Paddleboard Test: De bedste SUPs i 2024

Paddleboarding i solnedgang

Et paddleboard tilbyder en unik mulighed for aktiviteter på vandet. Uanset om du ønsker at suge den unikke stilhed til dig eller du ønsker høj fart over feltet, findes der et paddleboard eller et SUP board til enhver smag.

Friluftsmagasinet har i samarbejde med paddleboard eksperterne Anders Braun og Simone Jensen lavet en test af paddleboards. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs eksperternes købsråd længere nede i artiklen.

Testoversigt: De 5 Bedste Oppustelige Paddleboards

Produktvalg baseres på analyse og research, men artiklen indeholder kun produkter fra vores kommercielle partnere, hvilket gør den til en annonce. Læs her for at forstå, hvordan sponsorerede partnerskaber påvirker vores produktvalg. Vores artikler bygger som udgangspunkt på eksterne tests og anmeldelser fremfor vores egne.

1. Watery Global

Bedste paddleboard

Pris: 1.599 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard” er Watery Global. Et allround paddleboard-sæt med board, finne, padel, leash, pumpe, taske og reparationssæt. Velegnet til sommerhus- og familiebrug. Kvaliteten er god og på trods af den billige pris.

Annonce

2. Stand Up Paddleboard 10’5

Bedste billige paddleboard

Pris: 1.295 DKK

Stand Up Paddle Board 10’5″  er en fremragende introduktion til SUP-universet. Til en overkommelig pris får man et board, der ikke går på kompromis med kvalitet og stabilitet. Det oppustelige board er nemt at transportere og opbevare takket være den medfølgende rygsæk, hvilket gør det perfekt for både begyndere og øvede. Med en maksimal belastning på 120 kg og skridsikker EVA-skum, lover det en sikker og behagelig oplevelse på vandet. Dets alsidighed er bemærkelsesværdig – boardet fungerer godt i forskellige vandforhold.

Annonce

3. Red Paddle Sport Touring 11’0 MSL

Bedste premium paddleboard

Pris: 6.296 DKK

Vinderen i kategorien “bedste premium paddleboard” er Red Paddle Sport Touring 11’0 MSL. Det er et oplagt valg til dig der vil opgradere dit begynder board for at skære bedre og hurtigere igennem vandet. Boardet er lavet af MSL-materiale og har en sublim holdbarhed. Boardet anbefales til personer der vejer op til 90 kg. Hvis du vejer mere, kan du vælge 11’3 varianten. Alt i alt et af markedets bedste paddleboards.

Annonce

4. Subzero Glacier 10’6 (4 stk.)

Bedste paddleboard pakketilbud

Pris: 7.920 DKK

Vinderen i kategorien “bedste paddleboard pakketilbud” er Subzero Glacier boardet – her får du 4 paddleboards (+ alt nødvendigt tilbehør) med i prisen. Det er et perfekt valg til familien, der vil kunne padle sammen og hygge sig med det i sommerhalvåret. Du sparer 56% ved at købe det samlet i en pakke. Subzero er et super fint mærke, og boardet her er velegnet til begyndere samt øvede. Det er let at manøvrere og skærer godt igennem vandet.

Annonce

5. Surfmore Allround 10’2

Bedste børne paddleboard

Pris: 1.999 DKK

Vinderen i kategorien “bedste børne paddleboard” er Surfmore Børn 7’6. Boardet er special-designet til børn og unge, således den yngre generation har lettere ved at balancere. I købet inkluderer et komplet startkit: board, finne, padel, pumpe, leash, reparationssæt og taske.

Annonce

Indholdsfortegnelse

Guide til paddleboard

Paddleboards bliver også kaldt for SUP boards som er en simpel forkortelse af begrebet Stand Up Paddling og det er en voksende sportsgren der vinder mere og mere indpas rundt omkring i hele verden. Der findes mange typer af SUP boards og der findes modeller til ethvert ønske og behov. På denne side finder du informationer omkring SUPs, hvilke typer der findes og giver dig hjælp til hvordan du skal finde frem til det helt rette board til det brug du ønsker.

Hvis du endnu ikke har prøvet dig med paddleboard, men er en ægte vandhund, så er det bare med at komme igang! Herunder får du udover guide til køb af dit paddleboard, også en kort instruktion til brugen samt fem gode råd, der hjælper dig bedst muligt i gang.

Hvad er et paddleboard?

Et paddleboard kaldes også et SUP board og er en sportsgren der udøves på vandet, hvoraf man stående på et bræt padler sig frem og på denne måde bevæger sig fra A til B.

Paddleboardet stammer oprindeligt fra de små øsamfund omkring Hawaii, hvor der var et behov for et transportmiddel der samtidig kunne transportere små lods fra den ene ø til den anden og er senere blevet yderst populært og i de sidste år eksploderet som den ultimative fritidsaktivitet på vandet og har i den grad gjort sit indtog i hele verden.

En SUP er en plade med en kerne der giver opdriftsegenskaber og med en ydre skal der skal beskytte, skabe stivhed og stabilitet. De moderne paddleboards er ofte ikke faste og kan dermed pakkes samme og er nemt at have med i bagagen og på denne måde bliver det let at udforske mange områder fra vandsiden af.

Det er en sportsgren eller en fritidsaktivitet der er beregnet til et kystnært farvand, men i takt med at interessen udvikler sig og der skabes nye former for paddleboards, bliver det også mere og mere populært, at drage længere væk fra kysten eller at anvende SUP boards til en konkurrence om hastighed og fart.

Hvorfor skal jeg købe et SUP board?

Med et SUP board åbner der sig et utal af muligheder til aktiviteter på vandet. Det skaber sjov og spændende udfordringer. Uanset din erfaring med vandsport, kan du give dig i kast med et paddleboard og du kan endda bruge det som badedyr. Hvis du vælger at købe et SUP board der er lidt større i både længde og bredde, kan ligeledes nyde turen på vandet sammen med din ven, partner eller måske din hund, ja mulighederne er uendelige.

Der er forskellige typer af boards og du kan opnå et produkt der kan ride på bølgerne på samme vis som et surfbræt, eller et langturs paddle board, der kan tage dig længere væk fra kysten og give dig mulighed for dags eller weekendture på vandet, ligesom du med det rette SUP board kan få muligheden for at følge trenden med SUP yoga på vandet. Mulighederne og fordelene er uendelige, det er blot et spørgsmål om at finde dit indre legebarn frem.

Paddleboard vs. surfboard

Paddleboards og surfboards kan minde om hinanden i udseende med har den markante forskel i anvendelsen, at der med et paddleboard fremmanes en drivkraft ved hjælp af en åre og ikke kræfterne fra bølgerne.

SUP boards kræver en stor liggeflade med mest mulig stabilitet og er beregnet til at glide på mere eller mindre stillestående vand, mens surfboards er kortere, smallere og lettere da dette er særligt udformet til at kunne ride langs eller på bølgerne, uden en åre, hvilket stiller en yderst stort krav til manøvreegenskaberne.

Fast vs. oppustelig/luft

Det faste board, også kaldet hard paddleboard, har altid været det populære valg. Men den nyeste trend er de luftfyldte paddleboards, som har revolutioneret hele SUP branchen.

De, der vælger et fast paddleboard, ønsker god performance og stabilitet på vandet. Og de har ofte meget plads til opbevaring af et fast board, da det fylder meget ift. et luft paddleboard. De der vælger et luft board ønsker et alsidig og transportabel board. Og de vælger det ofte på baggrund af, at de har begrænset plads til opbevaring og transport af boardet.

Et luft paddleboard er et board, der ikke er af faste materialer. Boardet pustes op af en pumpe, der typisk følger med i købet af boardet. Luftfyldte boards er blevet den seneste mode. Grunden til at luft paddleboardet er det mest populære valg er, fordi boardet er meget alsidig.

Du kan også lettere transportere og opbevare et SUP board, som fyldes op af luft. Det er også langt mere holdbart, end et fast board. Et luft board kan bedre tåle stød/slag, hvor et fast board hurtigt vil blive bulet og få synlige ridser. Et luft SUP board er også en hel del billigere end et fast board. Det eneste minus ved et luft board er, at det ikke performer nær så godt som et fast board. Men her taler vi om små marginaler.

Eftersom luft boards bliver mere og mere populære, vælger producenterne at fokusere på udviklingen af luft boardet. Derfor bruger langt over hovedparten af de der dyrker SUP et luft board. Vi anbefaler også luft boardet frem for det faste. Det er typisk kun professionelle SUP løbere der anvender et fast paddleboard.

Hvilket SUP board skal jeg vælge?

Et SUP board findes i mange varianter, der blandt andet er baseret på hvilket erfaringsniveau du har eller hvilke aktiviteter du ønsker at begive dig ud på. Herunder kan du læse meget mere om hvilke forskellige typer af paddleboards der findes og få hjælp til at vælge det rette til dig, ud fra dit niveau og ønsker omkring brugen.

Valg af SUP board

Der er ikke nogen tvivl om, at et paddleboard er en fantastisk måde at erfare sjove oplevelser i det fri, samtidig med at man får motion i skønne omgivelser. Valget af SUP boards varierer ud fra hvilke betingelser og prioriteringer du har for din anvendelse og herunder kan du læse meget mere om, hvilke forskellige typer, former og størrelser der bidrager til de forskellige egenskaber. 

Typer

Der findes flere forskellige typer af paddleboards der er velegnet til forskellige aktiviteter og aktivitetsniveauer på vandet. Herunder kan du læse om de forskellige typer og lære mere om fordele og ulemper, således at du får hjælp til at finde frem til det rette board til dine behov. 

Allround

Den type af SUP boards eller paddleboards som der bliver solgt flest af, er et såkaldt normalt SUP board eller den type der kaldes allround. Det er et alsidigt type, der nemt kan anvendes af nybegynderen, men som også fint kan anvendes af den mere øvede SUP boarder.

Med et allround SUP board sikres en høj stabilitet hvor der ligeledes opnås en god balance mellem fart og manøvreegenskaber der tillader at det nemt kan anvendes på det lave eller stillestående kystnære farvand, såvel som at kunne modstå et lidt mere urolig sø med en smule længere afstand til kysten. 

Race

Et SUP board af race typen er særligt bygget og designet til farm, både i forhold til de materialer der er anvendt samt formen. Det er udformet med en front der kaldes tipped og har sammen med en smal form, en mindre stabilitet, men formår at bryde gennem vandet med den mindst mulige modstand og giver den højest mulige fart sammen med en optimal manøvreevne. Det er velegnet til den øvede paddleboarder der blot ønsker mest mulig fart over feltet. 

Touring

Denne type af SUP boards der kaldes touring, er en type, der giver en god blanding mellem et allround SUP board og et race SUP board. Det giver den ultimative balance mellem stabilitet og hastighed og er særligt velegnet til de lange ture, hvor man gerne vil frem i vandet med en lille modstand, men også har en vist komfort i form af stabilitet. Det kan anvendes af den øvede eller nybegynderen på kystnært vand, men er ellers velegnet til de længere ture på åbent sø. 

Wave

Med et SUP board af wave typen har samme form og funktion som et surfboard. Det skal kunne lægge sig fladt på toppen af bølge ryggene og have de ultimative manøvreegenskaber for at kunne holde denne position i længere tid.

Denne type af SUP boards er derfor smalle og korte og har et stort behov for at være så stift som muligt, hvilket kan imødekommes med to eller flere PVC lag i den øvre ydre konstruktion. Da denne type af SUP board tilbyder sublime manøvreegenskaber, anvendes det oftest af børn eller helt nybegyndere, der ikke formår at anvende så mange kræfter til at vende brættet i vandet. 

Yoga/fitness

Den type der kaldes yoga eller fitness, har ikke det primære formål at kunne bevæge sig en masse i vandet. Med et sådan type af paddleboard, gives der mulighed for at udøve aktiviteter på vandet, i rolige omgivelser, der kræver den absolut største stabilitet.

Det er klart vist muligt at padle sig igennem vandet med et sådan type af SUP board, men her opnås en vis modstand. Med et yoga eller fitness model, får du muligheden for at følge trenden med dyrkning af meditation, fitness eller yoga på vandet.

Volumen og størrelse

Volumen er den indikator der fortæller hvor meget luft der er i dit paddleboard og fortæller hvor stor en opdriftseffektivitet du samlet set har af dit paddleboard. 

Der er en relation mellem volumen og opdrift samt vægten på den der står på boardet i forhold til paddleboards:

Personvægt (kg) 

Volumen (L)

50-70

140-180

70-90

180-280

>90

>300

Volumen af et paddleboard indikerer hvor stor en vægt det enkelte produkt kan holde i opdrift, men størrelsen på arealet, har også en betydning for hvor stabilt et board man har. Hvis man er nybegynder, er det at foretrække et paddleboard der er lidt for stort, frem for et board der er en anelse for lille. 

Hvis ikke boardet har den rette volumen (opdrift) i forhold til ens vægt, så vil boardet synke til bunds. Derfor er det meget vigtigt, at du anskaffer dig et board med den rette volume. Som tommelfingerregel siger man følgende:

 • Kvinde paddleboards 10’0 til 10’6
 • Herre paddleboards 10’6 til 11’6

Der er naturligvis et par undtagelser man skal tage hensyn til. Blandt andet skal race boards være over 12’6 pga. deres smalle design, og surf/wave boards skal være omkring 8’0 pga. deres bredde design.

Vær opmærksom på boardets længde, bredde og vægt, da det fortæller, hvad boardet er mest velegnet til.

Paddleboards der er lange og smalle er designet til race og touring (hurtig fremdrift, høj hastighed og lang distance Stand Up Paddling). De skærer nemt og elegant gennem vandet, men er til gengæld ustabile ved lav hastighed.

Korte og bredde paddleboards er designet til leg på vandet (yoga, surf osv.). De manøvre utrolig godt og er stabile ved både høj og lav hastighed.

Form

Formen på dit paddleboard har betydning for hvilke egenskaber det har når det bevæger sig i vandet og afhængigt af hvilke aktiviteter du ønsker at udføre på dette, er det noget du skal tage stilling til, inden du køber dit paddleboard, der er passende til dig. 

Det er vigtigt at du vælger den rette form, tilpasset dit behov og ønsker på vandet. 

Man opdeler formen på i pointed, pinned eller round og er en indikation på hvordan spidsen af dit paddleboard er formet. 

Pointed

Et paddleboard med en pointed runding er udformet til at kunne skyde gennem bølgerne, hvis der måtte være nogle af disse og giver den ultimative fart på vandet. 

Det er særligt velegnet til dem der ønsker at bevæge sig længere fra kysten og effektivt kunne anvende dette over en længere periode henover året, hvor det eksempelvis også er velegnet i mere blæst. 

Pointed er på dansk en spids form, dvs. boardet har en spids næse og bagende. Den er formet som en kajak eller kano. Den er bedre til at skære gennem vandet, og det medfører mere fart. Du kan altså padle hurtigere og længere med den spidse form. Dog kan den være sværre at manøvre, end et paddleboard med en blød form. Paddleboards med den spidse form er velegnet til:

 • Ræs
 • SUP touring/camping
 • Fitness SUP

Rounded

Et paddleboard til nybegyndere bør have en rounded form, for at tilbyde den absolut største stabilitet. Det er velegnet til meget stillestående vand, hvoraf der ej heller er stærk strøm under. Det bryder ikke bølgerne så let som det gør sig gældende for et pointet paddleboard og af denne årsag, glider det heller ikke så let afsted og er det mindst hurtige, men er nem at manøvre rundt og gør det let at vende samt ændre retning i vandet. 

På dansk refererer man til den bløde form, som er bred, flad og plant. Den er formet som et surfboard. Den er designet til at padle over vandet og er nem et manøvre. Den er et godt valg for begynderen. Paddleboards med den bløde form er velegnet til:

 • Afslappet SUP
 • Surfing
 • SUP yoga

Pinned

Hvis dit paddleboard har en pinned formet front er det et godt valg såfremt en allround model der kan lidt af det hele. Et pinned paddleboard er en mellemting mellem en pointed og en rounded form og giver en fin balance mellem stabilitet og hastighed. 

Hvis du er nybegynder bør du kigge efter et paddleboard med en rounded spids, mens du som erfaring paddleboarder med fordel kan opnå højest mulig fart ved en pointed form, da kan klare turen ud på åbent vand. 

Ønsker du et paddle board der har en alsidig funktion, der kan klare en smule uroligt vand men samtidig en fin stabilitet og balance samt mulighed for mere fart, så bør du vælge et paddleboard med en pinned form. 

Materialer

De materialer som dit paddleboard kan være lavet af, er forskellig fra om denne er af fast type eller luftfyldt. 

Fast paddleboard

For det faste paddleboard, gør det sig gældende for alle modeller, de er befindende med en skumkerne, som er det materiale der giver opdriftskraften og kan holde dig oven vande. 

Udenom skumkernen, er det som oftest en skal af adskillige lag af glasfiber, som fungerer på samme vilkår som det gør sig gældende for en båd. Glasfiber skal vedligeholdes, for at opretholde den rette glatte overflade, der driver boardet let og elegant gennem vandet. 

Enkelte boards findes stadig med en skal af træ, men er mere eller mindre ikke til at købe mere, da de kræver en stor andel vedligeholdelse flere gange årligt og er tungt samt tager lang tid om at tørre. 

Samlet set, vil de materialer som et fast board er bestående af, være tungere end de materialer der gør sig gældende for et luftfyldt board. 

Luft

Et luftfyldt paddleboard er ligeledes bestående af en kerne med opdrivningskraft, men her er der tale om et hulrum der bliver fyldt med luft, hvilket danner formen på boarded. 

Som ydre skal, består de luftfyldte boards af nylon, PVC samt eventuelt et skumlag på oversiden, der øger skridsikkerheden. 

Det nylon den ydre skal på dit SUP board er bestående af, har det formål at skulle holde på luften og på formen hvorpå der sikres en høj holdbarhed. PVC laget har til formål at skulle yde stabilitet og stivhed og kan være bestående af et eller flere lag, afhængigt af hvor stor en stivhed og stabilitet man ønskes.

Sidstnævnte er et forholdsvist nyt materiale at anvende i SUP boards, men yderst effektivt til at efterligne den samme stivhed som ses fra de faste robuste boards.

Funktioner

Paddleboards har den primære funktion at kunne holde dig oven vande og at du med din åre kan padle dig fra A til B. Yderligere kan der være ekstra funktioner, som muligvis kan være en fordel for dig

Skridsikker overflade 

Et paddleboard af god kvalitet, uanset om det er af fast type eller luftfyldt, har en skridsikker overflade, der sikrer dig et fast greb med dine fødder og dermed også en bedre evne til at kunne manøvre dit paddleboard rundt som du ønsker. 

Fodremme 

For de fleste paddleboards gør det sig gældende, at disse er udstyret med fodremme, der kan holde din fod i en standard position og at denne fastspændelse kan hjælpe dig med at holde dig i balance ud fra vippepunktet, samt være behjælpelig når du skal manøvre SUP boardet rundt i vandet. 

Sikkerhedsline 

Nogle boards er udstyret med en sikkerhedsline, der er fæstnet mellem boarded og din ankel. Såfremt du skulle falde i vandet, skal du på denne måde ikke tænke over om dit board flyder væk, det bliver ved dig. Den samme mulighed er der for din åre, at denne kan spændes til dit håndled, så ikke du risikerer at miste denne. 

Fastgørelse 

Der kan være flere grunde til at du ønsker en mulighed for oppakning ombord på dit paddleboard. Nogle modeller er allerede udstyret med en mulighed for fastgørelse via elastikker eller net, således at du har mulighed for en mindre oppakning. Dette er især en fordel for dig der gerne vil opholde dig længe på vandet og længere væk fra kysten, eller ønsker at bruge dette SUP board som en transportløsning, måske i forbindelse med en ferie eller overnatning. 

Pris

Et paddleboarding er ikke en billig leg, men det er en sjov motionsform, der næsten kun kan give et smil på læben. Et SUP board koster i omegnen af 1000-6000 kroner for en model der er tilpasset til et alsidigt brug. Hvis du ønsker et mere specialiseret paddleboard, kan du finde disse til en pris op mod 12.000 kroner. 

Prisen på et SUP board hænger mange gange sammen med kvaliteten og holdbarheden og det kan derfor godt betale sig at investere i et board af en god kvalitet, der kan holde længere. 

Paddleboarding for nybegyndere

Find dit paddleboard frem og kom ud på vandet og øv dig! for øvelser gør mester. 

 • Hvis du anvender et paddleboard bør du først og fremmest sikre dig, at dette er pustet tilstrækkeligt op efter anvisningerne. Det bør være stift, således at du opnår den rette mulighed for optimal balance. 
 • Sæt dig på knæ på dit board og find langsomt balancen mens du forsøger at rejse dig op til startposition*

*Startposition er, når du står med dine fødder i skulderbredde og er let bøjet i knæene, mens din ryg står helt ret. 

 • Sæd åren i vandet og sørg for at fladen på denne når helt ned i vandet inden du “skovler” 
 • Start med at padle stille og roligt og find frem til din egen rytme og balance. Dette er det sværeste punkt, men når den sidder der, kan du nemt og effektivt øge intensiteten af din padling og hurtigt komme fremad. 
 • Når du har fundet din balance, kan du langsomt begynde at bruge din krop mere og mere når du skovler med din åre. På denne måde får du energi fra hele din krop gennem åren og dermed den bedst mulige fremdrift. 

Opsummering: Hvad skal jeg i korte træk huske på? 

Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er SUP en meget bred vandsport, der tiltrækker mange. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dit valg af paddleboard, da der findes mange forskellige typer paddleboards. Nedenfor forklarer vi de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit paddleboard:

 • Boardets form:
  • Der findes 2 forskellige former, en blød og en spids form. Den form du vælger, bestemmer hvilken form for SUP, du har tænkt dig at dyrke.
 • Fast paddleboard eller oppustelig paddleboard:
  • Er du mest til et fast board eller et oppusteligt paddleboard? Dit svar er baseret på boardets performance i vandet, dine pladsmuligheder og portability.
 • Længde, bredde og vægt:
  • Disse dimensioner for dit board spiller en stor rolle for, hvordan dit board performer i vandet.
 • Volumen (opdrift):
  • Umiddelbart vil man vælge et board med den volumen, som passer til din vægt. Dette sikrer god stabilitet og bedre performance i vandet.

Tips til SUP/stand up paddleboard

Er du i tvivl om hvordan du bedst muligt anvender dit nye paddleboard, så se med her, hvor du får fem gode tips til anvendelsen.

1. Opbevar dit paddleboard i skyggen

Hvis dit paddleboard er oppusteligt, vil densiteten af den luft den besidder være afhængig af temperaturen. Varm luft udvider sig i modsætning til kold luft der trækker sig sammen. Derfor bør du på en varm sommerdag, være påpasselig med aat opbevare dit board i solen, især efter det er anvendt i det måske køligere vand. Den opvarmede luft kan i værste tilfælde betyde, at konstruktionen udvider sig og at effektiviteten eller holdbarheden nedsættes for dit board.

2. Sørg for at dit paddleboard er helt tørt inden opbevaring

Det er vigtigt at du opbevarer dit paddleboard korrekt. Du bør sikre sig, at dit SUP board er helt tørt inden du pakker det væk. Er der tale om et oppustelig model, er dette især vigtigt. Såfremt at du har været på stranden, anvendt dit board og pakket det sammen i tasken igen uden at tørre tilstrækkeligt, er et rigtig godt råd, at pakke det ud igen når du kommer hjem til stuegulvet.

Du kan med fordel puste det op når du kommer hjem og lade det tørre helt og aldeles inden det igen pakkes sammen på hylden for at undgå at der dannes skader i materialet grundet fugt.

3. Brug din åre korrekt

Et super godt råd er, at du anvender din åre korrekt, for ikke at bruge mere energi end nødvendigt, men også for at få det fulde udbytte ud af din åre og dit paddleboard. Sørg for at årens flade dyppes helt under vandet inden du begynder at skovle paddleboardet frem og brug samtidig din krop, til at få et større og mere effektivt flow i åren.

4. Giv ikke op

Paddleboarding kræver for mange rigtig meget tålmodighed. Men giv ikke op! Til trods for at det kan være frustrerende og bare slet ikke er så legende lt som du har set det være for andre, så fat mod og giv ikke op. Paddleboarding er en sjov, dog udfordrende og fantastisk vandsport og så snart du har fanget teknikken og balancen, så vil fornøjelsen ingen ende tage.

5. Hold øje med vejret

Det lyder måske som en kliche, men der er bare ikke noget ved at bruge tid på at forberede dig og glæde dig til en tur på vandet med dit paddleboard, for så at finde ud af at vejret ikke egner sig til dit niveau. Et godt tip er derfor at downloade en vejr app eller lignende på telefonen, så du nogenlunde (til trods for ustadigheden i det danske vejr) kan holde øje med vejret og især vinden og bøgerne, inden du tager du.

6. Husk de 4 gyldne regler

Uanset hvor du padler vil korrekt teknik give dig mulighed for at padle mere effektivt, komfortabelt og sikkert. Følgende regler vil sikre dig, at du bruger korrekt teknik, og vil hjælpe dig med at fremme dine færdigheder, så du får mest ud af din stand up paddle boarding.

 1. Put din paddel helt ned i vandet før du begynder at padle.
  • Grunden til at din paddel skal være helt nede i vandet er, at hele padlen udnyttes. Det hjælper dig også med din stabilitet på boardet, fordi når padlen er helt nede i vandet, så har du ekstra kontakt til vandet.
 2. Forsøg altid at stå i start positionen, når du padler.
  • Det der menes med start positionen er, at dine fødder skal være i skulderbredde, dine knæ skal være en smule bøjet og din ryg skal være ret. Når dine knæ bøjes, hjælper de med at stødabsorbere, så du lettere kan holde balancen. Når din ryg er ret, kommer hele din kropsstamme på arbejde. Og det bliver derfor lettere at padle, og du undgår ryg problemer.
 3. Brug hele kroppen, når du padler.
  • De fleste begyndere, bruger typisk kun arme til at padle med. Hvis du bruger hele kroppen, så vil du kunne padle hurtigere og i længere tid.
 4. Hold balancen og oprethold et stille board.
  • Hvis boardet gynger fra side til side, og hele tiden er i ubalance, så kan du ikke padle særlig effektivt. Forsøg derfor at oprethold en god balance når du padler. Boardet er mest effektiv på vandet, når boardet står stille.

7. Få fat i en surf poncho

Når du skal klæde om på stranden eller bare opholde dig før/under/efter din paddle session, så kan det være virkelig behageligt at gå rundt med en surfponcho. Surfponchoen er en form for løs kåbe, som du kan klæde om under og gå rundt med, hvis det blæser.

Paddleboard mærker

Er du i tvivl om hvilke mærke du skal gå efter i din jagt på paddleboards, så læs mere her, hvor de fem mest populære mærker beskrives og giver dig et indblik i hver deres overordnede prioriteringer i forhold til produktionen og udviklingen af SUP boards. 

CoolSurf 

Danske Coolsurf står for leveringen af komplette pakker med alt hvad du skal bruge til at starte din fritidsaktivitet som paddleboarder. Her får du med kyndig vejledning paddleboards der i et flot design, er særligt tilpasset til nybegynderen der ønsker et produkt til et alsidigt brug. 

Watery 

Med et paddbleboard fra Watery sikrer du dig høj kvalitet øg nøje udtænkte konstruktioner med et højt fokus på brugervenlighed. Der produceres udelukkende oppustelige SUP board, men her finder du til gengæld et stort udvalg af komplette løsninger, perfekt til dig som nybegynder. 

Surfmore 

Surfmore har til formål at producere oppustelige paddleboards til nybegynderen samt den løbende mere erfarne målgruppe. Deres vision var at investere i kvalitet, konstruktion og et innovativt design med originale løsninger. Hos Surfmore får du kvalitet, effektivitet og holdbarhed. 

Aqua Marina 

Aqua Marina er førende indenfor produktionen af SUP boards og tilbyder et meget stort udvalg af høj kvalitets produkter med et prængende design i flotte farver. Der er en model til hver et behov og på de fleste modeller er der endda mulighed for at tilføre yderligere sejl, hvis ikke du skulle have udfordringer nok med den almindelige paddleboarding. 

STX

Med et paddleboard fra STX får du den ypperste kvalitet og et board der allerede får dig til at ligne en proffesionel. STX producerer løsninger til hele verden af produkter til enhver krævende vandsport og tilbyder et stort udvalg, hvor det er muligt at finde et SUP board til enhvers behov.

Hvad siger undersøgelser om SUP?

Paddleboarding kræver arbejde og styrke og konditionen samt forbrændingen øges i takt med antalt timer der anvendes på et paddleboard, ligesom at sportsformen forbrænder fedtdepoter under både aerobe samt anaerobe forhold. Arbejdsydelsen bekræfter yderigere i en undersøgelse fra 2019 ligeledes. Her blev der undersøgt hvilken form for arbejde der krævede ved anvendelsen af et paddleboard, ligesom det blev undersøgt om hvilke former og hvor meget mekanisk arbejde der blev udført fra hhv erfarne og nybegyndere. Her blev det onkluderet at uerfarne paddleboarerede anvendte deres skuldre mere samt hofter mindre end brugere med høj erfaring.

I en lignende undersøgelse, dog relateret til konkurrence SUP boarders, viste det også, at der var en sammenligning mellem skader i muskoskeletale system i relation til den erfaring, eller det antalt timer man ugentligt anvendte på sit paddleboard. Det viste ligeledes, at skader fra sportsaktiviteten hyppigst var af finde i skulder og overarmen.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

Hvilket paddleboard er bedst i test?

Friluftsmagasinet har lavet en test og kårer de 5 bedste paddleboards. Se testvinderne her på siden.

Hvad koster et paddleboard?

Paddleboards kan fås fra 1.199 kr. men kan koste over 10.000 kr. Pris og kvalitet hænger oftest sammen, men vi har fundet de bedste til prisen. Se mere på her på siden.

Hvad skal jeg overveje, når jeg vælger et paddleboard?

Når du vælger paddleboard, er der mange parametre, som spiller en rolle. Læs mere om dem her på siden.

Referencer
 •  “The physiological, musculoskeletal and psychological … – NCBI – NIH.” 10 okt.. 2016, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5057214/. Åbnet 29 apr.. 2021.

 •  “Profiling the sport of stand-up paddle boarding: Journal of Sports ….” https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/02640414.2015.1079331. Åbnet 29 apr.. 2021.

 •  “A biomechanical analysis of the stand-up paddle board … – PeerJ.” 1 nov.. 2019, https://peerj.com/articles/8006/. Åbnet 29 apr.. 2021.

 • “Epidemiology of Injuries in Stand-Up Paddle … – SAGE Journals.” 13 jun.. 2017, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2325967117710759. Åbnet 29 apr.. 2021.

Forfattere
Picture of Simone Jensen
Simone Jensen

Simone fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hun har tidligere arbejdet for Knuthenborg Safaripark som biologi- og naturformidler. Meget af hendes fritid går med friluftsture og frivilligt arbejde for hhv. Søspejderne i Det Danske Spejderkorps og Naturfamilier i Guldborgsund. Alt dette har givet hende færdigheder i friluftsliv og kompetencer i formidling. Netop dét – samt en kandidat i naturvidenskabens regi – gør, at du kan bide spids på dragende og velskrevne artikler med et naturfagligt islæt.

Picture of Anders Braun
Anders Braun

Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Hans interesse for friluftsliv tog fart, da han begyndte at gå til spejder som lille. Siden hen er interessen vokset, og han har gennemført et utal af vandreruter i Danmark, heriblandt Gendarmstien, Øhavsstien, Lillebæltsstien og Mols-Bjerge stien. Udover Danmark har han vandret i bl.a. Norge, Tyskland, Schweiz og Italien. Hans hidtil største vandreprojekt var en 4-måneders vandretur ad Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km i ét hug. Når emnet falder på vandring, er Anders en af vores skarpeste knive i skuffen, og derfor vil du se ham skrive artikler om netop dette emne.

Tilmeld dig Friluftsbrevet

Friluftsbrevet er Friluftsmagasinets nyhedsbrev, og det giver dig eksklusiv adgang til bl.a.:

✅ Tips, tricks, guides og historier af friluftseksperter

✅ Konkurrencer og rabatkoder til friluftsbutikker

✅ Tests af friluftsudstyr og friluftstøj