Termokrus

Termokrus i flere farver

Et termokrus eller en termokop er noget mange mener er helt uundværligt. Men hvad skal en god termokop kunn, og hvordan skelner man mellem de forskellige modeller? Det kan du læse meget mere om i denne guide.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af termokrus. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Termokrus Test: De 5 Bedste Termokopper

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Stanley Everyday Go Tumbler 290 ml

Bedste termokrus

Pris: 197 DKK

Everyday Go Tumbler fra Stanley har med god grund modtaget Friluftsmagasinets pris som bedste termokrus. Dette elegante og praktiske termokrus imponerer med sin evne til at holde drikkevarer varme i timevis takket være den effektive vakuumisolering. Med sin letbetjente låg og slanke design passer kruset perfekt til drikkeholdere i bilen og er dermed en ideel følgesvend på farten. Fremstillet i holdbart rustfrit stål sikrer en lang levetid, og non-slip bunden bidrager til stabilitet. Kruset er nemt at rengøre og kan gå i opvaskemaskinen, hvilket gør det til en favorit blandt outdoor-entusiaster.

Annonce

2. Highlander Dobbeltvægget 330 ml

Bedste billige termokrus

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige termokrus” er Highlander Dobbeltvægget 330 ml. Med denne termokop får du en moderat effektivitet til både kolde og varme drikke. Termokruset øverste del kan bruges som kop, så du uden besvær, kan drikke af termokruset.

Annonce

3. Fellow Carter Move

Bedste premium termokrus

Pris: 335 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium termokrus” er Fellow Carter Move. Her får du et termokrus i et unikt design, som holder godt på varmen eller kulden. Den kan tåle meget pga. stænkbeskyttelsen, og så er den designet til at fremhæve smagen på den læske der hældes i kruset.

Annonce

4. Stanley Adventure All-in-One Food Jar

Bedste termokrus til friluftsliv

Pris: 329 DKK

Vinderen i kategorien “bedste termokop til friluftsliv” er Stanley Adventure All-in-One Food Jar. Her får du den velkendte effektive isoleringsevne fra Stanley. Kruset er testet og designet til friluftslivet af friluftseksperter. Med sit isolerende låg, som samtidig fungerer som kop, den integreret spork og volumen på 530 ml, kan du drikke og spise mad af termokruset. 

Annonce

5. Rosendahl Grand Cru 400 ml

Bedste designer termokrus

Pris: 225 DKK

Vinderen i kategorien “bedste designer termokrus” er Rosendahl Grand Cru 400 ml. En sand bestseller der er praktisk på farten og har et smart silikonegreb, der er behageligt at holde ved. Derudover er kruset fri for ftalater og BPA, og det kan maskinvaskes.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Alt om termokrus: Guide

Hvad er et termokrus?

Et termokrus eller en termokop er et og samme produkt. Det er i bund og grund en lukket beholder, der kan holde dine drikke enten kolde eller varme, ved hjælp af materialer eller konstruktioner, der isolerer indholdet adskilt fra temperaturen i omgivelserne. 

Et termokrus eller en termokop er baseret ud fra de traditionelle modeller i porcelæn eller stentøj, uden nogen betydelig isoleringsevne, hvor formålet er at kunne opbevare portionsanrettede væsker, eventuelt med en praktisk hank, der øger komforten i håndteringen af kruset. Med et termokrus er der dog den yderligere funktion til dette, at det formår at opretholde temperaturen af væsken, enten kold eller varm, i betydeligt længere tid.

En termokop er bestående af en beholder, med en bestemt volumen, hvoraf indholdet kan opbevares. Herudover er det normalt, at der ved en termokop af god kvalitet, er flere lag i konstruktionen, der øger produktets evne til at kunne isolere indholdet i længere tid. Det gør på de fleste termokrus sig gældende, at det besidder et dertilhørende låg, der kan nedsætte muligheden for at spilde indholdet, hvis kruset er i bevægelse, men som også optimerer isoleringevnen yderliger, af især varme væsker. 

Hvorfor skal jeg købe et termokrus?

Hvis du ofte er på farten og nyder din kaffe eller te varm, eller måske din drik kold, på en varm sommerdag, så bør du vælge et termokrus, der kan anvendes igen og igen, hvilket ligeledes er en fordel for miljøet og langt størstedelen af tankstationer samt kaffe shops, tillader at man anvender sit eget krus til to-go kaffe, hvilket mest af alt er en fordel for dig, at drikken holder sig varm, men som også opfordrer til minde brug af engangsprodukter. 

Et termokrus er din uundværlige makker til din morgen i bilen, gåturen, overnatning i det fri, eller efter en kold løbetur, ja faktisk uanset hvilken situation du befinder dig i.

Termokrus vs. termoflaske

Effektiviteten af et termokrus kontra en termoflaske behøver ikke at være forskellig. Forskellen ligger primært i udformningen og størrelsen som har betydning for hvordan de anvendes hver især. 

Med et termokrus har du en isolerende beholder til dine varme eller kolde drikke, der er tiltænkt passende til en enkelt person. Dette produkt giver mange gange en let adgang til indholdet, til trods for at der er siddende et låg derpå. Dette er en fordel hvis du er på farten og ønsker en kop der kan holde dine drikke tempererede og som er let tilgængelige, her er et termokrus oftest udstyret med et låg der letter adgangen til indholdet

En termoflaske er tiltænkt til at kunne isolere væske, koldt eller varmt, i en beholder der er sammenlignelig med en vandflaske, er kan anvendes som et alternativ til plastik engangsflasker eller andre drikkedunke. Her er der ofte tale om et skruelåg der gør, at termoflasken ikke giver lige så let adgang til indholdet, som det gør sig gældende for de fleste termokrus.

Hvilket termokrus skal jeg vælge?

Hvis du ønsker dig et termokrus, findes der et yderst stort udvalg fra adskillige producenter og det er bestemt ikke lige meget hvilken type eller model du vælger. 

Der er store forskel på isoleringsevnen fra de forskellige produkter, primært relateret til materialerne og konstruktionen og det er primært denne isolerings funktion der giver en termokop de fordelagtige egenskaber og skaber et alsidigt brug. Yderligere kan designet af termokoppen have betydning for dig.

Når du skal udvælge dig det perfekte termokrus, bør du først og fremmest gøre det klart, hvilke behov du har for anvendelsen. Her har volumen en betydning, altså hvor stort et indhold du ønsker at produktet skal indeholde og eventuelt konstruktionen af låget og dermed letheden af brugen. Dimensionerne eller diameteren af termokoppen kan ligeledes have betydning, hvis du ønsker at den skal kunne passe i eksempelvis en kopholder. 

Under hvilke omstændigheder og aktiviteter du ønsker at anvende dit termokrus, bør ligeledes have betydning for dit valg. Hvis du ønsker et termokrus der oftest skal anvendes, eller under hårdføre aktiviteter, har slidstyrke og materialer her en stor betydning og her kan det være en fordel at betale lidt ekstra for et godt og holdbart termokrus, der kan tåle en hårdhændet behandling eller at blive brugt ofte. 

Til sidst bør du kigge på termokrusets evne til at kunne rengøres og vedligeholdes. Mange tåler ikke opvaskemaskine og hvis dette har en betydning for dig, uanset om du ønsker at anvende dit termokrus dagligt, eller blot en gang imellem, indskrænker du udvalget. Rengøringen er vigtig for holdbarheden af dit termokrus og dette bør gøres efter hvert brug. Hvis ikke din termokop tåler opvaskemaskine, skal du være indstillet på at dette skal gøres i hånden.

Ved dit valg af termokrus bør du altså have fokus på følgende: 

 • Volumen
 • Dimensionerne
 • Materialet
 • Lågtype
 • Isoleringsevne
 • Rengøring
 • Design

I denne guide kan du læse meget mere om de ovenstående faktorer, der kan have betydning for dit valg af et termokrus, hvoraf du kan opnå den viden der skal til, hvor at finde frem til det helt rette produkt til dit behov, eller mindst af alt, hvilke egenskaber du bør kigge efter, når du går ønsker at igangsætte den store jagt. 

Kombinér termokrus med andet outdoor udstyr

Hvis du ønsker at anvende dit termokrus til en nybrygget kaffe, vil det eventuelt være aktuelt for dig, at tilkøbe tilbehør til brygningen af dette. Eksempelvis kan du tage et kig på foldbare kogekedler, der findes med en løsning af et 12 volts stik, der kan anvendes i bilen og fylder minimalt, ligesom der findes genanvendelige kaffefiltre, der ligeledes eventuelt kan komprimeres til at have en minimal pakke fylde. Dermed vil du have mulighed for den perfekte kaffebrygger pakke, der fylder meget lidt og er lige til at have med på farten. 

Vedligeholdelse af termokrus

Du vil gerne sikre dig et rent termokrus hver gang du anvender dette, ligesom du gerne vil undgå at skidt og snavs samt bakterier og svampesporer skal kunne udvikle sig på materialerne. 

Derfor er det vigtigt at du hver eneste gang termokruset er anvendt, vaskes. 

Du bør vaske dit termokrus efter anvisningerne og sikre dig at det kan tåle en tur i opvaskemaskinen, hvis du har planlagt dette, ellers bliver du nødt til at vaske det med en svamp eller en børste med mild sæbe i stedet. 

Ellers er der ikke de store krav til rengøring og vedligeholdelse af dit termokrus, der selvfølgelig variere i konstruktionen i forhold til materialer og modstandsdygtighed overfor en eventuel mere hårdhændet behandling.

Valg af termokrus

Typer

Termokrus

Det traditionelle termokrus, kan holde din drik varm eller kold over en længere periode. Det er udformet med en størrelse der giver et godt grip og er oftest besiddende med et låg, der udover at være behjælpelig med at optimere isoleringsevnen, også giver en nem adgang til indholdet. Flere termokrus er af en størrelse der er passende til bilens kopholder og kan være besiddende med en hank der gør, at du kan bære den på ydersiden af din taske eller bælte for en let adgang til produktet. 

Termokop

Flere termokrus går også under betegnelsen en termokop og derfor kan det være svært at skelne en forskel når du læser om og ser efter et termokrus. I virkeligheden er der en forskel i udformningen og anvendelsen, da en termokop egentlig er en kop, der moderat kan holde dine drikke varme eller kolde over en kortere periode, da de ikke er besiddende med et låg. Dette betyder at der er større sandsynlighed for at du kan spilde indholdet, ligesom at det manglende låg, især vil betyde, at der for varme drikke hurtigt minster temperaturen, da varmen stiger til vejrs. 

Termokande

En termokande er et termokrus af en volumen størrelse der kan rumme mere indhold end der er beregnet til en enkelt kop, men kan besidde de samme egenskaber i forhold til isoleringsevnen. Her er der oftest tale om dimensioner der ikke giver en let adgang til indholdet, da der mange gange er tale om et skruelåg uden en drikbar lukkemekanisme, men i stedet er der den fordel, at der er en termokop med som en del af konstruktionen. Med en termokande får du mulighed for at opbevare større mængder af varm eller kold væske, som du eventuelt kan dele med flere personer. 

Isoleret food jar 

En isoleret food jar er i princippet et lidt overdimensioneret termokrus. Det kan rumme de samme egenskaber i forhold til isoleringsevnen, men er uden et låg der ikke gør det muligt med en direkte adgang til indholdet. Diameteren er større for at kunne give lettere adgang med den oftest tilhørende spork og er primært beregnet til at holde madretter kolde eller varme over en længere periode. Det er den perfekte løsning hvis du ønsker et termokrus der kan rumme den supplerende mulighed, at medbringe madretter, der holder sig varme indtil du når destinationen eller spise tidspunktet. 

Termo stempel kande

Med en termo stempelkande, får du ikke kun muligheden for at opbevare varme eller kolde rikke over en længere periode, men også mulighed for at lave friskbrygget varm kaffe på din tur. Her tilføres varmt vand og kaffepulver, hvoraf aromaen fra dette presses ind i væsken efter få minutter. Med denne løsning har du altid mulighed for at kunne lave frisk kaffe og holde denne varm i længere tid, uden at skulle medbringe den helt store udstyrspakke og er derfor også populær blandt friluftsfolk der opholder sig i naturen i længere perioder eller overnatter i det fri. 

Skriv

Materialer

Termokrus er som oftest konstrueret af aluminium, rustfrit stål eller af plast, men findes også i variationer med et primært materiale af glas. 

Aluminium

Det gælder for aluminium såvel som rustfrit stål, at disse materialer har den højeste naturlige isoleringsevne og derfor vil de fleste termokrus af god kvalitet, ligeledes være bestående af dette. 

Stål (og aluminium)

Det gælder for aluminium såvel som rustfrit stål, at disse materialer har den højeste naturlige isoleringsevne og derfor vil de fleste termokrus af god kvalitet, ligeledes være bestående af dette. Med metaller som stål og aluminium, vil du yderligere have mulighed for den ekstra funktion, at kunne skabe vakuum af indholdet, hvilket øger isoleringsevnen yderligere. 

Stål eller metal er det perfekte materiale til dit termokrus, hvis du ønsker den maksimale hårdførhed. Det et lidt dyrere materiale end eksempelvis plast og ligeledes dertil også tungere, men det har den store forskel, eventuelt med flere metal lag i konstruktionen, at det kan holde på varmen eller kulden i meget lange perioder og denne evne, kan ikke sammenlignes med andre materialer.

Ulempen med et termokrus konstrueret i stål er, at det stjæler varmen fra din drik, da det er yderst varmeledende. Det vil sige, at hvis du hælder en varm drik i et koldt krus, vil den hurtigt miste flere grader. Det kan derfor være en fordel at varme kruset op eller køle dette ned, inden der hældes væske i, for at optimere isolerings effektiviteten. 

For termokrus lavet af stål, bør man være opmærksom på, at materialet er varmeledende og med en varm drik kan du brænde dig på kanten, hvis ikke denne er beskyttet med et andet, ikke varmeledende, materiale. 

Plast 

Nogle termokrus er baseret på et materiale af plast. Dette bør først og fremmest være fødevaregodkendt til både varme og kolde drikke, for at det sikres at der ikke udskilles uønskede stoffer som eksempelvis giftige phthalater. 

Plast er ikke betydeligt varmeledende og rummer derfor gode moderate isoleringsegenskaber i sig selv. Ligeledes af denne grund, bliver materialet ej heller sjældent for varmt til at kunne håndtere. Det er et solidt materiale, der ikke splintres af høj varme, som eksempelvis glas kan gøre det og er let og slidstærkt. Dog pletter plast hurtigt, selv efter grundig vask.

Sammenlignet med metaller som rustfrit stål eller aluminium, holder det ikke lige så længe på varme eller kolde drikke og i stedet for et termokrus udelukkende bestående af metal eller plastik, bliver disse materialer oftest begge anvendt i et termokrus af høj kvalitet.

Glas

Glas er æstetisk og har den store fordel ikke at efterlade eventuel smag fra tidligere drikke. Det er nemt at rengøre, men har den store ulempe at være skrøbeligt. I modsætning til metal, så vil din termokop i glas ikke miste nævneværdig varme når det kommer ned i et koldt krus, men materialet har ej heller den efterfølgende naturlige isoleringsevne og skal derfor være isoleret med yderligere materialer for at kunne holde din drik hhv varm eller kold. 

Funktioner

Isoleringsevne

Uanset hvilken type termokop du vælger, eller af hvilke materialer denne er bestående af, er den vigtigste egenskab eller funktion, at produktet er isoleret således, at det kan holde din drik varm eller kold over en længere periode. 

Isoleringsevnen er størst for de produkter der er bestående af metal (rustfrit stål eller aluminium) og som yderligere er besiddende med flere lag, eventuelt med en kerne af kobber. 

Yderligere vil isoleringsevnen optimeres, hvis låget tillader, at man kan lukke for indholdet ved hjælp af vakuum. Dette vil oftest være i produkter bestående af metal og med et dobbelt låg, hvoraf der skal lukket eller skrues to gange, eller med en form for ventil, der kan lukke den varme damp ud efter kort tid. 

Låg

Låget kan have stor betydning for dit valg af termokop og låget kan i sig selv have flere funktioner. 

Først og fremmest bør dit termokrus besidde et låg, da dette er med til at isolere din drik fra omgivelserne, især når det gælder de varme drikke, da varmen stiger til vejrs og uden et låg, ville din varme drik hurtigt miste temperaturen. 

Yderligere kan et låg til dit termokrus være besiddende med funktioner der eventuelt gør det nemt at drikke direkte fra koppen, med en mindre åbning, hvoraf du ikke behøver at fjerne låget for at få adgang til indholdet. Dette er især en fordel hvis du ønsker at anvende dit termokrus i situationer, hvor du ikke altid har begge hænder fri. Eksempelvis under køreturen, eller hvis du udøver fysiske aktiviteter. 

Fæstning af låget

Låget på dit termokrus kan fæstnes på forskellig vis:

 • Trykbart låg

Fæstnes ved et tryk. Det kan være med eller uden en gummifuge på indersiden, hvilket eventuelt fæstner sig til termokoppen og har betydning for om låget holder tæt.

 • Skruelåg

Skrues på og er oftest yderst lækagefrit, såfremt der på indersidden er sidende en gummifure. Det kan besidde en mulighed for vakuum, der øger isoleringsevnen. 

Et skruelåg kan være med en termokande hætte, hvilket udelukker at der kan drikkes direkte fra koppen. Denne løsning er mange gange kombineret med en yderlige skruelukning ovenover, hvilken har funktion som et krus. 

Yderligere kan disse løsninger på en lukning af dit termokrus, være sat fast, således at dette ikke mistes, men som ligeledes bevirker, at låget ikke kan fjernes fra termokoppen. 

I forhold til den funktion at kunne drikke direkte fra koppen mens låget er siddende på, kan ligeledes være forskellig og har betydning for brugervenligheden. 

Tilgængeligheden gennem låget
 • Sip hul

Med et sip hul eller et sugerør, er der ingen komplet lukning på låget. Dette gør at der ikke er nogle mekanismer der skal reguleres for at få adgang til indholdet i din termokop, men betyder ligeledes at der potentielt kan spildes herfra, ligesom der vil være en andel af varme eller kulde, der slipper gennem åbningen, hvoraf drikken hurtigere mister sin oprindelige temperatur. 

 • Slide, Knap, klap eller roterlås

Fælles for disse funktioner er, at de kan håndteres med en enkelt hånd og der er en forholdsvis let adgang til indholdet i din termokop. Det er en fordel med disse lukninger i låget, der øger brugervenligheden i kombination med en komplet lukning, der optimerer isoleringsevnen af dit termokrus. 

 • Cap lås

Med en cap lås menes der, at adgangen til indholdet i termokoppen bliver tilgængelig ved hjælp af en trykknap, der frigører vacuum og som giver mulighed for at hælde drikken op i eksempelvis en kop. Disse låg er oftest et termokande hætte og ses i en kombination med en kop. Her har du altså ikke mulighed for at drikke direkte fra termokruset. 

 • Ingen lås

Uden en lås på dit termokrus, vil du kun kunne få adgang til indholdet, ved at skrue eller trykke låget af. Dette kræver som oftest to hænder, men giver denne kæmpe store fordel, at sikre de helt optimale betingelser for den rette isoleringsevne. 

For flere brugere, er en vigtig faktor ligeledes, om termokruset er lækagefrit. Denne funktion sættes i direkte relation til låget og lukkemekanismen. Hvis det gør sig gældende for termokruset, vil de fleste producenter beskrive denne egenskab for deres produkter. 

Vask og vedligeholdelse

En af de funktioner dit termokrus kan besidde, er muligheden for at kunne putte dette i opvaskemaskinen og på denne måde rengøre dette grundigt og effektivt. 

Hvis det er nødvendigt for dit termokrus at skulle vaskes i hånden, kræver det mere knofedt eller meget ofte rengøring med en svamp eller vaskebørste. 

Størrelse og pasform

Størrelsen af dit termokrus, kan have stor betydning for dit valg. For at kunne vurdere hvilken størrelse de forskellige termokrus kan indeholde, anvendes volumen i liter (eller ml), hvilket producenterne af de forskellige termokrus oplyser. 

Selvfølgelig skal dit termokrus være stort nok til at kunne rumme den mængde væske du ønsker, men hvis du ønsker et termokrus med den størst mulighed termo effektivitet, der kan holde dine drikke varme eller kolde i længst mulig tid, bør du ikke vælge et termokrus der er betydeligt større end den mængde indholdet fylder i volumen. Dette vil nemlig nedsætte isolerings effektiviteten, i takt med at der er et større volumen uden indhold. 

Vægt

Vægten af din termokop vil i sig selv muligvis være en funktion eller en prioritering for dit valg og primært være sat i relation til volumen og de materialer der anvendes. 

Hvis du ønsker den lavest mulige vægt, bør du kigge efter et termokrus helt eller delvist bestående af plast, men ellers bør du først og fremmest, for at kunne anvende dit termokrus efter din hensigt, have fokus på volumen og isoleringsevnen frem for vægten. 

Design

Designet på de forskellige termokopper er forskellig og spænder vidt. Designet og funktionen kan på et vist grundlag hænge sammen og udformningen vil som udgangspunkt være en klar del af designet. 

Hvis du har et ønske om en bestemt farve eller print, burde der være rige muligheder i udvalget af termokopper, ligesom det endda muligt at tilkøbe nogle hvor du kan printe og skade dit eget design, men ellers vil de fleste modeller være af et stilrent og klassisk design, i dæmpede farver, men dog er udvalget designmæssigt stort. 

Vejrforhold

Jo koldere temperaturer der er i omgivelserne, jo mindre evne vil din termokop have til at kunne isolere indholdet over en længere periode. Hvis vejrforholdene er med kolde temperaturer, bør du være ekstra opmærksom på den isoleringsevne termokoppen indebærer. 

Hvis du ønsker at anvende dit termokrus i kolde temperaturer, bør du kigge efter et termokrus der er besiddende med flere lag af det isolerende materiale og især gå efter en model, der besidder en kerne af kobber, da dette er det mest modstandsdygtige over for lave temperaturer fra omgivelserne. Det vil oftest være en fordel at erhverve sig et termokrus af stål og med et låg der lukkes med vakuum. 

Yderligere bør du her være opmærksom på, at termokoppen inden brug, er ekstra kold. Hvis du ønsker at opbevare kolde drikke, er det ikke noget problem, men ellers bør du inden anvendelse, opvarme termokoppens indre materialer, med kogende vand i 5-10 minutter, inden der påføres den ønskede varme drik. 

Her er det igen vigtigt at termokoppen er i den rette størrelse, eller at du fylder den ekstra godt op, da ubrugt volumen vil gøre, at termokrusets indhold hurtigere bliver ændrer temperaturerne fra udgangspunktet. 

Pris

Der kan være stor forskel på prisen af de forskellige termokrus og termo kopper. Det er mest af alt relateret til volumen samt materialerne og dermed isoleringsevnen. De termokrus med den billigste vejledende udsalgspris, vil altså dermed også være de produkter med den mindste isoleringsevne og som kan holde dine drikke hhv kolde eller varme i mindst mulig tid. Termokopperne fås til en pris fra omkring 50 kroner. Disse kan dog være rigeligt til dit behov, hvis du blot ønsker en basal termokop, der lige skal kunne rumme den varme kaffe ud i bilen eksempelvis. 

Hvis du har lidt større behov til funktionen, volumen og isoleringsevnen, er det at foretrække en lidt højere pris, for at du kan anvende din termokop med største fornøjelse. Her vil en normal pris for et termokrus af god kvalitet, med en moderat volumen og en god isoleringsevne, koste fra omkring 130-200 kroner.

5 tips til anvendelsen af termokrus

Har du brug for lidt ekstra tips til anvendelsen af dit ny indkøbte termokrus, så kig med herunder hvor du både får gode råd til opstart, anvendelse samt vedligeholdelse. 

Tip 1: Vask dit termokrus inden brug

Inden du tager dit nyindkøbte termokrus i brug, bør det vaskes grundigt, uanset hvilke materialer dette er bestående af. Det er ikke kendt hvor længe dit produkt har ligget hen siden produktionen og har derfor godt af at blive rengjort, for at sikre sig, at der ikke er noget uønsket siddende. For at sikre en sterilisering, bør du anvende kogende vand. 

Tip 2: Øg isoleringsevnen

Især for varme drikke og især for termokopper bestående af metal på indersiden, er det en god ide, at forvarme produktet, inden den endelige drik hældes i beholderen. Stål suger temperaturen fra indholdet til sig og især for varme drikke, vil du hurtigt opleve et markant temperaturfald. Et godt tip er derfor at forvarme din termokop, med kogende vand i 5-10 minutter, for at øge isoleringsevnen. Denne handling vil oftest betyde, at din termokop kan holde temperaturen på din drik i et par timer ekstra. 

Tip 3: Overfyld ikke dit termokrus

Har du taget højde for hvor meget låget til dit termokrus tager af volumen? Et godt tip er at sikre dig, at du ikke overfylder dit termokrus, dels for at undgå eventuel skoldning fra en meget varm væske, men også for at sikre dig, at lukkemekanismen (og eventuelle gummifuger på indersiden af låget) kan slutte helt tæt og ikke lækker. 

Tip 4: Undlad direkte sol

Ja det lyder måske dumt, at dit termokrus der er lavet til at kunne håndtere kogende væsker, ikke har godt af at stå i direkte sollys i længere tid, men det er altså lige præcis det der er tilfældes, såfremt at denne indeholder gummi eller gummibelægninger i eksempelvis låget. Det gør sig især gældende hvis du har din bil stående i direkte sol, da strålerne herfra kan forstærkes gennem ruderne og potentielt udtørre eventuelt gummi på din termokop, hvilket kan betyde, at denne ikke kan holde lige så tæt som tidligere. 

Tip 5: Skyl efter vask

Især hvis der er tale om en tur i opvaskemaskinen, kan det gøre sig gældende, at sæberester sætter sig i materialerne, kanter og eventuelt låget. Et rigtig godt råd er at skylle din termokop efter en vask, hvor der er anvendt sæbe, for at forebygge den ubehagelige overraskelse det kan være at tage en tår, fra din lune kaffe eller te, hvis der så er den dertilhørende bismag af sæbe!

Termokrus mærker

Der findes efterhånden utallige af forskellige termokrus, tiltænkt enhver aktivitet. Det kan være kæmpe en jungle at skulle mase sig igennem, så derfor kommer her et overblik over de mest populære mærker af termokrus og deres fordele samt fokus i produktionen. 

Stanley

Stanley er de absolut førende indenfor produktionen af termoprodukter. De første modeller af termo krus og kander kom på markedet for mere end 100 år siden og disse modeller produceres utroligt nok stadig den dag i dag. Stanley termoprodukter er kendt for den absolut største evne til at kunne isolere indholdet, uden sammenligning og er med den ekstremt store slidstyrke også vel anvendt i militæret verden over. 

LifeVenture

LifeVenture har i mange år produceret udstyr til outdoor entusiaster og med den store erfaringer er alle produkterne gennemtestet i den barske natur og her er der altså et stort fokus på holdbarhed. Dette gælder også deres yderst effektive udvalg af termokrus. 

Primus

Primus har siden 1892 leveret flere nytænkende produkter til madlavningen i det fri og hertil tilhører ligeledes termokrus samt kander. Med et termokrus fra Primus, sikrer du dig en yderst holdbart og slidstærk kvalitet, der formår at kunne klare enhver udfordring. Med en termokop fra Primus sikrer du stilrent, gennemtænkt og effektivt design. 

Klean Kanteen

Går du op i den ultimative bæredygtighed, så bør du kigge på termokrus fra Klean Kanteen. De producerer et kæmpe udvalg af fødevare og drikke opbevaring og ligeledes også termokrus. Det er en virksomhed der er 100% klimaneutral og producerer altså kun produkter der ikke har nogen negativ indvirkning på naturen og miljøet. Dette har dog ingen betydning for kvaliteten, der her altid er helt i top. 

StabiloTherm

StabiloTherm er et svensk firma, der producerer udstyr til både jagt og outdoor aktiviteter. I disse situationer er der tradition for i norden, at medbringe varme drikke og derfor tilbyder StabiloTherm selvfølgelig også et større udvalg af termobeholdere. Her vægtet bæredygtighed samt funktionalitet og du kan altså her kun forvente yderst effektive termokrus.

Hvad siger undersøgelser om termokopper?

Der ses en stor ændring i måden vi som mennesker ser vores forbrug på. Der er kommet et stort fokus på hvilke ressourcer det kræver at producere de produkter i hverdagen. Med denne viden, følger også en ændret adfærd i forhold til vores måde at indtænke genbrug og genanvendelse som en ressourcebesparelse, sammenlignet med anvendelsen af engangsprodukter. Lige præcis disse faktorer menes at være årsagen til, at markedet for genanvendelige kaffe kopper og krus samt termokrus er stigende, hvoraf det også forventes at være stigende frem til 2026 ifølge en markedsvurderings analyse der også beskriver, at salget af genanvendelige kaffe krus, gør sig gældende over hele verden, hvor forbrugere er betænkelige ved anvendelse af ikke nedbrydelige engangsprodukter der produceres i massevis og blot smides i skraldespanden. Ud over at et termokrus er genanvendeligt, der uanset materialerne på den lange bane, er en fordel for naturen, ses der ligeledes den fordel, at der med et termokrus kan opretholdes den ønskede temperatur af indholdet over længere periode, ja faktisk op til flere timer. En undersøgelse beskriver blandt andet, hvordan en dobbeltsidet stål konstruktion, med en kobber kerne, sikrer en opretholdelse af varme drikke, med en nogenlunde konstant temperatur, i 3,5 timer, hvor denne først begynder at falde betydeligt derefter. Flere ingeniører leger dog med muligheden for en endnu mere effektiv konstruktion med alternative materialer, der muligvis lykkedes at blive tilgængeligt for forbrugeren i den nærmeste fremtid. 

Vi kan altså meget nemt konkludere, at termokrus og termokopper er kommet for at blive og at det ikke mindst for miljøet er en kæmpe gevinst, men som samtidig også betyder, at vi ikke skal gå på kompromis med blot lunkne drikke i vores kopper.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket termokrus er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste termokrus. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Termokrusene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et termokrus?

Valget af termokrus afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
 • “A study for increasing reusable cup consumption in the coffee industry.” https://lib.dr.iastate.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=5854&context=etd. Åbnet 21 apr.. 2021.
 • “Travel Mug Market – Dynamics, Trends, Forecast by 2026.” https://www.transparencymarketresearch.com/travel-mug-market.html. Åbnet 21 apr.. 2021.
 • “Results of natural and controlled temperature decay of hot water ….” https://www.researchgate.net/figure/Results-of-natural-and-controlled-temperature-decay-of-hot-water_fig4_322396217. Åbnet 21 apr.. 2021.
 • “Science You Can Use: Engineer Designs Mug to … – NC State News.” 11 dec.. 2013, https://news.ncsu.edu/2013/12/wms-hot-coffee/. Åbnet 21 apr.. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj