fi Lite Women's
Teva Terra Fi Lite Women’s

“Bedste vandresandaler til let terræn”

Pris: 899 kr.

Terra Fi Lite damemodellen er uden tvivl et hit, når du skal vandre på let terræn. Let terræn karakteriseres ved, at man går på vedligeholdte vandreruter heriblandt Hærvejen og Caminoen. Sådanne vandreruter byder på vedligeholdte grusveje, skovveje og asfalterede veje som er meget overskuelige for selv de ældste vandrere. Og hvis du skal gå vandreruter med let terræn, så behøver du ikke at vandre med en robust og kraftig vandresandal. Her kan en let vandresandal som Teva Terra Fi Lite Women’s snildt klare ærterne og mere til. Det er en letvægts-vandresandal som tilbyder et fantastisk fodfæste med sin kraftige ydersål – selv på våde overflader. I øvrigt er vandresandalen også langt mere åndbar end de andre nævnte vandresandaler til damer.

Vandresandalen byder på masser af indstillingsmuligheder med sit 3-punkts indstillingssystem.Du kan justere sandalens stropper foran vristen, bag anklen og over forfoden. Ydersålen er solid, robust og er udstyret med det såkaldte ‘Spider Rubber’ mønster, der giver godt fodfæste på både tørre og våde dage. Mellemsålen er også af gummi og tilbyder ekstra absorbering til foden samt svangstøtte. Ligesom mange andre vandresandaler er indersålen på Teva Terra Fi Lite Women’s behandlet med lugthæmmende midler.

Køb Teva Terra Fi Lite Women’s

Keen Arroyo II Women’s

Keen Arroyo II Women's
Keen Arroyo II Women’s

“Bedste vandresandaler til vanskeligt terræn”

Pris: 1099 kr.

Hvis du er på jagt efter et par vandresandaler, som skal kunne klare de værste strabadser på vanskeligt terræn, er Keen Arroyo II lige sagen. Det er et par vandtætte, åndbare og ekstrem robuste vandresandaler som giver dig maksimal beskyttelse sammenlignet med andre vandresandaler. Det er en alsidig vandresandal. Selvom vandresandalen er et idéelt valg til vanskelige vandreruter som for eksempel The Appalachian Trail og The Pacific Crest Trail, så egner den sig også til vedligeholdte vandreruter som den sønderjyske Gendarmsti og den spanske Camino. Keen Arroyo II Women’s vejer forholdsvis meget sammenlignet med andre vandresandaler. Det skyldes, at den har en robust og slidstærk konstruktion.

Det klassiske snøresystem giver mulighed for, at man hurtigt og let kan spænde sandalen ind til foden. Vandresandalens ydre er af imprægneret læder for at sikre slidstyrke og vandtæthed. Vandresandalen har også en ‘quick-dry’ inderside, så sandalen hurtigt tørres. Ydersålen består af skridsikker friktionsgummi, som giver et super godt fodfæste. Mellemsålen tilfører absorbering og svangstøtte til vandresandalen. Indersålen er behandlet med et lugthæmmende middel for at fjerne den dårlige lugt fra fødderne. Den stærke gummisnude er også en smart tilføjelse til sandalen, som passer på dine tæer, når du passerer udfordrende terræn.

Køb Keen Arroyo II Women’s

Vandresandaler guide

At købe vandresandaler skal på ingen måde være et impulskøb. Det er vigtigt, at du omhyggeligt analyserer din vandring og overvejer et par andre ting heriblandt de funktioner en vandresandal kan tilbyde. Når du har læst denne her guide, så vil du have en bedre forståelse for, hvordan du vælger den helt rette vandresandal.

  • Terræn
  • Vægt
  • Klima
  • Pris

Terræn

Ligesom når du vælger vandrestøvler, vandresko og trailsko til vandring, så skal du også vælge vandresandaler ud fra det terræn, du har tænkt dig at gå i. Hvis du hælder mest til vedligeholdte vandreruter, så kan du sagtens nøjes med et par lette vandresandaler. For herrernes vedkommende er Teva Terra Fi Lite og Teva Terra Fi 5 Universal de bedste vandresandaler til let terræn. For damernes vedkommende er Teva Terra Fi Lite Women’s og Keen Whisper Women’s de bedste vandresandaler til let terræn.

Hvis du bruger mere tid på at vandre i vanskeligt og mere udfordrende terræn med stenmasser, klipper m.m., så anbefales et par robuste, slidstærke og beskyttende vandresandaler. For herrernes vedkommende er Keen Arroyo II de bedste vandresandaler til vanskeligt terræn. For damernes vedkommende er Keen Arroyo II Women’s de bedste vandresandaler til vanskeligt terræn.

Vægt

Din rygsæks vægt/oppakning har også indflydelse på dit valg af vandresandaler. Hvis du har tænkt dig at fylde din rygsæk op med telt, sovegrej, kogegrej og mad til flere dage, skal du vælge en solid og stiv vandresandal. For herrernes vedkommende er Keen Arroyo II et oplagt valg, og for damernes vedkommende er Keen Arroyo II Women’s et idéelt valg.

Er du mere til let oppakning og pakker din vandrerygsæk med det mest basale grej, kan du nøjes med en mindre solid og mere blød vandresandal. For herrer er både Teva Terra Fi 5 Universal og Teva Terra Fi Lite et par oplagte valg, hvor Keen Whisper Women’s og Teva Terra Fi Lite Women’s er oplagte valg for damer.

Klima

Vandresandaler er det perfekte vandrefodtøj til varmt vejr. Fodtøjet giver god luftcirkulation og åndbarhed til fødderne, hvilket gør din vandretur mere komfortabel. Uanset hvilke vandresandaler du vælger, er du sikret et stykke fodtøj, som er designet til varmt vejr.

I et varmt/tørt klima er Teva Terra Fi 5 Universal og Teva Terra Fi Lite de bedste vandresandaler for herre. Keen Whisper Women’s og Teva Terra Fi Lite Women’s er de bedste vandresandaler til varmt klima for dame. I et koldt/vådt klima er henholdsvis Keen Arroyo II og Keen Arroyo II Women’s de bedste vandresandaler for herre og dame.

Pris

Du skal naturligvis også gøre op med dig selv, hvor mange penge du vil bruge på et par vandresandaler. Overordnet set er vandresandaler et billigt stykke vandrefodtøj sammenlignet med vandrestøvler og vandresko. Men ligesom alt andet vandreudstyr vil en højere pris betyde højere kvalitet.

Med det sagt så er vandrefodtøj det absolut vigtigste stykke udstyr/beklædning til din vandring. Derfor bør du ikke gå på kompromis med prisen, når du vælger vandrefodtøj. Så hellere køb vandrefodtøj af høj kvalitet og spar dine penge på anden vis (fx. vandrestave).

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er vandresandaler?

En vandresandal er et åbent fodtøj, som er noget af det letteste og mest åndbare, du kan gå i som vandrer. Fodtøjet er designet til varmt/tørt vejr og sørger for at holde dine fødder kølige. Med kølige fødder mener jeg, at der opstår luftcirkulation og åndbarhed, så dine fødder ikke producerer særlig meget sved.

Der hvor vandresandaler ikke kan måle sig med vandrestøvler og vandresko er beskyttelse, ankelstøtte og absorbering. De beskytter ikke dine fødder nær så godt som vandresko og vandrestøvler. Dog findes der nogle vandresandaler med en gummisnude, som har til mål at beskytte tæer. Derudover tilbyder vandrestøvler og vandresko langt mere støtte og absorbering til fødderne, eftersom de er mere robuste og stive.

Hvad er det som vandresandaler kan, som vandrestøvler, vandresko og trailsko ikke kan?

Som nævnt ovenfor er vandresandaler designet til varmt/tørt vejr. Fodtøjet er åbent og åndbart, og det giver god luftcirkulation, så dine fødder ikke producerer vildt meget sved. Det er en smart tilføjelse til dit vandrefodtøj, hvis du går i varmt/tørt klima og på vedligeholdte vandreruter. Typisk bruger man vandresandaler i let terræn, men der findes vandresandaler med mere beskyttelse (bl.a. en kraftig gummisnude beskytter tæer), som kan anvendes i vanskeligt terræn.

Findes der forskellige typer af vandresandaler?

Vandresandaler kan se forskelligt ud, men der eksisterer som sådan ikke forskellige typer af vandresandaler. Nogle vandresandaler ligner næsten vandresko og derfor kalder nogle dette udseende for vandresandalsko.

Hvilke vandresandaler mærker er gode?

Når vi taler om vandresandaler, så er der nogle mærker som er værd at foretrække. Herunder kan du se listen over de mærker/brands, som udvikler og producerer de allerbedste vandresandaler til både herre og dame. Mærkerne har det tilfælles, at de har haft et stort fokus på udvikling af vandresandaler i flere år, hvilket giver dem nogle kæmpe store konkurrencemæssige fordele end de resterende mærker. De har en unik insiderviden om vandresandaler eftersom de har flere års produkterfaring, og derfor er sandaler derfra optimeret til mindste detajle. Uanset hvilke vandresandaler du køber fra en af nedenstående mærker, kan du ikke ramme helt ved siden af.

Hvordan vedligeholder jeg vandresandaler?

Det første du skal gøre er at vaske ydersålen, eftersom den er mest snavset. Du vasker den med lunkent vand uden sæbe. Hernæst kan du vaske resten af vandresandalen med vand. Hvis vandresandalen har en yderside af læder, så kan du med fordel imprægnere det med voks – jeg anbefaler denne voks fra Hanwag.

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *