Den legendariske schweizerkniv er et must-have til friluftsentusiasten. Med adgang til mange typer værktøjer i en kompakt pakke, er schweizerkniven god til mange formål. Men hvilken skal du vælge?
Friluftsmagasinet har i samarbejde med knivekspert Johnny Minor lavet en test af schweizerknive. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.
Bedste allround schweizerkniv
Pris: 399 DKK
Vinderen i kategorien “bedste allround schweizerkniv” er Victorinox Climber. Her får du den klassiske schweizerkniv med de mest anvendelige funktioner lige ved hånden. Udover to knivblade, byder Climber-modellen også på proptrækker, syl, saks, dåseåbner og en oplukker. Naturligvis følger der også en tandstik og pincet med.
Annonce
Bedste billige schweizerkniv
Pris: 269 DKK
Vinderen i kategorien “bedste billige schweizerkniv” er Victorinox Spartan. Som navnet antyder, er denne udgave ikke læsset med unødig pomp og pragt. I denne schweizerkniv finder du udelukkende det, du skal bruge. To knivblade, syl, proptrækker, kapseloplukker og en dåseåbner. Hverken mere eller mindre.
Annonce
Bedste premium schweizerkniv
Pris: 1.099 DKK
Vinderen i kategorien “bedste premium schweizerkniv” er Victorinox Swisschamp. Her får du topmodellen i Victorinox-samlingen af klassiske schweizerknive. Med 32 forskellige funktioner er Swisschamp klar på hvad som helst – i skoven, på fjeldet, til fisk og til jagt. Swisschamp tackler enhver situation.
Annonce
Bedste schweizerkniv til bushcraft
Pris: 599 DKK
Vinderen i kategorien “bedste schweizerkniv til bushcraft” er Victorinox Ranger, der er oplagt, når der skal saves, skæres eller snittes i træ. Denne solide Ranger-model kan med omtanke godt erstatte både din kniv og sav til de basale opgaver med sine funktioner og holdbare kvalitet.
Annonce
Bedste multitool schweizerkniv
Pris: 599 DKK
Truss Multi-Tool er en allround schweizerkniv, anerkendt som det bedste multitool på markedet. Værktøjets pålidelige design kombineret med dens 17 funktioner, gør at den står stærkt i både hverdags- og friluftslivet. Størrelsen og den robuste konstruktion afspejler kvaliteten, og det komfortable greb sikrer stor præcision ved brug af værktøjerne. Integreret låsemekanisme på hvert værktøj tilføjer et brugervenligt og sikkert aspekt ved brugen. Trods sit kompakte format er den ret så omfattende i funktionalitet, hvilket retfærdiggør dens titel som bedste multitool schweizerkniv.
Annonce
Langt de fleste har før eller siden stiftet bekendtskab med den legendariske røde schweizerkniv med det karakteristiske kors fra Victorinox. Igennem mange, mange årtier har de været anvendt som det praktiske multiværktøj, der fylder meget lidt i lommen eller i bæltet, men som byder på en fantastisk funktionalitet. Og netop knivenes alsidighed og tårnhøje kvalitet har gjort dem så populære til civilt såvel som professionelt brug.
Det var knivfabrikanten, Karl Elsener, der tilbage i 1884 satte sig for at udvikle en særlig foldekniv til den schweiziske hær. Og hans idé var revolutionerende: Han ville fremstille en kompakt og solid kniv, som samtidig skulle indeholde en lang række praktiske funktioner, så den kunne bruges som et alsidigt værktøj. Hvad han opfandt er for længst blevet en legende, nemlig The Original Swiss Army Knife!
Igennem årene har både kundebehovene og teknologien selvfølgelig ændret sig, men den originale Swiss Army Knife har udviklet sig i takt med efterspørgslen og de mange forskellige behov, således der i dag findes en Victorinox-kniv, som imødekommer snart sagt alles behov.
Du køber ikke bare en schweizerkniv. En schweizerkniv fra Victorinox er en følgesvend for livet.
Fordelene ved at have en schweizerkniv er mange. Den vigtigste er, at du får flere ekstra værktøjer i en kompakt pakke, som er være lille nok til at have med overalt. En schweizerkniv er derfor et af de mest alsidige værktøjer, der findes. Det kan fungere som en skruetrækker, en dåseåbner, en saks og mange andre instrumenter. Schweizerkniven har typisk et langt blad og et mindre samt flere værktøjer, der opbevares inde i knivhåndtaget gennem en drejemekanisme.
En schweizerkniv er meget forskellig fra en almindelig kniv. Mens du i en almindelig kniv kun finder et blad, kan en schweizerkniv indeholde mere end 9 stykker tilbehør. De store modeller har endda helt op til 33 stykker tilbehør.
Du kan inkorporere skruetrækkere, dåseåbnere, saks, sømklippere og meget andet. Et tilbehør til enhver lejlighed og alt i én, så du behøver ikke at have en masse udstyr med dig. Der er dog nogle fordele og ulemper. Som vi ser har en schweizerkniv mange flere funktioner end en almindelig lommekniv eller snittekniv, selvom det ofte også betyder klingen ikke er lige så stor eller tyk. Afhængig af den enkelte schweizerkniv kan du udføre flere typer opgaver.
At vælge den bedste schweizerkniv kan være en udfordring. Når alt kommer til alt, med hundredvis af versioner, kan det være vanskeligt at finde den helt rigtige til dig. Af den grund har vi listet de vigtigste parametre længere nede i denne artikel for at hjælpe dig med at træffe det bedst mulige valg.
En schweizerkniv byder på mange funktioner og har meget tilbehør i en kompakt pakke. Når det er sagt, så er der noget udstyr, du vil få glæde af at have med på turen.
Pandelampe
At have hænderne frie til at læse et kort eller til at arbejde med din schweizerkniv er en fordel, og derfor gør du klogt i at investere i en god pandelampe til lejren om aftenen.
Tændstål
En schweizerkniv, der enten indeholder en sav eller en fil, har en savtakket ryg, der gør den velegnet til at stryge gnister med et tændstål. Derfor gør du klogt i at have et tændstål med i lommen, hvis lysten til at tænde et bål skulle melde sig.
Du skal gøre dig selv den tjeneste at passe godt på din schweizerkniv, da den er et uundværligt redskab, du vil få glæde af i mange år frem. Samtidig er en sløv og beskidt kniv også en farlig kniv. Derfor skal du tørre din kniv af med bomuldsstof, et klæde eller andet, så du undgår at lade snavs og mudder størkne på din schweizerkniv.
Schweizerknive er fremstillet af stål og komponenter af høj kvalitet og er ret robuste. Selv hærdet rustfrit stål kan over tid vise tegn på korrosion og støv, som også meget kan let komme ind i hængslerne
Derfor har du brug for at rengøre, oliere og slibe dine knive og værktøjer med jævne mellemrum for at forhindre dem i at blive sløve.
Tag først alle dine aftagelige komponenter ud som tandstikker og pincetter. Giv disse alle en hurtig skylning under den varme hane. Brug derefter knivens tandstikker til at skrabe det værste af det snavs, der altid samles rundt om led og hængsler.
Vask derefter under den varme hane for at vaske det sidste snavs væk.
Til at rense kniv og andet værktøj skal du kun bruge noget varmt vand med en dråbe eller to opvaskemiddel, hvis det er nødvendigt. Nedsænk din kniv i vandet, og åbn og luk derefter knivene flere gange, indtil de let bevæger sig igen.
Hvis du har brugt sæbe eller vaskemiddel, skal du køre det under den varme vandhane for at fjerne rester. Når dette er gjort, tør dem af med en klud og lad dem sidde på et varmt, tørt sted, indtil alt vandet er fordampet..
Hvis du har brug for at slibe nogle af knivene eller værktøjet på din kniv, er det tid til at gøre det, inden du olierer det. Du kan bruge en slibesten eller en knivslibemaskine. Victorinox laver deres egen model, hvilket kan være et godt valg, selvom enhver god knivslibemaskine eller sten fungerer.
Gnid forsigtigt lidt olie på alle knivens bevægelige dele. Brug gerne en mikrofiberklud eller en olieflaske med en tynd hældetud for at undgå for meget griseri og for at kunne nå de mest besværlige steder. Hvis du bruger din kniv til mad, f.eks. hvis du tit skærer dig et æble, så husk at bruge et smørringsmiddel, der ikke er giftigt. Smør aldrig din kniv med for meget olie, da overdrevne mængder tillader skidt at sætte sig fast. Sørg altid for at dit knivblad ofte bliver påført et tyndt lag olie for at beskytte det mod rust.
Hvis din schweizerkniv har synlige skruer, vil det være en god ide at stramme dem efter i ny og næ, så kniven ikke bliver for løs. Vær forsigtig og undgå at bruge for megen kraft, da fabrikanter tit samler deres knive med et middel designet til at størkne omkring skruernes skær, hvilket forhindrer dem i at blive løse.
Rengøring og service af din schweizerkniv er ikke så svært, og det holder din klinge i top tilstand, når du har brug for det. Det vil også bevare knivenes og værktøjernes levetid.
Schweizerknive kommer i mange forskellige farver og former
En Swiss Army Knife produceret af Victorinox eller Wenger er et fantastisk stykke udstyr, der formår at samle en masse små redskaber i én løsning. Senere er der kommet konkurrenter til, heriblandt Gerber og Leatherman, der producerer hårdføre multitools, der som regel fylder lidt mere end en klassisk schweizerkniv.
Det kan være godt med flere muligheder – en klinge til hver en opgave – og ikke mindst mere end én skarp klinge, skulle der opstår en pludselig sløvhed. Derfor findes der en række oldschool foldeknive – især blandt håndværkere og skovmænd – som har to, tre eller flere klinger eller redskaber. Disse knive er ofte mindre hårdføre, da alle klingerne skal kunne være i samme håndtag, men de er dog ofte på størrelse med eller større end schweizerknivene.
Om du vælger et traditionelt multitool eller en schweizerkniv, er ofte en smagssag. Den primære forskel mellem de to er, at en schweizerkniv er bygget op omkring kniven – med denne som den primære funktion, imens et multitool oftest er bygget op omkring tangen, som værende den primære del.
De fleste schweizerknive er små, handy og kan fint lægges i en lomme. Men der findes også store varianter, der rummer mange flere instrumenter. Den største schweizerkniv, der findes, rummer 141 funktioner i 87 redskaber.
Ligesom der findes store varinater, findes der også små. Classic-modellen er den mindste schweizerkniv og er små 6 centimeter lang, kortere end din lillefinger og 1 centimeter bred, omkring bredden af din pegefinger
Schweizerknive er fremstillet af gode materialer, værktøjerne er typisk krombelagt rustfrit stål og schweizerknivens “krop”, der også fungerer som håndtag, er typisk lavet af syntetisk materiale, eller i nogle tilfælde, af træ.
Det mest udbredte materiale til fremstilling af knivblade og andet værktøj til en schweizerkniv er rustfrit stål, der udmærker sig ved at være modstandsdygtigt over for rust. Samtidig er det forholdsvis nemt at slibe og holde en klinge af rustfrit stål skarp. Men du skal dog huske på, at bare fordi det hedder rustfrit stål på dansk, betyder det ikke, at materialet aldrig ruster. Derfor er det en god ide at tørre stålet af efter brug – hver gang – og vedligeholde det med olie.
Det er selvfølgelig fedt med en schweizerkniv, der kommer med et væld af funktioner og redskaber, men husk, at jo flere funktioner og bevægelige dele en genstand har, desto flere ting er der, som kan gå i stykker. Du skal derfor gøre op med dig selv, hvor mange funktioner, du har behov for i dagligdagen og på turen ud i det grønne.
Der findes en type åbne- og lukkemekanisme, som virker helt optimalt i forbindelse med resten af schweizerknivens design.
Det kan være en fordel, hvis din nye schweizerkniv har et hul til en kædering eller lignende, så du undgår at miste den, hvis den falder ud af din lomme under vandring eller sejlads.
Victorinox producerer både små og ret store schweizerknive. Derfor er det vigtigt at vide, i hvilke omgivelser, du vil bruge kniven. Derfor skal du altid vælge en realistisk størrelse, der passer til dit formål.
En schweizerkniv er generelt set ikke dyr i anskaffelse. En ganske almindelig type koster 2-300 kroner. Men hvis du har mere specifikke behov og ønsker til mange funktioner og andet materiale end den klassiske røde indpakning, kan den rigtige kniv sagtens koste op til et tusinde kroner. Hvor det rigtige niveau ligger for dig er op til dit behov og budget.
Der blev indført en ny knivlov i Danmark i 2016, der gjorde det muligt for os friluftsentusiaster at opholde os i naturen uden at bryde loven. Reglerne for brug af knive til fritidsaktiviteter i det offentlige rum blev baseret på sund fornuft på baggrund af princippet om det anerkendelsesværdige formål. Du skal med andre ord have en god grund til at anvende og bære knive, når du færdes i det offentlige.
Vær særligt opmærksom på, at dette er en væsentlig ændring i forhold til den forrige knivlov, hvor ikke-låsbare foldeknive med et blad under 7 cm var lovligt at bære. Disse er nu også underlagt kravet om det anerkendelsesværdige formål. Du må under og på vej til og fra dine friluftsaktiviteter gerne bære og benytte en kniv med et blad på op til 12 cm.
Hvis du ejer en kniv med et blad længere end 12 cm, skal du søge om en blankvåbentilladelse hos politiet jævnfør Våbenloven for at tage den med i skove, medmindre denne længde tjener et anerkendelsesværdigt formål som f.eks. at filetere fisk eller kløve brænde.
De af os, der er eller har været spejdere ved, hvor vigtigt det er at udvise forsigtighed, når man benytter sig af skarpe redskaber. Uanset hvilke aktiviteter du laver med din kniv (og andre farlige redskaber) så husk at udvise stor forsigtighed.
En af de første gode vaner man opfordres til som spejder er altid at aflevere en kniv sikkert. Dette gør man ved at række den med skæftet/håndtaget først og sige “værsgo” og afvente et “tak” fra modtageren, inden man slipper kniven. Ved foldeknive kan man med fordel blot folde kniven sammen, inden man giver den videre.
Når du arbejder med et skarpt redskab, er det godt at kende til sikkerhedscirklen (også kaldet en Blood Circle), som er alt indenfor din rækkevidde, når du har redskabet i hånden i en udstrakt arm. Vær opmærksom på alt og alle, der færdes i nærheden af dig – især indenfor blodscirklen.
Du skal også være opmærksom på din egen arbejdsstilling, når du har med spidst og skarpt værktøj at gøre. Den såkaldte dødstrekant (eng. The Triangle of Death) er området fra dine knæ til dit skridt. Snit- og stiksår i dette område risikerer at ramme din hovedpulsåre, hvilket kan føre til forblødning på ganske kort tid, så pas på!
Brug det rette værktøj til opgaven. Selvom de fleste schweizerknive kan en masse – især multitools – kan du støde på opgaver, hvor dit kompakte multiværktøj ikke er tilstrækkeligt. I sådanne situationer er det altid sikrest at bruge et mere specialiseret stykke værktøj for at undgå skader ved forkert anvendelse.
Det siges, at en sløv kniv er farligere end en skarp kniv, og det er der bl.a. to gode grunde til. En skarp kniv er altid mere sikker at bruge, da den har lettere ved at udføre sit formål. Hvis du f.eks. sidder og snitter i en pind med en sløv kniv, så risikerer du at lægge for mange kræfter i, og hvis kniven smutter, kan det udvikle sig til en ekstrem farlig situation. Derudover kan en sløv kniv forvolde større skade end en skarp, da snittet ikke bliver så rent. En sløv kniv er også tit en beskidt kniv, hvilket er endnu værre at skære sig på.
Det er vigtigt, at man holder rigtigt på sin kniv. Fælles for alle schweizerknive er, at deres mindre størrelser gør det mere vanskeligt at få et solidt greb om dem – især for folk med større hænder eller med handsker på, og samtidig er der risikoen for, at en foldekniv folder sammen, så ens fingre kommer til skade. Hav dette in mente og husk, at bare fordi en schweizerkniv er mindre end en køkkenkniv eller dolk, så betyder det ikke, at den er ufarlig!
Et gammelt mundheld siger, at den bedste kniv er den du har på dig. Det samme gælder naturligvis for schweizerknive. Det er super ærgerligt, hvis du opdager, at du har glemt din værdifulde multifunktionelle schweizerkniv, når du står i lejren. Derfor, uanset, hvilken schweizerkniv, du vælger at købe, så husk at have den i lommen eller pakket ned i tasken, så du også kommer til at bruge den.
Nogle schweizerknive har adgang til en krog. Den er faktisk ret anvendelig. Især til knuder. Du kan løsne knuder ved at tage krogen ud og fastgøre den i knuden. Derefter trækker du i knuden, og langsomt vil den løsne sig. Til at stramme en knude, eksempelvis på din vandrestøvle inden du skal vandre ned ad bjerget, bruger du krogen i stedet for din finger til at stramme løkken med.
Forstørrelsesglasset, der sidder i flere modelvarianterne kan bruges til meget mere end blot at forstørre ting. Du kan placere forstørrelsesglasset i en solstråle og antænde bomuldsrondeller eller andet let brændbart materiale til at starte bål. Du kan naturligvis også bruge glasset i samarbejde med en pincet til at fjerne splinter.
Når du har schweizerkniven på plads, sliber du først 8-10 gange fremad. Vend bladet om og slib derefter 8-10 gange den anden vej. Denne proces gentager du med finere og finere slibesten. Der findes slibesten i kategorierne K70, K120, K280, K600, K1000 og K1000. Jo lavere tallet er jo grovere er slibestenen. Jo mere du skal have slebet din dolk, jo grovere slibesten skal du starte med. Har du f.eks. lavet et lille hak i dolkens blad, skal du starte med den groveste slibesten, og derefter bevæge dig opad mod enten K1000(fin) eller K2000(ultra fin).
Du bør vælge den type schweizerkniv, der passer bedst til dit formål. Der er ingen grund til at købe en kæmpe schweizerkniv med over 50 funktioner, hvis du kun har brug for et par knivblade og en saks. Omvendt er det noget møg at mangle en savtakket klinge til at save med, når du skal save brænde til bål. Så tænk dig godt om og vælg en schweizerkniv, der passer til dig.
Savtakkede klinger gør mere skade end almindelige knivblade, ifølge denne undersøgelse fra 2020. Det kræver blot et tryk på 700 gram for et savtakket knivblad at skære igennem hudens yderste lag, mens almindelige knivblade kræver et tryk på 1900g for at skære igennem huden.
I en anden undersøgelse fra 2008 bliver det fastslået, at knive af rustfrit stål med en HRC-værdi på 61 skærer bedre end hårdt kulstofstål med samme målte værdi. Man måler knivstålets hårdhed efter industristandarden HRC, der står for Hardness on Rockwell scale C. Det er en forholdsvis simpel testmetode, der udføres uden at skade testobjektet – det efterlader højest en lille prik i materialet. Jo højere mål HRC, desto hårdere fremstår knivens stål. Omvendt viser det sig at blødt kulstofstål med en HRC på 41 skærer bedre end rustfrit stål med samme HRC. Der er altså videnskabeligt belæg for at fortsætte denne praksis. Desværre fastslår den ikke hvilken ståltype, der er bedst.
I 2005 udkom en undersøgelse, som skulle klarlægge et system til at teste en dolks skarphed over hele bladet. Systemet var transportabelt, og kunne derfor tages med i felten. Undersøgelsen fastslog, at systemet med stor præcision kunne afgøre, hvordan bladet var blevet slidt, og derfor kan man nemmere slibe kniven på den optimale måde.
I juni 2017 blev der udført en undersøgelse af International Journal and Clothing Science and Technology, som undersøgte et blads påvirkning på de materialer som det skar igennem. Undersøgelsen konkluderede at knivens skarphed, har en væsentlig betydning for påvirkningen af det materiale den skærer igennem.
Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste schweizerknive. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.
Schweizerknivene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.
Valget af schweizerkniv afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.
Johnny fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Siden barnsben har han gået til spejder, hvilket har resulteret i, at han har tilbragt meget af sin fritid med at bygge huler, lave bål, overnatte i shelter mv. I dag er han aktiv spejderleder på frivillig basis og har mere end 25 års erfaring med friluftsliv i spejder regi. Kort og godt er han en inkarneret friluftsmand med færdigheder og en viden, de færreste kan hamle op med.
Tilmeld dig Friluftsbrevet
Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:
Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter
Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker
Tests af friluftsudstyr og friluftstøj