Komplet guide til valg af sildeforfang

Sildeforfang

Artiklen indeholder reklamelinks.

Sildeforfang er en meget effektiv måde at fange sild på, og de fleste anvender forfanget til sildefiskeri. Sildeforfanget består normalt af et par fluer (antallet afhænger af det pågældende forfang), og de er placeret på rad og række efter hinanden. Sildeforfang kommer i mange forskellige varianter, og kan være udstyret med alt lige fra perler til fjer.

Vi har allieret os med vores lystfisker eksperter for at finde det bedste sildeforfang. Eksperterne har testet en lang række af de mest populære sildeforfang, heriblandt sildeforfang fra Sabiki, Westland, Ron Thompson og Mustad. Eksperterne afslører længere nede i artiklen, hvilket sildeforfang der knuste alle sine konkurrenter i alle parametre (fangst, slidstyrke og svømmeevne). Men før testvinderen afsløres, har eksperterne valgt give dig et par gode tips og tricks til valg af sildeforfang, som du kan læse mere om nedenfor.

Hvad er et sildeforfang?

Sildeforfang
Sildeforfang

Sildeforfanget – også kaldet forfang til sild – er uden tvivl den nemmeste og mest effektive måde at fange sild på. Ligesom alle andre forfang (fladfiskeforfang, makrelforfang, geddeforfang osv.) er et sildeforfang udstyret med et bestemt antal kroge. Et sildeforfang består af 3 til 6 kroge, som er bundet ind med perlemorsfarvede fjer. De perlemorsfarvede fjer ligner krill, plankton, små krebsdyr, vandlopper og andet føde, som silden lever af. Sildeforfanget monteres på din fiskestang før blinket eller pirken. Alle sildeforfang kan fange sild, men der er alligevel nogle forskelle, som er værd at bemærke.

Krogstørrelse

Først og fremmest har krogstørrelsen en stor betydning for din fangst. Krogstørrelsen afhænger meget af af dine præferencer, men vores lystfisker eksperter anbefaler, at du køber sildeforfang med store kroge, således du udelukkende fanger store sild, der overholder mindstemålet for sild.

Hvis du er interesseret i et sildeforfang med store kroge, så tag et kig på testvinderen, som Allan og Jørgen (vores lystfisker eksperter) har anmeldt længere nede i artiklen.

Antal kroge

Logik for burhøns – jo flere kroge dit sildeforfang har, desto større chance er der for, at du fanger flere sild. Da Allan og Jørgen testede de forskellige sildeforfang, blev resultatet også, at jo flere kroge, desto flere sild fanger du. Det skyldes, at sild har en tendens til at følge trop – når først en sild har bidt sig på krogen, vil de andre sild følge trop.

Linetykkelsen

Linetykkelsen er også værd at bide mærke i. Hvis du udelukkende fisker efter sild og med lette pirke, så skal du vælge et sildeforfang med en forholdsvis tynd line. Hvis du ønsker at variere dit fiskeri, så du også har mulighed for at fange en torsk, så skal du vælge et sildeforfang med en tykkere line. Det sildeforfang, som er blevet vores testvinder har en perfekt linetykkelse, der giver dig mulighed for at fiske med lette pirke, mens du samtidig kan fange større fisk (heriblandt torsk).

Sildeforfang test

Som tidligere nævnt har vores lystfisker eksperter foretaget en stor test. De har testet en lang række af de mest populære sildeforfang. Eksperterne har udnævnt 1 testvinder, der har knust alle sildeforfang i alle parametre (fangst, slidstyrke og svømmeevne). Læs mere om testvinderen nedenfor.

Sabiki sildeforfang

Sabiki sildeforfang
Sabiki sildeforfang

De fleste sildeforfang er en blanding af sildeforfang og makrelforfang, men dette er ikke gældende for vores testvinder! Testvinderen ‘Sabiki sildeforfang” er 100 % specialdesignet til at fange sild – rigtig mange sild! De 6 kroge som forfanget er udstyret med sikrer en god fangst. Forfangets guldbelagte fjer er en fryd for sildens øje, og de skinner så kraftigt i vandet, at silden på meget lang afstand kan få øje på forfanget. De skinnende fjer gør derfor, at forfangets lokkeevne er noget udover det sædvanlige, og det kunne Allan og Jørgen i den grad også mærke på deres stænger, da de var ude og teste forfanget. Allerede efter 1 times tid havde Allan og Jørgen fyldt deres spande op med sild (samt et par torsk) til renden. Eksperterne kunne hurtigt konkludere, at Sabiki sildeforfanget skulle krones som testvinder.

Exceptionel slidstyrke og en svømmeevne i verdensklasse

Hovedparten af de sildeforfang Allan og Jørgen testede gik i stykker grundet slidstyrken/lav kvalitet. Men forfanget fra Sabiki viste sig at være af ekstrem høj kvalitet, fordi forfanget kunne klare alle størrelser af sild og modstå al slags vejr uden at blive beskadiget. Endvidere imponerede Sabiki sildeforfanget med sin svømmeevne – forfanget skar utrolig godt gennem vandet.

Allan og Jørgen anbefaler Sabiki sildeforfanget til dig, der ønsker at få flest sild på krogen. Køb sildeforfanget allerede i dag og øg din fangstrate!

køb sildeforfanget her


Artiklen forsætter under annoncen


Sildeforfang tilbud

Der findes mange sildeforfang tilbud, men det kan være svært at finde de bedste tilbud på sildeforfang, og det forstår vi udemærket godt! Vi har sammenlignet priser og tilbud, og vi fandt frem til, at fiskpåkrogen.dk tilbyder de bedste tilbud. Webshoppen opdaterer ugentligt sine tilbud, og du kan ofte spare en god sum penge. Så hvis du er interesseret i de bedste sildeforfang tilbud, så klik på linket nedenfor for at se webshoppens mange tilbud!

klik for at se de bedste sildeforfang tilbud

Sildeforfang montering

Hvordan monterer du dit forfang på fiskestangen? Allan og Jørgen (vores lystfisker eksperter) giver dig instruktion nedenfor:

  1. Hovedparten af de danske lystfiskere ved ikke, at sildeforfanget har en ned- og op ende, og derfor er det vigtigt, at du monterer sildeforfanget, så det vender den rigtige vej.
  2. Hægten skal være nederst.
  3. Forfangets tavser skal pege opad. Det, at tavserne peger opad gør, at krogene og fjerene kommer lidt længere væk fra forfangets hovedline, hvorimod hvis tavserne vendte på hoved, så ville krogene og fjerene ligge og daske langs hovedlinen – og dermed ville forfanget ikke være ligeså effektivt.
  4. Nu er det tid til at tilføje vægt på stangen. Kastevægten afhænger naturligvis af, hvad din fiskestang tillader, men sørg for at tilføje nok vægt, så forfanget kan synke helt til bunds (sild svømmer i store stimer tæt ved havets bund).

Sildefiskeri med sildeforfang

Der er 2 typer sildefiskeri: sildefiskeri fra kyst, mole eller havn og sildefiskeri fra båd/turbåd. Spinnestænger og pirkestænger er velegnet til sildefiskeri, men hvis du ude og rejse, kan en teleskop fiskestang snildt gøre et ligeså godt stykke arbejde som spinnestænger og pirkestænger. Læs mere om hvilken type fiskestang der er mest velegnet til dit sildefiskeri nedenfor.

Sildefiskeri fra kyst, mole eller havn

Når du fisker efter sild fra kyst, mole eller havn, er sildefiskeriet anderledes end, hvis du fisker efter sild fra båd/turbåd. Sildefiskeri fra kyst mole eller havn er det samme som spinnefiskeri. Det vil sige, at du har brug for en lang spinnestang (gerne over 9 fod), hvis du skal kunne kaste sildeforfanget ud til sildestimerne.

Når du fisker fra kyst, mole eller havn starter du med at kaste blinket eller pirken ud i havet. Hvis du har plads nok, er et overhåndskast værd at foretrække, fordi du kan kaste længere med dette kast. Når sildeforfanget rammer vandet, så lad blinket eller pirken synke, imens du mærker, om forfanget er i kontakt med sildene. Når sildeforfanget er kommet ned i en passende dybde (bunden eller midtvandet), så hiver du langsomt ind med nogle små nykkende bevægelser, og lad herefter blinket eller pirken synke igen. Denne teknik gentages, så du zig-zagger gennem vandsøjlen for at ramme sildestimerne. Billedet nedenfor illustrerer teknikken, som vi har beskrevet ovenfor:

Sildefiskeri teknik
Sildefiskeri teknik

Vores lystfisker eksperter anbefaler, at du køber en helt almindelig spinnestang til sildefiskeri fra kyst, mole eller havn.

se udvalget af de billigste og bedste spinnestænger

Sildefiskeri fra båd/turbåd

En meget populær form for sildefiskeri er sildefiskeri fra båd/turbåd. Vandet er dybt, fordi du er på åbent hav. Derfor er sildefiskeri fra båd/turbåd det samme som pirkefiskeri. Bådens skibber sejler rundt i forskellige områder, og leder efter sildestimer via et ekkolod/fishfinder. Skibberen kan altså se sildene på ekkoloddet som store klumper og plamager. Når skibberen har fundet et område med en sildestime, så stoppes båden. Inden sildefiskeriet begynder, fortæller skibberen hvor dybt der er, og hvor dybt sildene svømmer. Sild befinder sig typisk nede ved havets bund, men det hænder, at de svømmer i midtvandet.

Når skibberen siger værsgo, påbegyndes pirkens nedsænkning. Men husk på, at det er ofte i selve nedsænkningen, at sildene bider på krogen. Hvis sildene bider på i nedsænkningen, skal du stoppe nedsænkningen og holde dybden, da forfanget befinder sig i en sildestime. På denne måde vil de andre sild følge trop og bide på. Når du kan mærke, at du har nok sild på krogen, hiver du sildene op i rolige bevægelser.

Et andet godt tip er, at du kan prøve at huske på den dybde, sildene bider sig fast på krogen. Hvis du husker på dette, kan du ramme dybden igen ved næste sænkning. Der er primært 3 måder du kan huske dybden på: din mavefornemmelse, tæl hvor lang tid pirken er om at synke eller tæl hvor mange gange du drejer rundt på hjulet, inden du hiver fangsten op på båden igen. Vores eksperter anbefaler, at du køber en pirkestang til sildefiskeri fra båd/turbåd.

se udvalget af de billigste og bedste pirkestænger

Sildefiskeri har 2 ting tilfælles

Selvom de 2 typer sildefiskeri er noget fjernt fra hinanden, har de alligevel 2 ting tilfælles. Rolige bevægelser og tålmodighed. Silden er en meget lille fisk, og derfor nytter det ikke, at du laver kraftige bevægelser – du risikerer at rive krogen ud af sildens mund. Hvis du laver rolige bevægelser, vil du komme til at opleve, at når først en sild har bidt sig på krogen, så vil flere sild følge trop. Ha’ derfor tålmodighed, sildene skal nok bide på krogen.

Er du interesseret i at lære mere om fiskeri med forfang til sild? Så tag et kig på videoen nedenfor, som er produceret af professionelle lystfiskere:

Sild sæson

Silden har sæson året rundt, og derfor har den ingen højsæson. Men silden er størst og smager derfor bedst i efterårsmånederne. De danske lystfiskere er også på jagt efter silden i foråret, hvor silden kommer helt ind til kysten for at gyde, og det er derfor ofte let at fange store mængder af sild fra kyster, moler og havne i forårsmånederne. Det er værd at bemærke, at der findes forskellige typer af sild, og de er i de danske farvande på hver deres tidspunkt. Vårsilden kan fanges fra februar til april, høstsilden fra august til oktober, fedsild fra september til januar og storsild fra oktober til december.

Sildens størrelse afhænger af, hvilket farvand du fisker i. En god tommefingerregel er, at størrelsen af en sild er 20 til 35 centimeter lang. I Nordsøen er mindstemålet 20 centimeter, i skagerrak er mindstemålet 18 centimeter og i de øvrige farvande er der intet mindstemål.

At genkende en sild er forholdsvis let, uanset om man er en erfaren eller knap så erfaren lystfisker. Silden har et par karakteristika, som enhver lystfisker vil kunne genkende. Blandt andet har silden en sølv-blank krop med en mørk overside. Et andet karaktertræk er, at silden har meget skæld.

Har du spørgsmål?

Vores lystfisker eksperter er altid klar på at give en hjælpende hånd. Skriv en kommentar i kommentarfeltet nedenfor, så vil de svare dig inden for kort tid. Du kan også vælge at skrive en e-mail til os. Du kan finde vores e-mail adresse inde på vores om os side.

Knæk og bræk!

4 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *