Skihjelm

Mand med hvid skihjelm
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

En skihjelm reducerer ikke kun dine chancer for hjernerystelser og andre hovedskader, den giver dig også varme og komfort. Markedet for skihjelme er en stor jungle, og det kan hurtigt blive uoverskueligt at finde frem til den rette.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med skiekspert Anders Braun lavet en test af skihjelme. Se de 3 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skihjelm Test: Top 3 Bedste Skihjelme

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste skihjelm

Pris: 899 DKK

Vinderen i kategorien “bedste skihjelm i test” er Uvex P1us 2.0. En super god hjelm, der både fås til en overkommelig pris, og som lever op til alle de højeste sikkerhedskrav. Desuden har hjelmen hardshell teknologi og justerbar ventilation.

Annonce

Bedste billige skihjelm

Pris: 499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skihjelm” er Cairn Astral. Denne hjelm har, i modsætning til den ovenstående, fast ventilation, men der er Thermo flow, som sikrer god udfluftning alligevel. Super beskyttelse og god hjelm til prisen.

Annonce

Bedste premium skihjelm

Pris: 1.349 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skihjelm” er POC Fornix Spin. Fremstillet i In-Mould konstuktion med en EPS-liner. Udvidet PC-shell der beskytter hjelmkanten og en masse andre faktorer gør denne hjelm fantastisk. I den dyre ende, men alle pengene værd.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skihjelm

Introduktion

Nedenfor kan du læse min guide til valg af skihjelm. Som anført tidligere er mit navn Anders. Jeg er blandt andet uddannet skilærer og har stået på ski hele livet. I guiden forklarer jeg de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger en skihjelm. Når du har læst og forstået nedenstående guide, skulle du gerne have en bedre idé om, hvilken slags skihjelm du er på udkig efter. Jeg gennemgår følgende punkter:

  • Hvad er en skihjelm?
  • Sikkerhed
  • Størrelse
  • Funktioner
  • Mærker
  • Pris

Hvad er en skihjelm?

En skihjelm er en hjelm, der er special designet til og konstrueret til vintersportsgrene som skiløb, snowboarding m.m. Brugen af skihjelm var meget lav for 10 år siden, men i dag ser verden helt anderledes ud for brugen af skihjelm. Man kigger ofte lidt skævt til de skiløbere og snowboardere, der ikke bruger skihjelm. Og det har man tildels ret til, da man kan komme slemt til skade, hvis ikke man har skihjelm på.

Mand iført sort skihjelm

Skihjelmen kan fås i mange forskellige farver, former og kvaliteter. En skihjelm består typisk af en ydre skal af hård plastik med polstring. Kvaliteten (materialerne) af en skihjelm afhænger naturligvis af, hvilket mærke du vælger samt, hvor mange penge du er interesseret i at spendere på en skihjelm. Teknologien har dog gjort, at du i dag kan anskaffe dig en super billig hjelm med høj sikkerhed.

Sikkerhed

Nu er det tid til at spidse ører. Sikkerhed er den vigtigste parameter hos en skihjelm, og jeg vil derfor råde dig til at læse med nu.

Når du leder efter en skihjelm, så er det super vigtigt, at du vælger en der lever op til de Europæiske sikkerheds standarder for hovedbeskyttelse. Så længe du vælger en skihjelm der er CE EN 1077 mærket er du “good to go”. Du kan også blive udsat for andre standarder som for eksempel den amerikanske ASTM F2040 eller CE EN 12492 for klatring og bjergbestigning.

Disse standarder er også helt i orden, da de er ligeså strenge som de Europæiske standarder. Du kan også blive udsat for andre standarder end dem jeg lige har nævnt. Men så længe du vælger en skihjelm fra et kendt skimærke som for eksempel SalomonUvexMarkerCairnSmithPOC eller Sweet Protection, så kan du altså ikke gå helt galt i byen.

Udover de ovennævnte standarder er der også producenter, der har valgt at gå all-in på sikkerheden. Den nyeste og mest sikre teknologi er den såkaldte MIPS teknologi, hvilket anses for at være den sikreste hovedbeskyttelses teknologi. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection.

Det er en teknologi, der bliver brugt i adskillige skihjelme for at øge hjelmens sikkerhed. MIPS teknologien er designet til at give ekstra sikkerhed mod hjerneskader, når du falder på ski eller snowboard i en vinkel i stedet for lige ned i sneen. Når dit hoved rammer sneen i en anden vinkel end lige ned, er det mere sandsynligt, at hjernen bliver beskadiget. MIPS teknologien hjælper med at absorbere og omdirigere skadelige rotationer på rigtig vis.

Video der demonstrerer MIPS teknologien:

Udover MIPS teknologien er der også andre teknologier. Mange af de store skiproducenter har selv deres egen teknologi, som de tilføjer til deres skihjelme.

Størrelse

En skihjelm er som tidligere nævnt det vigtigste stykke skiudstyr, da den beskytter dit hoved. Men det er vigtigt at hjelmen sidder ordentligt på dit hoved, ellers er den nytteløs. En skihjelm skal sidde tæt til dit hoved, dække panden og samtidig være behagelig at have på. Hvis du kan rokke frem, tilbage og fra side til side med hjelmen, så er det et tegn på, at den er for stor. Hvis hjelmen er ubehagelig, fordi den sidder stramt til dit hoved, så er hjelmen for lille.

Producenter har altid hver sin størrelsesguide, og derfor kan du aldrig med sikkerhed sige, at du bruger medium, fordi din gamle skihjelm var medium. Du skal derfor måle dit hoved for at være sikker på at vælge den rigtige størrelse. En skihjelms størrelse måles i centimeter, som står for omkredsen af dit hoved. Her kan du for eksempel anvende et klassisk målebånd. Man måler hovedet cirka 2,5 cm over dine ører og øjenbrynene.

Hvis du gerne vil være fuldstændig sikker på, at skihjelmen passer dit hoved, så skal du prøve den på. Tag enten ind til din lokale skibutik eller få skihjelmen sendt hjem til dig.

Funktioner

En skihjelm kan være udstyret med mange forskellige funktioner. Nogle er nyttige, mens andre ikke er. Før du træffer dig valg, er det en god idé, at få styr på hvilke funktioner en skihjelm kan være udstyret med. Det kan jo ske, at du har overset et par funktioner, som du faktisk vil få gavn af. Her er en række funktioner, der er værd at tage til overvejelse:

Ventilation

Alle hjelme har en eller anden form for udluftning for at holde dit hoved køligt, når du står på ski. Der findes mange forskellige ventilationssystemer.

Nogle er afhængige af åbne ventilationskanaler, der trækker køligt luft ind over skibrillerne og gennem kanalerne i foringen, hvorefter varm luft fosser ud gennem ventilationskanaler på bagsiden af hjelmen. Andre hjelme er mere specialiseret og udstyret med ekstra justerbare ventilationskanaler, der kan åbnes og lukkes manuelt for selv at kunne bestemme en tilpas udluftning.

Sådan et ventilationssystem kan være til stor gavn, hvis man står på ski i et område, hvor dagene næsten altid er forskellige. Der er også hjelme udstyret med ventilationskanaler over skibrillerne, altså i skihjelmens pande.

Det er super smart, da det hjælper med at stoppe dampning. Som anført tidligere er alle skihjelme udstyret med en eller anden form for udluftning. Jeg anbefaler den manuelle løsning. Det giver dig mulighed for at have en fornuftig udluftning hver evig eneste dag, uanset om vejret er varmt eller koldt.

Visir

Hvis du er brillebruger og træt af besværet med dugget skibriller, så er en skihjelm med visir et godt alternativ. Når først visiret er indbygget i en skihjelm, så dugger det ikke, fordi det hele tiden bliver udluftet. Læs eventuelt min guide til valg af skihjelm med visir.

Pasningssystem

Nu er vi kommet til pasningssystemet, som jo er en meget vigtig funktion. Pasningssystemet giver dig mulighed for at stramme eller løsne hjelmen efter eget behov. Alle skihjelme har i dag et pasningssystem. Nogle er mere avanceret end andre.

Polstring

Polstring giver dig varme og komfort. Alle skiproducenter vi nævner i denne artikel producerer skihjelme med varm og komfortabel polstring.

Aftagelige øreklapper

Alle os skientusiaster ved at vejret i bjergene kan ændre sig med det vuns. Derfor er flere producenter begyndt at implementere aftagelige øreklapper på sine skihjelme. Det er en meget brugbar funktion, da du på en solskinsdag kan tage dem af, og på en snevejrsdag/kold dag kan du tage dem på.

Mærker

Når det kommer til mærker, så anbefaler jeg, at du holder dig til de velkendte brands så som Salomon, Uvex, Marker, Cairn, Smith, POC og Sweet Protection. Hjelmene fra Salomon og Uvex har i lang tid været værd at foretrække, da de har været dominerende på skiudstyr-markedet i mange årtier. Men eftersom der er kommet en større konkurrence på markedet, er man begyndt at kigge meget på de mere high-end producenter som POC og Sweet Protection.

POC og Sweet Protection udmærker sig ved at have investeret meget kapital i at specialisere sig inden for sikkerhedsudstyr til skiløb. Det vil sige, at de tilbyder deres egen teknologi og special lavet design, som øger sikkerhed og komfort. Det betyder også, at prisen for disse producenters skihjelme er noget højere end dem fra Salomon og Uvex.

Den mere hårde konkurrence kommer også af producenter som Cairn og Smith, der tilbyder skihjelme til meget skarpe priser. Fælles for alle ovennævnte skiproducenter er, at du er sikret en skihjelm, der lever op til de Europæiske standarder for hovedbeskyttelse.

Pris

Det er dig, der bestemmer, hvor meget du er interesseret i at investere i en skihjelm. Jo større budget, desto bedre kvalitet. Jeg vil til enhver tid anbefale dig, at investere et fornuftigt beløb i en skihjelm. En skihjelm er – som tidligere anført – det vigtigste udstyr til dit ski-setup. Derudover har en skihjelm en meget lang levetid. I forhold til ski eller skitøj der hurtigt bliver slidt op efter et par år (det kan også være at man gror fra det), så har du kun.

Jeg vil til enhver tid fråråde dig at leje småt skiudstyr som skihjelm og skistave. Leje af skihjelm i et par uger koster det samme som at købe en skihjelm fra ny. Så hvis du gerne vil spare penge, vil jeg råde dig til at anskaffe dig din egen skihjelm – og det gælder også skistave.

Mere om skihjelm testen

Lav pris 

Hvis du vælger en skihjelm i lavprisklassen, ofrer du en række funktioner. Til gengæld får du mest skihjelm for pengene i denne prisklasse.

De skihjelme jeg vil anbefale i lavprisklassen, er de billige modeller fra skiproducenterne Cairn og Smith. Disse skiproducenter laver udmærket skihjelme, der ligesom hjelmene fra mellempris- og højprisklassen, lever op til de Europæiske sikkerheds standarder for hovedbeskyttelse. Du finder det største og billigste udvalg af Cairn og Smith skihjelme hos Aktivvinter.dk. 

Mellem pris 

Fælles for skihjelmene fra mellemprisklassen er, at du får en skihjelm, der tilbyder en god balance mellem pris og kvalitet.

De skihjelme jeg vil anbefale i mellemprisklassen, er mid-end modellerne fra Salomon, Uvex og Marker. De har alle det tilfælles, at de hver især producerer og udvikler nogle super gode skihjelme, der koster mellem 400-1.000 kr. Vi alle kender nok Salomon og Uvex, som har været på skiudstyrs-markedet i flere årtier. Marker derimod er en forholdsvis ny spiller på skihjelm-markedet.

Marker er bedst kendt for sine meget populære skibindinger. Men nu har Marker forsøgt sig i at producere og udvikle skihjelme, og det går faktisk forrygende for producenten.

Du finder det største og billigste udvalg af Salomon, Uvex og Marker skihjelme hos Aktivvinter. Aktivvinter er den absolut største danske webshop inden for skisport. Jeg vil anbefale, at tage et kig på udvalget af Salomon, Uvex og Marker skihjelme hos Aktivvinter.

Høj pris

Skihjelmene i højprisklassen tilbyder flere funktioner og mere sikkerhed end dem fra lavpris- og mellemprisklassen. De er i øvrigt også mere komfortable. Kort sagt er en skihjelm i højprisklassen til dig, der ønsker det bedste af det bedste.

De skihjelme jeg vil anbefale i højprisklassen, er de high-end skihjelme fra skiproducenterne POC og Sweet Protection. Begge skiproducenter har valgt at specialisere sig inden for sikkerhed til ekstremsport heriblandt skisporten.

Deres specialisering har betydet, at de har vundet en lang række nationale og internationale tests af skihjelmsikkerhed. Derfor er du garanteret en super robust og sikker skihjelm med den nyeste teknologi inden for sikkerhed, når du anskaffer dig en skihjelm fra enten POC eller Sweet Protection. 

Hvad siger undersøgelser om skihjelme?

For 10 år siden var skihjelmen forbeholdt børn og de professionelle skiløbere. Siden da er der heldigvis sket en hel del. Statistikker viser, at hele 70% af skiløbere og snowboardere bruger skihjelm. Det er altså ved at blive en norm for næsten alle skiløbere og snowboardere at have skihjelm på, når de suser ned af pisterne. En skihjelm reducerer ikke kun dine chancer for hjernerystelser og andre hovedskader, den giver dig også varme og komfort.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilke skihjelme er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 3 bedste skihjelme. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skihjelmene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skihjelm?

Valget af skihjelm afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Should I wear a helmet on the ski slopes? | Life and style | The ….” 6 jan.. 2014, https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2014/jan/06/should-i-wear-a-helmet-ski-slopes. Åbnet 17 feb.. 2021.
Forfatter
Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover at være velbevandret i bushcraftens verden, er han uddannet ski-instruktør. Med andre ord han har en bred viden om skisporten - alt lige fra skiteknik til skiudstyr.