Termoflaske

Mand holder termoflaske
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Er du til hyggelige stunder med en varm kop kaffe/te eller måske en iskold drink? Med en god termoflaske ved din side kan du nyde både varme og kolde forfriskninger, mens du er på farten eller i ødemarken.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mikkel Vedel lavet en test af termoflasker. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Termoflaske Test: Top 5 Bedste Termoflasker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround termoflaske

Pris: 419 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround termoflaske” er den ikoniske klassiker fra Stanley, der kan holde 1 liter af dine yndlingsforfriskninger varme eller kolde i helt op til 24 timer! Robust og effektiv termoflaske som du vil få glæde af i mange, mange år.

Annonce

Bedste billige termoflaske

Pris: 139 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige termoflaske” er Ashta fra skotske Highlander. Her får du en billig, men robust termoflaske med en kapacitet på 500ml. Den har en bred åbning, så den er lettere at rengøre og at fylde is i, og grundet formen kan den ikke trille væk.

Annonce

Bedste premium termoflaske

Pris: 510 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium termoflaske” er den massive Growler fra Stanley, der kan rumme hele 1.9 liter. Med denne kleppert af en termoflaske kan du have kaffe, øl eller suppe med til hele familien. Perfekt til enhver skovtur, bilferie eller hjemme-glamping.

Annonce

Bedste termoflaske til mad

Pris: 349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste termoflaske til mad” er Double-Wall Stainless Steel Food Jug fra tyske Esbit. Med en bred åbning og en rummelighed på 750ml kan du altid nyde et godt måltid på farten – især med den inkluderede foldeske, der opbevares under låget.

Annonce

Bedste mindre termoflaske

Pris: 239 DKK

Vinderen i kategorien “bedste mindre termoflaske” er er Thermos’ Light & Compact, der passer perfekt til en lille hurtig kop te eller mokka på farten. 350ml er den perfekte størrelse, hvis du pendler og/eller godt kan lide at rejse let. En solid termoflaske fra en velanset producent.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til termoflaske

Hvad er en termoflaske?

Mange af os tænker automatisk på varm kaffe, når vi hører ordet termoflaske, men faktisk kan disse beholdere også bruges til drastisk at nedsætte den tid, det tager en substans i at blive varmet op. Dette kan en termoflaske, der også er kendt som en vakuumflaske, på grund af de dobbelte (eller trippelte) vægge af enten glas eller rustfrit stål, der isolerer ved at danne et delvist vakuum. Man kan sige, at det er en flaske inde i en flaske. I dette næsten lufttomme rum er der meget få varmeledere, og det medfører, at termoflasken kan holde indholdet varmere eller koldere end omgivelserne. Den er med andre ord designet til at mindske varmestrømmen mellem to omgivelser: Flaskens inderste, hvori du sikkert kan opbevare dine varme eller kolde drikke, og så luften og omgivelserne omkring termoflasken. Derfor kan du få varm kaffe på en kold dag og en kold og læskende drik midt i hedebølgen.

Lyseblå termoflaske

Termoflasken blev opfundet i 1882 af den skotske fysiker og kemiker James Dewar (1842-1923) og kaldes blandt andet for en Dewar flask/bottle på engelsk og et Dewarkar på dansk. Termo-/vakuumflasken blev første gang fremstillet kommercielt i 1904 af det tyske firma Thermos, der stadigvæk producerer termoflasker. I store dele af verden er firmaets navn blevet synonym for dette produkt og er dermed blevet et generisk varemærke.

 

Hvorfor skal jeg købe en termoflaske?

Der er flere gode grunde til, at en termoflaske eller en lignende beholder er en god investering og for mange et uundværligt stykke grej. Følgende er blot et udvalg af grunde til, hvorfor du burde anskaffe dig en termoflaske. 

Hydrering og hygge i dagligdagen 

Med en termoflaske eller termokop behøver du ikke at skynde dig med morgenkaffen, hvis du har en travl morgen. Du risikerer ikke længere at brænde dig på skoldhed kaffe eller at skulle smide en en halv balje af de dyrebare dråber ud.

Du kan i ro og mag nyde det, du kan nå, og resten kan du hælde i din flaske eller kop og tage med dig på farten, om det så er på vej til eller fra job. Det er en hyggelig og effektiv måde at sikre, at du både får din daglige dosis koffein, hvis det er kaffe eller te, du drikker. Samtidig sørger du også for at få lidt mere at drikke i løbet af din dag. 

Varme og kolde drikke med dig overalt

Det er også vigtigt at få væske nok, når du er på eventyr i ødemarken, og dertil er det vigtigt med en god og tæt termoflaske. Der er få ting bedre end en varm kop at styrke sig på efter en lang dag i naturen – især hvis vind, vejr og temperatur har sat dig på prøvelser. Måske er du mere til en iskold forfriskning efter en hård vandretur, men dertil egner termoflasker sig heldigvis også. Ligeledes er de glimrende at have med på skovture, udflugter og ferier, hvadenten du er selv eller sammen med andre.

Nyd et måltid mad hvor og hvornår det passer dig

Termoflasker kan bruges til andet end blot varme og kolde drikkevarer. De egner sig også til flydende retter som f.eks. suppe. Hvis du har en travl dag forude, eller hvis du skal på en længere udflugt, kan du medbringe dig en lækker portion af din yndlingssuppe, -grød eller -stuvning. Du kan også hælde iskold mælk over havregrynene (eller andre morgenmadsprodukter), inden du skynder dig ud af døren. Nok er det fristende og let at stoppe forbi en kiosk, tankstation eller burgerbar, mens du er på farten, men dette er ikke den sundeste og mest økonomiske løsning på længere sigt. Med den rette beholder er det en smal sag at medbringe sund, nærende og billig mad til både job, uddannelse og udflugter, eller når du skal gøre hold på din vandretur. 

Termoflaske vs. termokande

Måske tænker du: Hvad så med min kaffekande derhjemme, kan jeg ikke bare tage den med i tasken? Det kan du selvfølgelig godt, hvis din friluftsaktivitet tillader det, men husk, at termoflasker og termokander adskiller sig på flere forskellige områder. De to mest åbenlyse er udformningen og formålet. En termoflaske er ofte mere rank og smal end en termokande, der tit er mere buttet af facon, og hvor en termokandes formål ofte er at bringe kaffe fra køkkenet/cafeteriet til stuen eller kontoret, så er en termoflaske beregnet til at have med i rygsækken og ud i verden. Derfor har en termoflaske ofte et mere sikkert låg, og hvis den har et håndtag, så fylder det meget mindre end dem, du finder på termokander. Det er derfor langt det bedste at medbringe en termoflaske, der ofte fylder mindre og er mere sikker end en termokande. 

Hvilken termoflaske skal jeg vælge?

Det kan måske virke overvældende at vælge den eneste ene – den udvalgte termokande – men heldigvis kan du læse videre i denne guide og blive klogere på, hvilke egenskaber du bør overveje i forhold til dine behov og dit budget.
Der findes et meget stort udvalg af termoflasker i mange forskellige farver og former. Samtidig har visse af dem både smarte og (til tider) overflødige funktioner. Du kan enten vælge den tilgang, hvor du forsøger at finde den gyldne mellemvej og dermed den bedste allround termoflaske til dine behov. Du kan også vælge at anskaffe dig mere end én termobeholder, så du har til flere forskellige scenarier. 

Du kan tygge lidt på følgende spørgsmål, inden du kaster dig ud i din søgen efter en ny termoflaske: 

Hvor rummelig skal den være og hvad må den fylde? 

Som det også vil blive uddybet senere, så er størrelsen på din nye termoflaske ikke uvæsentlig, og den skal gerne passe til dine formål. Du bør have følgende in mente:

Hvad skal termoflasken indeholde?

Vand til te, færdigbrygget kaffe eller måske kaffe blandet med mælk? Måske har du en termoflaske til kaffe, men mangler én så du kan medbringe mælk?

Hvor mange skal drikke/spise af den?

Jo flere mennesker desto større kapacitet har du brug for.

Hvilken aktivitet skal du/I lave?

Får I brug for megen væske eller mad, og kan/vil I kunne have termoflasken med jer undervejs? 

Hvordan vil du transportere den? 

I bil, på cykel eller i kano betyder størrelse eller vægt ikke nær så meget, som når du vandrer med oppakningen på ryggen.

Hvor isoleret skal den være?

Hvor mange timer skal du være afsted, og under hvor varme og kolde forhold vil du opholde dig? Forskellige producenter og forskellige prisklasser byder på forskellige egenskaber på dette område. Skal den indeholde måltider, er det ikke kun et spørgsmål om bekvemmelighed, men også om fødevaresikkerhed. 

Hvor tæt (lækagesikker) skal den være?

Skal du have termoflasken stående ved siden af dig i bilen, eller skal den pakkes i rygsækken sammen med din computer, din sovepose eller andet, der helst ikke skulle blive gennemblødt? Dit behov for sikkerhed (og en tør oppakning) afgør, hvor vigtigt dette aspekt er for dig. 

Hvilke designmæssige egenskaber skal den have?

Har du et behov for én eller flere kopper? Skal din termoflaske helst kunne åbnes og lukkes med én hånd, eller skal den bare være så minimalistisk som muligt og bare have et almindeligt skruelåg? 

Hvordan skal den se ud rent æstetisk?

Er udseende og stil vigtig for dig og dit behov?

Hvad må den koste?

Pris og kvalitet hænger ofte sammen. Det samme gør pris og udseende. Dit budget kan være mere eller mindre afgørende for, hvilken termoflaske du vælger at anskaffe dig. 

Kombinér termoflaske med andet udstyr

Termokop 

Hvis du godt kan lide at falde i staver, mens du er omgivet af naturen, så kan det nok så tit gå ud over din ophældte te eller kaffe. Derfor kan du overveje at medbringe en termokop, så den skænkede væske ikke taber al sine varme, mens du fortaber dig i dine friluftsaktiviteter. En anden fordel ved en termokop er, at hvis du bruger mælk i dine varme drikke, så er det kun termokoppen og ikke din termoflaske, der bliver udsat for mælken, hvilket kan lette rengøringen noget. Termokopper er også perfekte til små hurtige udflugter eller til at have med i bilen eller på toget. 

Lommelærke 

Trænger din kaffe til et lille ekstra punch, eller er du måske mere til en romtoddy? En lille skvis sprit eller likør kan forsøde tilværelsen såvel som smagen af dine varme og kolde drikke. Sidder du foran bålet med vennerne efter en lang dags vandring, kan det være tiltrængt med en lille skarp til at løfte humøret og til at slappe af i krop og sjæl. Decideret druk i vildmarken, hvor der håndteres både ild og skarpe genstande frarådes på det kraftigste, men en lille lommelærke med lidt godt til ganen er dog en hyggelig tilføjelse. Varm kakao med Stroh-rom kan især anbefales, hvis du ønsker at holde på varmen.

Vedligeholdelse af termoflaske

Termoflasker og termobeholdere generelt kræver ikke det helt store at vedligeholde og rengøre. Hvis du løbende sørger for at passe og pleje dem, vil de kun sjældent kræve grundig rengøring. Husk at det er de færreste termoflasker, der er lavet til at kunne tåle en tur i opvaskemaskinen. Afhængigt af termoflaskens kvalitet og konstruktion bør du være mere eller mindre påpasselig med, hvor mange knubs den den får. Små buler kan være irriterende, mens større buler og flænger kan ødelægge dem. Undgå så vidt muligt at jonglere alt for meget med dine termoflasker.

Løbende vedligeholdelse af termoflasker 

Når du kommer hjem efter en lang dag på farten eller i felten, bør du som noget af det allerførste tømme og skylle din termoflaske grundigt. Lad den derefter lufttørre uden låg indtil den er tør, eller til at du skal bruge den igen. Selvom du kun har haft vand, te eller kaffe i den, kan en glemt og indelukket termokande komme til at lugte fælt. Hvis du har været ude blandt mange mennesker, hvis andre end dig selv har brugt termoflasken, eller hvis du har brugt den i forbindelse med snavsede aktiviteter, bør du også huske at vaske termoflasken af de steder, hvor den er blevet kompromitteret. Det er også en fordel at skolde den i ny og næ for at fjerne de værste bakterier. 

Grundig rengøring af termoflasker

Er din termokande blevet meget snavset af mad eller klistrede drikkevarer, eller er du kommet til at glemme den i rygsækken weekenden over, så kræver det en lidt mere grundig rengøring. Der findes flere forskellige måder at rengøre termoflasker på alt efter, hvor beskidte og/eller ildelugtende de er blevet. 

Den lette metode

Den letteste metode er at fylde dem med varmt vand og en smule opvaskemiddel. Dette er noget bedre for termoflasken, end hvis du nedsænker den i opvaskevand. Lad derefter flasken stå et par minutter, inden du kan rense den med en opvaskebørste, hvis den er bredmundet nok til at tillade dette. Hvis ikke må du bruge en flaskebørste. Sørg for at skylle termoflasken grundigt, så du er sikker på at fjerne alle sæberester.

Slip af med lugtgener

Hvis din flaske efter endt rengøring stadigvæk har en fæl odør, kan du prøve at fylde den med lunkent vand og en teskefuld natron og lade den stå et par minutter. 

Sådan tackler du misfarvninger 

Er din termoflaske derimod svært misfarvet af garvesyreholdige drikke, kan du fylde den med en blanding bestående af varmt vand, én dl hvid eddike og to teskefulde natron. Lad flasken stå i flere timer uden låg – gerne natten over – inden du tømmer den og renser den grundigt.

Valg af termoflaske

Typer

Hvis du primært skal bruge en termoflaske til turen til/fra arbejde eller til korte udflugter ud i naturen, kan du (afhængigt af hvor kaffetrængende du er) nøjes med en mindre beholder med lavere kapacitet. Samtidig er du ikke nær så afhængig af, om flasken kan holde drikken varm eller kold i mange timer. Skal du derimod bruge en flaske til en lang vandring eller til familieudflugten, bør du sætte strengere krav til termoflaskens rummelighed og egenskaber. Foruden termobeholderens effektivitet er også dens størrelse og udformning af betydning for, hvordan du kan bruge den, og hvad den egner sig bedst til. I det følgende fremhæves tre overordnede typer af termoflasker, der groft kan bruges til at finde frem til hvilken én, der passer bedst til dig og dine behov. 

Termoflasker til drikkevarer 

Dette er typen, de fleste af os tænker på, når vi hører ordet “termoflaske”. En ofte aflang og rund beholder med en kapacitet, der ofte ligger omkring én liter. De klassiske termoflasker til både byggepladsen og fisketuren. De har ofte én eller to kopper, der kan skrues på toppen af termoflasken – selvom dette ikke er en selvfølgelighed, så er det stadigvæk meget smart, især hvis man skal dele. 

Termobeholdere til mad

Termoflasker og -beholdere er ofte kortere og noget bredere end den førnævnte og mere udbredte version. Disse egner sig bedre til mad, da deres form tillader dig at fylde dem uden besvær, og de er både lettere at spise af og rengøre bagefter. 

Visse af disse termobeholdere har ekstra forseglinger for at undgå at spilde maden, og få har sågar indbygget plads til service.
Udover at disse praktiske beholdere sparer dig for at skulle opvarme din mad, så sikrer de også en bedre fødevaresikkerhed. Ved at holde koldt mad koldt og varmt mad varm så længe som muligt forhindrer termobeholderen maden i at blive fordærvet. Hvis din termoflaske imod forventning ikke har holdt temperaturen på dit måltid i særlig lang tid, så frarådes det at spise det, da skadelige bakterier kan have slået sig ned i retten. Hvis dette er tilfældet, bør du anskaffe dig en ny termobeholder.

Termokop

Termokopper er mindre beholdere, der typisk rummer omkring 200-350 ml. Om du vil bruge dem til morgenkaffen, til eftermiddagsteen eller til en hurtig servering af suppe til frokost, så er disse termobeholdere i portionsstørrelse en smart måde at have varmt og koldt med på farten – både i dagligdagens jag og i friluftslivets frie fornøjelser.

Materialer

Nutidens termoflasker er meget mere hårdføre end fortidens (hurra for udvikling i den rigtige retning). I dag fremstilles de ofte af rustfrit stål, der ikke er skadeligt eller afgiver ubehagelige smage til indholdet. I ældre termoflasker og i en del termokander er den inderste del fremstillet af glas, hvilket selvsagt er alt for skrøbeligt til aktivt friluftsliv.

Yderste lag

Langt de fleste termoflasker nu til dags fremstilles næsten udelukkende af rustfrit stål. Dette bliver så i nogle tilfælde pulverlakeret eller overtrukket med gummi for at sikre slidstyrke og stabilitet. På billige modeller kan man dog til tider finde en yderskal af plastik, der trods sin billige pris har den fordel, at det ikke så let får buler, hvilket er noget rustfrit stål døjer med. Et godt og robust ydre lag er en god egenskab, men det er ikke en nødvendighed. 

Isolering

Den isolerende egenskab er, hvad der gør termoflasker nyttige. Langt de fleste modeller på markedet i dag benytter sig af et vakuum til at mindske overførslen af varme. Få modeller bruger skum i stedet, men dette er ikke nær så effektivt som vakuum. En kombination af både skum og vakuum (eller dobbelt vakuum) er derimod ret effektivt. Hvis indersiden af ydersiden så samtidig er belagt med reflekterende materiale som f.eks. sølv, så hindrer det også varmen i at undslippe via stråling. 

Låg

Det er vigtigt med et sikkert og pålideligt låg – ikke kun for at undgå spild og skader på udstyr som følger deraf, men også for din sikkerheds skyld. Brændende varm kaffe er ikke noget man skal spøge med.
Låget er også det svageste led i forhold til termoflaskens isolerende egenskaber. Det er klart, at et utæt låg vil medføre en masse bøvl og besvær, men låget skal samtidig helst være så dårligt som muligt til at lede varme. Det er nemlig tit her, at de fleste termoflasker mister mest af deres indholds temperatur.
Vurder efter bedste evne om låget virker solidt, og om det har de egenskaber, der passer til dit behov. Er det lavet af metal, træ eller plastik? Ser o-ringen ud til at være lavet af en god kvalitet af gummi, og sidder den, så den kan lukke ordentligt til, når låget skrues på? Hvis åbningen har en smart mekanisme, der tillader enhåndsbetjening, risikerer du så også at åbne din termoflaske ved en fejl?
En anden vigtig ting at overveje i forhold til låget er, om termoflasken er designet på en måde, der tillader et yderligere “låg” at blive sat på – et der også fungerer som kop. 

Funktioner

Hvis vi fortsætter ved låget, og så bevæger os nedad, kan vi se på de forskellige funktioner, en termoflaske kan have.


Først og fremmest skal du beslutte dig for, om det er et krav for dig, at der er én eller flere kopper skruet uden på låget. Er det en lille flaske, eller skal du kun selv nyde indholdet, kan du drikke direkte fra den, ellers er det smart med kopper til deling.

Næste overvejelse er låget. Der findes mange måder at åbne og lukke en termoflaske. Den mest ligetil er et simpelt skruelåg, men der findes også smarte designs med blandt andet flip-op sugerør. Her bør du tænker over både risiko for lækage, og på hvor meget du under betjening kommer til at røre ved steder på termoflasken, hvorfra du også skal drikke. Dette kan have stor betydning i forhold til renlighed og bakterier.

Størrelsen på åbningen når låget er skruet af er afgørende for, hvor let flasken er at fylde, tømme og rengøre, samt hvor let det er at brygge te eller kaffe direkte i den.

Har du brug for en termoflaske med håndtag, hank eller helt uden? Mange større termoflasker har mere eller mindre rigide håndtag, der gør det lettere at hælde op uden at spilde. Tynde flasker eller kopper har ofte ikke noget håndtag, da de i sig selv er lette at holde om. 

Sidste funktion du bør overveje er, om du ønsker skridsikker bund. Dette er mest udbredt blandt termokopper eller små termoflasker, der bruges i bilen eller af pendlere. 

Størrelse og pasform

Termoflasker kommer i mange forskellige størrelser fra små termokopper med en kapacitet på omkring 300 ml. til de helt store termoflasker, der egner sig til familier eller grupper på udflugt. Det siger sig selv, at det er dine behov, der afgør, hvor stor en termoflaske du har brug for samt din rygsæks rumelighed, hvis du skal have den med på eventyr. Jo større en termoflaske desto mere kan du have med, men jo mere vejer og fylder den også. 


Hvad form angår er der en tendens til at lave termoflasker så høje som muligt uden at gå på kompromis med effektiviteten. Der findes dog også mere buttede modeller, der måske passer bedre til dine formål og til din pakkestil. De buttede termoflasker og -beholdere er generelt bedre at spise direkte af, hvis du har varm mad med, og de er også lettere at fylde og rengøre. Ulempen er, at de sjældent passer ned i rygsække og taskers sidelommer. Overvej derfor nøje form og kapacitet inden du investerer i en ny termoflaske. 

Vægt

Det er klart, at termoflaskens egenvægt ikke er uvæsentlig – især hvis du forsøger at skrabe de sidste par gram af din oppakning. Husk dog at jo større en kapacitet termoflasker har desto mere vejer de, når de er fyldt op. En godt konstrueret termoflaske behøver ikke at veje så meget, da vakuumet, der gør den effektiv, jo ikke vejer noget i sig selv. Hvis du ønsker en termoflaske, der er noget nær skudsikker, så kommer den til at veje lidt mere, da de hårdføre materialer og den solide konstruktion ofte vejer lidt mere.

Design

Du kan få helt simple termoflasker med et retro look og et hårdført design. Du kan også vælge modeller, der er lidt mere farvesprudlende og futuristiske, og som ofte har mange innovative løsninger og smarte funktioner. Det er ikke kun et spørgsmål om smag, men også om behov og krav til anvendelsesmuligheder. Det kan altid anbefales, at du enten ser et par videoer på nettet, eller at du måske slår vejen forbi din lokale friluftslivbutik for at vurdere, om termoflasken er noget for dig. 

Aktiviteter, terræn og vejrforhold

Det er klart, at krævende aktiviteter i barske omgivelser og under vanskelige forhold kræver mere af dig og dit udstyr. Sådan er det også med termoflasker. Du kan sagtens få en ekstrem hårdfør model, der kan overleve ture til bjerges toppe. Men hvis du kun skal bruge den til skovture eller hverdagens udflugter, så har du ikke nødvendigvis behov for den mest robuste model.

Pris

Termokopper og -flasker kan fås fra omkring 100,-. De mere avancerede, hårdføre luksusudgaver kan snige sig op på omkring det tidobbelte. Du behøver ikke ofre spidsen af en jetjager for at få en nogenlunde termoflaske, men som med så meget andet får du sjældent mere, end du betaler for. 

Holdbarhed og garanti

De fleste termoflasker lever, ligesom deres ejere, et yderst aktivt liv. Enten bliver de flittigt brugt hver dag, eller også kommer de med os ud i den vilde natur, hvor de bliver udsat for elementerne. Det er vigtigt at vælge en termoflaske, der er konstrueret af materialer, der kan holde til de aktiviteter, man vil udsætte dem for. Samtidig er det værd at overveje, hvor mange smarte funktioner og bevægelige dele man ønsker. Det er for eksempel smart med foldbare håndtag, men disse har en tendens til at gå i stykker med tiden. Det kan betale sig at sætte sig ind i, hvorvidt den termoflaske du har i kikkerten er dækket af nogen form for garanti fra producentens side. Dette er som regel et bevis for, at du kan regne med produktets kvalitet og holdbarhed (i hvert fald inden for den pågældende periode). Husk at være opmærksom på, om det er påkrævet at registrere dit produkt efter anskaffelse for at kunne gøre brug af garantien ude i fremtiden. Tjek også om garantien er gældende i den del af verden, hvor du opholder dig.

5 tips til termoflasker

Tip 1: Varm op eller køl ned i forvejen

Hvis du skal være hjemmefra i flere timer, og du ønsker at holde indholdet af din termoflaske varmt så længe som muligt, kan du med fordel hælde kogende vand i termoflasken og lade den stå et par minutter, indtil den er blevet varmet op. Tøm den herefter og fyld den med den varme væske, du vil holde varm på farten.
Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis du ønsker en ekstra kold termoflaske. Fyld den med iskoldt vand og gerne isterninger og lad den stå et godt stykke tid. Hæld isvandet ud og erstat det med din ønskede drik. Du behøver selvfølgelig ikke hælde vandet ud, hvis det netop er iskoldt vand, du ønsker.

Tip 2: Gem dine te- og kafferester

Hvis du kommer frem til din destination eller hjem igen med rester tilbage i din termoflaske, så smid det endelig ikke ud, selvom det er blevet lidt lunkent. De fleste te-slatter kan med fordel gemmes i køleskabet og bruges som basis for en lækker iste. Tilsæt blot isterninger og lidt citronsaft og honning efter smag, og så har du en lækker og forfriskende iste. Du kan også lave iskaffe på samme måde (undlad dog citron?), eller du kan bruge kaffe-sjatterne i bagværk eller i glasur. Hvis man er mere koffeinafhængig end kaffeconnoisseur, så kan man også fint, når man er på vandreture, starte dagen med en kop kold eller genopvarmet kaffe. Forvent dog ikke den store smagsoplevelse.

Tip 3: Undervurder ikke varm mad på farten

Det er sjældent det første folk ser for sig, når de tænker på termoflasker, men man kan som nævnt sagtens bruge dem til flydende retter som suppe, grød eller stuvning. Det kan være rart, hvis man ikke ønsker at medbringe kogegrej, eller hvis man ikke forventer at kunne nå at lave mad den første dag i vildmarken. Selvom medbragt mad kun kan anbefales, så sviner det noget mere end kaffe, te eller vand, og derfor medfører det mere rengøring at benytte sine termokander til sådanne væsker.

Tip 4: Spring ikke rengøringen over 

Som nævnt i afsnittet om rengøring, så er termoflasker ret taknemmelige, hvis du husker at passe på dem, hvilket indebærer at du får tømt og skyllet dem som noget af det første, når du vender hjem. Du vil ikke fortryde det, og du bør gøre det, selvom sofaen, badet eller måske sengen kalder.

Tip 5: Én termoflaske er sjældent nok

Hvis turen er lang, eller hvis der er tale om en rejse via bil, tog eller andre transportmidler, kan man sagtens have mere end én termoflaske med. Måske én termoflaske og en termokop ved siden af? Eller måske kan du anskaffe dig en ekstra termobeholder designet til varmt mad frem for væske, så du har et varmt måltid med dig ud i ødemarken. Er du meget puritansk omkring dine smagsoplevelser, kan du overveje at øremærke forskellige termoflasker til forskelligt indhold. På den måde undgår du at blande smagene alt for meget.

Nævneværdige producenter af termoflasker

Stanley

I 1913 fremstillede den amerikanske opfinder William Stanley Jr. en vakuumflaske i stål, og siden da har firmaet produceret mange fantastiske produkter til glæde og gavn for både håndværkere og friluftslivsfolk.

Lifeventure

Lifeventure, der har hjemme i Berkshire i det sydøstlige England fremstiller en lang række produkter, der egner sig til eventyrlystne mennesker (og deres kæledyr). Deres termoflasker og termokopper er praktiske og nogenlunde prisvenlige. 

Thermos

Thermos, der som tidligere nævnt har lagt navn til termoflasken, har eksisteret siden 1904. Firmaets navn stammer fra det oldgræske ord “thérmē,” der betyder varme. 

Klean Kanteen

Med base i Californien har Klean Kanteen siden 2004 produceret en lang række af BPA-frie drikke- og termoflasker fremstillet hovedsageligt i rustfrit stål. 

Yeti

Amerikansk producent grundlagt i 2006 af brødrene Roy og Ryan Seiders. Hjemmehørende i Austin, Texas og kendt for at fremstille bundsolide køletasker og termoflasker.

Hvad siger undersøgelser om termoflasker?

Anvendelsesmulighederne for termoflasker er mange. I de tidligste år blev de primært brugt inden for videnskaben. Som med så mange andre vidensområder skete der en opblomstring midt i en krisetid. Krig har altid ført til fremskridt i udviklingen, og dette er heller ikke noget nyt, når det kommer til termobeholdere. I en undersøgelse udført af det amerikanske forsvar i 1942 blev det fastslået, at der var et behov for at kunne transportere varm mad og drikke ud til soldater, der opholdte sig under kolde forhold. 

I en noget mere tidssvarende undersøgelse fra 2015 foreslås det at benytte et nyt isolerende materiale for at gøre fremstillingen af termobeholdere billigere. Dette nye materiale er endnu ikke blevet udbredt, og indtil videre benyttes den gammeldags fremstillingsmetode. 

Har man lyst til videre læsning kan man kaste sig over følgende markedsanalyse, der både inddeler markedets behov og de nuværende tilbud samt spår om termoflaskers fremtid.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken termoflaske er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste termoflasker. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Termoflaskerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en termoflaske?

Valget af termoflaske afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Steel, Glass, and/or Plastic Bottles: What is the best choice? – MSU ….” 22 jul.. 2015, https://www.canr.msu.edu/news/steel_glass_and_or_plastic_bottles_what_is_the_best_choice. Åbnet 20 apr.. 2021.
  • “Vacuum Flask Market – Competitive Insight, Trends, Forecast 2026.” https://www.transparencymarketresearch.com/vacuum-flask-market.html. Åbnet 20 apr.. 2021.
  • Armored Medical Research Laboratory – Fort Knox, Kentucky ….” 9 dec. 1942,https://collections.nlm.nih.gov/ext/dw/101676548/PDF/101676548.pdf. Åbnet 20 apr.. 2021.
Forfatter
Mikkel Vedel
Mikkel Vedel

Mikkel fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Grøn var hans barndoms dal, og meget af hans ungdom gik med udfoldelse af friluftsaktiviteter såsom spejder og trailløb. I løbet af årene har han stiftet bekendtskab med de fleste udendørs aktiviteter, og i dag er han er en ivrig vandringsmand, selvforsyningsnørd, minimalistisk bushcrafter, koordineret geocacher og maksimalistisk glamper. Desuden læser han en dansk friluftsuddannelse, hvilket giver ham et indgående kendskab til friluftslivet og dets mange aspekter.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj