Sildeforfang

Fiskegrej inklusiv sildeforfang

Sildeforfang er en meget effektiv måde at fange sild på, og de fleste anvender forfanget til sildefiskeri. Sildeforfang kommer i mange forskellige varianter, og kan være udstyret med alt lige fra perler til fjer.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med en række lystfisker eksperter lavet en test af sildeforfang. Se testvinderen herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Sildeforfang Test: Det Bedste Sildeforfang

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Fladen Sildeforfang

Bedste sildeforfang

Pris: 19 DKK

Vinderen i kategorien “bedste sildeforfang i test” er Fladen Sildeforfang. De fleste sildeforfang er en blanding af sildeforfang og makrelforfang, men dette er ikke gældende for vores testvinder! Testvinderen ‘Fladen sildeforfang” er 100 % specialdesignet til at fange sild – rigtig mange sild! De 6 kroge, som forfanget er udstyret med, sikrer en god fangst. 

Annonce

Indholdsfortegnelse

Hvad er et sildeforfang?

Sildeforfang – også kaldet forfang til sild – er uden tvivl den nemmeste og mest effektive måde at fange sild på. Ligesom alle andre forfang (fladfiskeforfang, makrelforfang, geddeforfang osv.) er et forfang til sild udstyret med et bestemt antal kroge. Et forfang til sild består af 3 til 6 kroge, som er bundet ind med perlemorsfarvede fjer.

De perlemorsfarvede fjer ligner krill, plankton, små krebsdyr, vandlopper og andet føde, som silden lever af. forfang til sildet monteres på din fiskestang før blinket eller pirken. Alle forfang til sild kan fange sild, men der er alligevel nogle forskelle, som er værd at bemærke.

Krogstørrelse

Først og fremmest har krogstørrelsen en stor betydning for din fangst. Krogstørrelsen afhænger meget af af dine præferencer, men vores lystfisker eksperter anbefaler, at du køber forfang til sild med store kroge, således du udelukkende fanger store sild, der overholder mindstemålet for sild.

Hvis du er interesseret i et forfang til sild med store kroge, så tag et kig på testvinderen, som eksperterne har anmeldt længere nede i artiklen.

Antal kroge

Logik for burhøns – jo flere kroge dit forfang til sild har, desto større chance er der for, at du fanger flere sild. Da eksperterne testede de forskellige forfang til sild, blev resultatet også, at jo flere kroge, desto flere sild fanger du. Det skyldes, at sild har en tendens til at følge trop – når først en sild har bidt sig på krogen, vil de andre sild følge trop.

Linetykkelsen

Linetykkelsen er også værd at bide mærke i. Hvis du udelukkende fisker efter sild og med lette pirke, så skal du vælge et forfang til sild med en forholdsvis tynd line. Hvis du ønsker at variere dit fiskeri, så du også har mulighed for at fange en torsk, så skal du vælge et forfang til sild med en tykkere line. Det forfang til sild, som er blevet vores testvinder har en perfekt linetykkelse, der giver dig mulighed for at fiske med lette pirke, mens du samtidig kan fange større fisk (heriblandt torsk).

Mere om vores testvinder

Sabiki sildeforfang

De fleste forfang er en blanding af forfang til sild og makrelforfang, men dette er ikke gældende for vores testvinder! Testvinderen ‘Sabiki sildeforfang” er 100 % specialdesignet til at fange sild – rigtig mange sild! De 6 kroge som forfanget er udstyret med sikrer en god fangst. Forfangets guldbelagte fjer er en fryd for sildens øje, og de skinner så kraftigt i vandet, at silden på meget lang afstand kan få øje på forfanget.

De skinnende fjer gør derfor, at forfangets lokkeevne er noget udover det sædvanlige, og det kunne eksperterne i den grad også mærke på deres stænger, da de var ude og teste forfanget. Allerede efter 1 times tid havde eksperterne fyldt deres spande op med sild (samt et par torsk) til renden. Eksperterne kunne hurtigt konkludere, at Sabiki forfanget skulle krones som testvinder.

Exceptionel slidstyrke og en svømmeevne i verdensklasse

Hovedparten af de forfang til sild eksperterne testede gik i stykker grundet slidstyrken/lav kvalitet. Men forfanget fra Sabiki viste sig at være af ekstrem høj kvalitet, fordi forfanget kunne klare alle størrelser af sild og modstå al slags vejr uden at blive beskadiget. Endvidere imponerede Sabiki sildeforfanget med sin svømmeevne – forfanget skar utrolig godt gennem vandet.

Eksperterne anbefaler Sabiki sildeforfanget til dig, der ønsker at få flest sild på krogen. Køb forfanget til sild allerede i dag og øg din fangstrate!

Sildeforfang tilbud

Der findes mange forfangs tilbud, men det kan være svært at finde de bedste tilbud på sildeforfang, og det forstår vi udemærket godt! Vi har sammenlignet priser og tilbud, og vi fandt frem til, at fiskpåkrogen.dk tilbyder de bedste tilbud. Webshoppen opdaterer ugentligt sine tilbud, og du kan ofte spare en god sum penge. Så hvis du er interesseret i de bedste sildeforfang tilbud, så klik på linket nedenfor for at se webshoppens mange tilbud!

Sildeforfang montering

Hvordan monterer du dit forfang på fiskestangen? Eksperterne giver dig instruktion nedenfor:

  1. Hovedparten af de danske lystfiskere ved ikke, at sildeforfanget har en ned- og op ende, og derfor er det vigtigt, at du monterer sildeforfanget, så det vender den rigtige vej.
  2. Hægten skal være nederst.
  3. Forfangets tavser skal pege opad. Det, at tavserne peger opad gør, at krogene og fjerene kommer lidt længere væk fra forfangets hovedline, hvorimod hvis tavserne vendte på hoved, så ville krogene og fjerene ligge og daske langs hovedlinen – og dermed ville forfanget ikke være ligeså effektivt.
  4. Nu er det tid til at tilføje vægt på stangen. Kastevægten afhænger naturligvis af, hvad din fiskestang tillader, men sørg for at tilføje nok vægt, så forfanget kan synke helt til bunds (sild svømmer i store stimer tæt ved havets bund).

Sildefiskeri med sildeforfang

Der er 2 typer sildefiskeri: sildefiskeri fra kyst, mole eller havn og sildefiskeri fra båd/turbåd. Spinnestænger og pirkestænger er velegnet til sildefiskeri, men hvis du ude og rejse, kan en teleskop fiskestang snildt gøre et ligeså godt stykke arbejde som spinnestænger og pirkestænger. Læs mere om hvilken type fiskestang der er mest velegnet til dit sildefiskeri nedenfor.

Sildefiskeri fra kyst, mole eller havn

Når du fisker efter sild fra kyst, mole eller havn, er sildefiskeriet anderledes end, hvis du fisker efter sild fra båd/turbåd. Sildefiskeri fra kyst mole eller havn er det samme som spinnefiskeri. Det vil sige, at du har brug for en lang spinnestang (gerne over 9 fod), hvis du skal kunne kaste sildeforfanget ud til sildestimerne.

Når du fisker fra kyst, mole eller havn starter du med at kaste blinket eller pirken ud i havet. Hvis du har plads nok, er et overhåndskast værd at foretrække, fordi du kan kaste længere med dette kast. Når sildeforfanget rammer vandet, så lad blinket eller pirken synke, imens du mærker, om forfanget er i kontakt med sildene.

Når sildeforfanget er kommet ned i en passende dybde (bunden eller midtvandet), så hiver du langsomt ind med nogle små nykkende bevægelser, og lad herefter blinket eller pirken synke igen. Denne teknik gentages, så du zig-zagger gennem vandsøjlen for at ramme sildestimerne. Billedet nedenfor illustrerer teknikken, som vi har beskrevet ovenfor:

Vores lystfisker eksperter anbefaler, at du køber en helt almindelig spinnestang til sildefiskeri fra kyst, mole eller havn.

Sildefiskeri fra båd/turbåd

En meget populær form for sildefiskeri er sildefiskeri fra båd/turbåd. Vandet er dybt, fordi du er på åbent hav. Derfor er sildefiskeri fra båd/turbåd det samme som pirkefiskeri. Bådens skipper sejler rundt i forskellige områder, og leder efter sildestimer via et ekkolod/fishfinder.

Skipperen kan altså se sildene på ekkoloddet som store klumper og plamager. Når skipperen har fundet et område med en sildestime, så stoppes båden. Inden sildefiskeriet begynder, fortæller skipperen hvor dybt der er, og hvor dybt sildene svømmer. Sild befinder sig typisk nede ved havets bund, men det hænder, at de svømmer i midtvandet.

Når skipperen siger værsgo, påbegyndes pirkens nedsænkning. Men husk på, at det er ofte i selve nedsænkningen, at sildene bider på krogen. Hvis sildene bider på i nedsænkningen, skal du stoppe nedsænkningen og holde dybden, da forfanget befinder sig i en sildestime. På denne måde vil de andre sild følge trop og bide på. Når du kan mærke, at du har nok sild på krogen, hiver du sildene op i rolige bevægelser.

Et andet godt tip er, at du kan prøve at huske på den dybde, sildene bider sig fast på krogen. Hvis du husker på dette, kan du ramme dybden igen ved næste sænkning. Der er primært 3 måder du kan huske dybden på: din mavefornemmelse, tæl hvor lang tid pirken er om at synke eller tæl hvor mange gange du drejer rundt på hjulet, inden du hiver fangsten op på båden igen. Vores eksperter anbefaler, at du køber en pirkestang til sildefiskeri fra båd/turbåd.

Sildefiskeri har 2 ting tilfælles

Selvom de 2 typer sildefiskeri er noget fjernt fra hinanden, har de alligevel 2 ting tilfælles. Rolige bevægelser og tålmodighed. Silden er en meget lille fisk, og derfor nytter det ikke, at du laver kraftige bevægelser – du risikerer at rive krogen ud af sildens mund. Hvis du laver rolige bevægelser, vil du komme til at opleve, at når først en sild har bidt sig på krogen, så vil flere sild følge trop. Ha’ derfor tålmodighed, sildene skal nok bide på krogen.

Er du interesseret i at lære mere om fiskeri med forfang til sild? Så tag et kig på videoen nedenfor, som er produceret af professionelle lystfiskere:

Sild sæson

Silden har sæson året rundt, og derfor har den ingen højsæson. Men silden er størst og smager derfor bedst i efterårsmånederne. De danske lystfiskere er også på jagt efter silden i foråret, hvor silden kommer helt ind til kysten for at gyde, og det er derfor ofte let at fange store mængder af sild fra kyster, moler og havne i forårsmånederne.

Det er værd at bemærke, at der findes forskellige typer af sild, og de er i de danske farvande på hver deres tidspunkt. Vårsilden kan fanges fra februar til april, høstsilden fra august til oktober, fedsild fra september til januar og storsild fra oktober til december.

Sildens størrelse afhænger af, hvilket farvand du fisker i. En god tommefingerregel er, at størrelsen af en sild er 20 til 35 centimeter lang. I Nordsøen er mindstemålet 20 centimeter, i skagerrak er mindstemålet 18 centimeter og i de øvrige farvande er der intet mindstemål.

At genkende en sild er forholdsvis let, uanset om man er en erfaren eller knap så erfaren lystfisker. Silden har et par karakteristika, som enhver lystfisker vil kunne genkende. Blandt andet har silden en sølv-blank krop med en mørk overside. Et andet karaktertræk er, at silden har meget skæld.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket sildeforfang er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret det bedste sildeforfang. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Sildeforfangene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger sildeforfang?

Valget af sildeforfang afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Forfatter
Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj