Trangia

Mad der bliver lavet med et Trangia stormkøkken
Sidst opdateret: april, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Leder du efter et kompakt stormkøkken, hvor du får alt hvad du har brug for til at tilberede mad i det fri, så er en Trangia noget for dig. Her får du brænder, gryder og pande i en samlet pakke.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af Trangia. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Trangia Test: Top 5 Bedste Trangia

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste Trangia

Pris: 609 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround Trangia” er 25-3 Ultra Lite, der kombinerer to vindskærme, to gryder, et kombineret låg og pande, håndtag og en spritbrænder i en driftsikker og stabil pakke. Alle dele er lavet i aluminium, bortset fra panden, der har teflon-belægning. 

Annonce

Bedste billige Trangia

Pris: 460 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige Trangia” er 27-1 Ultralight, der passer til vandreren, der vil rejse med mindst mulig vægt i rygsækken. Sættet vejer blot 720 gram, og du får to vindskærme, to gryder, én spritbrænder og én pande, alt sammen i en kompakt pakkestørrelse.

Annonce

Bedste premium Trangia

Pris: 989 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium Trangia” er Kitchen 25-8 Ultralight. Et superlækkert og funktionelt stormkøkken, der endda er 250 gram lettere end sin forgænger. Både de to gryder og panden er fremstillet af hårdtanodiseret letvægtsaluminium. En sand vinder på fjeldet!

Annonce

Bedste Trangia til gas

Pris: 1.099 DKK

Vinderen i kategorien “bedste Trangia til gas” er Kitchen 25-5 Ultra Light. 25-serien er kendt for at være familiestørrelsen og kan tilberede mad til 3-4 personer. Gasbrænderen er af god kvalitet og produceret af svenske Primus. Den er i stand til at koge en liter vand på 3 minutter.

Annonce

Bedste Trangia til sprit

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste Trangia til sprit” er den ultralette Kitchen 25-5. Spritudgaven af det familievenlige stormkøkken vejer 200 gram mindre end gasbrænder-udgaven og er fremstillet af de samme lækre materialer og med det samme tilbehør. Hele herligheden pakkes sammen til en kompakt størrelse.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til Trangia

Hvad er en Trangia?

Et Trangia stormkøkken er et komplet køkkensæt, du kan tage med dig ud i naturen. Du kan kalde det en form for friluftskomfur, hvor du kan koge med de medfølgende gryder og stege med den medfølgende pande, der samtidig fungerer som grydelåg. Der findes forskellige størrelser, der giver dig mulighed for at tilberede mad fra 1 og helt op til 4 personer.

Kedel fra Trangia der koger på et bål

Trangia stormkøkkenet er godt at have med på tur fordi den ikke fylder meget. Sættet er designet således, at du kan stable de forskellige grydestørrelser sammen med brænderen og lægge stegepanden på toppen som låg og dermed have al dit køkkengrej i en kompakt pakkestørrelse. Den er også hurtig at pakke ud igen, så du straks kan gå i gang med at lave mad. I starten brugte Trangiaens brænder sprit, men i dag kan du også få en brænder til gas og en til multifuel.

Et klassisk Trangiasæt består af følgende komponenter:

  • En pande, der også fungerer som grydelåg.
  • To gryder
  • En kedel
  • En tang, der fungerer som håndtag til at flytte gryder og pander med
  • En todelt vindskærm, der består af en over- og en underdel.
  • En brænder, der enten bruger sprit, gas eller multifuel.
  • En rem til at spænde sammen med.

Når sættet er pakket sammen, fylder det ikke mere end halvdelen af en fodbold. En Trangia vejer mellem 600 gram og 1,2 kilo. Når vi snakker om stormkøkkener, er det svenske Trangia stormkøkken den absolut mest populære producent. Deres gryder er af høj kvalitet og deres design er super funktionelt.

Og så er Trangia mere end blot et navn på en virksomhed. Det er nærmest blevet synonym med stormkøkkenet og er endda et navn på et spejdermærke, når næste generation af friluftsentusiaster skal lære at bruge et stormkøkken. Alt sammen vidner det om Trangias særlige plads i outdoor-universet. Som nævnt er sættet let og kompakt, og derfor også nemt at have med på kortere og længere vandreture. Med et sæt bliver du i stand til at tilberede et godt og delikat måltid til dig selv eller til familien i selv de mest primitive omgivelser.

Trangia blev opfundet i Sverige tilbage i 1925, og har altså snart 100 års jubilæum. Den lange levetid vidner om et produkt, der har bestået tidens tand og stadig er relevant, solidt, holdbart og veldesignet. De svenske stormkøkkener er designet til brug i de rå, svenske fjelde og endeløse skove, og kan derfor betragtes som essentielt rejsegear for mange friluftsfolk fra hele verden. Du kan lave alt fra kogekaffe og suppe til pandekager på udstyret. Det er et fantastisk stykke grej, der bare virker.

Der er ærlig talt ikke meget at brokke sig over, når vi taler om dette udstyr. Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på. De fleste sæt pakkes sammen således, at tangen og skærmen nemt kommer til at ridse panden, der fungerer som låg. Her er det en godt råd at putte et lille stykke plastik eller andet mellem panden, tangen og gryden, så det ikke gnider mod hinanden

Et andet godt tip er at pakke din spritbrænder ind i plastik, ellers kan din gryde hurtigt komme til at smage af sprit. Alternativt kan du pakke din spritbrænder ind i spritposen.

Hvorfor skal jeg købe en Trangia?

Der er nogle, der med rette, vil påstå, at der findes lettere stormkøkkener på markedet, der tilmed er mere gaseffektive, hvis gas er det foretrukne brændstof. Det er sandt, stormkøkkener har udviklet sig voldsomt de seneste 20 år i retning af lettere design, bedre brændstoføkonomi og mere kompakthed. Hvorfor er det så, at sættet fortsat er blandt de mest elskede friluftsprodukter på hylden? Hvorfor har dedikerede fans skabt hyldestsider og facebook-grupper?

Hvorfor er der blevet skrevet flere bøger om det svenske stormkøkken? Måske har det noget med nostalgi at gøre. Måske trigger en Trangia vores barndomsminder, hvor det var det runde stormkøkken, der blev hevet frem. Eller også er det bare fordi, at selvom designet er tæt på at være hundrede år gammel, så er en mærket en af de mest robuste og pålidelige stormkøkkener på markedet.  Det er et af årsagerne til, at mærket har gennemgået et minimalt antal ændringer siden starten.

Det er – og har altid været – et sundt altomfattende sæt. Selvfølgelig er mærket blevet raffineret gennem årene, blandt andet med lettere materialer, men fundamentet er stadig det originale, geniale design, som det altid har været. Det faktum, at det har gennemgået så få ændringer gennem hele dets levetid, er et bevis på, hvor effektivt Trangia-systemet er. Som det gamle ordsprog siger: hvis det ikke går i stykker, skal du ikke fikse det.

Den er stabil og vælter ikke så let. Og så er dens brænder godt afskærmet mod vind. Derfor er det svært at overse Trangiaen, selvom den har mange år på bagen.

I modsætning til de fleste andre stormkøkkener på markedet, så får du et komplet sæt, du kan tilberede mad på, når du køber en Trangia. Der medfølger som udgangspunkt to gryder og et låg med, der kan bruges som pande. Trangiaens opbygning betyder også, at du har en solid vindskærm, der beskytter din brænder mod blæst, uanset hvilket brændstof du bruger.

Sættet blev oprindeligt bygget i aluminium, men fås i dag også i letvægtsmaterialer som titanium og hårdt anodiseret aluminium samt gryder og pander med teflon-belægning. Alle materialer er hårdføre og kan tåle at blive brugt.

Er du stadig i tvivl, så prøv at forestil dig følgende:

Efter en lang og anstrengende hike, er du endelig nået frem til toppen af bjerget, et mål som du har længtes efter siden du startede tidligt i morges. Intet kan sammenlignes med følelsen af at erobre et bjerg; i det øjeblik er du både billedligt og bogstaveligt på toppen af verden.

Blå himmel spreder sig over dig, og under dig breder der majestætiske landskaber, som scener løftet lige ud af en BBC natur-dokumentar.

Når du tørrer sveden fra panden og endelig er i stand til at genvinde din ro, rammer det dig: du har været så fokuseret på stigningen, at du ikke har spist i timevis.

Spændt går du igennem din rygsæk efter mad, men de endorfiner, der blev frigivet ved din triumferende opstigning, forsvinder hurtigt, når du trækker frokosten ud, du har pakket: en blød og brun banan og en klemt skinke- og ostesandwich, der hurtigt er pakket ind i cellofan Noget ved hele situationen virker noget komisk; her er du på toppen af et bjerg, en sand bedrift af menneskelig udholdenhed, og din belønning for at udføre denne bedrift er en sølle tilberedt frokost.

Hvad nu, hvis der var en måde at belønne dig selv med et måltid, der passer bedre til din bedrift? Præstationen ved at overvinde et udfordrende spor skal belønnes med noget af samme herlighed. Derfor har du brug for et sæt. Uanset om du vandrer på et bjerg eller tilbringer en weekend med familien, er mærket det perfekte sæt til at tage med på dit næste trekkingeventyr.

Nu vi snakker om trekkingeventyr: Næste gang, du er på ekspedition, og du befinder dig midt ude i ingenting, tror du måske, at dine muligheder vil være ret begrænsede, når det kommer til madlavning. Med dette mærke behøver du ikke bekymre dig. Der er et helt madlavningssystem til rådighed, lige fra brændere, pander, stegepander og kedler.

Det er praktisk talt som at slynge dit køkken over skulderen. Trangia kunne ikke være nemmere at samle og pakke væk, da alle gryder og pander pakkes pænt sammen i en kompakt enhed. Trangia-systemet er også meget let at opsætte og bruge. I en typisk situation med backpacking kan den ene person for eksempel stille teltet op, mens den anden sætter kogesystemet op og varmer kedlen op til en kop varm te. Det bedste ved mærket er, at det fungerer i enhver temperatur og i ethvert klima.

Selv når det blæser, kan du blot dreje vindskærmen i retning af vinden, hvilket faktisk øger brænderens varmeeffekt. Systemet har også lave driftsomkostninger i forhold til andre komfurer, da der ikke er nogen dyser, der skal rengøres, og reservedele er let tilgængelige. Det er sikkert at bruge, da ovnen er mindre tilbøjelig til at blusse.

Trangia vs. andre stormkøkkener

Der findes mange stormkøkkener på markedet. Nogle er gode til blot at koge vand. De er typisk blot en brænder, som du sætter oven på en gasdåse, og så har du ild. Fælles for mange af de andre moderne brændere er, at de kun kan koge vand. Til gengæld er de rigtig gode til det, har en høj gaseffektivitet, og kan bringe vand i kog på et par minutter. På en Trangia kan du lave mad, ikke kun til dig selv, men til en ekstra voksen plus to små børn. Det kan de andre stormkøkkener ikke.

Trangia vs. Primus

Den primære forskel på Trangia og Primus er, at du udelukkende kan koge vand på en Primus, hvor du har flere muligheder på en Trangia. Bevares, du kan forsøge at stege fødevarer på en Primus, men det er ikke anbefalet. Den er bedst til at koge vand. Primus har dog en opdateret udgave af en Trangia-lignende stormkøkken i deres produktsortiment. Den kan det samme, vejer det samme og bruger de samme typer brændstof som en Trangia.

Svenske Primus er primært kendt af friluftsfolket for at lagt navn til de karakteristiske røde stormkøkkener. Fordi virksomheden har sine rødder i den skandinaviske friluftstradition, laver Primus udstyr, der er robust og rustet til forskellig slags brug og klima. Deres gasudstyr, hvilket inkluderer stormkøkkener, gasdåser og stormlightere er af høj kvalitet.

Trangia vs. Jetboil

En Jetboil løfter niveavet for effektive vandkogebrændere. Det er en forholdsvis nyudviklet stykke grej, der kombinerer det bedste fra en Primus og lidt af Trangiaens fleksibilitet. På en Jetboil kan du godt lave mad. Den har endda en fed simrefunktion, og er dermed egnet til vandreture, i basecamp, med på shelterture, kanoture, kajakture og på bikepacking-ture. Den er let at bruge og fylder ikke meget.

Sammenlignet med en Trangia, så vinder den rummelige svensker dog for sin evne til at kunne tilberede mad til flere, og for at være i stand til at have både gryder, pande, vindskærm og brænder pakket ned i en og samme kompakte form.

Trangia vs. MSR

MSR tilbyder et lignende produktudvalg som Trangia. De har store stormkøkkener, der ligesom Trangia, kan lave mad til mere end en person og som både kan bruge sprit, gas og multifuelbrændere. Det åbner op for mulighed for simremad, madlavning på vinterture og generel hyggemadlavning i lejren. Den eneste forskel på disse to er, at et MSR stormkøkken larmer mere og er lidt sværere at betjene end en Trangia.

Mountain Safety Research, eller blot MSR, har sin rod i levere friluftsudstyr til bjergbestigning. Fra dette udgangspunkt har MSR udviklet sig til en banebrydende virksomhed, hvis innovationer har revolutioneret den måde, folk oplever friluftslivet på verdensplan.

I dag er MSR et tæt sammensat team, der stadig er besat af at designe det mest pålidelige, højtydende udstyr som muligt ved at bruge viden om teknik og videnskab til at finde bedre løsninger på bjergets udfordringer. Blandt deres sortiment finder man letvægtstarps, isolerede liggeunderlag af høj kvalitet og meget andet.

Hvilken Trangia skal jeg vælge?

Der findes en række forskellige modeller, der varierer i størrelse, materialer og tilbehør. Alle stormkøkkener fra Trangia indeholder det samme udstyr og kan derfor lave mad i alt slags vejr og til enhver situation. Styrken ved Trangia er, at du kan tilpasse dit sæt, så det passer præcist til dit behov.

Det første du skal tage stilling til, når du skal vælge dit sæt er, hvilken størrelse, du har brug for. Stormkøkkenerne fås i følgende tre størrelser:

  • Serie 25
  • Serie 27
  • Mini-Trangia

Det strider mod almindelig logik, men det største sæt er faktisk ikke Serie 27, men derimod Serie 25. 25’eren er beregnet til, at du er i stand til at lave mad til 3-4 personer. I praksis er du i stand til at lave mad til én ekstra voksen og to små børn. 25-sættet består af en 1,5 liters gryde og en 1,75 liters gryde samt en pande med en diameter på 22 cm, der også fungerer som grydelåg.

Serie 27 er i stand til at tilberede mad til 1-2 personer, i praksis 1 voksen og et mindre barn. Begge medfølgende gryder kan indeholde 1 liter og panden har en diameter på 18 cm.

Mini-Trangiaen er som navnet indikerer letvægtsløsningen til solovandreren, der foretrækker en så kompakt Trangia som muligt. Her får man en enkelt gryde, der kan rumme 0,8 liter og en minipande med en diameter på 15 cm. Det rækker til en almindeligt spisende voksen. Men er i to, der begge er småtspisende, så kan en Mini-Trangia lige akkurat dække jeres behov.

Alle sæt er forholdsvis lette. Deres vægt svinger mellem 400 gram for Mini-Trangiaen og over 1 kilo for Serie 25-eren. Skal du på længere vandretur, så kan du overveje enten at begrænse, hvor meget udstyr du tager med. Eksempelvis er det måske ikke nødvendigt, at du medbringer en kedel til at koge vand. Der kan du nøjes med en af gryderne. Du skal bare være opmærksom, at det koster lidt mere brændstof.

Ligeledes kan du også overveje, om du skal gå en størrelse ned, selvom i bliver et rejseselskab på 3-4 personer. Her kan du supplere med madlavning over bål, hvis den samlede vægt i rygsækken betyder mere for dig.

Trangia stormkøkkenerne kommer også i forskellige materialetyper. Det næste, du skal overveje, er derfor, hvilken slags metaltype, din Trangia skal være lavet i. Du kan enten vælge et sæt i ultralet aluminium, i en hårdanodiseret aluminium eller i en duossal-udgave. Endelig har du også mulighed for at vælge, om dine gryder og pande skal have en non-stick belægning.

  • Ultralet aluminium: De klassiske sæt er lavet af dette materiale. Hvis du ønsker din Trangia i denne udgave, skal du kigge efter de karateristiske sølvfarvede sæt, der bærer forkortelsen UL.
  • Hårdanodiseret aluminium: Det er et stærkere og mere holdbart materiale end almindelig aluminium. Det afspejler sig også i prisen. Går du efter denne udgave, skal du kigge efter de mørkegrå sæt med forkortelsen HA.
  • Duossal: Trangiaen i den klassiske Duossal-serie er vendt tilbage. Denne udgave er luksusversionen af det klassiske sæt, der tilbyder gryder i en avanceret hybrid-konstruktion, hvor ydersiden består af aluminium og indersiden er i rustfrit stål. Dette giver duosalen-materialet nogle unikke fordele, når det kommer til madlavning, rengøring og slidstyrke.
  • Non-stick belægning: Alle ovenstående modellers gryder og pander kan fås med non-stick belægning. Hvis du ønsker denne funktion, skal du kigge efter serier, hvor tallene 3, 4, 5 og 6 indgår. I serierne, hvor tallene 3 og 4 indgår, er det kun panden, der er non-stick behandlet. I serierne, hvor 5 og 6 indgår, er det både gryderne og panden, der er non-stick behandlet.

Kombinér Trangia med andet koge- og spisegrej

Den store fordel ved et sæt er, hvor modulérbar stormkøkkenet er. Alle dele kan mikses og matches på kryds og tværs af hinanden. Går en del i stykker, kan du nøjes med at erstatte den del med en ny frem for at skulle udskifte hele stormkøkkenet.

Ekstra store gryder og kedler

Du kan med fordel kombinere dit sæt med ekstra gryder. Du kan tilkøbe såkaldte lejrgryder, der kan indeholde henholdsvis 2,5 liter og 4,5 liter, hvilket gør dig i stand til at mætte 5-6 personer uden problemer. Du kan også tilkøbe mindre eller større kogekedler til vand. De fås i størrelserne 0,6 liter, 0,9 liter og 1,4 liter.

Nylonetui

Det er smart at opbevare din Trangia i et etui, da det beskytter yderdelen af dine gryder og pande mod ridser og hakker efter stød. Etuiet beskytter ikke kun din Trangia, men er også med til at holde den ren. Det vejer stort set ingenting. Etuiet er af nylon, hvilket gør det slidstærkt og næsten vandtæt. Så du kan sagtens hænge dit sæt uden på tasken selvom det regner lidt.

Vedligeholdelse af Trangia

Rigtig brug og jævnlig vedligeholdelse af dit sæt er med til at sættet kan holde til mange års brug. Det er ikke ualmindeligt, at sæt går i arv – selv efter 30-40 års tro tjeneste i vildmarken.

Først og fremmest må du aldrig vaske din Trangia op i opvaskemaskinen. Dertil er sæbemidlet alt for kraftfuldt og kan skade aluminiumsmaterialet. Alle dele skal vaskes op i hånden. Husk at vaske madrester grundigt af, da de ellers kan sidde og forårsage tæring og rust i materialet. Det samme gælder for fugt. Derfor skal du sikre dig, at dit sæt er fuldstændigt tørt inden du pakker det sammen for at undgå tæring.

Hvis du har valgt gryder og pander med non-stick belægning, skal du være opmærksom på at anvende den rette mængde fedtstof på panden, så du fuldt udnytter belægningens gode egenskaber.

Gør du det, vil du ikke – eller i begrænset omfang – opleve, at dine madvarer brænder fast på panden. Non-stick belægningen vil – ligesom på almindelige gryder til hjemmebrug – over tid skalle af, og du skal derfor være meget forsigtig med de redskaber, du bruger til at tilberede mad med. Vi anbefaler, at du udelukkende anvender plastic- og træredskaber.

I øvrigt bør du dække dine non-stick belægninger på gryder og pander med et stykke klædestof, plastic eller lignende ved opbevaring og under transport, så andre elementer ikke ridser belægningen.

Ved brug er det vigtigt, at du altid har et øje på brænderen. Vindretning kan ændre sig og sørge for at udsætte din vindskærm for høj varme, og i værste fald smelte vindskærmen. Derfor bør hullerne i din vindskærm altid være rettet mod vinden. Du bør heller aldrig lægge en tom pande direkte på varmen, da der også er risiko for at den smelter i bunden.

I udgangspunktet er din spritbrænder vedligeholdelsesfri. Har du tabt madrester eller skidt ned i brænderen, så kan du rense brænderen med almindelig vand. Brug gerne en Rens-let eller andet ståluld med sæbe til at rengøre den ydre del af din spritbrænder. Sørg for at det er tørret helt inden du pakker det sammen. Spritbrænder med brændstof bør aldrig blive transporteret i sættet, da det kan lække brændstof og få din mad til at smage af sprit.

Valg af Trangia

Hvilken Trangia du bør vælge, afhænger fuldstændig af, hvor mange du skal lave mad til, hvor meget vægt, du ønsker at slæbe rundt på og hvor meget ekstra tilbehør, du har behov for. Fælles for alle sæt er, at de er drevet af forskellige typer brændstof. Herunder gennemgår vi de forskellige typer brændstof, der findes på markedet og som driver dit sæt.

Brænder

Der findes forskellige typer brændstof, der hver især har sine fordele og ulemper. Herunder gennemgår vi dem en for en. 

Gas

Du kan vælge en gasbrænder, der naturligvis er drevet af propan/butan-gas. Gasbrænderen er nem at bruge, da du let kan få gang i brænderen. Du kan også ret enkelt justere varmen og behøver ikke at flytte gryderne for at komme til varmen. Gas er et rent og lugtfrit brændstof, der ikke soder dine gryder og pander til.

En gasbrænder er i stand til at koge en liter vand på cirka 3,5 minut og er dermed langt hurtigere end en spritbrænder. Samtidig vejer gas mindre end sprit og holder længere. Ulempen ved gas er, at det er dyrere at anskaffe end sprit. Det kan samtidig være vanskeligt at anskaffe sig gas i udlandet

Sprit

Spritbrænderen er den klassiske løsning til sættet. Fordelene ved denne løsning er, at det er langt den billigste løsning. Brænderen, som minder om en bolcheæske med en væge indeni, er billig at anskaffe. Sprit er også billigt og kan købes i alle større supermarkeder – også i udlandet. Derudover brænder sprit lydløst. Ulempen ved en spritbrænder er, at gryder og pander nemt soder til under tilberedning nede i bunden.

Du kan blande alkoholen med 10% vand for at mindske sodningen. Derudover tager det længere tid at få ordentlig gang i brænderen, hvilket er ekstra tid, der skal lægges til din vandkogning eller madlavning. Det kan sagtens tage op imod 10/12 minutter at koge en liter vand. Det er også langt sværere at justere på brænderens varme, da du ikke kan skrue op eller ned for flammen, men i stedet er nødt til at flytte rundt på dine gryder eller pande for at regulere varmen.

Multifunktionel brænder

Den multifunktionelle brænder er den dyreste løsning til dit stormkøkken. Fordelene er til gengæld, at du kan benytte mange forskellige typer brændstof, blandt andet rensebenzin, diesel, rapsolie eller petroleum. Uanset, hvor i verden du befinder dig, vil du være i stand til nemt at skaffe dig brændstof til din Trangia. Rensebenzin gør dig samtidig i stand til at anvende dit T-sæt i meget kolde temperaturer, en god ting, hvis du skal trekke i bjergrige egne eller er på vintertur.

Hvilken brænder skal jeg så vælge?

Spritbrænderen er et udmærket valg, hvis du blot skal have en billig løsning, og hvis du ikke planlægger at bruge din Trangia særlig ofte. Fordelen er samtidig, at du godt kan opgradere til en gasbrænder efterfølgende, hvis dit behov ændrer sig.

For gasbrænderen er klart vores favorit, og det er også den, vi vil anbefale til dig. Den er god til både nybegynderen og den erfarne udekok, der hurtigt vil have gang i madlavningen. Du kan nemt justere varmen, hvilket er særligt godt, hvis du planlægger at skulle lave mad fra bunden.

En gasbrænder gør det også nemt at gøre pander og gryder rene efterfølgende, da de ikke bliver sodet til i bunden. Samtidig holder en dåse eller flaske gas længere end en flaske sprit, hvilket betyder, at du ikke lige så ofte skal ud og købe mere brændstof. 

Funktioner

Hvor lang tid tager det at koge vand?

Trangia har selv testet deres brændere for at estimere, hvor lang tid det tager at koge henholdsvis 0,5 liter og 1 liter vand. Du skal dog være opmærksom på, at disse resultater er opnået ved indendørs ved stuetemperatur.

Brændertype:

0,5 liter

1 liter

Gas

2,5 minutter

3,5 minutter

Sprit

4,5 minutter

8 minutter

Vægt

En Trangia er ikke den letteste løsning, du kan pakke i rygsækken. Der findes andre stormkøkkener og simple gasbrændere, der vejer helt ned til 150 gram. Et sæt vejer fra 350 gram og helt op over 1 kilo. Så du bør klart overveje, om du blot vil have mulighed for at koge vand til frysetørret mad og kaffe på din vandretur eller om du vil planlægge at lave mad fra bunden ude i det fri.

Vælger du et sæt, kan du spare op mod 200 gram ved at lade gasbrænderen blive hjemme og bruge en spritbrænder i stedet. Det skal du naturligvis veje op imod vægten af den medfølgende sprit og hvad en gasdåse ville veje.

Pris

Dit budget er afgørende for, hvilken type Trangia, du vælger at købe. Et basalt sæt af aluminum med spritbrænder vil koste dig omkring 500-600 kroner, mens et sæt i de bedste materialer vil koste 1300-1400 kroner.

Om Trangia

Historie

Svenske Trangia er nærmest en institution blandt friluftsfolk og spejdere. Virksomheden blev stiftet i 1925 af John E. Jonsson og startede med at producere aluminiumsgryder til køkkenet. Men efter at levestandarden steg for den generelle svensker i løbet af 1930’erne, som blandt andet inkluderede flere feriedage, steg efterspørgslen på friluftsudstyr.

Derfor besluttede Trangia sig for at dedikere sin produktion til friluftskøkkenet. I dag er navnet Trangia lig med stormkøkkenet og er endda navnet på et spejdermærke, der beviser, at man kan betjene et Trangia stormkøkken.

Sortiment

Trangias stormkøkken er naturligvis moderniseret siden sin spæde start, blandt andet med letvægtsmetal, men det kompakte design er stadig det samme. Du kan benytte gas, sprit eller alkohol som brændstof til dit Trangia stormkøkken. Gryder og pander kan fås med non-stick belægning, der kan forhindre, at al din mad brænder på i bunden. 

Trangia-sættets materialer varierer fra ultralet aluminium til hårdanodiseret aluminium og Duossal, der er en hybrid mellem aluminium på ydersiden og rustfrist stål på indersiden.

Sættene fås i tre størrelser:

  • Serie 25 – til 3-4 personer
  • Serie 27 – til 1-2 personer
  • Mini-Trangia – til solovandring

Konkurrenter

Trangias største konkurrenter er deres svenske brødre Primus, der er kendt for deres holdbare og prisvindende gasbrændere. Udover at lave letvægtsbrændere, der hurtigt er i stand til at koge en liter vand, er Primus også begyndt at tilbyde stormkøkkener, der i design og funktion minder meget om Trangia.

Andre konkurrenter, der bider Trangia i haserne med deres gasbrændere er virksomheder såsom MSR og Jetboil.

Fordele

Den største fordel ved Trangia er det geniale design, der snart har 100 år på bagen. Det fungerer bare lige godt i dag som dengang. Stormkøkkenet er stadig blandt de mest effektive, stabile og solide produkter på markedet. Samtidig er du i stand til at skifte brændetype ud, enten fra sprit til gas, på meget kort tid. Det gør Trangias stormkøkken endnu mere holdbar.

Ulemper

Ulempen ved en Trangia er dets samlede vægt. Fordi du får en alt-i-en løsning, med vindskærm, brænder, holder gryder og pande, er det svært at efterlade en eller flere af disse nødvendige dele derhjemme for at spare på vægten. Derfor bør du overveje, om du har brug for en Trangia, hvis det bliver et problem for dig at slæbe et stormkøkken med dig, der vejer fra et halvt til et helt kilo.

3 facts om Trangia

Trangia har fra starten baseret deres virksomhedsfilosofi på langtidsholdbare løsninger og modulbaserede produkter. Derfor, køber du et produkt i Trangia-familien, vil du opleve, at der altid er hjælp at hente, hvis en reservedel går i stykker eller at der er kommet en ny smart funktion fra virksomheden, som du nemt kan tilpasse til dit nuværende Trangia-sæt. 

Fact 1: Køb en Trangia transportpose

Det kan godt betale at ofre små hundrede kroner ekstra på en transportpose af stof til dit Trangia-sæt. Det beskytter din Trangias ydre dele mod ridser og hakker, og så kan du altid finde dit Trangia-sæt, takket være transportposens ikoniske orangerøde farve.

Fact 2: Du kan nemt udskifte reservedele

Det er nemt at få fat i gryder, pander og brændere til din Trangia. Du kan nemt udskifte din gamle og trætte aluminiumsgryde med en ny hårdanodiseret gryde eller en med non-stick belægning, hvis du ønsker det. Alle dele passer perfekt ind i Trangias pakkestørrelse.

Fact 3: Brug en forvarmer til gasbrænderen om vinteren

Hvis du planlægger at bruge din Trangia om vinteren, er det en god ide at overveje en forvarmer. Dens fornemste opgave er at opvarme din spritbrænder op hurtigere, så du kan varme vand hurtigere.

Hvad siger undersøgelser om Trangia?

Denne undersøgelse blev iværksat for at undersøge, hvordan stormkøkkener af aluminium kunne klare kogning af vand sammenlignet med et traditionelt køkken. Undersøgelsen havde til hensigt at vise slutbrugere i Ghana, hvordan et stormkøkken af aluminium kan erstatte et traditionelt køkken. Undersøgelsen konkluderede, at når den nydesignede og forbedrede komfuropbygning og drift på stormkøkkenet mere eller mindre ligner den traditionelle komfur, er folk klar til at acceptere komfuret.

Ovnens ydeevne har været meget god sammenlignet med traditionelle ovne, og derfor accepteres ovnen let og værdsættes af slutbrugerne i Ghana. Baseret på resultaterne kunne avancerede undersøgelser af produktionen på stormkøkkenet udføres for at forbedre dets ydeevne, emissioner, effektivitet og sikkerhed for at være til stor nytte i de fleste udviklingslande som Ghana.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke Trangia er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste Trangia. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Trangia vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger Trangia?

Valget af Trangia afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “(PDF) PERFORMANCE EVALUATION OF … – ResearchGate.” 23 jun.. 2018, https://www.researchgate.net/publication/325943879_PERFORMANCE_EVALUATION_OF_ALUMINUM-CASTED_COOK_STOVE_USED_IN_GHANA_USING_WATER_BOILING_TEST_PROTOCOL. Åbnet 11 mar.. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.