En tarp er et fremragende valg for dem, der sætter pris på letvægtsudstyr. Perfekt til udendørs overnatninger, beskytter en tarpaulin effektivt både dig og dit udstyr mod elementerne, så du forbliver tør hele dagen og natten.
I tæt samarbejde med udelivsspecialist Johnny Minor, har vi analyseret en række tarps for at finde frem til de bedste på markedet. Læs her, hvilke tarps der kan sikre dig tør og komfortabel ly for regn og vind.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste tarp i test
Nordisk Voss 20 m² PU er en alsidig tarp, som virkelig lever op til sin status. Med denne tarp får du hele 20 m² beskyttelse mod vejrets elementer, hvilket sikrer et skjul, når du har mest brug for det. Dens robuste 3000 mm polyurethan (PU) materiale effektiviserer beskyttelsen mod alt fra regnskyl til tæt morgendug, mens den diskrete olivengrønne farve harmonerer perfekt med omgivelserne i det fri. Tarpen vejer 1,75 kg og kommer med en praktisk bæretaske, hvilket gør det både nemt og bekvemt at transportere. Med adskillige fastgøringsmuligheder tilbyder tarpet også fleksible opsætningsløsninger til forskelligartede naturforhold.
Annonce
Bedste billige Tarp i test
High Peak Tarp er en prisvenlig og alsidig model der imødekommer behovet for en let og funktionel beskyttelse mod vejrforholdene under udendørsaktiviteter. Med en størrelse på 300 x 300 cm giver den rigelig dækning og kan nemt justeres til forskellige opsætninger, hvilket gør den ideel til både camping, vandreture og improviserede læ- eller skyggeområder. Fremstillet af polyester med en vandtæt belægning på 1000 mm, sikrer tarpen tilstrækkelig modstand mod regn og fugt. Dens vægt på blot 3,3 kg og medfølgende transporttaske gør den nem at medbringe, og opsætningen er hurtig og intuitiv takket være de medfølgende barduner og pløkker.
Annonce
Bedste premium tarp i test
Vores topvalg inden for kategorien “bedste premium tarp” går til Nordisk Voss Tech. Der findes ikke mange bedre tarps på markedet end denne. Denne model er ikke blot alsidig og praktisk, den er også rummelig nok til, at flere personer kan sove under den. Endvidere er den designet til at være multifunktionel, så den kan transformeres til alt fra en hængekøje til et teltunderlag.
Annonce
Bedste letvægts tarp i test
Lightest Tarp fra Ticket to the Moon imponerer som bedste letvægtstarp i test. Med sin vægt på kun 412 gram og kompakt størrelse når pakket, er den en drøm for den vægtbevidste vandrer eller backpacker. Trods den fjervægtige natur, overrasker tarpet med en imponerende robusthed og en god beskyttelsesgrad mod vejr og vind, takket være det vandafvisende materiale med silikonebelægning. Dets alsidighed ses i de mange fastgørelsespunkter, som gør det nemt at tilpasse til forskellige opsætninger. Denne kvalitet og funktionalitet retfærdiggør prisen, og beviser at man ikke behøver at gå på kompromis med beskyttelse for at rejse let.
Annonce
Bedste flerpersoners tarp i test
DD Hammocks Tarp 5×5 imponerer med sin størrelse og fleksibilitet. Dette rummelige tarp, som er en klar favorit blandt anmeldere, kombinerer topkvalitet med fremragende funktionalitet. Med sine generøse 5×5 meter tilbyder det omfattende beskyttelse, perfekt til store grupper eller dem, der sætter pris på godt med plads. Fremstillet i slidstærkt PU 3000 mm materiale står det stærkt i selv kraftig regn, og 25 fastgøringspunkter sikrer, at opsætningsmulighederne er både mange og fleksible. Dets solide konstruktion og pålidelige beskyttelse gør det til et populært valg for outdoor entusiaster.
Annonce
Vi er et hold af friluftseksperter bestående af bl.a. uddannede friluftsvejledere, naturformidlere, kajakinstruktører, skilærere, cykelnørder og grejspecialister i friluftsbutikker. Sammen har vi gennemgået, udvalgt og vurderet en række populære produkter fra kendte og knap så kendte mærker for at lave en så retvisende og varieret produkttest som muligt. Du kan købe disse produkter gennem én eller flere af vores samarbejdspartnere, som vi henviser til i form af knapper, pristabeller el.lign. Vores produktanbefalinger tager udgangspunkt i en helhedsbedømmelse af produktet, selvom vores partnerskaber kan få indflydelse på udvælgelsen af produkter i artiklen.
Vi bedømmer og sammenligner produkter i artiklen ved at se på følgende kriterier:
Vi tager hensyn til disse kriterier i forhold til prisen og kvaliteten, og vi præsenterer vores subjektive vurdering og anbefalinger til dig som læser. Husk, at vores artikel ikke er en rangliste over de bedste produkter på markedet, men derimod en gennemgang.
Vores mærker som “Bedste i test”, “Bedste billige”, “Bedste premium”, “Bedste til et specifikt formål” osv. er individuelle vurderinger baseret på vores research og analyse på det givne tidspunkt. Vi baserer dem på de nævnte kriterier for at hjælpe dig med at finde det rette produkt.
Mit engagement og mine erfaringer gennem årene har givet mig et grundigt kendskab til brugen af presenninger, og jeg ved præcis, hvad der gør en tarp funktionel og pålidelig. En teltflage skal først og fremmest kunne beskytte dig og dit udstyr mod vejret, og det kræver et materiale, der både er vandtæt og holdbart. I tillæg skal den være let nok til at man nemt kan bære den med sig, hvad enten det er på vandre- eller campingture. Det praktiske ved en teltflage, såsom nem opsætning og alsidighed, er meget vigtige for den bedste oplevelse ude i naturen.
Her på siden vil vi dykke ned i alt, hvad der er værd at vide om presenninger. Vi kommer til at gennemgå de tekniske forhold såsom materialer (for eksempel polyethylen, silikonebelagt nylon eller lærred), mål og graden af vandtæthed (målt i millimeter vandsøjletryk). Vi vil også se på forskellige typer af fastgørelsespunkter såsom løkker og kroge, samt hvordan du vælger den rette størrelse og form, der passer til dine behov. Dertil vil vi undersøge presenningens anvendelighed i forskellige omgivelser, fra den krævende fjeldtur til den hyggelige teltplads ved havet.
Denne side er fyldt med viden fra både mine egne erfaringer og ekspertise såvel som anmeldelser og råd fra andre udendørseksperter. Lad os finde den ideelle tarp til dit næste friluftseventyr sammen.
En tarp, som står for tarpaulin, hvilket er det engelske begreb for presenning, er naturelskerens svar på en multifunktionel løsning til overhæng. Det er en letvægts presenning der kan bruges til næsten alt fra at skabe ly for regnen til at samle drikkevand. Med sin simple konstruktion kan den tilpasse sig en mangfoldighed af situationer i det fri. Derudover er den nem at pakke sammen, hvilket gør den til en favorit blandt vandrere, backpackere og andre udelivsentusiaster.
Det startede som en praktisk løsning for sejlere for at beskytte last og udstyr mod vejret, og har siden vundet indpas i friluftslivet som et ukompliceret, men værdifuldt stykke udstyr. Begrebet tarp inkluderer en bred vifte af størrelser og materialer, men fælles for dem er deres vandafvisende egenskaber og deres evne til at fungere som midlertidig ly. Uanset om det er for en aften ved søen eller flere uger i skovbrynet, har tarpen en særlig plads i oppakningen, for til tider kan det være forskellen på en god og en dårlig oplevelse i naturen.
At drage ud i vildmarken stiller høje krav til dit udstyr. En presenning skal kunne levere beskyttelse uden at blive en byrde i din rygsæk. Herved bliver vægten af din presenning en afgørende faktor. Letvægtstarps findes også, og de kan være en sand gave for den lange vandretur, hvor hvert gram tæller. Derimod kan en større og tungere tarp være at fortrække til camping hvor komfort og stabilitet vægtes højere, og evnen til at klare skiftende vejrforhold er nødvendig.
Størrelsen på din teltflage kommer an på dit behov. Er du alene på farten, kan en lille tarp være tilstrækkelig, og nogle gange endda være nok til at erstatte et telt, hvis vejret er godt nok. Efterhånden som antallet af eventyrere i din gruppe stiger, øges behovet for en større presenning, hvilket giver flere muligheder for samlingspunkt og ly. En solid viden om, hvordan man bedst udnytter en presennings størrelse og form, vil gøre oplevelsen med naturen mere gnidningsfri og behagelig.
Hvis du skal bruge tarpen til jagt, så husk også at medbringe en skydestok, som du kan sætte op inden under.
Tarps findes i et væld af forskellige udformninger, herunder rektangulære, kvadratiske og diamantformede. Dit valg bør baseres på dine individuelle præferencer og den specifikke anvendelse, du har i tankerne for din presenning.
Kvadratiske Tarps
Kvadratiske presenninger er blandt de mest udbredte og tilbyder betydelig fleksibilitet i brugen. Med deres velproportionerede dimensioner sikrer de ampel plads til både at fungere som underlag og som beskyttelse mod vejrets luner.
Rektangulære Tarps
Rektangulære presenninger er særligt foretrukne blandt solovandrere. Med en længde, der overgår bredden, tilbyder disse presenninger fremragende muligheder for at opsætte en improviseret lejrplads for én person.
Diamantformede Tarps
De elegante, bølgende kanter af de diamantformede presenninger er ideelle for at skabe en stram og stabil opsætning med minimalt behov for pløkker. Hvis du skal overnatte i terræn karakteriseret ved ujævnheder, nær kantformationer eller på skrånende flader, vil en diamantformet tarp være særdeles effektiv til at skabe beskyttelse, selv under begrænsede forankringsmuligheder.
Når man befinder sig i naturen, er vejret en faktor man ikke kan styre. Det er her, man virkelig lærer værdien af at have valgt det rette materiale til sin presenning. Typisk fremstilles teltflager af enten nylon eller polyester, som begge har fordele afhængigt af forholdene. Nylon er kendt for sin holdbarhed og evne til at strække, hvorimod polyester scorer højere på UV-resistens og formstabilitet, selv når det er vådt. Begge materialer kan behandles for at forbedre vandtætheden, ofte ved hjælp af en silikone- eller polyurethan-coating.
Det kan ikke understreges nok, hvor meget den rette behandling af materialet kan forlænge din presennings levetid og ydeevne. Den behandling, stoffet har gennemgået, betyder lige så meget som materialet selv. En UV-behandling hjælper eksempelvis med at forlænge levetiden, når presenningen ofte udsættes for stærkt sollys, mens en ripstop-teknologi kan være forskellen på et lille hul og total ødelæggelse efter en hård nats brug.
Et klogt træk er altid at praktisere forskellige måder at opstille presenningen på, så du også under pres kan sætte den op effektivt. Lær eksempelvis hvordan du skaber et stramt tag, selv når træerne ikke står perfekt, eller hvordan du med fordel kan bruge din vandrerygsæk eller evt. dine vandrestave som ekstra støttepunkter. En presenning tilbyder utrolige muligheder for forskelligartede konfigurationer i naturen, hvoraf disse tre er blandt de mest anvendte:
Lean-to opsætning
Dette er sandsynligvis den mest populære måde at anvende en tarp på. Med lean-to setuppet, hænger din tarp skråt op ad en strammesnor mellem to træer. Det er en nem og hurtig opsætning, der er ideel til korte pauser under vandreture eller til overnatning alene i det fri. Det er vigtigt at være opmærksom på, at denne konfiguration ikke giver den bedste beskyttelse mod stærk vind og nedbør.
Opsæt din lean-to ved at føre en snor igennem din presennings bardunhuller i midten, binde snoren mellem to træer og derefter strække presenningen ud og fastgøre den i jorden.
Diamant-opsætning
Skal du bruge mere beskyttelse mod vejrets elementer, eller har du kun adgang til ét træ, kan diamant-opsætningen være løsningen for dig. Denne installation kræver, at du binder din tarp fast ved ét punkt på et træ, og trækker de resterende hjørner ud til en diamantformet konstruktion, der giver en god dækning mod både vind og regn.
A-ramme-opsætning
En anden traditionel og meget populær opstilling er A-ramme-setuppet. Når du vælger denne metode, skaber du en A-formet konstruktion ved at løbe en tværstående snor gennem midten af din tarps bardunhuller, fastgøre snoren mellem to dræer, og til sidst fastgøre begge sider af tarpen til jorden. Denne metode giver en robust og stabil beskyttelse.
God vedligeholdelse er nøglen til at forlænge din presennings liv. Jævnlig, let rengøring forhindrer jordslag og forringelse af materialet. Det er typisk nok at skylle den i friskt vand og efterfølgende hænge den til tørre helt, før den pakkes ned. Er presenningen blevet særdeles beskidt, kan mild sæbe anvendes, men man skal undgå stærke rengøringsmidler, som kan skade presenningens vandafvisende coating.
Det er også afgørende, at man efter hver tur undersøger presenningen for små skader eller tegn på slid. Her gælder det om hurtigt at reparere små huller eller rifter, før de udvikler sig til store problemer. Markedet tilbyder forskellige reparationskits, der kan matche det specifikke materiale i din tarp, hvilket sikrer at den fortsat kan tilbyde fuld beskyttelse, næste gang du drager ud.
At sikre sig ly mod regn og storm er vigtigt for en vellykket tur ud i det fri. I værket “Teaching Lifetime Outdoor Pursuits (åbnet d. 30. maj 2024)” anbefales det indtrængende, at friluftsvejledere først og fremmest instruerer deres elever i brugen af en tarp, før de tager fat på selve turplanlægningen. Dette skyldes, at færdigheder i at beskytte sig mod skiftende vejrforhold ikke kun sikrer fysisk beskyttelse, men også forhindrer at en potentiel fantastisk naturoplevelse ender som en negativ og ubehagelig oplevelse.
I 2017 viste en undersøgelse udført af kinesiske forskere (åbnet d. 30. maj 2024) de bemærkelsesværdige effekter af retro-reflektivt materiale anvendt på telte. Studiet, udført på en varm sommerdag i Chengdu, afslørede at dette materiale har en betydelig evne til at reflektere solens varme væk fra teltets overflade. Resultatet heraf var en temperaturreduktion på indtil 15 grader indeni teltet, hvilket illustrerer materialets fortrinlighed for brug også i presenninger.
Desuden påviste Eman Eltahan fra Universitetet i Alexandria i 2018 (åbnet d. 30. maj 2024), at styrken af tarps kan forøges markant ved brugen af længere tråde i syningen. En længere, sammenhængende tråd kombineret med færre syninger bidrager til en mere robust materialeoverflade. Når du næste gang skal investere i en ny tarp eller et nyt teltsejl, er det afgørende at lede efter disse kvalitetstegn.
En tarp er et alsidigt, vandafvisende dækken, der bruges som beskyttelse mod elementerne, når du opholder dig udendørs. Det kan bruges til at lave improviserede ly for sol, regn og vind.
Vi har analyseret forskellige presenninger baseret på materialestyrke, vandtæthed, vægt og opsætningsmuligheder. Se vores anbefalinger for de bedste tarps til forskellige forhold her på siden.
Størrelsen på din presenning afhænger af antallet af personer, der skal have ly under den, samt typen af aktivitet. Vi vejleder dig til at finde den perfekte størrelse for dit behov.
Tarps vurderes på deres funktionalitet såsom vandtæthed, UV-resistens, holdbarhed, og hvordan de performer under forskellige vejrforhold. Vi tester også hvor nemme de er at sætte op og pakke ned.
Overvej presenningens materiale (f.eks. nylon eller polyester), belægning (silikone eller PU) og detaljer som forstærkede løkker og integrerede bardunliner. Tjek vores dybdegående guide for mere information.
Regelmæssig rengøring og korrekt tørring før opbevaring forlænger din tarps levetid. Vi viser dig, hvordan det gøres bedst, med effektive og skånsomme metoder.
Grundigheden i min test af tarps skyldes et omhyggeligt udvalg af kilder. Jeg har taget udgangspunkt i specialistviden fra outdoor-eksperter, sammenholdt med detaljerede anmeldelser fra brugere, som har testet produkterne i felten. Jeg har også dykket ned i materialet fra producenterne selv for at forstå egenskaberne ved de forskellige tarps. På den måde har jeg sikret en balanceret og nuanceret vurdering. Her er kilderne, som har dannet fundament for mine konklusioner:
Forbrugerrådet Tænk er en anerkendt og uafhængig forbrugerorganisation i Danmark, som blev grundlagt helt tilbage i 1947. Deres primære formål er at beskytte forbrugernes interesser og rettigheder ved at udføre omfattende produkttests og evalueringer.
Under udarbejdelsen af denne artikel har vi gjort brug af deres objektive og pålidelige produkttests af friluftsprodukter og -udstyr og inddraget deres testresultater og information i vores artikler, tests og guides for at sikre, at du som læser bliver præsenteret for et så upartisk og troværdigt indhold som muligt.
Tilgå hjemmesiden her.
CleverHiker er et internationalt online medie af Dave og Annie med artikler om vandring, camping og friluftsliv. Dette magasin specialiserer sig i at tilbyde omfattende vejledning, tips og anmeldelser, der hjælper udendørsentusiaster med at forbedre deres oplevelser i naturen. Med fokus på letvægtsgrej og teknikker til minimalistisk vandring, har CleverHiker opnået stor respekt inden for friluftsverdenen. De skriver artikler, produkttests, nyheder til både erfarne og nye friluftsentusiaster, og deres passion for udendørslivet skinner igennem i deres indhold.
Når emnet falder på letvægtsgrej til friluftsliv er CleverHiker øverst på vores dagsorden. Mediet har information, som man ikke kan finde andre steder, og derfor anvender vi mediet for at give vores artikler et mere bredt syn på udstyr, grej og tøj til friluftselskeren.
Til at lave vores artikel har vi fundet fakta, testresultater og information fra CleverHiker.
Tilgå hjemmesiden her.
Under udarbejdelsen af denne artikel har vi trukket på den dybdegående ekspertise fra Outdoor Gear Lab. Dette engelske friluftsmagasin er kendt for sin omfattende testning og evaluering af friluftsudstyr og eventyr.
Med deres detaljerede og objektive anmeldelser, lavet af professionelle friluftseksperter, har Outdoor Gear Lab været en central kilde for os. Deres indsigt i alt fra telte til vandrestøvler har været afgørende for kvaliteten og nøjagtigheden af vores produktvalg og artikelindhold.
Tilgå hjemmesiden her.
Switchback Travel har været en central inspirationskilde i udarbejdelsen af denne artikel. Som en pioner inden for ægte og autentiske tests af friluftsudstyr, har denne førende online platform, med rødder i USA, sat standarden for dybdegående og pålidelige anmeldelser inden for udendørsaktiviteter og rejseoplevelser.
Fra vandring og camping til skiløb og klatring, Switchback Travel’s omfattende dækning, kombineret med deres lidenskab for friluftslivet, har givet os en uvurderlig indsigt. I processen med at sammensætte denne artikel har vi nøje gennemgået og integreret deres tests, gear-anmeldelser og eksperttips for at sikre, at vores læsere får den mest aktuelle og pålidelige information.
Tilgå hjemmesiden her.
GearJunkie er et anerkendt online magasin dedikeret til alt inden for udendørsudstyr og eventyr. Grundlagt i 2002 af Stephen Regenold, har magasinet vokset sig til en førende kilde for entusiaster af friluftslivet. Deres vision er at levere objektive og informativt indhold om gear og oplevelser inden for udendørsverdenen. GearJunkie fokuserer på at informere og uddanne læserne, så de kan træffe kvalificerede valg i forhold til udstyr og eventyr, mens de deler deres forkærlighed til naturen.
GearJunkie favner bredt og har faktisk også specialiser inden for stort set alle friluftskategorier – alt lige fra cykling til lystfiskeri -, og det nyder vi godt af på redaktionen i vores udvælgelse af produkter til vores tests. Derfor er GearJunkie også brugt som kilde til denne artikel.
Tilgå hjemmesiden her.