Twintip ski

Twintip ski i park
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du vild med at shredde i parken? Og kan du godt lide at have en høj grad af fleksibilitet i dine ski? Så skal du kraftigt overveje at købe et par twintip ski.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med skiekspert Anders Braun lavet en test af twintip ski. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Twintip Ski Test: Top 5 Bedste Twintip Ski

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Indholdsfortegnelse

Mere om testen

Vores skiekspert (Anders) har testet en lang række af de mest populære freestyle ski, all mountain ski og freeride ski. Anders har lavet en test-oversigt over ski fra bl.a. Armada, Faction, Black Crows, Head, Völkl og Line Skis. Nedenfor kan du læse mere om skieksperternes bud på de bedste twintip ski i 2018.

Alt dette nedenfor er arkiv-information.

Freestyle ski

Vores skiekspert Anders har fundet de 3 bedste freestyle ski: et der er velegnet til jib skiløb (rails og boxes i parken), et der er velegnet til store hop og et der er alsidigt (kan begge dele). Læs mere om skiene nedenfor.

Line Tom Wallisch Pro 2018

Line Tom Wallisch Pro 2018

 

Line Tom Wallisch Pro 2018

Hvis du leder efter en alsidig freestyle ski, der giver dig mulighed for både at hoppe og jibbe i parken, så er Line Tom Wallisch Pro 2018 det rigtige valg. Skien anvendes og er designet af Tom Wallisch, som er en af verdens bedste freestyle skiløbere. Han har vundet de 3 største freestyle skiløb konkurrencer flere gange: X Games, Dew Tour og FIS.

Kernen er af lette materialer og det giver dig en let sving-vægt. Skien er meget ultra stærk og holdbar, da kernen er lavet af maple macroblock. Skien er især god til at lave butters grundet skiens early rise i tip og tail samt sving-vægten. Derudover er skien lavet af materialer der gør, at skien er velegnet til at lave ollies.

Køb produktet her

Völkl Revolt 85 2018

Völkl Revolt 85 2018

 

Völkl Revolt 85 2018

Denne ski er designet til jib skiløb i parken og anvendes af nogle af de bedste freestyle skiløbere. Skien giver dig den optimale performance på rails/boxes/rør osv. Skiens bløde flex gør, at skien performer fantastisk på rails, boxes og rør. Skien har en fuld symmetrisk sidecut, så du nemmere kan køre forlæns og baglæns. Skiens kerne er af en kraftig konstruktion. I øvrigt er skiens kant ekstra beskyttet mod slag fra rails, boxes og rør, fordi kanten er en fuld sidewall.

Selvom skien er ultra legesyg, fuld symmetrisk, holdbar og slidstærk, så er prisen forholdsvis lav! Skien koster kun 2.399 kr., hvilket er en meget lav pris sammenlignet med andre lignende freestyle-jib ski. Groft sagt er det et røverkøb!

Køb produktet her

Armada Edollo 2018

Armada Edollo 2018

 

Armada Edollo 2018

Skien er navngivet efter og designet af den legendariske Henrik Harlaut, som er en af verdens bedste freestyle skiløbere. Henrik Harlaut er kendt for sine innovative og banebrydende hop og jibs i Big Air og Slopestyle. Han har vundet X Games 6 gange og fået sølv 3 gange. Han er blevet kåret som Skier Of The Year 6 gange. Henrik Harlaut kører selv på Armada Edollo skien, og har vundet alle sine medaljer med skien.

Skiens bløde og legesyge flex gør, at den er velegnet til store hop og butters i parken. Skiens bredde sikrer dig meget stabile landinger. Bredden gør også, at du kan bruge skien i offpisten. Det som taler skien ned er prisen, som er forholdsvis høj.

Køb produktet her

All mountain ski

Vores skiekspert Anders har fundet de 3 bedste all mountain ski: et par med en smal bredde, et par med medium bredde og et par med en bred bredde. Læs mere om skiene nedenfor. Alle skiløbere – uanset niveau – kan have gavn af de nedenstående all mountain ski.

Völkl 90Eight 2018

Völkl 90Eight 2018

 

Völkl 90Eight 2018

Völkl 90Eight 2018 er til dig, der kun vil have et par ski med på skiferien. Skien er en alsidig all mountain ski, der performer super godt både i offpisten og på pisten. Skien egner sig især til begynderen og den øvede, men kan også anvendes af eksperten, hvis man ønsker en kortere bredde. Skien er en 50 % all mountain og 50 % piste ski.

Völkl 90Eight 2018 er den mest alsidige ski i producentens sortiment. Skien har en unik 3D Ridge konstruktion, som tilfører skien god stabilitet ved høj hastighed og små hop/bump/pukler. Camber under foden tilfører også stabilitet til skien, og rocker under i tip og tail giver opdrift i offpisten.

Køb produktet her

Armada Invictus 95 2018

Armada Invictus 95 2018

 

Armada Invictus 95 2018

Her har vi at gøre med en stabil og legesyg all mountain ski, der er velegnet til absolut alle niveauer. Skien er især til dig, der elsker fart over feltet. Skien sørger for stabilitet ved høj fart, fordi skiens carbon-konstruktion sikrer et stivere flex. Skien har også holdbare stålkanter og en hård kerne-konstruktion, som tilfører ekstra hurtighed i alle sneforhold. Skien er en 60 % all mountain og 40 % piste ski.

Skien har et aggressivt sidecut, som gør skien bedre til at lave skarpe sving i både offpisten og på pisten. I øvrigt er skien overraskende let, og det gør det nemmere at håndtere dit skiløb. Skien har 5 mm mere bredde end Völkl 90Eight 2018, og derfor har Armada Invictus en tand mere opdrift i offpisten. Så hvis du ved, at du kommer til at bruge skien lidt mere i offpisten end på pisten, så er Armada Invictus 95 skien det helt rigtige valg.

Køb produktet her

Black Crows Camox 2018

Black Crows Camox 2018

 

Black Crows Camox 2018

Hvis du leder efter en ski, der skal kunne klare den dybe puddersne i offpisten, men også pisterne, så er Black Crows Camox 2018 det helt ideelle valg. Skien er en 70 % all mountain og 30 % piste ski. Skien er derfor også mere bred (en bredde på 97 mm) og har mere rocker, end de fleste all mountain ski. Og derfor har skien en høj opdrift i puddersneen.

Selvom skien har kvaliteter, der danner ramme for en god freeride ski, har skien nok sving radius og en sidecut profil, der passer godt til pisten. Derudover har skien også et stærkt kantgreb, som gør, at du kan lave skarpe sving og carve på pisten. Skien er stabil og føles meget komfortabel ved høj fart i al terræn. Ydermere er skien nem at manøvre.

Køb produktet her

Freeride ski

Vores skiekspert Anders har fundet de 3 bedste freeride ski: et der er velegnet til europæisk puddersne, et der er velegnet til al slags puddersne og et der er velegnet til det dybeste puddersne (USA, Canada og Japan). Læs mere om freeride skiene nedenfor.

Head Kore 105 2018

Head Kore 105 2018

 

Head Kore 105 2018

Leder du efter en freeride ski til det dybe europæiske puddersne? Så er Head Kore 105 2018 det helt rigtige valg. Skien har en bredde på 105 mm. Skien har en helt perfekt bredde til puddersneen i Europa, og derfor performer skien utrolig godt i den europæiske puddersne. Men grundet skiens smalle bredde på 105 mm, performer skien knap så godt i den dybe puddersne, som blandt andet findes i USA, Canada og Japan.

Head Kore 105 2018 er blevet kåret som verdens bedste ski i 2018 af verdens største skimagasin, Powder Magazine – og det er der et par gode grunde til. Skien er super legesyg, nem at manøvre, ultra let, stabil og flexet er helt perfekt til både en aggressiv og legende kørsel.

Køb produktet her

Armada ARV 116 JJ 2018

Armada ARV 116 JJ 2018

 

Armada ARV 116 JJ 2018

Skieksperterne fra Danmarks største actionsportsudstyrs-webshop, Blacksnow.dk, mener, at Armada ARV 116 JJ 2018 er den mest alsidige freeride ski på markedet lige nu. Skien er altså en freeride ski, der performer fantastisk i al slags puddersne. Skien er skabt af ski-legenderne JP Auclair og Julien Regnier i samarbejde med Armada. Skien har en bredde på 116 mm, som gør den velegnet til både europæisk og ikke-europæisk puddersne. Det vil sige, at skien sagtens kan klare den dybe puddersne i lande som USA, Canada og Japan.

Skiens base og kanter bøjer ekstra op og er blevet forstærket. På denne måde undgår du at fange kanter i sneen. Det bliver altså meget lettere at lave tricks og lækre butters i puddersneen.

Køb produktet her

Faction Candide 4.0 2018

Faction Candide 4.0 2018

 

Faction Candide 4.0 2018

Er du til det dybeste puddersne på kloden? Faction Candide 4.0 2018 er med sin 122 mm bredde designet til at “surfe” på den dybeste pudder, som kan findes i lande som USA, Canada og Japan. Det er freestyle- og freeski legenden Candide Thovex, der har designet denne ski. Skien har vundet utallige priser i løbet af årene, og for hvert år forbedres skien. Den nye model 2018 består af en ny konstruktion – robuste hørfibre. Det sikrer, at skien nu er ultra let og mere slidstærk.

Skiens vægt sørger for, at du nemmere kan udføre dine freestyle tricks i puddersneen. Skiens flex er stivt, og det sikrer stabilitet – især ved høj fart, vanskelige hop, bump og pillows. Du finder ikke en ski, som har den samme opdrift og rocker som Faction Candide 4.0 2018.

Køb produktet her

Guide til twintip ski

Twintip ski er kort sagt en ski, der bøjer op i begge ender. Det hjælper skiløbere med at lande svære tricks, køre baglæns og holder skien oppe i det dybe puddersne. Twintip ski anvendes i lang række skisportsgrene. De skisportsgrene som er mest kendt for anvendelsen af twintip ski er freeride skiløb og freestyle skiløb. Freeride skiløb foregår i offpisten, og her handler det om at køre hurtigst ned af et bjerg samtidig med, at du laver tricks og har en god stil. Freestyle skiløb går ud på at hoppe, lave tricks i luften og balancere på bokse og rails. Freestyle skiløb er hurtigt blevet et populært fænomen herhjemme i Danmark, hvor det er DR3, som har givet sporten et markedsføringsboost i deres udsendelser af X Games og Dew Tour. Og når sporten er i vækst, så presser det producenterne til at udvikle nye og forbedret modeller til den kommende skisæson.

I løbet af de seneste par år har twintip skiens design udvidet sig til andre skisportsgrene heriblandt alpinski. Derfor skelner man i dag mellem 3 typer twintip ski. Den første type kaldes freestyle ski. Den er designet til parken, store hop, tricks i luften og hårde landinger. Den anden type kaldes all mountain ski. Den er en mere alsidig twintip ski, som giver dig mulighed for både at køre på pisten, i parken og i offpisten. Den tredje type kaldes freeride ski. Den er designet til det dybe puddersne i offpisten.

Nedenfor ses skieksperternes bud på de bedste twintip ski i 2019. Skieksperterne har testet og anmeldt både freestyle ski, all mountain ski og freeride ski. Få mere information om at vælge den rigtige twintip ski ved at læse vores købsguide, der befinder sig under twintip ski testen.

Hvad er en twintip ski?

Twintip ski er anderledes end andre ski. Twintip ski udmærker sig ved at have en bøjet for- og bagende, og derfor er skien meget alsidig. Twintip ski er lig med sjov på bjerget. Uanset om du er voksen, ung, begynder, skibums eller snowboarder, så kan twintip ski introducere dig for en helt ny verden af skiløb. Twintip ski giver dig mere frihed, mere kreativitet og flere muligheder for at gøre dit skiløb en tand sjovere.

Twintip ski

Hvilke twintip ski skal jeg vælge?

At vælge twintip ski kan være en besværlig proces, men vi er her for at hjælpe dig på rette vej. Nedenfor kan du læse mere om de vigtigste ting, du skal være opmærksom på, når du vælger twintip ski:

 • Hvad er en twintip ski?
 • Twintip skiens historie
 • Skilængde
 • Niveau
 • Stil
 • Skistøvler og bindinger
 • Skihjelm

Twintip skiens historie

Det hele startede med tidlige filmklip af en twintip ski, som var en del af filminstruktør Arnold Fanck’s film i 1931. Filmen hedder Der weisse Rausch. Klippet blev præsenteret i en komisk scene, hvor skuespilleren Walter Riml laver 360’s på pisten, mens han læser en bog om, hvordan man står på ski.

Den twintip ski der først blev masseproduceret var den såkaldte Olin Mark IV Comp. Skien blev introduceret i 1974, men salget gik ikke som forventet. Den producent som var den første til at have succes med twintip skien var Salomon. Twintip skien hed 1080, og den blev lanceret i 1998. En anden producent der fik kæmpe succes med sit salg af twintip ski var Line Skis. Disse 2 brands inspirerede twintip bevægelsen, således flere skiløbere fik interesse for bevægelsen. Det medførte også, at flere nye ski producenter valgte at specialisere sig inden for twintip skien. Her kan producenter som Armada, Völkl og Line Skis nævnes.

Twintip skiens historie

Skilængde

Sådan vælger du din skilængde

Der er ingen magisk formular, som fortæller dig, hvilken skilængde der passer dig bedst. Din vægt og højde giver kan godt give dig et fingerpeg, om hvor lang dine twintip ski skal være. Men der er stadig andre faktorer, heriblandt din skistil, som også afgører længden af dine twintip ski.

En kortere ski er nemmere at lave tricks med i parken, men til gengæld vil den ikke være ligeså stabil, som end længere ski, når du lander dine hop. En kortere ski vil have svært ved at køre i offpisten, fordi du har mindre overflade (længde og bredde) at arbejde med. Her vil en længere ski være værd at foretrække.

En god tommelfingerregel er, at vælge en skilængde som er et eller andet sted mellem din hage og toppen af dit hoved. Men reglen er kun gældende for freestyle ski og all mountain ski. Freeride ski er typisk længere end din egen højde.

Grunde til at vælge kortere twintip ski

 • Du er begynder eller øvet, og derfor kan du ikke kontrollere en lang ski
 • Du vejer mindre end gennemsnittet for din vægt
 • Du elsker at lave små, korte sving
 • Du vil ikke køre ekstremt hurtigt
 • Du vil gerne købe en ski uden rocker

Grunde til at vælge længere twintip ski

 • Du står hurtigt og aggressivt på ski
 • Du vejer mere end gennemsnittet for din vægt
 • Du vil gerne købe en ski med rocker

Valg af twintip ski

Niveau

Det er vigtigt, at du vælger en twintip ski, som passer til dit niveau. Hvis du gør det, vil du have nemmere ved at forbedre din kontrol og stabilitet. Husk på, at det er op til dig selv, hvilken flex og vægt du vælger. Men i grove træk afhænger skiens flex og vægt af dit niveau.

Begynder

Hvis du er helt ny på ski, og endnu ikke kan stå med samlet ben, så kan du kalde dig selv for begynder. Som begynder har du brug for en ski med blød flex (cirka 1-5 flex). Som begynder kan du kun håndtere/kontrollere en let ski.

Øvet

De fleste skiløbere passer bedst til dette niveau. Hvis du har et par skiferier i bagagen og kan stå med samlet ben, så kan du kalde dig selv for øvet. Som øvet har du brug for en ski med medium flex (cirka 5-7 flex). Som øvet kan du håndtere/kontrollere både en let og medium vægt ski.

Ekspert

Hvis du har mange ugers ski i bagagen og har ingen problemer med at køre med samlet ski, så kan du kalde dig selv for ekspert. De ski som ekspert skiløbere kører med er ofte af en carbon eller titanal konstruktion. Disse materialer er med til at skabe en hurtigere og mere robust ski, som kan klare al terræn. Som ekspert har du brug for en ski med stiv flex (7-10). Som ekspert kan du håndtere/kontrollere en tung ski såvel som lette og medium vægt ski.

Stil

Når du vælger din twintip ski, afhænger det i høj grad af din stil. Er du mest til parken? Eller offpisten? Det kan også være, at du kan lide begge dele, og derfor er på udkig efter en mellemvej?

Groft sagt er der 3 slags stile: freestyle skiløb, all mountain skiløb og freeride skiløb.

Freestyle skiløb

Man kan indsnævre freestyle skien i yderligere 3 kategorier: rails/boxes, hop og begge dele.

Rails/boxes

rails og boxes

Hvis du leder efter en super legende ski, som du kan lave smooth sving med, spinne let og lave butters med, så er denne kategori lige noget for dig. Skiene i denne kategori giver dig mulighed for at være legende i parken. Så hvis det lyder som din kop te, så skal du lede efter ski med følgende:

Flex: blød

Find en ski der har en blød flex. En ski med en blød kernekonstruktion giver dig mulighed for, at du kan være legesyg i parken. Skiene er nemme at bøje, absorberer blødt, spinner let og er nemme at lave butters med. Alt dette giver dig bedre mulighed til at forbedre din færdigheder på rails og boxes.

Profil: rocker i tip og tail

En ski med en rocker profil gør det nemmere at spinne, og formindsker risikoen for at skiens tip og tail rammer ind i rails og boxes.

Bredde: gennemsnitlig til semi-bred (85-105 mm)

Bredden afhænger naturligvis også af din stil. Men en bredere ski giver dig ekstra stabilitet, og giver dig en bedre mulighed for at lave butters.

Længde: kort

Med en kortere ski kan du bedre manøvre. Det bliver også lettere for dig at spinne, fordi en kortere ski er lig med mindre vægt.

Hop

hop

Hvis du bruger mere tid på de store kickers og halfpipen, så passer du godt ind i denne kategori. Fælles for skiløberne i denne kategori er, at de går stort – rigtig stort! Hvis du synes, at du hører til denne kategori, så skal du lede efter ski med følgende:

Flex: stiv

Et ski med stiv flex giver dig mere kant og stabilitet inden hop, i hop og når du lander.

Profil: camber

En camber profil er velegnet til, hvis du skal hoppe. Profilen giver dig det mest pålidelige pop og skærer godt, når du carver af hoppet.

Bredde: smal til gennemsnitlig (80-95 mm)

En mere smal ski giver mere kontrol, når du carver hen og af kickeren. Når du lander vil en smal ski også være nemmere at kontrollere og stabilisere.

Længde: lang

Vælg den typiske all mountain skilængde. Hvis du vælger en ski, der er for kort, så vil du opleve mindre stabilitet ved høj hastighed og landing. Hvis du vælger en ski, der er for lang, så vil du opleve svingvægtsproblemer i luften.

Begge dele

begge dele

Hvis du har passion for hele parken, eller hvis du endnu ikke har erfaring med parken, så vælg et par ski, der . Du skal lede efter følgende:

Flex: medium

En medium flex er velegnet til dig, der både vil bruge tid på hop og rails/boxes. Med en medium flex vil skiene performe godt i hele parkens terræn.

Profil: hybrid rocker (rocker/camber/rocker)

Rocker i tip og tail gør det nemmere at spinne og køre baglæns/switch. Det mindsker også risikoen for at tip og tail rammer rails og boxes. Camber under foden tillader dig at få et godt pop og øger din carving performance.

Bredde: gennemsnitlig til semi-bred (85-105 mm)

Skien er bred nok til at opnå stabilitet og kontrol og smal nok til at carve.

Længde:

Her afhænger det af dine præferencer. En kortere ski tillader bedre spinningsevne, hvor en længere ski giver mere stabilitet til dine landinger.

All mountain skiløb

All mountain ski

All mountain skiløb er et varieret skiløb. Det vil sige, at skiløbet foregår både på pisten, i parken og i offpisten. Den mest populære twintip ski er all mountain skien. Grunden til det er, at det er en alsidig ski. En all mountain ski giver dig mulighed for at stå på ski i al slags terræn. Så hvis du har en blandet stil – dvs. du kører i et blandet terræn (piste, park og offpisten) – så er all mountain skien det rette valg.

Freeride skiløb

Udsigt over de sneklædte bjerge i Chamonix.

Freeride skiløb er skiløb i uberørt sne. Man følger ingen rute, man skaber sin egen. Hvis du bruger al din tid i puddersneen, så er freeride skien det rigtige valg. Freeride skien er specialdesignet til at kunne “surfe” oven på den dybe puddersne. En freeride ski er lang og bred, og det giver dig mere overflade at arbejde med. Mere overflade gør dit freeride skiløb en hel del nemmere.

Skistøvler og bindinger

At vælge de rigtige skistøvler og bindinger er et ligeså vigtigt valg, som at vælge de rigtige twintip ski. Støvler, bindinger og ski bliver nød til at fungere optimalt sammen for at maksimere grejets ydeevne. Hvis du f.eks. vælger en stiv freestyle skistøvle, så spilder du dens egenskaber, hvis du vælger et par almindelige carvingski og bindinger. Brug derfor tid på at vælge både ski, støver og bindinger.

Freestyle skistøvler og bindinger

Vores skiekspert anbefaler freestyle skistøvlen Dalbello IL Moro 2018, som er den ultimative freestyle skistøvle fra Dalbello. Støvlen er det foretrukne valg for X-Games atleterne Nick Goepper, Kevin Rolland, McRae Williams, Devin Logan, Emma Dahlstrom og mange andre.

Køb Dalbello IL Moro

Vores skiekspert anbefaler freestyle skibindingen Rossignol FKS 180, som er designet til at kunne klare den mest aggressive form for freestyle skiløb. Den høje DIN-skala gør, at du selv kan bestemme, hvor stramt dine skistøvler skal sidde fast til bindingen.

Køb Rossignol FKS 180

All mountain skistøvler og bindinger

Vores skiekspert anbefaler all mountain skistøvlen Full Tilt First Chair 8, som er velegnet til al terræn. Støvlen er alsidig, komfortabel og absorberer landinger utrolig godt.

Køb Full Tilt First Chair 8

Vores skiekspert anbefaler all mountain skibindingen Marker Griffon, som er designet til både at kunne stå på ski i parken, i offpisten og på pisten. Bindingen er en letvægtsbinding, der sikrer dig en høj performance til en lav pris. Bindingen kan indstilles, så bindingen passer til alle slags skistøvler.

Køb Marker Griffon

Freeride skistøvler og bindinger

Vores skiekspert anbefaler freeride skistøvlen Dalbello Lupo AX 115, som er designet til de hårde terræn i offpisten. Det er en mellemstiv støvle, som har en let inderstøvle, der sidder godt og komfortabelt om foden. Støvlen kan endda bruges sammen med tech- og randoneebindinger.

Køb Dalbello Lupo AX 115

Vores skiekspert anbefaler freeride skibindingen Marker Jester, som er designet til at kunne klare al hårdt og råt terræn i offpisten. Skibindingen er ekstrem holdbar, pålidelig og responsive. Du finder ikke en freeride skibinding, som er af samme konstruktion og har en ligeså høj DIN-skala som Marker Jester.

Køb Marker Jester

Skihjelm

Skihjelm er et must, når du står på ski – især i parken og i offpisten. Du kan komme alvorligt til skade, hvis ikke du beskytter dit hoved. Der findes 2 typer af skihjelme: skihjelm uden visir og skihjelm med visir. Læs eventuelt vores guide til valg af skihjelm med visir.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke twintip ski er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste twintip ski. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Twintip ski vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger twintip ski?

Valget af twintip ski afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover vandring er han uddannet ski-instruktør fra Østrig. Med andre ord han har en bred viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr.