Paddleboard

To personer padler på paddleboard

Et paddleboard tilbyder en unik mulighed for aktiviteter på vandet. Uanset om du ønsker at suge den unikke stilhed til dig eller du ønsker høj fart over feltet, findes der et paddleboard eller et SUP board til enhver smag.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med paddleboard eksperterne Anders Braun og Simone Jensen lavet en test af paddleboards. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs eksperternes købsråd længere nede i artiklen.

Paddleboard Test: Top 5 Bedste SUP boards

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Watery Global

Bedste paddleboard

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard” er Watery Global. Et allround paddleboard-sæt med board, finne, padel, leash, pumpe, taske og reparationssæt. Velegnet til sommerhus- og familiebrug. Kvaliteten er god og på trods af den billige pris.

Annonce

2. Sup-Rider Stand Up Paddleboard

Bedste billige paddleboard

Pris: 898 DKK

SUP Rider Stand-Up Paddleboardet er Friluftsmagasinets valg for bedste billige paddleboard, en titel det bærer med stolthed. Letvægtskonstruktionen og den brugervenlige design gør det til et hit for nybegyndere, mens det stabile og manøvredygtige board også kan tilfredsstille den mere øvede paddler. Dette oppustelige board kommer med en håndpumpe, der gør det hurtigt at puste op, og den medfølgende taske gør transport og opbevaring smertefri. Med en vægt på blot 10 kg, er det let at medbringe på tur til både sø og hav.

Annonce

3. Surfmore Allround 11’2

Bedste premium paddleboard

Pris: 2.095 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium paddleboard” er Surfmore Allround 11’2. Boardet er udviklet af danske surfere, og dermed er der tænkt over hver komponent. Boardet har en høj stildstyrke, vejer lidt og skærer gennem vandet uden problemer. Til dig der ikke vil gå på kompromis med kvalitet og performance.

Annonce

4. Watery Global Pakketilbud (2 stk.)

Bedste paddleboard pakketilbud

Pris: 3.385 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard pakketilbud” er Watery Global tilbuddet på 2 stk. Hvis I er en familie, som gerne vil være ude på vandet på samme tid, så er denne pakkeløsning et godt valg. Boardet er det bedste i vores test og du sparer cirka 200 kr. ved at købe 2 stk. frem for 1 stk.

Annonce

5. Surfmore Allround 10’2

Bedste børne paddleboard

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste børne paddleboard” er Surfmore Børn 7’6. Boardet er special-designet til børn og unge, således den yngre generation har lettere ved at balancere. I købet inkluderer et komplet startkit: board, finne, padel, pumpe, leash, reparationssæt og taske.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til paddleboard

Paddleboards bliver også kaldt for SUP boards som er en simpel forkortelse af begrebet “stand Up Paddling” og det er en voksende sportsgren der vinder mere og mere indpas rundt omkring i hele verden. Der findes mange typer af sup boards og der findes modeller til ethvert ønske og behov. I denne ultimative guide, finder du informationer omkring paddleboards, hvilke typer der findes og giver dig hjælp til hvordan du skal finde frem til det helt rette board til det brug du ønsker. 

Hvis du endnu ikke har prøvet dig med paddleboard, men er en ægte vandhund, så er det bare med at komme igang! Herunder får du udover guide til køb af dit paddleboard, også en kort instruktion til brugen samt fem gode råd, der hjælper dig bedst muligt i gang. 

Hvad er et paddleboard?

Et paddleboard kaldes også et SUP board og er en sportsgren der udøves på vandet, hvoraf man stående på et bræt padler sig frem og på denne måde bevæger sig fra A til B. 

Et paddleboard stammer oprindeligt fra de små øsamfund omkring Hawaii, hvor der var et behov for et transportmiddel der samtidig kunne transportere små lods fra den ene ø til den anden og er senere blevet yderst populært og i de sidste år eksploderet som den ultimative fritidsaktivitet på vandet og har i den grad gjort sit indtog i hele verden. 

Et paddleboard er et plade med en kerne der giver opdriftsegenskaber og med en ydre skal der skal beskytte, skabe stivhed og stabilitet. De moderne paddleboards er ofte ikke faste og kan dermed pakkes samme og er nemt at have med i bagagen og på denne måde bliver det let at udforske mange områder fra vandsiden af. 

Det er en sportsgren eller en fritidsaktivitet der er beregnet til et kystnært farvand, men i takt med at interessen udvikler sig og der skabes nye former for paddleboards, bliver det også mere og mere populært, at drage længere væk fra kysten eller at anvende paddleboards til en konkurrence om hastighed og fart. 

Hvorfor skal jeg købe et SUP board?

Med et paddleboard åbner der sig et utal af muligheder til aktiviteter på vandet. Det skaber sjov og spændende udfordringer. Uanset din erfaring med vandsport, kan du give dig i kast med et paddleboard og du kan endda bruge det som badedyr. Hvis du vælger at købe et paddleboard der er lidt større i både længde og bredde, kan ligeledes nyde turen på vandet sammen med din ven, partner eller måske din hund, ja mulighederne er uendelige. 

Der er forskellige typer af paddleboards og du kan opnå et produkt der kan ride på bølgerne på samme vis som et surfbræt, eller et langturs paddle board, der kan tage dig længere væk fra kysten og give dig mulighed for dags eller weekendture på vandet, ligesom du med det rette paddleboard kan få muligheden for at følge trenden med SUP yoga på vandet. Mulighederne og fordelene er uendelige, det er blot et spørgsmål om at finde dit indre legebarn frem. 

Paddleboard vs. surfboard

Paddleboards og surfboards kan minde om hinanden i udseende med har den markante forskel i anvendelsen, at der med et paddleboard fremmanes en drivkraft ved hjælp af en åre og ikke kræfterne fra bølgerne. 

Paddleboards kræver en stor liggeflade med mest mulig stabilitet og er beregnet til at glide på mere eller mindre stillestående vand, mens surfboards er kortere, smallere og lettere da dette er særligt udformet til at kunne ride langs eller på bølgerne, uden en åre, hvilket stiller en yderst stort krav til manøvreegenskaberne. 

Fast vs. oppustelig/luft

Det faste paddleboard, også kaldet hard paddleboard, har altid været det populære valg. Men den nyeste trend er de luftfyldte paddleboards, som har revolutioneret hele SUP branchen.

De, der vælger et fast paddleboard, ønsker god performance og stabilitet på vandet. Og de har ofte meget plads til opbevaring af et fast paddleboard, da det fylder meget ift. et luft paddleboard. De der vælger et luft paddleboard ønsker et alsidig og transportabel board. Og de vælger det ofte på baggrund af, at de har begrænset plads til opbevaring og transport af boardet.

Et luft paddleboard er et paddleboard, der ikke er af faste materialer. Boardet pustes op af en pumpe, der typisk følger med i købet af boardet. Luftfyldte paddleboards er blevet den seneste mode. Grunden til at luft paddleboardet er det mest populære valg er, fordi boardet er meget alsidig.

Du kan også lettere transportere og opbevare et paddleboard, som fyldes op af luft. Det er også langt mere holdbart, end et fast paddleboard. Et luft board kan bedre tåle stød/slag, hvor et fast board hurtigt vil blive bulet og få synlige ridser. Et luft paddleboard er også en hel del billigere end et fast paddleboard. Det eneste minus ved et luft board er, at det ikke performer nær så godt som et fast paddleboard. Men her taler vi om små marginaler.

Eftersom luft paddleboards bliver mere og mere populære, vælger producenterne at fokusere på udviklingen af luft paddleboardet. Derfor bruger langt over hovedparten af de der dyrker SUP et luft paddleboard. Vi anbefaler også luft paddleboardet frem for det faste. Det er typisk kun professionelle SUP løbere der anvender et fast paddleboard.

Hvilket SUP board skal jeg vælge?

Et SUP board eller et paddleboard findes i mange varianter, der blandt andet er baseret på hvilket erfaringsniveau du har eller hvilke aktiviteter du ønsker at begive dig ud på. Herunder kan du læse meget mere om hvilke forskellige typer af paddleboards der findes og få hjælp til at vælge det rette til dig, ud fra dit niveau og ønsker omkring brugen. 

Kombinér paddleboard med andet SUP udstyr

Finner

Et paddleboard bør være udstyret med en finne, for at kunne holde sig stabilt i vandet når du padler. Finnerne er som regel en del af konstruktionen på de fleste paddleboards, men for nogle, er det noget der skal tilkøbes og eftermonteres. Ligeledes kan det være, at du ændrer dit behov og eventuelt har brug for en større finne på dit board, såfremt du skal ud på mere uroligt vand, hvor netop en større finne er en fordel og på denne måde kan du skifte disse ud efter behov eller ud fra hvordan vejret arter sig på dagen 

Paddel

Det er essentielt for et effektivt brug af dit paddleboard, at du har en passende paddel eller åre. Her findes der ligeledes forskellige typer du kan tilkøbe, der er særligt tilpasset forskellige aktiviteter. Både i forhold til materiale samt udformning. Oftest er dette et stykke udstyr der medfølger dit nye køb af et paddleboard, men om ikke andet er der mulighed for at tilkøbe disse separat, også hvis der skulle opstå nye behov, i takt med at du bliver mere erfaren og ønsker yderligere udfordringer med dit paddleboard der kræver en ny type af åre. 

Våddragt 

Hvis du ønsker at anvende dit paddleboard i den kolde vind eller i koldere temperaturer med koldt vand, kan det være en stor fordel at tilkøbe et våddragt. 

En våddragt kan købes i forskellige kvaliteter og være beregnet til forskellige temperaturer, men potentielt betyder dette, at du kan anvende dit paddleboard og opretholde aktiviteter på vandet hele året rundt. 

En våddragt er som oftest lavet af neopren og besidder en masse lufthuller, som opvarmes af din kropstemperatur og kan holde dig varm i timevis, såfremt denne er af god kvalitet og tilpasset til vejrforholdene. 

Redningsvest 

Du bør altid anvende en redningsvest der som minimum er sikkerhedsmæssigt klassificeret som en svømmevest, således at du opnår den sikkerhed, du måske får behov for, ude på vandet. Din redningsvest bør være af en traditionelle fastvest type, med et opdriftsmateriale af skum. Du bør kigge på sikkerhedsgodkendelserne på de forskellige redningsveste og vælge en der er passende til de forhold du bevæger dig under på dit paddleboard og en model der sidder tæt til kroppen, men som samtidig giver dig den nødvendige bevægelsesfrihed. 

Vedligeholdelse af SUP board

Hvis du ønsker at have den absolut største levetid af dit nyindkøbte paddleboard, er det vigtigt at du ligeledes går op i rengøring samt den rette vedligeholdelse og opbevaring. 

Rengøring

Det er vigtigt at du rengør dit paddleboard efter hvert brug, uanset hvilke materialer det består af.

 • Efter hvert brug, skylles dit paddleboard med rent ferskvand.

*Hvis der er tale om et paddleboard fyldt med luft, gøres dette inden luften lukkes ud. 

 • Hvis der er opstået pletter eller snavs der ikke kan rengøres med rent vand, er det muligt at skrubbe med en klud og en smule sulfo baseret sæbe 
 • Efter rengøring med sæbe, bør dit paddleboard igen skylles over.
 • Det er optimalt hvis dit paddleboard kan tørre helt inden du pakker det sammen eller ligger det til opbevaring. 

Vedligeholdelse af glasfibermaterialer

Hvis du har et fast paddleboard med en ydre skal med glasfiber, kan du eventuelt pudse den påsatte finish op med en boatcleaner samt boatwax. Dette er især en fordel hvis du ønsker den højest mulige fart og mindst mulige modstand på vandet.

Vedligeholdelse af træ

Hvis du har et fast paddleboard med en træbeklædning stiller det lidt støre krav til vedligeholdelsen. De fleste af disse typer af paddleboard er ved køb med et finish af lak, der med tiden vil skalle af i takt med at det bliver brugt. 

Her kan det være nødvendigt at skrabe eller slibe lakken af med eventuelt sandpapir, hvorefter det efterbehandles med en ny omgang lak. Her anbefales det at der anvendes en lak beregnet til saltvand, hvis det skal anvendes heri, som eksempelvis de produkter der er egnet til både.

Reparation af luftfyldte paddleboards

Ved luftfyldte paddleboards følger der som oftest et reparationssæt med ved køb samt en anvisning der er særligt tilpasset den type af materiale, den ydre skal er bestående af. Ellers følger vejledningen som tommelfingerregel således; 

 • Identificer lækagen, eventuelt ved at puste dit paddleboard op og tving det under vand, hvoraf eventuelle huller vil boble
 • Rens dit luftfyldte paddleboard grundigt og sørg for at det er helt og aldeles tørt inden videre handling
 • Åben alle mulige luftventiler og tøm den for luft 
 • påfør reparationsmaterialer efter anvisningen over lækagerne. Hvis ikke dette er selvklæbende, bør du sikre dig at der er tilført tilstrækkeligt med lim og at lappen er presset godt ned mod området
 • Lad dit reparerede paddleboard tørre i minimum 48 timer inden det atter pustes op og anvendes.

Opbevaring af dit paddleboard

Opbevar altid dit paddleboard tørt og væk fra direkte varmekilder eller sollys

Valg af SUP board

Der er ikke nogen tvivl om, at et paddleboard er en fantastisk måde at erfare sjove oplevelser i det fri, samtidig med at man får motion i skønne omgivelser. Valget af paddleboards varierer ud fra hvilke betingelser og prioriteringer du har for din anvendelse og herunder kan du læse meget mere om, hvilke forskellige typer, former og størrelser der bidrager til de forskellige egenskaber. 

Typer

Der findes flere forskellige typer af paddleboards der er velegnet til forskellige aktiviteter og aktivitetsniveauer på vandet. Herunder kan du læse om de forskellige typer og lære mere om fordele og ulemper, således at du får hjælp til at finde frem til det rette paddleboard til dine behov. 

Allround

Den type af SUP boards eller paddleboards som der bliver solgt flest af, er et såkaldt normalt SUP board eller den type der kaldes allround. Det er et alsidigt type, der nemt kan anvendes af nybegynderen, men som også fint kan anvendes af den mere øvede SUP boarder. Med et allround SUP board sikres en høj stabilitet hvor der ligeledes opnås en god balance mellem fart og manøvreegenskaber der tillader at det nemt kan anvendes på det lave eller stillestående kystnære farvand, såvel som at kunne modstå et lidt mere urolig sø med en smule længere afstand til kysten. 

Race

Et SUP board af race typen er særligt bygget og designet til farm, både i forhold til de materialer der er anvendt samt formen. Det er udformet med en front der kaldes tipped og har sammen med en smal form, en mindre stabilitet, men formår at bryde gennem vandet med den mindst mulige modstand og giver den højest mulige fart sammen med en optimal manøvreevne. Det er velegnet til den øvede paddleboarder der blot ønsker mest mulig fart over feltet. 

Touring

Denne type af SUP boards der kaldes touring, er en type, der giver en god blanding mellem et allround SUP board og et race SUP board. Det giver den ultimative balance mellem stabilitet og hastighed og er særligt velegnet til de lange ture, hvor man gerne vil frem i vandet med en lille modstand, men også har en vist komfort i form af stabilitet. Det kan anvendes af den øvede eller nybegynderen på kystnært vand, men er ellers velegnet til de længere ture på åbent sø. 

Wave

Med et SUP board af wave typen har samme form og funktion som et surfboard. Det skal kunne lægge sig fladt på toppen af bølge ryggene og have de ultimative manøvreegenskaber for at kunne holde denne position i længere tid. Denne type af SUP boards er derfor smalle og korte og har et stort behov for at være så stift som muligt, hvilket kan imødekommes med to eller flere PVC lag i den øvre ydre konstruktion. Da denne type af SUP board tilbyder sublime manøvreegenskaber, anvendes det oftest af børn eller helt nybegyndere, der ikke formår at anvende så mange kræfter til at vende brættet i vandet. 

Yoga/fitness

Den type der kaldes yoga eller fitness, har ikke det primære formål at kunne bevæge sig en masse i vandet. Med et sådan type af paddleboard, gives der mulighed for at udøve aktiviteter på vandet, i rolige omgivelser, der kræver den absolut største stabilitet. Det er klart vist muligt at padle sig igennem vandet med et sådan type af SUP board, men her opnås en vis modstand. Med et yoga eller fitness model, får du muligheden for at følge trenden med dyrkning af meditation, fitness eller yoga på vandet.

Volumen og størrelse

Volumen er den indikator der fortæller hvor meget luft der er i dit paddleboard og fortæller hvor stor en opdriftseffektivitet du samlet set har af dit paddleboard. 

Der er en relation mellem volumen og opdrift samt vægten på den der står på boardet i forhold til paddleboards:

Personvægt (kg) 

Volumen (L)

50-70

140-180

70-90

180-280

>90

>300

Volumen af et paddleboard indikerer hvor stor en vægt det enkelte produkt kan holde i opdrift, men størrelsen på arealet, har også en betydning for hvor stabilt et paddleboard man har. Hvis man er nybegynder, er det at foretrække et paddleboard der er lidt for stort, frem for en paddleboard der er en anelse for lille. 

Hvis ikke boardet har den rette volumen (opdrift) i forhold til ens vægt, så vil boardet synke til bunds. Derfor er det meget vigtigt, at du anskaffer dig et board med den rette volume. Som tommelfingerregel siger man følgende:

 • Kvinde paddleboards 10’0 til 10’6
 • Herre paddleboards 10’6 til 11’6

Der er naturligvis et par undtagelser man skal tage hensyn til. Blandt andet skal race boards være over 12’6 pga. deres smalle design, og surf/wave boards skal være omkring 8’0 pga. deres bredde design.

Vær opmærksom på boardets længde, bredde og vægt, da det fortæller, hvad boardet er mest velegnet til.

Paddleboards der er lange og smalle er designet til race og touring (hurtig fremdrift, høj hastighed og lang distance Stand Up Paddling). De skærer nemt og elegant gennem vandet, men er til gengæld ustabile ved lav hastighed.

Korte og bredde paddleboards er designet til leg på vandet (yoga, surf osv.). De manøvre utrolig godt og er stabile ved både høj og lav hastighed.

Form

Formen på dit paddleboard har betydning for hvilke egenskaber det har når det bevæger sig i vandet og afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at udføre på dette, er det noget du skal tage stilling til, inden du køber dit paddleboard, der er passende til dig. 

Det er vigtigt at du vælger den rette form, tilpasset dit behov og ønsker på vandet. 

Man opdeler formen på i pointed, pinned eller round og er en indikation på hvordan spidsen af dit paddleboard er formet. 

Pointed

Et paddleboard med en pointed runding er udformet til at kunne skyde gennem bølgerne, hvis der måtte være nogle af disse og giver den ultimative fart på vandet. 

Det er særligt velegnet til dem der ønsker at bevæge sig længere fra kysten og effektivt kunne anvende dette over en længere periode henover året, hvor det eksempelvis også er velegnet i mere blæst. 

Pointed er på dansk en spids form, dvs. boardet har en spids næse og bagende. Den er formet som en kajak eller kano. Den er bedre til at skære gennem vandet, og det medfører mere fart. Du kan altså padle hurtigere og længere med den spidse form. Dog kan den være sværre at manøvre, end et paddleboard med en blød form. Paddleboards med den spidse form er velegnet til:

 • Ræs
 • SUP touring/camping
 • Fitness SUP

Rounded

Et paddleboard til nybegyndere bør have en rounded form, for at tilbyde den absolut største stabilitet. Det er velegnet til meget stillestående vand, hvoraf der ej heller er stærk strøm under. Det bryder ikke bølgerne så let som det gør sig gældende for et pointet paddleboard og af denne årsag, glider det heller ikke så let afsted og er det mindst hurtige, men er nem at manøvre rundt og gør det let at vende samt ændre retning i vandet. 

På dansk refererer man til den bløde form, som er bred, flad og plant. Den er formet som et surfboard. Den er designet til at padle over vandet og er nem et manøvre. Den er et godt valg for begynderen. Paddleboards med den bløde form er velegnet til:

 • Afslappet SUP
 • Surfing
 • SUP yoga

Pinned

Hvis dit paddleboard har en pinned formet front er det et godt valg såfremt en allround model der kan lidt af det hele. Et pinned paddleboard er en mellemting mellem en pointed og en rounded form og giver en fin balance mellem stabilitet og hastighed. 

Hvis du er nybegynder bør du kigge efter et paddleboard med en rounded spids, mens du som erfaring paddleboarder med fordel kan opnå højest mulig fart ved en pointed form, da kan klare turen ud på åbent vand. 

Ønsker du et paddle board der har en alsidig funktion, der kan klare en smule uroligt vand men samtidig en fin stabilitet og balance samt mulighed for mere fart, så bør du vælge et paddleboard med en pinned form. 

Materialer

De materialer som dit paddleboard kan være lavet af, er forskellig fra om denne er af fast type eller luftfyldt. 

Fast paddleboard

For det faste paddleboard, gør det sig gældende for alle modeller, de er befindende med en skumkerne, som er det materiale der giver opdriftskraften og kan holde dig oven vande. 

Udenom skumkernen, er det som oftest en skal af adskillige lag af glasfiber, som fungerer på samme vilkår som det gør sig gældende for en båd. Glasfiber skal vedligeholdes, for at opretholde den rette glatte overflade, der driver paddleboardet let og elegant gennem vandet. 

Enkelte paddleboards findes stadig med en skal af træ, men er mere eller mindre ikke til at købe mere, da de kræver en stor andel vedligeholdelse flere gange årligt og er tungt samt tager lang tid om at tørre. 

Samlet set, vil de materialer som et fast paddleboard er bestående af, være tungere end de materialer der gør sig gældende for et luftfyldt paddleboard. 

Luft

Et luftfyldt paddleboard er ligeledes bestående af en kerne med opdrivningskraft, men her er der tale om et hulrum der bliver fyldt med luft, hvilket danner formen på boarded. 

Som ydre skal, består de luftfyldte paddleboards af nylon, PVC samt eventuelt et skumlag på oversiden, der øger skridsikkerheden. 

Det nylon den ydre skal på dit SUP board er bestående af, har det formål at skulle holde på luften og på formen hvorpå der sikres en høj holdbarhed. PVC laget har til formål at skulle yde stabilitet og stivhed og kan være bestående af et eller flere lag, afhængigt af hvor stor en stivhed og stabilitet man ønskes.

Sidstnævnte er et forholdsvist nyt materiale at anvende i paddleboards, men yderst effektivt til at efterligne den samme stivhed som ses fra de faste robuste paddleboards.

Funktioner

Paddleboards har den primære funktion at kunne holde dig oven vande og at du med din åre kan padle dig fra A til B. Yderligere kan der være ekstra funktioner, som muligvis kan være en fordel for dig

Skridsikker overflade 

Et paddleboard af god kvalitet, uanset om det er af fast type eller luftfyldt, har en skridsikker overflade, der sikrer dig et fast greb med dine fødder og dermed også en bedre evne til at kunne manøvre dit paddleboard rundt som du ønsker. 

Fodremme 

For de fleste paddleboards gør det sig gældende, at disse er udstyret med fodremme, der kan holde din fod i en standard position og at denne fastspændelse kan hjælpe dig med at holde dig i balance ud fra vippepunktet, samt være behjælpelig når du skal manøvre SUP boardet rundt i vandet. 

Sikkerhedsline 

Nogle paddleboards er udstyret med en sikkerhedsline, der er fæstnet mellem boarded og din ankel. Såfremt du skulle falde i vandet, skal du på denne måde ikke tænke over om dit paddleboard flyder væk, det bliver ved dig. Den samme mulighed er der for din åre, at denne kan spændes til dit håndled, så ikke du risikerer at miste denne. 

Fastgørelse 

Der kan være flere grunde til at du ønsker en mulighed for oppakning ombord på dit paddleboard. Nogle modeller er allerede udstyret med en mulighed for fastgørelse via elastikker eller net, således at du har mulighed for en mindre oppakning. Dette er især en fordel for dig der gerne vil opholde dig længe på vandet og længere væk fra kysten, eller ønsker at bruge dette SUP board som en transportløsning, måske i forbindelse med en ferie eller overnatning. 

Pris

Et paddleboarding er ikke en billig leg, men det er en sjov motionsform, der næsten kun kan give et smil på læben. Et paddleboard koster i omegnen af 2000-6000 kroner for en model der er tilpasset til et alsidigt brug. Hvis du ønsker et mere specialiseret paddleboard, kan du finde disse til en pris op mod 12.000 kroner. 

Prisen på et paddleboard hænger mange gange sammen med kvaliteten og holdbarheden og det kan derfor godt betale sig at investere i et paddleboard af en god kvalitet, der kan holde længere. 

Paddleboarding for nybegyndere

Find dit paddleboard frem og kom ud på vandet og øv dig! for øvelser gør mester. 

 • Hvis du anvender et paddleboard bør du først og fremmest sikre dig, at dette er pustet tilstrækkeligt op efter anvisningerne. Det bør være stift, således at du opnår den rette mulighed for optimal balance. 
 • Sæt dig på knæ på dit paddleboard og find langsomt balancen mens du forsøger at rejse dig op til startposition*

*Startposition er, når du står med dine fødder i skulderbredde og er let bøjet i knæene, mens din ryg står helt ret. 

 • Sæd åren i vandet og sørg for at fladen på denne når helt ned i vandet inden du “skovler” 
 • Start med at padle stille og roligt og find frem til din egen rytme og balance. Dette er det sværeste punkt, men når den sidder der, kan du nemt og effektivt øge intensiteten af din padling og hurtigt komme fremad. 
 • Når du har fundet din balance, kan du langsomt begynde at bruge din krop mere og mere når du skovler med din åre. På denne måde får du energi fra hele din krop gennem åren og dermed den bedst mulige fremdrift. 

Opsummering

I dette afsnit vil vi gennemgå de ting, som er værd at overveje, når du vælger dit paddleboard. Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er SUP en meget bred vandsport, der tiltrækker mange. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dit valg af paddleboard, da der findes mange forskellige typer paddleboards. Nedenfor forklarer vi de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit paddleboard:

 • Boardets form:
  • Der findes 2 forskellige former, en blød og en spids form. Den form du vælger, bestemmer hvilken form for SUP, du har tænkt dig at dyrke.
 • Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard:
  • Er du mest til et fast paddleboard eller et oppustelig paddleboard? Dit svar er baseret på boardets performance i vandet, dine pladsmuligheder og portability.
 • Længde, bredde og vægt:
  • Disse dimensioner for dit board spiller en stor rolle for, hvordan dit board performer i vandet.
 • Volumen (opdrift):
  • Umiddelbart vil man vælge et board med den volumen, som passer til din vægt. Dette sikrer god stabilitet og bedre performance i vandet.

Kvinde og mand der står med rødt og blåt paddleboard

Tips til SUP/stand up paddleboard

Er du i tvivl om hvordan du bedst muligt anvender dit nye paddleboard, så se med her, hvor du får fem gode tips til anvendelsen.

Tip 1: Opbevar dit paddleboard i skyggen

Hvis dit paddleboard er oppusteligt, vil densiteten af den luft den besidder være afhængig af temperaturen. Varm luft udvider sig i modsætning til kold luft der trækker sig sammen. Derfor bør du på en varm sommerdag, være påpasselig med aat opbevare dit paddleboard i solen, især efter det er anvendt i det måske køligere vand. Den opvarmede luft kan i værste tilfælde betyde, at konstruktionen udvider sig og at effektiviteten eller holdbarheden nedsættes for dit paddleboard.

Tip 2: Sørg for at dit paddleboard er helt tørt inden opbevaring

Det er vigtigt at du opbevarer dit paddleboard korrekt. Du bør sikre sig, at dit paddleboard er helt tørt inden du pakker det væk. Er der tale om et oppustelig model, er dette især vigtigt. Såfremt at du har været på stranden, anvendt dit paddleboard og pakket det sammen i tasken igen uden at tørre tilstrækkeligt, er et rigtig godt råd, at pakke det ud igen når du kommer hjem til stuegulvet. Du kan med fordel puste det op når du kommer hjem og lade det tørre helt og aldeles inden det igen pakkes sammen på hylden for at undgå at der dannes skader i materialet grundet fugt.

Tip 3: Brug din åre korrekt

Et super godt råd er, at du anvender din åre korrekt, for ikke at bruge mere energi end nødvendigt, men også for at få det fulde udbytte ud af din åre og dit paddleboard. Sørg for at årens flade dyppes helt under vandet inden du begynder at skovle paddleboardet frem og brug samtidig din krop, til at få et større og mere effektivt flow i åren.

Tip 4: Giv ikke op

Paddleboarding kræver for mange rigtig meget tålmodighed. Men giv ikke op! Til trods for at det kan være frustrerende og bare slet ikke er så legende lt som du har set det være for andre, så fat mod og giv ikke op. Paddleboarding er en sjov, dog udfordrende og fantastisk vandsport og så snart du har fanget teknikken og balancen, så vil fornøjelsen ingen ende tage.

Tip 5: Hold øje med vejret

Det lyder måske som en kliche, men der er bare ikke noget ved at bruge tid på at forberede dig og glæde dig til en tur på vandet med dit paddleboard, for så at finde ud af at vejret ikke egner sig til dit niveau. Et godt tip er derfor at downloade en vejr app eller lignende på telefonen, så du nogenlunde (til trods for ustadigheden i det danske vejr) kan holde øje med vejret og især vinden og bøgerne, inden du tager du.

Tip 6: Husk de 4 gyldne regler

Uanset hvor du padler vil korrekt teknik give dig mulighed for at padle mere effektivt, komfortabelt og sikkert. Følgende regler vil sikre dig, at du bruger korrekt teknik, og vil hjælpe dig med at fremme dine færdigheder, så du får mest ud af din stand up paddle boarding.
 1. Put din paddel helt ned i vandet før du begynder at padle.
  • Grunden til at din paddel skal være helt nede i vandet er, at hele padlen udnyttes. Det hjælper dig også med din stabilitet på boardet, fordi når padlen er helt nede i vandet, så har du ekstra kontakt til vandet.
 2. Forsøg altid at stå i start positionen, når du padler.
  • Det der menes med start positionen er, at dine fødder skal være i skulderbredde, dine knæ skal være en smule bøjet og din ryg skal være ret. Når dine knæ bøjes, hjælper de med at stødabsorbere, så du lettere kan holde balancen. Når din ryg er ret, kommer hele din kropsstamme på arbejde. Og det bliver derfor lettere at padle, og du undgår ryg problemer.
 3. Brug hele kroppen, når du padler.
  • De fleste begyndere, bruger typisk kun arme til at padle med. Hvis du bruger hele kroppen, så vil du kunne padle hurtigere og i længere tid.
 4. Hold balancen og oprethold et stille board.
  • Hvis boardet gynger fra side til side, og hele tiden er i ubalance, så kan du ikke padle særlig effektivt. Forsøg derfor at oprethold en god balance når du padler. Boardet er mest effektiv på vandet, når boardet står stille.

Flere tips

Hvis du er begynder, så har du nemt ved at overse ting, som du skal huske på, når du dyrker SUP. Herunder giver en paddleboard ekspert dig 3 gode råd med på vejen: At gøre et paddle board klar til en tur i vandet er forholdsvis let. Det handler bare om at pumpe boardet op, så boardet føles fast. Hernæst skal du samle din paddel, så du kan bruge den. Men før du samler den så tjek om den er ren (sidder der salt eller andet snavs på paddlen? Så fjern det). Du kan eventuelt gøre det til en vane at skylle paddlen med ferskvand efter brug. At vedligeholde sin paddle på den her måde, giver paddlen en længere levetid. Det første du skal gøre, når du samler paddlen er, at du skal tage bunden af bladet og klikke det fast til mellemledet (der er en klik-lås). Det tredje og sidste led er leddet som kan justeres i højden. Du kan altså nogenlunde selv bestemme, hvor lang paddlen skal være – hør mere om det herunder: Dit paddleboard SKAL være udstyret med en finne, som hjælper med at navigere boardet. Når du skal montere finnen til boardet, så sørg altid for at finnekisten (det rum hvor finnes placeres) er ren inden du går i gang med monteringsprocessen. Hernæst montere du finnen til låsen, skubber finnen frem, presser den ned og spænder skruen. Skruen skal ikke spændes for hårdt, eftersom finnen allerede er monteret til boardet (skruen er bare en ekstra lås). Du kan høre mere om, hvordan man montere en finne i videoen nedenfor: Hvad er en ventil? Ventilen regulerer trykket af luft og du bør gøre dig klog i at vide mere om ventilen, før du søsætter dit paddle board. På et paddle board kan ventilen stå i et højt niveau og et lavt niveau. Når du skal ud og surfe, skal du naturligvis have luft i brættet. Det kræver, at ventilen står i det høje niveau, for så er boardet klar til at blive pumpet up. Når din surf session når til en ende, så skal du have alt luften ud af boardet. Her trykker du ned på ventilen, samtidig med at du giver den et twist. Så begynder boardet at miste luft, og efter kort tid kan du samle den sammen og smide boardet ned i din taske. Videoen demonstrerer hvordan det helt præcist kommer til at se ud:

Paddleboard mærker

Er du i tvivl om hvilke mærke du skal gå efter i din jagt på paddleboards, så læs mere her, hvor de fem mest populære mærker beskrives og giver dig et indblik i hver deres overordnede prioriteringer i forhold til produktionen og udviklingen af SUP boards. 

CoolSurf 

Danske Coolsurf står for leveringen af komplette pakker med alt hvad du skal bruge til at starte din fritidsaktivitet som paddleboarder. Her får du med kyndig vejledning paddleboards der i et flot design, er særligt tilpasset til nybegynderen der ønsker et produkt til et alsidigt brug. 

Watery 

Med et paddbleboard fra Watery sikrer du dig høj kvalitet øg nøje udtænkte konstruktioner med et højt fokus på brugervenlighed. Der produceres udelukkende oppustelige SUP board, men her finder du til gengæld et stort udvalg af komplette løsninger, perfekt til dig som nybegynder. 

Surfmore 

Surfmore har til formål at producere oppustelige paddleboards til nybegynderen samt den løbende mere erfarne målgruppe. Deres vision var at investere i kvalitet, konstruktion og et innovativt design med originale løsninger. Hos Surfmore får du kvalitet, effektivitet og holdbarhed. 

Aqua Marina 

Aqua Marina er førende indenfor produktionen af SUP boards og tilbyder et meget stort udvalg af høj kvalitets produkter med et prængende design i flotte farver. Der er en model til hver et behov og på de fleste modeller er der endda mulighed for at tilføre yderligere sejl, hvis ikke du skulle have udfordringer nok med den almindelige paddleboarding. 

STX

Med et paddleboard fra STX får du den ypperste kvalitet og et board der allerede får dig til at ligne en proffesionel. STX producerer løsninger til hele verden af produkter til enhver krævende vandsport og tilbyder et stort udvalg, hvor det er muligt at finde et SUP board til enhvers behov.

Hvad siger undersøgelser om SUP?

Paddleboarding kræver arbejde og styrke og konditionen samt forbrændingen øges i takt med antalt timer der anvendes på et paddleboard, ligesom at sportsformen forbrænder fedtdepoter under både aerobe samt anaerobe forhold. Arbejdsydelsen bekræfter yderigere i en undersøgelse fra 2019 ligeledes. Her blev der undersøgt hvilken form for arbejde der krævede ved anvendelsen af et paddleboard, ligesom det blev undersøgt om hvilke former og hvor meget mekanisk arbejde der blev udført fra hhv erfarne og nybegyndere. Her blev det onkluderet at uerfarne paddleboarerede anvendte deres skuldre mere samt hofter mindre end brugere med høj erfaring. I en lignende undersøgelse, dog relateret til konkurrence SUP boarders, viste det også, at der var en sammenligning mellem skader i muskoskeletale system i relation til den erfaring, eller det antalt timer man ugentligt anvendte på sit paddleboard. Det viste ligeledes, at skader fra sportsaktiviteten hyppigst var af finde i skulder og overarmen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket paddleboard er bedst i test?

Friluftsmagasinet har lavet en test og kårer de 5 bedste paddleboards. Se testvinderne her på siden.

Hvad koster et paddleboard?

Paddleboards kan fås fra 1.499 kr. og kan koste helt op til 10.000 kr. Pris og kvalitet hænger oftest sammen, men vi har fundet de bedste til prisen. Se mere på her på siden.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et paddleboard?

Når du vælger paddleboard, er der mange parametre, som spiller en rolle. Læs mere om dem her på siden.
Referencer
 •  “The physiological, musculoskeletal and psychological … – NCBI – NIH.” 10 okt.. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5057214/. Åbnet 29 apr.. 2021.

 •  “Profiling the sport of stand-up paddle boarding: Journal of Sports ….” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640414.2015.1079331. Åbnet 29 apr.. 2021.

 •  “A biomechanical analysis of the stand-up paddle board … – PeerJ.” 1 nov.. 2019, https://peerj.com/articles/8006/. Åbnet 29 apr.. 2021.

 • “Epidemiology of Injuries in Stand-Up Paddle … – SAGE Journals.” 13 jun.. 2017, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2325967117710759. Åbnet 29 apr.. 2021.

Forfattere
Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj