Rygeovn

Rygeovn ude i naturen
Sidst opdateret: juli, 2021 | Denne artikel indeholder annoncer

En rygeovn eller røgeovn kan både konservere og give røget smag til fødevarer. Uanset hvilket egenskaber du ønsker mere viden omkring, kan du læse meget mere her om anvendelsen samt få en udførlig guide til dit køb.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med røgningsekspert Simone jensen lavet en test af rygeovn. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Rygeovn Test: Top 5 Bedste Røgeovne

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste allround rygeovn

Pris: 1.199 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround rygeovn” er Eversmoke Magnum Pro Rygeovn. Her får du ikke kun et stykke udstyr der kan ryge dine fødevarer men en multifunktionel røgeovn, der giver et alsidigt brug med et væld af kulinariske muligheder

Annonce

Bedste billige rygeovn

Pris: 410 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige rygeovn” er Angeln Profi. Her får du en lille fiks røgeovn, du kan tage med dig overalt. Rygeovnen er lavet af rustfrit stål og med to brændere, der sikrer en god fordeling af varmen samt effektivitet til en god pris.

Annonce

Bedste premium rygeovn

Pris: 2.625 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium rygeovn” er Weber Smokey Mountain Cooker 37. Her får du den ultimative multifunktionelle røgeovn der både kan anvendes til den kold og varm tilberedning af dine retter, men også kan anvendes som almindelig grill.

Annonce

Bedste transportable rygeovn

Pris: 750 DKK

Vinderen i kategorien “bedste Transportable rygeovn” er Muurika rygegryde. Her får du en let og kompakt løsning med et gennemtænkt design, der tillader at du kan medbringe din rygeovn og tilberede dine madvarer ved rygning uanset hvor du er.

Annonce

Bedste elektriske rygeovn

Pris: 710 DKK

Vinderen i kategorien “bedste elektriske rygeovn” er Orange County Smokers ES1 røgovn. Med denne kompakte elektriske røgeovn har du mulighed for at sikre dig en konstant temperatur og røg cirkulation under tilberedningen af dine fødeemner.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til rygeovn

Hvad er en rygeovn?

En rygeovn kaldes også en røgeovn og er i bund og grund en lukket beholder, der med kold eller varm temperatur, tilføjer røg til fødevarer ud fra antænding af forskellige former for flis eller træspåner. Det er som udgangspunkt et stykke udstyr, der formår at kombinere en tilførsel af røg og grill til dine fødevarer

Det er et populært spise at servere kød og især fisk med den røgede smag. 

En røgeovn eller røgeovn er en lukket beholder, der med kold eller varm temperatur, påvirker fødevarer ved tilførsel af røg. En rygeovn har det formål at kunne konservere fødevarerne men også at kunne bidrage med en røgsmag, som eventuelt kan være det eneste formål med anvendelsen. 

En røgeovn består af et rygekammer, hvoraf du opbevarer dine fødevarer under tilberedningen, yderligere er der indsat et brændekammer, hvoraf røgen produceres. Yderligere er de fleste rygeovne tilført en vandkar, der under varmeproduktionen danner fugt, der forebygger at fødevarerne bliver tørre under processen. 

Oprindeligt blev rygning af fødevarer brugt til konservering af kød og især fisk. Metoden med at anvende rygning til konservering kan med sikkerhed i danmark spores tilbage til vikingetiden, men man er overbevist om, at metoden er anvendt endnu tidligere. I danmark blev det første røgeri oprettet I gudhjem på Bornholm i 1870. Formålet var her, at man kunne sælge fisk til fastlandet og at fiskene var konserveret til at kunne klare transporttiden fra Bornholm til sjælland. I København var røgede sild fra Bornholm en fin spise, men blev hurtigt mad på bordet til allemand. 

Før i tiden anvendte man udelukkende koldrøgning, da dette gav et resultat der visuelt kunne sammenlignes med den “friske” fisk. Dette er dog en noget mere langsommelig process end metoden af rygning under højere temperaturer og i dag anvendes begge metoder flittigt i hele landet og er blevet mere og mere populært som tilberedningsmetode i de private hjem. 

Hvis du som nybegynder vil forsøge dig med at ryge din mad, uanset om det er med det formål at konservere eller tilføre røg smag, er det en god ide at starte med at varmrøge elementerne, da dette kræver mindre tid og er en nemmere kontrollerbar proces. 

Mand ude med sin rygeovn

Hvorfor skal jeg købe en røgeovn?

En rygeovn er et stykke udstyr til dig der gerne vil tilføre en rig røgsmag til din tilberedning og som har tid til at undergå denne process. En rygeovn tillader en for nogle nødvendig konservering af fødevarer og er populært anvendt til private som professionelle, til rygning af især fisk, men kan også anvendes til at tilberede andre former for kød, såvel som frugter og grøntsager og skaber derfor et element til madlavningen der rummer alsidige muligheder for gastronomiske udfoldelser. 

Rygeovn vs. grill

Som navnet antyder, så er en rygeovn en process hvoraf du, uanset under hvilken temperatur tilberedningen foregår, undergår en proces hvor fødevarerne røges. Ved anvendelsen af en grill, grilles maden og tilberedes under varme fra forskellige typer af varmekilder. 

Både en rygeovn og en grill anvender tilberedning over enten trækul, gas, træ eller har en elektrisk opvarmningskilde. Forskellen på de to processer er, udover røgen, at der ved en grill tilberedes ved at fødevarer udsættes for en direkte varmekilde, direkte eller i nærheden af en høj temperatur, mens der ved en rygeovn altid tilberedes under en indirekte varmekilde, kombineret med træflis samt vand, der er placeret under et rygekammer. 

En grill sikrer en fleksibel tilberedningsmetode og kan anvendes på forskellige måder i forhold til at fødevarer udsættes for varmepåvirkning på adskillige måder, mens der ved en rygeovn, tilberedes med det formål at konservere eller tilføre røg smag til fødeemnerne. 

Med en grill tilfører du hurtigt en høj varme til de fødevarer du ønsker at tilberede, mens der, selv ved varmrøgning, tilberedes under nogle lavere temperaturer. Tilberedningsprocessen ved rygning er længere men tilfører egenskaber og smag, som en grill ikke formår. 

Ved grillning sker tilberedningsprocessen hurtigt, og det er sjældent muligt at undlade opsyn under madlavningen. Ved tilberedning med en rygeovn, sker processen over en længere periode, hvilket har til formål at bevare så mange næringsstoffer i fødeemnet som muligt og tillader processen at tilføre mest mulig smag, både ved at bevare den naturlige smag fra eksempelvis fisk, men også ved at røgsmagen har tid til at arbejde sig ind i fødevarerne over tid og ikke kun hæfter sig ved overfladen. 

Hvilken røgeovn skal jeg vælge?

Når du skal vælge den rette rygeovn til dit behov, skal du gøre det klart hvilke egenskaber du ønsker at kunne anvende udstyret under. Du bør gøre det klart hvilke fødevarer du vil have mulighed for at kunne ryge eller konservere, ligesom det er nødvendigt at finde ud af om du både vil have mulighed for at kunne tilberede dine fødevarer under en kold eller en varm temperatur. 

Yderligere skal du gøre det klart, om du ønsker en stor eller en lille rygeovn, ud fra hvor stor mængder af fødevarer du ønsker at tilberede af gangen. Her vil omfanget af den indre kapacitet også have betydning for dine tilberedningsmuligheder. 

Smagen af røgen kan du i høj grad selv påvirke ud fra hvilke typer af spåner du tilføjer rygeovnen. 

Ud fra hvilke personlige ønsker du har i forhold til dit valg af rygeovn og hvilke prioriteringer du har i forhold til anvendelsen kan det at du tager stilling til rygeovnens størrelse men også om du har særlige præferencer til designet og hvor du vil anvende udstyret, om du skal kunne transporteres eller om det skal have en fast plads på terrassen. 

Alt dette kan du læse meget mere om i denne artikel hvor vi grundigt gennemgår de forskellige funktioner, egenskaber og hvordan størrelse, udformning og materialer har betydning for anvendelsen, ligesom du også kan læse mere om, hvilke typer af røgovne der kan anvendes til hhv kul, gas eller eventuelt træ og hvor du nederst på siden kan læse om hvilke typer af træflis du bør anvende til de forskellige fødevarer. 

Kombinér rygeovn med andet outdoor udstyr

Når du anvender din rygeovn, er der afhængigt af typen, alt hvad du har behov for, for at fyldestgøre rygeprocessen. Dog kan rygning ikke foregå uden en tilførsel af træflis, hvilket kan købes i forskellige varianter, sorter og størrelser, ud fra hvilken smag og egenskaber man ønsker at opnå af sin tilberedning. 

Nederst i denne artikel, under afsnittet “træflis og deres funktion”, kan du læse mere om de forskellige typer af træflis, til anvendelse i rygeprocessen, hvilke fordele de hver især har samt hvilke der anvendes til de forskellige typer af fødevarer, og processerne deromkring. 

Vedligeholdelse af røgeovn

Rutinemæssig vedligeholdelse:

  • Fjern asken fra din rygeovn hver gang denne har været anvendt, da rester af kul og aske binder fugten og kan tære på de materialer din rygeovn bestå af og kan på sigt danne uønsket rust. 
  • Når asken og rygeovnen er kølet tilstrækkeligt ned, kan du feje dette ud af beholderen. 
  • Vask din rygeovn i rygekabinen efter hvert brug, da fødevarer under tilberedningen lækker væske, safter og fedt, der først og fremmest kan tære på materialerne og med tiden nedsætte anvendelsen samt holdbarheden af din rygeovn, men som også kan påvirke eller “forurene” dine efterfølgende rygeprocesser med uønsket smag. 
  • Hvis der er riste der behøver rengøring, kan du med fordel anvende en nylon børste eller anden stivere børste, til at rengøre dette effektivt. Det er også muligt at anvende sulfo baserede renseprodukter, såfremt du sørger for at rense eventuelle rester fra disse af dine rengjorte elementer. 

Dybderensende rengøring:
For at vedligeholde din rygeovn og opretholde funktionen bedst muligt og opnå den bedste anvendelse, bør du en eller to gange om året gennemgå en dybderensende rengøring af din rygeovn. Dette kan være som følge af gentagne udskudt rutinemæssig vedligeholdelse, eller hvis din rygeovn har stået i længere tid uden at blive anvendt. 

  • Du bør starte med at fjerne eventuelle rester fra tidligere brug og fjerne asken som det står beskrevet under den rutinemæssige vedligeholdelse. 
  • Derefter kan du med fordel tænde op i rygeovnen, uden tilførsel af vand, hvoraf forbrændingsprocessen vil kunne afbrænde fedt og snavs ophobninger på indersiden af materialet. Efter afkøling, vil eventuelt stadigt siddende skidt og snavs nemmere kunne rengøres. 
  • Hvis der er opstået rustpletter eller belægninger, bør dette fjernes for at undgå yderligere tæring. Dette kan eventuelt gøres med ståluld eller et fint stykke sandpapir. Det kan eventuelt behandles med dertil beregnet rustbeskyttelse eller maling, beregnet til madlavning under høj temperatur. 
  • Sørg for at sikre, at rygeovnen er helt tør inden den anvendes eller pakkes sammen. 

Til den generelle vedligeholdelse er det ligeledes en god ide at tildække din rygeovn med et dertilhørende cover eller klæde, der ikke tiltrækker fugt.

Valg af røgeovn

Typer

Der findes flere typer af rygeovne, der kan tilgodese de forskellige behov der kan være for brugen. Især er der forskel på om man ønsker at koldt ryge sine fødevarer eller varmrøge disse. 

Koldrygningsovn

Ved koldrøgning er det nødvendigt at have en rygeovn der formår at ryge dine fødevarer under en meget lav temperatur og tager dermed længere tid. Med en røgovn til koldrøgning er der modeller der er særligt egnede til dette og stiller krav til udformningen og konstruktionen. 

En røgeovn til koldrøgning bør være sikret med en dobbelt væg i rygekabinen, hvoraf der dannes mindst mulig kondens. Dette er relevant når der tilberedes over længere tid. En røgeovn beregnet til koldrygning kan have et mindre brændekammer og er specifikt lavet til en temperatur der ikke bør overstige 100 grader. Dette stiller mindre krav til de materialer produktet er sammensat af, sammenlignet med rygeovne beregnet til de varmere temperaturer. 

Fordelen ved en koldrygningsovn er, at du kan langtidstilberede dine fødeemner og skabe en mere effektiv konservering samt et produkt der over tilberedningstiden kan optage mere røgsmag til elementerne og det er oplagt som tilberedning af mindre fødevare elementer som mindre stykker eller tyndt skåret kød, grøntsager og sågar ost. 

Varmrygningsovn

De fleste røgeovne er konstrueret til at kunne anvendes til varmrøgning. Her kan konstruktionen være at et mære varmebestandigt materiale og er ikke nødvendigvis med dobbeltvæg, da der under en varm røge proces ikke dannes den samme kondens som gør sig gældende ved koldrøgning. 

Anvendelsen af en varmrygningsovn er især velegnet til fødevarer der i forvejen er tilberedt eller saltet og sikrer en kortere tilberedningstid og mindre omstændig proces, der tilfører en gylden eller sprød overflade til fødevarerne, hvilket er et element flere foretrækker, dog er det sværere at opnå en stor røgsmag. 

En varmrygningsovn er det oplagte valg hvis du ønsker en hurtigere og mere overfladisk røgsmag, og ønsker at tilberede større elementer af fødevarer såsom større fisk eller større stykker kød eller måske endda hele måltider. 

Kombinerede

Kombinerede rygeovne er konstrueret således, at de kan anvendes til flere tilberedningsmetoder. Oftest er det både muligt at kold samt varmrøge, men er ellers tilført den funktion, at man grundet konstruktionen kan grille fødevarer, direkte på varmen fra forskellig optændingsmateriale.

Dette stiller større krav til opbygningen og eventuelt muligheden for at sammensætte produktet på forskellig vis, ved at fjerne eller tilføje et element. Hvis du ønsker den mest alsidige brug af din rygeovn, er det en fordel at finde en type der er kombineret med muligheden for grill og samtidig både kan anvendes til kold og varmrøgning. 

Elektrisk rygeovn

En elektrisk røgeovn arbejder på samme måde som en traditionel manuel rygeovn. Her er forskellen fra alternative røgovne, at elektriciteten driver et varmeelement, hvilken er placeret i en separat boks i forbindelse med rygerummet. 

Den store ulempe ved anvendelsen af en elektrisk rygeovn er, at du er nødsaget til at have strøm til opstillingen for at kunne tilberede dine fødevarer, men du har mulighed for en tilberedning uden tilstedeværelse af en flamme, og kan derfor med fordel anvende denne steder hvor det ikke er muligt med åben ild eller at have en grill opsat, og er velegnet til den lille overdækkede terrasse eller balkonen ved en lejlighed eksempelvis, uden at skulle anvende optændingsmateriale eller have besvær med at antænde dette. 

Transportable rygeovn

Den transportable rygeovn er til dig der gerne vil have mulighed for at ryge dine fødevarer på en tur i det fri, eller ønsker mulighed for at kunne medbringe din rygeovn til eksempelvis sommerhuset eller på campingturen eller i forbindelse med fisketuren på stranden.

En transportabel rygeovn fokuserer oftest på vægt og pakke fylde og kan derfor have et mindre rygekammer, hvilket du bør være opmærksom på, hvis du ønsker tilberedning til flere personer.

Yderligere er der som oftest ikke mulighed for en transportabel rygeovn, hvori der er konstrueret et kammer til varmetilførsel, her er det som regel udelukkende med et rygekammer og et træflis kammer, hvoraf dette kan tilføre røg, såfremt det opstilles på en varmekilde, eksempelvis over et bål eller en grill. En transportabel rygeovn er ikke velegnet til koldrøgning, men er især velegnet til dig der ønsker at kunne transportere muligheden for rygning fra sted til sted.

Materialer

En rygeovn er opbygget med en konstruktion af stål. Dette er varmebestandigt og kan holde temperaturen, fugten og røgen inde i rygekammeret. 

Det samme gør sig gældende for den rist der eventuelt skal opbevare fødevarerne under tilberedningen. Stål er af et yderst holdbart varmebestandigt materiale og er nemt at rengøre. For en rygeovn af god kvalitet er dette stål rustfrit eller værende belagt med en rustfri belægning, ligesom nogle rygeovne af god kvalitet indvendigt er belagt med en non stick funktion der bevirker, at produktet er endnu nemmere at rengøre og vedligeholde efter brug. 

Generelt set, vil en rygeovn af stål have en yderst lang levetid, så længe at vedligeholdelsen opretholdes tilstrækkeligt. 

Funktioner

Tidsindstilling:

Nogle rygeovne indeholder den funktion, at kunne indstilles på tiden og indikerer når tiden er gået, eller lukker af for røg og varmetilførslen. Sidstnævnte er dog kun gældende for yderst avancerede rygeovne og kan mere eller mindre kun findes med denne funktion for professionelle produkter. 

Dette er en fordel hvis du især ønsker at tilberede større elementer eller tilberede dine fødevarer under koldrøgning hvor processen er forlænget sammenlignet med varmrøgning. 

Temperaturregulering og kontrol:

For nogle rygeovne er der en funktion af temperaturregulering påsat. Dette indikerer den temperatur der gør sig gældende i rygekammeret hvor dine fødevarer opholder sig. Yderligere kan der være mulighed for at tilføre et direkte termometer til fødevarerne i rygekammeret og er især velegnet hvis du ønsker at holde øje med tilberedningen undervejs i processen eller har særlige ønsker til tilberedningstemperaturen og kan indikere om hvorvidt at brændekammeret er under den udvikling der ønskes. 

gennemtræk

De fleste rygeovne har den funktion, at man i brændekammeret kan åbne eller lukke for ventilations systemer, hvormed det er muligt at tilføre mere eller mindre gennemtræk. Dette er en fordel for især rygeovne hvor der anvendes koldrygning, eller hvor der er behov for yderst høj og konstant varmetilførsel fra brændekammeret og kan kontrollere processen nøje ved samtidig kontrol af temperaturen. 

kold og varmrøgning samt grill

Den primære funktion ved en rygeovn er tilførslen af røg til fødeemner, men der kan være forskelle fra model til model, om det er muligt at koldrøge, varmrøge eller måske endda grille. Det er vigtigt at du gør det klart hvilke processer der ønskes, inden du køber en rygeovn, således at du opnår den rette funktion i forhold til temperaturen tilberedningen foregår under samt om der skal være mulighed for den ultimative alsidighed, ved at rygeovnen yderligere kan anvendes til grill tilberedning. 

elektricitet 

Flere moderne rygeovne er tilført varme via elektricitet. Dette er en særlig velegnet funktion, hvis der er adgang til strøm og at det ønskes at rygeovnen skal anvendes et sted hvor det ikke er muligt med åben ild, eller at omgivelserne ikke tillader opsætningen af en grill. Fordelen ved denne funktion er en yderst kontrolleret røgtilførsel, der ikke kræver nogen former for optænding. 

vandkar

Langt de fleste rygeovne giver muligheden for tilførsel af vand i et vandkar. Dette tilfører damp til fødevarerne og forhindrer at disse under en lang tilberedningstid bliver tørre. Anvendelsen af et vandkar er især velegnet til længere tilberedningstider og kan være kombineret med en funktion på rygeovnen, der kontrollerer fugtigheden i rygekammeret og kan eventuelt regulere dette ved behov. 

Størrelse og pasform

Der er stor forskel på størrelsen af en rygeovn eller røgeovn. En rygeovn bør være tilpasset til den størrelse af fødevarer man ønsker at tilberede. Derfor er det især vigtigt at du gør det klart, hvad du ønsker at tilberede samt til hvor mange mennesker. Yderligere bør du særligt være opmærksom på størrelsen af transportable rygeovne, da disse oftest går på kompromis med størrelsen, også hvad angår rygekammeret og dermed kapaciteten til tilberedningen. 

Ellers findes rygeovne i mange modeller og størrelsen varierer til en lille standard pande størrelse og små lave modeller beregnet til opstilling på et bord til store og mere avancerede modeller, der både kan variere i størrelsen af bredde og højde. 

Der findes modeller der er opretstående samt modeller der har funktionerne liggende vandret og disse vil fylde forskelligt på underlaget og kræve mere eller mindre plads, hvilket også er nødvendigt at tage forbehold for, i forhold til de omgivelser rygeovnen ønskes anvendt. 

De mindre eller højere modeller giver som regel mulighed for at kunne ophænge sine fødevarer i en krog, for at disse kan hænge lodret i rygekammeret, hvilket især er en fordel ved rygning af fisk, hvoraf de mere vandrette modeller mange gange går på kompromis med denne mulighed, men i stedet har fødevarerne opbevaret i en bakke eller på en grillrist under tilberedningen. 

Den samlede størrelse af en rygeovn kan især variere fra de stationære til de transportable, hvoraf nogle af funktionerne er udeblevet til fordel for en mindre pakke fylde, dette kunne eksempelvis være udeblivelsen af et brændekammer, hvoraf der skal tilføres varme på anden vis. 

Størrelsen af en rygeovn og især rygekammeret, giver forskellige muligheder for tilberedning af forskellige elementer og det er derfor yderst vigtigt at tage højde for, inden du udvælger det rette produkt af en rygeovn der kan opfylde dine behov og ønsker. 

Vægt

Vægten af rygeovnen kan især have betydning hvis du ønsker at denne skal kunne være transportabel. Jo mere en rygeovn vejer, jo mere besvær har du med at slæbe denne rundt fra sted til sted. Materialerne af rygeovnenes konstruktion er svær at variere til en letvægts type, og derfor hænger vægten som udgangspunkt kun sammen med de funktioner og den samlede størrelse som rygeovnen besidder. 

Vægten på de transportable og minimalistiske rygeovne ligger gerne omkring 2-3 kg mens større stationære rygeovne har et vidt spænd på 5-6 kg op op til 100 kg eller mere. Vægten bør kun være en relevant prioritering, såfremt du ønsker at kunne transportere din rygeovn fra en lokation til den anden. 

Design

Rygeovne kan i mange tilfælde mindre om en almindeligt kuglegrill, men fås også med et design formet som en pande med låg, hvilket oftest gør sig gældende for de transportable versioner. Ydermere er det normalt at finde rygeovne der er firkantede og kan både med runde og kantede formere være konstrueret som værende stående lodret eller liggende vandret. 

Farven på designet er som oftest blank stål eller belagt med en sort eller mørk maling, der er effektivt skjuler tilstedeværelsen af aske fra brændekammeret.

Pris

Prisen for rygeovne spænder vidt og vil højst sandsynligt have en afgørende betydning for dit valg af røgovn. Prisen hænger i høj grad sammen med størrelsen og de funktioner der følger med produktet. 

Dog er der ingen grund til at gå på kompromis med prisen i forhold til de egenskaber du ønsker for din rygeovn og din anvendelse og glæde ved brugen af produktet vil i høj grad hænge sammen med, at du udvælger købet at din rygeovn til de anvendelsesområder du ønsker. 

Ud fra dine behov og ønsker til funktionalitet og design, er det muligt at købe en rygeovn fra omkring 400-500 kroner til 5000-6000 kroner.

Røgdannelse

Forskellige typer af træ og deres udformning har stor betydning for den kvalitet du opnår under tilberedningen af dine fødevarer i rygeovnen. Nogle rygeovne er særligt tilpasset forskellige udformninger af røggivende materiale, men eller kan de fleste give mulighed for anvendelsen af flere typer. 

Herunder kan du læse mere om de forskellige typer og i hvilke tilfælde man kan have gavn af anvendelsen af de forskellige i rygeovnen. 

Røgesmuld

Røgesmuld eller savsmuld særlige beregnet til rygeovne er den type af røgdannelse der primært anvendes, da det er let at bruge og nemt at optænde, selv ved en lille varmepåvirkning. Det er et relativt billigt i anvendelsen sammenlignet med træflis eller træpiller. Det brænder langsommere end træflis men hurtigere en træpiller og kan effektivt anvendes til både kold og varmrøgning og tildeler en jævn røg til rygekammeret men bør altid anvendes tørt. 

Træflis 

Træflis er større stykker af rent træ der kræver en smule mere i forhold til optænding. Det er blevet en succes at sælge træflis med forskellig smag fra tidligere anvendelse af eksempelvis whisky eller cherry tønder, og dermed kan du tilføre yderligere smag til dine fødevarer. 

For at opnå den rette røgdannelse, er det nødvendigt at opbløde disse kort forinden og vil samtidig bidrage til dannelsen af damp, der forhindrer at fødevarerne bliver tørre under tilberedningen. 

Træpiller

Træpiller kan være fint males træ, der er samlet til nemt håndterbare piller. Træpillernes sort kan være forskellig. De er sammensat specifikt til anvendelse i grill og rygeovn og består af en ren træsort samt et naturligt forekommende bindemiddel der ikke har nogle negative effekter på din madlavning. 

De er især velegnet til varme rygning, da der ved disse produceres en smule mere varme end det er tilfældet ved røgesmuld eller træflis men sikrer en ensartet røgtilførsel til rygekameret.

5 tips til røgeovn

Der er mange måder at anvende sin rygeovn og hurtigt finder man frem til den rette brug i forhold til ens behov. Prøv dig frem, og hav eventuelt disse fem nedenstående tips i baghovedet når du anvender din nye rygeovn.

Tip 1: Sikre dig korrekt rengøring efter brug

Din rygeovn bliver måske flittigt brugt og også i en hurtig vending i en travl hverdag. Alligevel er et godt tip at rengøre din rygeovn hver gang du har brugt denne. Dette fremmer holdbarheden men forhindrer også at skidt og snavs ikke fæstnes i de indre materialer og kan “forurene” din kommende anvendelse ved uønsket smag fra tidligere fødevarer.

Tip 2: Tilvælg den rette træflis

Sorten af den træflis du anvender som røgtilførsel har stor betydning for den smag du videregiver til dine fødevarer. Træflisen tilfører forskellig smag men også forskellige koncentrationer af rød, særligt afhængigt om du vælger smuldret træflis eller større stykker, ligesom at væskeindholdet i disse har betydning for din tilberedning.

Tip 3: Vær nysgerrig og kreativ

Det bedste tip der er at give videre til brugen af din rygeovn er af du bør være nysgerrig. Måske er en rygeovn et nyt element i din madlavning og åbner op for en masse nye muligheder. Øv dig og vær nysgerrig og kreativ i din anvendelse og find frem til den helt rette måde at tilberede dine fødeemner i forhold til dine præferencer og husk at du kan ryge alt, både ost, frugt og grøntsager såvel som kød og fisk, ligesom flere med stor succes tilbereder hele måltider i deres rygeovn.

Tip 4: Koldrøgning fremmer smagen

Hvis det er muligt, bør du ryge dine fødevarer ved så lav en temperatur som muligt. Dette forlænger tilberedningstiden, men giver de bedste konserverings betingelser ligesom du her opretholder næringsindholdet, både i forhold til vitaminer og mineraler samt sunde fedtsyrer, men især også i forhold til proteinerne og opretholdelse af deres kvalitet, da disse er meget følsomme over for varmepåvirkning.

Tip 5: Salt din fisk

Hvis du ønsker at ryge fisk, er det især velegnet til rygning under koldere temperaturer. Her er det en god ide, i forhold til at nedbringe temperaturpåvirkningen mest muligt, at forkorte tilberedningstiden ved eksempelvis at salte din fisk allerede dagen forinden. Dette øger smagen fra fisken og skaber den bedste mulighed for at røgen kan trænge ind i fiskens struktur og give en fyldig smag til et mørt stykke fisk.

Rygeovn mærker

Der findes flere producenter af rygeovne, med hver deres perspektiv på denne type af madlavning og med hver deres prioriteringer. Herunder får du en kort gennemgang af de mest populære mærker indenfor området. 

Bradley

Bradley tilbyder et større udvalg af rygeovne med en yderst høj kvalitet og med særlige funktioner der letter din kontrollering af rygeprocessen. De er især kendt for deres sublime rygeovne særligt tilpasset til koldrøgning og her får du en yderst velegnet stykke udstyr til en god pris sammenlignet med de tilknyttede funktioner. 

Weber 

Weber er førende indenfor produktionen af grilludstyr og har selvsagt også en løsning der tilbyder rygning af fødevarer. Her sikrer du en ekstrem høj kvalitet med oftest multifunktionelle muligheder samlet i et produkt og med et stor udvalg af forskellige typer af rygeovne samt specifikt tilpasset tilbehør til disse. 

Muurika

Muurika laver udstyr til frilufts entusiasten og hermed tilbyder de også en mulighed for tilkøb af en transportabel rygeovn der er særlig populær for dem der ønsker muligheden for at kunne medbringe en rygeovn til tilberedning under rygning på tur. Her får du et minimalistisk design til fornuftige penge og med præcis de funktioner der er nødvendige for at kunne ryge mindre måltider. 

Orange County 

Hos Orange County kan du sikre dig et tilkøb af en elektrisk rygeovn af ekstrem høj kvalitet men til en fornuftig pris hvor udvalget giver dig mulighed for at udvælge præcis den størrelse du har behov for. Yderligere har de et større sortiment af tilbehør specifikt beregnet til de forskellige modeller. 

Borniak

Borniak er en producent specialiseret i rygeovne og tilbyder et enormt udvalg, hvor der er en rygeovn til enhvers behov. Det er her muligt at købe større rygeovne samt rygeovne tilpasset professionelles behov og stiller ingen usikkerhed hvad angår kvalitet og sublime smarte funktioner.

Hvad siger undersøgelser om rygeovn?

Rygning af fødevarer kan spores langt tilbage i tiden og blev især effektivt anvendt til konservering af fisk samt kød, således at disse kunne sælges og transporteres over længere afstande. I dag bliver ryge processen især anvendt for at tilføre røgsmag til madlavningen og tilfører særligt en massiv røgsmag til fødevarer der har et højt indhold af fedt.

Den samlede produktion af fødevarer fra kød og fiskeprodukter består af en form for rygning, og undersøgelser viser, udover røgsmagen, at denne tilberedningsmetode især også er effektiv som konservering, da der dannes både antibakterielle samt antioxidative egenskaber, der gør det yderst svært for de animalske produkter at nedbrydes og blive fordærvet over tid og udgør derfor ingen sundhedsmæssige negative følgevirkninger ved indtag, til trods for at det har været opbevaret længe.

Yderligere bekræfter flere grundige undersøgelser den kulinariske fordel ved tilberedningsmetoden, at smag og udseende forbliver eller forstærkes ved rygning af fødevarer og især rygning af fedtholdige fødevarer, ligesom det konkluderes at rygning under koldere temperaturer opretholder et højere indhold af næringsstoffer og især proteiner. Så ud fra videnskaben kan vi altså roligt antage, at der ved tilberedning med røg ved anvendelse af en rygeovn er mange fordele i forhold til smag, konservering samt bevaring af næringsstoffer. 

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken rygeovn er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste rygeovne. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Rygeovnene vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger rygeovn?

Valget af rygeovn afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  •  “Smoked Food – an overview | ScienceDirect Topics.” https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/smoked-food. Åbnet 23 mar.. 2021.
  • “The Nutritional Quality of Smoked Foods | Taylor & Francis Group.” https://www.taylorfrancis.com/books/9781351076647/chapters/10.1201/9781351076647-6. Åbnet 23 mar.. 2021.
  •  “Smoked Cheese – an overview | ScienceDirect Topics.” https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/smoked-cheese. Åbnet 23 mar.. 2021.

Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.