Pandelampe

Mand med pandelampe
Sidst opdateret: august, 2022 | Denne artikel indeholder annoncer

Nogle vil mene at det slet ikke er muligt med et velfungerende aktivt friluftsliv uden en pandelampe. Men hvilken pandelampe skal du vælge? Det kommer an på dine behov og du kan læse meget mere her.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med friluftsekspert Simone Jensen lavet en test af pandelamper. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.

Pandelampe Test: Top 5 Bedste Pandelygter

Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.

Bedste pandelampe

Pris: 382 DKK

Vinderen i kategorien “bedste allround pandelampe” er LED LENSER SEO5. Med denne perfekte alsidige pandelygte, kan du oplyse mørket omkring dig med en indstillelig lyskegle af moderat styrke, der også det røde lys som nat funktion, der forhindrer blænding.

Annonce

Bedste billige pandelampe

Pris: 169 DKK

Vinderen i kategorien “bedste billige pandelampe” er Black Diamond Astro 250. Her får du en billig pandelampe med et kompakt og et alsidigt design der med flere indstillingsmuligheder der med en lang batteri levetid kan anvendes året rundt

Annonce

Bedste premium pandelampe

Pris: 599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium pandelampe” er LED LENSER MH8 pandelampe, hvor du med hele 600 lumen, har mulighed for at lyse alt op på din vej. Den er med mange forskellige indstillinger velegnet til løb og besidder gode tilpasningsmuligheder.

Annonce

Bedste pandelampe til børn

Pris: 99 DKK

Vinderen i kategorien “bedste børne pandelampe” er Die Spiegelburd. Med en meget nem betjening og en stor mulighed for tilpasning af pandebåndet, er denne pandelampe, også med ungdommelige design, særligt velegnet til de mindre børn på tur.

Annonce

Bedste pandelampe til trailløb

Pris: 699 DKK

Vinderen i kategorien “bedste trailløb pandelampe” er LED LENSER NEO10R. Med er ergonomisk design og en lyskegle der er særligt tilpasset til løb, får du her en komfortabel, brugervenligt pandelampe med mange indstillingsmuligheder.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til pandelampe

Hvad er en pandelampe?

En pandelampe (også kaldet pandelygte) er ganske enkelt en lyskilde der er placeret på panden, med en hovedrem. Den er beregnet til at kunne lyse op foran dig i mere eller mindre grad og give dig mulighed for at have begge hænder fri til de aktiviteter du foretager dig i mørket. 

En pandelampe er drevet af batterier og der findes forskellige typer af batterier, også genopladelige, ligesom der findes forskellige typer af lyskilder, der med hver deres kræft kræver forskellige mængder af energi fra batterierne. For moderne pandelamper af god kvalitet, er batteriet placeret som en del af lygtens konstruktion siddende på panden, men jo højere en ydelse du kræver af din pandelygte, jo større et batteri er der behov for og for nogle pandelamper er det derfor nødvendigt med et batteri der fylder mere og derfor fordelagtigt er placeret, eksempelvis bag på hovedet, siddende på hovedremmen.

Blå pandelampe

Hvis der anvendes lysdioder, der tildeler et kraftigt lys, er der ligeledes behov for, at der er placeret et køleelement eller en køleplade, der kan sikre sig, at lyskilden ikke bliver overophedet. 

De første typer af pandelamper af metal, blev udviklet i starten af 1900 tallet, hovedsageligt til anvendelse i mineindustrien og var oftest placeret som en de af konstruktionen af sikkerhedshjelmene. Disse var forsynet med en højeffektiv glødepære som blev antændt ved en kemisk reaktion mellem calcium og vand. Disse større pandelygter blev endda anvendt længere tid efter at de elektriske modeller kom til verden, da disse batteridrevne enheder, krævede meget energi fra store batterier, der var tunge at bære rundt på og som kun betød at lyset kunne brænde med to til fem lumen. 

I dag er de moderne pandelamper med en let vægt og et batteri der kan holde op til flere hundrede timer, hvis den anvendes med en lav lumen. Lumen er det begreb man i dag anvender til at beskrive den mængde af lys der udsendes fra en lyskilde og har stor betydning når man skal udvælge sin pandelampe for at opfylde de aktiviteter man foretager sig. 

Hvorfor skal jeg købe en pandelygte?

Eventyret behøver ikke at stoppe, bare fordi solen går ned. Med en pandelampe, kan du holde aktiviteterne i gang, også i mørket og er mere eller mindre et uundværligt stykke udstyr at have med dig på din tur i det fri, hvis dette er noget du ynder at gøre henover de mørke måneder eller vintre. ligeledes er det yderst praktisk at have et lys med sig, hvis man eksempelvis overnatter i naturen og eksempelvis skal op og tisse om natten. 

Det er noget mere praktisk med en pandelampe der er siddende på på hovedet, og giver dig frihed med begge hænder, end at det gør sig gældende med en almindelig lommelygte. Det gør det nemmere at kunne kravle rundt i mørket, lave mad og pakke udstyret ud eller som alternativ til sin oplysning når man eksempelvis sidder og læser en bog. 

Flere pandelamper af god kvalitet findes med den funktion der tillader en tilførsel af særligt tilpassede genopladelige batterier der kan oplades med et usb stik og på denne måde, kan du simpelt og hurtigt med en powerbank, oplade din pandelampe på din tur, så du altid har mulighed for at lyse op i mørket. 

Med en pandelampe er der mere eller mindre ikke noget negativt at sige, men der er selvfølgelig forskellige typer af modeller, der er tilpasset til forskellige aktiviteter og særligt bør man være opmærksom på, hvis man ønsker at erhverve sig en pandelampe til oplysning af vejen i forbindelse med løb, at denne er tilpasset til at kunne regulere sit lysfelt og eventuelt er med den rette vinkel i forhold til optimal oplysning af vejen foran dig. 

Pandelampe vs. lommelygte

Både en pandelampe og en lommelygte kan brænde med forskellig lumen eller udsendt lysmængde. Den primære forskel mellem en lommelygte og en pandelampe er om den henholdsvis holdes i hånden eller bæres på hovedet. 

For en pandelampe giver det dig muligheden for at have begge hænder fri, hvilket ikke er tilfældet med en lommelygte. Hvis du bevæger dig udendørs, eller ved aktiviteter, hvor det er en fordel at kunne anvende begge hænder, er det klart en fordel med en pandelampe, der ligeledes altid lyser fremadrettet det samme sted som du vender dit syn og på denne måde har du altid en lyskilde der hvor du har behov for denne. 

Hvilken pandelygte skal jeg vælge?

Der er stor forskel på de forskellige pandelamper, også relateret til de aktiviteter du eventuelt vil foretage dig. Med en pandelampe oplyses der i den retning du kigger, men der vil være forskel på, i hvor stor en vidde din lyskilde fra pandelampen lyser, ligesom der vil være forskel på, hvor langt denne kan oplyse vejen foran dig. 

I denne guide, vil du få et nøje indblik i de forskellige pandelamper, hvad lumen kræften vil betyde i forhold til din anvendelse, ligesom de forskellige typer, i forhold til hvordan denne er siddende på hovedet, kan have betydning for dine aktiviteter. Ved hjælp af denne ultimative guide for pandelamper vil du få den fornødne viden i forhold til at kunne vælge den helt rette pandelampe til dit behov. 

Kombinér pandelampe med andet udstyr

Powerbank

Mange pandelamper af god kvalitet leveres i dag med en mulighed for at kunne tilføre et genopladeligt batteri, hvis ikke dette allerede er en del af produktet fra nyt. Med de genopladelige batterier der leveres med pandelampen, vil det oftest være muligt at kunne oplade dette ved hjælp af et mini USB stik, hvilket giver muligheden for at kunne oplade denne på tur via en powerbank. Yderligere vil en powerbank være en fordel til din tur i det fri, til eventuelt at kunne oplade din mobiltelefon eller andet tilbehør. 

Vedligeholdelse af pandelygte

Din pandelampe er som udgangspunkt meget let at vedligeholde. Der er behov for, afhængigt af vejrbestandigheden at holde enkelte pandelamper tørre, selv i regnvejr, ligesom det kan være en nødvendighed at fjerne almindelige batterier, baseret på syre, fra pandelampen, hvis der går lang tid imellem at disse bliver brugt. 

Ellers er det nødvendigt at sikre, at din pandelampe ikke er i berøring med en direkte varmekilde, da dette kan skade det ydre, såvel som den indre teknik. 

Hvis du anvender en pandelampe med et opladeligt batteri, gælder det for batteriets vedligeholdelse, at dette ikke overlades. Pandelamper af god kvalitet med et genopladeligt batteri vil have en indikator der fortæller hvornår dit batteri er genopladt og du bør derfor straks derefter fjerne opladeren, for at undgå overopladning. 

Dertil vil et hvilket som helst batteri ikke have gavn af at komme i direkte kontakt med magneter, da dette kan nedbryde energitilførslen gennem batteriet og for det genopladelige batteri, nedbryde batteri cellerne, hvoraf dette over tid vil holde i kortere tid.

Valg af pandelygte

Typer

Pandelampens type er baseret på den måde den er fastspændt på dit hoved og kan have betydning for hvilke aktiviteter denne med fordel kan anvendes. Herunder kan du læse om de forskellige typer af pandelamper og få en ide om, hvilken type der vil være velegnet til dine behov. 

Enkelt båndet 

Denne type af pandelampe er den de fleste er bestående af. Med en pandelampe der har siddende en enkelt båndet fastspænding, giver dig en stor brugervenlighed i og med, at den er let og hurtig at få på samt kræver et relativ lille behov for tilpasning for at kunne sidde godt og komfortabelt. Dette er det ultimative valg, hvis du ofte skal have pandelampen af og på, eller hvis flere brugere skal deles omkring pandelampen. Den er generelt mindre velegnet til meget aktive udfoldelser, da den vil have tendens til at falde ned mod øjnene, ved store bevægelser. 

Dobbeltbåndet 

Ved den type af pandelamper der besidder en dobbelt båndet påspænding, er siddende med en rem vandret rundt om hovedet, som det er gældende for en enkelt båndet, men vil yderligere have en eller flere remme der spænder hen over hovedet vertikalt. På denne måde forhindres det, at pandelampen kan falde ned i panden mod øjnene. Denne type af pandelamper er en fordel at vælge, hvis du undergår stor bevægelse under dit brug, men kræver en større tid at tilpasse og vil derfor være en fordel såfremt at det kun anvendes af en enkelt person, for at skulle tilpasse mindre. 

Hjelm

Der findes enkelte pandelamper der er siddende på en sikkerhedshjelm. Dette er det rette valg at vælge, hvis du eksempelvis ønsker at anvende din pandelampe imens der klatres eller andre aktiviteter der kræver en hjelm. Denne type af pandelamper er ikke den store fordel hvis du ønsker at anvende denne et fast sted, uden de store aktiviteter der kræver lys, da denne løsning er tung og besidder en betydeligt større pakkefylde. 

Materialer

En pandelampe er bestående af en lysgiver, en spænderem samt et batteri, dertil er der påsat spænder til at kunne regulere bruger størrelsen. 

Pandelampens lyskilde er oftest med en LED pære og er siddende i en plastikboks.

Remmen er som oftest bestående af en elastik af et syntetisk materiale, der har til fordel at give den størst mulige komfort, da denne vil give efter i takt med bevægelse fra brugeren. 

Batteriet kan eventuelt være siddende i en separat boks, men er ellers som oftest en del af lyskildens placering på pandelampens spænderem. 

Funktioner

Der er flere funktioner der kan gøre sig gældende for en pandelampe og disse funktioner kan gøre dit brug mere effektivt, sat i relation til hvilke aktiviteter du ønsker at anvende din pandelampe sammen med. Inden du finder frem til den helt rette pandelampe, er det derfor nødvendigt at du finder frem til hvilke prioriteringer du gør dig i forhold til dit brug, for at kunne spore dig frem til den helt rette pandelampe for dig. Her vil funktionerne især gøre sig gældende. 

Du kan herunder læse om de forskellige funktioner som pandelamperne besidder og læse om hvilke fordele dette giver, samt eventuelt ulemper ligeledes. 

Lysstyrke (lumen)

Lumen er et begreb der beskriver hvor meget lys der udledes fra en lyskilde, som eksempelvis en pære. Det har altså ikke direkte noget at gøre med hvor mange watt pæren lyser med, som tidligere var måden at indikere styrken på en lyskilde. 

Pærens belysning har stor betydning for den effektivitet en pandelampe opfylder og bær altid sættes i relation til de oplysninger producenterne foreskriver for rækkevidden, da en samlet lumen, med en stor spredningsvinkel, ikke vil kunne lyse lige så langt som den samme lumen med en smal spredningsvinkel (lyskegle). Langt de fleste vil i dette tilfælde kunne klare sig med en pandelampe på omkring 100 lumen. 

Hvis du blot foretager dig aktiviteter der er nogenlunde stillestående, er der ikke de store krav til lumen effektiviteten, men er nok mere et spørgsmål om spredningsvinklen, men hvis du foretager dig aktiviteter i høj fart, stilles der større krav til den vej du foran dig ønsker oplyst. Jo hurtigere du bevæger dig, jo større en lumen har du behov for (jo længere en rækkevidde) 

Det er muligt at finde pandelamper med en lyskegle der er stærkere end forlygterne på bilen, med en lumen på 1000-2000 og kan lyse flere hundrede meter frem for din position. Det er dog yderst sjældent, at der til fritidsaktiviteter skulle være behov for en pandelampe med en så høj lumen. 

Spredningsvinkel 

Spredningsvinklen beskriver i hvor stor en vinkel lyskeglen fra din pande spredes. Oftest vil det være således, at der for pandelamper af god kvalitet, vil være mulighed for at kunne indstille dette, mens pandelampen er i brug, og vil mange gange også kunne tilbyde en funktion af boost, hvor der i en kort periode zoomes ind, hvoraf lyskeglens spredningsvinkel mindskes betydeligt. 

Spredningsvinklen er især vigtigt for dig, hvis du ønsker at anvende din pandelampe på vandet, eller vil have mulighed for det store overblik på vandreturen eller blot på lejrpladsen. 

Genopladeligt batteri 

En god funktion af have fra sin pandelampe, er muligheden for at kunne anvende genopladelige batterier. For pandelamper hvor der anvendes AA eller AAA batterier, er der selvfølgelig mulighed for at erhverve sig disse i en genopladelig udgave, men ellers produceres flere og flere pandelamper med et specifikt tilpasset batteri, der er genopladeligt og som oftest kan genoplades med et mini USB stik. 

Hvis det er muligt at genoplade dit batteri til din pandelampe med et mini USB stik, er det en stor fordel når du skal ud i det fri, dette kan nemlig meget nemt gøres ved at medbringe en powerbank. Så ved du altid at du har lys i lampen. 

Yderligere er der den fordel, at genopladelige batterier er en stor gevinst for miljøet og det bæredygtige valg. 

Batterilevetid (koldt vejr)

Batterilevetiden har for langt de fleste en stor betydning for valget af en pandelampe. Batterilevetiden indikerer den tid at batteriet vil kunne opretholde lys fra din lyskilde i din pandelampe uden at skulle skifte eller genoplade batterierne. Batterilevetiden vil hænge sammen med det antal lumen der udskilles, jo stærkere et lys, jo mere batteri bliver der anvendt. 

I forhold til koldt vejr, har batterilevetiden ligeledes noget at sige. Batterier fungerer nemlig generelt ikke særlig effektivt i kulden og aflader hurtigt. Derfor kan du i koldt vejr ikke altid regne med producenternes indikationer af batterilevetiden, da denne er beskrevet ud fra lav lysstyrke i tempererede forhold. 

For pandelamper med en stor vejrbestandighed, kan der ses en forskel i batterilevetiden i kolde temperaturer, der her forbedres. 

Nat indstilling 

Langt de fleste pandelamper indeholder det røde lys, der kaldes natlys. Der er dog enkelte undtagelser og derfor er det værd at have fokus på, hvis det er en prioritet for dig. Det røde lys i pandelampen har den fordel, at det kun blænder meget lidt, samtidig med at det lyser moderat. Det er særligt egnet til lejrlivet, hvor der kræves en smule lys, men hvor der er flere om aktiviteterne, således at man kan kigge på hinanden uden at blive blændet. 

Vejrbestandighed

Vejrbestandigheden biver for pandelamper (og andet elektronisk udstyr) målt med en global standard skala kaldet IPX klassificeringssystem. Dette klassificeringssystem beskriver hvor meget støv og vand et stykke elektronisk udstyr kan tåle at blive udsat for, uden at blive påvirket. 

Støvtætheden (IPXX) og vandtætheden (IPXX) er indikeret ved langt de fleste pandelamper. Hvis der er skrevet et X på klassificeringen, så er dette lig nul, altså ingen beskyttelse. Ellers vil modstandsdygtigheden stige i takt med at tallet bliver højere. 

Eksempel 1

En pandelampe bliver klassificeret med titlen IPX5. Dette betyder at den ikke er beskyttet overfor støv, men kan klare regn fra alle retninger mod pandelampen. 

Eksempel 2
En pandelampe er klassificeret med titlen IP68 (den højest mulige klassificering), hvilket vil betyde, at pandelampen er komplet støvtæt samt 100% vandtæt, ved at kunne nedsænkes under vandet i længere tid.

Vejrbestandigheden eller IPX klassificeringen, kan altså have en afgørende betydning for dit valg af pandelampe, sat i relation til de aktiviteter du ønsker at foretage og under hvilke forhold du forventer at gøre dette. 

Komfort 

Komforten er ligeledes en stor funktion i sig selv. Hvordan at pandelampen er siddende på hovedet, kan have betydning for hvor længe det er behageligt at bære denne. 

Flere pandelamper har et elastikbånd der er forsynet med en form for polstring, således at spændet om hovedet, ikke føltes så markant, ligesom at presset vil kunne lettes ved at der er tværgående remme henover hovedet der vil kunne modvirke noget af presset. 

Yderligere kan remmen på pandelamperne være gummibelagt, hvilket vil modvirke at denne så nemt glider rundt på hovedet og ligeledes vil dette yde en større komfort. 

Størrelse og pasform

I forhold til størrelse og pasform, er der generelt set stor muligheder for at kunne tilpasse de spændebånd som skal sørge for at pandelampen er siddende som tiltænkt og blive der. 

Jo flere indspændings muligheder der er siddende på disse bånd og jo flere bånd der er, jo større en specifik pasform vil du kunne opnå og dermed også en større komfort. 

Mange anvender deres pandelamper i kortere tid, eller i stillestående aktiviteter, hvor det ikke er nødvendigt at have mere end en enkelt spænderem, gående rundt om hovedet. Det vil oftest også være med pandelamper der vejer minimalt og derfor ikke stiller de store krav til at blive holdt oppe i den rette position. 

Vægt

Vægten på din pandelampe kan have betydning for dit valg og er især aktuel at have fokus på, så snart du overveje at anvende din pandelampe til vandring eller fysiske aktiviteter. 

Vægten af pandelampen hænger oftest sammen med lysstyrken samt batterilevetiden. Jo større disse parametre er, jo større en vægt vil pandelampen som udgangspunkt have. Derfor er det først og fremmest en god ide at gøre det klart, hvilke prioriteringer der er nødvendige for dig, i forhold til de aktiviteter du ønsker at foretage med din pandelampe. 

Design

Designet på en pandelampe er yderst varierende. Både i udformningen af den elektroniske del, findes der hele tiden nye innovative løsninger, men forskellige former og størrelser, der skal optimere funktionen af pandelamperne. 

Ellers findes der pandelamper til børn, barnlige sjæle og voksne. 

Oftest findes de i et neutralt eller minimalistisk design med neutrale farver, men det vil faktisk var en fordel med en klar eller skrigende farve, i forhold til at kunne finde pandelampen i græsset eksempelvis, hvis denne skulle blive tabt uden at være tændt. 

Vejrforhold

For at kunne vurdere i hvilke vejrforhold din pandelampe er velegnet, er det nødvendigt at kigge på, hvilke egenskaber denne har i forhold til modstandsdygtighed overfor støv og vand. Dette gøres ved hjælp af det der kaldes en IP klassifikationsskala, stående for Ingress Protection og er et begreb der kan dække alt elektronisk udstyr. 

Støvtætheden (IPXX) og vandtætheden (IPXX) er indikeret ved langt de fleste pandelamper. Hvis der er skrevet et X på klassificeringen, så er dette lig nul, altså ingen beskyttelse. Ellers vil modstandsdygtigheden stige i takt med at tallet bliver højere. 

Tal

Indikation for støvtætheden (IPXX)

Beskyttelse mod:

Indikation for vandtætheden (IPXX)

Beskyttelse mod:

0 = X

Ingen

Ingen

1

Objekter >50 mm

Lodret faldende dråber 

2

Objekter >12,5 mm

Dråber med 15 graders hældning

3

Objekter >2,5 mm

Dråber med 60 graders hældning

4

Objekter >1,0 mm

Let påvirkning fra alle retninger 

5

Påvirkning af elektronik

Vandstråler fra alle retninger

6

Komplet beskyttelse

Kraftige vandstråler fra alle retninger 

7

Nedsænkning i vand <30 min

8

Komplet 

De fleste pandelamper er ikke beskyttet mod støvpåvirkning, men der er især i dag fokus på en pandelampe der kan anvendes alsidigt, også i regnvejr og eventuelt under vandet. Derfor er de fleste pandelamper af god kvalitet med en beskyttelse af IPX4 eller mere, for at kunne modstå regn. 

Yderligere vil temperaturen have betydning for hvor længe dit batteri kan holde din pandelampe kørende. Jo større en lyskraft din pandelampe lyser med (lumen) jo større et behov er der for strøm fra batteriet. Yderligere vil temperaturen tære på batteriet i takt med at denne falder. Jo koldere der er i omgivelserne, jo hurtigere vil batteriet blive afladet. For dem der ønsker at anvende sin pandelampe i kolde temperaturer, er det derfor aktuelt at tage et kig på batterilevetiden, der kan sammenlignes mellem de forskellige pandelamper. 

Terræn

Jo mere et usikkert terræn du bevæger dig i, jo større krav stiller det til din pandelampes evne til at kunne lyse op foran dig og med den højest mulige spredningsvinkel. 

Spredningsvinklen beskrives i grader og fortæller i hvor stort et spænd lyset udstråles fra pandelampens centrum. Afhængigt af indstillingerne på din pandelampe, er det oftest muligt at opnå en spredningsvinkel mellem 30 og 280 graders vinkel. Jo større en vinkel du foretager, jo mindre vil lyset dog have af rækkevidde fremad. 

Hvis du befinder dig i et svært terræn, har brug for lys og eventuelt bevæger dig med en hurtig hastighed ved løb eller cykling, er der behov for at have fokus på en pandelampe der giver mulighed for en stor spredning, både til siderne samt lodret, ligesom der bør være en tilstrækkelig lumen effektivitet, der er sat i relation til hastigheden. 

Pris

Prisen for en pandelampe af god kvalitet, svinger fra den ene yderlige hed til den anden. Det er muligt at tilkøbe sig en mindre effektiv pandelampe til en pris af 50 kroner, mens de fleste pandelamper, der er produceret med tanke på anvendelse i friluftslivet ligger på omkring 300-600 kroner. 

Jo større krav du stiller til antal af funktioner, batterilevetid samt lumen effektivitet og vejrbestandighed, jo større en pris vil du komme til at give for din pandelampe, der i nogle tilfælde findes helt op til 1200 kroner eller mere. 

Opsamling

Der er i denne guide skrevet en masse og det kan måske være svært at samle det helt store overblik i forhold til hvilken pandelampe du bør vælge?

I forhold til de forskellige aktiviteter du ønsker at foretage dig med din pandelampe, er der nogen grund funktioner der er værd at have fokus på. 

Trailløb

Her bør der være fokus på en lav vægt, en god pasform samt størrelsen af pandelampens lysboks, ligesom det er nødvendigt at have fokus på en bred lyskegle, der kan oplyse vejen langt frem (høj lumen)

Cykling

Jo hurtigere du cykler, jo mere behov har du for en lang oplysning, der altså er relateret til en høj lumen. Hvis det er cykling uden stop, bør du ligeledes kigge på batterilevetiden og huske på, at pandelampen skal kunne være placeret sammen med din cykelhjelm. 

Vandring

Her bør du være opmærksom på forskellige muligheder for indstillinger af lysstyrken samt den samlede vægt af pandelampen. 

Klatring

Du bør kigge efter en pandelampe med en høj lumen og en lav vægt, der samtidig kan implementeres med din klatrehjelm. 

Vandsport 

Her bør der være stor fokus på vandtætheden samt spredningsvinklen af pandelampen. 

Frilufts ophold

Hvis du egentlig bare ønsker en pandelampe du kan anvende på lejrpladsen, kan du med fordel have fokus på størrelsen, muligheden for indstillinger samt brugervenligheden


Hvis du ønsker at anvende din pandelampe i vådt eller koldt vejr, bør du yderligere have fokus på vejrbestandigheden samt batterilevetiden.

5 tips til pandelamper

Tip 1: Beskyt din pandelampe overfor regnvejr

Såfremt din pandelampe ikke er beskyttet over for indtrængen af vand, vil den højst sandsynligt blive påvirket af eksempelvis regnvejr. Den elektroniske teknik vil i værste fald kortslutte og pandelampen dør. Derfor er det yderst vigtigt at du beskytter din ikke vejrbestandige pandelampe overfor regnvejr, eventuelt med en større hætte eller poncho. Hvis ikke det er tilstrækkelig muligt, er det nødvendigt at holde inde med aktiviteterne i mørket. 

Tip 2: Sluk din pandelampe når den ikke er i brug 

Ja, det lyder måske alt for simpelt til at være et godt tip, men man glemmer det. Sidder du foran bålet, er det måske ikke nødvendigt med en pandelampe der er tændt, ligesom at pandelampernes store knapper og nemme brugervenlighed gør, at de også nemt tændes når de er i tasken. Husk derfor at slukke pandelampen når den ikke er i brug, for at den kan holde længere batteri lige nu og her, men således at den også har en større levetid på sigt. 

Tip 3: Hav så lavt en lydindstilling som muligt 

Jo mere lys der udsendes fra din pandelampe, jo mere batteri anvendes der. Det er ikke altid nødvendigt at lyse med fuld styrke, oftest vil dette også betyde at du kun har mulighed for at batteriet holder et par timer, måske tre. I stedet kan du ved langt de fleste pandelamper af god kvalitet, indstille frekvensen af det lys der udsendes og stille denne på den lavest mulige indstilling, tilpasset dine aktiviteter, for at dit batteri holder længst muligt.

Tip 4: Tænd det røde lys 

Når du befinder dig på lejrpladsen i selskab med andre, så bør du tænde det røde lys i din pandelampe hvis dette er en mulighed for din model. Husk på, at pandelampen lyser i den retning vi selv vender hovedet og vil også betyde, at et skarpt lys påvirker dit selskab, når du kigger i deres retning. Med det røde lys, er det muligt at opnå en moderat lysmængde, en længere batterilevetid samt muligheden for at snakke sammen, uden at skulle blive blændet.

Tip 5: Hav ekstra batterier

Pandelamper kan løbe tør for strøm eller gå i stykker. Hvis du er meget afhængig af lys i mørket, er det en rigtigt god ide, at have et ekstra batteri med i lommen, hvis det skulle blive nødvendigt. Der er en fordel ved de genopladelige batterier der kan oplades med et USB stick, at det ene batteri kan oplades på din tur, sammen med en powerbank, mens det andet batteri bliver brugt. 

Som alternativ kan du have en ekstra pandelampe med i tasken, for at være helgarderet i forhold til lys på din tur.

Pandelygte mærker

Der findes mange producenter at outdoor aktiviteter og dermed følges der oftest et større eller mindre udvalg af pandelygter med. Der er dog også producenter der udelukkende specialiserer sig i produktionen samt udviklingen af pandelamper. For nemmere at kunne finde rundt blandt de forskellige pandelamper på markedet, får du herunder en kort beskrivelser af de allermest populære producenter på området. 

LEDLENSER

LEDLENSER er førende indenfor produktionen af pandelygter til outdoor aktiviteter. De sikrer et stort spænd mellem forskellige modeller, funktioner samt lumen effektivitet samt dertilhørende respektive prisspænd. De leveres alle med en mulighed for at tilkøbe et genopladeligt batteri med en mulighed for USB opladning. Der er kort sagt en mulighed for at finde en LED LENSER pandelampe til ethvert behov. 

Black Diamond 

Black Diamond producerer mere eller mindre alt inden for friluftslivet og de tilbyder derfor selvfølgelig også en stor variation af pandelygter, både til børn, voksne og særligt konstrueret i styrke og funktion til forskellige typer af fritidsaktiviteter. Der er her mulighed for at erhverve sig basale, men dog alsidige pandelamper til en lav pris, ligesom der er mulighed for at erhverve sig en pandelampe med mange og effektive tekniske funktioner, der alle er sikret en yderst høj kvalitet. 

Petzl

Petzl specialiserer sig i udviklingen af pandelamper og tilbyder et stor sortiment, både til private og til professionelle. De egner sig alle godt til et alsidigt friluftsliv og kommer i version der er nøje gennemtænkt og med et smart stilrent design. Med en pandelampe fra Petzl følger der oftest tekniske funktioner og indstillingsmuligheder med i prisen. 

Suprabeam

Suprabeam pandelamper er altid i yderst høj kvalitet, da de producerer gennemtænkte og teknisk avancerede pandelamper til erhvervsbrug. De leverer også en række af pandelamper og lommelygter specialiseret til friluftslivet og du har altså her muligheden for at tilkøbe en pandelampe med teknologi tilegnet professionelle, til privat brug. 

Silva 

Silva er en svensk producent af pandelamper og navigationsudstyr af høj kvalitet. De anvender med en miljømæssig bræredygtig tilgang, batterier der er genanvendelige og virker yderst effektivt, selv i kolde temperaturer. Med en pandelygte fra Silva kan du sikre dig en god komfort og en nøje udtænkt bæredygtigt tiltænkt teknologi, der yder lys i alt slags vejr og til enhver aktivitet i det fri.

Hvad siger undersøgelser om pandelamper?

Anvendelsen af pandelamper er yderst populært blandt friluftslivet og aktiviteter i det fri, hvor det er nødvendigt at kunne oplyse vejen foran dig i mørket. Dette bekræfter en amerikansk markedsundersøgelse fra 2018 tydeligt, men viser også at dette bestemt ikke kun gør sig gældende i USA, men over hele verden. Det antydes at denne udvikling vil fortsætte frem mod 2027 og vil ikke kun være baseret til friluftslivet, men på flere områder inden for industrien. Denne forudsigelse gør sig gældende for flere typer af pandelamper og er ikke kun relateret til deres lumen effektivitet Det kan altså konkluderes at du nemt kan hoppe med på bølgen og erhverve dig en af de populære pandelygter. Markedsrapporterne taler for sig selv, og brugere af pandelamper ser ud til at kunne brede budskabet om de gode egenskaber.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilken pandelampe er bedst i test?

Vi har lavet en omfattende test og kåret de 5 bedste pandelamper. Se og læs om testvinderne inde i artiklen.

Hvordan tester vi?

Pandelamperne vurderes ud fra følgende parametre: materialer, funktioner, brugervenlighed og design.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger en pandelampe?

Valget af pandelampe afhænger af mange forskellige parametre, og vi kommer ind på disse inde i artiklen.

Referencer
  • “Camping Headlamp Market Analysis, Trends, Insights, Size and ….” https://brandessenceresearch.biz/Consumer-Goods/camping-headlamp-market/Summary. Åbnet 16 apr. 2021.
  • “Global Camping Headlamp Market Analysis By Type, Application ….” https://www.readmarketresearch.com/industry-report/127751/global-camping-headlamp-market. Åbnet 16 apr. 2021.
  • “Global Camping Headlamp Market Size, Growth, Industry Analysis ….” https://www.contrivedatuminsights.com/product-report/global-camping-headlamp-market-57316. Åbnet 16 apr. 2021.
Forfatter
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj