Skaljakke herre

Mand iført skaljakke herre
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

Med en god skaljakke er du klædt godt på til alle former for eventyr. Den lette skaljakke beskytter dig mod vind og vejr og gør det muligt at holde varmen i alt slags vejr så længe 3-lags princippet følger med.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Mads Cieslak lavet en test af skaljakke herre. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Skaljakke Herre Test: Top 5 Bedste Skaljakker

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround skaljakke herre

Pris: 2.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround skaljakke til herre” er Astral GTX fra Haglöfs. Med denne gennemførte, alsidige skal, får du en jakke der kan det hele. Du kan være diskret i byen, præstere i naturen eller tage den med på ski – det er op til dig, men jakken leverer varen!

Annonce

Bedste billige skaljakke herre

Pris: 999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige skaljakke til herre” er Buteo fra Haglöfs. Her får du en prisstærk skal, hvor alt er produceret i genanvendeligt materiale. Udstyret med Proof membran og med en vægt på 492 gram, har du en skal der vil være en ægte ven på tur.

Annonce

Bedste premium skaljakke herre

Pris: 3.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium skaljakke til herre” er Keb Eco-Shell fra Fjällräven. Med denne sublime skal får du et stykke beklædning, som er let, slidstærkt, 100% vandtæt, vindtæt, åndbar og behagelig at have på. Look no further! Den perfekte jakke er her.

Annonce

Bedste sommer skaljakke herre

Pris: 1.299 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sommer skaljakke til herre” er StormLine Stretch Shell fra Black Diamond. Med denne superlette (320 gram!) skal, har du en ægte turmakker. Let at have med, har alle vitale funktioner og er udelukkende udført i strækbart materiale.

Annonce

Bedste vinter skaljakke herre

Pris: 4.499 DKK

Vinderen i kategorien “bedste vinter skaljakke til herre” er Draupner fra Klättermusen. Med denne sværvægter får du et produkt designet til hårdt brug. Slidstærk, strækbar og bionedbrydelig membran er blot nogle af funktionerne. Oplagt valg til de kolde, krævende egne.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til skaljakke herre

Når først man er blevet glad for friluftsliv, finder man meget hurtigt ud af, at der ikke er frygtelig mange dage med “godt” vejr. Man bliver hurtigt rastløs og vil bare ud, men at vente på det gode vejr, kan være en langsommelig process. Gudskelov er skaljakken opfundet. Det er nemlig den, der gør, at vi kan komme ud i al slags vejr. 

Skaljakke, eller “hardshell”, er det yderste lag som man vil benytte, hvis der er hård vind eller nedbør. I meget kolde egne kan man bruge bomulds anorakker, men her taler vi arktiske ekspeditioner. Skaljakker er anderledes og har nogle helt klare fordele.

Der er mange forskellige slags, men de alle har nogle fælles features. For at passe ind i kategorien “skaljakke” skal den være: vindtæt, vandtæt og åndbar. Ud over disse tre ting er det op til den enkelte producent, at fylde den med passende features.

Mand iført skaljakke herre

Hvorfor skal jeg købe en skaljakke designet til herrer?

Du skal helt klart overveje en skaljakke hvis du er ude i al slags vejr. Ja selvom du kun er ude i “godt” vejr, skal du stadig overveje en skaljakke. De er simpelthen bare uundværlige og når man først har haft en, vil man aldrig gå på eventyr, uden at tage sin skaljakke med. 

Man skal vælge en skaljakke, fordi det er den der afgør om man forbliver varm og tør i løbet af dagen, uanset om det sner eller regner. 

Skallen er en det ene af tre meget vigtige principper i “3-lags princippet”. Hvor de to første lag sørger for at opretholde kernetemperatur og isolering, sørger skaljakken for at du kan komme af med dampen fra aktivitet, samt holde vand ude fra det beklædning, der skal holde dig varm. 

Hvilken skaljakke designet til herrer skal jeg vælge?

Når du skal vælge skaljakke, er der nogle forskellige ting du kan tage højde for. Alt efter hvilke slags eventyr du skal på, kan du pejle dig i retning af hvad du har brug for. Skal du til kolde egne, eksempelvis på skiferie, er det en god ide, at have en lidt tungere, holdbar jakke med høj vind og vandtæthed.

Skal du derimod sydpå og vandre, eksempelvis en del af El Camino, eller blot benytte den til en varm sommer i Danmark, er det ikke nødvendigt med så kraftig vandtæthed, men måske mere fordelagtigt med en let jakke uden for mange funktioner. Er man derimod ude meget af året og måske på fjeldture i ydersæsonerne, er det meget vigtigt med ekstrem vandtæthed, holdbarhed, åndbarhed og komfort, da jakken skal benyttes store dele af tiden. 

Kombinér skaljakke til herrer med andet friluftstøj til herrer

En hardshell jakke er ikke den som der giver varmen i sig selv, men er derimod den der sørger for at andre beklædningsgenstande præsterer optimalt. Derfor skal man, ud over skaljakken, have noget beklædning indenunder, som kan gøre holde en varm. 

Beklædning under skaljakken 

Her vil et inderste lag, en skiundertrøje i enten uld eller polyester eksempelvis være rigtig godt. Den vil sørge for de svedtransporterende egenskaber og holde kernetemperaturen oppe. 

Derefter skal man have sig et mellemlag. Det kan eksempelvis være en softshell jakke, en fleecetrøje, uldtrøje eller måske en let dunvest – mulighederne er mange, og det er nemlig det der gør skaljakken så ideel, da det nemlig er dig selv der bestemmer temperaturen på din øvre beklædning. Skaljakken sørger blot for at du netop kan beholde en komfortabel temperatur uanset klima. 

Skalbukser

Udover inderbeklædning der komplimenterer en skaljakke, findes der også skalbukser. Skalbukser bliver ofte overset, men når vand lander på ens skaljakke, sørger tyngdekraften naturligvis for at det bevæger sig nedad, og pludselig står man med en knastør overkrop, men plask våde ben. Derfor er det en god ide at supplerer sin skaljakke med et par skalbukser, for at fuldføre det vindtætte, vandtætte og åndbare yderlag. 

Vedligeholdelse af skaljakke designet til herrer

Som med andre outdoor jakker til herre, er det vigtigt at de bliver vedligeholdt. En skaljakke er ikke blot et stykke tøj, men en beklædningsgenstand der kræver særlig behandling. 

Hvad sker der, hvis jeg ikke vedligeholder min skaljakke?

Den mest essentielle del ved skaljakken er dens membran. Dvs. hvilket midterlag jakken består af, hvad der gør den vindtæt, vandtæt og åndbar. Der er forskellige membran-varemærker, men fælles for alles membraner er, at de er bygget op af små celler/pore der er for små til at vand i fast form kan trænge ind, men store nok til at vand i form af damp, kan trænge ud.

Når ens jakke bliver brugt, vil porerne i membranen blive fyldt med skidt fra ens andre lag beklædning, sved og elementer udefra. Når det, uundgåeligt, sker, vil jakken miste sine funktioner. Men det er der råd for. Med en korrekt vask og imprægnering kan jakken genetablere sine funktioner. Dette gøres i 2 trin. 

Trin 1: vask af skaljakke 

Først skal jakken vaskes, så al snavs forsvinder. Her er det vigtigt at der bliver brugt et vaskemiddel beregnet til vandtætte membraner. Hvis ikke kan de midler der er i normal sæbe, gå ind og “ødelægge” membranen og de forseglede syninger. Disse kan købes i alle friluftsbutikker. Når man har fået fat i det rigtige vaskemiddel, skal man læse brugsanvisningen, samt vaskeanvisningen på skaljakken og sørge for at den kan holde til hvad der bliver anbefalet. 

Trin 2: Tørring 

Nu skal jakken tørre. Selvom at det hedder en “hardshell” og det er et slidstærkt og hårdfør stykke beklædning, er membranen porøs. Derfor skal tørringen foregå uden høj varme. Dvs hængende på en bøjle, i et lunt tørt rum eller lignende. Ikke foran en pejs, på en radiator eller hård tørretumbling. 

Trin 3: imprægnering af skaljakke

Sidst skal jakken imprægneres. Det gør man med en DWR (Durable Water Repellent) re-proofer. Denne bliver sprayet på, ca. med 30 cm. afstand fra jakken. Før den sprayes på, er det vigtigt at jakken er helt tør og at det bliver gjort udendørs, da det er et stærkt produkt. Herefter tørres jakken igen på ny og vupti, så er den vandtæt igen.

Denne procedure er ret omfattende, men meget effektivt. 

2-i-1

Alternativt kan man få et 2-i-1 vaskemiddel, hvor man lægger jakken i vaskemaskinen og blot tilføjer vaskemidlet og den bliver her både vasket og imprægneret. 

Hvilken metode man er mest til er individuelt, men begge er effektive. 

Fordelen ved den første metode er at man selv kan bestemme hvor jakken skal imprægneres, men det er dog en længere process.

Fordelen ved 2-i-1 metoden er at det er nemt, men der er dog mindre selvbestemmelse, i forhold til hvor man vil have imprægneringen til at være stærkest.

Valg af skaljakke herre

Aktivitet

Som tidligere nævnt, er det vigtigt at man vælger en skaljakke, der matcher ens aktiviteter. Er man hovedsageligt til en skaljakke, der skal kunne holde en tør på våde sommerdage, eller vil man blot have den som en ekstra sikkerhed eller en lidt bedre regnjakke, vil en skaljakke i den billige ende være rigelig god. 

Vil man derimod have en skaljakke der skal være med en året rundt i al slags vejr, er man nødt til at gå lidt op i pris, for at få en jakke, der kan holde til et højere vandtryk og man dermed kan regne med sin skaljakke. Skal man bruge den til alpinsport, eller sport hvor der er højt bevægelsesniveau, som eksempelvis klatring eller MTB, må man gå efter noget der både er designet til hårdt brug, er fleksibelt, vandtæt og med høj åndbarhed.

Vejrforhold

Hvilke vejrforhold du bevæger dig ud i, er en afgørende faktor i valget af skaljakke. Ligeså snart at du er udendørs i områder, hvor der kommer nedbør af en eller anden slags, eller hvor vind er til stede, vil det være ideelt med en skaljakke.

Det man skal se på i forhold til hvilken skaljakke man vælger, er hvilke funktioner den har. Skal man eksempelvis bruge den på skiferien eller på klatreeventyr, er det vigtigt at man har en skaljakke, der har meget vandtæt og kompatibel med en hjelm. Skal man derimod kun bruge den om sommeren, er det ikke nødvendigt med så høj grad af vandtæthed. Her er man bedre klædt på med en lettere skaljakke, hvor den er knap så vandtæt men meget åndbar. 

Materialer

En skaljakke er lavet af forskellige slags materialer, eller forskellige blandinger af materialer. Skaljakker vil altid være lavet i et plastmateriale, altså en form for polyester eller nylon. Dog er nogle mere miljøvenligt end andre og nogle endda produceret i nedbrydelige eller genanvendelige materialer. 

Skal

Skaljakken er bygget op i hvad man kalder enten 2 lag, 2,5 lag eller 3 lag. Yderlaget og membranen vil altid være til stede. Hvad afgør om det er 2,5 lag eller 3 er, hvordan det inderste lag, tættest på kroppen, er udført. Jo færre lag, jo billigere og lettere vil jakken ofte være, men holdbarheden samt vandtætheden vil være betydeligt reduceret. Jo flere lag betyder derimod, at jakken vil være en smule tungere, men være væsentlig mere vandtæt og holdbar. 

Yderlaget

Yderlaget er det lag i jakken, der er den første barriere mellem dig og vandet udefra. Det er ofte udført i nylon og med en behandling af et kemisk materiale som kaldes DWR, durable water repellent. Dvs. det er det materiale der gør at vand udefra vil ligge sig som perler på jakken, og slet ikke nå ind til membranen det første stykke tid. 

Mellemlaget/membranen

Membranen er det som er det største kendetegn ved en skaljakke, netop fordi det er membranen der gør jakken vindtæt, vandtæt og åndbar. Membranerne kan have mange forskellige navne. Nogle producenter specialiserer sig i at lave membraner, som Gore-Tex eller eVent. Andre mange producenter benytter sig af Gore-Tex membraner da de er højt anerkendt, men mange har også deres egne membraner. 

Vandtæthed

Membraner er målt i to ting: hvor meget vand de kan holde ude og hvor meget damp de kan lukke ud. Hvor meget vand de kan holde ude, er målt i mm. Dette kalder man for vandsøjletryk (VST). Det beskriver altså hvor højt et tryk af vand (målt i mm) der skal til, før vandet vil trænge igennem.

En skaljakke til herre vil som minimum have et vandsøjletryk på 10.000 mm, men kan have op til 30.000 mm. Jo højere vandsøjletryk, jo mere vandtæt. 

Åndbarhed

Hvor meget damp jakken kan lukke ud fra kroppen er målt i gram. Det er målt således: g/m2/24h. Dvs. hvor mange gram vand (i form af damp) der kan trænge gennem stoffet pr. en kvadratmeter, pr. døgn. En god skaljakke til herre skal helst yde omkring 2000 g/m2/24h, men gerne over!

Funktioner

En skaljakke har få, men meget vigtige funktioner. som minimum skal en skaljakke have disse funktioner: vandtæt og åndbar, ventilatorer og justeringsmuligheder.

Vandtæt og åndbar

Som tidligere beskrevet, er det vigtigt at en skaljakke er vandtæt og åndbar i sådan en grad, at den passer netop dit behov. Er du på jagt efter en let og meget åndbar jakke, gå da efter en jakke med tallene omkring 10.000 mm VST og 800 g/m2/24h. Er du på derimod på udkig efter en jakke der præsterer når der for alvor er brug for den, gå da efter tallene 30.000 mm VST og 3000 g/m2/24h. Disse tal er naturligvis cirkatal og vil varierer fra producent til producent. 

Ventilatorer

Ofte vil der sidde en stor lynlås under hvert ærme, som kan låses op og i alt efter hvor meget luft man har brug for. Dette er en lynhurtig måde at regulere kropstemperaturen på og er ofte den primære temperaturregulerende faktorer man benytter sig af på de hårde dage. En uundværlig detalje!

Justeringsmuligheder

Her tænker vi på tre essentielle steder: håndled, hoften og ikke mindst hætten. Justeringen i håndled gør at man kan undgå vand og lufts indtrængen til ens inderlag og mellemlag. Det er specielt vigtigt under aktiviteter med fart på, som MTB og skiløb.

Justeringen i hoften er vigtig for at bevare vindtætheden i jakken, samt for at holde jakken på plads under aktiviteter. Hvis ikke der er mulighed for at spænde jakken til, vil luften trænge ind under jakken og man vil føle kulden. Justeringen i hætten er helt uundværligt. Når vinden suser og regnen lægger sig tungt, er det vigtigt at man kan føre vandet væk fra ansigtet, at hætten sidder tæt til ens hoved og giver den beskyttelse den er til for.

Blafre hætten bag en, bliver man helt stresset og man får mest lyst til at fjerne den hvilket resultere i et vindblæst ansigt og en våd hue. En hætte der sidder tæt til hovedet og føre vandet væk fra ansigtet, giver derimod en unik tryghed og man kan bevare overblikket i de svære og våde situationer. 

Størrelse

Når man skal se efter en skaljakke, er der forskellige mål man skal kan følge. Oftest vil en jakke være opgivet i 4 mål: ærmelængde, brystomkreds, liv og hofte. Det kan være svært at finde rundt i størrelserne, men vi har lavet en lille guide med et lidt bredere overblik, der gerne skulle gøre det lidt nemmere at overskue.

Size

Ærmelængde

Brystomkreds

Livvidde 

Hofteomkreds

 

cm

inch.

Europe

cm

inch

UK

cm

inch.

China

cm

inch.

Japan

XXS

79

31

42

87

34

32

71

28

170/86A

85

33½

85

XS

81

32

44

92

36

34

76

30

179/92A

90

35½

90

S

84

33

46

97

38

36

81

32

170/96A

95

37½

95

M

86

34

48

102

40

38

86

34

175/102A

100

39½

100

L

89

35

52

110

43

42

94

37

175/110A

108

42½

110

XL

91

36

56

118

46

46

102

40

180/118A

116

45½

120

XXL

94

37

60

128

50

50

112

44

180/128A

126

49½

130


Fit

En skaljakke korrekt fittet til herre er vigtig, da jakken skal ses som et stykke uundværligt udstyr. Det er både vigtigt at der er plads nok til et ekstra varmt lag indenunder jakken, samtidigt med at jakken ikke flagre rundt om en. Man kan få både regular fit og slim fit. En regular vil være mere tilforladelig i forhold til ens torso med en ekstra trøje, hvorimod en slim fit vil sidde væsentligt tættere til kroppen.

Alt efter ens kropsform skal man naturligvis vælge hvad der vil passe bedst, men husk, køb gerne en størrelse større, end hvad der vil sidde “perfekt”. Så er du altid sikret at kunne tilføje et ekstra lag, samt bevægelsesfriheden. 

Vægt

Vægten er naturligvis et vigtigt element, men fra den letteste til den tungeste skaljakke til herre, vil der kun være omkring et halvt kilos forskel. Man må derfor ikke lade sig skræmme af de ekstra gram, da de ofte blot betyder, at ens jakke vil være mere vandtæt, mere holdbar eller have flere lag. Vægtforskellen spænder mellem diverse jakker fra ca. 300 gram til 900 gram. Jakkens funktioner er absolut vigtigere end vægten.

Design

Designet på en skaljakke er selvfølgelig vigtig. Naturligvis i forhold til udseende og hvad man vil føle sig tilpas ved at gå i. Funktionsmæssigt er der dog lagt mange tanker i en skaljakke, nogle mere end andre naturligvis. Skal man eksempelvis bruge sin jakke, samtidigt med at have en rygsæk eller klatresele på, er det vigtigt at se hvordan lommerne er placeret, så man kan komme til dem, til trods for hoftebælter.

Billigere, mindre udstyrede jakker, har en tendens til at have lommerne placeret lavt på jakken. Her er man altså forhindret i at nå de livsnødvendige snacks hvis man har tasken på, eller de ekstra varme handsker.

Hætten er også et vigtigt designelement i skaljakker. Her er det vigtigt at de er syet således at der er plads til en stor hue eller en hjelm, samtidigt med at den er stor nok til, at holde ens hoved isoleret fra vinden. Hvis hætten er for lille mister den hele dens funktion. Derfor er det vigtigt at se efter hættens udformning. 

Køn

Langt de fleste skaljakker er designet til enten herre eller damer. Det er vigtigt at købe den der er korrekt designet til ens køn, da skaljakker ses som funktionelt udstyr og ikke blot beklædning. Meget få er designet unisex, men vi vil helt klart anbefale, at man holder sig til ens køn, når man skal vælge skaljakke. 

Pris

Priser på skaljakker spænder meget bredt og det er vigtigt at man gør på med sig selv, hvor mange kroner man vil bruge på en jakke, alt efter hvad man skal bruge jakken til. De billigste, funktionelle skaljakker, fås til omkring 1000 kr., hvorimod de dyreste kan koste over 6000 kr.

Hvis man blot er skarp på hvad man ønsker og kender ens behov, behøves man ikke ofte unødvendigt mange kroner på en skaljakke. Dog passer pris og anvendelsesområde ret godt sammen lige ved skaljakker, så hvis man skal på de lange, kolde eller våde eventyr, kommer man sjældent fra forretningen, uden af have brugt 2000-3000 kr.

3 tips til skaljakke herre

Tip 1: Vedligeholdelse

Når man først har købt sig en skaljakke, stopper festen desværre ikke her. Man er nødt til at få vasket sin jakke af og til samt genimprægnere den. Bruger man jakken jævnligt, bør dette gøres en gang hvert halve år. På denne måde vil man i lang tid, have en skaljakke der bare bliver ved med at præstere!

Tip 2: Køb en størrelse større

At købe en jakke der umiddelbart er lidt for stor, synes som en underlig ide. Meningen er dog at man har en yderliger bevægelsesfrihed i jakken, også når det er koldt og man har brug for et ekstra lag!

Tip 3: Køb efter behov

Man kan hurtigt købe sig fattig i en rigtig fin skaljakke, som måske er overgearet til ens behov. Beslut dig derfor, hvad du skal bruge jakken til – se på jakkens specifikationer og søg derefter. Dette vil gøre søgningen nemmere og du vil få en bedre ide om hvilket prisleje netop jakker du ser efter ligger i.

Hvad siger undersøgelser om skaljakke herre?

Under et pre-studie designet til at teste hardshell jakker holistisk, fandt man ud af, hvad der betød mest for sportsudøvere, der benytter skaljakker. I denne test var det aktiviteten ski-touring. Her blev atleterne først spurgt ind til, hvad der var vigtigst for dem i forhold til hvad deres skaljakke skulle kunne under henholdsvis opstigning, pause og nedkørsel. Derefter blev der valgt et hold af testpersoner, til at gå på ski-tour.

Under opstigning ville størstedelen af deltagerne helst have en jakke der var meget åndbar. Under pausen ville størstedelen af deltagerne helst have en jakke der var absolut vindtæt. Under nedkørslen ville størstedelen af deltagerne helst have en jakke der var absolut vindtæt og vandtæt, samt værende flexibel. 

Generelt set var det vurderet at de jakker der præsterede bedst i den praktiske del af testen, var 3-lags skaljakker, da de scorede bedste resultater i netop åndbarhed, vindtæthed, vandtæthed og fit/design, under selve aktiviteten. Vi håber du er blevet klogere på skaljakker til herre, og at du nu kan finde en hardshell der netop passer dig og dine behov!

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken skaljakke til herrer er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste skaljakker herre. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Skaljakkerne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger skaljakke herre?

Valget af skaljakke til herrer afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Practical and science based functionality tests of … – ScienceDirect.” https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877705810003267. Åbnet 16 feb. 2021.
Forfatter
Mads Cieslak
Mads Cieslak

Mads fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Friluftsliv har altid fascineret ham, og allerede som 6-årig knejt startede han til spejder. Og der gik ikke lang tid før, han gik fra at være spejder til spejderleder og kursusleder. Som årene gik blev passionen for friluftsliv så stor, at han valgte at uddanne sig som bl.a. friluftsvejleder, skilærer, kajakinstruktør, kanoinstruktør og klatreinstruktør. Det har ført til stillinger såsom friluftsvejleder på GeoCenter Møns Klint, ekspedient i danske friluftsbutikker og skilærer i Norge. I dag læser han en bachelor i friluftsliv og formidling i Skotland.