Våddragt

Sort og blå våddragt

En tætsiddende våddragt kan med stor fordel anvendes til alle aktiviteter på vandet. Med en våddragt kan du holde dig varm i længere tid og sikre dig mere tid til dine aktiviteter i vandet.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af våddragte. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Våddragt Test: Top 5 Bedste Våddragter

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

Bedste våddragt i test

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste våddragt i test” er SURFMORE 3/5 MM. Dragten er fremstillet i flex neopren, som sikrer en høj mobilitet på vandet. Det formsyede design sørger for, at dragten sidder tæt på kroppen. Den er velegnet til forår, sommer og efterår.

Annonce

2.

Bedste billige våddragt

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige våddragt” er . Denne våddragt er solid og fast med forstærkninger på knæ. Den sikrer dig opretholdelse af din kropstemperatur ved alle former for aktiviteter på vandet.

Annonce

Bedste premium våddragt

Pris: 1.595 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium våddragt” er Orca Open Water Core våddragt til herre og dame. Denne ultimative våddragt er udformet til brug på åbent vand med et yderst fleksibelt Yamamoto neopren og er derfor særligt velegnet til aktiv vandsport.

Annonce

Bedste våddragt til børn

Pris: 749 DKK

Vinderen i kategorien “bedste våddragt til børn” er SURFMORE Kids. En one-size våddragt i slidstærke og fleksible materialer med forstærkning på knæ. Dragten kan bruges til al vandaktivitet, og  neoprentykkelsen gør den velegnet til sommerhalvåret.

Annonce

Bedste helårs våddragt

Pris: 2.055 DKK

Vinderen i kategorien “bedste helårs våddragt” er Orca S7 2021 våddragt til herre og dame. Denne våddragt er særligt konstrueret til at give den bedste bevægelsesfrihed på vandet og egner sig derfor især til aktiv sport med forstærkninger over hofte og ben der giver støtte.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til våddragt

Hvad er en våddragt?

En våddragt er en dragt der er tiltænkt aktiviteter på vandet og som holder dig varm i det kølige vand over en længere periode, således at du kan foretage dine aktiviteter over længere tid.

En våddragt har ikke til formål at skulle holde dig tør, men har til formal at skulle holde dig varm. Det vand der trænger ind i dragten ligger på indersiden af konstruktionen af neopren, mod din hud er det lag vand, der fungerer som det primære isolerende materiale, der varmes op af din egen kropstemperatur og som samtidig med at du er beskyttet mod chill faktoren fra vind og vejr.

Våddragt til dykning

Våddragten er et anerkendt og mere eller mindre uundværligt stykke udstyr til langt de fleste aktiviteter på vandet, uanset om der er tale om aktiviteter til havs eller mere krævende aktiviteter i svømmehallen. 

Hvorfor skal jeg købe en våddragt?

Hvis du elsker at opholde dig på eller i vandet over en længere periode, kan du næsten ikke undgå at drage fordel af en våddragt. En våddragt bør ikke være nødvendig hvis temperaturen er mere end 22 grader, men ellers vil du i takt med at temperaturen falder, kunne opholde dig kortere og kortere tid i vandet, inden du bliver kølet ned og må op for at få varmen, såfremt du ikke har en våddragt på. 

En våddragt yder sammen med din kropstemperatur et isolerende lag, der er altafgørende for at du kan udføre dine aktiviteter på eller i vandet henover hele året. 

Samtidig vil en våddragt tilbyde dig en flydeevne, der kan lette dig til vandoverfladen og mindske arbejdsintensiteten en smule. Yderligere fås flere våddragter med en signalfarve som eksempelvis orange, der kan gøre dig mere synlig i vandet, såfremt du skulle få behov for dette. 

Våddragt vs. tørdragt

Der er markante forskelle mellem en våddragt og en tørdragt. Som navnet først og fremmest antyder, bliver en våddragt våd og har til formål at skulle holde dig varm, mens en tørdragt holder alt vand ude og har det primære formål at skulle holde dig tør under de aktiviteter du foretager dig i vandet. 

Materialet af en våddragt er baseret på neopren med lukkede skumceller, der fungerer som isolering og opdrift, mens der for en tørdragt oftest er tale om et primært materiale bestående af nylon eller gummi, der har en bedre evne til at holde vandet ude. 

Yderligere er der de markante forskel mellem en våddragt og en tørdragt, at våddragten sidder kropsnært eller stramt, hvilket optimerer den isolerende funktion fra din egen kropsvarme, mens det for en tørdragt, i langt de fleste tilfælde, gør sig gældende, at denne sidder løst og oftest har en unisex tilpasning. 

Tørdragter er fuldt forseglet og forhindrer, sammen med tekniske syninger og lukninger omkring hullerne i konstruktionen på arme, ben samt hals, at der trænger vand ind i dragten. Dette holder dig tør, men den minimalt åndbare konstruktion, kan danne kondens på indersiden af dragten og især hvis du yder fysisk krævende aktiviteter. Den fuldt forseglede tørdragt kan du kombinere sammen med isolerende materialer og tøj under din tørdragt for at holde dig varm, mens der for våddragter ikke kan suppleres med yderligere isolerende materiale under dragten og at konstruktionen i sig selv, i kombination med din egen kropsvarme holder dig tør. 

Hvilken våddragt skal jeg vælge?

Der er mange faktorer at tage hensyn til, når du skal udvælge den helt rette våddragt der er tilpasset til dine behov og ønsker. For at du har mulighed for at kunne finde frem til den rette for dig, skal du gøre dig det klart hvilket formål du har har med anvendelsen.

Først og fremmest bør du vælge en våddragt der er af passende i neopren tykkelsen, således at den kan tilføre den isolerende funktion der er relevant i forhold til vandets temperatur og vejrforholdene. Yderligere skal du sikre dig at våddragten har de funktioner du ønsker fra den, skal det være med eller uden hætte, har du brug for en øget bevægelsesfrihed eller er der eventuelt behov for yderligere optimering af isoleringsevnen i form af et varmereflekterende lag inderst og et vindtæt stof på ydersiden der forhindrer at din krop køles ned uhensigtsmæssigt hurtigt, fordi der er meget vind. 

Læs meget mere om det rette valg af våddragt til dine behov herunder.

Ekstraudstyr og tilbehør til våddragten

Hvis du skal i vandet i de koldeste temperaturer (under ca 15 grader) er det en god ide at supplere din våddragt med isolerende udstyr såsom handsker, hætte og vandtætte sokker eller støvler. 

Neopren handsker

Neoprenhandsker kan tilkøbes de samme steder som du køber din våddragt og er essentiel hvis du vil optimere den tid du har på vandet til dine ønskede aktiviteter. Det er nødvendigt at finde et sæt neopren handsker, med samme funktion og tykkelse som din våddragt er, for at opnå en stor bevægelsesfrihed af dine fingre og at disse er tilpasset optimalt i forhold til størrelse og en model der er lang nok til at kunne sidde udover din langærmede våddragt og som kan justeres i tilpasningen over dine håndled. 

Jo tykkere dine neopren handsker er, jo mindre fleksible vil de være og derfor kan det være en fordel at kigge efter teknisk udformede modeller der eventuelt har et tyndere neopren lag mellem fingrene og en model der 

Neopren hætte

Et af de steder hvor du kan blive særligt påvirket termisk i kolde temperaturer er på toppen af hovedet. Derfor kan det være en fordel at købe en neopren hætte, med helt samme funktion som din våddragt, men som kan beskytte dit hoved og især toppen af hovedet, hvis du bevæger dig i vandet i især kolde temperaturer. 

En neopren hætte trækker ligeledes vand ind på samme vis som våddragten og dermed er det din egen kropstemperatur der opvarmer og skaber termisk beskyttelse. 

Da hovedet under aktiviteter i vandet oftest er oppe over vandet og særligt påvirket af vind, stiller det større krav til evnen til at kunne modstå vinden og derfor bør der som minimum være en vindresistent lag på ydersiden af din neopren hætte. 

Vandtætte sokker 

Når du bevæger dig i vand der er undergår kolde temperaturer, er det en fordel at supplere din våddragt med vandtætte sokker eller neopren sko. Forskellen mellem disse er, at sokkerne er uden sål og kan umiddelbart give en større bevægelsesfrihed, hvis du eksempelvis skal svømme længere distancer, hvor imod neopren sko er med en gummisål, der kan give dig beskyttelse mod bunden. 

Det er vigtigt at dine neopren sokker eller sko kan nå ud over benene på din våddragt og er stramme nok til ikke at glide ned. 

Vedligeholdelse af våddragt

En våddragt er som oftest lavet af neopren og kan derfor tage skade af påvirkningen af salt eller klor. Derfor er det især vigtigt at du rengør og vedligeholder din neopren våddragt optimalt, for at sikre den bedst mulige holdbarhed og ydeevne. 

Tag forsigtigt våddragten af og undgå sand 

Når du tager din våddragt af efter brug, er der grundet det indtrængende vand, skabt et svagt vakuum. Derfor kan det kræve lidt snilde at skulle tage sin våddragt af, uden at skulle bruge en masse kræfter, der kan trække i syningerne. 

Yderligere er det en fordel at vælge at tage våddragten af et sted hvor der ikke er store mængder af sand, da sandet kan trænge ind i materialerne og slide på produktet.

Vask din våddragt i ferskvand

Uanset om du anvender din våddragt i saltvand eller klorholdigt vand, er det en god ide at vaske denne efter hvert brug, da både salt og klor kan tære i din våddragt materialer og over tid forhindre at denne kan suge vand og opnå åndbarhed efter hensigten.

Brug vand og sæbe

Det kan være en fordel en gang imellem at vaske din våddragt med fersk vand og sæbe. Sæben bør være tilpasset til våddragter og kan købes der hvor du køber din våddragt. 

Ved at vaske din våddragt med sæbe, fjerner du eventuelle belægninger der især kan forekomme hvis du anvender denne i saltvand, ligesom det vil fjerne eventuel lugtgener fra både omgivelserne og sved. 

  1. Gnub din våddragt ind i den respektive egnede sæbe 
  2. Vask grundigt med ferskvand, eventuelt to gange for at sikre dig at alt sæben er skyllet af. 

Opbevar din våddragt korrekt 

Når du opbevarer din våddragt bør den hænge tørt og køligt. 

Sørg først og fremmest for at din våddragt er tilstrækkelig tør inden den hænges til opbevaring. 

Neopren er følsomt overfor sollys og direkte varmekilder og kan over tid nedsætte funktionen, hvis din våddragt udsættes for dette. 

Du kan eventuelt hænge din våddragt på en bred plastikbøjle og lave folden for ophængningen på torsoen, eller i hvert tilfælde undgå at din våddragt hænger i skuldrene eller arme og ben, da dette kan trække i konstruktionen og ændre pasformen. 

Det er vigtigt at din våddragt ikke pakkes hård sammen, men at den hænges op således at der sikres en god ventilation. 

Reparation af din våddragt 

Uanset kvaliteten af din våddragt, kan der med tiden opstå slid eller skader, som har behov for en reparation. 

Du kan med fordel købe neopren lim, der kan samle syninger på din våddragt eller strygetape der sammen med nål og tråd kan reparere eventuelle flænger.

Det er vigtigt at våddragten repareres så snart der opstår en skade, for at forhindre at denne skade bliver forværret. 

En mulighed er også at tage din våddragt med til en forhandler Langt de fleste forhandlere tilbyder for et mindre beløb, hurtig og effektiv reparation af din våddragt, så du igen kan komme på vandet, såfremt uheldet skulle opstå.

Valg af våddragt

Typer

Der findes flere typer af våddragter, der er tilpasset til forskellige forhold og aktiviteter. Herunder kan du læse mere om de forskellige typer og finde frem til, hvilken type der kunne være bedst egnet til dine behov til aktiviteter på vandet. 

Full Suit

En fullsuit våddragt er en våddragt der har lange arme og lange ben. I de varmere temperaturer er det ikke nødvendigvis denne type der er behov for, men så snart du kommer under cirka 15 grader (inklusiv chill faktoren) kan du med stor fordel anvende denne type. 

Med lange arme og lange ben, opstår der en anelse mindre bevægelsesfrihed, sammenlignet med våddragter uden arme og ben, men skaber en større varme og isolering til din krop, således at du kan opholde dig længere tid i det kolde vand. 

Vinter

En våddragt beregnet til vinterbrug under 8 grader, har en neopren tykkelse på 7-8 mm og har som regel et tyndt varmereflekterende lag i konstruktionen af kobber, aluminium eller titanium, der skal reflektere din egen kropsvarme og optimere opvarmningen af det lag af vand der har lagt så på indersiden af våddragten mod din krop. Yderligere er våddragter beregnet til vinter, oftest med et ydre vindtæt lag, der kan beskytte dig mod at udefrakommende vind kan påvirke en nedkøling hurtigere. 

Sport

En våddragt der er udformet til anvendelse af aktive sportsgrene på vandet er nøje konstrueret af forskellige tykkelser af neopren. Jo tykkere neoprenet er, jo mindre fleksibelt vil det være og dermed nedsættes bevægelsesfriheden. Derfor er denne type af våddragter som oftest med et tyndere lag neopren over skuldre og eventuelt ben, for at øge fleksibiliteten og lette arm og ben bevægelserne optimalt, mens der på torsoen er et tilstrækkeligt lag at den rette tykkelse neopren. 

Denne type våddragter til sport er særligt velegnet hvis du skal svømme eller ro på vandet. 

Uden ærmer

En våddragt uden ærmer, er mere eller mindre kun til indendørs brug eller til anvendelse over de varmeste sommermåneder. Fordelen ved denne type af våddragter er, at du har fuld bevægelsesfrihed til armene, men du opnår en isolerende beskyttelse på torsoen og dermed kan forlænge dit ophold i vandet i forhold til hvis du ikke havde nogen våddragt på. 

Tykkelse

En våddragt giver dig en termisk beskyttelse, der skal holde dig varm når du bevæger dig i vandet, hvor din egen kropstemperatur anvendes som den primære varmekilde. Tykkelsen af den neopren som våddragten er bestående af, har betydning for, hvor god en evne denne har til at holde på den temperatur vandet inde i våddragten har, som er opvarmet af din egen kropstemperatur. 

Jo tyndere våddragten er, jo hurtigere vil omgivelserne nedkøle den opbyggede termiske temperatur. Helt kort sagt, jo koldere vandet og chill faktoren fra vejret er, jo tykkere en våddragt har du behov for, for at opnå den ønskede funktion. 

Tykkelsen af din våddragt har yderligere også betydning for bevægelsesfriheden under aktiviteter. Jo tykkere våddragtens neopren lag er, jo mere vil denne have til evne at kunne isolere, men jo mindre bevægelsesfrihed vil dragten kunne tilbyde. Derfor er det vigtigt at du gør dig klart over, hvilke situationer og vejrforhold du ønsker at anvende våddragten samt hvilke aktiviteter du ønsker at foretage samt hvilke krav dette stiller til bevægelsesfriheden, inden du vælger din våddragt og dens tykkelse. 

Tykkelsen af våddragtens neopren lag er angivet i millimeter (mm). Der er tale om en tykkelse mellem 2 og 8 mm for en våddragt af god kvalitet. For nogle våddragter er der angivet to tal for tykkelsen. I dette tilfælde er der tale om et tal der angiver tykkelsen for neopren laget omkring torsoen og et tal der angiver neopren lagets tykkelse på lemmerne. 

Grunden til at tykkelsen på arme og ben oftest er mindre end for torsoen, er for at beskytte den del af kroppen der har mest brug for varme og som udskiller mest varme (torsoen) men samtidig give en større bevægelsesfrihed til varme og ben, hvilket opnås med en tyndere lag af neopren. 

Tykkelsen for torsoen er den der har betydning for den primære evne til at kunne holde dig varm, da det er her at din krops udskiller den største varme. Mindre gør sig gældende for arme og ben, i moderate temperaturer. 

Herunder ses en vejledende guide, til anvendelsen af forskellige våddragter i relation til tykkelse og temperaturer. 

Våddragtens tykkelse (torso) 

Temperaturer**
(inklusiv chill faktor) 

Årstid
(vejledende) 

Note

0 mm

>22 grader

sommer

Våddragt ikke nødvendig

2 mm

19-22 grader

sommer

Korte arme og ben

2 mm

17-19 grader

sommer

heldragt 

3 mm

13-18 grader

forår, sommer og efterår

heldragt 

4 mm

10-14 grader

forår, (sommer) og efterår

heldragt, evt + handsker, hætte og sokker

5-6 mm

8-12 grader

forår og efterår

heldragt + handsker, hætte og sokker 

7-8 mm

<8 grader*

efterår og vinter

heldragt + handsker, hætte og sokker

*Hvis du er nybegynder anbefales det ikke, at du er under aktiviteter i vandet ved disse temperaturer. 

**Udover neopren tykkelsen, har det ydre vindresistente lag samt det varmereflekterende inderlag betydning for, hvor længe du kan holde temperaturen tilstrækkelig i koldere temperaturer. Alle våddragter af god kvalitet, der anvendes til temperaturer under 14 grader, bør være med et minimum af vindresistent lag og gerne ligeledes varmereflekterende. 

Materialer

Materialerne af din våddragt kan variere afhængig af kvalitet samt det formål våddragten skal bidrage med i forhold til temperaturerne og de ydre vejrforhold. 

Våddragter kan være bestående udelukkende af neopren, men kan også være konstrueret i flere lag, med flere forskellige typer af materialer, der optimerer anvendelsen i vandet. 

Neopren

Neopren er et kulstofbaseret organisk materiale og kaldes også på fagsprog polychloropren. Opbygningen af et neopren materiale er lignende et fleksibelt stykke skumgummi med en struktur der betyder, at små luftbobler der indeholder nitrogen. Det er disse luftbobler der sikrer en stillestående “luft” og fungerer sublimt i forhold til isoleringsevne samt flyde-emne, der kan hjælpe dig til nemmere at holde dig i vandoverfladen. 

Nylon

Våddragter kan være belagt med nylon på indersiden af neopren laget. Dette har til formål at forhindre, at konstruktionen af det tekniske neopren generer og irritere din hud. Det inderste nylon lag har ingen betydning i forhold til den termiske isolerende funktion, men er udelukkende påsat i forhold til komforten af anvendelsen af våddragten. 

Kobber, aluminium og titanium

Våddragter af god kvalitet, der er beregnet til vinterbrug eller barske vejrforhold og kolde temperaturer er som oftest beklædt med et lag på indersiden af neopren konstruktionen, bestående af kobber, aluminium eller titanium. Dette lag har til fordel at kunne reflektere din egen kropsvarme og optimere din egen kropstemperaturs evne til at opvarme det vand der befinder sig inde i våddragten samt mindske nedkølingen fra omgivelserne mest muligt. 

Vind og vandresistent ydre lag 

En våddragt af god kvalitet, der er beregnet til et brug udover de varmeste sommermåneder, har et ydre lag som oftest er bestående af et syntetisk materiale. Dette lag har til formål at kunne modstå koldt vand at kunne trænge ind i våddragten, ligesom at dette er modstandsdygtigt og yder en beskyttelse over for vinden. 

Dette ydre lag er en vigtig faktor, såfremt det er nødvendigt at anvende din våddragt i koldere temperaturer eller under vindfyldte forhold, for at du kan holde dig varm i længst mulig tid når du er i vandet. 

Funktioner

Hætte

Nogle våddragter er besiddende med en praktisk hætte. Det gør sig særligt gældende for tykkere våddragter, der er beregnet til anvendelse i koldere temperaturer. Dette optimerer din egen isoleringsevne betragteligt. Her vil det mange gange også gøre sig gældende, at din hætte på våddragten er siddende med et vindresistent ydre nylon lag, der kan modvirke nedkøling fra vinden når dit hoved er oppe over vandet. 

Lange ærmer og ben

De lange arme og ben, der kan være siddende på din våddragt, yder den funktion, at det nedsætter varmetabet betragteligt, hvis du skulle befinde dig i vand af koldere temperaturer. Hvis du ønsker at anvende din våddragt i andre perioder end henover de varmeste sommerdage, er det en fordel at have længere arme og længere ben på din våddragt, frem for korte eller ingen. 

Isolering

Isoleringen af din våddragt er baseret på tykkelsen af det neopren som konstruktionen er bestående af, sammen med din egen kropsvarme. For at isoleringen optimeres mest muligt, er det nødvendigt at våddragten er tilpasset din størrelse og sidder så tæt som muligt. Uanset hvilke temperaturer du anvender din våddragt i, er det nødvendigt at tykkelsen af neoprenet er tilpasset dette og at våddragten sidder tæt på kroppen. 

Vindbeskyttelse

Det er en god ide at vælge en våddragt der besidder et vindbeskyttende ydre nylon lag, såfremt du ønsker at kunne anvende din våddragt i yder perioderne (forår, efterår og vinter) Dette forhindrer en hurtig nedkøling af din kropstemperatur som følge af vinden og er især en fordel hvis du bevæger dig på havet og længere fra kysten på åbent hav eller blot under stærkere vindforhold. 

Bevægelsesfrihed

Din våddragt kan have forskellige former for bevægelsesfrihed, der gør at du kan foretage dine aktiviteter hensigtsmæssigt. For våddragter gør det sig oftest gældende, at der ved arme, skuldre og eventuelt ben, er siddende et tyndere neopren lag, der yder en større fleksibilitet i konstruktionen og er især en fordel hvis du skal svømme eller ro og padle optimalt. 

Farve

Farven på din våddragt kan have betydning hvis du bevæger dig alene på vandet eller i mere urolig sø, hvor du ønsker at have en større synlighed. Nogle våddragter kommer med en signalfarve på dragten af enten orange eller rød, der er de mest synlige på vandet. Dette er en fordel hvis du ønsker en større sandsynlighed for at blive set. 

Størrelse og pasform

En våddragt fås i forskellige størrelser. De findes i børne, junior samt voksen størrelser og er tilpasset til hhv herre og dame. Derudover kan du købe de fleste modeller i forskellige længder, der er tilpasset din størrelse. Dette gælder for de typer af våddragter der har lange ben og lange arme. 

Det er vigtigt at din våddragt er af den rette størrelse og sidder tæt ind til kroppen. Jo tættere den sidder, jo mindre vand vil komme ind under dragten mod din hud og jo mindre en mængde skal din egen kropstemperatur varme op. 

En god ide er at prøve din våddragt inden du køber den, for at sikre dig at det er den helt rette pasform til din størrelse og kropsform. Ellers findes der udførlige tabeller for de fleste producenter med præcise mål på både længde og bredde af våddragterne. 

Vægt

Vægten af våddragten hænger mere eller mindre kun sammen med tykkelsen af neoprenet den er opbygget af og om denne har lange eller korte arme og ben samt om der eventuelt er siddende et ydre vindresistent nylon lag. 

Jo tykkere din neopren våddragt er, jo tungere vil den også være. 

Dog vil det ikke være fordelagtigt at kigge på våddragtens vægt i din udvælgelse af model, frem for at kigge på tykkelsen i forhold til de vejrforhold og temperaturer du ønsker at anvende denne i. 

Design

Designet på en våddragt er altid strømlinet, da den skal sidde tæt til kroppen. Dette giver som udgangspunkt et stilrent design. Dog er det muligt at finde forskellige farver og til dels forskellige mønstre. Dog vil disse dog som oftest være i sikre farver såsom rød eller orange, med det formål at øge synligheden på vandet. 

Køn

Der er forskel på kønnene i forhold til de forskellige modeller af våddragter. En våddragt til voksne vil oftest være at finde i en herremodel samt en dame model. En unisex model vil oftest ikke have den rette pasform og kunne sidde tilstrækkeligt tæt til kroppen alle steder. 

Nogle kvinder kan med fordel vælge en mandemodel, såfremt der ikke er tale om brede lår og hofter samt barm. Herremodeller har oftest et lidt mere lige snit, bredere skuldre og længere arme og ben. 

Udover pasformen er der også den forskel mellem mænd og kvinder, at kvinders anatomi og fysiologi gør, at de har lettere ved at fryse sammenlignet med mænd der udsættes for samme temperaturer. Kvinder kan derfor være nødsaget til at vælge en tykkere neopren våddragt end mænd, til trods for at der er tale om brug i de samme temperaturer. Derudover kan der være individuelle forskelle, hvor både nogle mænd og kvinder har nemmere ved at fryse end andre, hvilket der bør taget forbehold for i valget af den rette våddragt. 

Pris

Prisen på en våddragt varierer meget. Mest af alt varierer den i forhold til hvilke temperaturer den er beregnet til, om den er med lange eller korte arme og ben samt hvilken tykkelse af neoprenet der er tale om og om der eventuelt er et yderligere varmereflekterende lag i konstruktionen, samt om denne er vindresistent. 

Først og fremmest bør du vælge din våddragt, ud fra de temperaturer du ønsker at anvende denne under, for at opnå den største glæde og anvendelighed, men ellers bør du kigge på funktionaliteten i forhold til bevægelsesfriheden, i forhold til hvilke aktiviteter der kræver dette. 

En våddragt beregnet til sommerbrug kan tilkøbes til en pris af cirka 500 kroner, hvorimod en model til de koldere temperaturer ligger på omkring 1000 kroner og opefter. En teknisk våddragt beregnet til de koldeste temperaturer ligger i nærheden af 1500-2000 kroner.

5 tips til våddragter

Tip 1: Vask din våddragt efter hvert brug 

For at din våddragt kan holde længst muligt, er det en god ide at vaske denne i rent ferskvand efter hvert brug, for at undgå at salt og eventuelt klor tærer i de materialer som våddragten er bestående af. 

Tip 2: Undgå sand i dragten 

Når du tager din våddragt af, så er et rigtigt godt tip at tage våddragten af et sted hvor der ikke er store mængder sand og gerne et sted hvor der er et fast og rent underlag. Det er et stort arbejde at få skidt, snavs og sand ud af våddragten efter brug. 

Tip 3: Vælg den rigtige tykkelse

For at få den største glæde og anvendelighed ud af din våddragt, er det vigtigt at du har taget stilling til, hvilke temperaturer du ønsker at anvende denne under og købe en våddragt der er af den rette tykkelse neopren, således at du kan opnå længst mulig tid i vandet uden nedkøling. 

Tip 4: Gør din våddragt våd inden du starter dine aktiviteter

Hvis du er siddende i en kajak eller kano eller eventuelt er stående på et SUP board eller lignende, er det ikke sikkert at du forinden dine aktiviteter har været dyppet i vandet. Et godt råd, for den bedst mulige isolering er, at dyppe dig, sammen med din våddragt, helt under vandet inden du starter dine aktiviteter, da dette giver den mindst mulige nedkøling. 

Tip 5: Opbevar din våddragt korrekt

din våddragt af neopren er forholdsvis påvirkelig af varme og kan samtidig ændre form, hvis den undergår stræk over en længere periode. Et god tip er derfor altid at opbevare din våddragt korrekt, væk fra sollys og direkte varmekilder, tørt samt ventilerende og hængende på en bøjle med knækket over torsoen og ikke er hængende i stræk fra skuldre, arme eller ben.

Våddragt mærker

Herunder kan du læse meget mere om de mest populære mærker der producerer våddragter. 

Surfmore

Surfmore er et forholdsvist nyt mærke indenfor produktionen af udstyr til aktiviteter på vandet, men det kan dog ikke ses på kvaliteten. Alle deres produkter er nøje udtænkt og gennemførte i en høj kvalitet med smarte detaljer og unikke designs. Dette gør sig også gældende for deres store udvalg af våddragter, hvor det er muligt at finde en model til ethvert behov på vandet. 

Orca

Orca er et af de absolut førende mærker indenfor produktionen af våddragter. De leverer produkter til professionelle og private og med Orca kan du være garanteret den højeste kvalitet. Våddragterne findes i et stor udvalg og med mange størrelser, således at der kan findes en våddragt der passer helt præcist til dig og dine behov, uanset hvilken tid på året eller hvilke aktiviteter du ønsker at foretage dig på vandet. 

Watery

Uanset hvilket niveau du befinder dig på, kan du altid finde en passende våddragt hos Watery. De tilbyder et stor udvalg af kvalitets våddragter med særligt fokus på krævende aktiviteter og til en fornuftig pris. 

TYR

Med en våddragt fra TYR er du sikret mulighed for fart over feltet. TYR er især kendt blandt atleter for produkter af høj kvalitet med et særligt stort fokus på de tekniske detaljer der kan tilføje bevægelsesfrihed præcis de steder hvor det skulle være nødvendigt. TYR leverer et stor gennemtænkt sortiment, til enhver aktivitet på vandet. 

O’Neill

O´Neill bestræber sig på at lave de bedste våddragter i verden og er særligt kendt indenfor surf verdenen, hvor der er behov for stor komfort og ergonomisk bevægelsesfrihed samtidig med høj modstandsdygtighed over for de ydre påvirkninger. De har produceret våddragter siden 1952 og er derfor velbefindende indenfor markedet og de rigtige løsninger til enhver aktiv sport i vandet.

Hvad siger undersøgelser om våddragter?

Vi ved fra flere undersøgelser at våddragter af neopren yder en stor termisk isoleringsevne sammenholdt med ens egen kropstemperatur, jo tykkere neoprenet er, jo større en isoleringsevne vil denne have. Der kan med våddragter af neopren ikke vises den store modstand, hvorved at en våddragt ikke har den store betydning for evnen til at glide gennem vandet. 

Undersøgelser har undersøgt effekten af våddragter med lange arme og ben, sammenholdt med korte, i relation til den samlede temperatur på huden. Her ses det, at der opnås en optimal kropstemperatur de steder for der er befindende en våddragt og at der derfor opstår et hurtigere varmetab ved anvendelsen af våddragter med korte arme og ben. 

Sammenholder man mænd og kvinder, ses det, at kvinder hurtigere mister temperaturen på torso, sammenholdt med mænd under de samme forhold og samme tykkelse våddragt. Dette fortæller os, at der for kvinder kan være behov for at anvende en tykkere våddragt end det gør sig gældende for mænd, for at kunne opretholde kropstemperaturen i samme tid. 

Vi kan altså konkludere at det at anvende en våddragt virker isolerende i forhold til materiale og konstruktionen samt at det i de koldere temperaturer er en stor fordel at anvende en våddragt med lange arme og lange ben for at kunne opretholde kropstemperaturen i længere tid. Yderligere kan vi sammenfatte, at der for kvinder kan være et yderligere behov for en tykkere neopren våddragt, end det gør sig gældende for mænd, hvilket der bør tages forbehold for i forhold til valget.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken våddragt er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste våddragter. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Våddragter vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger våddragt?

Valget af våddragt afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Assessment of performance properties of wetsuits … – SAGE Journals.” https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1754337113481967. Åbnet 4 Jun. 2021.
  • “Characterization of regional skin temperatures in … – ResearchGate.” https://www.researchgate.net/publication/320128447_Characterization_of_regional_skin_temperatures_in_recreational_surfers_wearing_a_2mm_wetsuit. Åbnet 4 Jun. 2021.
  • “Skin Temperatures in Females Wearing a 2 mm Wetsuit … – NCBI – NIH.” 14 Jun. 2019, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6628164/. Åbnet 4 Jun. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj