Vandresandaler

Mand der går med vandresandaler på sten

Når du vandrer i varmt klima eller skal krydse åer, vandløb og elve, er vandresandaler et godt alternativ til vandreskoen eller trekking støvlen. Denne artikel klæder dig på til at finde de helt rigtige vandresandaler til dit behov.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftseksperterne Johnny Minor og Signe Nørager lavet en test af vandresandaler. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Vandresandaler Test: Top 5 Bedste Vandresandaler

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Teva Terra Fi 5 Universal

Bedste vandresandaler

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandresandal” er Teva Terra Fi 5 Universal. Denne bedst sælgende vandresandal er et sikkert valg. Ekstrem holdbar, skridsikker og komfortabel – i både krævende terræn og til en let vandretur med moderat oppakning.

Annonce

2. Treksta Albus

Bedste billige vandresandaler

Pris: 599 DKK

Albus-sandalen er en fremragende budgetvenlig løsning til den aktive friluftsentusiast. Med sin prisbelønnede kombination af komfort og funktionalitet, leverer denne vandresandal en behagelig oplevelse på varierede terræner. Den solide sål sikrer godt fodfæste, mens de justerbare remme tillader en personlig pasform. Det lette design gør den til et godt valg til lange vandreture i sommerhalvåret, og det åbne design sørger for optimal ventilation. Sandalen er ikke blot praktisk, men også stilfuld med sit enkle og robuste udseende.

Annonce

3. KEEN Newport/Whisper

Bedste premium vandresandaler

Pris: 849 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium vandresandal” er KEEN Newport/Whisper. Her har vi fat i en sandal, som kombinerer de bedste egenskaber fra en vandresandal og vandresko. Sandalen byder på en ultimativ støtte, absorbering, skridsikkerhed og lav vægt.

Annonce

4. Meindl Rudy Junior

Bedste vandresandaler til børn

Pris: 559 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vandresandal til børn” er Meindl Rudy Junior. Denne junior sandal er specialdesignet til de små fødder, og har en prisvindende konstruktion, som sikrer optimal støtte, høj komfort og ekstra stabilitet. En god allrounder til junioren.

Annonce

5. Teva Terra Fi Lite

Bedste vandresandaler med svangstøtte

Pris: 698 DKK

Teva Terra Fi Lite er målrettet vandreren, der ikke vil gå på kompromis med komfort eller støtte. Som vinder af Friluftsmagasinets test-pris for bedste vandresandaler med svangstøtte, tilbyder denne sandal optimal støtte og justerbar pasform takket være dens velcrolukninger og formstøbte EVA-mellemsål. Sandalens slidstærke gummisål sikrer godt greb på varieret terræn, mens det hurtigtørrande materiale gør den til et oplagt valg ved vandaktiviteter. Terra Fi Lite forener funktionalitet og komfort i en let pakke, perfekt til den eventyrlystne friluftsentusiast.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til vandresandaler

Hvad er vandresandaler?

De fleste af os genkender sandalen og klip-klapperne som et uundværligt stykke fodtøj til sommerens slentreture og strandbesøg. Men hvad de fleste af os måske ikke tænker over, er at vandresandalen i stigende grad bliver foretrukket af vandrere, der roser den fleksible sål og den naturlige åndbarhed.

Sandaler er blevet brugt til at vandre i varmt klima af de gamle egyptere og romere, naturligvis fordi sandalen var lettere at lave end en sko. Men også på grund af de indlysende gode evner til at ventilere foden og undgå fugt og vabler i varmt klima.

Røde vandresandaler i vand

Skruer vi tiden frem til i dag, vinder vandresandaler da også over trekking støvlerne på en varm sommerdag. Det er vigtigt at vælge sandaler, der er skridsikre på forskelligt underlag og som yder en god fodstøtte. I modsætning til klip klappere, så skal din fod sidde godt fast på sålen i en vandresandal og ikke skøjte rundt, hvis sandalen skulle gå hen og blive våd. Du skal derfor være opmærksom på remmens kvalitet, om det er med velcrospænd, spændelås eller andet. Disse detaljer dykker vi ned i denne artikel. 

Hvorfor skal jeg købe vandresandaler?

Der er flere fordele ved at vælge vandresandaler. Udover at kunne vinke farvel til drivvåde vandresokker, er sandaler fænomenale til at krydse åer og elve, da de tørrer hurtigere end vandrestøvler.

Når du bruger vandresandaler, nedsætter du risikoen for vabler ganske betydeligt, da dine fødder ikke er fanget i en sok og en lukket sko på hele turen. Svedige fødder og friktion er lig med vabler, og vabler er lig med en dårlig vandreoplevelse. Uanset hvor åndbare dine vandresko er, slår de ikke åndbarheden i et par vandresandaler.

I sandaler kan dine fødder ånde og blive ventileret godt igennem. hvis de skulle blive våde. Der kan ganske vist godt opstå svedige områder på foden omkring remmen, men det kan forebygges ved at bruge sportstape til at undgå friktion og vabler.

Vandresandaler er lettere end vandresko. Jo mere vægt du bærer – især på fødderne – betyder et større energiforbrug. At bytte et par støvler på 1,5 kilo med et par vandresandaler på 500 gram svarer til at fjerne mellem 3,5 og 5,5 kilo ren vægt fra din rygsæk! Dine fødder skal sammen med dine ben bære den samlede vægt på turen. Derfor spiller selve fodtøjets egenvægt en ret stor rolle.

Vandresandaler er derfor geniale til ture i let terræn eller som supplement til enten sko eller støvler, på våde strækninger. Vandresandaler får dig sikkert igennem elve, åer og strømme, hvor du undgår at skære dig på skarpe sten i sandbunden.

Vandresandaler har derfor brede anvendelsesmuligheder. Og der er utallige eksempler på vandrere, der udelukkende sværger til trekking i sandaler, eksempelvis over lange distancer på Caminoen, The Appalachian Trail og mange andre vandreruter.

Men hvordan finder du ud af, om det er bedst med vandresandaler eller om du skal vælge mere solidt fodtøj? Det hjælper vi dig med at finde ud af.

Vandresandaler vs. vandresko

Vandresandalen vinder over vandresko på ruter, hvor du skal krydse vådområder. Fordi skoen slutter lavt nede ved anklen, er det ret let at få vand ned i skoen og sokkerne. Og får man det nederste af buksen eller det øverste af sokken godt våd, går der ikke lang tid før vandet trænger ned i skoen – vandtæt eller ej. Våde sokker og sko er lig med våde fødder som er lig med en ubehagelig vandretur. 

Vandresko placerer sig mellem de kraftigste vandresandaler og de letteste vandrestøvler. Det er derfor oplagt at vælge en vandresko i køligere klima, hvor en sandalsko ikke yder nok beskyttelse mod sten og vegetation, eller hvor en sok i sandalen ikke er nok til at holde kulden væk fra fødderne. 

Vandresandaler vs. vandrestøvler

Sandaler har et par klare fordele sammenlignet med vandrestøvler. De er åbne og har suverænt bedre åndbarhed end et par lukkede vandrestøvler.Sandaler tørrer hurtigt i forhold til vandrestøvler, når du skal krydse åer, elve og små vandløb. 

Vandresandaler er meget lettere end vandrestøvler, hvilket letter den samlede byrde væsentligt på lange vandreture. Derfor er det en god ide at skifte vandrestøvlerne ud med vandresandaler i varmt klima, hvor overophedning af fødderne kan blive voldsomt generende. 

Du skal fravælge vandresandalerne, hvis du skal vandre ad en rute med megen vegetation, hvor fødderne ellers vil være udsatte for rødder, grene, kryb, sten og klipper. Det kan nemt blive en dårlig vandreoplevelse med fødder, der er fyldt med skrammer, sår, brændenældebid og lignende i et par sandaler.

Desuden giver sandaler mindre støtte end et par vandrestøvler. De kraftigste vandrestøvler har en stiv sål, der holder foden godt på plads og giver god støddæmpning. Så hvis du skal gå i meget krævende terræn, for eksempel uden for en markeret rute med mange sten og klipper, eller gå meget langt med tung oppakning, vil en vandresandal komme til kort. Der skal du vælge en vandrestøvle i stedet for.

Hvilke vandresandaler skal jeg vælge?

Det kan være lidt af en prøvelse at scrolle de forskellige webshops igennem for deres udvalg af vandresandaler. For hvad skal du vælge? Det er nærmest til at blive overvældet af ærefrygt fordi fodtøjet er så vigtig en komponent i forhold til en succesfuld vandretur.

Først og fremmest skal du finde ud af, hvilket terræn, du skal ud og vandre i. Og hvor langt skal du vandre? Hvor meget skal du bære på ryggen? Og vil du prioritere vandtæthed frem for åndbarhed?

Alt dette kan du blive klogere på længere nede i denne artikel.

Kombinér vandresandaler med andet vandretøj

Du har måske hørt, at sokker i sandalerne er no go, men ikke når vi taler om vandresandaler. Et par gode vandresokker er guld værd, hvis temperaturen pludselig daler eller vandreturen strækker sig ind i de sene aftentimer, hvor solens varme forsvinder. En vandresok skal sørge for at holde dine fødder varme og tørre, så du undgår vabler, gnavesår og andre hudsygdomme.

I en presset situation, hvor du er nødt til at vandre igennem et tæt krat eller en sektion med brændenælder, vil et par gode vandresokker forhindre de værste snitsår og brændemærker.

Bruger du vandresandaler i enten det tidlige forår eller hen i efterårssæsonen, er det altså en god ide at medbringe et par gode vandresokker, helst i merinould. Merinould er tynd og blød uld, der absorberer fugt og bibeholder sin evne til at varme.

Vedligeholdelse af vandresandaler

God vedligeholdelse får dine vandresandaler til at holde længere. Mudder, småsten, sand og andet skidt har det med at sidde fast i slidsporene på ydersålen og kan være med til at slibe sporene yderligere ned. Samtidig skal du også være opmærksom på skidt og snavs, der kan krybe ned i lædermaterialet og ødelægge fibrene.

Sådan renser du dine vandresandaler:

 • Brug eventuelt en blød børste til at fjerne småsten i rillerne på ydersålen, så du vedligeholder ydersålens vejgreb. Skyl områder, der er særligt snavsede med varmt vand, men brug ikke sæbe.
 • Skyl dernæst dine sandaler fri for resterende skidt og snavs under den rindende hane. Hvis du har trådt i saltvand, så sørg for at skylle metalgenstande godt efter med vand for at modvirke rust. Sørg for at dine sandaler bliver godt våde. Så er det nemmere at sæbe dem ind.
 • Brug en antimikrobiel sæbe og varmt vand til at fjerne eventuelle lugtgener. Sæb dine sandaler godt ind og håndvask dem. 
 • Læderoverflader har bedst af at blive renset med en dedikeret læderrens. Det sørger for at rense læderet og fjerne lugtgener uden at skade læderet eller ødelægge udseendet.
 • Skyl dine sandaler godt af og stil dem et varmt og tørt sted med lav luftfugtighed og god ventilation, væk fra direkte sollys, hvor de kan lufttørre. Vandresandaler med læder må aldrig tørres ved en brændeovn, bål eller varmeovn, da læderet med garanti vil sprække, når det tørrer.
 • Vi anbefaler, at du vasker dine sandaler hver anden uge. Hvis det er rigtig varmt, bør du vaske dem en gang om ugen for at fjerne lugtgener.

Valg af vandresandaler

Typer

Der findes grundlæggende to slags sandaler. Vandresandaler med et klassisk, åbent design, og sandalsko, der kombinerer sandal-designet med et mere traditionelt skodesign. Begge typer sandaler findes i mange varianter af design, former og farver samt komfortniveau. Herunder uddyber vi forskellen på vandresandaler og sandalsko.

Sandaler

Sandaler er den mest kendte variant og går også under navnene vandresandaler, trekking sandaler og outdoor sandaler. Sålen består af to til tre lag og er bundet sammen af to til tre remme, der sikrer komfort, stabilitet og skridsikkerhed. Du kan typisk indstille størrelsen af remmene omkring ankelleddet, hælen og forrest på foden.

Sandaler er på grund af sit minimalistiske design et oplagt valg til vandring under varme himmelstrøg. Du finder ganske enkelt ikke bedre åndbarhed i andet fodtøj. Har du samtidig sikret dig et par vandresandaler med gode hurtigtørrende egenskaber og en vandtæt midtersål, er de oplagte til at krydse små elve og vandløb med.

Sandalsko

Sandalsko er en hybrid mellem en vandresandal og en vandresko. De har typisk et lukket design omkring den øverste del af foden med små lommer af mesh-materiale, der sikrer ventilation og tømning af vand. Sandalsko er velegnet til vandring i hårdt, stenet terræn, hvor du kan risikere stød mod dine tæer og forrest på foden.

Derfor er mange sandalsko bygget med forstærkning omkring tåleddet og på hælen. Der findes også sandalsko med en tåkappe, som mange kender fra arbejdssko. Den ekstra sikkerhed, som sandalsko tilbyder, betyder også mere vægt og mindre åndbarhed. Derfor er det en god ide at vælge sandalsko med hurtigtørrende og lugtafvisende egenskaber, da du kommer til at svede mere i en sandalsko.

Klip klappere

Klip klappere er egentlig en sandal, men vi har taget den med på listen fordi klipklappere er gode lejrsko. Efter en lang dag i dine vandresandaler, er det rart at kunne stille dem til udluftning og hoppe i et par klip klappere. De vejer og fylder meget lidt i din rygsæk og er med til at give dine fødder en pause. Det kan dog være en god ide at vælge et par klip klappere af mere robust kvalitet, der kan holde til småsten i lejren om aftenen.

Terræn

Det terræn du skal vandre i, spiller en afgørende rolle i forhold til, hvilke sandaler, du skal vælge. Uanset om det er krævende terræn eller lettere fremkommeligt, så findes der en vandresandal, der passer bedre til et terræn end et andet. Skal du bevæge dig op og ned af stejle bjergstigninger, hvor sten og grene let kan snitte dine tæer til blods, så bør du vælge sandalsko med en god forfods- og hælbeskyttelse.

Samtidig må de gerne være lidt stivere, så de giver din fod bedre støtte og absorberer stød. Glem heller ikke god skridsikkerhed i ydersålen. Vandrer du derimod på anlagte stier, bør du fokusere dit valg på vandresandaler, der tilbyder lethed og bevægelighed. Skal du en tur på stranden, så husk klip klapperne. De er nemmest at tømme for sand.

Sandalens opbygning

En sandal består af flere forskellige komponenter, der hver især er lavet af forskellige typer materiale.

Materialer

En sandal er derfor ikke bare en sandal. Eksperter og designere slår sig sammen og finder de bedst egnede materialer, som hver især er med til at give en vandresandal de unikke egenskaber, der gør den velegnet som godt fodtøj på vandreturen. Alt afhængig af sandaltype og formål er de følgende materialer de mest anvendte:

 • Læder
 • Stoflæder
 • Gummi/neopren
 • Syntetiske materialer som nylon og PU
 • Vandtætte membraner såsom GORE-TEX

Læder er et slidstærkt og åndbart naturmateriale, som har en fantastisk evne til at blødgøre sig over tid og forme sig efter din fod.

Nylon er et meget anvendt materiale, der bruges til de fleste vandresandaler. Nylon er blødt, smidigt og åndbart. Det sikrer en vandresko, der er fleksibel og følger din fods naturlige bevægelse.

Plastik er et hårdere materiale end nylon og bliver brugt til at afstive vandresandaler og afholde vand fra at trænge ind i sandalen. 

Overdel

Remmene udgør overdelen på vandresandaler, og består typisk enten 100 % nylon-materiale eller af en blanding af nylon og læder, der er belagt med PU-plast, der føles rart mod huden, sikrer en bedre holdbarhed og gør remmene vandafvisende. 

På sandalsko minder overdelen om en rigtig sko, men med den forskel, at der er bygget små luftlommer af nylon mesh-materiale, der sikrer en bedre ventilation. Overdelen består også af enten 100 % nylon-materiale eller af en blanding af nylon og læder.

Vandtætte membraner

Det er muligt at få både vandresandaler og sandalsko, der er belagt med en vandtæt og åndbar membran. Gore-Tex® er nok den mest kendte membrantype. Det består af et tætvævet stof, som indeholder mikroskopiske huller, der tillader varme og fugt at trænge ud, men er syet så småt, at vanddråber ikke kan trænge ind.

Sål

Der er typisk 3 såler på en vandresandal: indersål, midtersål og ydersål. Indersålen tilfører komfort, midtersålen sørger for stødabsorbering og fleksibilitet, mens ydersålen sørger for optimal skridsikkerhed og vejgreb. Ligesom med bildæk, så spiller dybden af rillerne i ydersålen en rolle i forhold til, hvor god skridsikkerheden er. 

I det følgende bryder vi de tre såle ned i enkelte dele og uddyber, hvilket materiale de er lavet af og hvad du skal kigge efter, når du leder efter en god vandresandal.

Indersål

Indersålen er den del af sålen, der har direkte kontakt med din fod og er konstrueret til at støtte vigtige dele af din fod og absorbere sved og fugt væk fra din fod. Indersålen er konstrueret af enten læder eller nylon/PU. Begge typer materiale er gode til at suge fugt og sved fra foden.

Midtersål

Midtersålen er det element, der udgør midten af vandresandalen. Det er derfor et af de vigtigste komponenter i en vandresandal, en komponent du skal være opmærksom på. En god midtersål er konstrueret til at modstå stød, tilføre fleksibilitet og støtte til dit fodled og skal være vandtæt.

Kig efter om, der er blevet brugt ethylen-vinylacetat (EVA) eller andet skummateriale  til at sikre komfort og stødabsorbering. 

Ydersål

Der findes forskellige typer ydersåler, der er gode til forskelligt slags terræn. Nogle ydersåle har fremragende vejgreb, mens andre er konstrueret til barfodsentusiaster, der ønsker at få fornemmelsen af at gå uden fodtøj. 

Generelt anbefaler vi at vælge vandresandaler med en dyb slidbane til vandring i kuperet terræn, særligt i våde og mudrede omgivelser. Kig efter navnet Vibram®, der er et af verdens førende sålproducenter. De er kendte for deres fremragende kvalitet og skridsikkerhed.

Funktioner

Vandresandaler skal være komfortable, altså sidde godt på foden og tilbyde god fodstøtte. Samtidig skal de være funktionelle og beskytte undersiden af din fod mod skarpe sten på din vandretur. Der er en række funktioner, der kendetegner en god vandresandal:

 • Remmens snøre/lukkeevne og generelle kvalitet. Vær opmærksom på, at remmen kan indstilles til flere indstillinger. På en lang vandretur vil dine fødder hæve, og der vil du blive glad for at kunne løsne remmen og indstille den til en større størrelse. Det er også nyttigt, hvis du gerne vil vandre med et par tykke uldsokker.
 • Mønster i ydersålen, der påvirker skridsikkerhed.
 • Materiale i indersålen, der påvirker åndbarhed, tørreegenskaber og eventuel lugtafvisende egenskaber
 • Stivheden i sandalen og om den er foldbar. En stivere sandal er som udgangspunkt et bedre valg til vandring i krævende terræn, hvorimod den foldbare sandal er god at have til lejren om aftenen, hvor fødderne skal have en pause.
 • Ekstra slidstærke områder og eventuelt konstrueret med tå- og hælforstærkning eller endda en tåkappe

Selvom det føles let og luftigt at gå i vandresandaler, skal du kunne stå fast på glatte sten, i mudder eller på vådt græs. Skridsikkerhed er derfor en vigtig funktion, du skal være opmærksom på, når du vælger vandresandaler.

Du skal også kigge efter sandaler med stødabsorberende evner. Vandresandalen skal også kunne absorbere stød og give støtte og stabilisere din fod i ujævnt terræn. Vandresandaler med en midtersål af materialet ethylen-vinylacetat (EVA) eller af andet skummateriale er velegnet til stødabsorbering.

Størrelse og pasform

Er du i tvivl om, hvilken størrelse, du skal gå efter, så fortvivl ej. Vi er her for at hjælpe dig med at blive klogere på størrelser.

Størrelser kan afvige og være forskellig fra mærke til mærke, fordi de følger forskellige måleenheder. Du skal derfor gøre dig selv den tjeneste og tjekke størrelsesguiden, som de forskellige forhandlere ofte henviser til.

Ligger du mellem to størrelser, og er i tvivl om, hvilken størrelse, du skal vælge, så følg dette tip. Stil dig op ad en væg med et stykke papir under foden. Din hæl skal ramme væggen. Tegn en streg på papiret, hvor dine tæer rammer. Flyt foden og mål længden fra væggen til stregen på papiret. Gør det samme med den anden fod, da der kan være forskel på højre og venstre fod. Sammenlign de to tal og gå efter den største størrelse.

Her får du en oversigt over sandalstørrelser til hhv. mænd og kvinder.

 

Mænd

EU

U.K.

U.S.

Japan (CM)

39.5

6

7

25.3

40.5

7

8

26.0

42

8

9

27.0

43

9

10

28.0

44.5

10

11

28.5

45.5

11

12

29.5

47

12

13

30.3

48.5

13

14

31.2

49.5

14

15

32.0

50.5

15

16

32.9

51

16

17

33.7

52

17

18

34.6

 

Kvinder

EU

U.K.

U.S.

Japan (CM)

36

3

5

22.5

37

4

6

23.2

38

5

7

24.0

39

6

8

25.0

40

7

9

25.5

41

8

10

26.5

42

9

11

27.5

43

10

12

28.3

Størrelsen er selvsagt en vigtig faktor, du skal have for øje når du vælger vandresandaler. Den rigtige størrelse sikrer komfort og modvirker vabler og andre irritationer. Har du brede fødder, er det altid en god ide at overveje en halv til en hel størrelse større. Husk på, at du kan få sandaler, der kan strammes på hælen og på oven på foden, hvilket sikrer, at din fod ikke skøjter rundt, hvis du går en størrelse op.

Vægt

Vægten på fødderne spiller en stor rolle i det samlede vægtregnskab, men da vandresandaler generelt vejer mindre end vandresko og trekking støvler, behøver du ikke overtænke vægten. En lettere vandresandal med åbent og åndbart design er at foretrække til vandreturen i Sydeuropa. Omvendt, skal du vandre i ujævnt terræn, er det en god idé at vælge en trekking sandal med et lukket design, der yder større beskyttelse, støtte og stabilitet. Også selvom vægten er lidt højere.

Design

Der findes mange forskellige virksomheder, der producerer sandaler til vandring og friluftsliv. Derfor kan du være sikker på at finde en vandresandal, der passer til dit behov og din smag.

Vandresandalen har et kedeligt ry for kun at tilbyde et praktisk og traditionelt design, men i dag kan du rent faktisk vælge imellem en stor variation af design, farver og form. Så uanset om du er til det moderne, retro eller et mere nedtonet, klassisk design, er der en vandresandal, der passer til din smag. Designet afhænger af de individuelle mærker og deres design.

Køn

Vandresandaler er inddelt i herre- og damemodeller, da damers fødder generelt er smallere end herrefødder. En anden detalje er vægt og støddæmpning. Kvinder er generelt lettere end mænd, og derfor er der også en forskel i denne egenskab. Selvom sandaler er kønsopdelt, kan det være en fordel for kvinder, der har brede fødder, at afprøve herremodeller for øget komfort. Ligeså med mænd, der har smallere fødder og som også påtænker at spare nogle ekstra gram vægt, kan det være en fordel at afprøve og vælge en kvindemodel.

Pris

Pris og kvalitet hænger sammen. Også når det gælder vandresandaler. Du betaler for materialerne og funktionerne i sandalen. Jo dyrere vandresandalen er, jo bedre kvalitet kan du generelt forvente. Men generelt er det svært at gå galt i byen, da prisen på et par vandresandaler svinger mellem 400 kroner og lidt over 1000 kroner.

Alt afhængig af dit budget, er det faktisk muligt at købe et par sandaler af god kvalitet til en rimelig pris. Husk på, at vandresandaler kan være en god investering, da du primært bruger dem i sommerhalvåret og derfor kan holde flere sæsoner.

5 tips til vandresandaler

Tip 1: Gå dine vandresandaler til inden den store tur

Ved at gå dine vandresandaler til, giver du dine fødder en mulighed for at opbygge hård hud, hvor remmene sidder. Derfor anbefaler vi, at du starter med kortere ture i dine nye trekking sandaler, så du vænner dig til at vandre i sandaler. Det er noget anderledes end at vandre i sko eller støvler. Husk på, at selvom vandresandaler skal gås til, kræver de ikke mange hundrede kilometer før de er klar til vandreturen. Brug et par dage på at gå dem til. Så skulle både sandalerne og dine fødder være klar til længere ture.

Tip 2: Brug uldsokker

Sokker i sandalerne? Ja, hvis dine fødder fryser, eller hvis du er nødt til at vandre gennem tæt krat eller ustabilt terræn med store og små sten. Sokkerne er med til at yde nok beskyttelse til at modvirke de værste rifter og skader.

Tip 3: Sørg for dine hæle ikke tørrer ud

Hvis du vandrer i varmt klima over flere dage, er der en risiko for at dine hæle tørrer ud. Medbring fodcreme og giv dine fødder en tur før sengetid for at forebygge de værste skader. Dette kan være oplagt på en vandrerute som Caminoen i sommerhalvåret.

Tip 4: Brug sportstape til at undgå vabler

Remmene på vandresandalerne kan gnave og efterlade mærker eller i værste fald vabler. Et godt tip er at bruge sportstape, som du sætter på de udsatte steder, hvor din fod møder remmene på vandresandalerne.

Tip 5: Prøv mere end et par

Lad være med at fortvivle, hvis de første par sandaler ikke passer dig. Prøv mere end et par. Der er så mange fine vandresandaler på markedet, som hver især har deres fordele og ulemper.

Vandresandaler mærker

Teva

Israelske Teva er blandt verdens førende producenter af sandaler og klipklappere og er kendt for sandaler af god kvalitet og med ergonomisk komfort. De tilbyder et bredt udvalg til både trekking og strandturen til et prisniveau, der svinger fra middel til den høje ende af skalaen. Virksomheden blev stiftet i 1984, angiveligt efter at have opfundet sandalremmen som en metode til at undgå, at den ene sandal flød væk i strandkanten.

ECCO

Mange af os kender ECCO sandalen fra vores barndom. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at det sønderjyske familiefirma er placeret i fornemt selskab blandt verdens førende virksomheder af fodtøj. Det gælder også deres sortiment af vandresandaler, hvor udvalget varierer imellem den klassiske vandresandal, trekking sandalen med lukket forfod og den helt almindelige sandal til stranden. Kvalitet koster, og det ses tit, når man søger efter ECCO sko, der prismæssigt ligger i den høje ende.

Keen

Keen er et amerikansk skomærke, der er placeret i Portland, Oregon. Virksomheden blev stiftet i 2003, da man bragede ind på sandalscenen med en vandresandal, der lignede en traditionel arbejdssko med en sort tåkappe. Keen bed sig fast med denne sko, først blandt sejlere og vandsportsudøvere, og senere hen friluftsfolket, der fik øjnene op for vandresandalen med dens karateristiske tåbeskyttende egenskab.

Merrell

Merrell er skabt ud fra tanken om, at naturen skal være tilgængelig for alle. Det afspejler sig i et bredt udvalg af både vandresandaler og tekniske outdoor sandaler til et generelt overkommeligt prisniveau. Flere danske webshops er begyndt at føre Merrell i deres sortiment.

Chaco

Chaco outdoor sandaler er særdeles populære blandt amerikanske thru-hikere, og de er ofte set brugt på både The Appalachian Trail og The Pacific Crest Trail. Chacos udvalg af vandresandaler, klip klappere og tekniske trekking sandaler kan også fås til de danske vandreruter. Prisniveau ligger lunt i midten af skalaen, og kvaliteten er i top.

Hvad siger undersøgelser om vandresandaler?

Forskning i fodtøj har gennem længere tid beskæftiget sig med forholdet mellem menneskets naturlige styrke i og omkring fodled, ankler og de nederste dele af benmuskulaturen. Forskellige trends som barfodsløb og andre former for minimalistisk fodtøj, der tillader foden at bruge sin muskulatur naturligt, har gjort forskere nysgerrige på, hvordan minimalistisk fodtøj, heriblandt vandresandaler, påvirker, hvordan vi bruger (og styrker) vores fødder. Og noget tyder på, at almindeligt fodtøj ikke altid er det bedste valg for vores fødder.

I denne undersøgelse påviser forskere, at ved deltagere med normalt fodtøj, er sko med til at begrænse fodens struktur og funktion sammenlignet med deltagere, der deltog i de samme undersøgelser med bare fødder. Det vil sige, at over længere tids sammenligning af brug af almindelige sko og bare fødder, kunne forskerne påvise en markant forskel.

Forsøgsdeltagernes gangart blev påvirket forskelligt, afhængig af sko eller ikke sko, og derfor lød konklusionen, at almindeligt fodtøj er med til at begrænse fodens naturlige bevægelser, sammenlignet med bare fødder.

Det taler for at vandre i fodtøj, der følger fodens anatomi og naturlige bevægelse. Derfor er den næste undersøgelse interessant for dig, der overvejer vandresandaler som et alternativ til vandresko eller trekking støvler.

Vandring i minimalistiske sko styrker foden, viser denne undersøgelse fra National Library of Medicine. Forskere ville fastslå, hvordan minimalistisk fodtøj som blandt andet vandresandaler og trekking sandaler påvirkede fodens styrke og bevægelighed. Blandt de forskellige deltagere var der et entydigt resultat, der viste, at deltagerne styrkede både deres fleksibilitet og styrke i fødderne ved at bruge minimalistisk fodtøj frem for konventionelle sko.

Ved at bruge vandresandaler, blev foden udfordret og skulle bruge mere muskelkraft til at stabilisere fod, ankel og underben. Det aktiverer en kæde af muskelbevægelser, der viser sig at være særdeles gavnligt for forsøgsdeltagere, og for vandrere, der sværger til sandaler. Derfor blev konklusionen også, at det at gå i blandt andet sandaler er lige så effektiv træning som fodterapeutiske øvelser.

At bruge vandresandaler kan være med til at styrke fodens muskler, sener og generelle styrke. I en anden undersøgelse taler man også for fordelen ved at vandre i sandaler. Vandresandaler er flade og traditionelt bygget uden støtte i forfoden, kendt som tå affjedring. For netop affjedring foran på skoen kan være med til at svække muskler og knogler i dine tæer. Tå affjedring findes i moderne sportssko.

Mest tydeligt er det i løbesko, der er optimeret til forfodsløbere, hvor man ser, at forrest på skoen buer skoen let opad. I denne undersøgelse, er konklusionen, at affjedring rent faktisk modarbejder ledbevægelser forrest i foden og dermed er med til at svække musklerne i foden. Det kan i værste fald føre til en betændelsestilstand i foden, også kaldet hælspore.

I modsætning til sko med affjedring, er sandaler bygget op som en flad platform, som du træder ned på. Det betyder, at sandalerne former sig efter dine fødders bevægelser og understøtter både en naturlig bevægelse og et fornuftigt afsæt.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke vandresandaler er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste vandresandaler. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Vandresandaler vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger vandresandaler?

Valget af vandresandaler afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “Barefoot vs common footwear: A systematic review … – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0966636215004993. Åbnet 8 feb. 2021.
 • “Walking in Minimalist Shoes Is Effective for Strengthening … – PubMed.” https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30113521/. Åbnet 8 feb. 2021.
 • “Effect of the upward curvature of toe springs on walking … – Nature.” 17 sep. 2020, https://www.nature.com/articles/s41598-020-71247-9. Åbnet 8 feb. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Signe Nørager
Signe Nørager

Signe fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun er en inkarneret friluftsnørd med en bred viden om friluftsliv. Det store kendskab kommer bl.a. af en bachelorgrad i Natur, miljø og friluftsliv fra Universitetet i Sørøst-Norge, en friluftsvejleder-uddannelse, en skilæreruddannelse og en kajakinstruktør-uddannelse. Udover at besidde et væld af frilufts-færdigheder har hun også erfaring med rådgivning om friluftstøj og friluftsudstyr. For hun har tidligere arbejdet som ekspedient i Spejdersport, hvor hun har rådgivet alt lige fra den typiske familiefar omkring lag-på-lag princippet til den garvede langdistancevandrer omkring letvægtsgrej.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj