Tarp

Tarp ude i skoven
Sidst opdateret: januar, 2023 | Denne artikel indeholder annoncer

En tarp er et fantastisk stykke letvægts udstyr til dig, der ønsker at overnatte med udsigt til stjernerne og skovens dyr. I denne artikel kigger vi nærmere på udstyret.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Johnny Minor lavet en test af tarps. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Tarp Test: Top 5 Bedste Tarps

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround tarp

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround tarp” er Sea to Summit Jungle Hammock. Med en vægt på bare 450 gram og en pakkestørrelse på linje med en vandflaske, er denne tarp super let og kompakt i pakket tilstand.

Annonce

Bedste billige tarp

Pris: 539 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige Tarp” er Robens Trail Tarp 3 x 3. Fornuftig kvalitet til en skarp pris. Tarpen egner sig godt som oversejl til familieturen eller shelter overnatningen. Tarpen tåler kraftig nedbør, så den passer fint til skandinavisk klima.

Annonce

Bedste premium tarp

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium tarp” er Nordisk Voss Tech. Bedre tarp findes ikke på markedet. Den er alsidig, praktisk og tilmed stor i størrelsen, så flere kan overnatte under den. Desuden er den multifunktionel, hvilket betyder, at den kan omdannes til en hængekøje, poncho, teltunderlag m.m.

Annonce

Bedste letvægts tarp

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste letvægts tarp” er Nordisk Voss 5 m2 ULW. Tarpen fra Nordisk egner sig til friluftsmennesket, som ikke vil gå på kompromis med vægten. Med en vægt på sølle 180 gram er der lagt i kakkelovnen til en letvægts friluftstur i allerhøjeste grad.

Annonce

Bedste flerpersoners tarp

Pris: 849 DKK

Vinderen i kategorien “bedste flerpersoners tarp” er Robens Trail 4 x 4. Med et vandsøjletryk på 5000 mm, kan denne tarp fra danske Robens holde til kraftige byger. Samtidig kan flere personer sove under tarpen, idet det er 16 m2 i omfang.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til Tarp

Hvad er en tarp?

En tarp kan sammenlignes med en presenning, som du kender fra et byggemarked, og er basalt set et oversejl produceret af vandtæt kunststofmateriale med indbyggede bardunstropper. En tarp er den letteste form for ly, du kan slæbe med dig på tur. Den letteste vejer helt ned til 300 gram. Langt de fleste tarps på markedet er 100% vand- og vindtætte.

Det, der taler for brugen af tarp, er dens evne til hurtigt at blive sat op – og pillet ned igen. Samtidig er tarpen populær på grund af dens mange anvendelsesmuligheder. Du kan hurtigt og nemt lave et shelter til overnatning, overdække lejrpladsen og skabe ly mod nedbør, dug, sne eller brændende sol.

Du spænder blot din pressening op imellem to træstammer, og pludselig har du et “tag”, du kan holde pause under på din vandretur. Du kan også spænde din hængekøje op under tarpen og undgå at blive våd mens du sover. Hvis i er flere på telttur kan i udvide det område, hvor rygsækken typisk bliver stillet med en tarp og få mere plads til at boltre jer på.

På soloture kan du også spare teltet væk ved at forme tarpen som et telt. Du kan eventuelt supplere med en inderdel til at holde myggene væk om sommeren eller bruge et vandtæt underlag til at holde regnen væk på de våde dage. Som du kan se, er tarpen et af de mest fleksible stykker udstyr, du kan putte i rygsækken til at skabe ly fra vind og vejr – dag og nat. 

Grøn tarp i skov

Hvad er en bivuak?

En bivuak – eller en bivuakpose, som de også kaldes – er ligesom en vandtæt regnjakke til din sovepose. Det er en tynd, vandtæt sæk, du putter din sovepose ned i. Det lyder umiddelbart som et en-persons telt, men med de afgørende forskelle, at bivuakposen er billigere, lettere og mindre end et telt. Det giver dig mulighed for at sove på en ustabil overflade. Samtidig er du mindre eksponeret over for vind, og skal derfor ikke tage lige så stor hensyn til vindretning. 

Udendørsentusiaster, der normalt føler sig afskåret fra naturoplevelsen i et telt, vil helt sikkert sætte pris på følelsen af at være i naturen ved at sove i bivuak. Du kan mærke vinden i ansigtet, du har frit udsyn til stjernerne om aftenen, og hvis du gerne vil nyde solopgangen fra første parket om morgenen, skal du bare rejse dig op.

Det er klart, at du samtidig er mere eksponeret over for dug og natteregn i forhold til et telt. Her kan du overveje at supplere din bivuak med en tarp. Tilsammen kan den kombination veje lige så lidt eller mindre end et dyrere letvægtstelt. 

Hvorfor skal jeg købe en tarp?

En tarp er et fleksibelt stykke udstyr, der kan bruges til mange forskellige ting. Du kan bruge en tarp hele året rundt, enten for sig selv eller i kombination med telte, bivuakposer eller andet udstyr. En tarp er et mere simpelt alternativ til et telt, hvor du får oplevelsen af at være mere i naturen. En tarp vejer mindre end de fleste telte og er lige så vandtætte. De kan pakkes let og kompakt og samtidig foldes ud og dække sidde- og sovepladser til 3-4 personer. 

Heldigvis står en tarp ikke i modsætning til et telt, men er et glimrende supplement. Som nævnt kan en tarp udvide “leveområdet” i og omkring et telt ved at dække af for vind og vejr. I nogle tilfælde kan en tarp forlænge levetiden på et mindre telt ved at udvide områder, hvor der er ly. 

Du kan bruge en tarp som “tag” til din hængekøje eller bivuak. Du kan bruge tarpen som vindskærm eller som underlag til at dække for vådt føre. Skal du sove i shelter, kan du bruge shelteret til enten at udvide shelterets tag eller som vindskærm foran indgangen, hvis det blæser meget eller temperaturen er lav.

Hvorfor skal jeg købe en bivuak?

En bivuak er basalt set et en-mands-telt, formet som en vandtæt sæk. For mange friluftsentusiaster tilbyder en bivuak en mere fri oplevelse i naturen. I stedet for at slå et telt op, kan man nøjes med at rulle sin bivuak ud med sin sovepose indeni på et øjeblik. Derfor bruges bivuakposer som alternativ til letvægtstelte på grund af den mere simple opsætning. 

Tarp vs. telt

At vælge imellem et telt eller et shelter er ikke let. De har hver deres styrker og svagheder. Og kombinerer man begge, får man en særdeles stærk kombination af teltets kendte fordele med tarpens fleksibilitet.

Generelt er teltet et godt valg til nybegynderen eller fritidscampisten, der gerne vil prøve noget andet end en campingplads et par gange om året. Hvis du ikke har noget imod ekstra vægt i rygsækken og foretrækker at sove “indenfor”, skal du vælge et telt.

Er du en mere erfaren friluftsentusiast, bør du unde dig selv at sove under en tarp. Her får du den fulde naturoplevelse – at sove under åben himmel – uden at vågne op drivvåd efter natteregn eller dug. 

Tarp vs. bivuak

Hvis valget står mellem en tarp og en bivuak, skal du gøre op med dig selv, om du er typen, der kan lide den fri natur omkring dig, eller om du foretrækker at være lukket inde. 

En bivuakpose er som udgangspunkt både vandtæt og har åndbare egenskaber. Det betyder, at du kan mærke vinden blæse omkring din seng og du kan også mærke regndråberne. Det er klart, at ved kraftigere regnbyger vil du på et tidspunkt også kunne mærke vandet trænge igennem til din sovepose – og i sidste ende dig. Så du skal gøre dig overvejelser om, hvorvidt du kan trives med det.

En tarp yder dig bedre beskyttelse mod direkte nedbør, men er der sidevind – eller regn, der kommer ind fra siden – er din tarp mindre effektiv. Der kan en bivuak yde dig bedre beskyttelse mod elementerne. Derfor er du godt stillet ved at kombinere en tarp med en bivuak. På den måde er du dækket fra alle kanter ligesom i et telt, men uden at gå på kompromis med oplevelsen af at overnatte frit i naturen.

Hvilken tarp skal jeg vælge?

Hvilken tarp, du skal vælge, afhænger af dit formål og hvor fleksibel, du gerne vil have, at din tarp skal være. 

  • Hvor mange personer skal sidde under tarpen? De mindste dækker 1-2 personer og de største kan dække op til 7 personer.
  • Hvor let skal den være? Det kan være, at du skal ud på en længere vandretur og foretrækker at have så få kilo med i rygsækken. Der betyder vægten en del. Vær dog opmærksom på, at en letvægtstarp typisk ikke er lige så hårdfør og vandtæt som en tungere tarp.
  • Hvilken form skal tarpen have? Nogle er firkantede, andre er stjerneformede. Alt efter, hvor fleksibel du ønsker, din tarp skal være, findes der et mønster, der imødekommer dit behov.

Kombinér tarp med andet friluftsudstyr

Vandrestave

Mange tarps leveres uden teltstænger. Og det er ikke en fejl. I flere tilfælde forventer producenten, at du benytter vandrestave som teltstænger til at spænde din tarp op med, hvis du ikke har to træstammer i nærheden til samme formål. Det er en måde at maksimere brugen af det udstyr, man medbringer på sin tur – og samtidig en måde, hvorpå man kan holde vægten af sin tarp nede. 

Som nævnt kan du bruge to stænger i hver sin side til at afstive tarpen, så den fungerer som et tag. Du kan også benytte en enkelt vandrestav, som du placerer i midten af din tarp for derefter at folde tarpen til et primitivt telt. 

Hængekøje

De fleste friluftsentusiaster bør unde sig selv at vågne op til lyden af naturen, der er ved at vågne. Mange vælger derfor at hænge en køje op mellem to træer for at sove for derefter at få deres oplevelse ødelagt af regn eller dug. Her kan en tarp hjælpe med at agere tag. Tarpen kan også afskærme mod vind, især ved køligere temperaturer, og er også anbefalet til hængekøjebrugere.

Ultra letvægtstelt

Er du typen, der godt kan lide at spare gram, måske ved at medbringe et letvægtstelt uden oversejl til overnatning om sommeren, så er det en god ide at overveje en letvægtstarp. Man ved aldrig helt, om det regner eller ej under vores himmelstrøg, så ved at medbringe en tarp, er man sikret imod, at både ens sovepose, taske, tøj og elektronisk udstyr bliver vådt. Og selvom det er 300 gram ekstra i rygsækken, er det umagen værd.

Bivuak

Som minimalistisk alternativ til et telt, er det genialt at kombinere en bivuak med en tarp. Mange bushcraftere benytter sig især af denne kombination, fordi de kan være sikre på at få en tør nats søvn, hvis planen om at overnatte i det fri bliver afbrudt af kraftig sideregn eller anden uforudsigelig vejrhændelse, der har potentiale til at ødelægge oplevelsen.

Det er blandt andet et kendt trick at opsætte sin tarp i en trekant og placere sin bivuakpose i “hulen” under trekanten. Er det tilmed lidt koldt, kan man lave et bål foran trekanten, lave en reflektorvæg på den anden side af bålet og skubbe varme ind i trekantshulen. 

Vedligeholdelse af tarp

Du kan med en lille indsats og få midler forlænge levetiden på din tarp og bivuak ganske betragteligt. Husk at tjekke producentens egen anvisning for vedligeholdelse og pleje af produktet.

Tarps og bivuakposer kræver ikke den store vedligeholdelse så længe du sørger for at opbevare det i et tørt rum, væk fra direkte sollys. Hverken tarps eller bivuakposer har godt af at blive vasket jævnligt, da det slider på tarpens vandtætte belægning og bivuakposens Gore-Tex membran. Og selvom de fleste tarps og bivuakposer er både vandtætte/afvisende og fugt/skimmelsvamp-resistente, så fjern overskydende fugt og kondens med det samme.

Ligesom med telte, liggeunderlag og andet materiale, der har været i direkte kontakt med jorden, er det en god ide at folde materialet ud efter brug, vaske det værste skidt, jord og snavs væk med en fugtig klud og derefter lade det hænge til tørre. Når det er tørt, kan du nemmere inspicere områder, hvor der eventuelt stadig sidder snavs eller områder med skader, der skal repareres.

En god tommelfingerregel er at give din tarp og bivuakpose en fugtig klud efter hver tur og give dem et servicetjek hver tredje måned, hvor du kigger efter eventuel snavs og flænger/skader. Som nævnt skal du undgå at bruge kraftige rengøringsmidler, da de kan gøre skade på materialet. Tjek med producenten for anbefalede rengøringsmidler.

Forebyg skaderne inden de opstår

Kraftig vind kan rive en tarp midt over, hvis den ikke er bundet stramt. Sørg derfor for at binde din tarp jævnt stramt – hverken for stramt, så den river stropperne fra hinanden eller for slapt, så tarpen blafrer for meget.

Tarps af en lidt højere kvalitet er lavet i et rip-stop nylon materiale, der betyder, at får din tarp en flænge, lukker materialet sig om sig selv, hvor flængen er opstået. På den måde undgår man, at flængen udvikler sig yderligere og gør det nemmere for dig at sy flængen sammen igen. Opdager du en flænge, så sørg for at lukke den sammen så hurtigt som muligt.

Valg af tarp

Et af de første ting, du skal tage stilling til er, hvor stort din tarp skal være. Eller sagt på en anden måde, hvor mange personer skal din tarp kunne rumme? Er det til en solotur eller til to personer? Skal du ud med hele familien? Vennerne? Skal hunden med? Afhængig af, hvad dit behov er, vil det være afgørende for, hvor stor en tarp, du har brug for. 

Størrelse

Standardstørrelsen for en tarp er 3×3 meter. Det beskytter som udgangspunkt to fuldvoksne mænd mod vind og regn og kan også bruges som underlag til et kvadratisk to-mands-telt. Det kan også dække en hængekøje i standardlængde.

Men tarps kommer i alle størrelser, fra 1×1 meter og opefter. De kommer også i forskellige former, fra de kvadratiske til specialdesignede former. Hvis i er et større selskab, skal i overveje en tarpstørrelse fra 4×4 meter og opefter. En bivuakpose er som udgangspunkt designet til en person. Derfor har du ikke de store valgmuligheder. Skal du være to eller flere, skal du vælge et telt.

Vægt

Vægten betyder noget, når du skal bære din rygsæk, især på længere ture. Størrelsen på tarpen og vægten hænger som udgangspunkt sammen. Vægten på mindre tarps varierer mellem 300 og 700 gram. Jo større et dækningsområde, jo større vægt. Vægten kan dog variere alt efter, hvilket slags materiale din tarp er lavet af.

Vejrforhold

Som udgangspunkt er tarp og bivuakposer lavet til alle fire sæsoner og bygget til at modstå de fleste vejrforhold i Skandinavien. Men, du kan sagtens overveje at medbringe en letvægtstarp til de varme dage eller vandring under varmere himmelstrøg i syden.

Her vil det sandsynligvis ikke regne kraftigt, hvor din tarp derfor primært skal beskytte dig mod solens stråler i dagtimerne og dugnedbør om natten. Skal du ud i vådere klima, skal du vælge en lidt tungere tarp af højere kvalitet. Her får du større modstandskraft over for elementerne.

Materialer

Tarps bliver produceret i nylon, polyester eller bomuld. Nylon er et let og slidstærkt materiale. Samtidig er det fleksibelt. Det er særdeles godt materiale til at lave underlag af. 

Polyester er det mest udbredte materiale til produktion af tarps. Det er et tungere materiale end nylon, men i modsætning til nylon strækker polyester sig ikke, når det er vådt. Det bedste ved polyester er ikke, at det er et letvægtsmateriale, men at det er et 100% vandtæt materiale. Polyester optager ikke vand, og kan derfor bruges til at isolere din tarp mod byger, uanset om de er kraftige eller lette.

Bomuldstarps bliver lavet af hårdført og tætvævet hamp eller bomuld. Det er det tungeste materiale, men samtidig også det mest langtidsholdbare materiale til at lave tarps af. Bomuldstarps er samtidig modstandsdygtig overfor gnister og små flammer.

Bomuldstarps giver ligesom telte et bedre indeklima. Det er dog af mindre betydning i mindre tarps. Tarps, der bliver brugt til større selskaber, kan med fordel være lavet af bomuld. Her kan man bedre få glæde af et godt indeklima i en tarp, lavet af bomuld. Uanset materiale, så gå gerne efter funktionen rip-stop vævning, der øger rivstyrken på din tarp og kan stoppe en flænge fra at udvikle sig.

Bivuakker er på linje med tarps produceret af nylon eller polyester. Det kan godt betale sig at være opmærksom på holdbarheden af materialet. Holdbarheden måles i enheden denier. Jo højere et tal, jo mere holdbar angives materialet til at være. Værdierne går fra 20D til 50D, hvor 50D er meget slidstærkt. Bivuakker er samtidig produceret til både at være vandtætte og åndbare. En bivuak er behandlet med Gore-Tex for at sikre åndbarheden.

Funktioner

Forskellige tarps og bivuakker kommer med forskellige funktioner såsom vandsøjletryk, størrelse, udluftning, lommer, forskellige materialevalg og vægt. Overvej hvad dine behov er, og hvad dine forventninger til tarpen eller bivuakken er. Har du brug for en tarp, der dækker 6 personer? Behøver din tarp at være 100% vandtæt eller må den godt slække på det krav for at blive lettere? Skal bivuakken være af det allermest holdbare materiale eller må den godt være af den næstbedste kvalitet?

En ting er dog sikkert. Du behøver ikke at betale mange penge for at få en god tarp eller en bivuak, der sagtens kan opfylde flere af dine behov.

Forskellige former

En tarp er ikke kun en tarp. De kommer i forskellige former og design. Her lister vi de mest gængse typer.

Kvadratiske tarps

De kvadratiske tarps er nok de mest udbredte og tilbyder de mest fleksible valgmuligheder. De velproportionerede størrelser giver masser af plads, både som underlag og som shelter mod vind og vejr. 

Rektangulære tarps

Rektangulære tarps er populære blandt solovandrere. På grund af sin trekantsform, er længden er større end bredden, og kan fint bruges til at lave en improviseret bivuak med plads til en person. 

Diamantformede tarps

Med sine elegante kurver ned langs siderne og kanterne, er de diamantformede tarps gode til at yde en perfekt stram spændstighed med ganske få pløkker. Skal du overnatte i et ujævnt landskab, tæt på afsatser eller kanter, er den diamantformede tarp god til at yde god beskyttelse, selvom mulighederne for at sætte sine pløkker er begrænsede.

En ekstra bonus er, at denne type tarp ikke larmer meget, når vinden blæser. Du skal dog være opmærksom på, at du er tvunget til at opstille hele tarpen for at få det bedste ud af den. Derfor er diamantformede tarps ikke egnede til tætbevoksede skovområder.

Farve

Når det kommer til tarps, bivuakker og farver, kommer de i et væld af forskellige valgmuligheder. Og farvevalget handler ikke kun om udseende og design. Det taler også sit tydelige sprog om, hvilket formål, din tarp er bygget til. Et af de mest udbredte farver er blå, grøn og brune tarps, der normalt er konstrueret til brug i naturmiljøer såsom skoven, hvor du gerne vil blive en del af af skoven.

Vælger du derimod en rød, orange eller gul tarp, skiller du dig mere ud og bliver mere synlig. Det kan være en fordel på fjeldet og i kraftig regn- eller snevejr. 

Pris

Pris og kvalitet hænger sammen, når du skal købe en tarp eller en bivuak. Prisen på en tarp svinger fra 400 kroner og op til 2000 kroner, mens en bivuak kan købes for mellem 1000 kroner og helt op til 6000 kroner. For begge typers vedkommende kan du sagtens få noget godt til en overkommelig pris, hvis du ikke ønsker den bedste kvalitet eller en ultra letvægtsløsning. Dyre tarps er ofte lettere, mens dyrere bivuakker er lavet af mere holdbare materialer.

Pløkker, stænger og barduner

Når det handler om at campere med din tarp eller bivouac, vil du hurtigt komme til at elske dine stænger, pløkker og barduner. Faktisk er det ikke unormalt, at du kan blive en lille smule besat af både type, holdbarhed og kvaliteten af snor, stænger og pløkker, du skal bruge til at sætte din tarp op med.

Som udgangspunkt bør pløkker og stænger være lavet af letvægtsmateriale, der samtidig er stærkt. Snor og barduner bliver bogstaveligt talt udsat for tonstungt pres, når vinden rigtig river. Det sidste, du har lyst til at stå med i en situation med dårligt vejr, er en itureven bardun, selvom det er mest sandsynligt, at en af dine pløkker er blevet revet op og har flænget et hul i din tarp inden da.

Et godt tip er at kigge efter barduner med indbygget refleksmateriale, der lyser op når mørket er faldet på. Hvor mange gange har du ikke oplevet at falde over en bardun om natten? Og hvis ikke, er det ikke noget, du behøver at prøve. Gør dig selv en tjeneste og kig efter barduner og snor med refleksmateriale, så du kan få øje på det i mørket. 

Hvis du alligevel skal udskifte snor, så kig efter en tykkelse på 2mm eller mindre. Hvis det er tykkere end det, bliver det for tungt og for stort. Gå gerne efter paracord-snor, der også bliver brugt til at holde faldskærme med. Det sikrer en god holdbarhed.

De fleste pløkker, der følger med din tarp eller bivuak, er af letvægtsmetal. Men skulle det ske, at de er lavet af plastik, så udskift dem med letvægtsmetal. Plastikpløkker knækker let, holder ikke lige så godt i jorden og er generelt af en dårligere kvalitet end pløkker af letvægtsmetal. 

Hvis du står i en situation, hvor det ikke er muligt at stikke pløkker ned i jorden, må du skifte strategi og overveje disse muligheder i stedet for:

  • Kig efter rødder, der stikker op ad jorden. Alternativt kan du grave under en rod og binde en snor rundt om roden.
  • Brug en gren fra et træ eller en træstump, hvor du kan binde en snor omkring.
  • Brug en stor, tung sten som alternativ til en pløk
  • Brug en knækket træstamme til at binde en snor omkring.

Jo mere viden og øvelse, du samler op på vejen, jo mindre får du brug for pløkker med tiden. Snor og naturens egne redskaber er et fint alternativ, og betyder, at du ikke behøver at slæbe en stor pose pløkker med dig på tur.

5 tips til tarp

Tip 1: Disse “tarp-knob” skal du mestre

For at få det bedste ud af din tarp, er den en fordel at mestre to-tre knob. Men bare rolig, med lidt snor og øvelse kan disse knob læres af alle.

Truckers hitch:

Truckers hitch er et simpelt knob, der sikrer et stramt greb, der sikrer, at din tarp hænger sikkert. Hvis du har bundet den rigtigt, er du i stand til at løsne snoren ved blot at hive i snoren.

Sådan laver du en truckers hitch: https://www.animatedknots.com/truckers-hitch-knot

Pælestik

Hvis du har været spejder, har du med garanti lært pælestikket. Det er et simpelt stik, der kan bruges i mange sammenhænge. Pælestikket bliver brugt til at sikre en af enderne til bardunen på tarpen. 

Sådan laver du et pælestik: https://www.animatedknots.com/bowline-knot

Tip 2: Tarp på tre måder

Styrken ved en tarp, er alle de forskellige opsætninger, man kan lave. Her kommer tre af de mest populære.

Lean-to-opsætning

Denne opsætning er nok den mest populære og består af din tarp, der læner sig op ad en snor mellem to træer. Denne opsætning er hurtig at sætte op, god til pauser mellem vandringer og er også egnet til soloovernatninger i det fri. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke er godt beskyttet mod kraftig vind og regn. 

Du laver en lean-to-opsætning ved at trække en snor igennem din tarps barduner på midten, binde snoren mellem to træer og derefter trække tarpen bagud og fastgøre tarpen til jorden. Se hvordan du gør her: https://www.ddhammocks.com/explore/modifications/tarp_tutorial

Diamant-opsætning

Hvis du ikke har mulighed for at lave en lean-to-opsætning eller hvis du ønsker bedre beskyttelse mod regn og vind, kan du vælge diamant-opsætningen. Fordelen er her, at du blot behøver et træ, du binder din tarp op ad, mens du fastgør resten af tarpen, så du til sidst får en diamant-lignende form. Se hvordan du gør her: https://www.ddhammocks.com/explore/modifications/tarp_tutorial

A-ramme-opsætning

En anden klassiker er A-ramme-opsætningen. Som navnet antyder, skaber du en A-formet ramme ved at trække en snor igennem din tarps barduner på midten, binde snoren mellem to træer og derefter fastgøre begge sider til jorden. Se hvordan du gør her: https://www.ddhammocks.com/explore/modifications/tarp_tutorial

Tip 3: Stil din tarp op mod vinden

Sæt din tarp op, så vinden og regnen primært rammer siderne. Ved at sætte din tarp op på denne måde – i en A-ramme-opsætning for eksempel – kan du holde regnen og vindstødene væk fra tarpens inderområde. Du bør dog kigge efter naturlige afskærmninger, når du sætter tarpen op. Det kan være buske, træer, store sten eller andet, der medvirker til at afskærme dig mod vind.

Tip 4: Undgå at vælge den mest fotogene lejrplads

I mange tilfælde er det mest fotogene sted at placere din lejr også det mest udsatte sted overfor vind og vand. Stedet er gerne fladt, måske for enden af en bakke. I solskin ser det pragtfuldt ud, men efter en nats regn er det typisk det sted, der bliver forvandlet til en våd sump. Kig i stedet efter en lettere stejl bakke, hvor du kan sætte din tarp. Her kan du være sikker på, at regn vil løbe nedad, og ikke samle sig som en vandpøl morgenen efter.

Tip 5: Sov med hovedet opad

Når du har fundet en god bakke, tarpen er sat op og sovegrejet er rullet ud, så husk at vend din soveposition, så du sover med hovedet opad. På den måde undgår du at blodet i løbet af natten løber ned til din hovedregion og sørger for en gedigen hovedpine dagen efter.

Tarp mærker

Carinthia

Østrigske Carinthia er en familieejet virksomhed, der er kendt for at levere blandt andet soveposer og bivuakker til militære enheder verden over, heriblandt det danske forsvar. Deres produkter er kendt for at være robuste og langtidsholdbare, og anvendelsen er optimeret til ekstreme forhold, hvad enten vi taler om ekstreme kuldegrader, subtropiske miljøer med høj luftfugtighed eller en regnfuld dansk efterårsdag. 

Nordisk

Nordisk Fjer blev grundlagt i 1901 og var det første danske firma, der fokuserede 100% på dun og fjer-materialer i deres produkter. Senere skiftede virksomheden navn til det nuværende Nordisk og sælger sine berømte soveposer, tarps og telte på det europæiske kontinent såvel som i lande så langt væk som Korea og Japan.

Nordisk bruger hvert år mange ressourcer på at udvikle letvægtsprodukter, heriblandt et af verdens letteste telte. Samtidig er de en aktiv medspiller i forhold til at udbrede konceptet om friluftsliv til lande, hvor friluftstraditionen er i sin grøde opstart.

MSR

Mountain Safety Research, eller blot MSR, har sin rod i levere friluftsudstyr til bjergbestigning. Fra dette udgangspunkt har MSR udviklet sig til en banebrydende virksomhed, hvis innovationer har revolutioneret den måde, folk oplever friluftslivet på verdensplan.

I dag er MSR et tæt sammensat team, der stadig er besat af at designe det mest pålidelige, højtydende udstyr som muligt ved at bruge viden om teknik og videnskab til at finde bedre løsninger på bjergets udfordringer. Blandt deres sortiment finder man letvægtstarps, isolerede liggeunderlag af høj kvalitet og meget andet.

Sea To Summit

Australske Sea to Summit er som navnet antyder dedikerede til at levere gode løsninger uanset, hvor på rejsen du befinder dig. Derfor finder du blandt deres sortiment kvalitetsudstyr – fra lækre soveposer, oppustelige puder og gode liggeunderlag – som kan tåle episke eventyr. 

DD Hammocks

De startede egentlig som et hængekøjefirma i 2005. Men DD Hammocks leverer et af de mest kendte tarps i bushcraftmiljøet, deres berømte 3×3 meter DD Tarp med den karismatiske grønne pose. Deres produkter inkluderer alt fra bivuakker til soveposer til letvægtstelte.

Hvad siger undersøgelser om tarp?

En god tur starter med at have sikret sig ly mod regn og storm. I bogen “Teaching Lifetime Outdoor Pursuits”anbefaler bogens forfattere, at alle friluftsvejledere bør undervise deres elever i at bruge en tarp før man lærer dem at planlægge en tur ud i det fri. Grunden til dette synspunkt er, at ikke alene lærer man sine elever, hvordan man beskytter sig imod omskifteligt vejr, men man lærer dem også, hvordan man forhindrer, at en god oplevelse i det fri bliver til en dårlig en af slagsen.

I marts 2017 afprøvede kinesiske forskere effekten af retro-reflektivt materiale på en teltoverflade. Forskerne ville undersøge effekten af brugen af materialet, blandt andet uden for på en varm sommerdag i Chengdu. Forskerne kunne konkludere, at det retro-reflektive materiale reflekterer varmen væk fra den overflade, den sidder på. Men kun udenfor. Materialet kan derfor reducere temperaturen inden i teltet med op til 15 grader, hvilket gør materialet egnet til brug i sommertelte. 

Eman Eltahan fra Universitetet i Alexandra kunne i 2018 fastslå, at telte og tarps bliver mere slidstærke jo længere tråde, man bruger til at sy dem med. Kombinationen af en samlet tråd og færre samlinger er simpelthen med til at bidrage til en stærkere overflade. Det er værd at kigge efter, når du er på udkig efter din næste tarp eller teltoversejl.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken tarp er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste tarps. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Tapsne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger tarp?

Valget af tarp afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Effect of retro-reflective materials on temperature environment in tents.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2214157X16301502. Åbnet 24 feb. 2021.
  • “Original Article Structural parameters affecting tear strength of the ….” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1110016816303222. Åbnet 24 feb. 2021.
  • “Teaching Lifetime Outdoor Pursuits” ….” https://books.google.dk/books?hl=da&lr=&id=oIvgICgXXjQC&oi=fnd&pg=PA17&dq=tarp+tent&ots=8XXPdyN9xQ&sig=IceooImoxg47pA8Etv-YxLjehfU&redir_esc=y#v=onepage&q=tarp%20tent&f=false. Åbnet 24 feb. 2021.
Forfatter
Johnny Minor
Johnny Minor

Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj