Paddleboard – Komplet test og guide

paddleboard

Artiklen indeholder reklamelinks.

SUP (stand-up paddle boarding) er uden tvivl den helt nye dille! Vandsporten er eksploderet i Danmark, og det er der en god grund til. SUP tilbyder noget til alle og enhver. Den nye vandsport er meget bred, i den forstand, at sportsgrenen har mange undergrene. SUP kan dyrkes på mange forskellige måder. For eksempel kan du tage ud til havet for at padle i et afslappet tempo og afstresse eller padle om kap mod dine venner. Du kan også surfe med et paddleboard. Måske er du mere interesseret i at dyrke yoga eller lave en workout på dit paddleboard? Det er i hvert fald også muligt! 

Vores SUP eksperter har testet en lang række af de mest populære paddleboards fra 2019. Nedenfor ses SUP eksperternes bud på de bedste paddleboards i 2019. Eksperterne har testet og anmeldt alle typer paddleboards. Få mere information om at vælge det rigtige paddleboard ved at læse vores købsguide, der befinder sig under paddleboard testen.

Paddleboard test

Vores SUP eksperter er Signe og Jonas. De har i fællesskab testet en lang række paddleboards og afslører nu de bedste i 2019. Signe, som er SUP instruktør, har stået for testen af allround paddleboards. Jonas, som er professionel SUP løber i race og touring disciplinerne, har stået for testen af race- og touring paddleboards. Nedenfor kan du læse mere om eksperternes bud på de bedste paddleboards i 2019. I øvrigt har Signe og Jonas også fundet det optimale begyndersæt, som de vil afsløre nedenfor.

Vores SUP eksperter

Det optimale begyndersæt

SUP board begyndersæt
SUP board begyndersæt

Er du helt grøn på SUP området, og har du ikke prøvet SUP før? Så kan vi glæde dig med at fortælle, at Signe og Jonas (vores SUP eksperter) har fundet det optimale begyndersæt med board, finne, paddel, pumpe og rejsetaske – alt hvad du behøver!

Begyndersættet er fra det danske brand “SURFMORE”, og der er derfor tale om dansk kvalitet og dansk design i allerhøjeste grad. SURFMORE drives af danske erfarne paddleboardere, som har dyrket sporten i flere årtier, og anvender sin viden og erfaring i produktudvikling. Begyndersættet fra SURFMORE er det mest solgte og bedst anbefalet begyndersæt til dato i Danmark. Grunden til det er, at du får utrolig meget for pengene (value for the money). SURFMORE har nemlig det mål, at udvikle paddleboards af høj kvalitet til lave priser. Boardet er et oppustelig allround paddleboard. Det vil sige, at du kan dyrke alle former for SUP på boardet – lige fra touring til race til yoga. Boardet er forholdsvis stort/bredt, som kun er et plus, når du starter ud som begynder. Du vil få nemmere ved at holde balancen på boardet og kontrollere det. Både mænd og kvinder kan anvende boardet, og kan klare en belastning på 45 til 120 kg.

Ikke nok med at boardet er velegnet til begyndere, så kan det bruges til familiebrug og den øvede surfer. Begyndersættet er lige nu på tilbud, og derfor kan du spare mange penge, hvis du slår til nu. Tøv ikke, og kom igang med sporten så hurtigt som muligt – du vil ikke fortryde det!

Køb begyndersættet


Artiklen forsætter under annoncen


Allround paddleboard sæt

SURFMORE allround 11’2
SURFMORE allround 11’2

Leder du efter et paddleboard/sup board, der giver dig mulighed for at prøve alle former for SUP? Så start ud med et allround board, der oser af alsidighed. SURFMORE allround 11’2 er udviklet af danskere, og du får derfor et super godt allround oppustelig paddleboard af dansk kvalitet og design til en knivskarp pris. Du kan dyrke touring, yoga, racing og alle andre SUP stilarter med dette her allround paddleboard.

Boardet kan benyttes af alle køn, aldre og vægtklasser. Boardet er let og nem at manøvre. Det er udviklet til de danske farvande og er meget stabilt, når du padler på fladt vand og bølger. Boardet bevæger sig fortrinligt gennem vandet. Boardet er velegnet til nybegynderen men også den øvede. Ved køb af boardet medfølger en paddel, finne, pumpe og en rejsetaske.

Hvis du er interesseret i at købe en leash, så skal du købe den seperat. En leash er en speciallavet snor, der er fastspændt til dig og boardet. Den sørger for, at boardet ikke driver væk fra dig, når du falder i vandet. Nedenfor har vi lavet 2 links. Det første er et link til allround paddleboard sættet, og det andet er et link til en super god leash til en lav pris.

Køb SURFMORE allround sættet

Køb leash

Touring/race paddleboard sæt

SURFMORE touring 11’6
SURFMORE touring 11’6

Hvis du er til fart over feltet eller har lyst til at tage ud på lange ture og cruise ned af fjorden/søen eller langs kysten med dit paddleboard, så er SURFMORE touring 11’6 det helt rigtige paddleboard. Boardet er smalt og langt, det giver anledning til, at boardet skærer let gennem vandet. Boardet er udviklet af SURFMORE, som drives af danske SUP surfere. De danske ejere har altså surfet SUP i flere årtier og udvikler paddleboards med henblik på at blive brugt i danske farvande. Du får derfor et board af høj dansk kvalitet og lækkert dansk design – alt dette til en lav pris.

Af alle de race og touring boards der blev testet, blev vores ekspert, Jonas, hurtigt forelsket i touring boardet fra SURFMORE. Jonas prøvede både boardet på korte strækninger i hurtigt tempo og lange strækninger i normalt tempo. Det blev hurtigt klart for ham, at boardet var et ideélt valg til både race/ræs og touring/lang distance paddleboarding. Boardet skar gennem vandet uden problemer, stabiliteten var i top og hastigheden var imponerende. Boardet kan anvendes af både nybegyndere og øvede. Derudover kan alle køn og vægtklasser anvende boardet.

Der medfølger ikke en leash, så køb den seperat. En leash er en speciallavet snor, der er fastspændt til dig og boardet. Den sørger for, at boardet ikke driver væk fra dig, når du falder i vandet. Nedenfor har vi lavet 2 links. Det første er et link til boardet, og det andet er et link til en super god leash til en lav pris.

Køb SURFMORE allround sættet

Køb leash

Købsguide til paddleboard

I vores købsguide vil vi gennemgå de ting, som er værd at overveje, når du vælger dit paddleboard. Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er SUP en meget bred vandsport, der tiltrækker mange. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dit valg af paddleboard, da der findes mange forskellige typer paddleboards. Nedenfor forklarer vi de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit paddleboard:

 • Boardets form: Der findes 2 forskellige former, en blød og en spids form. Den form du vælger, bestemmer hvilken form for SUP, du har tænkt dig at dyrke.
 • Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard: Er du mest til et fast paddleboard eller et oppustelig paddleboard? Dit svar er baseret på boardets performance i vandet, dine pladsmuligheder og portability.
 • Længde, bredde og vægt: Disse dimensioner for dit board spiller en stor rolle for, hvordan dit board performer i vandet.
 • Volumen (opdrift): Umiddelbart vil man vælge et board med den volumen, som passer til din vægt. Dette sikrer god stabilitet og bedre performance i vandet.

Boardets form

Boardets form spiller en afgørende rolle for boardets performance i vandet. Man snakker typisk om 2 former: en blød og en spids form. Som begynder, kan du padle med begge former uden problemer. Men der er nogle store forskelle, som betyder, at den ene form f.eks. passer bedre til en afslappet paddeltur end den anden form. Derfor skal du vælge den form, der passer bedst til de aktiviteter, du har tænkt dig at lave med boardet.

Blød form

Den bløde form er bred, flad og plant. Den er formet som et surfboard. Den er designet til at padle over vandet og er nem et manøvre. Den er et godt valg for begynderen. Paddleboards med den bløde form er velegnet til:

 • Afslappet SUP
 • Surfing
 • SUP yoga

Billedet nedenfor illustrerer den bløde form, som hedder “planing hull” på engelsk.

Blød form
Spids form

Den spidse form har en spids næse og bagende. Den er formet som en kajak eller kano. Den er bedre til at skære gennem vandet, og det medfører mere fart. Du kan altså padle hurtigere og længere med den spidse form. Dog kan den være sværre at manøvre, end et paddleboard med en blød form. Paddleboards med den spidse form er velegnet til:

 • Ræs
 • SUP touring/camping
 • Fitness SUP

Billedet nedenfor illustrerer den spidse form, som hedder “displacement hull” på engelsk.

Spids form

Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard?

Det faste paddleboard, også kaldet hard paddleboard, har altid været det populære valg. Men den nyeste trend er de oppustelige paddleboards, som har revolutioneret hele SUP branchen. De der vælger et fast paddleboard ønsker god performance og stabilitet på vandet. Og de har ofte meget plads til opbevaring af et fast paddleboard, da det fylder meget ift. et oppustelig paddleboard. De der vælger et oppustelig paddleboard ønsker et alsidig og transportabel board. Og de vælger det ofte på baggrund af, at de har begrænset plads til opbevaring og transport af boardet.

Et oppustelig paddleboard er et paddleboard, der ikke er af faste materialer. Boardet pustes op af en pumpe, der typisk følger med i købet af boardet. Oppustelige paddleboards er blevet den seneste mode. Grunden til at det oppustelige paddleboard er det mest populære valg er, fordi boardet er meget alsidig. Du kan også lettere transportere og opbevare et oppustelig paddleboard. Det er også langt mere holdbart, end et fast paddleboard. Et oppustelig board kan bedre tåle stød/slag, hvor et fast board hurtigt vil blive bulet og få synlige ridser. Et oppustelig paddleboard er også en hel del billigere end et fast paddleboard. Det eneste minus ved et oppustelig board er, at det ikke performer nær så godt som et fast paddleboard. Men her taler vi om små marginaler. Eftersom oppustelige paddleboards bliver mere og mere populære, vælger producenterne at fokusere på udviklingen af det oppustelige paddleboard. Derfor bruger langt over hovedparten af de der dyrker SUP et oppustelig paddleboard. Vores SUP eksperter – Signe og Jonas – anbefaler også det oppustelige paddleboard frem for det faste. Det er typisk kun professionelle SUP løbere der anvender et fast paddleboard.

Længde, bredde og vægt

Vær opmærksom på boardets længde, bredde og vægt, da det fortæller, hvad boardet er mest velegnet til.

Paddleboards der er lange og smalle er designet til race og touring (hurtig fremdrift, høj hastighed og lang distance Stand Up Paddling). De skærer nemt og elegant gennem vandet, men er til gengæld ustabile ved lav hastighed.

Korte og bredde paddleboards er designet til leg på vandet (yoga, surf osv.). De manøvre utrolig godt og er stabile ved både høj og lav hastighed.

Volumen

Hvis ikke boardet har den rette volumen (opdrift) i forhold til ens vægt, så vil boardet synke til bunds. Derfor er det meget vigtigt, at du anskaffer dig et board med den rette volume. Som tommelfingerregel siger man følgende:

 • Kvinde paddleboards 10’0 til 10’6
 • Herre paddleboards 10’6 til 11’6

Der er naturligvis et par undtagelser man skal tage hensyn til. Blandt andet skal race boards være over 12’6 pga. deres smalle design, og surf/wave boards skal være omkring 8’0 pga. deres bredde design.

Råd til begynderen

Hvis du er begynder, så har du nemt ved at overse ting, som du skal huske på, når du dyrker SUP. Herunder giver danske SURFMORE (en dansk producent som udvikler paddleboards i dansk design og høj dansk kvalitet) dig 3 gode råd med på vejen:

At gøre et paddle board klar til en tur i vandet er forholdsvis let. Det handler bare om at pumpe boardet op, så boardet føles fast. Hernæst skal du samle din paddel, så du kan bruge den. Men før du samler den så tjek om den er ren (sidder der salt eller andet snavs på paddlen? Så fjern det). Du kan eventuelt gøre det til en vane at skylle paddlen med ferskvand efter brug. At vedligeholde sin paddle på den her måde, giver paddlen en længere levetid.

Det første du skal gøre, når du samler paddlen er, at du skal tage bunden af bladet og klikke det fast til mellemledet (der er en klik-lås). Det tredje og sidste led er leddet som kan justeres i højden. Du kan altså nogenlunde selv bestemme, hvor lang paddlen skal være – hør mere om det herunder:

Dit paddleboard SKAL være udstyret med en finne, som hjælper med at navigere boardet. Når du skal montere finnen til boardet, så sørg altid for at finnekisten (det rum hvor finnes placeres) er ren inden du går i gang med monteringsprocessen. Hernæst montere du finnen til låsen, skubber finnen frem, presser den ned og spænder skruen. Skruen skal ikke spændes for hårdt, eftersom finnen allerede er monteret til boardet (skruen er bare en ekstra lås). Du kan høre mere om, hvordan man montere en finne i videoen nedenfor:

Hvad er en ventil? Ventilen regulerer trykket af luft og du bør gøre dig klog i at vide mere om ventilen, før du søsætter dit paddle board. På et paddle board kan ventilen stå i et højt niveau og et lavt niveau. Når du skal ud og surfe, skal du naturligvis have luft i brættet. Det kræver, at ventilen står i det høje niveau, for så er boardet klar til at blive pumpet up. Når din surf session når til en ende, så skal du have alt luften ud af boardet. Her trykker du ned på ventilen, samtidig med at du giver den et twist. Så begynder boardet at miste luft, og efter kort tid kan du samle den sammen og smide boardet ned i din taske. Videoen demonstrerer hvordan det helt præcist kommer til at se ud:

De 4 gyldne regler

Uanset hvor du padler vil korrekt teknik give dig mulighed for at padle mere effektivt, komfortabelt og sikkert. Følgende regler vil sikre dig, at du bruger korrekt teknik, og vil hjælpe dig med at fremme dine færdigheder, så du får mest ud af din stand up paddle boarding.

 1. Put din paddel helt ned i vandet før du begynder at padle. Grunden til at din paddel skal være helt nede i vandet er, at hele padlen udnyttes. Det hjælper dig også med din stabilitet på boardet, fordi når padlen er helt nede i vandet, så har du ekstra kontakt til vandet.
 2. Forsøg altid at stå i start positionen, når du padler. Det der menes med start positionen er, at dine fødder skal være i skulderbredde, dine knæ skal være en smule bøjet og din ryg skal være ret. Når dine knæ bøjes, hjælper de med at stødabsorbere, så du lettere kan holde balancen. Når din ryg er ret, kommer hele din kropsstamme på arbejde. Og det bliver derfor lettere at padle, og du undgår ryg problemer.
 3. Brug hele kroppen, når du padler. De fleste begyndere, bruger typisk kun arme til at padle med. Hvis du bruger hele kroppen, så vil du kunne padle hurtigere og i længere tid.
 4. Hold balancen og oprethold et stille board. Hvis boardet gynger fra side til side, og hele tiden er i ubalance, så kan du ikke padle særlig effektivt. Forsøg derfor at oprethold en god balance når du padler. Boardet er mest effektiv på vandet, når boardet står stille.

SUP kursus – paddleboard kursus

Rundt omkring i Danmark findes der et vælg af udbydere af SUP kurser. Dvs. uanset hvor du bor, har du mulighed for at tage et begynder SUP kursus i nærheden af, hvor du bor. Nedenfor har vi listet en række af de udbydere der er i Jylland, på Fyn og Sjælland.

SUP kursus København

I København har du mange muligheder. Vi anbefaler Flyboarders.dk, fordi de kun bruger professionelle certificerede instruktører, som har mange års erfaring med SUP sporten. Her tilbydes 1-times kurser og 2-times kurser. Der er mulighed for både gruppeundervisning og privatundervisning.

SUP kursus Århus

I Århus anbefaler vi Surf Agency. De bruger kun certificerede instruktører, som har mange års erfaring. 2 gange om ugen tilbyder de kurser i SUP – tirsdag og søndag. Der er mulighed for at vælge mellem gruppeundervisning eller privatundervisning.

SUP kursus Aalborg

Hvis du bor i Nordjylland, anbefaler vi North Shore Surf. Kurserne afholdes i Løkken oppe i Nordjylland. Der er mulighed for både gruppeundervisning og privatundervisning. Hvis du bor i Vestjylland, anbefaler vi Westwind. Westwind afholder kurserne ved Cold Hawaii (Klitmøller). Kurserne varer 2 timer.

SUP kursus Fyn

På Fyn har du mulighed for at tage et SUP kursus hos DykFyn. De tilbyder et super godt begynderkursus, der varer 2 timer. Der er mulighed for at vælge mellem gruppeundervisning og privatundervisning. Kurserne foregår i Nyborg.

Har du stadig spørgsmål?

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilket paddelboard/SUP board du skal vælge, så skriv til os. Smid en kommentar i kommentarfeltet eller send os en mail. Find vores e-mailadresse inde på vores om os side. Vi brænder for at hjælpe vores besøgende på rette vej, så skriv endelig ind!

6 Kommentarer

Tilføj en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *