Snurrebassen

En pung til snurrebassen

Snurrebassen anses for at være det bedste havørred blink – men er det nu rigtigt? Ifølge vores lystfisker eksperter er det sandt, og det er der nogle grunde til. Den kaster helt fantastisk, og skærer let igennem vinden og vandsøjlen.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med en række lystfisker eksperter lavet en test af snurrebassen. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Snurrebassen Test: Top 3 Bedste Snurrebassen

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. OGP Snurrebassen

Bedste all-round snurrebassen

Pris: 79 DKK

Vinderen i kategorien “bedste snurrebassen i test” er fra OGP. Grundet den forholdsvis høje vægt kan man kaste forholdsvis langt. Ydermere har denne et bredt design. Det brede design tillader, at man både kan fiske i lavt og dybt vand.

Annonce

2. OG Paint Snurrebassen Slim

Bedste fjord snurrebassen

Pris: 79 DKK

Vinderen i kategorien “bedste fjord snurrebassen” er OG Paint Snurrebassen Slim. Hvis du er til UL fiskeri og fjordfiskeri, så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig denne. Den lave vægt gør, at disse modeller er velegnet til fiskeri i lavt vand.

Annonce

3. OGP Snurrebassen Silling Classic

Bedste snurrebassen til lange kast

Pris: 79 DKK

Vinderen i kategorien “bedste snurrebassen til lange kast” er OGP Silling Classic. Silling Classic er velegnet til lange kast på baggrund af dets vægt og design. Silling Classic vejer få gram, og man kan derfor forvente lange kast med disse størrelser.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Snurrebassen – størrelser og farver

Hvad er en snurrebassen?

Som tidligere nævnt har vores lystfisker eksperter testet samtlige havørred blink (heriblandt snurrebassen, sømmet, hansen stripper, sølvpilen, bornholmerpilen, möresilda) for at finde frem til, hvilket havørred blink der er det bedste. Snurrebassen udkonkurrerede alle blink på alle parametre.

De parametre som eksperterne vurderede ud fra var antal fangster og kasteegenskaber. Det viste sig, at den scorede højst i begge parametre, og blev dermed kronet som det bedste havørred blink.

Grønt snurrebassen

Snurrebassen kan fås i mange forskellige størrelser, og fælles for dem alle er, at de kaster utrolig godt – uanset hvilken fiskestang du anvender (teleskop fiskestang, spinnestang, pirkestang osv.). Men der er stadig nogle forskelle, som du skal have styr på, hvis du vil købe den rette størrelse og farve af gennemløberen.

Den ideelle størrelse og farve afhænger af, hvilket terræn du fisker i, vandforhold (klart og uklart vand) og hvilke fisk du fisker efter. Vores lystfisker eksperter vil gøre dig klogere på dette og komme med deres bud på de bedste størrelser og farver af gennemløberen nedenfor.

Vores lystfisker eksperter

Nedenfor har vores eksperter anmeldt deres 7 mest anvendte størrelser af snurrebassen, som de har med hver gang, når de er på fisketur. Eksperterne fisker med disse 7 størrelser, da de tilsammen giver mulighed for variation i fiskeriet. Hvis du anskaffer dig alle 7 størrelser af gennemløberen, kan du både fiske i lavt og dybt vand (fjord og kyst). Eksperterne har også erfaret, at havørrederne bider mest på krogen, når du anvender disse 7 størrelser i dit havørredfiskeri. Læs mere om dem nedenfor.

Snurrebassen no 0, no 1 og no 2 (velegnet til UL fiskeri og fjordfiskeri)

Hvis du er til UL fiskeri (fiskeri med ultra let fiskegrej) og fjordfiskeri, så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig no 0, no 1 og no 2 af snurrebassen. Disse modeller af gennemløberen vejer henholdsvis 8, 11 og 14 gram. Den lave vægt gør, at disse modeller er velegnet til fiskeri i lavt vand. Vores lystfisker eksperter har haft stor fangst-succes ved at fiske med de ovennævnte modeller i lavt vand (bl.a. ved fjorde og i små bugte).

Snurrebassen no 3 og no 4 (bedst allround)

Hvis du leder efter en snurrebasse, du kan fiske med i stort set alt terræn (kyst og fjord), så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en no 3 og no 4. No 3 og no 4 er de bedst sælgende modeller i Danmark, og det skyldes deres vægt og brede design. No 3 vejer 17 gram, og no 4 vejer 21 gram. Grundet den forholdsvis høje vægt kan man kaste forholdsvis langt med no 3 og no 4. Ydermere har no 3 og no 4 et bredt design. Det brede design tillader, at man både kan fiske i lavt og dybt vand. Hvis du tager ud på båden og fisker, så husk at tage et ordentligt skibsrat med.

Snurrebassen no 6 og no 7 (velegnet til lange kast)

Hvis du leder efter en snurrebasse, der er velegnet til lange kast, så anbefaler vores lystfisker eksperter, at du anskaffer dig en no 6 eller no 7. No 6 og no 7 er velegnet til lange kast på baggrund af deres vægt og design. No 6 og no 7 vejer henholdsvis 20 og 25 gram, og man kan derfor forvente lange kast med disse størrelser af snurrebassen.

Både no 6 og no 7 er i et smalt design, og derfor kaster du godt med disse blink. Hvis du fisker i områder med lavt vandt, kan det være nyttigt at kunne kaste langt. Her vil det være oplagt, at du anskaffer dig en tung model af gennemløberen – dvs. no 6 og no 7.

Farvevalg

Farven er også noget du skal bide mærke i. Nogle farver giver en bedre fangstrate end andre, og nogle farver er velegnet til klart vand, mens andre er mere velegnet til uklart vand. Eksperterne har valgt at fortælle lidt om de farver, som de altid har med på deres fisketure. Farverne giver anledning til variation i dit havørredfiskeri og sikrer, at du kan fiske optimalt efter havørreder uanset vandforhold.

Klart vand

Når vandet er klart, har du ikke behov for en særlig skrap farve som f.eks. grøn, gul og pink til at skinne gennem vandet. En skrap farve kan i værste tilfælde skræmme havørreden væk, og det ønsker du jo ikke – vel?

Den farve som er mest velegnet til klart vand er en neutral farve. Vores eksperter anbefaler en snurrebasse i sort, brun eller mørkeblå, hvis du vil fange havørreder i klart vand. Der findes naturligvis også andre farver, der fungerer optimalt i klart vand, heriblandt sølv, grå og rød. De er også er værd at kigge på.

Uklart vand

Hvis vandet er uklart, anbefaler vores eksperter, at du fisker med en basse i en skrap farve frem for en neutral farve. En neutral farve vil i værste tilfælde ikke kunne ses af havørrederne. Vores eksperter anbefaler snurrebassen i en grøn, gul, pink/lyserød, lyseblå, hvid eller orange farve, hvis du vil fiske optimalt efter havørreder i uklart vand.

Grunden til at de 2 eksperter anbefaler disse farver frem for andre er, at de har haft meget succes med disse farver i uklart vand. Du kan dog også vælge andre farver, der stadig vil kunne anvendes i uklart vand heriblandt grøn, sølv, grå og rød.

Bøj snurrebassen

Tro det eller ej! Vores lystfisker eksperter har erfaret, at hvis du bøjer snurrebassen, så bliver blinket mere levende i vandet. Når du fisker efter havørreder, er det ofte de små marginaler, der gør forskellen. Og det hænder, at når havørreden følger ivrigt efter blinket, så kan et bøj betyde alt!

Når du bøjer gennemløberen, er det vigtigt, at du bøjer det meget forsigtigt. Hovedparten af gennemløbere er typisk håndmalet. Lagene på snurrebassen er også håndmalet. Og håndmalet lag er meget skrøbelige. Vær derfor opmærksom på, at lagene kan knække, når du bøjer blinket.

Snurrebassen montering

Vores lystfisker eksperter har nedenfor givet deres bud på, hvordan monteringen af snurrebassen kan foregå. De nævner også hvilken fiskeline, springring, fiskekrog og perle du skal vælge.

  1. Fiskeline: Vi anbefaler, at du bruger en nylonline. Nylonlinen er en meget smidig og kraftig linetype. Og linens tykkelse og slidstyrke gør, at linen kan føres henover rev og andre skarpe ting i vandet uden at få skræmmer.
  2. Springringe: Vi anbefaler, at du bruger 2 springringe – en oval til linen og en rund til krogen. Normalt er en rund springring mere end rigeligt, men vi anbefaler en oval springring, da den hjælper krogen med at bevæge sig mere frit.
  3. Fiskekrog: Det afhænger af dine egne præferencer, og hvad du selv foretrækker at fiske med. Vi anbefaler, at du monterer en enkeltkrog på bassen. En enkeltkrog er nem at have med at gøre, hvorimod en trekrog kan være forholdsvis svær at fjerne fra en fisk uden at gøre for meget skade på fisken.
  4. Perler: Ifølge producenten af snurrebassen bør man vælge en lille perle. Derfor anbefaler vi også, at du anvender en lille perle (f.eks. 4 x 5,5 mm oval perle).
  5. Snurrebassen: Nu monteres snurrebassen på fiskelinen.

Snurrebassen slim

Dette er den slanke udgave af den populære snurrebasse. Da vores lystfisker eksperter testede dette blink, var der ikke nogen forskel på antal fangster og kasteegenskaber sammenlignet med det almindelige snurrebasse blink. Og siden at slim modellen koster mere end den almindelige snurrebasse, anbefaler vores eksperter, at du køber den almindelige snurrebasse.

Snurrebassen scale – UV malet

Snurrebassen scale er en forholdsvis ny version af den legendariske snurrebasse. Dog er snurrebassen scale ikke blevet ligeså populær som den almindelige snurrebasse.

Scale modellen koster lidt mere end den almindelige snurrebasse, og det skyldes, at der er nogle forskelle. Forskellene på den traditionelle udgave og svale udgaven er, at scale modellen har indgraveret skæld og er UV malet. Det indgraverede skæld gør, at gennemløberen bliver mere livlig i vandet. UV malingen gør, at gennemløberen kan ses i dæmpet lys. På denne måde kan du fiske med gennemløberen i et meget varieret terræn, vejr og tid.

Som du kan høre, tilbyder scale modellen noget, som den klassiske snurrebasse ikke gør. Derfor kan man være fristet til at tro, at scale modellen giver en bedre fangst end den almindelige snurrebasse. Men da vores lystfisker eksperter sammenlignede antal fangster fra scale modellen og den almindelige model, var der ingen forskel. Vores lystfisker eksperter anbefaler dig, at du vælger den almindelige snurrebasse.

Fisketegn

Uanset om du fisker efter havørred eller ej, skal du altid have et fisketegn. Alt andet er ulovligt. Politiet er inden for de seneste par år blevet mere opmærksom på fisketegnet. Så hvis du på nuværende tidspunkt ikke har et fisketegn, så skynd dig at få anskaffet dig et i en fart!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke snurrebassen er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste snurrebassen. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Snurrebasserne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger snurrebassen?

Valget af snurrebassen afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Picture of Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj