Skihjelm – Komplet købsguide og test (2019)

skihjelm

Artiklen indeholder reklamelinks.

Skihjelmen er det vigtigste stykke skiudstyr, når du står på ski eller snowboard. Det er ligegyldigt om du er begynder eller ekspert – en skihjelm er et absolut must.

For 10 år siden var skihjelmen forbeholdt børn og de professionelle skiløbere. Siden da er der heldigvis sket en hel del. Statistikker viser, at hele 70% af skiløbere og snowboardere bruger skihjelm. Det er altså ved at blive en norm for næsten alle skiløbere og snowboardere at have skihjelm på, når de suser ned af pisterne. En skihjelm reducerer ikke kun dine chancer for hjernerystelser og andre hovedskader, den giver dig også varme og komfort. Markedet for skihjelme er en stor jungle, og det kan hurtigt blive uoverskueligt at finde frem til den rette skihjelm. Hvis du kan nikke genkendende til dette, er du landet det helt rette sted.

Billedet er taget i forbindelse med et af mine freeride/skitouring-eventyrer i Wagrain
Billedet er taget i forbindelse med et af mine freeride/skitouring-eventyrer i Wagrain

Mit navn er Anders, og jeg har udarbejdet en dybdegående test og guide til valg af skihjelm. Jeg er tidligere professionel freeride skiløber og arbejder i dag som skiudstyrsekspert i en skibutik i Wagrain. Da jeg har mange års erfaring med skiudstyr, har jeg kendskab til og ved, hvilke mærker der er værd at betale for, og hvilke du skal holde dig langt væk fra. Jeg ved også, hvilke ting du skal tage til overvejelse, når du vælger en skihjelm. Du skal blandt andet tage stilling til valg af mærke, størrelse, sikkerhed, komfort samt meget mere – mere om det senere. Nedenfor kan du læse om de skihjelme, der har klaret sig bedst i testen. Længere nede i artiklen vil du kunne læse min guide til valg af skihjelm.

Jeg har i øvrigt skrevet flere guides til valg af skiudstyr. Du kan for eksempel læse min guide til valg af skihjelm med visir, hvis det har interesse.

Se Danmarks største og billigste udvalg af skihjelme


Artiklen forsætter under annoncen


Skihjelm test

Som nævnt tidligere har jeg udarbejdet en omfattende test og anmelder nedenfor de skihjelme, der har klaret sig bedst i testen. Jeg er tidligere professionel freeride skiløber og arbejder i dag som skiudstyrsekspert i en skibutik i Wagrain. Hver dag vejleder jeg og tester adskilligt skiudstyr (heriblandt skihjelme). Det betyder også, at jeg har en bred viden inden for skiudstyr, som jeg har valgt at dele ud af, så du kan vælge en sikker, funktionsdygtig og komfortabel skihjelm. Nedenfor giver jeg mine bud på de producenter, der tilbyder de mest sikre og komfortable skihjelme i 2019. Alle de skihjelme som kommer fra de producenter jeg anbefaler nedenfor, lever op til de Europæiske sikkerheds standarder for hovedbeskyttelse. Så hvis du er i tvivl om, hvilken hjelm du skal vælge, så anskaf dig en hjelm fra en af de nedenstående producenter.

Lav pris (under 400 kr.)

Hvis du vælger en skihjelm i lavprisklassen, ofrer du en række funktioner. Til gengæld får du mest skihjelm for pengene i denne prisklasse.

De skihjelme jeg vil anbefale i lavprisklassen, er de billige modeller fra skiproducenterne Cairn og Smith. Disse skiproducenter laver udmærket skihjelme, der ligesom hjelmene fra mellempris- og højprisklassen, lever op til de Europæiske sikkerheds standarder for hovedbeskyttelse. Du finder det største og billigste udvalg af Cairn og Smith skihjelme hos Skiwear4u.dk. Ove – som står bag webshoppen – vil til enhver tid være klar på at give dig professionel rådgivning til valg af skihjelm gennem telefon eller online chat. Så tag et kig forbi Skiwear4u, hvis du er interesseret i en billig skihjelm. Jeg har linket til Skiwear4u’s udvalg af henholdsvis Cairn skihjelme og Smit skihjelme nedenfor.

Se udvalget af Cairn skihjelme hos Skiwear4u

Se udvalget af Smith skihjelme hos Skiwear4u

Mellem pris (400 kr. til 1.000 kr.)

Fælles for skihjelmene fra mellemprisklassen er, at du får en skihjelm, der tilbyder en god balance mellem pris og kvalitet.

De skihjelme jeg vil anbefale i mellemprisklassen, er mid-end modellerne fra Salomon, Uvex og Marker. De har alle det tilfælles, at de hver især producerer og udvikler nogle super gode skihjelme, der koster mellem 400-1.000 kr. Vi alle kender nok Salomon og Uvex, som har været på skiudstyrs-markedet i flere årtier. Marker derimod er en forholdsvis ny spiller på skihjelm-markedet. Marker er bedst kendt for sine meget populære skibindinger. Men nu har Marker forsøgt sig i at producere og udvikle skihjelme, og det går faktisk forrygende for producenten.

Du finder det største og billigste udvalg af Salomon, Uvex og Marker skihjelme hos Skiwear4u. Skiwear4u er den absolut største danske webshop inden for skisport. Ove – der driver webshoppen til daglig – er altid klar på at hjælpe dig på rette vej. Jeg vil anbefale, at tage et kig på udvalget af Salomon, Uvex og Marker skihjelme hos Skiwear4u og eventuelt spørge Ove til råds (det kan ske via online chat eller telefon). Jeg har linket til Skiwear4u’s udvalg af henholdsvis Salomon-, Uvex-, og Marker skihjelme nedenfor.

Se udvalget af Salomon skihjelme hos Skiwear4u

Se udvalget af Uvex skihjelme hos Skiwear4u

Se udvalget af Marker skihjelme hos Skiwear4u

Høj pris (over 1.000 kr.)

Skihjelmene i højprisklassen tilbyder flere funktioner og mere sikkerhed end dem fra lavpris- og mellemprisklassen. De er i øvrigt også mere komfortable. Kort sagt er en skihjelm i højprisklassen til dig, der ønsker det bedste af det bedste.

De skihjelme jeg vil anbefale i højprisklassen, er de high-end skihjelme fra skiproducenterne POC og Sweet Protection. Begge skiproducenter har valgt at specialisere sig inden for sikkerhed til ekstremsport heriblandt skisporten. Deres specialisering har betydet, at de har vundet en lang række nationale og internationale tests af skihjelmsikkerhed. Derfor er du garanteret en super robust og sikker skihjelm med den nyeste teknologi inden for sikkerhed, når du anskaffer dig en skihjelm fra enten POC eller Sweet Protection. Skihjelmene fra POC og Sweet Protection kan kun købes et sted i Danmark, og det er hos Blacksnow.dk. Blacksnow er specialister inden for skisporten og har nøje udvalgt deres brands. Christian og Martin – som står bag Blacksnow – vil hellere end gerne hjælpe dig på rette vej og give dig professionel vejledning via online chat eller telefon. Så tag et kig forbi Blacksnow og se deres store udvalg af POC og Sweet Protection skihjelme. Jeg har linket til Blacksnow’s udvalg af henholdsvis POC skihjelme og Sweet Protection skihjelme nedenfor.

Se udvalget af POC skihjelme hos Blacksnow

Se udvalget af Sweet Protection skihjelme hos Blacksnow

Skihjelm guide

Nedenfor kan du læse min guide til valg af skihjelm. Som anført tidligere er mit navn Anders. Jeg er tidligere professionel freeride skiløber og arbejder i dag som skiudstyrsekspert i en skibutik i Wagrain. I guiden forklarer jeg de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger en skihjelm. Når du har læst og forstået nedenstående guide, skulle du gerne have en bedre idé om, hvilken slags skihjelm du er på udkig efter. Jeg gennemgår følgende punkter:

  • Hvad er en skihjelm?
  • Sikkerhed
  • Størrelse
  • Funktioner
  • Mærker
  • Pris

Hvad er en skihjelm?

Skihjelm

En skihjelm er en hjelm, der er special designet til og konstrueret til vintersportsgrene som skiløb, snowboarding m.m. Brugen af skihjelm var meget lav for 10 år siden, men i dag ser verden helt anderledes ud for brugen af skihjelm. Man kigger ofte lidt skævt til de skiløbere og snowboardere, der ikke bruger skihjelm. Og det har man tildels ret til, da man kan komme slemt til skade, hvis ikke man har skihjelm på.

Skihjelmen kan fås i mange forskellige farver, former og kvaliteter. En skihjelm består typisk af en ydre skal af hård plastik med polstring. Kvaliteten (materialerne) af en skihjelm afhænger naturligvis af, hvilket mærke du vælger samt, hvor mange penge du er interesseret i at spendere på en skihjelm. Teknologien har dog gjort, at du i dag kan anskaffe dig en super billig hjelm med høj sikkerhed.

Sikkerhed

Nu er det tid til at spidse ører. Sikkerhed er den vigtigste parameter hos en skihjelm, og jeg vil derfor råde dig til at læse med nu.

Når du leder efter en skihjelm, så er det super vigtigt, at du vælger en der lever op til de Europæiske sikkerheds standarder for hovedbeskyttelse. Så længe du vælger en skihjelm der er CE EN 1077 mærket er du “good to go”. Du kan også blive udsat for andre standarder som for eksempel den amerikanske ASTM F2040 eller CE EN 12492 for klatring og bjergbestigning. Disse standarder er også helt i orden, da de er ligeså strenge som de Europæiske standarder. Du kan også blive udsat for andre standarder end dem jeg lige har nævnt. Men så længe du vælger en skihjelm fra et kendt skimærke som for eksempel Salomon, Uvex, Marker, Cairn, SmithPOC eller Sweet Protection, så kan du altså ikke gå helt galt i byen.

Udover de ovennævnte standarder er der også producenter, der har valgt at gå all-in på sikkerheden. Den nyeste og mest sikre teknologi er den såkaldte MIPS teknologi, hvilket anses for at være den sikreste hovedbeskyttelses teknologi. MIPS står for Multi-Directional Impact Protection. Det er en teknologi, der bliver brugt i adskillige skihjelme for at øge hjelmens sikkerhed. MIPS teknologien er designet til at give ekstra sikkerhed mod hjerneskader, når du falder på ski eller snowboard i en vinkel i stedet for lige ned i sneen. Når dit hoved rammer sneen i en anden vinkel end lige ned, er det mere sandsynligt, at hjernen bliver beskadiget. MIPS teknologien hjælper med at absorbere og omdirigere skadelige rotationer på rigtig vis.

Video der demonstrerer MIPS teknologien:

Udover MIPS teknologien er der også andre teknologier. Mange af de store skiproducenter har selv deres egen teknologi, som de tilføjer til deres skihjelme.

Størrelse

Sådan måler du dit hovedets størrelse
Sådan måler du dit hovedets størrelse

En skihjelm er som tidligere nævnt det vigtigste stykke skiudstyr, da den beskytter dit hoved. Men det er vigtigt at hjelmen sidder ordentligt på dit hoved, ellers er den nytteløs. En skihjelm skal sidde tæt til dit hoved, dække panden og samtidig være behagelig at have på. Hvis du kan rokke frem, tilbage og fra side til side med hjelmen, så er det et tegn på, at den er for stor. Hvis hjelmen er ubehagelig, fordi den sidder stramt til dit hoved, så er hjelmen for lille.

Producenter har altid hver sin størrelsesguide, og derfor kan du aldrig med sikkerhed sige, at du bruger medium, fordi din gamle skihjelm var medium. Du skal derfor måle dit hoved for at være sikker på at vælge den rigtige størrelse. En skihjelms størrelse måles i centimeter, som står for omkredsen af dit hoved. Her kan du for eksempel anvende et klassisk målebånd. Man måler hovedet cirka 2,5 cm over dine ører og øjenbrynene.

Hvis du gerne vil være fuldstændig sikker på, at skihjelmen passer dit hoved, så skal du prøve den på. Tag enten ind til din lokale skibutik eller få skihjelmen sendt hjem til dig.

Funktioner

En skihjelm kan være udstyret med mange forskellige funktioner. Nogle er nyttige, mens andre ikke er. Før du træffer dig valg, er det en god idé, at få styr på hvilke funktioner en skihjelm kan være udstyret med. Det kan jo ske, at du har overset et par funktioner, som du faktisk vil få gavn af. Her er en række funktioner, der er værd at tage til overvejelse:

Ventilation

Alle hjelme har en eller anden form for udluftning for at holde dit hoved køligt, når du står på ski. Der findes mange forskellige ventilationssystemer. Nogle er afhængige af åbne ventilationskanaler, der trækker køligt luft ind over skibrillerne og gennem kanalerne i foringen, hvorefter varm luft fosser ud gennem ventilationskanaler på bagsiden af hjelmen. Andre hjelme er mere specialiseret og udstyret med ekstra justerbare ventilationskanaler, der kan åbnes og lukkes manuelt for selv at kunne bestemme en tilpas udluftning. Sådan et ventilationssystem kan være til stor gavn, hvis man står på ski i et område, hvor dagene næsten altid er forskellige. Der er også hjelme udstyret med ventilationskanaler over skibrillerne, altså i skihjelmens pande. Det er super smart, da det hjælper med at stoppe dampning. Som anført tidligere er alle skihjelme udstyret med en eller anden form for udluftning. Jeg anbefaler den manuelle løsning. Det giver dig mulighed for at have en fornuftig udluftning hver evig eneste dag, uanset om vejret er varmt eller koldt.

Visir

Hvis du er brillebruger og træt af besværet med dugget skibriller, så er en skihjelm med visir et godt alternativ. Når først visiret er indbygget i en skihjelm, så dugger det ikke, fordi det hele tiden bliver udluftet. Læs eventuelt min guide til valg af skihjelm med visir.

Pasningssystem

Nu er vi kommet til pasningssystemet, som jo er en meget vigtig funktion. Pasningssystemet giver dig mulighed for at stramme eller løsne hjelmen efter eget behov. Alle skihjelme har i dag et pasningssystem. Nogle er mere avanceret end andre.

Polstring

Polstring giver dig varme og komfort. Alle skiproducenter vi nævner i denne artikel producerer skihjelme med varm og komfortabel polstring.

Aftagelige øreklapper

Alle os skientusiaster ved at vejret i bjergene kan ændre sig med det vuns. Derfor er flere producenter begyndt at implementere aftagelige øreklapper på sine skihjelme. Det er en meget brugbar funktion, da du på en solskinsdag kan tage dem af, og på en snevejrsdag/kold dag kan du tage dem på.

Mærker

Når det kommer til mærker, så anbefaler jeg, at du holder dig til de velkendte brands så som Salomon, Uvex, Marker, Cairn, Smith, POC og Sweet Protection. Hjelmene fra Salomon og Uvex har i lang tid været værd at foretrække, da de har været dominerende på skiudstyr-markedet i mange årtier. Men eftersom der er kommet en større konkurrence på markedet, er man begyndt at kigge meget på de mere high-end producenter som POC og Sweet Protection. POC og Sweet Protection udmærker sig ved at have investeret meget kapital i at specialisere sig inden for sikkerhedsudstyr til skiløb. Det vil sige, at de tilbyder deres egen teknologi og special lavet design, som øger sikkerhed og komfort. Det betyder også, at prisen for disse producenters skihjelme er noget højere end dem fra Salomon og Uvex. Den mere hårde konkurrence kommer også af producenter som Cairn og Smith, der tilbyder skihjelme til meget skarpe priser. Fælles for alle ovennævnte skiproducenter er, at du er sikret en skihjelm, der lever op til de Europæiske standarder for hovedbeskyttelse.

Pris

Det er dig, der bestemmer, hvor meget du er interesseret i at investere i en skihjelm. Jo større budget, desto bedre kvalitet. Jeg vil til enhver tid anbefale dig, at investere et fornuftigt beløb i en skihjelm. En skihjelm er – som tidligere anført – det vigtigste udstyr til dit ski-setup. Derudover har en skihjelm en meget lang levetid. I forhold til ski eller skitøj der hurtigt bliver slidt op efter et par år (det kan også være at man gror fra det), så har du kun. Jeg vil til enhver tid fråråde dig at leje småt skiudstyr som skihjelm og skistave. Leje af skihjelm i et par uger koster det samme som at købe en skihjelm fra ny. Så hvis du gerne vil spare penge, vil jeg råde dig til at anskaffe dig din egen skihjelm – og det gælder også skistave.

Skihjelm tilbud

billigsport24

Der vil altid være et væld af tilbud på skihjelme, men nogle er bedre end andre. Jeg har lavet en omfattende research af markedet for skihjelme og har fundet den webshop, der tilbyder de laveste priser på skihjelme. Webshoppen hedder Billigsport24 og webshoppen har altid nedsat priserne for deres skihjelme. Ikke nok med det, så tilbyder webshoppen også et gigantisk udvalg af skihjelme. Du finder ikke lavere priser eller et større udvalg af skihjelme. I øvrigt har webshoppen en TrustScore på hele 9,6 inde, som kommer af de 6.300 kunder, der har valgt at anmelde webshoppen inde på Trustpilot.

Se udvalget af skihjelme hos Billigsport24

Professionel vejledning fra en skiekspert

Jeg håber, at du fik noget ud af at læse min test og guide til valg af skihjelm. Hvis du stadig er i tvivl, og eventuelt brænder inde med nogle spørgsmål, skal du være mere end velkommen til at skrive til mig. Du kan enten smide en kommentar i kommentarfeltet nedenfor eller skrive en e-mail til mig.

2 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *