Paddleboard, SUP, Stand Up Paddle Board – kært barn har mange navne. Vandsporten er en populær fætter i Danmark, og det er der god grund til. Sporten kan dyrkes af alle, alt lige fra familiemoderen som gerne vil padle i et afslappet tempo, til den unge knægt, som har lysten til at tage på store vand-eventyr.
Friluftsmagasinet har i samarbejde med paddleboard/SUP ekspert Anders Braun lavet en test af paddleboards. Se de 5 testvindere herunder og/eller læs ekspertens købsråd længere nede i artiklen.
Testen er baseret på vores eksperts anbefalinger, erfaring og research. Vi tester ikke selv produkterne.
Bedste paddleboard
Pris: 1.895 DKK
Du finder ikke et bedre eller billigere paddleboard end dette. Pakken inkluderer board, reparationskit, rejsetaske, pumpe, foldbar aluminium paddle, leash og finne! Watery er fantastiske indenfor paddleboards, og de skuffer ikke med dette produkt.
Annonce
Bedste billige paddleboard
Pris: 2.900 DKK
Her har vi fat i et super billigt paddleboard-sæt, hvor der medfølger board, finne, padel, leash, pumpe, taske og reparationssæt. Velegnet til sommerhus- og familiebrug. Kvaliteten er god og på trods af den billige pris, får du meget value for money.
Annonce
Bedste premium paddleboard
Pris: 4.799 DKK
Hvis du prioriterer luksus og god kvalitet, og er let-øvet, ja så er touring boardet fra Surfmore lige sagen. Denne pakke indeholder det optimale sæt for de dedikerede, og det er udviklet af det danske mærke Surfmore, som udmærker sig ved sit design og sin kvalitet. Der medfølger board, finne, paddel, pumpe, board bag og leash.
Annonce
Bedste junior paddleboard
Pris: 3.199 DKK
Kids-modellen fra danske SURFMORE har en maks. belastning på 60 kg, og en størrelse som er til at balancere på som lille. Så hvis du er på udkig efter et børnevenligt paddleboard/SUP board, så er dette et fremragende valg. Det er en pakke, som inkluderer board, finne, padel, pumpe, sikkerhedsleash, reparationssæt og taske.
Annonce
Bedste kæmpe paddleboard
Pris: 11.800 DKK
Aqua Marinas kæmpe paddleboard har plads til 8 personer, eller hvad der svarer til 650 kg. Det er altså et paddleboard, som hele familien kan være på – på samme tid. Der er virkelig lagt op til en masse skønne timer på vandet sammen med hele familien.
Annonce
I dette afsnit vil vi gennemgå de ting, som er værd at overveje, når du vælger dit paddleboard. Som du nok har bidt mærke i – og som vi før har nævnt – er SUP en meget bred vandsport, der tiltrækker mange. Derfor skal du være ekstra opmærksom på dit valg af paddleboard, da der findes mange forskellige typer paddleboards. Nedenfor forklarer vi de ting, du skal være opmærksom på, når du vælger dit paddleboard:
Boardets form spiller en afgørende rolle for boardets performance i vandet. Man snakker typisk om 2 former: en blød og en spids form. Som begynder, kan du padle med begge former uden problemer. Men der er nogle store forskelle, som betyder, at den ene form f.eks. passer bedre til en afslappet paddeltur end den anden form. Derfor skal du vælge den form, der passer bedst til de aktiviteter, du har tænkt dig at lave med boardet.
Den bløde form er bred, flad og plant. Den er formet som et surfboard. Den er designet til at padle over vandet og er nem et manøvre. Den er et godt valg for begynderen. Paddleboards med den bløde form er velegnet til:
Den spidse form har en spids næse og bagende. Den er formet som en kajak eller kano. Den er bedre til at skære gennem vandet, og det medfører mere fart. Du kan altså padle hurtigere og længere med den spidse form. Dog kan den være sværre at manøvre, end et paddleboard med en blød form. Paddleboards med den spidse form er velegnet til:
Det faste paddleboard, også kaldet hard paddleboard, har altid været det populære valg. Men den nyeste trend er de oppustelige paddleboards, som har revolutioneret hele SUP branchen.
De, der vælger et fast paddleboard, ønsker god performance og stabilitet på vandet. Og de har ofte meget plads til opbevaring af et fast paddleboard, da det fylder meget ift. et oppustelig paddleboard. De der vælger et oppustelig paddleboard ønsker et alsidig og transportabel board. Og de vælger det ofte på baggrund af, at de har begrænset plads til opbevaring og transport af boardet.
Et oppustelig paddleboard er et paddleboard, der ikke er af faste materialer. Boardet pustes op af en pumpe, der typisk følger med i købet af boardet. Oppustelige paddleboards er blevet den seneste mode. Grunden til at det oppustelige paddleboard er det mest populære valg er, fordi boardet er meget alsidig.
Du kan også lettere transportere og opbevare et oppustelig paddleboard. Det er også langt mere holdbart, end et fast paddleboard. Et oppustelig board kan bedre tåle stød/slag, hvor et fast board hurtigt vil blive bulet og få synlige ridser. Et oppustelig paddleboard er også en hel del billigere end et fast paddleboard. Det eneste minus ved et oppustelig board er, at det ikke performer nær så godt som et fast paddleboard. Men her taler vi om små marginaler.
Eftersom oppustelige paddleboards bliver mere og mere populære, vælger producenterne at fokusere på udviklingen af det oppustelige paddleboard. Derfor bruger langt over hovedparten af de der dyrker SUP et oppustelig paddleboard. Vi anbefaler også det oppustelige paddleboard frem for det faste. Det er typisk kun professionelle SUP løbere der anvender et fast paddleboard.
Vær opmærksom på boardets længde, bredde og vægt, da det fortæller, hvad boardet er mest velegnet til.
Paddleboards der er lange og smalle er designet til race og touring (hurtig fremdrift, høj hastighed og lang distance Stand Up Paddling). De skærer nemt og elegant gennem vandet, men er til gengæld ustabile ved lav hastighed.
Korte og bredde paddleboards er designet til leg på vandet (yoga, surf osv.). De manøvre utrolig godt og er stabile ved både høj og lav hastighed.
Hvis ikke boardet har den rette volumen (opdrift) i forhold til ens vægt, så vil boardet synke til bunds. Derfor er det meget vigtigt, at du anskaffer dig et board med den rette volume. Som tommelfingerregel siger man følgende:
Der er naturligvis et par undtagelser man skal tage hensyn til. Blandt andet skal race boards være over 12’6 pga. deres smalle design, og surf/wave boards skal være omkring 8’0 pga. deres bredde design.
Hvis du er begynder, så har du nemt ved at overse ting, som du skal huske på, når du dyrker SUP.
Herunder giver danske SURFMORE (en dansk producent som udvikler paddleboards i dansk design og høj dansk kvalitet) dig 3 gode råd med på vejen:
At gøre et paddle board klar til en tur i vandet er forholdsvis let. Det handler bare om at pumpe boardet op, så boardet føles fast. Hernæst skal du samle din paddel, så du kan bruge den. Men før du samler den så tjek om den er ren (sidder der salt eller andet snavs på paddlen? Så fjern det). Du kan eventuelt gøre det til en vane at skylle paddlen med ferskvand efter brug. At vedligeholde sin paddle på den her måde, giver paddlen en længere levetid.
Det første du skal gøre, når du samler paddlen er, at du skal tage bunden af bladet og klikke det fast til mellemledet (der er en klik-lås). Det tredje og sidste led er leddet som kan justeres i højden.
Du kan altså nogenlunde selv bestemme, hvor lang paddlen skal være – hør mere om det herunder:
Dit paddleboard SKAL være udstyret med en finne, som hjælper med at navigere boardet.
Når du skal montere finnen til boardet, så sørg altid for at finnekisten (det rum hvor finnes placeres) er ren inden du går i gang med monteringsprocessen. Hernæst montere du finnen til låsen, skubber finnen frem, presser den ned og spænder skruen. Skruen skal ikke spændes for hårdt, eftersom finnen allerede er monteret til boardet (skruen er bare en ekstra lås).
Du kan høre mere om, hvordan man montere en finne i videoen nedenfor:
Hvad er en ventil? Ventilen regulerer trykket af luft og du bør gøre dig klog i at vide mere om ventilen, før du søsætter dit paddle board. På et paddle board kan ventilen stå i et højt niveau og et lavt niveau. Når du skal ud og surfe, skal du naturligvis have luft i brættet. Det kræver, at ventilen står i det høje niveau, for så er boardet klar til at blive pumpet up.
Når din surf session når til en ende, så skal du have alt luften ud af boardet. Her trykker du ned på ventilen, samtidig med at du giver den et twist. Så begynder boardet at miste luft, og efter kort tid kan du samle den sammen og smide boardet ned i din taske.
Videoen demonstrerer hvordan det helt præcist kommer til at se ud:
Uanset hvor du padler vil korrekt teknik give dig mulighed for at padle mere effektivt, komfortabelt og sikkert. Følgende regler vil sikre dig, at du bruger korrekt teknik, og vil hjælpe dig med at fremme dine færdigheder, så du får mest ud af din stand up paddle boarding.
Friluftsmagasinet har lavet en test og kårer de 5 bedste paddleboards i 2021. Se testvinderne her på siden.
Paddleboards kan fås fra 2.000 kr. og kan koste helt op til 10.000 kr. Pris og kvalitet hænger oftest sammen, men vi har fundet de bedste til prisen. Se mere på her på siden.
Når du vælger paddleboard, er der mange parametre, som spiller en rolle. Læs mere om dem her på siden.
Anders fungerer som journalist og friluftsekspert for Friluftsmagasinet. Han har dyrket naturen i fulde drag siden barnsben, hvoraf paddleboard har fyldt meget af hans barndom. Udover at være en rutineret paddleboarder har han i løbet af årene gennemført utallige vandreruter; lange vandreruter såsom Den Europæiske Fjernvandrevej (E1) fra København til Milano på 2.100 km, men også kortere ruter i Schwarzwald, Gendarmstien og Lillebæltsstien.