Komplet guide til valg af paddleboard


paddleboard

Vores SUP eksperter har udarbejdet en købsguide til valg af paddleboard for at hjælpe dig på rette vej. De har også testet og anmeldt de bedste faste og oppustelige paddleboards på markedet. Læs mere om købsguiden og testen nedenfor.

SUP (stand-up paddle boarding) er uden tvivl den helt nye dille! Vandsporten er eksploderet i Danmark, og det er der en god grund til. SUP tilbyder noget til alle og enhver. Den nye vandsport er meget bred, i den forstand, at sportsgrenen har mange undergrene. SUP kan dyrkes på mange forskellige måder. For eksempel kan du tage ud til havet for at padle i et afslappet tempo og afstresse eller padle om kap mod dine venner. Du kan også surfe med et paddleboard. Måske er du mere interesseret i at dyrke yoga eller lave en workout på dit paddleboard? Det er i hvert fald også muligt! 

Vores SUP eksperter har testet en lang række af de mest populære faste og oppustelige paddleboards fra 2019. Nedenfor ses SUP eksperternes bud på de bedste paddleboards i 2019. Eksperterne har testet og anmeldt alle typer paddleboards. Få mere information om at vælge det rigtige paddleboard ved at læse vores købsguide, der befinder sig under paddleboard testen.

Paddleboard test

Vores SUP eksperter er Signe og Jonas. De har i fællesskab testet en lang række af de mest populære faste paddleboards og oppustelige paddleboards. Signe og Jonas har testet paddleboards fra bl.a. Jobe, Advanced ElementsF-ONE, NKD og Aqua Marina. Signe, som er SUP instruktør, har stået for testen af allround paddleboards. Jonas, som er professionel SUP løber i race og touring disciplinerne, har stået for testen af race- og touring paddleboards. Nedenfor kan du læse mere om eksperternes bud på de bedste paddleboards i 2019. I øvrigt har Signe og Jonas også fundet det optimale begyndersæt, som de vil afsløre nedenfor.

Vores SUP eksperter

Det optimale begyndersæt

SUP begyndersæt
SUP begyndersæt

Er du helt grøn på SUP området, og har du ikke prøvet SUP før? Så kan vi glæde dig med at fortælle, at Signe og Jonas (vores SUP eksperter) har fundet det optimale begyndersæt med board, paddel, pumpe, taske og reparationssæt – alt hvad du behøver!

Begyndersættet er fra det populære brand “Advanced Elements”, og er det mest solgte og bedst anbefalet begyndersæt til dato. Grunden til det er, at du får utrolig meget for pengene (value for the money). Boardet er et oppustelig allround paddleboard. Det vil sige, at du kan dyrke alle former for SUP på boardet – lige fra touring og race til yoga. Boardet er forholdsvis stort/bredt, som kun er et plus, når du starter ud som begynder. Du vil få nemmere ved at holde balancen på boardet og kontrollere det.

Begyndersættet er lige nu på tilbud, og derfor kan du spare mange penge, hvis du slår til nu. Tøv ikke, og kom igang med sporten så hurtigt som muligt – du vil ikke fortryde det!

Køb begyndersættet her

Oppustelig paddleboard

Et oppustelig paddleboard er et paddleboard, der ikke er af faste materialer. Boardet pustes op af en pumpe, der typisk følger med i købet af boardet. Oppustelige paddleboards er blevet den seneste mode. Grunden til at det oppustelige paddleboard er det mest populære valg er, fordi boardet er meget alsidig. Du kan også lettere transportere og opbevare et oppustelig paddleboard. Det er også langt mere holdbart, end et fast paddleboard. Et oppustelig board kan bedre tåle stød/slag, hvor et fast board hurtigt vil blive bulet og få synlige ridser. Et oppustelig paddleboard er også en hel del billigere end et fast paddleboard. Det eneste minus ved et oppustelig board er, at det ikke performer nær så godt som et fast paddleboard. Men her taler vi om små marginaler. Eftersom oppustelige paddleboards bliver mere og mere populære, vælger producenterne at fokusere på udviklingen af det oppustelige paddleboard. Derfor bruger langt over hovedparten af de der dyrker SUP et oppustelig paddleboard. Vores SUP eksperter – Signe og Jonas – anbefaler også det oppustelige paddleboard frem for det faste. Det er typisk kun professionelle SUP løbere der anvender et fast paddleboard.

Allround: (Advanced Elements Hula 11)

Advanced Elements Hula 11
Advanced Elements Hula 11

Leder du efter et paddleboard, der giver dig mulighed for at prøve alle former for SUP? Så start ud med et allround board, der oser af alsidighed. Advanced Elements Hula 11 er et super godt allround oppustelig paddleboard til en skarp pris.

Boardet kan benyttes af alle køn, aldre og vægtklasser. Boardet er let og nem at manøvre. Det egner sig godt til de danske farvande og er meget stabil, når du padler på fladt vand og bølger. Boardet bevæger sig fortrinligt gennem vandet. Boardet er velegnet til nybegynderen men også den øvede. Ved køb af boardet medfølger en paddel, pumpe, et reparationssæt og en taske.

Det eneste minus ved boardet er, at der følger ikke en leash med i købet. En leash er en speciallavet snor, der er fastspændt til dig og boardet. Den sørger for, at boardet ikke driver væk fra dig, når du falder i vandet. Nedenfor har vi lavet 2 links. Det første er et link til boardet, og det andet er et link til en super god leash til en lav pris.

Køb boardet her

Køb leash her

Race/touring: (Advanced Elements Fishbone)

Advanced Elements Fishbone
Advanced Elements Fishbone

Hvis du er til fart over feltet eller har lyst til at tage ud på lange ture med dit paddleboard, så er Advanced Elements Fishbone værd at tage et kig på. Boardet er det hurtigste paddleboard i producentens kollektion, og det var også tydeligt under testen.

Af alle de race og touring boards der blev testet, blev vores ekspert, Jonas, hurtigt forelsket i boardet fra Advanced Elements. Jonas prøvede både boardet på korte strækninger i hurtigt tempo og lange strækninger i normalt tempo. Det blev hurtigt klart for ham, at boardet var et ideélt valg til både race/ræs og touring/lang distance paddleboarding. Boardet skar gennem vandet uden problemer, stabiliteten var i top og hastigheden var imponerende. Boardet kan anvendes af både nybegyndere og øvede. Derudover kan alle køn og vægtklasser anvende boardet.

Det eneste minus ved boardet er, at der ikke følger en leash med i købet. En leash er en speciallavet snor, der er fastspændt til dig og boardet. Den sørger for, at boardet ikke driver væk fra dig, når du falder i vandet. Nedenfor har vi lavet 2 links. Det første er et link til boardet, og det andet er et link til en super god leash til en lav pris.

Køb boardet her

Køb leash her

Fast paddleboard

Et fast paddleboard er et board af faste materialer. Et fast board sikrer bedste performance på vandet. Et fast paddleboard oser af kvalitet, stabilitet og alsidighed. Nedenfor giver Signe og Jonas deres bud på de bedste faste paddleboards i 2019. Signe har fundet det bedste allround paddleboard i 2019, og Jonas har fundet det bedste race, surf og touring paddleboard. Læs mere om testvinderne nedenfor.

Allround: (F-ONE Manawa ASC)

F-one Manawa ASC
F-one Manawa ASC

Hvis du leder efter et allround paddleboard, der kan det hele, så er F-ONE Manawa ASC det helt rigtige valg. Her har vi fat i et allround paddleboard til en forholdsvis lav pris. Et super godt SUP board til begynderen, men også den øvede og eksperten. Alle, uanset niveau, har mulighed for at opnå progression med boardet.

F-ONE Manawa ASC SUP Board er indtil videre det bedst sælgende paddleboard i 2019. Det populære paddleboard bliver købt af folk fra hele verden. F-ONE har brugt flere år på at udvikle boardet, og man må sige, at det har givet pote. Vores SUP ekspert, Signe, var meget begejstret over boardets stabilitet samt hvor nemt det var at dreje boardet.

Der medfølger ikke leash, paddel og andet udstyr ved købet af boardet.

Race/touring: (F-ONE Touring)

F-ONE Touring
F-ONE Touring

Hvis du er en fartdjævel af allerhøjeste grad eller leder efter det absolut bedste paddleboard til race og touring, så er F-ONE Touring en vinder i dine øjne! F-ONE Touring kan klare alle vandforhold uden problemer.

Vores SUP ekspert, Jonas, anvender selv dette board i sin træning og til internationale konkurrencer. Han har i lang tid haft stor succes med F-ONE Touring boardet, og kan varmt anbefale det til alle, der er interesseret i race og touring. Boardet skærer helt igennem fantastisk gennem vandet og sikrer dig en ekstrem høj fart, manøvre let og opretholder en stabil position uanset vandforhold.

Leash, paddel og andet udstyr medfølger ikke ved købet af boardet.

Købsguide til paddleboard

I vores købsguide vil vi gennemgå de ting, som er værd at overveje, når du vælger dit paddleboard. Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er SUP en meget bred vandsport, der tiltrækker mange. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dit valg af paddleboard, da der findes mange forskellige typer paddleboards. Nedenfor forklarer vi de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit paddleboard:

 • Boardets form: Der findes 2 forskellige former, en blød og en spids form. Den form du vælger, bestemmer hvilken form for SUP, du har tænkt dig at dyrke.
 • Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard: Er du mest til et fast paddleboard eller et oppustelig paddleboard? Dit svar er baseret på boardets performance i vandet, dine pladsmuligheder og portability.
 • Længde, bredde og vægt: Disse dimensioner for dit board spiller en stor rolle for, hvordan dit board performer i vandet.
 • Volumen (opdrift): Umiddelbart vil man vælge et board med den volumen, som passer til din vægt. Dette sikrer god stabilitet og bedre performance i vandet.

Boardets form

Boardets form spiller en afgørende rolle for boardets performance i vandet. Man snakker typisk om 2 former: en blød og en spids form. Som begynder, kan du padle med begge former uden problemer. Men der er nogle store forskelle, som betyder, at den ene form f.eks. passer bedre til en afslappet paddeltur end den anden form. Derfor skal du vælge den form, der passer bedst til de aktiviteter, du har tænkt dig at lave med boardet.

Blød form

Den bløde form er bred, flad og plant. Den er formet som et surfboard. Den er designet til at padle over vandet og er nem et manøvre. Den er et godt valg for begynderen. Paddleboards med den bløde form er velegnet til:

 • Afslappet SUP
 • Surfing
 • SUP yoga

Billedet nedenfor illustrerer den bløde form, som hedder “planing hull” på engelsk.

Blød form
Spids form

Den spidse form har en spids næse og bagende. Den er formet som en kajak eller kano. Den er bedre til at skære gennem vandet, og det medfører mere fart. Du kan altså padle hurtigere og længere med den spidse form. Dog kan den være sværre at manøvre, end et paddleboard med en blød form. Paddleboards med den spidse form er velegnet til:

 • Ræs
 • SUP touring/camping
 • Fitness SUP

Billedet nedenfor illustrerer den spidse form, som hedder “displacement hull” på engelsk.

Spids form

Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard?

Det faste paddleboard, også kaldet hard paddleboard, har altid været det populære valg. Men den nyeste trend er de oppustelige paddleboards, som har revolutioneret hele SUP branchen. De der vælger et fast paddleboard ønsker god performance og stabilitet på vandet. Og de har ofte meget plads til opbevaring af et fast paddleboard, da det fylder meget ift. et oppustelig paddleboard. De der vælger et oppustelig paddleboard ønsker et alsidig og transportabel board. Og de vælger det ofte på baggrund af, at de har begrænset plads til opbevaring og transport af boardet.

Længde, bredde og vægt

Vær opmærksom på boardets længde, bredde og vægt, da det fortæller, hvad boardet er mest velegnet til.

Paddleboards der er lange og smalle er designet til race og touring (hurtig fremdrift, høj hastighed og lang distance Stand Up Paddling). De skærer nemt og elegant gennem vandet, men er til gengæld ustabile ved lav hastighed.

Korte og bredde paddleboards er designet til leg på vandet (yoga, surf osv.). De manøvre utrolig godt og er stabile ved både høj og lav hastighed.

Volumen

Hvis ikke boardet har den rette volumen (opdrift) i forhold til ens vægt, så vil boardet synke til bunds. Derfor er det meget vigtigt, at du anskaffer dig et board med den rette volume. Som tommelfingerregel siger man følgende:

 • Kvinde paddleboards 10’0 til 10’6
 • Herre paddleboards 10’6 til 11’6

Der er naturligvis et par undtagelser man skal tage hensyn til. Blandt andet skal race boards være over 12’6 pga. deres smalle design, og surf/wave boards skal være omkring 8’0 pga. deres bredde design.

De 4 gyldne regler

Uanset hvor du padler vil korrekt teknik give dig mulighed for at padle mere effektivt, komfortabelt og sikkert. Følgende regler vil sikre dig, at du bruger korrekt teknik, og vil hjælpe dig med at fremme dine færdigheder, så du får mest ud af din stand up paddle boarding.

 1. Put din paddel helt ned i vandet før du begynder at padle. Grunden til at din paddel skal være helt nede i vandet er, at hele padlen udnyttes. Det hjælper dig også med din stabilitet på boardet, fordi når padlen er helt nede i vandet, så har du ekstra kontakt til vandet.
 2. Forsøg altid at stå i start positionen, når du padler. Det der menes med start positionen er, at dine fødder skal være i skulderbredde, dine knæ skal være en smule bøjet og din ryg skal være ret. Når dine knæ bøjes, hjælper de med at stødabsorbere, så du lettere kan holde balancen. Når din ryg er ret, kommer hele din kropsstamme på arbejde. Og det bliver derfor lettere at padle, og du undgår ryg problemer.
 3. Brug hele kroppen, når du padler. De fleste begyndere, bruger typisk kun arme til at padle med. Hvis du bruger hele kroppen, så vil du kunne padle hurtigere og i længere tid.
 4. Hold balancen og oprethold et stille board. Hvis boardet gynger fra side til side, og hele tiden er i ubalance, så kan du ikke padle særlig effektivt. Forsøg derfor at oprethold en god balance når du padler. Boardet er mest effektiv på vandet, når boardet står stille.

SUP kursus – paddleboard kursus

Rundt omkring i Danmark findes der et vælg af udbydere af SUP kurser. Dvs. uanset hvor du bor, har du mulighed for at tage et begynder SUP kursus i nærheden af, hvor du bor. Nedenfor har vi listet en række af de udbydere der er i Jylland, på Fyn og Sjælland.

SUP kursus København

I København har du mange muligheder. Vi anbefaler Flyboarders.dk, fordi de kun bruger professionelle certificerede instruktører, som har mange års erfaring med SUP sporten. Her tilbydes 1-times kurser og 2-times kurser. Der er mulighed for både gruppeundervisning og privatundervisning.

SUP kursus Århus

I Århus anbefaler vi Surf Agency. De bruger kun certificerede instruktører, som har mange års erfaring. 2 gange om ugen tilbyder de kurser i SUP – tirsdag og søndag. Der er mulighed for at vælge mellem gruppeundervisning eller privatundervisning.

SUP kursus Aalborg

Hvis du bor i Nordjylland, anbefaler vi North Shore Surf. Kurserne afholdes i Løkken oppe i Nordjylland. Der er mulighed for både gruppeundervisning og privatundervisning. Hvis du bor i Vestjylland, anbefaler vi Westwind. Westwind afholder kurserne ved Cold Hawaii (Klitmøller). Kurserne varer 2 timer.

SUP kursus Fyn

På Fyn har du mulighed for at tage et SUP kursus hos DykFyn. De tilbyder et super godt begynderkursus, der varer 2 timer. Der er mulighed for at vælge mellem gruppeundervisning og privatundervisning. Kurserne foregår i Nyborg.

Har du stadig spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilket paddelboard/SUP board du skal vælge, så skriv til os. Smid en kommentar i kommentarfeltet eller send os en mail. Find vores e-mailadresse inde på vores om os side. Vi brænder for at hjælpe vores besøgende på rette vej, så skriv endelig ind!

Komplet guide til valg af paddleboard
4.1 (82.8%) 100 vote[s]

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *